RIO 2016 - Ostali sportovi

Moderatori/ce: insider,ribery,rio_Ferdy88

Avatar
rio_Ferdy88
Moderator
Postovi: 37096
Pridružen/a: 16 avg 2011, 04:32
Lokacija: Tamni Vilajet
Kontakt:

RIO 2016 - Ostali sportovi

Post Postao/la rio_Ferdy88 » 01 avg 2016, 19:43

Ovdje ćemo pisati o svim ostalim sportovima na ovim OI koji nemaju svoju zasebnu temu.

Mačevanje

Raspored:

slika

Jedan od sportova koji su činili program prvih modernih igara i praktično bili suština olimpizma. U Atini su se 1896. olimpijci takmičili u borbi sabljom i floretom, epe/mač je dodat četiri godine kasnije u Parizu.

Discipline, tačnije program se mijenjao, ali je već oko 1915. sportsko mačevanje dobilo oblik koji poznajemo uglavnom i danas. Na programu je deset disciplina: pojedinačno takmičenje u obje konkurencije u floretu (Rusi i Ameri te aktuelni svjetski prvak Japanac Ota prvi favoriti, kod žena Talijanke), epeu/maču (Mađar Imre svjetski prvak, kod žena Italijanka Fiamingo) i sablji (Rus Yakimenko i njegova zemljakinja Velikaya aktuelni svjetski prvaci), ekipno kod muškaraca u floretu (Italijani apsolutni favoriti) i sablji (opet Italijani, kao i Rusi), i ekipno kod dama u epeu/ maču (Kineskinje svjetske prvakinje te Rumunke) i floretu (Italijanke svjetske prvakinje, a iza njih Ruskinje).

Ove discipline se razlikuju, osim po vrsti oružja, i po “važećoj površini” odnosno dijelu tela na kome je nanijet “ubod” ili na kome je protivnik “posječen” (kod sablje). Floret je oružje kojim se pogodak ostvaruje isključivo ubodom, dakle samo vrhom. U historijskom aspektu predviđen je kao vježbovna verzija rapira, značajno umanjene mase kako bi se mačevaocu omogućilo dugotrajnije uvježbavanje tehnike. Floret je zadržao isti oblik kao iz kojeg je iznikao pa za razliku od sportskog mača je lakši, s manjom zaštitnom košaricom (garda) i nešto jače izraženom savitljivošču. Važeća površina je isključivo torzo protivnika, dakle gornji dio tijela bez ruku, glave i vrata. Pogodak u nevažeći dio tijela se ne boduje, ali se nakon takvog pogotka borba prekida i udarci nakon toga se ne broje do ponovnog znaka za početak borbe. Borbu vodi sudac koji procjenjuje koji je borac imao prednost navale odnosno, pojednostavljeno, koji je borac pravilno izveo napad te u slučaju obostranog važećeg pogotka tom borcu dodjeljuje bod. Mač/epe je najmasivnije od tri oružja, a kao sportsko oružje direktni je nasljednik povijesnog rapira te oponaša pravi dvoboj te se pogodak u sportskoj borbi postiže isključivo ubodom. Važeća površina kod mača je čitavo tijelo te ne postoji pravilo navale kao kod floreta i sablje što znači da u slučaju obostranog pogotka oba borca dobivaju bod. Sablja je oružje kod kojeg se pogodak postiže ubodom i sječenjem. To znači da se pogodak priznaje dodirom važaće površne bilo kojim dijelom oštrice sablje: vrhom ili oštricom. Kod sablje je važeća površina gornji dio tijela protivnika te vrijede jednaka pravila o prednosti navale kao i u floretu.

Kroz historiju vidjeli smo veliku borbu Francuza i Italijana. Italijani imaju 3 medalje više, ali i četiri zlata više od komšija, treći na vječnoj listi su Mađari koji su imali velike šampione u historiji, dovoljno je pomenuti Aladára Gerevicha. Na prošlim igrama najuspješniji su bili Italijani sa 7 medalja, od čega 3 zlatne, a iza njih su bili Južnokoreanci i kinezi sa po 2 zlata, dok su Francuzi prvi puta nakon 1960 ostali bez medalje.

slika


Jedrenje

I ovaj sport je jedan od onih koju su otkazani u Atini na prvim igrama zbog lošeg vremena, nije ga bilo jedino na igrama 1904. u St Louisu, na ostalim OI je dio standardnog programa, mada u različitom formatu kroz historiju.

U Riu će na programu biti deset disciplina, pet u muškoj i četiri u ženskoj konkurenciji, uz jednu mešovitu. Koristi se šest klasa jedrilica, a pored već poznatih (470 gdje nade za medalju gaje susjedi Fantela i marenić koji su srebreni sa posljednjeg SP-a, 49er/49erFX (fortinajner), RSX, Laser, Laser radijal i Fin, gdje susjedi također imaju srebro sa zadnjeg SP-a Kljakovića Gašpića) ove godine je uvedena nova, Nakra 17. U pitanju je brod sa dva trupa tj. katamaran, a zanimljivost vezana za ovo novo plovilo je što ga čini dvočlana muško-ženska posada. Katamarani su bili na OI od 1976. pa sve do Pekinga 2008, kada su izbačeni. U odnosu na London izbačene su klase Elliott kod žena, te Star kod mušakraca, a uvedena već spomenuta Nacra kao mješovita disciplina.

Jedrenje na OI je na programu od 8. do 19.8. 8 augusta startaju Laseri, Radialke i RS:X, Finn 9. augusta, 470 započinje natjecanje 10.8 i zadnji 49er 12.8. Za Finn, 470, Laser i Laser Radial predviđeno je devet dana mogućih jedrenja, ukoliko bude potrebno za ispuniti program, sa tri rezervna dana i finalnim jedrenjem Medal Race, a za RS:X i 49er osam dana. Ukoliko sve bude po programu jedri se pet dana i šesti dan je Medal race.

