FK RADNIK " Donji Vakuf "

Odgovori
CoDe
Postovi: 1618
Pridružen/a: 03 sep 2009, 13:36
Lokacija: Donji Vakuf <3
Kontakt:

FK RADNIK " Donji Vakuf "

Post Postao/la CoDe » 18 avg 2010, 16:47

Fudbalski klub „Radnik“ je klub sa najdužom, osamdesetogodišnjom, tradicijom rada i neprekidnog postojanja, trenutno se takmiči u okviru 2.lige „ZAPAD“ NS BiH, dok se pioniri, kadeti i juniori kluba natječu u okviru Omladinske lige NS SBK/KSB. Pored takmičarskih uspjeha u proteklom periodu, klub je svoju prepoznatljivost u zemlji i okruženju stekao uspješnom organizacijom turnira za pionirske selekcije, koji se od 2001.godine svakog jula organizuje pod nazivom „Memorijal Sulejman Kapić-Kulović“ u spomen na jednog od najvećih sportista u istoriji Donjeg Vakufa.
Zadnja izmjena: CoDe, dana/u 29 avg 2010, 02:23, ukupno mijenjano 1 put.
Ja volim volim samo tebe i samo tebi tebi dajem sve i sa Sjevera ces cuti nasu pjesmu Sarajevo VOLIM TE !

CoDe
Postovi: 1618
Pridružen/a: 03 sep 2009, 13:36
Lokacija: Donji Vakuf <3
Kontakt:

Re: FK RADNIK Donji Vakuf

Post Postao/la CoDe » 18 avg 2010, 16:49

Ovih dana promovirana je knjiga "80 godina nogometa - Donji Vakuf" autora Mule Hadžića. Promociju knjige u Donjem Vakufu upriličili su Sportski savez Općine Donji Vakuf i Bošnjačka zajednica kulture "Preporod" Donji Vakuf. Goste je pozdravio i Načelnik Općine Donji Vakuf Huso Sušić, a o djelu više su govorili recenzenti: mr.sci Mustafa Demir pomoćnik federalnog ministra za kulturu i sport, FIFA sudija i predsjednik Sportskog saveza SBK dip.ing. Mirsad Ibrišimbegović i dipl.pol. Tihomir Zrile predsjedavajući Općinskog vijeća Donji Vakuf, fudbaler i dugogodišnji sportski radnik. Promociji je prisustvovao i veliki broj donjovakufljana, ali i prijatelja iz Zenice, Kaknja, Bugojna, Travnika, Sarajeva, Gornjeg Vakufa/Uskoplja, Jajca, Viteza, Kupresa....Izdavač ove knjige je Centar za promociju civilnog društva Sarajevo, a knjigu je štampala štamparija Fojnica.

80 GODINA SE U DONJEM VAKUFU IGRA ORGANIZIRANO FUDBAL, A LOPTA SE POČELA ŠUTATI U OVOM GRADU JOŠ SEDAM GODINA PRIJE FORMIRANJA PRVOG KLUBA. DAKLE, DONJOVAKUFLJANI UZ FUDBAL DRUGUJU PUNIH 87 GODINA.

PRVU LOPTU DONIJELI SU ZA TO VRIJEME RIJETKI STUDENTI KOJI SU SE ŠKOLOVALI U VEĆIM CENTRIMA. PRVU LOPTU, ONU PRAVU, U DONJI VAKUF DONIO JE BORO KATIĆ.


Suočen sa poteškoćama koje su neminovno pratile svako novoformirano društvo Športski gradski klub «Jug» nije bio u početku na stabilnim nogama. Mali simbolični dobrovoljni prilozi nisu bili dovoljni ni za kupovinu najneophodnije sportske opreme koju su sami nabavljali. Ipak, zahvaljujući sportskim entuzijastima i materijalnoj pomoći jačih trgovaca, koji su voljeli nogomet i klub, sportska aktivnost nije se gasila. Bilo je to sportsko društvo u kojem su se okupljali mladi ljudi, drugovi i prijatelji svih nacionalnosti.

