Odlazak u inostranstvo

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

sagitarius
Kontakt:

Re: Odlazak u inostranstvo

Post Postao/la sagitarius » 14 apr 2025, 09:15

Ja ne znam sto ljudi misle ako se vratis da ces se i pokajati 🤣 ko da je gore sve med i mlijeko..ja gore upoznao ljude kiji zive u vecoj bjedi nego ovdje al jbg sute ne smijes reci da ti je gore lose, zato bosnjo ovdje ima takvo razmisljanje o zapadu…
..Za Čelik i Zenicu!Jer to, je čast i sudbina i krv Zeničana, ljubav velika!
..El Valencia es el nostre campeó! #amuntValencia

AshburtonG
Kontakt:

Post Postao/la AshburtonG » 14 apr 2025, 13:17

Ako nemas radne navike i(li) skolu, zivot ce ti i u Monaku bit od plate do plate. A gdje je covjeku bolje/lakse je svakako individualna stvar.

Ako radis za ispod 2000€, a zivis u Minhenu, onda ti je bolje radit u Bosni za 1500KM. To nije neka velika nauka. Ako radis za 3 milje, a zivis u manjem mjestu, onda ti u BiH treba minimalno 4000KM plata da to izjednacis.

Ja licno bih se u dole vratio samo radi pokretanja svog biznisa, a od kapitala za takav poduhvat sam daleko udaljen. Trenutno je ona:“ Sjedi dje si, ni za dje si nisi“. :rol:

Direktorcic
Kontakt:

Post Postao/la Direktorcic » 14 apr 2025, 15:03

AshburtonG je napisao/la:
14 apr 2025, 13:17
Ako nemas radne navike i(li) skolu, zivot ce ti i u Monaku bit od plate do plate. A gdje je covjeku bolje/lakse je svakako individualna stvar.

Ako radis za ispod 2000€, a zivis u Minhenu, onda ti je bolje radit u Bosni za 1500KM. To nije neka velika nauka. Ako radis za 3 milje, a zivis u manjem mjestu, onda ti u BiH treba minimalno 4000KM plata da to izjednacis.

Ja licno bih se u dole vratio samo radi pokretanja svog biznisa, a od kapitala za takav poduhvat sam daleko udaljen. Trenutno je ona:“ Sjedi dje si, ni za dje si nisi“. :rol:
Iz nekog se razloga svi zalijecu u taj minhen,imam tu par poznanika,jako cesto se cesu po glavi i nalaze se u nekim situacijama,poteskocama, kod svakog je bio do sad neki problem sa stanom.imam i neku ekipu gore sjevernije,neka su manja mjesta ali blizu su im keln,dortmund,dizeldorf, nisu mi se nesto zalili kad smo pricali. Ok na pocetku tesko novi jezik okruzenje ljudi posao, ali ovim "bavarcima" i nakon 5 godina tesko je bilo.Sad opet mozda od toga zavisi dosta.

AshburtonG
Kontakt:

Post Postao/la AshburtonG » 14 apr 2025, 21:02

U Minhenu su plate vece od skoro svih gradova u Njemackoj, najblize su kuci od svih vecih gradova, za par sati si na moru, za sat vremena si na odlicnim skijalistima, ima sigurno 250k ljudi iz bivse Juge. Ne idu ljudi tamo bez razloga. Medjutim, ono sto velika vecina na pocetku izbaci iz kalkulacije je trosak zivota u Minhenu i cinjenica da veliki dio nase raje tamo ode preko prvog ugovora, koji kod velike vecine ne prelazi 2000€ neto plate. Eh sad, u Minhenu ces za garsonjeru ili sobu platit minimalno 700-800€ i to ako imas srece, te nadjes nesto u losijem dijelu grada. Kupis onda i auto na kredit, ode ti i tu mjesecno 300-400€, izadjes par puta ode makar 150€, kupis stvari za kucu/jedes vani minimalno 100€ sedmicno. Kad to sve saberes, bukvalno si skoro na nuli.

Eh sad, ako si tu sa djevojkom/zenom koja isto radi ili nadjes posao i zaradjujes preko 3 milje neto, onda se vec moze nesto i ustedit, priustit malo vise, te zivjet lagodno i za njemacke uslove.

leo1946
Kontakt:

Post Postao/la leo1946 » 15 apr 2025, 12:21

AshburtonG je napisao/la:
14 apr 2025, 21:02
U Minhenu su plate vece od skoro svih gradova u Njemackoj, najblize su kuci od svih vecih gradova, za par sati si na moru, za sat vremena si na odlicnim skijalistima, ima sigurno 250k ljudi iz bivse Juge. Ne idu ljudi tamo bez razloga. Medjutim, ono sto velika vecina na pocetku izbaci iz kalkulacije je trosak zivota u Minhenu i cinjenica da veliki dio nase raje tamo ode preko prvog ugovora, koji kod velike vecine ne prelazi 2000€ neto plate. Eh sad, u Minhenu ces za garsonjeru ili sobu platit minimalno 700-800€ i to ako imas srece, te nadjes nesto u losijem dijelu grada. Kupis onda i auto na kredit, ode ti i tu mjesecno 300-400€, izadjes par puta ode makar 150€, kupis stvari za kucu/jedes vani minimalno 100€ sedmicno. Kad to sve saberes, bukvalno si skoro na nuli.

