Rukometna reprezentacija BiH

Moderator/ica: Pasha

edinjo-bih
Postovi: 2750
Pridružen/a: 09 jul 2009, 13:48
Kontakt:

PostPostao/la edinjo-bih » 19 apr 2017, 17:20

Burić: Rukometni savez BiH je bruka za državu!

Golman njemačkog Veclara Benjamin Burić, koji je jedan dio karijere proveo u banjalučkom Borcu m:tel, žestoko je kritikovao čelne ljude u Rukometnom savezu Bosne i Hercegovine.
Zbog poznatih dešavanja u Savezu zbog kojih je upitan čak i nastup u kvalifikacijama za plasman na Evropsko prvenstvo u Hrvatskoj, čuvar mreže selekcije BiH je bio poprilično izrevoltiran.
U intervjuu za sarajevsko „Oslobođenje“, priznao je da da ga cijela situacija previše nervira.

„Ovakav Savez je bruka za državu, ali i za nas igrače. Sedam godina sam u reprezentaciji i gotovo svaki put je identična priča i samo je pitanje dokle će stvari biti takve?! Vjerujte da je nama igračima teško objasniti ljudima i saigračima u klubovima šta se to dešava, a ni mi nismo u potpunosti upućeni“, rekao je Burić sarajevskom listu.

Prema njegovom mišljenju, čelnicima je važniji sitni interes od sporta, a u sve se umiješala i politika.

„Ljudima koji vode Savez očito nije stalo do rukometa, već do sitnih ličnih interesa. Čini mi se da ima i previše politike, a malo sporta u cijeloj priči, što je poražavajuće. Vodećim ljudima Saveza nije stalo do reprezentacije, niti ih zanima rezultat reprezentacije, a to je i više nego loše za sve nas“.

Burić je dodao da su javnost i medijii u velikoj mjeri indolentni na stvarno stanje u bh. rukometu.

„Ako se ne napravi neki veliki rezultat, stanje u Savezu nije alibi, ali je problem što malo medija prati situaciju i malo njih zna šta se stvarno dešava. Pa ja evo 15 dana uoči okupljanja ne znam da li sam u reprezentaciji, ne znam da li da se pripremam, niti je ko obavijestio klub da trebam reprezentaciji. Ne mogu je tek tako reći ljudima u Veclaru da idem u reprezentaciju“, izjavio je Burić i dodao:
„Svi prate šta mi radimo na terenu u dresu reprezentacije, a niko ne piše i ne pravi priče o uslovima u državnom timu. Ako branim loše, naći će se milion kritičara, a nikog ne zanima što sam ja 10 dana bio na poštedi u Veclaru, jer sam u januaru trenirao sa reprezentacijom u hladnoj dvorani“, podvukao je ogorčeni golman „zmajeva“.


edinjo-bih
Postovi: 2750
Pridružen/a: 09 jul 2009, 13:48
Kontakt:

PostPostao/la edinjo-bih » 20 apr 2017, 16:06

'Zmajevi' 'vise' zbog 50.000 KM

Edin Spržo
19.04.2017 07:25
Ukoliko Rukometni savez do 24. aprila ne obezbijedi oko 50.000 KM, rukometna reprezentacija BiH neće odigrati utakmicu 3. kola kvalifikacija za odlazak na Evropsko prvenstvo 2018. u Hrvatskoj protiv Finske u gradu Vanta.

Da li će RS BiH, kojem su računi blokirani i koji još nije preregistrovan i djeluje van Ustava BiH, uspjeti da sakupi potrebni novac, moglo bi biti poznato već danas, kada je zakazana sjednica Izvršnog odbora RS BiH.

"Nadam se da članovi IO neće danas izaći iz kancelarije dok ne riješe ovaj problem. Ja sam im uputio jedan mejl u kojem sam napisao šta je potrebno da se odigraju utakmice. Krajnji rok za uplatu avionskih karata je 24. april. Potrebno je izmiriti i neka dugovanja prema hotelu 'Hills' jer je potrebno da negdje skupim igrače, ne možemo da se okupimo na tramvajskoj stanici", kaže selektor bh. rukometaša Bilal Šuman. Njegov širi spisak koji je objavio za susrete sa Finskom ostao je u sjeni dešavanja u RS BiH. Šuman želi da mu budu obezbijeđeni minimalni uslovi za rad.

"Tražimo minimum minimuma, da odemo do Finske, jedno mjesto da spavamo, da imamo normalnu ishranu i dvoranu za treniranje. Avionske karte za Helsinki za 24 osobe koštaju 15.000 KM. Tu su obaveze i prema hotelima koji su nam nudili fantastične uslove, dakle potrebno je negdje oko 50.000 KM. Od septembra prošle godine niko nije marke dao", govori Šuman, koji je ovaj put isključio mogućnost da on plati troškove za ovu akciju. Bh. selektor, koji samo traži logističku pomoć, spreman je da u pomoć pozove i jednu od najvećih legendi bh. sporta.

"Dođe mi da pozovem Ivicu Osima da pomogne da odemo do institucija, Predsjedništva, da vidimo treba li nam reprezentacija uopšte. Za sedam dana imaćemo pravu sliku, odnosno hoćemo li putovati u Finsku", izjavio je selektor "zmajeva".

Inače, na Šumanovom širem spisku se nalazi 28 imena, od kojih je sedmorica novih. U slučaju da dođe do odigravanja utakmice, na put će povesti 18 rukometaša. Okupljanje je zakazano za 1. maj u Sarajevu, a utakmica između Finske i BiH na programu je 4. maja u Vanti.