Ostala je poneka požutjela fotografija iz donjevakufske nogometne prošlosti i živi svjedoci, koji su igrali , bili na utakmicama, pomagali klubu, ugovarali utakmice…


Zbog toga ova fotomonografija ima za cilj da sačuva za buduće generacije bar dio tih događaja iz prošlosti, PRVENSTVENO FK “RADNIK” ALI I DA ČITAOCE PROVEDE UOPĆE KROZ ISTORIJU OVE DREVNE, NAJVAŽNIJE SPOREDNE STVARI NA SVIJETU – FUDBALA POČEVŠI OD 1848. GODINE KADA SU NA SVEUČILIŠTU KEMBRIDŽ SASTAVLJENA PRVA PRAVILA IGRE, NE ZANEMARUJUĆI OSVRT I NA OSTALE SPORTOVE. VRIJEDNOST OVOG PISANOG DJELA PREPOZNALI SU I U SPORTSKOM SAVEZU OPĆINE DONJI VAKUF OCJENJUJUĆI KNJIGU KAO VRIJEDAN SUVENIR I SVOJEVRSNU ENCIKLOPEDIJU RAZVOJA FUDBALA NA PODRUČJU OPĆINE DONJI VAKUF.


.....bile su dvije ekipe – dva kluba: Studentsko-đački klub i Radnički klub. Prvi je egzistirao samo za vrijeme raspusta, dok je drugi postojao i radio više. Prva imena iz tadašnjeg vremena, vezana za fudbal su, prema kazivanjima, zapisima i fotosima: Lazar Katić, Safet Balagija, Boro Katić, Sulejman Balagija, Joca Vučković.... Ta dva kluba spominju se sve do 1926. godine kada se ujedinjuju u jedan klub pod nazivom NK «Gradina», vjerovatno po brdu iznad samog grada.


Pred kraj 1926. godine prestaje rad NK «Gradina» da bi se 1927. godine zaljubljenici fudbala ponovo okupili, ali sada pod novim imenom - Gradski sportski klub «Jug». Ime «Jug» ostaje sve do završetka Drugog svjetskog rata.....

Gradski sportski klub «Jug» imao je svoju značku, svoju zastavu bijelo-plave boje, kao i plave dresove sa bijelim gaćicama. Svi igrači su u to vrijeme bili članovi svih čitaonica i srpske i muslimanske i hrvatske.



AUTOR VJEŠTO KROZ PRIČU O GRADU UVODI U ISTORIJU FUDBALA I CIJELIM TOKOM VODI KROZ DOGAĐAJE ŠTO SU OBILJEŽILI 80 GODINA FUDBALA U ŽELJI DA I OVA KNJIGA BUDE U RUKAMA MNOGIH, DA POSTANE REDOVNO ŠTIVO SPORTSKIH KOLEKTIVA, DA BUDE INSPIRACIJA MLADIM NARAŠTAJIMA ZA POSTIZANJE BOLJIH REZULTATA, DA BUDI OSJEĆAJE I VRAĆA U NEKA DAVNO PROŠLA VREMENA, TRNOVIT ALI PONOSAN PUT SATKAN OD USPONA I PADOVA STOTINA IGRAČA KOJI SU PROŠLI KROZ FK “RADNIK”. GLAVNI LIK OVOG DJELA SU IGRAČI....


Da bi se odigrala utakmica u Livnu, prevozno sredstvo za igrače «Juga» bila su poštanska kola koja su vozila poštu iz Sarajeva....

Zanatlije su pomagale klub ušivajući lopte, popravljajući kopačke bez naknade, a često i novčano pomažući.

Jula 1946. godine formiran je novi Fudbalski klub pod imenom «Drvodjelac».

Klub je nakon tri godine postojanja pod nazivom «Drvodjelac» promijenio ime u «Radnik» koje i sada nosi.


“Zahvaljujući autoru ove knjige historija FK «Radnika» nije izgubila ništa od svoje istinitosti, jer su ovdje zabilježena sjećanja onih koji su najljepše godine svoga života darovali dresu «Juga», «Drvodjelca» i «Radnika».

