HŠK Zrinjski

Moderatori/ce: insider,Pasha,insider,Pasha

Avatar
antipolitika
Postovi: 281
Pridružen/a: 24 apr 2008, 23:29
Kontakt:

HŠK Zrinjski

Post Postao/la antipolitika » 24 apr 2008, 23:48

slika

HŠK Zrinjski Mostar je hrvatski nogometni klub iz Mostara, Bosna i Hercegovina. Dio je športskog društva Zrinjski Mostar. Klub igra u nogometnoj Premijer ligi Bosne i Hercegovine i tijekom zadnjih nekoliko godina postao je jedan od najjačih bosanskohercegovačkih nogometnih klubova. Ekipu kluba mnogi nazivaju plemići. Zrinjski je poznat po svojim vjernim navijačima Ultrasima, a klub domaće utakmice igra na Stadionu "HŠK Zrinjski".

Utemeljen je 1905. godine i to je najstariji nogometni klub u Bosni i Hercegovini. Nakon Drugog svjetskog rata, u kojem se natjecao u Prvoj nogometnoj ligi NDH, rad Zrinjskom je zabranjen od strane tadašnjih komunističkih vlasti. Klub je obnovljen i počeo je sa radom 1992. godine. Igrao je nogometnoj ligi Hrvatske Republike Herceg-Bosne do 2000. godine kada je pristupio Premijer ligi BiH. U sezoni 2004./2005. Premijer lige BiH, na svoju stotu obljetnicu postojanja, HŠK Zrinjski je osvojio titulu prvaka BiH.

Najveći rival Zrinjskog je FK Velež, klub iz istočnog dijela grada Mostara. Rivalstvo između ova dva kluba je počelo 1922. godine kada je osnovan Velež. Otada dva kluba igraju derbi koji je za grad na Neretvi mnogo više od nogometa. U novije vrijeme, prvi derbi je odigran 2000. godine u Sarajevu, a rezultat je bio 2:2. Ratne rane još nisu zacijelile i to je jedan od razloga zašto je ovaj derbi popraćen neredima i nasiljem.

Povijest

Godine 1905. u prostorijama Kulturnog društva "Hrvoje" u Mostaru, hrvatska mladež, na čelu s profesorom Kuštrebom, osnovala je "Đački športski klub", koji kasnije, 1912. godine prerasta u "Gimnazijalni nogometni klub" Zrinjski. Iz tog perioda sačuvani su podaci o utakmici protiv "Srednjoškolskog športskog kluba" Osman (iz Sarajeva), odigranog na povratku "Osmana" iz Splita, a rezultat je bio 0:3 i 2:1.

Pokojni nogometaš i aktivist kluba Ivo Ćorić ostavio je u svojoj pisanoj ostavštini osobno sjećanje na prve godine HŠK Zrinjskog. On spominje Gimnazijalni klub s imenom Zrinjski, sjećao se i profesora Kuštrebe, ali i nekih nogometaša, braće Novaka (Bruno i Edo), Rudolfa Brozovića, Marka Sutona, braće Merdžo (Željko i Ante), Mabida Pehlivanovića, Slavka Jukića, Ivana Bošnjaka, Karla Šmita...

Također u svojim sjećanjima Ćorić spominje Juru Zeleniku, Nikolu Paladžića, Miroslava Prpića, Mirka Vlahu, Antu Pavkovića i Kažimira Zubca, koji su bili nogometaši "Hrvatskog radničkog omladinskog športskog kluba" (HROŠK), drugog hrvatskog kluba u Mostaru utemeljenog godinu dana nakon "Đačkog športskog kluba", 1906.

Već 1914. godine, točnije 28. lipnja 1914. godine, s prvim plamenom Prvog svjetskog rata, zabranjen je rad "Zrinjskog". Tri naredne godine zamire svaka sportska aktivnost u gradu, a onda 1917. godine, Zrinjski se stapa s Hrvatskim radničkim omladinskim športskim klubom, koji je postojao pri Hrvatskoj radničkoj zadruzi. Objedinjeni klub dobio je novo ime: "Hercegovac".

Ovaj klub Hercegovac je životario do kraja Prvog svjetskog rata. 1918. godine stvaranjem Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, iz Hercegovca je formiran jedan inicijativni odbor za osnivanjem "Jugoslavenskog športskog kluba" (JŠK) u kojem su mogli igrati svi, bez razlike na vjeru i naciju. Ali Hrvati su brzo uvidjeli da su ih Srbi s anacionalnim klubom htjeli prevariti, te se konačno, 1922. godine obnavlja Hrvatski športski klub Zrinjski, koji kreće s ozbiljnijim natjecateljskim ambicijama, ne toliko u nekom ligaškom statusu, koliko u nakani da igra utakmice sa takmacima u gradu (Velež, JŠK, kasnije Vardar) i u bližoj okolici (Čapljina), pa i dalje (Sarajevo, Trebinje), kao i u susjednoj Dalmaciji. Tako je Zrinjski 1923. godine postao prvak Mostara, pobijedivši na svom igralištu (preko puta stare bolnice u Mostaru) jakog konkurenta JŠK sa 1:0. U istoj godini opet je bio najbolji u gradu (savladani RŠK "Velež" s 1:0 i JŠK s 3:0). Na jednoj klupskoj fotografiji iz tih godina zapisan je kompletan sastav. Evo tih imena: Vjekoslav Vrančić, Kazimir Vlaho, Živo Bebek, Rudi Janjušić, Husein H. Omerović, Milivoj Smoljan (golman), Pero Golić, Mijo Miličević, Muhamed Omeragić, August Kučinović i Franjo Štimac.

Vrijedne podatke o djelovanju kluba u periodu između dva svjetska rata pamte i braća Ivan i Đuka Rebac, nogometaši Zrinjskog iz tog vremena. Tako list "Riječ" bilježi zapažanje gosp. Rebca kako je Zrinjski bio prvi mostarski klub koji je gostovao izvan grada. Klub je bio rado viđen sudionik natjecanja u Kotoru, Tivtu, Sarajevu, Zagrebu, Dubrovniku. Iako je u Mostaru bio omiljen kod građanstva, Zrinjski nije imao naklonost vlasti. Evo ilustracije: od 15 prvotimaca kluba samo je jedan bio zaposlen, za razliku od vlasti dražih klubova JŠK-a i Vardara, gdje su, opet, rijetki bili bez posla. Odbojnost jugoslovenskih vlasti prema svemu što se odnosilo na osjećaj hrvatstva osjetio je Zrinjski 1936. godine u Dubrovniku, gdje mu nije dozvoljen nastup zbog hrvatskog grba i trobojnice na dresovima.

Tijekom četvrtog desetljeća ovog stoljeća, klub ima više nastupa izvan Mostara, od Dubrovnika, Sarajeva, preko Tuzle i Banja Luke do Splita i Zagreba. Naročito su bile česte utakmice sa sarajevskim klubovima: SAŠK-om, MOŠK Djerzelezom i Slogom. Na turniru u Mostaru 1938. godine, pored mostarskih klubova Zrinjskog i Veleža sudjeluju sarajevske ekipe: ŠK Sloga i ŠK Makabi. Pobjednik je bio HŠK Zrinjski. Na osnovi dvije sačuvane fotografije ekipe iz 1933. i 1934. godine, tada su u klubu igrali: Ivan Šarac, Aco Nuić, Vice Mijam, Ante Šarac, Joško Ćurković, Mirko Buhač, Mile Komljenović, Franjo-Raro Novak, Ivan Rebac (tada kapetan ekipe), Ivan Boban, Zdenko Šunjić, Muhamed Dilberović, Duje Vlak, Bera Komljenović, Petar Barbarić i Marin Rotin. Predsjednik je u tim godinama bio bio Miško Mikulić.

Vrijedno je spomenuti da je Zrinjski u tom periodu odigrao i tri utakmice pod svjetlošću reflektora. Za tu prigodu reflektori su posuđeni od mostarskog rudnika mrkog uglja i kako navodi gosp. Ivan Rebac u svom sjećanju na prvu utakmicu je stiglo i oko pet stotina navijača Zrinjskog iz Širokog Brijega predvođeni poduzetnikom Antom Paradžikom, koji su poslije utakmice napravili veliko narodno veselje u kavani "Bled" na Balinovcu.