Na spisku se nalaze: Benjamin Burić, Nebojša Grahovac, Damir Efendić, Tomislav Nuić, Alen Ovčina, Faruk Vražalić, Muhamed Zulfić, Anes Bečić, Vladimir Vranješ, Senjamin Burić, Muhamed Toromanović, Elmir Građan, Mirsad Terzić, Nikola Prce, Marin Vegar, Duško Čelica, Vladan Lončar, Tarik Kasumović, Tarik Vranac, Marko Tarabokija, Ivan Karačić, Saša Marjanac, Josip Perić, Mario Pavlak, Marko Panić, Dejan Malinović, Kosta Savić i Ibrahim Haseljić.

edinjo-bih
Postovi: 2750
Pridružen/a: 09 jul 2009, 13:48
Kontakt:

PostPostao/la edinjo-bih » 20 apr 2017, 16:08

Milićević: Ponovo smo u pat poziciji

Maja Predragović
20.04.2017 09:29
I dok Rukometni savez Republike Srpske priprema organizaciju Svesrpskog kupa, na kojem će nastupiti po dvije najbolje ekipe iz RS i Srbije, Rukometni savez BiH grca u problemima i čeka preregistraciju koja bi mu omogućila funkcionisanje.

Naime, Savez nije preregistrovan, računi su mu blokirani i neizvjestan je odlazak muške reprezentacije na utakmicu kvalifikacija za EP u Finsku.

"Na moje iznenađenje prošle sedmice sam dobio informaciju da su se dva kantona iz FBiH žalila na održavanje sjednice Skupštine i formiranje Rukometnog saveza FBiH, koji je preduslov za preregistraciju RS BiH. Sada je sve stopirano i ne znam šta će se desiti. Kolege iz FBiH rade na tome, dolazimo opet u pat poziciju i nemogućnost dogovora svih učesnika u FBiH.

Mi smo taoci svega toga, problem je i odlaska reprezentacije u Finsku. Računi su blokirani jer Savez nije preregistrovan. Da li će reprezentacija otputovati?

"Imamo obećanja da će novac biti posuđen, ali nisam siguran na koji način će se to riješiti. Više ne vjerujem nikome. Šta će se desiti sa RS BiH ne znam", rekao je Zdravko Milićević, predsjednik RS BiH i RS RS.

Dodao je da je do problema došlo iz više razloga:

"Ovdje ima i politike i ličnih interesa, borbe za pozicije koje ništa ne znače i donose samo glavobolju, ali to ljudi ne razumiju. Uglavnom se vodi više računa o klubovima, a o samom Savezu i reprezentaciji nema ni govora."

Da bi reprezentacija otputovala u Finsku, do 24. aprila se moraju platiti avionske karte.

"Dobio sam obećanje od generalnog sekretara RS BiH da će se to riješiti, ali ne znam na koji način. Savez ima potpisane sponzorske ugovore, a njih ne može realizovati zbog blokade računa. Taoci smo. Mi iz RS ništa ne možemo. Ja sam prvi među jednakima, moja riječ važi kao i svakog drugog člana Izvršnog odbora, pojedinac ništa ne odlučuje", istakao je Milićević.

edinjo-bih
Postovi: 2750
Pridružen/a: 09 jul 2009, 13:48
Kontakt:

PostPostao/la edinjo-bih » 21 apr 2017, 13:24

Šuman: Nadam se da ćemo pronaći novac, u suprotnom nas čeka teška kazna EHF-a

Rukometnu reprezentaciju BiH početkom maja očekuju dvije veoma važne utakmice kvalifikacija za Evropsko prvenstvo koje će se 2018. godine održati u Hrvatskoj. U oba ogleda rival je Finska, a ono što selektora Bilala Šumana najviše brine, nije forma igrača, nego finansije, zbog kojih se može desiti da on i njegovi izabranici uopšte ne otputuju u Skandinaviju.

Autor Sport Centar

Šuman: Nadam se da ćemo pronaći novac, u suprotnom nas čeka teška kazna EHF-a
Za pripreme i smještaj igrača u Sarajevu, te put za i iz Finske potrebno je oko 50.000 konvertibilnih maraka (KM), ali zbog problema oko preregistracije Rukometnog saveza BiH upitno je hoće li taj iznos biti na vrijeme obezbijeđen.

“Situacija vezana za preregistraciju saveza i logistike je veoma teška, tako da je savez trenutno blokiran na sve moguće načine. Međutim, tražimo neki modus kako da to riješimo. Očekuje nas okupljanje reprezentacije za desetak dana, a s druge strane imamo taj logistički problem, jer smo blokirani. Pokušavamo da dođemo do neke pomoći. Došlo je vrijeme da se direktno obratim strukturama kantona, Federacije BiH i države da pomognu rukometu kako bi odigrali ove dvije utakmice protiv Finske, ali i dvije naredne u junu protiv Španije i Austrije, kako bi završili ovaj ciklus kvalifikacija. Neodlaskom bi imali sankcije, koje bi katastrofalne za naš sport, a to znači gašenje. Vjerovatno bi dobili kaznu od Evropske rukometne federacije kojom bi sve selekcije bile isključene na nekoliko godina iz takmičenja, zatim novčana, a i klubovi koji imaju želju igrati u Evropi to ne bi mogli“, jasan je selektor bh. tima.

