Clutch je napisao/la:
Siguran sam da ovaj post ne bi osvanuo da je nekim čudom Neuer uzeo ZL.
Da je Neuer osvojio (što bi u tom slučaju značilo da je nije osvojio Ronaldo), onda bi Ronaldu vode preko mašica morali davat da dođe sebi.....
Ja ne znam samo kako će Ronaldo na kraju karijere podnijet što će ostat bez titule s EURO-a i titule SP (naravno mislim na reprezentaciju). Jedino da mu to nekako navuku.....
Uz LP Neuer ima i Svjetsko prvenstvo, ako Bog da uskoro i EURO, pa onda što se mene lično tiče neka Ronaldo i slične Ronaldine i Ronaldice još 5 zlatnih lopti osvoje do kraja svoje karijere.
E sad malo ozbiljno (iako skroz neozbiljno nije ni ovo gore bilo

). Uključih se ja sada malo u ovu tvoju diskusiju s kolegom
ceze-om, kojeg ti žestoko napade. Što se Zlatne lopte tiče, htio sam nešto kratko prije napisat, a eto nisam nešto ovih dana puno ni pisao. Sve bi ko htio reći nešto, a nešto se tu puno i nema pričat. Sve je ispričano.
Samo je nevjerovatno koliko vi navijači Reala napadate druge koji vam taknu Ronalda. Nije Ronaldo neka svetinja, bilo je i drugih velikih i korisnih igrača na svijetu, a ima ih i danas.
Ronaldo je rekli bi u velikoj mjeri zasluženo osvojio Zlatnu loptu ili bar da konstatujemo daleko je od nezasluženog.Sjajne partije, mnogo dobrih poteza, mnogo golova u svim takmičenjima, osvojena LP.
Samo što je moje mišljenje (kao što je mišljenje i određenog broja stručnjaka) da je i Neuer (pa moguće i više) zaslužio Zlatnu loptu ove godine.
Ključni je problem u svemu što ljudi ne mogu da shvate da je i golman igrač i gle čuda učinak golmana se drugačije vrjednuje. Ali da bi se neko proglasio najboljim u godini, prije svega se mora procijeniti koliko je uticao na uspjeh ekipa s kojima je osvojio trofeje, kakva su njegova izdanja bila, koliko je bio presudan faktor, kolika je njegova korist za ekipu.
A Neuer je osvojio Svjetsko prvenstvo i imao značajan udio u uspjehu Njemačke na SP. Isto tako Neuer je moderni tip golmana, napravio je revoluciju u igri jednog golmana te od njega i u Elf-u i u Bayernu značajno akcije počinju. On je golman od kojeg kreće proces građenja akcija prema naprijed. To su argumenti za Neuera.
Na temi Zlatne lopte sam prestao diskutovat, nakon što sam u više navrata samo pročitao gluposti tipa: Ronaldova kvota golova ovolika; Ronaldo zabio toliko golova i sl. Ako već branite jednu tezu, onda morate navesti prave argumente. A golovi jesu jedan od argumenata, ali onda se mora navesti koliko je on doprinijeo uspjehu ekipe i ostale presudne stavke. A ne samo ponavljat iste stvari.
U prošlosti smo imali izbore za najbolje igrače, bilo na nivou Evrope ili svijeta, gdje su i defanzivci pobjeđivali, a danas je to skoro nemoguće. Jednostavno Ronaldo uvijek ima veće šanse zbog svoje atraktivnosti u igri i mnogo bolje marketinške popraćenosti.
Da se stvari mjere parametrima koje ste vi usadili sebi u glavu ( a u suštini Blater i nekolica oko njega svima prodaju mu.da ispod bubrega a ljudi se na to lijepe) onda jedan Kahn na izboru Zlatne lopte ne bi bio drugoplasirani ispred jednog Zidanea. A Zidane je jedan od najvećih igrača, pa po mnogo čemu i posebno po svom uticaju na igru jedne ekipe veći i od Ronalda , a možda i Messija. Bar za sad. Ako sveukupni paket pogledamo.
Opet ponavljam Ronaldo je veliki igrač, ali isto tako tom jednom Ronaldu nije potrebno da se zbog njega produžava rok za glasanje (kao što je slučaj bio prošle godine). Zar Ronaldo mora s Portugalom zablistat u jednom baražu da bi to na kraju presudilo za nagradu najboljeg na svijetu. Što će jedan u
svjetskoj historiji neviđeni kralj fudbala u baražu sa svojom reprezentacijom opšte?
Što jedan veliki Ronaldo završava sa svojom reprezentacijom u prvom krugu SP? I onda dođe par ljudi i kaže: Pa nije Portugal toliko jak, pa nije mogao tamo Ronaldo ništa. Ne treba valjda za Ronalda kada zakaže, tražiti uvijek opravdanja....To je smiješno.....
A naravno da ima dosta argumenata po kojima je Ronaldo zaslužio Zlatnu loptu, to ne treba sporiti....
A i ova će nagrada uskoro dobiti drugačije dimenzije, kada gospon Blater svoje odsvira. A odsvirat će uskoro....
Iako ponavljam, jednom Neueru (pa i Schweinsteigeru, Lahmu, Mulleru) ovakve individualne nagrade i nisu potrebne, oni su se ljetos krunisali i upotpunili svoj mozaik trofeja...

Abteilung Attacke...
FC Bayern - Champions of Europe - 6X Champions league
Željo, FC Bayern
BiH, Deutschland