Cricket (Test, ODI, Twenty-20)

Atletika, stoni tenis, šah, plivanje, vaterpolo, biciklizam, ragbi...

Moderator/ica: rio_Ferdy88

Avatar
rio_Ferdy88
Moderator
Postovi: 34526
Pridružen/a: 16 avg 2011, 04:32
Lokacija: Tamni Vilajet
x 31
Kontakt:

Cricket (Test, ODI, Twenty-20)

Post Postao/la rio_Ferdy88 » 14 feb 2015, 19:35

Pošto je ovo jedan do rijetkih timskih sportova koji još nema svoju temu na forumu, vrijeme je da se to promijeni, a tajming je odličan pošto je upravo u toku SP u Australiji i Novom Zelandu. :cool:

Obzirom da mnogi ne poznaju dovoljno ovaj sport i pravila, na početku ću da dam kratki uvod gdje ću to pojasniti.

Kriket je timski sport gdje se jedna ekipa sastoji od 11 igrača i jedne rezerve, a utakmice mogu trajati od tri sata sve do pet dana (po šest sati igre u jednom danu). Kriket se igra ljeti, po suhim i toplim vremenskim uvjetima – i utakmice se prekidaju za vrijeme naleta kiše. Ovajtimski sport koja je popularan prije svega u Engleskoj i zemljama Commonwealtha i jedan je od najbližih srodnika bejzbola.

Pravila kriketa datiraju unatrag nekih 250 godina. Od osnivanja 1787 godine, Marylebone Kriket Klub (MCC) je priznat kao jedino tijelo ovlašteno izdavati Pravila kriketa kao i raditi eventualne izmjene i dopune istih. Tijekom ovih 250 godina, pravila su se relativno malo mijenjala, a najviše iz razloga što su igrači kriketa uvijek igrali ovaj sport u duhu igre kao i u skladu s propisanim pravilima.

Teren

Kriket teren je ovalnog oblika, dimenzija 130 x 110 m, što znače da je otprilike 1,5 veći od fudbalskog terena.
Glavnina igre se odvija na središnjem dijelu (staza-pitch) koji se nalazi u sredini terena, a ima dimenzije 20,12 x 3,05 m. Staza može biti napravljena od nisko pokošene trave, umjetne trave (tj. tepih) ili plastike. Na svakom kraju staze nalazi se po tri štapa (vrata-stumps), koja su visine 71,1 cm i širine 22,86 cm, na kojima su poprečno postavljena po dva manja štapa (bails). Ove kombinacije štapova se zovu wickets.

[spoiler=]slika
slika[/spoiler]

Radi jednostavnosti, u ovom kratkom opisu igre držat ću se pravila za utakmice koje traju jedan dan ili kraće.

U partiji kriketa se timovi smjenjuju u ulozi udaračkog tima (batting side) i tima u polju (fielding side). Dio partije između dvije promjene uloga se naziva innings i dobija ime po timu koji je na redu za udaranje. Svaka partija se sastoji od jednog ili od dva inningsa po ekipi.

Udaračka ekipa pokušava osvojiti što veći broj poena (runs). Po jedan udarač (batsman) iz udaračke ekipe se nalazi pored svakog wicketa. Svi ostali igrači iz udaračke ekipe se u ovom inningsu nalaze izvan terena i ulaze u igru tek kad jedan od udarača „ispadne“.

Bacač (bowler) ekipe u polju baca (odnosno bowla u stručnom žargonu) ukupno šest lopti (ovo se naziva over) s jedne strane pitcha udaraču koji se nalazi na drugoj strani pitcha. Ovaj udarač se naziva batsman. Iza njega i njegovog wicketa stoji jedan igrač ekipe u polju (tzv. wicket-keeper) koji kao jedini iz svog tima ima pravo da nosi rukavice za hvatanje. Ostalih devet igrača tima u polju (tzv. fielders) su raspoređeni po cijelom terenu.

Na kraju pitcha na kojem se bowla stoji jedan od dvojice sudija (umpire) a drugi je na visini batsmana ali udaljen otprilike 20 metara.

Nakon svakog overa dolazi do promjene bowlera i lopta se bowla s druge strane pitcha.

