FK Sutjeska Foča

Mladen
Postovi: 125
Pridružen/a: 25 avg 2009, 19:17
Kontakt:

FK Sutjeska Foča

Post Postao/la Mladen » 13 okt 2009, 18:32

Pogledajte sajt FK Sutjeska Foca,video i tekstualni izvjestaji sa utakmica.
http://www.fksutjeskafoca.com/
Zadnja izmjena: Mladen, dana/u 13 okt 2009, 20:48, ukupno mijenjano 1 put.

Avatar
LIvada
Postovi: 562
Pridružen/a: 21 jan 2009, 21:07
Kontakt:

Re: FK SUTJESKA FOCA

Post Postao/la LIvada » 13 okt 2009, 18:35

ako si vec otvorio temu..ne bi bilo lose na napises historiju kluba ....pozz :) :)
Klošar sam pa šta...KLOŠARSKA ELITA!!!

Mladen
Postovi: 125
Pridružen/a: 25 avg 2009, 19:17
Kontakt:

Re: FK SUTJESKA FOCA

Post Postao/la Mladen » 13 okt 2009, 18:51

Istorija kluba
Hroničari su zabilježili da je prva fudbalska lopta u Foču “doskakutala” 1913. godine. Donio ju je, po kazivanju starijih, Vasilije Sunara, tada đak sarajevske Gimnazije, inače rodom iz Foče. U to vrijeme fudbal je bio gotovo nepoznat sport i loptom su se zabavljali samo studenti i đaci, bez određenog sistema i pravila igre.

Tek nakon rata fudbal “postaje zanimljiv” za širu javnost i već 1920. godine formiraju se dva kluba “Graničar” i “Sloga”. Na inicijativu naprednih fočanskih intelektualaca 1925. godine ovi klubovi se ujedinjuju u “Graničar”. Dvije godine kasnije formira se i Fudbalski klub “Jugović”, da bi se i on 1930. godine funionisao s “Graničarom”. Fudbalski klub “Graničar” ubrzo postaje jedan od najaktivnijih i najpoznatijih u gornjem Podrinju. Igra prijateljske i zvanične utakmice u Višegradu, Goraždu, Rogatici, Pljevljima, sarađuje s poznatijim i većim klubovima: “Slavijom” i HAŠK-om iz Sarajeva, kao i sa vojnim garnizonima u Kalinoviku i Goraždu…

Prema sjećanju Uzeira Trhulja, koji je igrao za “Graničar”, igralište je bilo na istom mjestu gdje i danas.

U zanosu poslijeratne izgradnje,u ljeto 1946. godine, osniva se Fudbalski klub “Sutjeska”, po legendarnoj bici na Sutjesci u kojoj su živote izgubili poznati omladinci, fudbaleri predratnog “Graničara”.

Prve poslijeratne godine u novo oformljenom klubu bile su dosta teške jer se trebalo snalaziti i skupljati novac za putovanja i nabavku opreme. U tom periodu “Sutjeska” zabilježava zapaženije rezultate.U to vrijeme “Sutjeska” se takmiči u Grupnoj ligi, zatim se plasira u Sarajevsku podsaveznu ligu. Sa boljim rezultatima, stigle su i nove teškoće, tako da se klub seli u Podsavez gdje se zadržava punih sedam godina.

U period 1966-1978 “Sutjeska” se takmičila u Sarajevskoj zoni, da bi u sezoni 1978/79 plasirala u regionalnoj ligi-Jug ,tada je već bio napravljen odličan tim na čelu sa trenerom Maglajlijom. Već sledeće godine “Sutjeska” se plasirala u Republičku ligu što je do tada bio i najveći uspjeh kluba, međutim tu se uspjela zadržati samo godinu dana i ponovo se vraća u republičku ligu-Jug. U sezoni 1982/83 “Sutjeska” ispada u međuopštinsku ligu Sarajeva, gdje je ostala do početka ratnih zbivanja 1992. godine.