Svako takmičenje sastoji se iz serije trka/regata, u kojima pobjednik dobija jedan bod, drugoplasirani dva, itd. U Londonu su najuspješniji bili Australci sa 3 zlata i 4 medalje ukupno, Britanci su imali 5 medalja i 1 zlato, a Španci 2 zlata. Na zadnjem SP-u Francuzi su bili najuspešniji, osvojili su 3 zlata, muški i ženski RSX Bontemps i Picon, te Nacra, osimnj njih Holanđani su uzeli dva zlata, njima je pripao Laser, u obje konkurencije, Heiner i Bouwmeester koja brani medalju iz Londona. A nada domaćina za zlato najveća je u 49FX gdje su aktuelne svjetske prvakinje Grael i Kunze. u 49i kod muških svjetski prvaci su Australci, a najveće prijetnje Fanteli i Mareniću će biti Australci Belcher i Ryan koji su svjetski prvaci, dok će Britanac Scott to biti Kljaković Gašpiću.

slika

Hokej na travi

Ovaj sport ima zaista dugu olimpijsku tradiciju i debitovao je na igrama u Londonu 1908. Stalni član olimpijske porodice je postao 1928. a dame su se priključile u Moskvi 1980.

Osnovna pravila su da je na terenu po 11 igrača (ekipa broji 18), igra se na terenu koji je dug oko 90 i širok 55 metara. Igrači imaju hokejaške palice, penal je sa 6.4 metara. Da bi ste šutirali na gol morate da budete u protivničkom kaznenom prostoru, dozvoljene su leteće izmene, a dva poluvremena traju po 35 minuta. Postoji zlatni gol u produžecima koji su 2 puta po 7.5 minuta.

Prvi put se na vještačkoj travi igralo u Montrealu 1976. Prvi šampion bili su Englezi, koji su iza sebe ostavili Irce i Škote i Velšane. Učestvovao je još njemački klupski šampion, i jedna selekcija iz Francuske na tim prvim igrama. Kada se ovaj sport vratio u program u Amsterdamu, Indija je osvojila prvo zlato i najavila dominaciju, učestvovalo je devet timova. Kada se pomene hokej na travi, prva asocijacija su upravo Indija i kasnije Pakistan. Ove dvije reprezentacije su do 1972. osvajale isključivo titulu i to Indijci do 1960. šest zlata u nizu, da bi tu seriju prekinuo Pakistan. Konačno Evropa se radovala 1972. kada su Njemci sačuvali zlato kod kuće, Pakistan je izgubio finale pa su njegovi razjareni igrači demolirali svlačionicu. Indiji je pripala bronza. Okeanija je blistala 1976. kada je Novi Zeland pobjedio komšije iz Australije u finalu, dok je u Moskvi Indija vratila primat. Te 1980. videli smo debitantski turnir u ženskoj konkurenciji i slavlje Zimbabvea. U Los Angelesu su slavili Pakistan u muškoj i Holandija kod dama, da bi se u Seoulu zlata dokopali Britanci, prvi put u historiji (ne računajući pobjedu Engleske 1908.), kao i ženski tim Australije.

Novije doba donijelo je titule Njemcima u Barceloni, pa dupli trijumf Holanđana u Atlanti i Sydneyu, u Atini su najbolji bili Australijanci, a u Pekingu Njemačka je stigla do svoje treće titule, ako računamo i onaj trijumf iz 1972. Kod žena, Španija je osvojila turnir kod kuće 1992. zatim su dva puta trijumfovale Australijanke, po jednom Holanđanke i Njemice. Upravo Australiji i Holandiji rijetko kada u posljednjih 20 godina izmiče pobjedničko postolje.

Igra se od 6 do 19.8, kada su na rasporedu finala, a na turniru učestvuje po 12 timova u obje konkurencije, te po četiri tima iz svake grupe idu u četvrtfinale. Isti je sistem takmičenja i kod žena i kod muškaraca.

Kod muškaraca grupu A čine: Australija, Belgija, Brazil, Novi Zeland, Španija, Velika Britanija, a grupu B: Argentina, Indija, Irska, Kanada, Holandija i Njemačka.

Kod žena grupu A čine: Kina, Holandija, Njemačka, Novi Zeland, Republika Koreja, Španija, a grupu B: Argentina, Australija, Indija, Japan, SAD, Velika Britanija

Zlato iz Londona brane Nijemci u muškoj i Holanđanke u ženskoj konkurenciji koje su ujedno i svjetske prvakinje kada su savladale Australke dok su Argentinke bile srebrene u Londonu i brončane na SP-u. Svjetski prvaci sa dva zadnja prvenstva su Australci, a srebreni su tada upravo bili Holanđani.

Sastavi za turnir: muškarci i žene


Streljaštvo

Raspored natjecanja:

slika

Streljaštvo nije bilo na programu igara samo dva puta i to 1904. i 1928. Zanimljivo da su 1900. živi golubovi bili korišteni kao mete, ma kako surovo to danas zvučalo.

Na prvim igrama bilo je pet disciplina, a u Los Angelesu 1932. samo dva. Broj takmičenja je varirao, najviše ih je bilo 17, u Sydneyu i Atini, u Pekingu je taj broj smanjen na 15, koliko će biti zlata podijeljeno i u Riu. Promjene u odnosu na London su da se u finalima kreće od nule, znači rezultati iz kvalifikacija će se brisati. Finala će biti eliminacijska dok ne ostanu najbolja dva natjecatelja koji će onda međusobno odlučiti o zlatu i srebru.

Iako je streljaštvo bilo praktično muški sport, bilo je otvoreno i za dame, do razdvajanja na ženske i muške discipline, što se dogodilo na OI u Los Angelesu 1984. godine.

Svaki olimpijski tim može da ima najviše 28 članova, 20 muškaraca i 8 žena. Discipline su vazdušna puška, MK puška 3 puta 40 metaka , MK puška 60 metaka ležeći, vazdušni pištolj, MK pištolj na 50 metara i MK pištolj, trap, skit i dubl trap za muškarce. Vazdušna puška, MK puška 3 puta 20 metaka, vazdušni pištolj i MK pištolj 30 plus 30 metaka na 25 metara, skit, trap za dame.

Naravno gađaju se ili statične, ili pokretne mete, razlika je u rastojanju, položaju, broju metaka. Prema pravilima po disciplini je najviše dozvoljeno imati dva strijelca, osim u trapu i skitu za dame gde je jedan takmičar po zemlji.