Najprije prva ekipa (ekipa 'A') ostvaruje trčanja (udaračka ekipa) na način da udarači-batsmani probaju udariti loptu u prazan dio terena te pretrčavaju stazu od jednog kraja do drugog sve dok bacačka ekipa (ekipa 'B') ne vrati loptu do vratara ili bacača. Za svako pretrčavanje staze ostvaruje se jedan run. U slučaju da udarač udari loptu po zemlji preko granice terena automatski dobiva 4 četiri runa (bez obveze pretrčavanja staze), a ako udari loptu tako da ode preko granice prije nego li dotakne zemlju automatski dobiva 6 runova (bez obaveze pretrčavanja staze).

Udaračka ekipa ima pravo ostvarivati trčanja sve dok a) bacačka ekipa baci dogovoreni broj lopti udaračima, ili b) bacačka ekipa ne izbaci 10 od 11 udarača. Postoji 10 različitih načina na koji se udarač može izbaciti.
Nakon stanke ekipe zamjene uloge, i bacačke ekipa postane udaračka ekipa i obrnuto. Nova udaračka ekipa ('B') proba ostvariti veći broj trčanja od prethodne udaračke ekipe ('A') unutar dozvoljenog broja bacanja.
U slučaju da nova udaračka ekipa ('B') prestigne broj trčanja koja je prethodna udaračka ekipa ('A') ostvarila, utakmica se prekida i ekipa 'B' se proglašava pobjednikom. Ukoliko ekipa 'B' ostvari isti broj trčanja kao i ekipa 'A' utakmica se smatra kao neodlučena ili neriješena. Ukoliko ekipa 'A' izbaci svih 10 udarača nove udaračke ekipe ('B') ili nova udaračka ekipa ne postigne broj trčanja koja je prethodno ekipa 'A' ostvarila, ekipa 'A' se smatra pobjednikom.

Bacačka tehnika bowlera je većim dijelom propisana pravilima. Ruka kojom se baca lopta se ne smije ispružiti nakon što je dostigla visinu ramena. U praksi to znači da se bacači trude da ruku u potpunosti ispruže prije nego što im ruka dođe u visinu ramena. Inače se bacanje proglašava nevažećim (tzv. no ball). Ovaj strogo kontrolirani način bacanja se naziva bowlanje te se stoga u kriketu pravi razlika između (normalnog) bacanja i bowlanja.

Druga specifičnost bowlanja je to što se lopta baca kako bi u svakom slučaju dodirnula zemlju prije nego što dođe do batsmana. U ovom slučaju se ne radi o propisu nego o korisnom načinu poštovanja pravila koje kažu da lopta dođe kod batsmana iznad visine pojasa.

Kriket se igra u raznim formatima, svaka od kojih ima svoje pojedinosti, iako su osnove igre iste.

Test Match je najzahtjevniji i općenito najpopularniji format , gdje jedna utakmica može trajati do pet dana (s time da se dnevno igra po šest sati).

Samo 10 od ukupno 104 članica ICC-a igraju ovaj format igre, a to su:

- Južnoafrička republika
- Australija
- Indija
- Novi Zeland
- Engleska
- Pakistan
- Karipski otoci (West Indies)
- Šri Lanka
- Bangladesh
- Zimbabwe

Za razliku od ostalih formata gdje ima pravo samo jednom, u Test Match-u svaka ekipa ima pravo dva puta bacati i udarati. Također nema ograničenja na broj bacanja koja jedna ili druga ekipa smije baciti. Jedino je ograničenje da se u svakom danu igre mora baciti 540 bacanja (osim u slučaju prekida radi kiše).

Jednodnevne utakmice (ODI) zovu se tako jer se moraju dovršiti u jednom danu. Profesionalci igraju na način da svaka ekipa baca po maksimalno 50 overa, dok u amaterskim ili juniorskim ligama dogovoren broj overa može biti 40, 35, 30 ili 25. Najčešće se igra 35 ili 40 overa po ekipi. Utakmica (50 overa po ekipi) obično traje oko sedam i pol sati – svaki dio po tri i pol sata sa stankom od 30 minuta između prvog i drugog dijela. Spomenuto Svjetsko prvenstvo se igra upravo u ovom formatu.