Do kraja tog desetljeća, na osnovi raspoloživih fotografija, u ekipi se još pojavljuju: Slavko Džeba, Ilko Pavlović, Jozo Marić, Edo Veber, Muhamed Muratagić, Zdravko Konjevod, Ante Rotim, Frano Zovko, Stjepan tatarević, Jerko Fertili, Zdravko Smoljan, Emil Miličević, Remza Duranović, Grga Brajković, Andrija Kljajo, Mirko i Ivan Rebac, Ivan Lasić, Vinko Zovko, Mladen Soldo, Edo Tavčar, Vjeko Bošković, Alija Šestić, Meho Jahić, Leo Hrvić...

Prednji popis, iz razumljivih razloga, nije moguće kompletirati, ali je sigurno da je majicu Zrinjskog nosilo više od stotinu nogometaša, srcem, dušom i talentom spremnih da u ono vrijeme, uz pomoć športskog viteštva, pokažu vrline jednog blagog naroda.

Aktivnost kluba uveliko je zavisila od volje i moći djelatnika, uprave i trenera. Više u sjećanjima nego na papirima, ostalo je zapamćeno da su predsjednici Miško Mikulić, Drago Turkelj, Jakša Miljković, Blaška Slišković, te tajnik Ljubo Tokić, čije su i čitave obitelji bile aktivno uključene u rad kluba, bili neumorni promicatelji - a često i jedine mecene - Zrinjskog. Zapamćena su i imena trenera Zlatka Stegnara i prvotnog igrača pa trenera Franje-Rare Novaka.

Drugi svjetski rat morao je poremetiti razvojnu stazu Zrinjskog. Istina, tijekom 1941. godine Zrinjski se, zajedno sa SAŠK-om iz Sarajeva i NK Hrvojem iz Banja Luke uključuje u Prvu hrvatsku ligu, koja je formirana nakon što je 17. srpnja 1941. godine Nezavisna država Hrvatska bila primljena u članstvo FIFA-e. Iz tog perioda ostale su fotografije koje svjedoče o povijesnim utakmicama Zrinjskog protiv Građanskog iz Zagreba i splitskog Hajduka. 1942. godine Zrinjski odigrava i jednu utakmicu protiv selekcije talijanske vojske i pobjeđuje sa 2:0. Ostao je i trag da je 1943., također u Mostaru, odigrana utakmica s Muslimanskim omladinskim športskim klubom Jedinstvo, u kojoj je ostvarena pobjeda od 2:1.

Zabrana rada

Negdje na tom podatku završava se nedovoljno poznata, u dokumentima nedostatna, povijest Hrvatskog športskog kluba Zrinjski. Naravno, ako se izuzme velika crna točka, stavljena 1945. godine na sudbinu kluba. Tada je nova narodna vlast zabranila svim kulturnim i sportskim udrugama s nacionalnim predznakom obnovu rada. Hrvate je najviše peklo navodno potiskivanje nacionalnog u ime nekih viših, a u suštini velikodržavnih ciljeva vlastodržačkih naroda. Zato je početak političkog višestranačja u BiH tako eruptivno najavio buđenje hrvatske nacionalne svijesti i obnovio snažne, iako desetljećima zatomljene, sentimente prema "Napretku", "Hrvoju", pa i HŠK Zrinjskom.

Obnavljanje rada kluba

Obnovljeni su hrvatska kulturna društva "Napredak" i "Hrvoje", a napokon, nakon 47 godina komunističke zabrane, svečano je 1992. u Međugorju formiranjem "Inicijativnog odbora za pripremu obnoviteljske skupštine" obnovljen i počeo je s radom i Hrvatski športski klub Zrinjski Mostar. Klub čije se ime pola stoljeća nije smjelo ni spomenuti pod prijetnjom zatvora.

Od obnavljanja rada, u lipnju 1992. godine HŠK Zrinjski se natjecao u tri različita prvenstva, ali uvijek u najkvalitetnijem rangu koji je u određenom razdoblju postojao.

Sami početak rada obilježile su brojne prijateljske utakmice i turneje, što je bila najbolja promidžba kluba koji je svugdje, a posebno među hrvatskim narodom u domovini i iseljeništvu, bio rado viđen gost. Zrinjski je, osim svih mjesta u tadašnjoj Hrvatskoj Republici Herceg Bosni igrao s velikim brojem momčadi u Republici Hrvatskoj, gostovao je u Kanadi, malonogometna momčad je putovala u Njemačku, a brojne mlađe selekcije su nastupale na poznatim međunarodnim turnirima u BiH, Hrvatskoj, Italiji, Njemačkoj, Francuskoj i Norveškoj.

Zrinjski je također dao veliki doprinos organiziranju Nogometnog saveza Herceg-Bosne i prvog prvenstva 1994. godine, što je ujedno bilo i prvo prvenstvo u BiH uopće nakon rata. U prvom finalu Zrinjski je u dva susreta bio slabiji od Mladosti Dubint iz Širokog Brijega (današnji NK Široki Brijeg (0:0 i 0:1) , ali bila je to prava promidžba i uvod u kasniji uspjeh ovdašnjih klubova koje je Zrinjski na različite načine, poticao i podržavao.

Inače, u sedam prvenstava u Prvoj nogometnoj ligi Herceg-Bosne Zrinjski je uglavnom bio u vrhu, a sudjelovao je i u prvom doigravanju s predstavnicima Lige NS BiH 1998. godine, gdje je bio u skupini sa Željezničarom iz Sarajeva i "Bosnom" iz Visokog. U tom periodu za Zrinjski je nastupao i Blaž Slišković, jedan od najboljih igrača sa prostora bivše Jugoslavije. Tada je dao veliki doprinos organiziranju završnice u drugoj skupini, u kojoj su na Stadionu HŠK Zrinjskog pred do tada rekordnim brojem od 20 000 gledatelja igrali NK Široki Brijeg, FK Sarajevo i FK Čelik Zenica. Inače, bili su to prvi susreti klubova iz NS Herceg-Bosne i NS BiH od početka rata.

2000. godine osnovana je nogometna Premijer liga Bosne i Hercegovine. U početku u njoj su nastupali samo bošnjački i hrvatski klubovi, a 2002. u ligi su počeli učestovati i srpski klubovi iz BiH. Na ljeto 2000. Zrinjski je po prvi puta nastupao u nekom UEFA-inom nogometnom natjecanju. Bilo je to protiv švedske Västre Frölunde u Intertoto kupu. U prvoj utakmici u Švedskoj, Zrinjski je izgubio 1:0, a u uzvratu u Mostaru bili su jako blizu prolaska u drugo kolo jer su vodili pogocima Miloša i Buhića ali Västra Frölunda IF je uspjela postići jedan pogodak i tako zahvaljujući postignutom pogotkom u gostima proći u daljnju fazu natjecanja.

Novo doba

Prije sezone 2003./2004. Premijer lige BiH na čelo kluba došlo je novo vodstvo koje je uspjelo privući nove i bolje sponzore. Njihov glavni cilj je bio do 2005. godine tj. do stote obljetnice Zrinjskog napraviti jednu od najjačih momčadi u Premijer ligi BiH. Klub je posudio 4 igrača iz Dinama među kojima je bio i Luka Modrić. Osim Modrića u Zrinjski su te sezone na posudbu došli: Ivica Džidić i Davor Landeka. Oni su sa Zrinjskim poslije potpisali ugovore i ostali dugo u Mostaru. Luka Modrić, miljenik mostarske publike u Zrinjskom je proveo jednu sezonu te je proglašen jednim najboljim igračem lige, iako je tada imao samo 18. godina. Zrinjski se te sezone jedva spasio od ispadanja u niži rang. Prije sezone 2004./2005., Zrinjski je doveo najjače igrače lige (Zoran Rajović, Dušan Kerkez, Velimir Vidić, Sulejman Smajić, Zajko Zeba...). Te sezone, Zrinjski je slavio svoju stotu obljetnicu, a pred početak utakmice prvog kola Premijer lige BiH protiv Sarajeva tada 91-godišnji Ivan Rebac, kapetan i najbolji igrač Zrinjskog tijekom 1930-ih je izveo početni udarac. Sa jakom momčadi Franjo Džidić, tadašnji trener Zrinjskog je lako osvojio naslov prvaka Bosne i Hercegovine. Zrinjski po prvi put u povijesti grada na Neretvi, na svoju stotu obljetnicu postojanja donosi titulu prvaka države. Veselje na ulicama Mostara potrajalo je dugo u noć.

