Kratka biografija:
Maria Yuryevna Sharapova (rođena 19. aprila 1987. u Nyaganu, Rusija, SSSR) je ruska profesionalna teniserka, koja zauzima drugu poziciju na WTA listi.
Sharapova je u svojoj karijeri osvojila četiri grand slam titule. Prvu je osvojila sa samo 17 godina. Bio je to Wimbledon 2004, kada je u finalu pobijedila Serenu Williams. Od tada je osvojila i US Open 2006, kada je pobijedila Justin Henin u finalu, Australian Open 2008, pobijedivši u finalu Anu Ivanović, i Roland Garros 2012, kada je u finalu pobijedila Saru Errani. U julu 2008. Sharapova se našla na prvom mestu liste najplaćenijih sportista.
Po meni ona igra najatraktivniji tenis današnjice. Ovih dana je u toku WTA Championship i Sharapova je odigrala dva meča i oba pobijedila:
Sharapova - Errani 6-3 6-2
Sharapova - Radwanska 5-7 7-5 7-5
Ostao joj je još meč sa Samanthom Stosur koja je zamijenila povrijeđenu Petru Kvitovu.
Ono što me je te 2004. godine natjeralo da u finalu Wimbledona navijam za Mariu bila je nevjerovatna smirenost, a imala je samo 17 godina. Bez pretjeranog izliva emocija igra i danas za razliku od Azarenke i Williams. Psihološka snaga Sharapove mi je nevjerovatna, slično kao i kod Đokovića i Federera.
Iako mnogi kažu da je ženski tenis kvalitetom izuzetno opao, ja, stvarno, uživam prateći ovaj završni turnir, posebno u igrama Sharapove.