Šuman izražava nadu da do toga, ipak, neće doći, te da će biti ispunjeni minimalni uslovi da reprezentacija odigra dvije utakmice sa Finskom.

“Mislim da su to ovim momci zaslužili, svojom željom i voljom koju imaju, svojim dolascima na okupljanja, bez obzira na situaciju u savezu. Kada kažem situacija u savezu, onda mislim da prvenstveno Izvršni odbor i Predsjedništvo nisu uradili dovoljno posla, bez obzira na opravdanja, nisu obezbijedili minimalne uslove za igranje reprezentativnih selekcija. Mora mnogo toga u dogledno vrijeme da se promijeni, ako želimo da ovaj sport održimo na nekim osnovama kako bi mogao funkcionisati. Sada je veoma teško funkcionisati, jer dolazimo u ovakve situacije desetak dana prije kvalifikacija da li ćemo da idemo ili ne. To nije u redu za jednu državnu reprezentaciju“, kaže Šuman i dodaje:

“Naši reprezentativci su jako razumni u cijeloj ovoj situaciji, iako znaju šta se sve dešava. I dalje imamo rezultatski cilj, igramo da bi pobijedili. Imamo velike šanse protiv Finske. Sa dvije pobjede otvara nam se put ka Evropskom prvenstvu. Onda bi u junu protiv Španije i Austrije imali priliku da dođemo do drugog mjesta, koje bi nas po prvi put odvelo na Evropsko prvenstvo. Međutim, da bi došlo do toga potrebno je da se neke stvari poslože. Prije svega ova fama, da kažem sapunica oko Federalnog saveza, koji je formiran, pa neko ulaže žalbe, pa ne može da se organizuje nova Skupština i Statut saveza RS i F BiH, da bi se preregistrovao državni savez, kako bi počeo normalno da funkcioniše. Sada smo blokirani sa svih strana, iako ima sponzora koji bi željeli da pomognu sve se to ne može uskladiti. Zato tražimo pomoć od vlasti kako bi rukomet ostao u životu.“

Selektor kaže da je rok za plaćanje karata 25. april i ukoliko tone bude urađeno neće biti ništa od putovanja u Finsku na utakmicu koja je zakazana za 4. maj. Isto tako neophodno je, prije okupljanja u hotelu “Hills“ i treniranja u dvorani izmiriti neke obaveze od ranije, tako da je za sve to u ovom trenutku potrebno nekih 50.000 KM.

“Nadam se da ćemo u ovih nekoliko dana osigurati na riješimo ta potraživanja, kako bi naši reprezentativci došli mirni na okupljanje. Ima nekih nagovještaja da bi mogli završiti kako bi okupili reprezentaciju da otputujemo u Finsku i pobijedimo. Avionske karte, smještaj, treninzi za to je potrebno oko 50.000 KM. Za sada od Izvršnog odbor i Predsjedništva RS BiH nema pomoći u tom pravcu. Pokušavamo preko kantona i federalne vlade da vidimo postoji li neka mogućnost da nam se izađe u susret, dok savez ne počne, na neki način, da diše, odnosno dok se ne završi ta famozna preregistracija. Ima nagovještaja i za nekih par dana imaćemo jasnu sliku. U svakom slučaju 25. aprila nam je dan ‘D’, i tada ćemo znati da li idemo ili ne idemo u Finsku“, kaže Šuman.

Rukometna reprezentacija BiH nakon dva odigrana kola u grupi “3“ kvalifikacija za EURO 2018 zauzima posljednje mjesto bez bodova. Lider je Španija sa četiri boda, a slijede je Austrija i Finska sa po dva. Na EP će se plasirati po dvije prvoplasirane reprezentacije iz svake od sedam grupa, te najbolja trećeplasirana.

BiH 4. maja u trećem kolu igra protiv Finske u Vanti, a tri dana kasnije će istog rivala ugostiti u Goraždu.

edinjo-bih
Postovi: 2750
Pridružen/a: 09 jul 2009, 13:48
Kontakt:

PostPostao/la edinjo-bih » 22 apr 2017, 10:58

Milorad Karalić: U BIH rukometu ništa ne štima

Milorad Karalić: U BIH rukometu ništa ne štima
Milorad Karalić: U BIH rukometu ništa ne štima
Edin Spržo
21.04.2017 08:42
Mi koji nešto znamo o rukometu smetamo onima koji "znaju više". Ako bismo mi, legende, došli na njihovo mjesto, to bi značilo da za njih onda ne bi bilo mjesta u bh. rukometu. To su dvije struje koje se ne podudaraju, kaže proslavljeni rukometaš Milorad Karalić o aktuelnom stanju u bh. rukometu.

Olimpijski šampion iz 1972. sa reprezentacijom Jugoslavije i klupski prvak Evrope iz 1976. sa banjalučkim Borcem ističe da u bh. rukometu već godinama ne štimaju stvari kako treba, tako da višemjesečna kriza u kojoj se nalazi Rukometni savez BiH nije iznenađujuća.

"To je kompleksno pitanje, kao što bi rekli političari. Ništa ne štima, dosta je propušteno vremena, ništa se nije uradilo, nije bilo nikakve strategije, dugoročnog plana. Ipak, mislim da još uvijek ima ljudi koji znaju šta bi trebalo raditi. Isto tako ima onih koji to koče, to mislim na ljude koji su na položajima u Savezu i kojima je očito dobro", ističe legendarni kapiten Borca.