I ja sam jedan od onih koji su prve momačke dane darovali klubu. Uz «Radnik» sam odrastao, upoznavao nove gradove, sticao nova prijateljstva…Postizao golove uz aplauze publike…I dok čitam knjigu kao da sam negdje na zelenom terenu, u dresu i igram….Upravo je to autor postigao. Čitajući knjigu prolazimo kroz osamdeset godina istorije, osamdeset godina našeg života uz loptu, fudbal i «Radnik»”, ZAPISAO JE U SVOJOJ RECENZIJI IGRAČ IZ ZLATNE GENERACIJE, NEKADA PRVI ČOVJEK OPĆINE DONJI VAKUF, DANAS PREDSJEDAVAJUĆI OPĆINSKOG VIJEĆE I CIJELI SVOJ ŽIVOT SPORTSKI RADNIK. TIHOMIR ZRILE, RECENZENT KNJIGE.

«Jedne prilike na utakmici u Gornjem Vakufu sa «Slogom» - 1948. godine, pobijedili smo domaćina sa 3:1 i to nam se osvetilo. Naime, bio je dogovor da nam domaćini «Sloge» obezbijede vozne karate za povratak u Donji Vakuf. Pošto su bili poraženi, naljutili su se i nisu nam obezbijedili karte, pa je voz otišao. Morali smo pješačiti do Bugojna, a potom sačekati voz za Donji Vakuf koji je polazio u ponoć…»

Znali su igrači «Radnika» čekati ili sami istovariti balvane sa teretnog kamiona, da bi stavili dvije daske i na otvorenom kamionu otputovati na utakmicu. Hranu su većinom nosili sa sobom, opremu čuvali i čistili kod kuće, jer nije bilo zaduženog čovjeka koji bi to radio. Dobrovoljnim radom su igrači i njihovi ljubitelji ograđivali igralište i pravili svlačionice u kojima je Smajo Purivatra postao i prvi pravi domar u klubu. Sve se to moglo izdržati jer su ih simpatizeri bodrili, na treninge donosili keks i sa njima išli na utakmice....


“Bio jedanput jedan čovjek.

Gdje šta vidi, on ti to i zabilježi, gdje šta čuje on to zapiše, a gdje šta pročita on ponešto i zapamti. ....

Bio jedanput jedan čovjek...

I danas je on ono što je nosio u sebi, skupljao, bilježio, sve sjedinio u ovu knjigu koju, evo imam pred sobom, čitam je, a vrijeme mi se vraća upravo u one godine kad sam i ja bio dio tog dešavanja. Kako sve ovo shvatiti nego kao veliku ljubav koju čovjek nosi u sebi....

I taman kad pomislim da i ja ovo mogu napisati, pa da mi malo postaje monotono, autor me probudi novom informacijom, pa mi onda kaže da se nešto dešavalo u Evropi i svijetu. Da su se igrale neke velike utakmice. Da su se stvarala pravila nogometne igre koja se i danas primjenjuju. Samo što to i sam sebi predočim i odem po svijetu i Evropi, pisac me opet vrati u prostore Srednje Bosne vezane za događaje iz nogometa i kluba FK «Radnik» iz Donjeg Vakufa.

Bio jedanput jedan čovjek, a i sad je.

Čovjek sa puno iskustva koji nam je podario ovaj sportski dragulj, dostupan svima, u svako vrijeme i na svakom mjestu.

Bravo majstore!”, ZAPISAO JE U SVOJOJ RECENZIJI VRSNI SPORTISTA, SPORTSKI RADNIK, FIFA SUDIJA, PREDSJEDNIK NOGOMETNOG SAVEZA SBK dipl.ing. MIRSAD IBRIŠIMBEGOVIĆ.





VIŠE OD 80 GODINA UNAZAD NA GOTOVO 600 STRANA, SA 50 NASLOVA I VIŠE OD 370 PODNASLOVA, PREKO 500 FOTOGRAFIJA I DOKUMENATA, SVE TAKMIČARSKE GODINE, USPONI I PADOVI, VIŠE OD 1.500 IMENA IGRAČA “JUGA”, “DRVODJELCA” I “RADNIKA”....RATNE GODINE, VRIJEME IZBJEGLIŠTVA. SJEĆANJA, GOVORI....SVE TO UTKANO JE U OVU KNJIGU SA MNOGO LJUBAVI, PONOSA I ŽELJE AUTORA DA BOGATA ISTORIJA SPORTA, POSEBNO FUDBALA, OVOG KRAJA, ZAPISANA, OSTANE GENERACIJAMA KOJE DOLAZE...