Veliki broj fudbalera poniklih u “Sutjesci” igrao je u renomiranim prvoligaškim, drugoligaškim, pa i inostranim klubovima. U dresu “Sarajeva” prvi se oprobao Miroslav Visocki, zatim Refik Muftić, Stole Blagojević, Ekrem Maglajlija, Faruk Hađžimešić, Rasim Ahmetović, Miloš Nedić i Predrag Koprivica. U “Željezničaru" prvi se probio Dragan Popadić, zatim Josip Šimović, Rade Paprica, Duško Ivanović, Zoran Paprica i Radmilo Mihajlović. U “Partizanu” su uspješno igrali Mladen Furtula i Rešad Kunovac, u “Čeliku” Vušković, Mojović i Živković, Ranko Sekulić je samo zbog nostalgije napustio “Hajduk” itd. Neki su igrali i u inostranstvu, Radmilo Mihajlović u Šalkeu i Bajernu, Muftić u austrijskom “Šturmu”, Furtula za grčki “Parsendikos” i “PAOK”, Paprica je igrao za grčki “PAOK” itd.

Rat ponovo zaustavlja loptu kraj Ćehotine, u Foči, 1992. godine, ali ne i ljubav prema njoj. Opet se ponavlja istorija fudbala na ovim prostorima. Njene najljepše i najslavnije stranice ispisuju opet entuzijasti, istinski zaljubljenici “najvažnije sporedne stvari na svijetu”, kojima je fudbal u venama.

Polovinom 1993. godine, grupa entuzijasta, na čelu sa pokojnim Radom Šobotom, na opustjelom igralištu stadiona “Sutjeske” organizuje Prvi fudbalski kup na prostorima Republike Srpske, zapisuje u svoj ratni dnevnik jedan od hroničara fudbalskih zbivanja u Foči. Igrali smo, veli, nekom, slučajno nađenom polovnom loptom, a svi ljudi u klubu imali su iskren odnos i neizmjernu želju da klub oživi.

Ostaće upamćeno da im je u goste, tada, došla i nikšićka “Sutjeska”. U Foči je odigrana prva međunarodna fudbalska utakmica, a na stadion su pristizale izbjeglice.

U sezoni 1995/96 “Sutjeska” se takmiči u drugoj ligi Republike Srpske (grupa Srpsko Sarajevo), gdje je zauzela drugo mjesto i plasirala se u baraž za ulazak u prvu ligu gdje je igrala za ekipom “Željezničara” iz Srpskog Sarajeva i mnogi će reći u istorijskoj utakmici u foči deklasirala goste iz Sarajeva rezultatom 7:3 (rezulzat u Sarajevu je bio 3:1 za “Željezničar) i plasirala se u prvu ligu Republike Srpske (grupa “Istok”). Nakon te sezone “Sutjeska” se ponovo vraća u niži rang takmičenja u drugu ligu RS - grupa jug.
Kako je vrijeme odmicalo, tako je i klub napredovao. Godine 2005. u Foči je održan istinski spektakl “Radmilo Mihajlović i prijatelji”. Četiri hiljade gledalaca, na potpuno renoviranom stadionu je uživalo u majstorijama fudbalskih legendi Piksija, Đurovskog, Mrkele, Marovića, Dike Stojanovića, Ilije Petkovića...

U Foči se takođe održava i međunarodni turnir za kadete “Friends football” koji okuplja neke od najboljih kadetskih selekcija na prostoru Evrope, takođe i turnir u uličnom fudbalu “Street Football”.