Nakon veličanstvenog trijumfa u Premijer ligi BiH, slijedilo je iskušenje u Ligi prvaka. Za protivnika u prvom predkolu Zrinjski je dobio prvaka Luksemburga, klub pod imenom F91 Dudelange. Zrinjski je u prvoj utakmici u Luksemburgu pobijedio 1:0, a u drugoj u Mostaru rezultat 0:0 je držao sve do pred kraj utakmice kada je primio pogodak. Utakmica je nastavljena na produžetke u kojima je Zrinjski primio još tri pogotka. Luksemburgška ekipa F91 Dudelange pobijedila je Zrinjskog ukupnim rezultatom iz dvije utakmice 4:1 te je tako prošla u drugo kolo kvalifikacija za Ligu prvaka.

U sezoni 2005./2006. trener Zrinjskog je bio Blaž Slišković, a momčad je završila na 3. mjestu Premijer lige BiH što je klub odvelo u Intertoto kup. U prvom kolu Intertota Zrinjski je pobijedio malteški klub Marsaxlokk F.C. (3:0 kući, 0:0 u gostima), a u drugom kolu je izgubio od izraelskog Maccabija Petah Tikve (1:1 u gostima, 1:3 kući).

Sezonu 2006./2007. Premijer lige BiH Zrinjski je završio na drugom mjestu i tako je izborio nastup u 1. predkolu Kupa UEFA. Inače u ovoj sezoni Premijer lige BiH, Zrinjski je ostao bez Senegalca Laminea Diarre koji je otišao u portugalski Beira-Mar, a u klub su se vratili: Zoran Rajović, jedan od najboljih igrača Zrinjskog u sezoni 2004./2005. i Mario Ivanković, kasnije će se ispostaviti jedino pravo pojačanje Zrinjskog u toj sezoni. Ždrijeb Kupa UEFA donio je Zrinjskom beogradski Partizan. Prva utakmica je završila 1:6 za Partizan, a Lamine Diarra koji je iz Beira Mara prešao u Partizan svome bivšem klubu, Zrinjskom, dao je nekoliko golova. Utakmicu je obilježio desetominutni prekid, uz tuču navijača oba kluba, kao i sukob "Grobara" s redarima i policijom. U drugom susretu u Beogradu, Zrinjski je izgubio 5:0, no unatoč uvjerljivim pobjedama u obe utakmice, Partizan ipak nije prošao dalje jer je prema odluci Disciplinske komisije UEFA-e izbačen iz daljnje faze natjecanja zbog incidenata koje su izazvali "Grobari", navijači Partizana. U drugom predkolu Kupa UEFA Zrinjski je izbačen od slabijeg Rabotničkog, makedonskog kluba. Prva utakmica u Skopju je završila 0:0, a drugu, onu u Mostaru, Zrinjski je sa 2 igrača manje izgubio 1:2.

Nakon utakmice s Partizanom nesuglasice između pojedinaca iz Uprave kluba i navijača, Ultrasa rastu, a Ultrasi tijekom prvenstvene utakmice između Širokog i Zrinjskog demonstrativno napuštaju stadion Pecaru, 5. kolovoza 2007., a nakon toga počinje bojkot domaćih utakmica Zrinjskog. Ultrasi su na početku bojkota naglasili da ta njihova odluka nije usmjerena protiv svih igrača, niti svih članova Uprave kluba te istaknuli da će pratiti svoj klub na gostujućim utakmicama nogometne Premijer lige Bosne i Hercegovine.

Tako Zrinjski tijekom sezone 2007./2008. sve do 27. travnja 2008. godine nije imao potporu Ultrasa na domaćim utakmicama, ali Ultrasi su bili uz svoj klub na gostujućim utakmicama. Na skupštini kluba održanoj 15. travnja 2008. godine, Zdenko Džidić je podnio ostavku na mjesto u Upravnom odboru Zrinjskog i nesuglasice između Ultrasa i Uprave kluba su ispravljenje. Ultrasi su se 27. travnja 2008. na domaćoj prvenstvenoj utakmici protiv Čelika vratili na "Stajanje". Blaž Slišković u listopadu je dao ostavku na mjesto trenera Zrinjskog, a mijenja ga Dragan Jović, tadašnji trener Posušja i prvi trener u BiH koji je dobio UEFA-inu "PRO" trenersku licencu u Centru za edukaciju trenera NS BiH. Napornu i turbulentnu sezonu 2007./2008., Zrinjski je završio na 4. mjestu nogometne Premijer lige BiH, iako su mnogi često puta govorili da Zrinjski ima najbolju momčad i da je liga regularnija i poštenija, Zrinjski bi bio prvak. Ipak, Zrinjski je po prvi put u svojoj povijesti osvojio Nogometni kup Bosne i Hercegovine svladavši tuzlansku Slobodu. Prva utakmica u Tuzli je završila rezultatom 2:1 za Slobodu, dok je u drugoj, u Mostaru slavio Zrinjski sa 2:1. Zrinjski je na kraju pobijedio Slobodu, boljim izvođenjem jedanaesteraca i tako se plasirao u prvo pretkolo Kupa UEFA.

Zrinjski je u prvom pretkolu Kupa UEFA za protivnika imao lihtenštajnskog predstavnika Vaduza. Prvu utakmicu, koja se igrala u Vaduzu, Zrinjski je dobio 2:1, a druga utakmica, koja se igrala u Mostaru je završila rezultatom 3:0 za Zrinjski. U drugom pretkolu, Zrinjski je za protivnika dobio Bragu iz Portugala. Mostarski "plemići" su se dobro držali na stadionu Estádio Municipal de Braga. Zrinjski je držao 0:0 do 67. minute kada je Braga postigla pobjednički pogodak(neregularno tj. strijelac je postigao gol rukom). Braga je porazila Zrinjski u Mostaru, rezultatom 2:0. U subotu, 13. rujna 2008. godine, po prvi put u postratnim mostarskim derbijima gost je odnio bodove. Zrinjski je golovima Kordića u 9. i Đurića u 90. minuti porazio Velež s 2:0. Zbog zabrane navijači Zrinjskog nisu nazočili derbiju.
Uspješnu sezonu 2008 /2009 "Plemići" su završili na prvom mjestu,te došli do polufinala kupa BiH,uz dosad neviđen niz od 17 utakmica bez poraza.

Športski uspjesi

Prva nogometna liga Herceg-Bosne: Zrinjski je jedan od subjekata koji su mnogo pridonijeli organiziranju Nogometnog saveza Hrvatske Republike Herceg-Bosne i prvog prvenstva toga saveza 1994. godine, prvog nogometnog prvenstva u Bosni i Hercegovini uopće nakon početka rata u toj zemlji.