Na vječnoj listi vode Amerikanci koji su osvojili više od 100 medalja do sada, od toga 53 zlatne. U Londonu su najbolji bili Južnokoreanci sa 3 zlata (od čega 2 pripadaju Jin Jong-ohu, koji je i aktuelni svjetski prvak u tim disciplinama, pištolj na 10 i 50m) i 5 medalja, Ameri su imali 3 zlata, a Italijani i Kinezi po 2. Na posljednjem SP-u Kinezi su požnjeli hrpu medalja, ukupno 44 i 19 zlata, te se nastavak te dominacije očekuje i u Riu, skoro 20 više od Nijemaca koji su imali 25 i 15 zlata. Rusi su imali 9 zlata i 40 medalja, Francuzi 7 i Amerikanci 6 zlata. Hrvati nadu za medalje gaje u Snježani Pejčič koja je bila srebrena na SP-u 50 MK puška trostav.

slika

Stoni tenis

Stoni tenis je olimpijski sport od 1988. od tada je u 25 takmičenja Kina osvojila 20 zlata. Red je da pomenemo jedine ljude koji su uspeli da zaustave daleko najuspešniju naciju, u pitanju su jedini Evropljanin, Jan Ove Valdner, pa Korejanci Nam Ku i Seon Min, kao i ženski dubl, Hva Jung i Jong Ja koje su slavile na domaćem terenu u Seulu.

Upravo na tim prvim igrama na kojima je stoni tenis bio na programu, Kina je izgubila jedino zlato kod stonoteniserki, nakon toga redale su trijumf za trijumfom. Na toj vječnoj listi, Kina ima 47 medalja ukupno, Južna Koreja 18, a Njemačka 5.

Discipline se inače mijenjaju, dubl je sklonjen u Pekingu, umesto toga se pojavilo timsko takmičenje. Ni u Riu se ništa neće mijenjati, vidjećemo muški i ženski singl, kao i ekipno takmičenje u obje discipline, dakle ukupno četiri zlata, to jest 12 medalja biće podjeljene na ovim igrama. Sva zlata iz Londona brane Kinezi, u pojedinačnoj konkurenciji i srebra, tako da kod muških zlato iz Londona brani Zhang Jike, a aktuelni svjetski prvak je Ma Long, dok kod žena zlato brani Li Xiaoxia, dok je srebrena iz Londona Ding Ning uzela titulu svjetske prvakinje prošle god. Evropske nade su Nijemac Ovtcharov i legendarni Bjelorus Samsonov.

Golf

Golf je 2009. na kogresu u Kopenhagenu dobio "zeleno svetlo" da se vrati među olimpijske sportove u Riju, poslije pauze duže od jednog veka. Prethodno posljednji put golferi su nastupali na Igrama 1904. godine. Na takmičenju u golfu, koje će trajati četiri dana, nastupaće profesionalci i amateri, po njih 60, u muškoj i ženskoj konkurenciji. Ov o je i sport u kome se dogodilo najviše odustajanja, tako da nećemo moći gledati najbolja 4 golfera sa sjetske rang liste, Daya, Johnsona, Spietha i McLlroya, a učešće je potvrdilo tek osam od prvih 15 igrača na svjetskoj rang listi, te 15 od najboljih 50, kod žena 24 od 50.

Za potrebe Igara sagrađen je novi teren usred nacionalnog rezervata Marapendi. Dizajnirao ga je Gil Hanse. Teren je dugačak 6522 metra za golfere i 5944 m za golferice i kombinacija je škotskog Castle Stuarta i australskog Melbourne GC-a, često uzak i s mnogo pijeska.

U ovako okrnjenoj konkurenciji najveći favoriti su Amerikanci Fowler i Watson (pored njih tu su i Reed i Kuchar), Šveđanin Stenson koji je osvojio Open Masters nedavno, a od Britanaca tu su Willet i Rose koji su osvajali Masterse, ne treba zaboraviti ni garciu te Nijemca Kaymera. Kod ena Južnokoreanke dominiraju golfom, prvi favort je Novozelanđanka Lydia Ko.

Natjecanje je na rasporedu od 11-14.8 za muškarce, a od 17-20.8 za žene.

Ragbi 7

Prvi put na Igrama će nastupiti takmičari u ragbiju sedam, igri koja za razliku od stadardnih 15 broji sedam članova. Ragbi je posljednji put član olimpijske porodice bio na Igrama 1924. u Parizu, i to u standardnoj varijanti sa 15 igrača, a u Riju će učestvovati po 12 muških i ženskih reprezentacija, razvrstanih u 3 grupe po 4 reprezentacije, odakle prve dvije idu u četvrtfinale, kao i dvije najbolje trećeplasirane repke. Grupe su:

slika

Turnir je na rasporedu od 9 do 11.8 za muškarce te od 6 do 8.8 za žene. Sastavi su sljedeći: muškarci i žene.

Što se tiče favorita, kod muškaraca su to Novi Zeland i Fidži, Južnoafrikanci su također među kandidatima za medalju, a kod žena to su Australija i Novi Zeland te Kanada. Od poznatih imena gledaćemo Sony Bill Williamsa koji je zvijezda unionu, svjetski prvak sa All Blacksima, te viceprvak u leagueu, kao prvak Okeanije u boksu.

Streličarstvo

Jedan od najstarijih sportova na Olimpijskim igrama. Debi je imao već u Parizu 1900. godine, prije drugog svjetskog rata bilo je na programu, još 1904. 1912. i 1920. Vratilo se 1972. u Minhenu, ukupno je 14 puta bilo olimpijski sport.

U Riu će biti podijeljene medalje u četiri discipline, u pojedinačnom takmičenju kod muškaraca i žena, kao i u ekipnoj konkurenciji. Učestvuje ukupno 128 sportista (po 64 u muškoj odnosno ženskoj konkurenciji), gađa se meta sa 70 metara. Olimpijski format predviđa osnovnu rundu, a zatim i eliminacije. Tokom prvog dijela, praktično se određuju nosioci, a zatim slijedi eliminacioni, odnosno nokaut sistem.