Twenty-20 je dobio naziv jer svaka ekipa baca po maksimalno 20 overa. Utakmica obično traje oko dva i pol sata – svaki dio po sat i deset minuta sa stankom od 10 minuta između prvog i drugog dijela.

Dvoranski kriket igra se u par varijanti – 6 igrača po ekipi ili 8 igrača po ekipi. Osnovna pravila igre vrijede.Postoje posebna pravila oko ostvarenja trčanja - npr. kada je udarač izbačen ne gubi pravo nastaviti udarati (kao što je slučaj u običnom kriketu) nego mu se 5 trčanja odbije u ukupnog broja ostvarenih trčanja.

Globalno gledano, kriket je drugi najveći sport na svijetu (znam kako ovo zvuči, ali Indija i Pakistan čine petinu svjetske populacije), a svjetska prvenstva u kriketu, koja se održavaju svake 4 godine, kao i ona u fudbalu, privlače milijarde gledatelja putem malih ekrana, posebice u zemljama poput Indije, Pakistana, Velike Britanije, Australije, JAR-a, Novog Zelanda i SAD-a. :kafa:

Najveća rivalstva su ona između Engleske i Australije, koje svake dvije godine igraju test seriju od 5 mečeva koja se naziva Ashes, a osim njih treba izdvojiti i rivalstvo između Indije i Pakistana.

Spomenuto SP se igra u ODI formatu, a na njemu učestvuje 14 zemalja učesnica, koje su podijeljene u dvije grupe po 7 ekipa, a iz svake grupe u 1/4 finale prolaze po 4 najbolje. Titulu brane Indijci, a najtrofejniji su Australci sa 4 titule svjetskih prvaka :kafa:

Grupa A: Australija, Novi Zeland, Bangladeš, Škotska, Afganistan, Šri Lanka, Engleska
Grupa B: Indija, Pakistan, JAR, Zapadna Indija, Zimbabve, Irska, UAE
Keep the faith and never fear, We'll keep the Red flag flying high, Cuz Man United will Never Die!!!
The greater the challenge the more Glory in overcoming it!
________BOSTON_________
.BRUINS=CELTICS=RED SOX.
..NEW ENGLAND PATRIOTS..

Avatar
rio_Ferdy88
Moderator
Postovi: 34526
Pridružen/a: 16 avg 2011, 04:32
Lokacija: Tamni Vilajet
x 31
Kontakt:

Post Postao/la rio_Ferdy88 » 15 feb 2015, 00:50

Prvi derbi prvenstva u Melbournu odigrali su Australci i Englezi, a slavili su domaćini na krilima odličnog Fincha koji je imao century (preko 100 runova).

Večeras je na rasporedu veliki komšijski derbi grupe B između starih rivala Indije i Pakistana :cool:

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=Za4qBpSQb9A[/youtube]
Keep the faith and never fear, We'll keep the Red flag flying high, Cuz Man United will Never Die!!!
The greater the challenge the more Glory in overcoming it!
________BOSTON_________
.BRUINS=CELTICS=RED SOX.
..NEW ENGLAND PATRIOTS..

SaltCityAttack
Postovi: 22593
Pridružen/a: 24 jan 2010, 20:49
Lokacija: Tuzla-Chicago
x 4
Kontakt:

Post Postao/la SaltCityAttack » 15 feb 2015, 01:39

brate pa i ovo pratisa :)..car si nema dalje :)
SA VJEROM BOGA, FUKARE SLOBODA DO GROBA!
I opet Tušanj, tribina i sindrom ludila
jedan klub, jedan grad i navijačka skupina
OD PROŠLE, NE MOŽE BITI NAM TEŽA GODINA
I DALJE OSTAJEMO SLOŽNI KO' BRAĆA I RODBINA !
FKR TZ 87'

East Family FFC1987

Avatar
MElloo
Postovi: 11340
Pridružen/a: 29 nov 2009, 17:23
x 17
Kontakt:

Post Postao/la MElloo » 15 feb 2015, 01:44

Ja gledam kad bude ono 20-20 na eurosportu :) Navijam za Australiju :)

Avatar
ASD
Postovi: 13761
Pridružen/a: 20 okt 2012, 12:26
Lokacija: Ciudad de carbón (Kohlenstadt)
x 65
Kontakt:

