Imao sam udes sa motorom pa sam povrijedio desni skocni zglob(avulzija) i osteceni ligamenti i meniskus na oba koljena ali na lijevom je vise jer ima i modrica tu gdje je ostecen ligament(doktori mi nisu radili nikakvu dijagnostiku koljena, duga prica). Uglavnom radim samo cucanj bez kilaze, setanje i to je to. A 25kg viska imam nazalost.samoposmatram je napisao/la: ↑14 nov 2023, 11:15Kardio je potreban svaki dan za jacanje srca. Intezitet kardija nemora da bude visok. Dok je redovan intezitet ce sa vremenom biti sve bolji, jer ce srce i cirkulacija ojacati.TheWeekndXO je napisao/la: ↑14 nov 2023, 10:50Pozdrav, zanima me da li je kardio neophodan za mrsanje? Idem 5x sedmicno u teretanu, radim PPL split. Krenuo sam prije nekih 2 sedmice. Kardio mi je malo teze raditi radi povrede koljena, a iskreno i nisam neki ljubitelj. Da li je dovoljno samo raditi vjezbe snage ili treba makar 15-20 minuta incline hodanja nakon treninga?
Ako si visoke tjelesne tezine moras obratiti racuna da nepreopterecujes tijelo. Cardio sa pet ili 20 kg viska su dva razlicita svijeta.
Koja je povreda u pitanju?
Koje vjezbe koristis za jacanje povredjenog koljena?
Teretana
Moderatori/ce: ribery,insider,rio_Ferdy88,Crixus
-
- Kontakt:
Re: Teretana
-
- Kontakt:
25 kg nije veliki problem. Vazno je da uracunas njih kad biras trening. Da sam na tvom mijestu sav trening bi stavio na fokus ojacanja obadva koljena. Mobilitet u nogama je prvi cilj. Bez jakih nogu nema mobiliteta i kvalitet zivota i zdravlja opada.TheWeekndXO je napisao/la: ↑14 nov 2023, 11:22Imao sam udes sa motorom pa sam povrijedio desni skocni zglob(avulzija) i osteceni ligamenti i meniskus na oba koljena ali na lijevom je vise jer ima i modrica tu gdje je ostecen ligament(doktori mi nisu radili nikakvu dijagnostiku koljena, duga prica). Uglavnom radim samo cucanj bez kilaze, setanje i to je to. A 25kg viska imam nazalost.samoposmatram je napisao/la: ↑14 nov 2023, 11:15Kardio je potreban svaki dan za jacanje srca. Intezitet kardija nemora da bude visok. Dok je redovan intezitet ce sa vremenom biti sve bolji, jer ce srce i cirkulacija ojacati.TheWeekndXO je napisao/la: ↑14 nov 2023, 10:50Pozdrav, zanima me da li je kardio neophodan za mrsanje? Idem 5x sedmicno u teretanu, radim PPL split. Krenuo sam prije nekih 2 sedmice. Kardio mi je malo teze raditi radi povrede koljena, a iskreno i nisam neki ljubitelj. Da li je dovoljno samo raditi vjezbe snage ili treba makar 15-20 minuta incline hodanja nakon treninga?
Ako si visoke tjelesne tezine moras obratiti racuna da nepreopterecujes tijelo. Cardio sa pet ili 20 kg viska su dva razlicita svijeta.
Cucanj, duboki lunge i sissy squats sa potporom guma koje mogu ti skinuti teret sa koljena dovoljan da radis vjezbu bez velikih bolova. Radi svaku vjezbu po 3x 30 sekunda. I minut pauze izmedju. Nije vazan broj ponavljanja u pocetku. Vazno je da nema jakih bolova. Svremenom broj ponavljanja u 30 sekundi ce rasti, manje ces potpore trebati i sa vremenom ces poceti nositi utege.
Nadji gume ili spagu u fitnesu, stavi preko metalne sipke nekih od masina i pomazi se gumama ili spagom u svakom cucnju. Zaustavi pokret u koljenu, kad osjetis bol na 3 od mogucih 10. Sa vremenom ces vidjeti da ces moci sve dublje pokrete moci raditi. Krajnji cilj mobiliteta je dodir pete i guza u sve tri navedene vjezbe. Kad sa svojom kilazom bez potpore mognes u 30 sek 30 ponavljanja uraditi, mozes poceti nositi tegove po par kila sve do max 20 % svoje tezine, sve preko nije potrebno i trosi koljena vise nego sto jaca.