Najviše uspjeha imala je Južna Koreja, imaju 5 zlata više od SAD-a. U samom vrhu su i Belgijanci i Francuzi koji imaju veliku tradiciju u streličarstvu. U Londonu najbolji su bili Južnokoreanci sa 3 zlata od 4 moguća, te 1 broncom, a Italijani su uzeli 1 zlato u muškoj timskoj konkurenciji. Koreanci su svjetski prvaci u muškoj konkurenciji ispred Italijana, a kod žena to su Ruskinje, ispred Indijki, dok su Koreanke bile brončane, a u pojedinačnoj konkurenciji svjetski prvaci su Kim Woo-jin i Ki Bo-bae koja brani zlato iz Londona.

slika

Badminton

-je bio prisutan na Olimpijskim igrama u Minhenu, ali kao demonstrativan, u programu se pojavio 1992. u Barseloni. U Riu će biti podijeljene medalje u pet disciplina, u singlu za muškarce, odnosno žene, parovima u obje konkurencije i mješovitom dublu. Igra se od 11-20.8 u Riocentru.

Jasno, od prvih igara na kojima je ovaj sport takmičarski, dominiraju azijske zemlje, prije svih Kinezi koji su do sada osvojili 16 zlata i ukupno 38 medalja. Južna Koreja je osvojila 18, a treća na vječnoj listi je Indonezija. U Londonu su Kinezi uzeli svih 5 zlata, a Danci su bili najbolji od svih ostalih sa dvije medalje u muškom i mješovitom dublu. U singlu kod muškaraca Lin Dan i Chen Long vode glavnu riječ, kod žena je Kinesku dominaciju zadnje dvije god prekinula Špankinja Marin, a u muškom dublu je to pošlo za rukom Indonežanima na zadnjem SP-u te Koreancima na pretprošlom SP-u.

Takmiče se ukupno 172 igrača, novi sistem od Londona je da ide grupna faza i onda eliminacioni sistem. Igra se na dva dobijena seta (do 21 poena, ili na razliku ako je rezultat 20:20), jednu naciju može da predstavlja najviše tri igrača.

Kajak i kanu

Raspored natjecanja:

slika

Za one koji ne znaju kanu je čamac u kome takmičari kleče na jednom koljenu i imaju veslo sa jednim krajem, dok u kajaku sjede u čamcu i imaju veslo na oba kraja.

se vozi na mirnim vodama i na divljim vodama. Kajak i kanu na divljim vodama kao sport je nastao 1932. a prvi put se pojavio na Olimpijskim igrama u Minhenu, kao demonstrativni sport. Od Barcelone je u stalnom programu igara. U Riu će se voziti na olimpijskom Whitewater stadionu, u Deodoru.

Praktično napravljen je po uzoru na skijaški slalom, kapije vise iznad brzaka, radi se o zahtjevnoj disciplini i po olimpijskim standardima. Održava se u četiri discipline, kanu singl, kanu dubl, kajak singl za muškarce i za žene. U Londonu su najuspješniji bili Francuzi sa 2 zlata, u kanu singlu i kajak singlu za žene, Estanguet i Fer, Britanci su uzeli zlato i srebro u kanu dublu, dok je muški kajak singl pripao Italijanu Molmentiu, a Slovaci su uzeli dvije bronce u kanu singlu i dublu. U Pekingu su osvojili 3 od 4 zlata, a u Atini dva zlata. Na prošlogodišnjem SP-u dominirali su Česi, koji su uzeli 4 od 10 zlata, kajak singl kod muškaraca i žena, Prskavec i Kudejova, Australci su uzeli 2, u kanu dublu su slavili Nijemci, ispred Francuza koji su uzeli srebro i broncu, dok je u kanu singlu slavio Britanac Florence ispred Slovaka Savšeka.

Što se tiče natjecanja na mirnim vodama ona će biti održana, dakle sprint, na istoj lokaciji na kojoj i veslačka takmičenja, i to od 15 do 20.8. Još 1924. ovaj sport se nalazio među pokaznim na Olimpijskim igrama. U zvaničnom programu je od Berlina 1936. tada su trke bile na kilometar, odnosno 10 kilometara, ali je poslednji put na duge pruge trka bila u programu u Melbourneu 1956.

Što se disciplina tiče, na mirnim vodama se dijeli 12 kompleta medalja, muškarci će se nadmetati u trkama na 200 i 1000 metara u kajaku, i to u jednosjedu, dvosjedu i četvercu samo na 1000m. Također vidjećemo kanuiste na trkama u singlu na 200 i 1000 metara i dubl na najdužoj dionici.

Kod dama, na programu su četiri discipline, kajak singl na 200 i 500, kajak dubl na 500 i trka četveraca na 500 metara.

Nijemci iz Londona brane 3 zlata, a i najuspješnija su nacija historijski gledano, sa 32 zlata, 10 više od Mađara. Na posljednjem SP-u najuspješniji su bili Bjelrousi, sa 5 zlata, od čega 4 u ženskoj konkurenciji i 10 medalja ukupno, a iza njih su bili Nijemci sa 4 te Mađari sa 3 zlata.

Konjički sport

Pojavio se 1900. godine, jedine Olimpijske igre, osim onih prvih u Atini, na kojima nije bio u olimpijskom programu su 1904. i 1908. godina. Od igara 1912. je stalno prisutan na najvećem sportskom takmičenju.

Inače, na programu su tri discipline, dresura, preskakanje prepona i takozvani „iventing“, sve tri u individualnoj i timskoj konkurenciji, koji je jedna vrsta konjičkog „trijatlona“, sastoji se upravo od dresure, kros kantrija i preskakanja prepona i svakako je najzahtjevnija disciplina. Poznata je i pod nazivom „militari“.

„Kros kantri“ je najatraktivniji dio „iventinga“ u njemu se mjeri izdržljivost konja koji treba da pređe stazu od nekoliko kilometara sa raznim preprekama.

Žene su prvi put učestvovale 1952. naravno i muškarci i žene se takmiče zajedno. U ovom sportu veliku bitku u olimpijskoj historiji vodili su prije svega Nijemci i Šveđani. Ovo su najuspešnije nacije po broju zlata. Amerikanci imaju 49 medalja, ali samo su 11 puta bili olimpijski pobjednici. U Londonu najbolji su bili domaćini koji su uzeli 3 zlata, u individualnoj i timskoj dresuri te timskom preskakanju prepona, Švabe su uzele dva zlata u individualnom i timskom inventingu, a jedno zlato je uzeo Švicarac Guerdat u individualnom preskakanju prepona. Holanđani su uzeli 4 medalje, ali nijednu zlatnu. Na SP-u prije dvije god opet su Britanci bili najbolji sa 7 zlata, Holanđani su uzeli 6 i to u preskakanju prepona oba zlata, Nijemci su uzeli oba zlata u inventingu, te jedno u timskoj dresuri.