U sezoni 2006/07 “Sutjeska” se vraća u prvu ligu RS, gdje je ostala sve do danas.”Sutjeska ” je danas stabilan član prve lige sa skoro komletnim igrački kadrom iz Foče,

U fudbalskom klubu sa dosta uspjeha radi omladinska škola fudbala koju čini sedam selekcija u kojima treniraju djeca od 6 do 18 godina. Omladinske selekcije broje preko 200 dječaka koje se takmiče u Omladinskoj ligi BiH grupa centar i Ligi Hercegovine.

presley_sa
Postovi: 92
Pridružen/a: 27 jan 2009, 12:17
Lokacija: REPUBLIKA BIH i njen glavni grad,SARAJEVO!!!
Kontakt:

Re: FK SUTJESKA FOCA

Post Postao/la presley_sa » 13 okt 2009, 19:16

Sigurno klub koji svojom tradicijom a i uslovima zaslužuje Premijer ligu BiH. Sretno u nastavku prvenstva
Dok je BOSANACA I HERCEGOVACA,ovim forumom neće vladati rušitelji REPUBLIKE BOSNE I HERCEGOVINE!!!

Mladen
Postovi: 125
Pridružen/a: 25 avg 2009, 19:17
Kontakt:

Re: FK SUTJESKA FOCA

Post Postao/la Mladen » 13 okt 2009, 19:37

Kako su u upravi kluba izjavili ove godine je plan da se klub stabilizuje finansijski,odnosno da se stvore uslovi za ulazak u premijer ligu i da se tamo ostane sto duze,a ne da budemo jednu sezonu pa onda pad u bezdan :-).
Inace ove godine igraju samo igraci iz Foce,najmladja smo ekipa u prvenstvu,ali rezultati su za sad dobri.Trener je Darko Vojvodić,vjerovatno ga Tuzlaci dobro znaju :-).
Politika uprave je da se ne dovode igraci sa strane ako vec imamo takve iste kvalitetom ili priblizne u Foci,nego samo ako ce neko donijeti veci kvalitet i biti prevaga u utakmicama onda da se dovede.
Klub je ostvario i saradnju sa Akademijom fudbala Premier Lige Engleske,koji je pretprosle godine dovela na omladinski turnir reprezentaciju te Akademije,a prosle godine je ucestvovao Njukasl sa svojim mladim timom,igrao je i Vuckic Haris,sto se sad Ciro bori da zaigra za BiH.Zatim saradnja sa Crvenom Zvezdom,Paok-om,od kojih smo dobijali i opremu,a njihovi omladinski timovi redovno ucestvuju na turniru FOODBALL FRIENDS vec 5 godinu.
Od infrastrukture klub posjeduje:centralni teren sa reflektorima,koji su za ove nase uslove cudo ko ih ima zar ne
:-),pomocni teren za treninge i za utakmice mladjih kategorija,dva terena sa vjestackom travom,novu upravnu zgradu sa restoranom,svlacionicama po uslovima Fife i Uefe,apartmanima za smjestaj igraca.
U planu je sledece godine da se pokrije tribina,eventualno napravi jos koja,ima jedna sa 2000 sjedecih mjesta,da se nabavi semafor,kazu da su englezi obecali da doniraju ,pa ko ce ga znati,da se naprave kabine za novinare.
Trenutno je najbolji igrac Radan Muminovic,rodjeni brat Milana Muminovica igraca Sarajeva.
Toliko za sada.

presley_sa
Postovi: 92
Pridružen/a: 27 jan 2009, 12:17
Lokacija: REPUBLIKA BIH i njen glavni grad,SARAJEVO!!!
Kontakt:

Re: FK Sutjeska Foča

Post Postao/la presley_sa » 13 okt 2009, 19:44

koliko taj radan ima godina?Može li nekoliko podataka o njemu?
Dok je BOSANACA I HERCEGOVACA,ovim forumom neće vladati rušitelji REPUBLIKE BOSNE I HERCEGOVINE!!!


Avatar
Pinki tm`87
Postovi: 86
Pridružen/a: 09 okt 2009, 11:31
Kontakt:

Re: FK Sutjeska Foča

Post Postao/la Pinki tm`87 » 13 okt 2009, 20:48

Volio bih da oce uci u premier ligu, Stari mi je iz foce :P
ZELJEZNICAR ZA ZIVOT CIJELI !