Post Postao/la ASD » 15 feb 2015, 11:48

SaltCityAttack je napisao/la:brate pa i ovo pratisa :)..car si nema dalje :)


Laze ko kaze da ovo prati. :mrgreen:
Ipak mecevi traju skoro pa pola dana, 2 meca odgledati i nemas vremena za spavanje. :D
Ovi-Geno-Nikita =>> Tokyo

Avatar
ASD
Postovi: 13761
Pridružen/a: 20 okt 2012, 12:26
Lokacija: Ciudad de carbón (Kohlenstadt)
x 65
Kontakt:

Post Postao/la ASD » 15 feb 2015, 12:01

MElloo je napisao/la:Ja gledam kad bude ono 20-20 na eurosportu :) Navijam za Australiju :)


To se vec moze pratiti, t20 je moderna inacica ovog tradicionalnog sporta i traje manje od 3 sata.
Ja navijam za Juznu Afriku.
Ovi-Geno-Nikita =>> Tokyo

Avatar
rio_Ferdy88
Moderator
Postovi: 34526
Pridružen/a: 16 avg 2011, 04:32
Lokacija: Tamni Vilajet
x 31
Kontakt:

Post Postao/la rio_Ferdy88 » 15 feb 2015, 14:56

Pakistanci i nakon 6 duela bez pobjede protiv komsija na SP-u, kod Indijaca Kohli sa centuryem najzasluzniji za slavlje, iako su prije prvenstva bili u losoj formi danas ipak raspolozeni, pogotovo batsmani.

Inace u Indiji na svadbi :tokralju:

slika
Keep the faith and never fear, We'll keep the Red flag flying high, Cuz Man United will Never Die!!!
The greater the challenge the more Glory in overcoming it!
________BOSTON_________
.BRUINS=CELTICS=RED SOX.
..NEW ENGLAND PATRIOTS..

Avatar
rio_Ferdy88
Moderator
Postovi: 34526
Pridružen/a: 16 avg 2011, 04:32
Lokacija: Tamni Vilajet
x 31
Kontakt:

Post Postao/la rio_Ferdy88 » 16 feb 2015, 09:17

Kakva tekma i pobjeda Iraca, 3 put prave upset na SP-u i 3 put stižu 300 runova, od ukupno 6 ikada na SP-u :tokralju:

slika

:ljepota:

Odličan doks o legendarnom Sachinu i tom snu Indijaca koji se ostvario 2011

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=7mDPRdOyaVU[/youtube]
Keep the faith and never fear, We'll keep the Red flag flying high, Cuz Man United will Never Die!!!
The greater the challenge the more Glory in overcoming it!
________BOSTON_________
.BRUINS=CELTICS=RED SOX.
..NEW ENGLAND PATRIOTS..

Avatar
jestamaji
Postovi: 10646
Pridružen/a: 04 apr 2013, 09:46
x 40
Kontakt:

Post Postao/la jestamaji » 16 feb 2015, 09:52

sport sa pravilima koja uključuju pauzu za čaj i koji igraju pet dana i onda na kraju bude nerješeno :D
sad nam fale još samo teme za polo, croquet, softball, fistball i finski bejzbol :D :D


P.S. moji omiljeni igrači cricketa su nipper lawrence i njegov pas stumpy :mrgreen: :wave:

Avatar
rio_Ferdy88
Moderator
Postovi: 34526
Pridružen/a: 16 avg 2011, 04:32
Lokacija: Tamni Vilajet
x 31
Kontakt:

Post Postao/la rio_Ferdy88 » 18 feb 2015, 09:12

slika

Kakva priča su ovi Afganistanci, defintivno najljepša sportska u zadnjih par godina, danas igraju prvi meč na SP-u ikada, a do prije par godina nisu imali ni tim. :tokralju:
Keep the faith and never fear, We'll keep the Red flag flying high, Cuz Man United will Never Die!!!
The greater the challenge the more Glory in overcoming it!
________BOSTON_________
.BRUINS=CELTICS=RED SOX.
..NEW ENGLAND PATRIOTS..