“Kada je u jednoj ličnosti objedinjeno dugogodišnje iskustvo, ljubav prema svome gradu i nogometu, pa sve to traje onda imamo djelo koje na sintetizovan način daje pregled istorije grada, formiranje i razvoj kluba od GSK «JUG-a» do FK «Radnika», njegove uspone i padove, kao i prikaz svih onih koji su tu istoriju gradili.

Nije nimalo bilo jednostavno objediniti sve ono što je bitno u proteklih 80 godina nogometa u Donjem Vakufu, prikupiti izuzetno značajnu istorijsku građu, ali manirom istoričara i nogometnog pedagoga dati ocjene pojedinih faza razvoja kako grada tako i nogometa.”....OVIM RIJEČIMA JE OCIJENIO OVO DJELO U SVOJOJ RECENZIJI MAGISTAR MUSTAFA DEMIR, POMOĆNIK FEDERALNOG MINISTRA ZA KULTURU I SPORT.



Na kraju prvenstva 1958/59. godine od 26 utakmica, ekipa iz Donjeg Vakufa riješila je u svoju korist 17, sedam je igrala neodlučno i samo dvije je izgubila, osvojivši tako 41 bod. Navala je postigla rekordno puno golova - čak 75, dok je odbrana primila 36 golova. To je bila ekipa koja je u Donjem Vakufu upisana zlatnim slovima.

1981/82. godina za nogometaše iz Donjeg Vakufa bila je bogata pobjedama...od 22 odigrane utakmice 16 ih je završeno pobjedom te četiri odigrane neriješeno. U toku prvenstva navalni igrači bili su raspoloženi za golove postigavši ih čak 50. ...ekipa se u jesenjem dijelu prvenstva nalazila na prvom mjestu, a statističari kažu da od postanka kluba nije bila duže na prvom mjestu kao tada.

Navala je bila veoma efikasna, jer je postigla 50 golova, a odbrana veoma sigurna i dobra, jer je primila svega 16 golova. Golman «Radnika» Nikolić, u šest utakmica, nije primio ni jednog gola, ili tačnije rečeno mreža mu se nije zatresla za 540 minuta.

Ovu vrijednu knjigu sa stotinama fotosa i dokumenata nastalih u periodu od 1927. godine do današnjih dana posvećujem prvo svim fudbalerima koji su igrali u dresu donjofakufskog fudbalskog kluba počev od GSK «Jug» do FK «Radnik». Ovu knjigu posvećujem svoj djeci, mladima koji vole sport, posebno nogomet, zatim, navijačima i prijateljima FK «Radnik». ....

Dragi čitaoci, OVO je knjiga uspomena, svojevrstan spomenar u kojem autor opisuje likove – igrače koji su ostavili dubok trag u jednom davnom ali i sadašnjem vremenu. Sve priče iz ove knjige bazirane su na autentičnim događajima sa stvarnim likovima među kojima su igrači, navijači, sudije, publika… PORUKA JE OVO ŠTO NAM JE S POČETKA KNJIGE ŠALJE AUTOR MULO HADŽIĆ:

Mula Mustafa Bašeskija ZAPISA:

«ŠTO JE ZAPISANO OSTAJE, A ŠTO SE PAMTI IŠČEZNE….»...AUTOR MULO HADŽIĆ UISTINU SHVATI ZNAČENJE OVIH RIJEČI I PODARI NAM OVO BLAGO NEPROCJENJIVE VRIJEDNOSTI.

Za one koji su danas daleko od svoje čaršije ovo je knjiga koja će ublažiti čežnju i samoću i riječju i slikom vratiti u rodni kraj. Za one koji su danas ovdje na obalama Vrbasa, Semešnice, Oboračke i Prusačke rijeke ova knjiga JE svjedokom prošlog i sadašnjeg vremena. Za sve koji su ovdje živjeli, koji danas žive i one koji će doći ova knjiga svjedok je našeg života uz fudbal bez kojeg ovdje u gradu na Vrbasu svih ovih godina se nije mogao zamisliti život. Na utakmicama se navijalo, družilo, rađale se prve ljubavi, na utakmicama se živjelo….
Ja volim volim samo tebe i samo tebi tebi dajem sve i sa Sjevera ces cuti nasu pjesmu Sarajevo VOLIM TE !