Vlasnik i jedne bronze sa Svjetskog prvenstva 1970. godine mišljenja je da u ovaj problem treba da se uključe svi, posebno ljudi koji rade u klubovima kao i sami igrači.

"Godine prolaze, drugi samo napreduju i stvaraju rezultate. Kod nas i ako se nešto ostvarilo, ide u zaborav. Moraju se pokrenuti i klubovi da nešto probaju organizovati. Takođe i sportisti se ne izjašnjavaju, znaju da im nije dobro, a samo ćute. Moraju biti aktivni jer njihove karijere prolaze, propadaju jer nema ozbiljnog rada", tvrdi 71-godišnji Karalić.

Zlatni olimpijac iz Minhena dodaje da potencijala i talenta ne nedostaje u BiH, ali da zato nema uslova za kvalitetan rad.

"Treba samo da pogledamo okruženje, kako radi Hrvatska. Imaju kvalitetne uslove i na kraju rezultate, uvijek su na velikim takmičenjima i skoro sa svih se vraćaju sa medaljom. Tu je sada i Slovenija, koja je postala rukometna nacija u posljednjih dvadesetak godina. Čak i Makedonija je tu, koja prije nije imala neki kvalitetan rukomet, a sada im klubovi igraju u Ligi šampiona. Mi, ali i Srbija kaskamo. I oni imaju neke probleme unutar svog saveza iako imaju dobre pojedince. Potencijala, kažem, ima, ali druge stvari ne štimaju, a zbog toga najviše ispaštaju sportisti", zaključio je Karalić.

Bh. rukomet se nalazi u višemjesečnoj agoniji zbog toga što još ne može izvršiti potrebnu preregistraciju s kojom bi djelovao po Zakonu o sportu. Zbog toga su im računi blokirani, što dovodi u pitanje igranje reprezentativnih selekcija na međunarodnoj sceni.

edinjo-bih
Postovi: 2750
Pridružen/a: 09 jul 2009, 13:48
Kontakt:

PostPostao/la edinjo-bih » 22 apr 2017, 11:01

Legendarni Abas Arslanagić za Oslobođenje: Boli me stanje u kojem se nalazi bh. rukomet

Legendarni Abas Arslanagić za Oslobođenje govori o situaciji u bh. rukometu, seniorskoj i omladinskim selekcijama, kao i banjalučkom Borcu

20.04.2017 10:55

Piše: Jasmin TAJIĆ
0
Arslanagić: Sramota je da je upitan odlazak reprezentacije u Finsku / Foto: Arhiv
Kada pišete o Abasu Arslanagiću, morate to raditi s poštovanjem, jer o legendarnom golmanu Borca prema onome što je napravio u svojoj karijeri svaki superlativ je skroman. Popularni Ako danas živi na relaciji Poreč - Banja Luka, a s obzirom na to kakva je sportska veličina, nema tog mjesta gdje nije dobrodošao, osim jednog.

Ne želi funkciju

To je Rukometni savez Bosne i Hercegovine, jer tu za njega nema mjesta i tu je njegovo mišljenje nebitno. Ko zna, možda da su vodeći ljudi krovne kuće bh. rukometa slušali šta Arslanagić ima za reći, ne bi nam ovaj sport bio na samom dnu i ne bi nam danas bilo upitno da li će reprezentacija putovati u Finsku na kvalifikacionu utakmicu.

Upravo stanje u bh. rukometu je ono što Arslanagića posebno boli.

- Smeta mi i boli me to stanje u kojem se nalazi bh. rukomet i to se nikako nije smjelo desiti, ali neki ljudi su sebi previše uzeli za pravo i doslovno privatizirali rukomet.

Pokušao sam se obratiti na Izbornoj skupštini prije dvije godine, ali mi je tadašnji odlazeći predsjednik RSBiH (Mirsad Sirćo, op. a.) rekao da mogu dobiti minutu. Rekao sam da neću onda nikako da govorim, ali su se članovi Skupštine pobunili i tražili da se obratim, govori Arslanagić i nastavlja:

- Mene je Tuzlanski kanton tada predložio za predsjednika, ali ja to nisam želio niti sam otišao na Skupštinu da dobijem funkciju. Da me predložila Banja Luka, onda bih dobro razmislio, ali ovako nisam želio. Smajo Karačić vedri i oblači u bh. rukometu, a želio je nakon te Skupštine da ukalja moje ime, koje nikad niko nije uspio ukaljati. Nisam to dozvolio niti sam želio da radim s takvim ljudima bilo šta.

Arslanagić ističe da je aktuelna vlast u bh. rukometu uništila omladinske selekcije.

- Bez omladinskih selekcija, nema napretka ni A reprezentacije. Pogledajte primjere Slovenije, koja je manja od nas, kao i Hrvatske, a to su zemlje koje odlično rade s mladima. A kod nas su glavni igrači u ligi veterani, dok Lino Čevar objavi spisak Hrvatske s dva mlada igrača iz Ljubuškog. Najbolji junior Borca izabere da igra za Srbiju i svi su kao ljuti kod nas, a mi nemamo uslova i nemamo omladinske selekcije, priča Arslanagić, koji ističe da je žalosno da se priča o tome da li će reprezentacija putovati u Finsku.