Avatar
ASD
Postovi: 13761
Pridružen/a: 20 okt 2012, 12:26
Lokacija: Ciudad de carbón (Kohlenstadt)
x 65
Kontakt:

Post Postao/la ASD » 18 feb 2015, 10:34

Ucestvovali su na t20 svjetskim prvenstvima.
Ovi-Geno-Nikita =>> Tokyo

Avatar
rio_Ferdy88
Moderator
Postovi: 34526
Pridružen/a: 16 avg 2011, 04:32
Lokacija: Tamni Vilajet
x 31
Kontakt:

Post Postao/la rio_Ferdy88 » 18 feb 2015, 11:37

Znam za to, ovo se odnosi na ODI prvenstvo koje je sad u toku :)

Na kraju poraz od Bangladeša, Afganistancima su bowleri jača strana, u odnosu na batsmane.
Keep the faith and never fear, We'll keep the Red flag flying high, Cuz Man United will Never Die!!!
The greater the challenge the more Glory in overcoming it!
________BOSTON_________
.BRUINS=CELTICS=RED SOX.
..NEW ENGLAND PATRIOTS..

Avatar
ASD
Postovi: 13761
Pridružen/a: 20 okt 2012, 12:26
Lokacija: Ciudad de carbón (Kohlenstadt)
x 65
Kontakt:

Post Postao/la ASD » 18 feb 2015, 12:32

Ovaj gore film sto si postavio snimljen je u vezi te njihove prve Reprezentacije koja se plasirala na SP 2010 godine u t20 cricketu.
Ovi-Geno-Nikita =>> Tokyo

Avatar
rio_Ferdy88
Moderator
Postovi: 34526
Pridružen/a: 16 avg 2011, 04:32
Lokacija: Tamni Vilajet
x 31
Kontakt:

Post Postao/la rio_Ferdy88 » 18 feb 2015, 12:42

Znam, samo sam stavio taj dokumentarac jer pokazuje kako su velik put prešli, od ničega do ovog sada prvenstva, koje je ipak veće i značajnije od T20. Inače preporuka za pogledati :thumbup:
Keep the faith and never fear, We'll keep the Red flag flying high, Cuz Man United will Never Die!!!
The greater the challenge the more Glory in overcoming it!
________BOSTON_________
.BRUINS=CELTICS=RED SOX.
..NEW ENGLAND PATRIOTS..

Avatar
ASD
Postovi: 13761
Pridružen/a: 20 okt 2012, 12:26
Lokacija: Ciudad de carbón (Kohlenstadt)
x 65
Kontakt:

Post Postao/la ASD » 18 feb 2015, 13:20

Vece je i znacajnije samo po tradiciji jer se nesto duze igra, ali to je sasvim nebitna stvar s obzirom da obje forme kriketa odudaraju od same tradicije kriketa.
T20 cricket je znacajno unaprijedio ovaj sport i daleko je pristupacniji gledaocima i sponzorima nego ODI.
Ovi-Geno-Nikita =>> Tokyo

Avatar
MaGiCa
Postovi: 11338
Pridružen/a: 04 dec 2010, 20:27
x 1
Kontakt:

Post Postao/la MaGiCa » 18 feb 2015, 15:24

jestamaji je napisao/la:sport sa pravilima koja uključuju pauzu za čaj i koji igraju pet dana i onda na kraju bude nerješeno :D
sad nam fale još samo teme za polo, croquet, softball, fistball i finski bejzbol :D :D


Ne brini se. Tu je nash @rio_Ferdy88 koji prati sve sportove iz americhkog kulturnog nasledja i koji je, izgleda, preuzeo palicu za chuvanje britanskog kolonijalizma od @DukeOFWellington-a. Dodushe, ovaj finski baseball ce biti teshko ispratiti, ali ako neko mozhe - to je u stanju jedino brat @Rio. :tokralju:
‘I was offered a free villa in Hollywood, but I said no thank you, I prefer to live in Italy.’

Avatar
rio_Ferdy88
Moderator
Postovi: 34526
Pridružen/a: 16 avg 2011, 04:32
Lokacija: Tamni Vilajet
x 31
Kontakt:

Post Postao/la rio_Ferdy88 » 18 feb 2015, 18:42

ASD je napisao/la:Vece je i znacajnije samo po tradiciji jer se nesto duze igra, ali to je sasvim nebitna stvar s obzirom da obje forme kriketa odudaraju od same tradicije kriketa.
T20 cricket je znacajno unaprijedio ovaj sport i daleko je pristupacniji gledaocima i sponzorima nego ODI.