Sinhronizirano plivanje

Jedan od novijih sportova na Olimpijskim igrama, uz ritmičku gimnastiku jedan od dva ekskluzivno ženska sporta. Debitovao je u Los Angelesu 1984. a vidjećemo takmičenje u dvije discipline, duet i ekipno. U Atlanti 1996. je uvedena grupna vježba koju radi osam plivačica, a od 2000. na programu su samo ekipna vježba i duet. Tako će biti i na Igrama u Riu, gdje je natjecanje na rasporedu od 14 do 19 augusta.

Plivači izvode jednu tehničku rutinu (koja se nalazi na listi obaveznih pokreta) i jednu slobodnu vježbu, bilo da je riječ o duetskim ili timskim takmičenjima (osam takmičara po ekipi).

Učestvovaće osam zemalja u ekipnom dijelu, najviše mogu da imaju po devet takmičarki. Naravno postoji muzička pratnja za figure koje se izvode u vodi, a sudije ocjenjuju koreografiju, težinu pokreta i kvalitet izvođenja. Tri komisije od pet sudija procjenjuje tehničke i umjetničke sposobnosti. Najviše i najniže ocjene se odbacuju, a srednje ocjene čine krajnju ocjenu. U ekipnom dijelu, timovi se sastoje od osam plivačica. Kod dueta, faza eliminacije sastoji se od obaveznog i slobodnog dijela, zbir vodi 12 dueta u finale gde je na programu slobodni dio. U ekipnom dijelu se takmiče samo osam zemalja, a olimpijski pobjednik je zemlja koja ima najveći broj bodova iz oba dijela, obaveznog i slobodnog.

Ekipno u ovom vijeku dominira Rusija, prve olimpijske pobjednice iz Atlante bile su Amerikanke. U konkurenciji dueta, Ruskinje su u nizu od 4 pobjede, tandem Jermakova – Davidova je uzeo zlato i u Atini i u Pekingu, a u Londonu su to bile Ishchenko i Romashina koje su i svjetske prvakinje. Kineskinje i Špankinje uzele su po 2 medalje, brončanu i srebrenu.

Nikada nijedna zemlja osim SAD, Rusije i Kanade nije uzela zlato u ovom sportu na Olimpijskim igrama.

Moderni petoboj

-već traje više od vijeka postojanja na igrama. On je izmišljen specijalno za OI, a tvorac je osnivač olimpijskog pokreta Pjer De Kuberten. Inspirisan je pentatlonom na antičkim igrama u Grčkoj, praktično iza svega stoji ideja idealnog vojnika.

U 19. vijeku je takav simuliran kroz legendu o mladom francuskom konjaniku koji žuri iza neprijateljskih linija da preda poruku. Kako bi uspješno izvršio zadatak on mora da savlada čak pet vještina, da jaše, barata mačem i pištoljem, trči i pliva. Upravo su to discipline modernog petoboja, mačevanje, pucanje iz pištolja, plivanje slobodnim stilom na 200 metara, jahanje i kros kantri trka na 3 kilometra.

Ovo je do početka ovog veka bila muška disciplina, prvo takmičenje dama je održano u Sydneyu 2000 godine. U Riu ćemo vidjeti muški i ženski petoboj, i u jednom i u drugom takmičenju učestovaće po 36 olimpijaca, jedna zemlja može da ima najviše dva takmičara. održava se od 18 do 20.8

Sistem takmičenja u modernom petoboju je sljedeći. Prvo je na programu mačevanje, pa plivanje i jahanje (preskakanje prepreka). Poslije tri discipline pravi se poredak i razlike pretvaraju u vremenske hendikepe. Slijedi pucanje tri puta, u pitanju su pet meta koje treba gađati za 70 sekundi. Između toga se trči tri puta po kilometar. Ko prvi pređe cilj, odnosno ima najbolje vrijeme u posljednjoj trci (najbolji prvi startuju, imaju prednost pretvorenu u sekunde) olimpijski je pobjednik.

Na vječnoj listi Mađari imaju 22 medalje, Šveđani su osvojili 21 medalju, obje nacije imaju po devet olimpijskih pobjednika, nekadašnji SSSR je imao pet zlata, ukupno 15 medalja. U Londonu je slavio Čeh Svoboda u muškoj konkurenciji te Litvanka Asadauskaitė u ženskoj. Svjetski prvak je Francuz Belaud, dok je Rus Lesun uzeo srebro, a kod žena Mađarica Kovacs je svjetska prvakinja ispred Francuskinje Clouvel te Nijemice Schöneborn koja ima zlato iz Pekinga.

Triatlon

Ovaj sport je prvi put bio dio igara 2000. u Sydneyu, tada je nastupilo u odvojenim takmičenjima 52 takmičara i 48 takmičarki. Kanađanin Vitfild i Švajcarkinja MekMahon su osvojili zlatne medalje. Vitfild je najuspešniji trijatlonac u historiji, osvojio je i srebro u Pekingu. U Riu će nastupiti 110 olimpijaca u ovom sportu, po 55 u obje konkurencije. Takmičenje je na programu od 18. do 20 augusta. Jedna zemlja može da ima najviše šest predstavnika, po tri u muškom i ženskom trijatlonu. Sydney 2000. je pokazao svu popularnost ovog sporta, oko milion i po ljudi bilo je na ulicama kako bi pratilo takmičare.

Oni se nadmeću u tri discipline, plivaju kilometar i po, voze bicikl 43 kilometara i na kraju trče 10 km. Sve to završe za manje od dva sata. Sistem takmičenja je jednostavan, svi trijatlonci kreću u isto vrijeme, nema prekida, ko na kraju prvi stigne do cilja u trci na deset kilometara je šampion. najuspješniji su Australci koji imaju 5 medalja, od čega 1 zlatnu, dok Švicarci imaju 2 zlata i 4 medalje. U Londonu je slavio Britanac Brownlee kod muškaraca te Švicarka Spirig kod žena. Što se tiče favorita ovog puta to su Španci Mola i Alarza te Britanac Brownlee koji ima broncu iz Londona, a kod žena to je Duffy sa Bermuda, te Britanka Stimpson i Amerikanka Jorgensen.