Mladen
Postovi: 125
Pridružen/a: 25 avg 2009, 19:17
Kontakt:

Re: FK Sutjeska Foča

Post Postao/la Mladen » 13 okt 2009, 20:49

Pinki tm`87 je napisao/la:Volio bih da oce uci u premier ligu, Stari mi je iz foce :P
:D :D :D :D

Avatar
LIvada
Postovi: 562
Pridružen/a: 21 jan 2009, 21:07
Kontakt:

Re: FK Sutjeska Foča

Post Postao/la LIvada » 13 okt 2009, 20:57

posjeta na stadionu je dosta dobra....ja mislim...kako sam ja citao..jel postoji neka navijacka skupina ili nesto...a reflektore kod nas ima samo par stadiona...tako da veliki + za to...sigurno da foca zasluzuje premierligasa..vise od laktasa i modrice... :)
Klošar sam pa šta...KLOŠARSKA ELITA!!!

MT87TM
Postovi: 383
Pridružen/a: 14 nov 2008, 12:04
Kontakt:

Re: FK SUTJESKA FOCA

Post Postao/la MT87TM » 13 okt 2009, 21:01

Mladen je napisao/la:Kako su u upravi kluba izjavili ove godine je plan da se klub stabilizuje finansijski,odnosno da se stvore uslovi za ulazak u premijer ligu i da se tamo ostane sto duze,a ne da budemo jednu sezonu pa onda pad u bezdan :-).
Inace ove godine igraju samo igraci iz Foce,najmladja smo ekipa u prvenstvu,ali rezultati su za sad dobri.Trener je Darko Vojvodić,vjerovatno ga Tuzlaci dobro znaju :-).
Politika uprave je da se ne dovode igraci sa strane ako vec imamo takve iste kvalitetom ili priblizne u Foci,nego samo ako ce neko donijeti veci kvalitet i biti prevaga u utakmicama onda da se dovede.
Klub je ostvario i saradnju sa Akademijom fudbala Premier Lige Engleske,koji je pretprosle godine dovela na omladinski turnir reprezentaciju te Akademije,a prosle godine je ucestvovao Njukasl sa svojim mladim timom,igrao je i Vuckic Haris,sto se sad Ciro bori da zaigra za BiH.Zatim saradnja sa Crvenom Zvezdom,Paok-om,od kojih smo dobijali i opremu,a njihovi omladinski timovi redovno ucestvuju na turniru FOODBALL FRIENDS vec 5 godinu.
Od infrastrukture klub posjeduje:centralni teren sa reflektorima,koji su za ove nase uslove cudo ko ih ima zar ne
:-),pomocni teren za treninge i za utakmice mladjih kategorija,dva terena sa vjestackom travom,novu upravnu zgradu sa restoranom,svlacionicama po uslovima Fife i Uefe,apartmanima za smjestaj igraca.
U planu je sledece godine da se pokrije tribina,eventualno napravi jos koja,ima jedna sa 2000 sjedecih mjesta,da se nabavi semafor,kazu da su englezi obecali da doniraju ,pa ko ce ga znati,da se naprave kabine za novinare.
Trenutno je najbolji igrac Radan Muminovic,rodjeni brat Milana Muminovica igraca Sarajeva.
Toliko za sada.
Ovo je meni nerealno majke mi kad citam o nekim restoranima partmanima za igrace drama imas kakvih slika daj ubaci al kapa do poda za ovo sto ste do sad uradili
Naser Oric
Don't forget Srebrenica!!!
Don't forget 11.07.1995!!!
Ljubav je stanje u kojem čovjek vidi stvari onakvima kakve one nisu.
Baraž mubarek olsun!!!