-
- Kontakt:
Hvala puno na savjetu, ubaciti cu i to sve pa cemo vidjetisamoposmatram je napisao/la: ↑14 nov 2023, 11:5225 kg nije veliki problem. Vazno je da uracunas njih kad biras trening. Da sam na tvom mijestu sav trening bi stavio na fokus ojacanja obadva koljena. Mobilitet u nogama je prvi cilj. Bez jakih nogu nema mobiliteta i kvalitet zivota i zdravlja opada.TheWeekndXO je napisao/la: ↑14 nov 2023, 11:22Imao sam udes sa motorom pa sam povrijedio desni skocni zglob(avulzija) i osteceni ligamenti i meniskus na oba koljena ali na lijevom je vise jer ima i modrica tu gdje je ostecen ligament(doktori mi nisu radili nikakvu dijagnostiku koljena, duga prica). Uglavnom radim samo cucanj bez kilaze, setanje i to je to. A 25kg viska imam nazalost.samoposmatram je napisao/la: ↑14 nov 2023, 11:15
Kardio je potreban svaki dan za jacanje srca. Intezitet kardija nemora da bude visok. Dok je redovan intezitet ce sa vremenom biti sve bolji, jer ce srce i cirkulacija ojacati.
Cucanj, duboki lunge i sissy squats sa potporom guma koje mogu ti skinuti teret sa koljena dovoljan da radis vjezbu bez velikih bolova. Radi svaku vjezbu po 3x 30 sekunda. I minut pauze izmedju. Nije vazan broj ponavljanja u pocetku. Vazno je da nema jakih bolova. Svremenom broj ponavljanja u 30 sekundi ce rasti, manje ces potpore trebati i sa vremenom ces poceti nositi utege.
Nadji gume ili spagu u fitnesu, stavi preko metalne sipke nekih od masina i pomazi se gumama ili spagom u svakom cucnju. Zaustavi pokret u koljenu, kad osjetis bol na 3 od mogucih 10. Sa vremenom ces vidjeti da ces moci sve dublje pokrete moci raditi. Krajnji cilj mobiliteta je dodir pete i guza u sve tri navedene vjezbe. Kad sa svojom kilazom bez potpore mognes u 30 sek 30 ponavljanja uraditi, mozes poceti nositi tegove po par kila sve do max 20 % svoje tezine, sve preko nije potrebno i trosi koljena vise nego sto jaca.

- Beduin
- Kontakt:
Sa nabrojanim povredama daleko je on jos uvijek od sissy squat-a.samoposmatram je napisao/la: ↑14 nov 2023, 11:5225 kg nije veliki problem. Vazno je da uracunas njih kad biras trening. Da sam na tvom mijestu sav trening bi stavio na fokus ojacanja obadva koljena. Mobilitet u nogama je prvi cilj. Bez jakih nogu nema mobiliteta i kvalitet zivota i zdravlja opada.TheWeekndXO je napisao/la: ↑14 nov 2023, 11:22Imao sam udes sa motorom pa sam povrijedio desni skocni zglob(avulzija) i osteceni ligamenti i meniskus na oba koljena ali na lijevom je vise jer ima i modrica tu gdje je ostecen ligament(doktori mi nisu radili nikakvu dijagnostiku koljena, duga prica). Uglavnom radim samo cucanj bez kilaze, setanje i to je to. A 25kg viska imam nazalost.samoposmatram je napisao/la: ↑14 nov 2023, 11:15
Kardio je potreban svaki dan za jacanje srca. Intezitet kardija nemora da bude visok. Dok je redovan intezitet ce sa vremenom biti sve bolji, jer ce srce i cirkulacija ojacati.
Itekako raditi sa gumama, pliometrijske vjezbe...
Ko od harama zivi, godisnje 2 puta ne podrigne.
075 ❤
075 ❤
-
- Kontakt:
Daleko je u sve tri vjezbe do punog pokreta. Vazno je da ga vjezba redovno radi razvoja zila u i oko koljena.
Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 3 gosta.