Kod nas je najveci problem, jos od raspada one generacije "Nepobjedivih", nepostojanost hijerarhije u klubu. Henry je bio glavna zvijezda Arsenala, ali nikad lider ekipe, a nikad se nije ni predstavljao takvim. Imao si Campbella, Lehmanna, Vieiru, i jos par igraca, koji su bili okosnice tima sto se tice timskog duha i fizicke prisutnosti. Danas nam je kapiten yebeni kozoyeb Xhaka, bez trunke karaktera, muda i bilo cega. Vjerovatno 2 jedina siptara bez muda na planeti, i mi ih bas dovedemo da nam prave dar mar po klubu.

Sljedeci problem je, sto smo mi sa Emeryem poceli kao da gradimo neki sistem ala Atletico Madrid. Dakle, ekipa zasnovana na timskom duhu, na igracima koji mogu trcat 15km po tekmi i koji ce se bacat na glavu za svaku loptu. To je super, ali sa pretpostavkom da su ti okosnica defanzivci te vezni red. Kod nas jedina dva iznadprosjecna igraca su 2 napadaca, koji nisu sastavili 2 tekme dobre kad igraju skupa, i evidentno je da je jedan visak. Mada bi ih obojicu prodao, Aubu jer vec izrauban, te ga treba unovcit, a Lacu jer je opasno antipatican zadnjih mjeseci, a ne doprinosi ekipi uopce.
Nepobjedivi su se bazirali na super defanzivi, te kontranapadima, a kad imas virtuoze u napadu, ne treba ti specifican sistem, nego ih pustis da igraju svoju igru.
Mi trenutno igramo sa 4 defanzivca, od kojih je jedino Sokratis zapravo defanzivno orijentisan igrac, ali je nazalost mnogo nekvalitetniji, nego sto smo to mislili. David Luiz je uvijek bio ocajan stoper, a Bellerinova defanziva je opjevana u raznim analizama strucnjaka u kategoriji tragikomedije. O nasem bivolu Kolasincu, ne treba ni trosit rijeci. Covjek je sve, osim onoga sto mu je primarni zadatak. Njega bi trebalo probat uparit sa Torreirom na zadnjem veznom, jer tu bi nam agresivnost dosta vise pomogla, nego konstantno ispadanje na strani, na kojoj uglavnom Auba ili neko od djece igra u paru s njim, pa je uglavnom jedini koji drzi tu stranu u defanzivi, a nije za takvo nesto ni blizu sposoban. Tierney me za sada isto tako nije nesto specijalno impresionirao. Sad koliko bi njegova tehnicka nesposobnost tu dosla do izrazaja veliko je pitanje, ali sigurno da je i takav bolja opcije od Xhake.
Dakle, najmanje 3 od 4 igraca nama trebaju, samo u defanzivi, jer ovi ne mogu bolje, nije to losa forma ni par losih odluka, nego manjak kvaliteta u defanzivnoj igri. Manjak agresivnosti, manjak duel igre, manjak defanzivne inteligencije. To je neizvodivo dovest u jednom roku pod uslovom da ocekujemo da se odlicno uklope, a pogotovo neizvodivo to uradit u januarskom roku. Fakat ne vidim nacin, da ova ekipa, sa ovakvim stanjem samopouzdanja i internih problema, moze nesto napravit do kraja sezone. Smatram, da je upravo tu sansa, da se saceka jos malo sa novim trenerom, predstavi mu se ozbiljan plan ulaganja, i da ovih zadnjih 15ak tekmi da vidi, na koga moze racunat, barem u nekoj rotaciji. Osim Lena, mislim da Torreira i eventualno Pepe, i eto jedan od napadaca da se ostavi, imaju koliko toliko kvaliteta i potencijala da budu u prvih 11 ozbiljnog konkurenta za top4, sve ostalo su igraci, koji NEMAJU kvalitet. I definitivno malog Martinellija forsirat, koliko god je to moguce, jer ce mali bit za 2-3 godine top napadac. Ubijedjen sam. Brzina, tehnika, cak i igra glavom je vec odlicna. Jos dok malo misicne mase nabaca, i navikne se na otocki fudbal, bit ce bombona. Bas onakav napadac, kojeg moderni fudbal trazi.

Ali kao da gledam, oni ce dat posao nekom spanskom diletantu, koji je vodio prosjecne spanske ekipe, dat mu zadatak, da pokusa uc u ligu prvaka sljedece godine, preko EL najvjerovatnije, dovest jos par prosjecnih igraca u januaru, samo nabijat jos veci problem za rijesit ih se kasnije, i sve tako u krug, jer je evidentno da ne znaju sta rade. Oni su smijenili trenera, a nemaju pojma ko su im potencijalne zamjene. Sve srljanje iz srljanja, svaki korak koji rade. Jos od davanja 70miliona za igraca, koji se apsolutno nije uklapao u Emerijevu filozofiju. Vjerovatno ga on sam nije ni htio, nego su ga ove ublehe dovele.