Premijer liga Bosne i Hercegovine: 2004./2005.,2008/2009
Nogometni kup Bosne i Hercegovine: 2007./2008.,


Simboli kluba

Dresovi

U prvim godinama postojanja (prije Prvog svjetskog rata) Zrinjski je koristio crvene majice i bijele hlače. Nakon Prvog svjetskog rata klub svoje utakmice igra u majicama sa kombiniranim crveno-bijelim okomitim prugama i u majicama sa kombiniranim crveno-bijelim vodoravnim prugama što je simboliziralo boje hrvatskog grba. U tridesetim godinama dvadesetog stoljeća počinju se rabiti bijele majice sa crvenom vodoravnom prugom i bijele hlače te bijele majice sa crvenom lentom i bijele hlače kao domaći dresovi, a crvene majice sa bijelom vodoravnom prugom i bijele hlače te crvene majice sa bijelom lentom i bijele hlače kao gostujući dresovi. U nogometnoj ligi NDH i prijateljskim utakmicama tijekom drugog svjetskog rata, klub je nastupao u majicama crvene boje sa bijelim rukavima i hlačama. Svoje prve utakmice nakon obnavljanja rada kluba 1992. godine, Zrinjski je igrao u dresovima identičnim onima od hrvatske nogometne reprezentacije dakle majicama sa crvenim i bijelim kockicama i bijelim hlačama. Od 1993. pa do 1995. godine klub koristi već viđene dresove tj. majice sa kombiniranim crveno-bijelim vodoravnim prugama i plave hlače. Nakon 1995. godine počinje tradicija rabljenja bijelog majice sa crvenom lentom i bijelih hlača kao glavnog dresa. Ta tradicija je prekinuta u jesenskoj polusezoni 2005./2006. Premijer lige BiH kada su plemići nastupali u bijelim majicama i hlačama.

Zrinjski, danas, kao domaće dresove koristi bijele majice sa crvenom lentom i bijele hlače, a kao gostujuće crvene majice sa bijelom lentom i crvene hlače.

Grb

Grb Hrvatskog športskog kluba Zrinjski se sastoji od plavog kruga, u kojem se nalazi hrvatska šahovnica, bijeli lovorov vijenac te ime kluba (Zrinjski) i godina osnivanja (1905.), koji su napisani velikim tiskanim slovima bijele boje i bijelog obruba na kojem velikim tiskanim slovima crvene boje piše hrvatski športski klub, a plavim slovima Mostar. Na dresu se umjesto bijelog rabi žuti lovorov vijenac. Zrinjski svoj grb koristi odkad postoji. Zbog grba klubu je bio zabranjivan rad ili sudjelovanje u nekim utakmicama, ali on je ostao tu čitavo vrijeme kao simbol Hrvata u Hercegovini i Mostaru stoga navijači i simpatizeri Zrinjskog svoj grb smatraju "svetim".

Prije nekih 8-10 godina kada je Internet i sama promidžba na njemu bila u povojima, tada se s vremenom pojavljivao i poneki spomen na HŠK Zrinjski te na njegove simbole. Tako su se na Internetu probijale razne verzije grba kluba koje se po mnogo čemu razlikuju od orginalnog grba. Primjerice, na tim grbovima je urađeno par nekih svjetlosnih efekata, bijeli obrub je postao sivi, a umjesto orginalne plave boje kruga koristi se svijetla nijansa plave boje. Na 80 % internet stranica i gotovo svim novinama koje se bave nogometom, (jedno vrijeme čak i na službenoj stranici UEFA-e) koriste se neorginalne verzije grba Zrinjskog. Donedavno su se koristile i na brojnim wikipedijama, no to je ispravljeno. Navijači i simpatizeri Zrinjskog kroz kampanju su uspjeli ispraviti loš imidž kluba na Internetu.

Navijači

Zrinjskog su od osnutka pratili njegovi navijači, ali od 1994. godine počinje organizirano navijanje za klub. Tada su se oni najvatreniji navijači udružili u Klub navijača "Ultras Zrinjski" Mostar. Od svoga osnutka, Ultrasi bodre i prate Zrinjski na domaćim i gostujućim utakmicama. Ultrasi su uzeli ime prema navijačkom pokretu Ultrasa u europskom nogometu. Službena pjesma Ultrasa, navijača HŠK Zrinjskog, je "Gori brate", a svoj klub bodre sa istočne tribine stadiona HŠK Zrinjski - Stajanja. Zbog nesuglasica sa pojedincima iz uprave kluba, Ultrasi od 5. kolovoza 2007. bojkotiraju domaće utakmice Zrinjskog. Ultrasi su na početku bojkota naglasili da ta njihova odluka nije usmjerena protiv svih igrača, niti svih članova Uprave kluba te istaknuli da će pratiti svoj klub na gostujućim utakmicama Premijer lige BiH.

Ultrasi od 2000. godine dodjeljuju nagradu za najboljeg igrača sezone koja od sezone 2003./2004. Premijer lige BiH nosi ime "Filip Šunjić – Pipa" u spomen na tragično preminulog navijača Zrinjskog. Trofej se prije toga nazivao "Zrinjevac". Dobitnici te nagrade do sada su bili: Slaven Musa, Ivica Matas, Armando Marenzzi, Luka Modrić, Zoran Rajović, Ivica Džidić, Sulejman Smajić i Mario Ivanković,Krešimir Kordić.

Stadion

HŠK Zrinjski svoje nogometne utakmice igra na Stadionu pod Bijelim brijegom, koji je nakon rata dobio novo ime - Stadion "HŠK Zrinjski". To je višenamjenski stadion koji je izgrađen 1971. godine. Ima atletsku stazu i rasvjetu, tako da se na njemu mogu igrati i noćne utakmice. Stadion može primiti 25.000 gledatelja i to je drugi stadion po kapacitetu gledališta u BiH. Stadion ima dvije tribine zapadnu (gornju i donju) i istočnu (Stajanje).

U vrijeme izgradnje stadiona "Pod Bijelim brijegom" (1960-ih) HŠK Zrinjski je bio odlukom komunističkih vlasti zabranjen, te samim tim nije mogao igrati utakmice na stadionu, a 1993. FK Velež je primoran igrati utakmice na Stadionu u Vrapčićima. U posljednjem ratu u BiH veliki dio arhiva FK Veleža koji se nalazio u zgradi uprave je uništen , kao i mnogi trofeji, plakete i ostala vrijedna dokumentacija , a sam stadion pretrpio je nekolika granatiranja, Odlukama gradskih vlasti, HŠK Zrinjski igra na svome stadionu koji službeno nosi naziv "Stadion HŠK Zrinjski". FK Velež već dugo vremena traži povratak na stadion, no dosad im to nije dopušteno.

Nogometna škola

Klub je od početka rada veliku pozornost poklanjao omladinskoj školi, kroz koju je prošao veliki broj igrača i koju uprava kluba štiti i podržava kako mladi igrači ne bi odlazili iz kluba. Mlade selekcije su, također, nastupale na velikom broju turnira, osvajale su titulu prvaka Herceg-Bosne, te plasirale se i u završno natjecanje za prvaka BiH.

Juniori Zrinjskog su u sezoni 2006./2007. osvojili naslov prvaka Bosne i Hercegovine, a neki od tih igrača već su pronašli svoje mjesto i u prvoj momčadi kluba. Jedan od ponajboljih igrača te juniorske momčadi Zrinjskog je bio Ivan Peko koji je iz Zrinjskog prešao u zagrebački Dinamo.


Rivali

Velež

Najveći i najljući suparnik Zrinjskog je FK Velež. Rivalstvo između FK Veleža i HŠK Zrinjskog počelo je 1922. godine, kada je osnovan Velež. Tijekom 1920-ih i 1930-ih odigrano je nekoliko susreta između Zrinjskog i Veleža, a uspješniji je bio Zrinjski. Dok je Zrinjskom bio zabranjen rad (1945.-1992.), FK Velež je postao uspješan klub u Jugoslaviji. Za Velež su navijali svi Mostarci, bez obzira na nacionalnu pripadnost, a Veležovih navijača je bilo diljem BiH. Obnovom Zrinjskog 1992. godine, Velež je ostao bez velike igračke osnovice, što se odrazilo i na njegove rezultate u nogometnom prvenstvu BiH, te od tad ne predstavlja onako snažni klub, kao što je nekada bio, dok je Zrinjski postao jedan od najjačih bosanskohercegovačkih klubova. Danas za Zrinjski navijaju svi Hrvati iz Mostara i njegove okolice te Srbi i Bošnjaci nastanjeni u hrvatskom dijelu grada. Zrinjski svoje navijače ima i u ostatku doline rijeke Neretve, gdje su nastanjeni Hrvati, a za Velež navijaju mostarski Bošnjaci i neki Srbi i uz činjenicu da ratne rane još nisu zacijelile i to je jedan od razloga zašto je ovaj derbi popraćen neredima i nasiljem. Prvi put nakon 55 godina, Zrinjski i Velež su odigrali prijateljsku utakmicu. Bilo je to 1. ožujka 2000. godine, a rezultat je bio miroljubljivih 2:2. Prvu službenu utakmicu, Zrinjski i Velež su odigrali 13. kolovoza iste godine, kada je Zrinjski na svom stadionu slavio sa 2:0. Od tada Zrinjski i Velež igraju jedan od najvećih derbija u BiH u okviru Premijer lige BiH, a derbi se nije igrao u periodu od sezone 2003./04. Premijer lige pa do 2006./07. sezone zbog toga jer je FK Velež bio ispao u drugu ligu.