CoDe
Postovi: 1618
Pridružen/a: 03 sep 2009, 13:36
Lokacija: Donji Vakuf <3
Kontakt:

Re: FK RADNIK Donji Vakuf

Post Postao/la CoDe » 18 avg 2010, 16:52

TROFEJI : :D

Ekipa juniora je osvojila prvo mjesto na državnom prvenstvu u Zenici jula 1997. godine. Najzaslužniji za ove rezultate juniora je trener Muharem Kršlak kojem je pomagao Namir Zahirović - Čarli.

Kao prvaci države ovi momci su učestvovali na pozivnom međunarodnom turniru u Norveškoj zajedno sa juniorima Brazila, Nigerije, Danske, Švedske, Norveške i drugih država.

U takmičarskoj 1998/99. godini momčad «Radnika» bila je najuspješnija. Do titule je došla superiornom igrom sa 10 pobjeda i samo jednim neriješenim rezultatom.

U Biltenu Predsjedništva NS SBK piše i ovo: « FK «Radnik» je ne samo rezultatski, nego i organizaciono i kadrovski bio uzor svim klubovima. Rukovodstvu i trenerima ovog kluba iskrene čestitke i pohvale».

U dvanaest odigranih utakmica «Radnik» je osvojio 31 bod, postigavši 42 zgoditka. Odbrana je bila još bolja jer je primila samo pet golova.

Takmičarske 2003/2004. godine kadeti osvojaju prvo mjesto u omladinskoj ligi.

2004/05 Proljetni dio prvenstva donio je još bolje rezultate jer su pioniri «Radnika» uspjeli osvojiti prvu poziciju na tabeli sa 33 boda i gol razlikom 50 datih i 14 primljenih golova.

FK «Radnik» se okušao za Prvu nogometnu ligu Federacije BiH takmičarske 2002/2003. godine. U odlučujućem susretu u razigravanju sa ekipom “Sloge” iz Tolise ...momci nisu imali sportske sreće....

Uz 80-ti rođendan kluba pioniri “Radnika” osvojili titulu prvaka na Međunarodnom nogometnom turniru u italijanskom gradu Meldola. Pehare uručio specijalno gost Turnira Alberto Zakeroni nekada selektor fudbalske ekipe Italije i šef stručnog štaba “Intera” i “Milana”.
Ja volim volim samo tebe i samo tebi tebi dajem sve i sa Sjevera ces cuti nasu pjesmu Sarajevo VOLIM TE !

CoDe
Postovi: 1618
Pridružen/a: 03 sep 2009, 13:36
Lokacija: Donji Vakuf <3
Kontakt:

Re: FK RADNIK Donji Vakuf

Post Postao/la CoDe » 29 avg 2010, 02:23

Sutra , naš tim igra prvu ligasku utakmicu ove sezone s Elektrobosnom ili Jajce !
Znači , gostovanje blizu neki 30 km uputit ce se nesto auta da isprati tu utakmicu i vidi kakvo je stanje s nasim timom i ima li se radi cega navijati !

OVE SEZONE AMBICIJE : PRVACI :) :)
Ja volim volim samo tebe i samo tebi tebi dajem sve i sa Sjevera ces cuti nasu pjesmu Sarajevo VOLIM TE !

CoDe
Postovi: 1618
Pridružen/a: 03 sep 2009, 13:36
Lokacija: Donji Vakuf <3
Kontakt:

Re: FK RADNIK " Donji Vakuf "

Post Postao/la CoDe » 29 avg 2010, 23:36

Danas , je FK RADNIK U Jajcu odigrao nerijeseno rezultatom 1 - 1 .
Solidna partija nasih momaka kako nema para i kako je klub u teskom stanju .
U , odnosu na jajce ciji igraci imaju 100 KM Sedmicno sto je za ovu ligu veoma dobra plata .
Ja volim volim samo tebe i samo tebi tebi dajem sve i sa Sjevera ces cuti nasu pjesmu Sarajevo VOLIM TE !