Skokovi u vodu

Skokovi u vodu su jedan od najstarijih olimpijskih sportova, na programu igara su u raznim varijantama od 1904. Na Olimpijskim igrama u St Louisu na programu su bile discipline u kojima se skakalo sa platforme visoke 10 metara, ali i svojevrsni skok u dalj sa iste platforme, što je ocjenjeno već tada kao nezanimljivo i više nije bilo dio programa.

Do 1928. su ustaljene discipline u ovom sportu, do 2000. je program bio isti, žene su se inače priključile već 1912. tek u Sydneyju debitovali su i sinhronizovani skokovi. URiu ćemo vidjeti ukupno osam disciplina, četiri u muškoj i četiri u ženskoj konkurenciji, skokove u vodu sa daske od 3 metra i tornja visokog 10 metara, kao i sinhronizovane skokove sa ovih visina u kojima dvoje takmičara istovremeno skaču. Svaka nacija može da ima najviše dva predstavnika u jednoj disciplini, odnosno jedan tim u sinhronizovanim skokovima. Kvalitet skoka se množi sa ocjenom težine elemenata, kako smo rekli posebne sudije ocjenjuju i sinhronizovanost skoka u ove druge dvije discipline.

Amerikanci su do sada imali najviše uspjeha u skokovima u vodu, pamtimo velike šampione poput Grega Luganisa, međutim, Kina je uspješnija u posljednjih 30 – tak godina. Ova nacija se pojavila na sceni 1984. kada im je FINA skinula zabranu i od tada ima najviše prvih mjesta, na vječnoj listi se nalazi na drugoj poziciji. U Londonu su uzeli 6 od 8 zlata, Rus Zakharov i Amerikanac Boudia su uzeli preostala dva. Na posljednjem SP-u Kinezi su isto tako dominirali, uzeli su 10 od 13 zlata, a Sjevernokorejka Kim Kuk-hyang im je uzela zlato na 10m, Britanci su uzeli 4 medalje, Italijani 3, a Boudia i Zakharov su uzeli srebro ovaj puta.

Dizanje tegova

Raspored natjecanja:

slika

Sport koji jedino nije bio dio programa na tri takmičenja na OI, 1900. 1908. i 1920. Poslije Prvog svjetskog rata teče neprekidan niz od 21 igara na kojima je dio olimpijske porodice.

Prve moderne igre donijele su dvije discipline, dizanje tegova jednom i sa dvije ruke. Britanac Eliot i Danac Vigo Jensen su prvi olimpijski šampioni. Tada su se svi takmičari nadmetali u jednoj disciplini, nije bilo težinskih kategorija. Kategorije su se od 1920. mijenjale, teška je bila dio igara 1920. kada su se takmičili olimpijci u teškoj kategoriji preko 82 kilograma, dok je donja granica u pero kategoriji bila ispod 60 kilograma. Kasnije su se pojavili superteška, ali i bantam gde je donji limit spušten ispod 56 kilograma, pa onda i muha osamdesetih ispod 52 kilograma.

Na kraju ustalio se program u osam kategorija, od bantama do super teške, u rasponu od minus 56 do plus 105 kilograma. Kod dama je u pitanju sedam kategorija, najlakša takmičarska ispod 48 kilograma, najteža ona preko 75 kilograma. Takmičar ima tri pokušaja tehnikom trzaj i tri nabačajem i izbačajem. Zbir najboljih težina određuje plasman. Trzaj je najteži način dizanja jer se teg diže iznad glave iz jednog pokreta, široko hvatanje šipke, na početku dizanja koristi se snaga nogu i kukova. Šipka dostiže visinu karlice, tijelo se isteže da bi izbacilo teg uvis, čučanj sa tegom iznad glave, mirno stajanje sa visoko podignutim tegom na kraju. Nabačaj i izbačaj su dva odvojena pokreta koja dozvoljavaju podizanje najvećih težina, vertikalni hvat šipke, potezanje tega, čučanj, šipka leži na gornjem dijelu prsnog koša, ustajanje, iskorak i podizanje.

SSSR je iako je učestvovao od 1952. do 1988. najuspješnija olimpijska nacija sa 62 medalje, od toga 39 zlata, Kinezi su sakupili 50 medalja, od čega 29 zlatnih medalja. Iza njih su Ameri, a Bugarska je velesila u ovom sportu, osvojili su 36 medalja, uz hrvanje, dizanje tegova je njihov najuspješniji sport. Devedesetih godina prošlog vijeka, tron preuzimaju takmičari iz Kine, Turske, Grčke i Irana. Najveći broj zlatnih medalja, po tri, na Igrama su osvojili predstavnici Turske Naim Sulejmani i Halil Mutlu i Grci Piros Dimis i Kaki Kakiasvilis. Kineskinje su najuspješnije na međunarodnim tamičenjima, a izdvajaju se Čen Jankin i Liu Čunghong sa po dva olimpijska zlata.

U Londonu su najuspješniji bili Kinezi sa 5 od 15 mogućih zlata, te 7 medalja, a iza njih su slijedili Kazahstanci sa 4 zlata i Sjeverna Koreja sa 3 zlata. Na svjetskom prvenstvu prošle god opet su Kinezi bili najbolji sa 6 zlata i 10 medalja (s time da su puno uspješniji u ženskoj konkurenciji), a iza njih su bili Rusi i Kazahstanci sa po 2 zlata.
Keep the faith and never fear, We'll keep the Red flag flying high, Cuz Man United will Never Die!!!
The greater the challenge the more Glory in overcoming it!
________BOSTON_________
.BRUINS=CELTICS=RED SOX.
..NEW ENGLAND PATRIOTS..