Navijačke skupine:

* Navijači Zrinjskog Ultras Zrinjski
* Navijači Veleža Red Army Mostar


Ultrasi su većinom Hrvati, a u Red Armyiju su većinom Bošnjaci i neki Srbi. Sukobi i nesuglasice između ovih dviju navijačkih skupina pojačavaju se samim time da su Ultrasi desno orijentirani te da se na utakmicama Zrinjskog mogu vidjeti zastave Herceg-Bosne i hrvatska nacionalna obilježja, dok je Red Army lijevo orijentiran, a na utakmicama se mogu vidjeti bošnjačka i turska nacionalna obilježja.

Ostali rivali

Ostali veći rivali Zrinjskog su sarajevski klubovi FK Željezničar i FK Sarajevo. Ti klubovi imaju slavnu tradiciju i sa Zrinjskim su favoriti za osvajanje prvog mjesta Premijer lige BiH gotovo svake sezone. Jedan od razloga zašto su utakmice kada igraju Zrinjski i sarajevski klubovi pravi derbiji je taj da je Mostar centar Hercegovine i najveći hrvatski grad u BiH, a Sarajevo je centar Bosne, najveći bošnjački grad u BiH i glavni grad cijele države. Tu je i derbi između Zrinjskog i Širokog, drugog hercegovačkog kluba. Rivalstvo između ova dva kluba je počelo u Prvoj nogometnoj ligi HR Herceg-Bosne (1994.-2000.) i nastavilo se u Premijer ligi.

Službena stranica kluba: http://www.hskzrinjski.ba
Službena stranica navijača: http://www.ultras-zrinjski.net.
Internet portal navijača i simpatizera mostarskog Zrinjskog : http://www.zrinjski.info

Wikipedija
I kad izgube i kad pobjede uvjek pjevamo Zrinjski volim te ,Zrinjski volim teeeeeee

Avatar
antipolitika
Postovi: 281
Pridružen/a: 24 apr 2008, 23:29
Kontakt:

Post Postao/la antipolitika » 27 apr 2008, 12:17

Evo utakmica u Mostaru je zavrsena 3:1 za Zrinjski...mogu rec da ekipa Celika nije losa ali nije niti nesto posebno dobra kako je prikazuju neki mediji pogotovo nakon domacih pobjeda...
Vidi se da je to prava nasa domacinska momcad.
Sto se tice igra nije bas bila na nekom nivou svaka akcija koja je mirisala na pogodak s njime je i zavrsila na kraju.
Igraci Celika su vise udarali u kost ali izgleda da im je to stil igre mogu tek zamislit kako se udara na bilinom polju.
Najbolji igrac Zrinjskog je bio Zizovic...steta sto covjek propade u nasoj liga ali sta ces.
Utakmicu je obiljezio i povratak Smaica i navijaca koji su pravili solidnu atmosferu .

Od navijaca Celika doslo ih je cetvero dok su ostali u pripitom stanju vraceni kuci.
Ovim putem cestitam i Velezu na pobjedi u Zepcu!
Mostar zasluzuje derbi i drago mi je sto ce Velez ostati u ligi!
Mitrovic:solidan
Dzidic:cvrst u duelu
Karadza:strijelac i jako dobar u skok igri
Ivankoivc:u top formi.
Nikolic:losija tekma
Zizovic:najbolji
Djuric:komplicira
Landeka:solidan
Matko:borben
Peraica:strijelac ali i ozljedjen
Pezo:popravlja se
Selimovic:antitalenat al se trudi
Smaic:malo igrao
Suton:malo igrao
I kad izgube i kad pobjede uvjek pjevamo Zrinjski volim te ,Zrinjski volim teeeeeee

Avatar
Malik Barucija
Postovi: 29
Pridružen/a: 04 maj 2008, 02:39
Kontakt:

Post Postao/la Malik Barucija » 04 maj 2008, 02:48

kako vi pisete hsk kad se igra u bih?jeste li bosanci ili niste? :D

Avatar
csh
Moderator
Postovi: 1761
Pridružen/a: 21 mar 2008, 17:16
Lokacija: Uvijek gdje treba!
Kontakt:

Post Postao/la csh » 04 maj 2008, 15:36

Malik Barucija je napisao/la:kako vi pisete hsk kad se igra u bih?jeste li bosanci ili niste? :D

Mislim da ovoj raspravi nije mjesto na ovom forumu.... ;)
AMAR OSIM!!!

Avatar
antipolitika
Postovi: 281
Pridružen/a: 24 apr 2008, 23:29
Kontakt:

Post Postao/la antipolitika » 06 maj 2008, 20:14

Zao mi je ali na pojedina provokacije necu nasjedati posto ovdje prvenstveno pisem o nogometu tj fudbalu!

Evo kako nam se kraj sezone nase PREMIER lige blizi sve veca i vaca da izvitnete sranja se dogadjaju...
Nema kluba a da se nije zalio na sudjenje,mislim da se Zrinjski nije oglasio sa priopcenjem ove sezone niti jednom jer su ipak uvidjeli da se protiv organiziranog kriminala bez policije i sudstva ne moze nista tako da ova sva priopcenja jednostavno nikome ne piju vode!
Dovoljan podatak koliki je stupanj kriminala i lopovluka u ovoj ligi je i sam pogled na tablicu,trazijo sam u svijetu sve moguce lige i tabele ali nesto kao sto je u nas nisam uspio pronaci!
ZALOSNO!
takodjer je zalosno da ce nam nasu drzavu predstavljat u ligi prvaka jedna modrica koja stvarno ne ispunjava uvjete niti za kozije lige.
Zalosno je da jedan Zeljeznicar koji je po kvaliteti daleko ispred Modrice nece niti primirisat evropi isto tako kao i Sarajevo a moguce i Zrinjski.
Privenstveno ovu ligu treba reorganizirat inace nam nema druge...
Klubovi koji nisu za TV prijenos poslat u 2. ligu i nek tamo se bave lopovlukom
klubovi koji nisu za udruzenje prvoligasa takodjer 2. liga
TO JE MOJE RAZMISLJANJE...
POZDRAV SVIM LJUBITELJIMA NOGOMETA TJ FUDBALA
I kad izgube i kad pobjede uvjek pjevamo Zrinjski volim te ,Zrinjski volim teeeeeee

Avatar
csh
Moderator
Postovi: 1761
Pridružen/a: 21 mar 2008, 17:16
Lokacija: Uvijek gdje treba!
Kontakt:

Post Postao/la csh » 06 maj 2008, 21:04

Mislim da samo zeljo i zrinjski ispunjavaju uslove sad za sad a takodje mislim da je istekao rok za zalbe zna li neko sta ce se desiti u tom slucaju.......
AMAR OSIM!!!