Da, tu se slažem, ipak je Test kriket onaj izvorni oblik, ali i ova verzija, a i T20 je nešto što je dosta popularizovalo i približilo ovaj sport običnim gledateljima širom planete, posebno kroz IPL i odnedavno kroz T20 Ligu prvaka.

Npr derbi između Indije i Pakistana neki dan je gledalo negdje oko milijardu ljudi :tokralju:
Keep the faith and never fear, We'll keep the Red flag flying high, Cuz Man United will Never Die!!!
The greater the challenge the more Glory in overcoming it!
________BOSTON_________
.BRUINS=CELTICS=RED SOX.
..NEW ENGLAND PATRIOTS..

Avatar
rio_Ferdy88
Moderator
Postovi: 34526
Pridružen/a: 16 avg 2011, 04:32
Lokacija: Tamni Vilajet
x 31
Kontakt:

Post Postao/la rio_Ferdy88 » 21 feb 2015, 22:15

Kakvo sramoćenje Engleza protiv Novozelanđana, jedan od njihovih najtežih poraza na SP-u ikad, 12 i kusur overa je bilo potrebno za pobjedu, McCullum :tokralju:

A ni Pakistancima ne cvjetaju ruže, nakon Indijaca poraz i od Karibljana.
Keep the faith and never fear, We'll keep the Red flag flying high, Cuz Man United will Never Die!!!
The greater the challenge the more Glory in overcoming it!
________BOSTON_________
.BRUINS=CELTICS=RED SOX.
..NEW ENGLAND PATRIOTS..

Avatar
rio_Ferdy88
Moderator
Postovi: 34526
Pridružen/a: 16 avg 2011, 04:32
Lokacija: Tamni Vilajet
x 31
Kontakt:

Post Postao/la rio_Ferdy88 » 22 feb 2015, 22:03

Odlicna tekma Indijaca jutros i zasluzeno slavlje protiv JAR-a, u potpunosti su zaustavili teska oruzja Proteusa, prvenstveno de Villiersa i Plessisa te Amlu, dok je s druge strane Dhawan sa centuryem predvodio Indijce do druge pobjede i vrha grupe.

Veceras Englezi traze iskupljenje za sramotne predstave iz prva dva kola protiv Skota koji su u prvom kolu pruzili dobar otpor favoriziranim Black Capsima i sigurno da veceras traze svoju sansu za prolaz dalje, a tajno oruzje im je Englez Collingwood na klupi.
Keep the faith and never fear, We'll keep the Red flag flying high, Cuz Man United will Never Die!!!
The greater the challenge the more Glory in overcoming it!
________BOSTON_________
.BRUINS=CELTICS=RED SOX.
..NEW ENGLAND PATRIOTS..

Avatar
ASD
Postovi: 13761
Pridružen/a: 20 okt 2012, 12:26
Lokacija: Ciudad de carbón (Kohlenstadt)
x 65
Kontakt:

Post Postao/la ASD » 22 feb 2015, 22:54

rio_Ferdy88 je napisao/la:Odlicna tekma Indijaca jutros i zasluzeno slavlje protiv JAR-a, u potpunosti su zaustavili teska oruzja Proteusa, prvenstveno de Villiersa i Plessisa te Amlu, dok je s druge strane Dhawan sa centuryem predvodio Indijce do druge pobjede i vrha grupe.

Veceras Englezi traze iskupljenje za sramotne predstave iz prva dva kola protiv Skota koji su u prvom kolu pruzili dobar otpor favoriziranim Black Capsima i sigurno da veceras traze svoju sansu za prolaz dalje, a tajno oruzje im je Englez Collingwood na klupi.


Proteasi.

Preslaba partija, izgleda da ni na ovom prvenstvu nece do nekog uspjeha.
Mislio sam malo pogledati ovaj mec ali obaveze su me sprijecile i hvala im na tome.
Ovi-Geno-Nikita =>> Tokyo

Odgovori

Natrag na “Ostali sportovi”

Online

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 1 gost.