Avatar
branimir85
Postovi: 11804
Pridružen/a: 05 jul 2015, 20:17
Kontakt:

Post Postao/la branimir85 » 02 avg 2016, 02:26

ovi tkz. mali sportovi daju čar OI,pogledat će se nešto i od ovoga prije svega stolni tenis i dizanje utega, a i jedrenje radi par hrvata koji imaju dobre šanse za medalju
"S jednim milijunom dolara ili s pet, deset ili sto, opet možeš samo jednom dnevno ručati i večerati. "

Avatar
branimir85
Postovi: 11804
Pridružen/a: 05 jul 2015, 20:17
Kontakt:

Post Postao/la branimir85 » 04 avg 2016, 02:40

http://new.ittf.com/rio-2016/rio-2016-schedule-and-results/
ždrijeb za stolni tenis i pitanje kako pobijediti Kineze
edit rang liste M i Ž
8/2016 – General List – Men
Ranking Previous Name Assoc. Ranking Pts.
1 1 Ma Long CHN 3340
2 2 FAN Zhendong CHN 3291
3 3 XU Xin CHN 3278
4 4 ZHANG Jike CHN 3084
5 5 OVTCHAROV Dimitrij GER 2983
6 6 MIZUTANI Jun JPN 2936
7 7 CHUANG Chih-Yuan TPE 2879
8 8 WONG Chun Ting HKG 2789
9 9 SAMSONOV Vladimir BLR 2674
10 11 Fang Bo CHN 2656
8/2016 – General List – Women
Ranking Previous Name Assoc. Ranking Pts.
1 1 LIU Shiwen CHN 3532
2 2 DING Ning CHN 3408
3 3 ZHU Yuling CHN 3352
4 4 FENG Tianwei SIN 3239
5 5 LI Xiaoxia CHN 3230
6 6 ISHIKAWA Kasumi JPN 3170
7 8 HAN Ying ^ GER 3058
8 7 FUKUHARA Ai JPN 3051
9 9 ITO Mima JPN 3000
10 8 CHENG I-Ching TPE 2997
"S jednim milijunom dolara ili s pet, deset ili sto, opet možeš samo jednom dnevno ručati i večerati. "

Avatar
branimir85
Postovi: 11804
Pridružen/a: 05 jul 2015, 20:17
Kontakt:

Post Postao/la branimir85 » 04 avg 2016, 11:44

PETAK 5.8.

14:00 Streličarstvo, Pojedinačno/ekipno (M), za poredak
18:00 Streličarstvo, Pojedinačno/ekipno (Ž), za poredak
"S jednim milijunom dolara ili s pet, deset ili sto, opet možeš samo jednom dnevno ručati i večerati. "

Avatar
branimir85
Postovi: 11804
Pridružen/a: 05 jul 2015, 20:17
Kontakt:

Post Postao/la branimir85 » 04 avg 2016, 14:40

Samsonov se dobro drži u u 40.god deveti je svijetu :clap: ,mogući dvoboj njega i Gaćine u trećoj rundi
"S jednim milijunom dolara ili s pet, deset ili sto, opet možeš samo jednom dnevno ručati i večerati. "

Avatar
branimir85
Postovi: 11804
Pridružen/a: 05 jul 2015, 20:17
Kontakt:

Post Postao/la branimir85 » 05 avg 2016, 12:01

pošto danas počinje natjecanje u streličarstvu,zanimljivo je da je 1984 u L.A novozelanđanin
Neroli Fairhall postao prvi paraplegičar koji je se natjecao na OI :shock:
"S jednim milijunom dolara ili s pet, deset ili sto, opet možeš samo jednom dnevno ručati i večerati. "

Avatar
ASD
Postovi: 18714
Pridružen/a: 20 okt 2012, 12:26
Lokacija: Ciudad de carbón (Kohlenstadt)
Kontakt:

Post Postao/la ASD » 05 avg 2016, 13:36

Jos malo, :beba: .
Koreanci sa novim, jako mladim timom su i ove godine favoriti za zlato, i prosli put su bili i oborili neke rekorde pa su opet se morali zadovoljiti bronzom, Italija koja je bila zlatna na proslim igrama i srebrna na svjetskom prvenstvu je glavni konkurent.
Bronzani na proslim igrama su bili Amerikanci, a na SP Kineski Tajpeh, a tu su jos Australci i Kinezi koje ne treba otpisivati.

Kod cura, takodje Koreanke brane zlato sa OI.

Avatar
branimir85
Postovi: 11804
Pridružen/a: 05 jul 2015, 20:17
Kontakt:

Post Postao/la branimir85 » 05 avg 2016, 14:11

gledam neki ruski stream i bbc istovremeno još nema uključenja
"S jednim milijunom dolara ili s pet, deset ili sto, opet možeš samo jednom dnevno ručati i večerati. "

Avatar
samocelik
Postovi: 4106
Pridružen/a: 27 nov 2011, 20:00
Lokacija: Uzavreli Grad
Kontakt:

Post Postao/la samocelik » 05 avg 2016, 14:14

Danas je u dnevnoj štampi izašao onaj dodatak, raspored programa za naše programe i moram priznati da će poslužiti. Pa eto ako koga zanima, markica i pravac na trafiku :mrgreen:
Nego kako ide ono, prvo fešta pa sportisri ili će izaći svi sportisti pa fešta pa tek onda baklja?? :D
Godinama su te topili, ali ostao si jak kao Čelik!

Avatar
ASD
Postovi: 18714
Pridružen/a: 20 okt 2012, 12:26
Lokacija: Ciudad de carbón (Kohlenstadt)
Kontakt:

Post Postao/la ASD » 05 avg 2016, 14:16

branimir85 je napisao/la:gledam neki ruski stream i bbc istovremeno još nema uključenja


NBC treba traziti, pogotovo zato sto ima njihova repka i brani medalju, mozda se i najranije ukljuce.

Avatar
branimir85
Postovi: 11804
Pridružen/a: 05 jul 2015, 20:17
Kontakt:

Post Postao/la branimir85 » 05 avg 2016, 14:25

ASD je napisao/la:
branimir85 je napisao/la:gledam neki ruski stream i bbc istovremeno još nema uključenja


NBC treba traziti, pogotovo zato sto ima njihova repka i brani medalju, mozda se i najranije ukljuce.

http://www.zoptv.com/live/nbc
"S jednim milijunom dolara ili s pet, deset ili sto, opet možeš samo jednom dnevno ručati i večerati. "

Avatar
branimir85
Postovi: 11804
Pridružen/a: 05 jul 2015, 20:17
Kontakt:

Post Postao/la branimir85 » 05 avg 2016, 14:31

branimir85 je napisao/la:
ASD je napisao/la:
branimir85 je napisao/la:gledam neki ruski stream i bbc istovremeno još nema uključenja


NBC treba traziti, pogotovo zato sto ima njihova repka i brani medalju, mozda se i najranije ukljuce.

http://www.zoptv.com/live/nbc

još ni kod njih ništa ,nije valjda neki problemi prvi dan :roll:
"S jednim milijunom dolara ili s pet, deset ili sto, opet možeš samo jednom dnevno ručati i večerati. "

Avatar
rio_Ferdy88
Moderator
Postovi: 37096
Pridružen/a: 16 avg 2011, 04:32
Lokacija: Tamni Vilajet
Kontakt:

Post Postao/la rio_Ferdy88 » 05 avg 2016, 14:32

Neće NBC to prenositi, kao ni BBC, zato što je tek ranking runda u individualnoj konkurenciji. Sutra se dijele medalje u timskom dijelu i to prenose.
Keep the faith and never fear, We'll keep the Red flag flying high, Cuz Man United will Never Die!!!
The greater the challenge the more Glory in overcoming it!
________BOSTON_________
.BRUINS=CELTICS=RED SOX.
..NEW ENGLAND PATRIOTS..