Mladen
Postovi: 125
Pridružen/a: 25 avg 2009, 19:17
Kontakt:

Re: FK Sutjeska Foča

Post Postao/la Mladen » 14 okt 2009, 12:12

Sve sto sam napisao istina ti je :) ,nema lazi nema prevare, :) .Bice na sajtu za nekoliko dana fotografije stadiona,objekata,terena.
A pravo da ti kazem svega ovoga nebi bilo da nije bilo omladinskog turnira FOODBALL FRIENDS i Zorana Avramovica,nekadasnjeg direktora marketinga FK CRVENA ZVEZDA,potpredsjednika istog kluba u zadnjem mandatu sa Dzajicem,a trenutno je direktor marketinga sportskog drustva CZ i direktor marketinga odbojkaskog saveza Srbije,inace Focaka.E on ti je svojim vezama vecinu ovih stvari i omogucio,terene sa vjestackom travom i ove saradnje sa klubovima.E klub je iz svojih sredstava,odnosno opstina kao glavni sponzor,izgradio Klupsku zgradu sa restoranom i sobama za smjestaj igraca,malo sam ja to na pocetku nabudzio za apartmane :D ,ali ima 8 ili 9 vecih soba dovoljno za nase bjedne uslove,reflektore i pomocni teren za treninge.
E sad ovi tereni sa vjestackom travom nisu dimenezija standardnih fudbalskih terena,vec manjih za mali fudbal,al dovoljno za neku vrstu treninga,kako seniora,a posebno mladjih kategorija.
Inace iz Foce je poceo i da se razvija,na ovim nasim prostorima balkana,i street foodbal,tako da je zadnje dvije godine odrzan Evropski festival street foodbala,sa ucesnicima iz preko 20 zemalja evrope,od portugala,spanije,engleske,poljske,italije,ceske,njemacke ovih nasih mega drzava sa balkana,grcke,bugarske,turske,rumunije,madjarske i jos ne mogu da se sjetim odakle.
Sledece godine ce biti izabrana reprezentacija ovih nasih drzava od te djece,i oni ce ucestvovati na svjetskom festivalu street foodbala u juznoj africi,paralelno se odrzava sa svjetskim prvenstvom.Postoji i liga u BiH,ucestvuju ekipe iz foce,gorazda,sarajeva,bl-a,trebinja,mostara,doboja,ustikoline,tuzle,zenice i jos par gradova,ma simpaticno,da se djeca druze,igraju fudbal,ma da se ba ne ugledaju na ove starije :lol: ,a ima i dobrih igraca.
Eto tako se mi u Foci igramo fudbala :lol:
Postoji navijacka grupa HAWERI,ali su u svadji sa upravom,nema im vise dzaba alkohola i putovanja,zasrali u Gacku prosle godine,pa ih uprava otpisala.Ali je posjeta dobra,nema organizovanog navijanja ali ima onog narodnog navijanja ako znate na sta mislim ;) ova grupa prati trenutno KK Sutjeska,koja je od ove godine clan Premier lige BiH.

Mladen
Postovi: 125
Pridružen/a: 25 avg 2009, 19:17
Kontakt:

Re: FK Sutjeska Foča

Post Postao/la Mladen » 14 okt 2009, 12:18

Evo malo Hawera sa finala prvenstva RS u kosarci,malo je slabiji snimak
http://www.youtube.com/watch?v=ul820eMlfN0

Mladen
Postovi: 125
Pridružen/a: 25 avg 2009, 19:17
Kontakt:

Re: FK Sutjeska Foča

Post Postao/la Mladen » 14 okt 2009, 12:23


Avatar
Devil
Moderator
Postovi: 24076
Pridružen/a: 13 jun 2009, 00:17
Lokacija: Grad Greha
Kontakt:

Re: FK Sutjeska Foča

Post Postao/la Devil » 14 okt 2009, 13:46

Mozes li mi reci za koje je godiste taj FF je li U18 ili U16 ili neka niza.
Pozdravlja vas Cika Devil. Secajte me se. :)))