- Pa to je velika sramota. Reći ću vam da ja kada sam bio selektor reprezentacije sam našao 170 hiljada KM za reklame. Ovi sad u Savezu ne mogu zajedno dovesti jednog sponzora. Moram istaći i da mi je žao što je Enid Tahirović svoju veliku igračku karijeru utopio u sivilo kancelarije Rukometnog saveza, iskren je bivši selektor naše reprezentacije, koji jedino rješenje vidi u tome da se smijeni kompletno rukovodstvo Saveza.

- Vidim ja da to sve treba smijeniti ili zamijeniti, kako želite. Tu mora ući policija, jer znam da se priča o dugu od oko tri miliona, a to nije dobro. No, jako je važno napomenuti da kompletno rukovodstvo mora otići, te se kancelarija Saveza mora očistiti od nekih ljudi. Ne vjerujem da nema ljudi koji imaju zdrave ambicije da pokušaju nešto napraviti. Mora se uključiti veći broj intelektualno sposobnih ljudi. To se mora pod hitno riješiti, jer ovako ako ostane ne piše nam se dobro, istakao je Arslanagić.

Ljubav prema Borcu

Nezaobilazno pitanje za njega je i da li prati Borac.

- Borac je moja ljubav. Ja se mogu naljutiti na neke ljude tamo, ali na Borac ne mogu. Tu sam proveo najljepše godine. Sada se dobro radi i rekao sam direktoru Vladimiru Brankoviću da nastave ovako da rade sa mladim igračima i da ih puste da stasaju, završio je Arslanagić.

edinjo-bih
Postovi: 2750
Pridružen/a: 09 jul 2009, 13:48
Kontakt:

PostPostao/la edinjo-bih » 22 apr 2017, 11:03

Rukomet nije atomska fizika

Ako ljudi koji vode Savez nisu u stanju preregistrovati Savez, onda moraju pakovati kofere, kaže Vojislav Rađa

21.04.2017 16:13

Piše: Jasmin TAJIĆ
0
Vojislav Rađa: Ljudi iz Saveza igrače ispituju o kvotama / Foto: Arhiv
Vodeći ljudi Rukometnog saveza Bosne i Hercegovine o poslovima koje su oni trebali da obave pričaju kao da ih je neko pokupio s ulice i ispituje ih o atomskoj fizici, kaže na početku razgovora za Oslobođenje Vojislav Rađa, bivši selektor rukometne reprezentacije BiH, koji ističe da prebacivanje odgovornosti na nekog drugog nije novina, već da je to dugogodišnja praksa.

Isti ljudi

- Kada je Bilal Šuman postao selektor BiH, savjetovao sam mu da se trudi da se što manje bavi stvarima koje se ne tiču selektorskog posla. Znao sam da će mu biti teško i nije mi jasno da ljudi koji sjede u Predsjedništvu ili Izvršnom odboru RSBiH reprezentaciju posmatraju kao nešto strano i to traje već godinama, a svi vidite da naš rukomet vode gotovo isti ljudi već duži period, riječi su Rađe.


On smatra da je žalosno i sramotno da okupljanje reprezentacije uopšte dođe u pitanje.

- U svakom uređenom sistemu to nikad ne bi došlo u pitanje, ali mi nije jasno kako ljudi iz, dajem primjer, Ministarstva civilnih poslova kada vide ovu situaciju da državni tim nema uslova, ne reaguju, već to nijemo posmatraju. I javnost treba da zna da selektoru i igračima ne treba ptičije mlijeko ili meso od ševe, nego neki minimalni ili bolje da kažem osnovni uslovi za rad, treniranje, igranje i putovanje, govori Rađa, koji se nada da će se, ipak, naći rješenje i da će rukometaši BiH otputovati u Finsku.

- Vjerujem da će se naći rješenje, jer bio bi to poraz za sve nas da dozvolimo da naša reprezentacija ne igra kvalifikacije. Ako ljudi koji vode Savez nisu u stanju da organizuju ovo okupljanje, onda moraju pakovati kofere još danas, a nekima je svakako vrijeme da napuste RSBiH, jer su godinama tu, a ništa nisu doprinijeli kada je u pitanju napredak, ističe nekadašnji trener sarajevske Bosne.

Rađa tvrdi i da cijela ova situacija sigurno utječe na igrače, koji nose dres reprezentacije.

- Vjerujte da ima ljudi u Savezu koji dođu kod igrača kada se oni okupe i pričaju o tome kolika je kvota u kladionici na Finsku ili bilo kojeg drugog protivnika protiv kojeg igramo. Onda se godinama ponavlja ovakva situacija da se priča o finansijama i uslovima, a to sve utječe na igrače, kod kojih se zbog previše nesportskih stvari uvlači nervoza, pa onda ne mogu da pruže ono što pokazuju u klubovima, kaže Rađa, koji dugoročno rješenje vidi u preregistraciji Saveza.

Opis posla

- Ne znam šta se više čeka s tom preregistracijom i u čemu je problem. Ali samo legalan Savez može doprinijeti finansijskoj stabilnosti, a kada će se to desiti i hoće li uopšte, to je pitanje za one koji sjede u foteljama, a ne znaju koji im je opis posla i zašto su tu. Onog trenutka kada u RSBiH dođu ljudi koji znaju šta je rukomet, možemo očekivati napredak, završio je Rađa.