CoDe
Postovi: 1618
Pridružen/a: 03 sep 2009, 13:36
Lokacija: Donji Vakuf <3
Kontakt:

Re: FK RADNIK " Donji Vakuf "

Post Postao/la CoDe » 30 avg 2010, 20:55

Sutra će gradskom stadionu Donji Vakuf biti odigran humanitarni nogometni tromeč između bugojanske Iskre, FK Sarajevo, i domačeg drugoligaša Radnika.

Odigrat će se tri poluvremena u kojima će se sastati pomenute ekipe. Sav prihod od prodatih ulaznica namijenjen je za pomoć u liječenju bivšeg prvotimca FK Radnika, 33-godišnjeg Mustafe Dženanovića Pupeta. Na ovaj način, po riječima predsjednika FK Radnik Smaje Vučića, klub u saradnji sa sportskim prijateljima iz Sarajeva i Bugojna želi pružiti malu, ali dragocjenu pomoć svom bivšem nogometašu kojem je potrebna transplatacija bubrega.

Početak utakmice je u 16 sati, uaznica košta 3 KM.
Ja volim volim samo tebe i samo tebi tebi dajem sve i sa Sjevera ces cuti nasu pjesmu Sarajevo VOLIM TE !

CoDe
Postovi: 1618
Pridružen/a: 03 sep 2009, 13:36
Lokacija: Donji Vakuf <3
Kontakt:

Re: FK RADNIK " Donji Vakuf "