Mladen
Postovi: 125
Pridružen/a: 25 avg 2009, 19:17
Kontakt:

Re: FK Sutjeska Foča

Post Postao/la Mladen » 14 okt 2009, 14:31

Football friends je turnir za igrace do 18 godina.Zadnji turnir je osvojio Njukasl Junajted,prosle godine je uzeo Groclin,prije toga Buducnost iz Podgorice,prije toga Vardar,a prvi je uzela Zvezda(igrali su tad za nju Fatic-igrac Intera trenutno,Jagos Vukovic-igrac PSV-a trenutno,Sreckovic-sad prvotimac Zvezde),ove godine je za Njukasl igrao Vuckic Haris,sad je prvotimac Njukasla,Sejn Ferguson,kapiten mlade rep.R.Irske),bilo je tu jos igraca i iz groclina,pa prosle godine iz engleske,ajd ih popamti,e sad i zeljo je ucestvovao prethodna 4 turnira,zadnji nije,vjerovatno sad ima prvotimaca Zelje sto su ovde igrali.

Avatar
TaRgEt_
Interni moderator
Postovi: 5327
Pridružen/a: 05 maj 2008, 10:40
Lokacija: Tuzla
Kontakt:

Re: FK Sutjeska Foča

Post Postao/la TaRgEt_ » 14 okt 2009, 15:20

Darko Vojvodic legenda Slobode kako je taj izvodio slobodnjake i igrao , zelim mu da udje sa Sutjeskom u Premijer ligu jer to Foča definistvno zalsuzuje sve najbolje u nastavku prvenstva
R.I.P Amna Fazlić

KK Sloboda Tuzla
Šampioni BiH : 1994 1996 1997 2000 2001
Finalisti prvenstva : 1995 , 1998 , 1999, 2002
Pobjednici kupa BiH : 1994, 1995,1996,1997, 1999 , 2001
Pobjednici Super Kupa BiH : 1994,1995, 1996,1997, 1998, 1999, 2001

Mladen
Postovi: 125
Pridružen/a: 25 avg 2009, 19:17
Kontakt:

Re: FK Sutjeska Foča

Post Postao/la Mladen » 16 okt 2009, 21:42

Nova corba iz kuhinje FSRS-a,odnosno iz kuhinje Banjaluckih lopova...[url]http://www.fksutjeskafoca.com/url].
Ali bez obzira na sve mi idemo na jesenju titulu.....u inat svima.
SUTJESKA FOČA!!!!!!!!!!!!!!!!

Avatar
Brcak
Postovi: 80
Pridružen/a: 23 mar 2008, 14:54
Lokacija: Tu i tamo
Kontakt:

Re: FK Sutjeska Foča

Post Postao/la Brcak » 16 okt 2009, 22:09

Mladen je napisao/la:Nova corba iz kuhinje FSRS-a,odnosno iz kuhinje Banjaluckih lopova...[url]http://www.fksutjeskafoca.com/url].
Ali bez obzira na sve mi idemo na jesenju titulu.....u inat svima.
SUTJESKA FOČA!!!!!!!!!!!!!!!!
Tako ti je to kad ne igras kako ti "veliki" sviraju...

Mladen
Postovi: 125
Pridružen/a: 25 avg 2009, 19:17
Kontakt:

Re: FK Sutjeska Foča

Post Postao/la Mladen » 18 okt 2009, 10:20

Zasluzena pobjeda Sutjeske,iako oslabljena neigranjem najboljeg igraca i strijelca Radana Muminovica.
Gol je postigao Dejan Drakul,stoper,mecu prisustvovalo oko 600 gledalaca,po izuzetno hladnom i kisovitom vremenu.
Trenutno smo prvi sa 20 bodova :lol:
http://www.fksutjeskafoca.com/

Odgovori

Natrag na “Prva liga RS”

Online

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 4 gosta.