Avatar
Virtu4l
Postovi: 51287
Pridružen/a: 15 jun 2008, 23:21
Lokacija: Zvornička 27
Kontakt:

PostPostao/la Virtu4l » 22 apr 2017, 11:15

Kako sad ovo? Zar se nije trebala desiti renesansa bh rukometa nakon odlaska Markovića.
We are giants
Everyone is our prey
Our whole world
Is maroon coloured

Martinez8
Postovi: 353
Pridružen/a: 28 apr 2014, 01:08
Kontakt:

PostPostao/la Martinez8 » 22 apr 2017, 11:32

Virtu4l WroteColonKako sad ovo? Zar se nije trebala desiti renesansa bh rukometa nakon odlaska Markovića.


Desit ce se kad odu lopine iz saveza. Rukometnom savezu je potreban bojkot i navijaca i igraca. Ne znam sto se ovako slabo pise po portalima, pa i ovom, o situaciji u rukometu. Bude nekih tekstova prije i poslije okupljanja i to je to. Svako okupljanje isti problemi i niko nista ne rjesava.

Avatar
kobe24
Postovi: 4969
Pridružen/a: 14 jun 2010, 21:43
Kontakt:

PostPostao/la kobe24 » 22 apr 2017, 11:48

Virtu4l WroteColonKako sad ovo? Zar se nije trebala desiti renesansa bh rukometa nakon odlaska Markovića.


Kakve veze Suman ima sa trenutnom situacijom? Ovo isto bi se desilo i da je Markovic ostao na klupi. Bilal je najsvjetlija tacka naseg rukometa trenutno. Davao je iz svog dzepa, pokusavao popraviti ono sto drugi godinama ruse, vodio ekipu na seriju prijateljskih utakmica (sto ranije i nije bila bas cesta praksa), pokusao probuditi omladinski rukomet po uzoru na velike rukometne nacije, ali jedan covjek se ne moze boriti sa vjetrenjacama. Mediji i Fanatikosi bi se trebali probuditi, jer se ovakvo stanje mora rijesiti.
"Ja samo želim da učinim dobro koliko mogu, a uspjeh moj zavisi od Allaha, u Njega se uzdam i Njemu se obraćam."

Avatar
Unofficialpage
Moderator
Postovi: 18569
Pridružen/a: 22 feb 2013, 09:41
Lokacija: Niđe
Kontakt:

PostPostao/la Unofficialpage » 22 apr 2017, 11:52

Fanatucosi se moraju probuditi, samo oni mogu ovo riješiti. Taman misliš da idemo naprijed ali ovi u savezu nemaju ni trunku želje i volje da ovo riješe.

Marković je morao otići jer se potrošio i počeo je vući pogrešne poteze. Nije se desila renesansa ali smo se pomakeli s dna, barem smo imali indicije da idemo naprijed. Šuman je pun pogodat za nas.
Momak je inače legenda, mislim na Sea!

Damir Dzumhur!!!!

Roger Federer the Best!!!!!!!

Avatar
Virtu4l
Postovi: 51287
Pridružen/a: 15 jun 2008, 23:21
Lokacija: Zvornička 27
Kontakt:

PostPostao/la Virtu4l » 22 apr 2017, 12:01

Biće vam lakše kad shvatite da smo rukomenta Andora i San Marino i da niko ne želi da baca pare u bunar.
We are giants
Everyone is our prey
Our whole world
Is maroon coloured

Avatar
kobe24
Postovi: 4969
Pridružen/a: 14 jun 2010, 21:43
Kontakt:

PostPostao/la kobe24 » 22 apr 2017, 12:18

Bit ce i tebi bolje kad prestanes da seres i pametujes.
"Ja samo želim da učinim dobro koliko mogu, a uspjeh moj zavisi od Allaha, u Njega se uzdam i Njemu se obraćam."

Avatar
Unofficialpage
Moderator
Postovi: 18569
Pridružen/a: 22 feb 2013, 09:41
Lokacija: Niđe
Kontakt:

PostPostao/la Unofficialpage » 22 apr 2017, 12:24

Virtu4l WroteColonBiće vam lakše kad shvatite da smo rukomenta Andora i San Marino i da niko ne želi da baca pare u bunar.


Rukometna Andora ili San Marino ne mogu dobiti Island i mučiti na SP Tunis, Makedoniju... Nismo najjači, ni među jačim ali sasvim solidna repka koja uz koliko toliko normalan savez može biti stalni učesnik velikih takmičenja.

Pare su nađene ali ne mogu biti uplaćene jer savez nije legalan. Šuman je našao sponzore.
Momak je inače legenda, mislim na Sea!

Damir Dzumhur!!!!

Roger Federer the Best!!!!!!!

Martinez8
Postovi: 353
Pridružen/a: 28 apr 2014, 01:08
Kontakt:

PostPostao/la Martinez8 » 22 apr 2017, 12:30

@Virtu4l Igracki ne, al` sto se saveza tice i gori smo od Andore i San Marina.

Ma samo pritisak vrsiti na ovu bagru iz saveza, a najbolji pritisak bi vrsili fanatikosi i novinari uz pomoc rukometnih legendi. Bez toga, tesko da ce se ista rijesiti.

Avatar
Virtu4l
Postovi: 51287
Pridružen/a: 15 jun 2008, 23:21
Lokacija: Zvornička 27
Kontakt:

PostPostao/la Virtu4l » 22 apr 2017, 13:10

Martinez8 WroteColon@Virtu4l Igracki ne, al` sto se saveza tice i gori smo od Andore i San Marina.

Ma samo pritisak vrsiti na ovu bagru iz saveza, a najbolji pritisak bi vrsili fanatikosi i novinari uz pomoc rukometnih legendi. Bez toga, tesko da ce se ista rijesiti.