Avatar
antipolitika
Postovi: 281
Pridružen/a: 24 apr 2008, 23:29
Kontakt:

Post Postao/la antipolitika » 06 maj 2008, 21:56

Nisam bas siguran da je rok za zalbu prosao...koliko sam upucen siroki nije dobio licencu zbog trenera jer nema uopce trenersku licencu sto nam govori kakva nam je liga uopce kad tim moze trenirati bilo tko...
Sve u svemo nebi ni bilo lose kad bi samo Zrinjski i Zeljo isli u evropu jer ipak te dvije ekipe igraju najljepsi nogomet u drzavi...da nije sudaca modrica i ostali bi bili daleko iza!
Vidjeli smo Modricu protiv Zelje neki dan kad su suci bili neutralni!
Vidjeli smo Modricu protiv Sarajeva kad je bilo posteno sudjenje!
I kad izgube i kad pobjede uvjek pjevamo Zrinjski volim te ,Zrinjski volim teeeeeee

Avatar
antipolitika
Postovi: 281
Pridružen/a: 24 apr 2008, 23:29
Kontakt:

Post Postao/la antipolitika » 11 maj 2008, 10:44

Dobro jutro svim gradjanima BiH .Evo pisem ovaj text nakon sto sam pogledao tu famoznu Modricu tu ekipu koja se bori za ligu prvaka tu ekipu koja svako malo salje priopcenje kako siroki kupuje titulu dok oni nijemo posmatraju...jedino sto mogu napisat jeste da je HSK Zrinjski Mostar daleko ispred njih u svim segmentima nogometne igre jer onako ponizit naseg buduceg prvaka vjerute bilo je pre lagano a to znaju i Zeljini navijaci kako taj nas buduci prvak igra!
Sto reci o ekipi koja vise udara no sto igra,sto reci o ekipi koja ne zasluzuje naslov prvaka,sto reci uopce o ovoj borbi za titulu,znam da ce me sad napadat pojedini forumasi kako nije niti Zrinjski nesto kvalitetniji ali vjeruj te mi na rijec da ima ikakvog postenja u ovoj nasoj drzavi i mrvicu pravde Modrica bi se borila za opstanak a ekipe poput Zrinjskog Zeljeznicara Sarajeva i Sirokog za titulu...jer ruku na srce mi pete kvalitetne momcadi nemamo u drzavi i da nije sudaca ova cetri kluba bi svake godine se odvojila bodovno ostalim DAMACINSKIM klubovima klubovima koji IGRAJU DO KOSTI ,steta sto jedan Zrinjski npr nece vidjet evrope ili zeljo ,zamislite kad ta dva kluba kantaju u evropi kako ce tek ta kvalitetna Modrica proci u Ligi prvaka ,ta ista modrica koja bez problema od ta dva kluba prima u prosjeku po cetri komada!
:?: POZDRAV SVIM LJUBITELJIMA NOGOMETA TJ FUDBALA!
I kad izgube i kad pobjede uvjek pjevamo Zrinjski volim te ,Zrinjski volim teeeeeee

Avatar
adnan24
Postovi: 7760
Pridružen/a: 20 mar 2008, 23:21
Lokacija: Sarajevo
Kontakt:

Post Postao/la adnan24 » 11 maj 2008, 11:39

antipolitika je napisao/la:Dobro jutro svim gradjanima BiH .Evo pisem ovaj text nakon sto sam pogledao tu famoznu Modricu tu ekipu koja se bori za ligu prvaka tu ekipu koja svako malo salje priopcenje kako siroki kupuje titulu dok oni nijemo posmatraju...jedino sto mogu napisat jeste da je HSK Zrinjski Mostar daleko ispred njih u svim segmentima nogometne igre jer onako ponizit naseg buduceg prvaka vjerute bilo je pre lagano a to znaju i Zeljini navijaci kako taj nas buduci prvak igra!
Sto reci o ekipi koja vise udara no sto igra,sto reci o ekipi koja ne zasluzuje naslov prvaka,sto reci uopce o ovoj borbi za titulu,znam da ce me sad napadat pojedini forumasi kako nije niti Zrinjski nesto kvalitetniji ali vjeruj te mi na rijec da ima ikakvog postenja u ovoj nasoj drzavi i mrvicu pravde Modrica bi se borila za opstanak a ekipe poput Zrinjskog Zeljeznicara Sarajeva i Sirokog za titulu...jer ruku na srce mi pete kvalitetne momcadi nemamo u drzavi i da nije sudaca ova cetri kluba bi svake godine se odvojila bodovno ostalim DAMACINSKIM klubovima klubovima koji IGRAJU DO KOSTI ,steta sto jedan Zrinjski npr nece vidjet evrope ili zeljo ,zamislite kad ta dva kluba kantaju u evropi kako ce tek ta kvalitetna Modrica proci u Ligi prvaka ,ta ista modrica koja bez problema od ta dva kluba prima u prosjeku po cetri komada!
:?: POZDRAV SVIM LJUBITELJIMA NOGOMETA TJ FUDBALA!


Bravo majstore 100% se slazem s tobom-dovoljno je vidjeti da modrica ima samo 1 nerijesen rezultat u citavoj sezoni sto znaci ono klasicno 3 boda meni 3 tebi
Mnogi putevi vode u Berlin ali najljepsi je onaj preko Minhena...

ra1981
Postovi: 561
Pridružen/a: 23 apr 2008, 18:35
Kontakt:

Post Postao/la ra1981 » 12 maj 2008, 19:49

adnan24 je napisao/la:
antipolitika je napisao/la:Dobro jutro svim gradjanima BiH .Evo pisem ovaj text nakon sto sam pogledao tu famoznu Modricu tu ekipu koja se bori za ligu prvaka tu ekipu koja svako malo salje priopcenje kako siroki kupuje titulu dok oni nijemo posmatraju...jedino sto mogu napisat jeste da je HSK Zrinjski Mostar daleko ispred njih u svim segmentima nogometne igre jer onako ponizit naseg buduceg prvaka vjerute bilo je pre lagano a to znaju i Zeljini navijaci kako taj nas buduci prvak igra!
Sto reci o ekipi koja vise udara no sto igra,sto reci o ekipi koja ne zasluzuje naslov prvaka,sto reci uopce o ovoj borbi za titulu,znam da ce me sad napadat pojedini forumasi kako nije niti Zrinjski nesto kvalitetniji ali vjeruj te mi na rijec da ima ikakvog postenja u ovoj nasoj drzavi i mrvicu pravde Modrica bi se borila za opstanak a ekipe poput Zrinjskog Zeljeznicara Sarajeva i Sirokog za titulu...jer ruku na srce mi pete kvalitetne momcadi nemamo u drzavi i da nije sudaca ova cetri kluba bi svake godine se odvojila bodovno ostalim DAMACINSKIM klubovima klubovima koji IGRAJU DO KOSTI ,steta sto jedan Zrinjski npr nece vidjet evrope ili zeljo ,zamislite kad ta dva kluba kantaju u evropi kako ce tek ta kvalitetna Modrica proci u Ligi prvaka ,ta ista modrica koja bez problema od ta dva kluba prima u prosjeku po cetri komada!
:?: POZDRAV SVIM LJUBITELJIMA NOGOMETA TJ FUDBALA!


Bravo majstore 100% se slazem s tobom-dovoljno je vidjeti da modrica ima samo 1 nerijesen rezultat u citavoj sezoni sto znaci ono klasicno 3 boda meni 3 tebi


Potpis,samo si zaboravio spomenuti Velež :lol:

ra1981
Postovi: 561
Pridružen/a: 23 apr 2008, 18:35
Kontakt:

Post Postao/la ra1981 » 12 maj 2008, 19:49

ra1981 je napisao/la:
adnan24 je napisao/la:
antipolitika je napisao/la:Dobro jutro svim gradjanima BiH .Evo pisem ovaj text nakon sto sam pogledao tu famoznu Modricu tu ekipu koja se bori za ligu prvaka tu ekipu koja svako malo salje priopcenje kako siroki kupuje titulu dok oni nijemo posmatraju...jedino sto mogu napisat jeste da je HSK Zrinjski Mostar daleko ispred njih u svim segmentima nogometne igre jer onako ponizit naseg buduceg prvaka vjerute bilo je pre lagano a to znaju i Zeljini navijaci kako taj nas buduci prvak igra!
Sto reci o ekipi koja vise udara no sto igra,sto reci o ekipi koja ne zasluzuje naslov prvaka,sto reci uopce o ovoj borbi za titulu,znam da ce me sad napadat pojedini forumasi kako nije niti Zrinjski nesto kvalitetniji ali vjeruj te mi na rijec da ima ikakvog postenja u ovoj nasoj drzavi i mrvicu pravde Modrica bi se borila za opstanak a ekipe poput Zrinjskog Zeljeznicara Sarajeva i Sirokog za titulu...jer ruku na srce mi pete kvalitetne momcadi nemamo u drzavi i da nije sudaca ova cetri kluba bi svake godine se odvojila bodovno ostalim DAMACINSKIM klubovima klubovima koji IGRAJU DO KOSTI ,steta sto jedan Zrinjski npr nece vidjet evrope ili zeljo ,zamislite kad ta dva kluba kantaju u evropi kako ce tek ta kvalitetna Modrica proci u Ligi prvaka ,ta ista modrica koja bez problema od ta dva kluba prima u prosjeku po cetri komada!
:?: POZDRAV SVIM LJUBITELJIMA NOGOMETA TJ FUDBALA!