Avatar
ASD
Postovi: 18714
Pridružen/a: 20 okt 2012, 12:26
Lokacija: Ciudad de carbón (Kohlenstadt)
Kontakt:

Post Postao/la ASD » 05 avg 2016, 14:38

rio_Ferdy88 je napisao/la:Neće NBC to prenositi, kao ni BBC, zato što je tek ranking runda u individualnoj konkurenciji. Sutra se dijele medalje u timskom dijelu i to prenose.


Sad sam i ja provjeravao, najvjerovatnije nece, eventualno sam se nadao da ce NBC zato sto imaju Ameri bas jakih strijelaca.

Avatar
rio_Ferdy88
Moderator
Postovi: 37096
Pridružen/a: 16 avg 2011, 04:32
Lokacija: Tamni Vilajet
Kontakt:

Post Postao/la rio_Ferdy88 » 05 avg 2016, 16:33

Odmah u ranking rundi pao svjetski rekord, oborio ga je Koreanac Kim Woojin, inače prvi na svjetskoj rang listi i aktuelni svjetski prvak.
Keep the faith and never fear, We'll keep the Red flag flying high, Cuz Man United will Never Die!!!
The greater the challenge the more Glory in overcoming it!
________BOSTON_________
.BRUINS=CELTICS=RED SOX.
..NEW ENGLAND PATRIOTS..

Avatar
ASD
Postovi: 18714
Pridružen/a: 20 okt 2012, 12:26
Lokacija: Ciudad de carbón (Kohlenstadt)
Kontakt:

Post Postao/la ASD » 05 avg 2016, 19:06

Ganjat ce Koreanci 2 zlata i bronzu kod muskaraca, i kod zena bar jedno zlato, bilo bi odlicno za njih, nije da je neostavarivo.

Avatar
branimir85
Postovi: 11804
Pridružen/a: 05 jul 2015, 20:17
Kontakt:

Post Postao/la branimir85 » 06 avg 2016, 05:03

Na igrama će nastupiti i tri profi boksera Tajlanđanin Amnat Ruenroeng, Kamerunac N Dam i Italijan Tomasone.
"S jednim milijunom dolara ili s pet, deset ili sto, opet možeš samo jednom dnevno ručati i večerati. "

Avatar
ASD
Postovi: 18714
Pridružen/a: 20 okt 2012, 12:26
Lokacija: Ciudad de carbón (Kohlenstadt)
Kontakt:

Post Postao/la ASD » 06 avg 2016, 09:57

branimir85 je napisao/la:Na igrama će nastupiti i tri profi boksera Tajlanđanin Amnat Ruenroeng, Kamerunac N Dam i Italijan Tomasone.


Znaci, vec sad imamo jedno zvucno ime iz profi boksa, Hassan Ndam Njikan, on je bivsi WBO svjetski prvak u srednjoj kategoriji i trenutno je rangiran kao osmi prema boks magazinu ring, na igrama ce nastupiti u poluteskoj kategoriji, bice zanimljivo vidjeti ga protiv Kubanca Julia de la Cruza i Teymura Mammadova prije svih.

edit: sad sam gledao raspored, ako ne bude iznenadjenja vec u cetvrtfinalu nas ocekuje mec "profesionalca" Hassan Ndama Njikana i najboljeg "amatera" u toj kategoriji Julia de la Cruza, ni za zivu glavu se nece propustiti. :ljepota:

Avatar
ASD
Postovi: 18714
Pridružen/a: 20 okt 2012, 12:26
Lokacija: Ciudad de carbón (Kohlenstadt)
Kontakt:

Post Postao/la ASD » 06 avg 2016, 10:10

U supeteskoj kategoriji zrijebje bio naklonjen Hrgovicu, sve mu je otvoreno do polufinala, a u polufinalu ga ceka amaterski svjetski prvak Tony Yoka, koji ga je "lako" dobio na svjetskom pa ima male sanse za finale.

S druge strane zrijeba, vec u top 16 fazi nas ceka veoma dobar mec izmedju Ivana Ditschka i pobjednika meca izmedju Magomedrasula Majidova ili Mohameda Arjaoui,pobjedniku bi trebalo biti otvoreno do polufinala, u polufinalu bi ga trebao cekati britanac Joe Joyce.

Avatar
branimir85
Postovi: 11804
Pridružen/a: 05 jul 2015, 20:17
Kontakt:

Post Postao/la branimir85 » 06 avg 2016, 13:29

13:30 Veslanje Samac (M), kvalifikacije
13:30 Streljaštvo, zračna puška, 10 m (Z), kvalifikacije
14:00 Streličarstvo Ekipno (M)
14:45 Stolni tenis, pojedinačno (M) kvalifikacije
15:00 Konjički sport, trodnevno natjecanje ekipno dresura
15:00 Konjički sport, trodnevno natjecanje, pojedinačno, dresura
15:00 Judo -48 kg (Ž), kvalifikacije
15:00 Judo do 60kg (M), kvalifikacije
15:30 streljaštvo, zračna puška, 10 m (Z) finale
16:00 Boks do 49kg, muškarci, kvalifikacije
16:00 Veslački dvojac na pariće (F), kvalifikacije itd-
"S jednim milijunom dolara ili s pet, deset ili sto, opet možeš samo jednom dnevno ručati i večerati. "

Odgovori

Natrag na “Ljetne olimpijske igre - Rio 2016”

Online

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 1 gost.