Post Postao/la CoDe » 02 sep 2010, 04:15

Nedjelja je, majsko popodne, osamdeset i neke, Gradski stadion u Donjem Vakufu. Vrijeme i teren idealni za igru. Posljednje kolo Fudbalskog prvenstva Regionalne lige. Odlučujuća utakmica za ostanak u gornjem dijelu tabele, sa ekipama koje će igrati Play off ... duel vječitih rivala Radnika i Sloge. Osamdeseta je minuta susreta, rezultat je dva naprema dva. Nervozni i istrošeni igrači Radnika šutiraju u aut glavice kupusa, kojima su domaći navijači gađali fudbalere Sloge. Čini se da je trener Radnika, Aljo Saračević isprobao sve taktike ... ili ne ?! Krajnje vrijeme je da u igru uđe Kalimero. Traže ga i navijači, znajući njegovu ulogu, i Saračević ga uvodi na teren. Jozo Šapina, zvani Kalimero, dizajner čaršijskih izloga, sa brojem šesnaest na leđima, opremljen kostobranima, steznicima mišića, znojnicama na rukama ... u prvi mah nije siguran na koju stranu travnjaka da potrči, svoju ili protivničku. Poput horoza zalijeće se na sve što ne nosi bijeli dres, uporno tražeći loptu, odnosno igrača kod kojeg je lopta. I, ne treba mu puno vremena ni prostora. Svoju desetominutnu (ili kraću?) misiju u ovom derbiju izvršava »savjesno i odgovorno« na centru terena - natrčava na protivničkog fudbalera i klizećim startom ostavlja čepove svojih kopački u njegovoj potkoljenici. Jeziv vrisak Kalimerove žrtve i tajac na tribinama. U mašti jednog petnaestogodišnjaka iskrivljena slika o bezazlenom junaku crtanih filmova, piletu Kalimeru, ali i shvatanje da u igri, kao i životu, najčešće nema fer-pleja. Rezervni igrači Sloge utrčavaju na teren, tražeći od sudije crveni karton za Kalimera, a ovaj, okružen igračima i jedne i druge ekipe, u trenutku skontavši da je u Donjem, a ne u Gornjem Vakufu, povlači, ipak, pametniji potez, i crveni karton pokazuje jednom Kupusaru. Počinje ganjanje i udaranje sudije, psovke sa južne strane tribina, na kojoj su malobrojni navijači Sloge. Gužva traje dobrih petnaestak minuta, a za to vrijeme Kalimero, par metara od korner zastavice (kraj koje za svaki slučaj stoji milicioner), pogledom nevinog djeteta, koje je napravilo sitni nestašluk, čeka da sve utihne i da se igra nastavi. Loptu, na mjestu gdje se sve dešavalo, namješta centarhalf i kapiten Radnika, Huso Alkić. U šesnaestercu Sloge su svi domaći igrači, predvođeni najvišim, Baćunom. Pored Huse, koji će izvesti slobodan udarac, je i golman Ćatan, koji je pretrčao pedesetak metara da, eto, svome kapitenu šapne na uho kako je to posljednja šansa da se nešto uradi na utakmici. Huso je uzeo kratak zalet, i dok smo pretpostavljali ko će od naših biti najviši u skoku, lopta je sjevnula poput munje i zatresla mrežu gola Sloge. Goooool!!! Strahovit projektil, koji je proletio iznad glava svih dvadeset igrača, i skinuo paučinu sa onog mjesta gdje je prečka zakovana za stativu. Rezultat je tri za Radnik, dva za Slogu. Rezultat koji Donjovakufljane vodi dalje. Sudija iz Šenkovića, kod Novog Travnika, čeka da Kupusari krenu sa centra, i da odmah svira kraj utakmice. Huso je na ramenima saigrača. Heroj je i Kalimero, kojeg iz moralnih razloga ne nose na ramenima, ali pogledi ljudi iz Stručnog štaba govore da je »odradio« svoj posao. Ustvari, pravi i istinski junak susreta je Hanija, Fahrudin Malkić, Radnikova »trojka«, odbrambeni igrač čijim zaslugama Radnik nije poražen najmanje sa tri gola razlike. Neprimjetan, u odnosu na napadače Radnika: Šimu, Faču, malog Vrbanjca i druge, Hanija je kopao k*o Alija Sirotanović, natrčao se više od ijednog drugog igrača na terenu, a to mu niko nije vidio. Možda je više od njega pretčao jedino Suad Mistrić Maca, koji je, čekajući loptu od nekog saigrača, utabao onaj dio travnjaka na desnom krilu protivničke polovine ispod tribina, tako da je čitavu sedmicu poslije utakmice, Željo Kovačević, Radnikov domar, prskao vodom taj dio stadiona koji je Maca izgazao, da se trava izjednači sa ostalom na terenu. Ipak, Radnik je pobjedio i niko nikome neće zamjeriti. Pobjedila je ekipa, i svi zajedno (sa sudijama i delegatima) odlaze na Motel u Semešnicu, gdje će se pobjeda proslavljati do ranih jutarnjih sati. Eto, takav se fudbal igrao tih godina.
Sličan se fudbal igrao i kad su za Radnik nastupali Meho Basara, Sulejman i Safet Balagija, Lazar i Boro Katić, Sulejman Kapić, Radmilo Kovačević, Bakir Mlinarević, Jusuf Jusufbegović, Neđo Ivančević, Erica Vajzović i drugi. Naravno, ne sjećam se tih igara, ali sigurno je da se igralo za raju. Ginulo se na terenu za zadovoljstvo navijača, pa i pod cijenu prljavih startova, za koje su u Radniku bili zaduženi Kalimero i Agić.
Radnik je oduvijek bio najvažnija sporedna stvar na svijetu za mnoge Donjovakufljane. Nedjeljom popodne kolone navijača, opremljeni »nanulama« za navijanje, napravljenim u Pilani, umotani u čaršafe na kojima je flomasterom bilo ispisano »Naprijed Radnik!« i obaveznim gajbama piva i sokova, žurili su prema stadionu. Uvijek su se raspoznavali oni umjereniji, od navijača koji su, pored navijanja za Radnik, torturisani kod kuće od žena, a na poslu od šefova, dolazili da se isprazne, povicima i psovkama upućenim linijskom sudiji do tribina. Umjereniji navijači su donosili podmetače pod stražnjicu i dovodili su podmladak, uvijek pristojno udaljeni od onih fanatika, koje je predvodio rahmetli Avdo Omeragić Dujica.
Radnik je najčešće bio najvažnija sporedna stvar na svijetu za vlast, privrednike, privatnike, pa i vakufske domaćice. Imao je naš grad izuzetno jaku i talentovanu rukometnu ekipu, koja je igrala Međurepubličku ligu, ali fudbal je, bez obzira što Radnik nikad nije iznenadio nekim uspjehom, uvijek bio broj jedan u čaršiji. Ekipa amatera, donjovakufskih keramičara, električara, stolara, portira, profesora, milicionera, ali i funkcionera u tadašnjoj Skupštini Opštine, motivisani zajedništvom i takmičarskim duhom, oblačili su dres FK Radnik i istrčavali na teren Gradskog stadiona, na radost donjovakufskih ljubitelja fudbala. Zaboravljane su loše partije, greške na prethodnim utakmicama, međusobno ružne rečene riječi ... sve je tada bilo sporedno, važna je bila utakmica ... važan je bio Radnik.
Donjovakufski fudbal ove godine proslavlja osamdeset i kusur godina postojanja. Od dalekog Gradskog sportskog kluba Jug, preko Drvodjelca, pa do današnjeg Radnika, prošlo je osam decenija. Generacije i generacije fudbalera, trenera, ljudi koji nikad nisu šutnuli loptu, a tekutali su se oko Kluba, redara, dječurlije koja su dohvatala lopte iza gola, pa na kraju i onih zbog kojih se fudbal i igra – navijača, nose u srcu sjećanje na one slavne dane.
Osamdesettrogodišnjica donjovakufskog fudbala prilika je da se stari asovi okupe na Gradskom stadionu i vrati dostojanstvo klubu, starijem od mnogih koji igraju Ligu prvaka. Javili su mi se Željo Vrbanjac iz Australije i Faćko Kovač iz Njemačke ... kažu da jedva čekaju juli i ponovno okupljanje Radnikovih veterana, Smajo Vučić (predsjednik Radnika) priprema teren za Radnikove legende: hoće li ovoga ljeta istrčati na travnjak Rahmija Čelić, Šime, Huso, Rade, Admir Sušić, Amir Muhić, Hatarić, Željo, Fačko ... i mnogi, mnogi drugi iz starijih i mlađih generacija Radnika? Onako, rekreativno, da ih vidimo sa štucnama, u kopačkama, da odigraju barem jedno poluvrijeme za dobra stara vremena ... da nas podsjete kako nam je Radnik nekad bio najvažnija sporedna stvar na svijetu, kako smo bježali sa nastave srijedom popodne i hrlili Gradskom stadionu da navijamo, kako smo bili privilegovani dok smo iza gola dohvatali lopte golmanu Spasi, kako smo u sokacima igrali na uskiće, oponašajući poteze Radnikovih napadača i načine radovanja kada postižu golove. Hoće li u julu istrčati na teren Radnikovi veterani, da pokažu mlađim generacijama fudbalera kako se nekad igralo srcem, napadački za pobjedu, za raju, bez taktike, bez premija, za ćevape ... jer, nije li vrijeme da igrači zaigraju, da izgaraju za pobjedom, pa makar i protiv, tamo nekog, Nević Polja, Guča Gore ili Vlašića.
Osam decenija fudbala u našem gradu je prilika i navijačima da se vrate Gradskom stadionu i bodre svoje momke, bodre svoj Radnik. »Naprijed Radnik!«