Bravo majstore 100% se slazem s tobom-dovoljno je vidjeti da modrica ima samo 1 nerijesen rezultat u citavoj sezoni sto znaci ono klasicno 3 boda meni 3 tebi


Potpis,samo si zaboravio spomenuti Velež :lol:

Avatar
antipolitika
Postovi: 281
Pridružen/a: 24 apr 2008, 23:29
Kontakt:

Post Postao/la antipolitika » 12 maj 2008, 20:49

Pozdarv.
Prijatelju ili druza kako vec na zalost nisam zaboravio Velez,vjerovao ili ne iako navijam za Zrinjski drag mi je i Velez posto je to ipak gradski klub tj bivsi klub svih nas mostaraca al jbg vremena se mjenjaju itd.
Nazalost Velez sputavaju neki odredjeni krugovi tj. isti krugove koji su Ahmeda Dzubura smjenili iako je on navodno se sam povukao,Ahmed je bio na dobrom putu da vrati Velez u sam vrh BH nogometa ali neki ljudi jednostavno nemogu prihvatiti da sve pare idu Velezu u kasu a ne za njihove privatne interese,znam da ces se sad naljutit ali Velez po mom misljnju nije kvalitetan jos kao ova cetri kluba ali mogu ti reci ako on mladi momci koji su igrali u Trebinju zadnju utakmicu budu gurani u prvi plan umjesto veterana koji igraju u Velezu i po 10 godina u nizu ,ti isti igraci odu na probu u kinu pa se vrate nikavi ne spremni i zajebavaju trenera jer su oni ko biva neka klasa e takvih se treba rjesit i Velez ce biti onaj stari .
I kad izgube i kad pobjede uvjek pjevamo Zrinjski volim te ,Zrinjski volim teeeeeee

Avatar
antipolitika
Postovi: 281
Pridružen/a: 24 apr 2008, 23:29
Kontakt:

Post Postao/la antipolitika » 12 maj 2008, 21:13

Upitan da li definitivno napušta Grbavicu na kraju sezone, Štilić kaže: E to ne znam. Još nismo odlučili, ali smatram da sam prevazišao Premijer ligu. Vrijeme bi bilo da odem u neki jači klub, da se dokažem van granica BiH. Naša liga ne nudi perspektivu za mladog igrača, koji je osuđen da zbog raznoraznih drugih stvari gubi na gostovanjima. Želim u ekipu koja ima pobjednički mentalitet, odnosno u ligu gdje je suđenje, koliko-toliko, normalnije, kaže nam veznjak plavih za Oslobođenje.

I sta reci kad najveci dragulj bh nogometa ovako razmislja...cemu se mi imamo radovat kad sve sto imalo vrijedi ubiju u pojam nasi dragi celnici NF saveza koji bez imao griznje savjesti gledaju kako talenti odlaze a stilic ce otici za mizernu lovu no jbg da je se rodio u njemackoj i da se zove Hans vrijedio bi 100puta vise...hrvatska nije daleko pogotovo nam Zagreb a i Srbija tj Beograd pa Jovetic i Modric idu za milijunske svote od kojih ce im klubovi samo napredovat a nasi lopovi potrosise one jadne tisucice kako bi suca kupili da bi mogli kuci dobit a nitko ne misli da je nogomet itekako prifitabilan i vise bi imali koriti od lopovluka kad bi se potrudili da svi ulazu u nogomet i mladost i da sevezu od milijunskih transfera id npr 5,10% mozda bi tad malo mucnili glavom ,mozda bi tad bih otisla na EP SP ,donijela reprezentacija milijune u kasu saveza i to sve zato jer je npr stilic otisao za 5 10 milijuna ,smaic isto tako,i ostali i nitko me ne moze uvjerit da se u srbiji i hrvatskoj igra bolji nogomet...a jbg mi imamo nas savez kojeg zaboli **** ,mi imamo trule klubove koje ne zanima udruzenje prvoligasa,mi imamo ljude u crnom koji za dvije utakmice namire jednu posjecnu godisnju plavu u bih...
PRIJEDLOG:
TKO NECE UDRUZENJE PRVOLIGASA NEMOZE DOBIT LICENCU ZA NASTUP U PREMIER LIGI!
jedina liga u evropi bez udruzenja prvoligasa smo mi!
ZNACI nisu ni klubovi nevini kao sto to govore njihova priopcenja za javnost!
I kad izgube i kad pobjede uvjek pjevamo Zrinjski volim te ,Zrinjski volim teeeeeee

Avatar
csh
Moderator
Postovi: 1761
Pridružen/a: 21 mar 2008, 17:16
Lokacija: Uvijek gdje treba!
Kontakt:

Post Postao/la csh » 13 maj 2008, 21:32

Care svaka cast na ovo sto kazes malo mi je cudno ali od sada veliki respect za tebe svaka cast i za ono sto si na velez topicu napisao pa da se ne ponavljam ovdje cu to spomenuti............SVAKA CAST........... 8-)
AMAR OSIM!!!

Avatar
antipolitika
Postovi: 281
Pridružen/a: 24 apr 2008, 23:29
Kontakt:

Post Postao/la antipolitika » 13 maj 2008, 21:34

Za one koji nisu upuceni sutra je na rasporedu prva finalna utakmica izmedu slobode i zrinjskog!!!
Cini se da ce i BHT prenosit ovaj mec sto je ravno velikom CUDU!!!
Zanima me takodjer dali ce gos.Mesanovic unatoc tv prijnosu opet imati da izvinete muda da prisiljava suce u tunelu na domacinsko sudjenje ili ce gos.Mesanovic ipak smiriti svoje zivce jer bojim se ako Zrinjski bude u vodstvu nakon prvog poluvremena da bi mogli u drugom gledati domacinsku pravu tekmu ili sve u svemu krajnje ne regularnu utakmicu ali opet kazem CUDO je sto je na televiziji pa valjda se neci moci toliko natezat za Slobodu!
Ako Sloboda zasluzeno pobjedi a moje oci se uvjere da je sudac neutralan ja cu biti prvi koji ce im poslati e-mail cestitku!
SAMO KROZ POSTENJE IMA NAPRETKA...JEL TAKO GOS. MESANOVICU?
CUDI ME TO OD NJEGA...
on je ipak malo obisao svijeta al izgleda da nije pomoglo!
I kad izgube i kad pobjede uvjek pjevamo Zrinjski volim te ,Zrinjski volim teeeeeee

Avatar
antipolitika
Postovi: 281
Pridružen/a: 24 apr 2008, 23:29
Kontakt:

Post Postao/la antipolitika » 13 maj 2008, 21:51

ukovodstvo FK Sarajevo ponudilo je nove ugovore Damiru Hadžiću (29) i Seadu Bučanu (28), kojima na kraju prvenstva ističe ugovorna obveza. S ovom dvojicom igrača bit će razgovarano te će se nastojati postići dogovor o nastavku suradnje.