I igrački smo tu negdje, nego što ljudi bez imalo rezona misle da smo kao neki faktor u rukometu, a u suštini smo jedna ispodprosječna reprezentacija, mnogo bliža dnu, nego sredini.

Savez onakav kakav je sad i kakav god da bude u budućnosti, uvijek će se sve svoditi na milostinju, čak ih ne možeš nazvati ni lopovima jer se tu nema šta ukrasti. Uvijek će se naći neki entuzijasti koji će dati tračak nade, ali niti jedan se neće dugo zadržati jer je to besmislen posao.

Sigurno da se treba sve uraditi da odigravanje utakmica ne bude upitno, bar tu država i par kompanija mogu pomoći, ali priče o nekom napretku, ekspanziji rukometa nemaju nikakav smisao. U rukometu nema para i uloženo se nikada ne može vratiti tako da je veoma teško naći budalu koja će uložiti.
We are giants
Everyone is our prey
Our whole world
Is maroon coloured

edinjo-bih
Postovi: 2750
Pridružen/a: 09 jul 2009, 13:48
Kontakt:

PostPostao/la edinjo-bih » 25 apr 2017, 11:12

Financije za put na utakmicu tražio i našao izbornik, a ne RS BiH

Malo tko je očekivao kako će izbornik rukometne reprezentacije BiH Bilal Šuman sjediti skreštenih ruku i čekati da mu čelnici Rukometnog saveza BiH osiguraju novac za odlazak reprezentacije BiH na kvaliikacijski susret u FInsku, kao i za smještaj za okupljanje bh. rukometaša na Ilidži.
Druga funkcija

Šuman je prošlog tjedna kazao kako on neće davati svoj novac za reprezentaciju, ali se ponovo bavio stvarima koje su u opisu posla članova Izvršnog odbora i glavnog tajnika RSBiH, pa je tako pomoć zatražio od Mirvada Kurića, ministra kulture i sporta Kantona Sarajevo, koji mu je odmah izašao u susret, te je dao obećanje kako će njegovo ministarstvo osigurati 50.000 KM, koliko je potrebno za zrakoplovne karte i smještaj bh. vrste. Šuman se tako našao u drugoj funkciji pored izbornilke.
Tako se problem riješio na kratko vrijeme i zbog neangažmana i bezobrazluka u Savezu ipak neće ispaštati reprezentacija, koja će 3. svibnja ipak otputovati u Finsku i nastaviti svoj put prema plasmanu na Europsko prvenstvo u Hrvatskoj.
Ministar Kurić je pomogao ovaj put, a pomoći će i sljedeći put kada bude trebalo reprezentaciji, koja predstavlja cijelu zemlju, ali zašto je morao izbornik moliti za pomoć i zašto problem financiranja nisu riješili članovi Izvršnog odbora RSBiH? Navodno, nisu ni pokušali, niti ih je zanimalo šta se događa s reprezentacijom, a ako ih je i zanimalo to nisu pokazali. Najavljivali smo kako bi se sjednica Izvršnog odbora RS BiH mogla održati početkom ovoga tjedna, ali sjednice nije došlo, kao što se nije održala ni 11. ni 19., a ni 21. travnja, iako je i tada bila najavljivanja.
Dakle, članovi Izvršnog odbora se ponašaju kao da će reprezentacija BiH protiv Finske igrati 4. svibnja 2018, a ne za devet dana. Izbornik Šuman je odlučio uzeti stvari u svoje ruke, pokucao je mnoga vrata, a sreću je imao što što su njegove molitve uslišene.
- Veliko hvala ministru Mirvadu Kurići, koji nam je pomogao i u studenom prošle godine. Mislim kako smo smo našli rješenje i putovanje u Finsku je izvjesno. Sve će biti jasnije u utorak, a onda bih se mogao posvetiti poslu izbornika, što bi mi trebalo biti primarno, izjavio je Bilal Šuman.
A na pitanje zašto se bavio stvarima, koje nisu u opisu posla izbornika, on ističe kako nije mogao zamisliti da reprezentacija ne otputuje u Finsku.
Situacija ga pogodila

- Došao sam na ovu izborničku poziciju kako bih svoj posao obavljam časno i pošteno. BiH je moja zemlja i s ponosom sam nosio dres reprezentacije, a ponosan sam što sam izbornik. Ova situacija me je pogodila, ali nisam želio sjediti i čekati, jer bih se utopio u letargiju koja vlada u našem rukometu, govori Šuman i dodaje:
- Nismo smjeli i ne smijemo u budućnosti dopustiti da naš rukomet jednostavno nestane. Sada smo našli rješenje, ali za budućnost moramo naći odgovarajuća, neka dugoročnija rješenja i strategiju.
Dakle, ovaj put će bh. vrsta preživjeti, a možda kada bi se oni koji su odgovorni za stanje u bh. rukometu počeli baviti onime što im je u opisu posla, ili barem kada bi svoja mjesta prepustili onima koji znaju i koji žele popravti stanje u ovom sportu, sportu u kojemu inače uz puno manja ulaganja mogu doći veliki rezultati
Nadamo se samo kako nas u lipnju ne čeka ista sudbina i kako bh. izbornik neće pričati o problemima s financijama, već kako će nas upoznati s tim kakvu igru možemo očekivati od bh. reprezentacije protiv Španjolske i Austrije.
Izvor: Vecernji.ba

edinjo-bih
Postovi: 2750
Pridružen/a: 09 jul 2009, 13:48
Kontakt:

PostPostao/la edinjo-bih » 25 apr 2017, 11:15

Terzić: Idemo u Finsku

Odlazak reprezentacije BiH na kvalifikacionu utakmicu za EP u Finsku doveden je u pitanje zbog finansijskih problema, međutim , po svemu sudeći "zmajevi" će putovati u Skandinaviju.
Ovu informaciju dan pred istek roka za plaćanje puta u Finsku potvrdio je za MONDO Mirsad Terzić, jedan od reprezentativaca sa najdužim stažom.