Ovo , je pisao prije 2 godine al itekako uvijek budi nešto u meni ! :arrow: :arrow:
Ja volim volim samo tebe i samo tebi tebi dajem sve i sa Sjevera ces cuti nasu pjesmu Sarajevo VOLIM TE !

CoDe
Postovi: 1618
Pridružen/a: 03 sep 2009, 13:36
Lokacija: Donji Vakuf <3
Kontakt:

Re: FK RADNIK " Donji Vakuf "

Post Postao/la CoDe » 05 sep 2010, 23:39

Danas , je FK RADNIK Pred oko 200 Gledalaca na gradskom stadionu upisao prvu pobjedu ove sezone u Ligi protiv ekipe " NK Barnjaci " rezultatom 5-1 !
Ja volim volim samo tebe i samo tebi tebi dajem sve i sa Sjevera ces cuti nasu pjesmu Sarajevo VOLIM TE !

CoDe
Postovi: 1618
Pridružen/a: 03 sep 2009, 13:36
Lokacija: Donji Vakuf <3
Kontakt:

Re: FK RADNIK " Donji Vakuf "

Post Postao/la CoDe » 10 okt 2010, 02:11

Sutra derbi s Vlasicom u 4 :| :|
Ja volim volim samo tebe i samo tebi tebi dajem sve i sa Sjevera ces cuti nasu pjesmu Sarajevo VOLIM TE !

Odgovori

Natrag na “Niže lige”

Online

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 2 gosta.