"U Sarajevu moraju utvrditi koji su im igrači neophodni za narednu sezonu. Ako postoji želja svih da ostanem u bordo klubu, Sarajevo ima prednost u odnosu na dvije tri naše ekipe koju su zainteresirane za moje usluge. Na Koševu sam proveo četiri godine, osvojio šampionsku titulu, Kup BiH, odigrao puno utakmica u Europi i igrački se afirmirao.

Naravno da svi igrači iz Premier lige BiH žele u inozemstvo, pa i ja. Sada ne razmišljam o tome jer želim da što bolje odigram u završnici prvenstva", rekao je Hadžić za Oslobođenje i dodao da se ne opterećuje odlaskom u inozemstvo.

Iako žali za porazom u Tuzli, koji je stigao u posljednjim trenutcima utakmice, Hadžić podvlači da Sarajevo treba u posljednja tri kola igrati kao da se bori za naslov prvaka.

"Moramo sačuvati ugled kluba, a ne dići ruke od svega. Idemo na pobjedu protiv Laktaša koji su postigli četiri gola u meču s Čelikom. Ekipa Laktaša igra veoma dobro kući, kao i većina timova u našem prvenstvu", kaže nogometaš Sarajeva te dodaje:

"Smatram da je Zrinjski, a ne Modriča, Široki Brijeg ili Čelik zaslužio titulu, s obzirom da svugdje igra otvoreno. Ekipa iz Mostara je najbolja i da su vjeti regularniji osvojila bi naslov prvaka, izjavio je Hadžić.[/i][/i]


STETA STO OVAKVA IZJAVA CE NPR. DOCI NA OSUDU ...ALI SVEJEDNO JE DOBRO VIDJETI DA VELIKI KLUBOVI IMAJU VELIKE IGRACE KOJI SE NE BOJE RECI DA NEKI KLUB KOJI NIJE IZ BOSNJACKOG ILI SRPSKOG dijela naroda IGRA NAJLJEPSE I DA ZASLUZIJE NASLOV!
SVAKA CAST HADZICU!
STETA TAKODJER STO MEDJU VECIM KLUBOVIMA NEMA SURADNJE KOJA BI BILA ZALOG ZA USPJESNU BUDUCNOST !
I kad izgube i kad pobjede uvjek pjevamo Zrinjski volim te ,Zrinjski volim teeeeeee

Avatar
antipolitika
Postovi: 281
Pridružen/a: 24 apr 2008, 23:29
Kontakt:

Post Postao/la antipolitika » 14 maj 2008, 23:57

nadam se samo da se bh javnost uvjerila veceras da sloboda ne zasluzuje kup isto kao i sto dusan sakic ne zasluzuje da bude sudac tj djelitelj pravde...po svim segmentima sloboda je nadigrana i zalosno je sto finale jos nije rijeseno u prvoj utakmici ali ima vremena.04.06.2008 ce valjda se svirat drugacija pjesam jer ipak OBJEKTIVNO Zrinjski je za klasu bolji od Slobode .Sve u svemu Fukare su me uvjerile da su hrpa nacionalista stoje bilo pracenjo uzvicima gazi ustase ...
e da mi je znatiod kad su to ustase selimovic,djuric,mitrovic,smaic ,karadza ali nema veze.
Pod bijelim brijegom pred oko 10ak tisuca Zrinjski osvaja kup...
Nadam se da nitko nece moci reci NE ZASLUZENO!
Usput pogodio sam da ce sudac natezat za domacina ako zagusti!!!STO IPAK NIJE BILO TESKO!
daj Boze da se i nama budu onaki prekrsaji sudili na rubu 16sterca...milo za drago!!!
I kad izgube i kad pobjede uvjek pjevamo Zrinjski volim te ,Zrinjski volim teeeeeee

Fukare tz
Postovi: 85
Pridružen/a: 17 maj 2008, 19:15
Kontakt:

Post Postao/la Fukare tz » 17 maj 2008, 19:24

Antipolitika. MAGARAC jedan zaboravio si da je Zrinjski prije manje od mjesec dana dobio Slobodu u Tuzli pa je li se ko žalio? A ti magarac vidjet cemo da li ces imati komentar na povredu djecaka na utakmici Velez-Zrinjski kada ste ti i takvi od jucerasnji navijaci bacili topovski udar, znas li ti sta napisati iz glave a ne prepisivati iz novina? Ne uvlaci se u guzicu navijacima Veleza. Velez,Sloboda, Sarajevo,Celik, Zeljeznicar, Borac BL su i prije rata igrali u prvoj ligi a Zrinjski? I da ti odgovorim za onaj "nacionalizam" nije upucen igracima nego tebi i takvima jer si se ocito nasao u tome. ODJ... od Slobode. SLOBODA DO GROBA :lol:
CRVENO CRNA JE BOJA MOJE KRVI!!! SLOBODA DO GROBA

Avatar
antipolitika
Postovi: 281
Pridružen/a: 24 apr 2008, 23:29
Kontakt:

Post Postao/la antipolitika » 18 maj 2008, 10:58

za tzv FUKARU!
navijac nije onaj koji baca topovski udar!
navijac nije onaj koji vrijedja na nacionalnoj osnovi.
navijac nije onaj koji pise **** magarac
navijac nisi ti
navijaci nisu oni koji su jucer u vrapcicima pravili nerede
navijaci nisu oni koji se pozivaju na svoj klub a prave mu samo stetu
navijac je onaj koji iskreno ide na utakmice da gleda nogomet i uziva u njemu i pjesmom bodri svoje ljubimce ili kao kulturnija gospoda pljeskom ali ti vidim o tome ne znas nista isto kao i pojedini ultrasi koji su bacali svasta u teren isto kao i red army koji je se tukao sa policijom...
ZRINJSKI JE NESTO VISE OD NAVIJACA...TJ POJEDINACA...BUDALA koje nisam nikada vidio na stajanju ali su bilderi jucer u inat otisli u Vrapcice pijani i nadrogirani samo da bi 90% zbog njih da izvines najebalo.
ja se necu spustat na tvoju razinu i vrijedat te samo sam pisao o utakmici sloboda zrinjski iskreno i imala je bh javnost priliku to i vidjeti.
kad bi Zrinjskom se onako sudilo u uzvratu ne gine vam 5 komada!
Zrinjski je zivot i vise od toga!
STO SE TICE utakmice Velez Zrinjski 1:0...cestitam na pobjedi Veleza i izborenom opstanku u ligi i dogodine valjda ce se netko sjetit da zabrani dolaske gostujucim navijacima na oba derbija ...i nema nasilja...nesto kao sad u italiji!!!
pozdrav iz bh Belfasta!
I kad izgube i kad pobjede uvjek pjevamo Zrinjski volim te ,Zrinjski volim teeeeeee

Fukare tz
Postovi: 85
Pridružen/a: 17 maj 2008, 19:15
Kontakt:

Post Postao/la Fukare tz » 18 maj 2008, 13:53

Veze ti nemas sta je navijanje, otimate tudji stadion da bi na njemu krst izgradili na samom ulazu, a pricas mi o nekom nacionalizmu! Ja koliko znam da nije bilo ovog sranja od rata nebi HŠK "Zrinjski" a dobro znamo sta znaci ovo "HŠK" , vidio prvu ligu i dalje bi igrali ko zna gdje a Velež jedini pravi mostarski klub bi igrao na SVOM stadionu i imao bi daleko vise popunjeniji stadion nego Zrinjski, zamisli kad bi se Velež zvao BFK. puno godina treba da prodje da neki mali Zrinjski dodje na nivo prijeratnih prvoligasa koji su i prije rata igrali po Evropi. pozdrav za najbolje navijace i jedine navijace u Hercegovini Red Army. Ne znam zasto se ne zalis na sudjenje kad pobijedite Slobodu u gostima a dobro znas da ste najvise uspjeha na strani imali u Tuzli
CRVENO CRNA JE BOJA MOJE KRVI!!! SLOBODA DO GROBA

Odgovori

Natrag na “HŠK Zrinjski”

Online

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 2 gosta.