"Obavješteni smo iz Saveza da dođemo na okupljanje u Sarajevo. Ja sam kartu iz Budimpešte već kupio i nadam se da će to sve biti OK", rekao je na početku razgovora Terzić.
Bek mađarskog Vesprema želi da se fokusira na teren, a ne na dešavanja van njega.

"Nadam se da će svi naši igrači doći svježe glave, da ne pričamo o ovim problemima, jer problema je uvijek bilo. Kad bi se poredili sa nekim normalnim savezima i kad smo za neke naše uslove normalno funkcionisali opet to nije bilo na nekom nivou, ali ne treba gledati sve tako crno. Nadam se da ćemo doći čiste glave da odradimo svoj posao", poručio je Terzić, koji je svjestan situacije u kojoj se nalazi rukometna reprezentacija BiH i Rukometni savez BiH.

"Naravno da ne možemo pobjeći od toga kada se par dana prije nekog okupljaanja rješavaju neka pitanja, da li će ga uopšte i biti,. Malo je teško ne misliti na to. Ja pokušavam misliti na taj sportski dio i nadam se da će i Srbi i Bošnjaci i Hrvati skontati da je najbitnija reprezentacija", dodao je Terzić.

On ističe da i nakon dva početna poraza BiH u kvalifikacijama ima šanse da se domogne Evropskog prvenstva.

"Propustili smo veliku priliku protiv Austriji, nismo ih dobili, što bi nam otvorilo dosta toga u ovim kvalifikacijama, ali opet imamo sreće da nas to nije automatski izbacilo iz konkurencije za drugo mjesto. Gledali smo Finsku i selektor nam je dosta utakmica poslao i dosta individualne analize. Finci nisu ekipa za potcijeniti, to ej veoma ratoborona ekipa, slijedi nam velika borba s njima. Iznenadili su Austrijance u Austriji tako da samim tim pokazuju svoju ozbiljnost. Ipak, mi smo kvalitetnija ekipa i nadam se da ćemo doći na okupljanje da igramo rukomet, a ne da rješavamo probleme u savezu", rekao je Terzić.

Dvomeč sa Finskom mogao bi biti odlučujući u ovim kvalifikacijama za EP.

"Kvalitetom možemo sa Fincima da se borimo, mislim da smo kvalitetnija ekipa, a nećemo otići ni u Austriju da se predamo. Možemo sa Austrijancima igrati egal utakmicu i mislim da u prvoj utakmici nismo pružili naš maksimum", zaključio je Terzić.

Izvor: Mondo.ba

Avatar
bhsport
Postovi: 8495
Pridružen/a: 15 maj 2012, 11:54
Kontakt:

PostPostao/la bhsport » 26 apr 2017, 09:44

Virtu4l WroteColon
Martinez8 WroteColon@Virtu4l Igracki ne, al` sto se saveza tice i gori smo od Andore i San Marina.

Ma samo pritisak vrsiti na ovu bagru iz saveza, a najbolji pritisak bi vrsili fanatikosi i novinari uz pomoc rukometnih legendi. Bez toga, tesko da ce se ista rijesiti.


I igrački smo tu negdje, nego što ljudi bez imalo rezona misle da smo kao neki faktor u rukometu, a u suštini smo jedna ispodprosječna reprezentacija, mnogo bliža dnu, nego sredini.

Savez onakav kakav je sad i kakav god da bude u budućnosti, uvijek će se sve svoditi na milostinju, čak ih ne možeš nazvati ni lopovima jer se tu nema šta ukrasti. Uvijek će se naći neki entuzijasti koji će dati tračak nade, ali niti jedan se neće dugo zadržati jer je to besmislen posao.

Sigurno da se treba sve uraditi da odigravanje utakmica ne bude upitno, bar tu država i par kompanija mogu pomoći, ali priče o nekom napretku, ekspanziji rukometa nemaju nikakav smisao. U rukometu nema para i uloženo se nikada ne može vratiti tako da je veoma teško naći budalu koja će uložiti.

Andora i San Marino se nikad nece plasirati na svjetsko, a to je kod nas bio slucaj.
Mi igracki nismo losi, nego smo igrali staromodni rukomet koji danas ne prolazi beuz tranzicije. Pa jedno Kosovo koja je liga koju govoris smo napucavali sa B ekipom bez problema.
Mi smo srednja klasa evrope koja sada nema potencijal da pobijedi najvece, ali bi trebali i morali da se sa jednom Austrijom nosimo i da je pobijedimo.
[quote="harishp"]Ovaj ako bude mjenjao Misimovica,onda smo fakat nayebali.
Moze imati minutaze k'o i Vrsaljevic,Svraka,Sesar i to bi bilo to.
Inace Stevanovic za Izmeta i ovakav je svemirski brod.[/quote]

HIV = Haris Internet Virus

Corinne Diacre - prof. fudbala


Natrag na “Rukometna reprezentacija BiH”

Online

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 1 gost.