Eh sad, ako si tu sa djevojkom/zenom koja isto radi ili nadjes posao i zaradjujes preko 3 milje neto, onda se vec moze nesto i ustedit, priustit malo vise, te zivjet lagodno i za njemacke uslove.
Ma treba se strpiti bar godinu dana pa da neke stvari pocnu ici na gore. To sto si na nuli nije nikakav bauk, sad sa jednom platom kod nas odi na stan, rezije, hrana, corba i bices isto na nuli. Polako, malo po malo, vremenom neki neben job dok zena/cura ne dodje pa pocne i ona nesto raduckati i to je onda sasvim ugodan zivot :D
1946-1987

Pantelija
Kontakt:

Post Postao/la Pantelija » 15 apr 2025, 18:45

Karlsruhe top grad. Ravnica, široko, nema guzvi. Klima duplo bolja nego npr štutgart koji je 70 kilometara južnije.
Mnogo jezera, nema snijega nikad (eventualno 2-3 cm jedan dan), aerodrom povezan sa ex yu, poprilicno jaka ekonomija, lijepo uređen komplet u zelenilu, more parkova, odlican gradski saobracaj (proglasen jednim od najboljih u njemackoj), kirije onako, ni prevelike ali ni male.
U njemackoj su najbolji gradovi neke srednje velicine koji imaju dobru industriju, a nisu ogromni i prenatrpani. Sto zapadnije, to bolje.
Zivio sam zivot, Bog sto mi je dao
Mjesto talijane, engleze gledao
ako je to grijeh, sto dusa pozeli
onda se i meni dzehenem veseli

BaiMai
Kontakt:

Post Postao/la BaiMai » 15 apr 2025, 20:35

Heidelberg najljepse mjesto u njemackoj, a bio sam u mnogim, kako zbog skole, tako i zbog obuka, prijatelja. Ne znam taj mi je grad nekako ima sve, a nije prenatrpan. Berlin je na primjer uzas postao, München grad za kvazi elitu,dzaba sto ima bruku ljudi sa Balkana, o cijenama stanova da ne pricam. Stuttgart volim hebiga prvi grad gdje smo dosli, Kindergarten i Skolu isao prvo tu, prvu utakmicu na stadionu tu dozivio, pa imam taj sentimentalni aspekt. I dan danas ne prodje godina a da ne odem. Najgore gdje se moze otici je Halle/Saale i Dresden, to ko nije vidio ne zna sta je jad i bjeda, naravno za tamosnji standard.
GGMU

leo1946
Kontakt:

Post Postao/la leo1946 » 15 apr 2025, 20:40

BaiMai je napisao/la:
15 apr 2025, 20:35
Heidelberg najljepse mjesto u njemackoj, a bio sam u mnogim, kako zbog skole, tako i zbog obuka, prijatelja. Ne znam taj mi je grad nekako ima sve, a nije prenatrpan. Berlin je na primjer uzas postao, München grad za kvazi elitu,dzaba sto ima bruku ljudi sa Balkana, o cijenama stanova da ne pricam. Stuttgart volim hebiga prvi grad gdje smo dosli, Kindergarten i Skolu isao prvo tu, prvu utakmicu na stadionu tu dozivio, pa imam taj sentimentalni aspekt. I dan danas ne prodje godina a da ne odem. Najgore gdje se moze otici je Halle/Saale i Dresden, to ko nije vidio ne zna sta je jad i bjeda, naravno za tamosnji standard.
To me uvijek zanimalo, jel stvarno toliki kontrast iako su to veliki gradovi ukljucujuci i Leipzig? :D
1946-1987

BaiMai
Kontakt:

Post Postao/la BaiMai » 15 apr 2025, 20:52

leo1946 je napisao/la:
15 apr 2025, 20:40
BaiMai je napisao/la:
To me uvijek zanimalo, jel stvarno toliki kontrast iako su to veliki gradovi ukljucujuci i Leipzig? :D
Vjeruj mi da jeste, naravno uz usporedbu sa ostalim gradovima, sto vecim sto manjim.
GGMU

RacioEmocionalan
Kontakt:

Post Postao/la RacioEmocionalan » 15 apr 2025, 20:58

Direktorcic je napisao/la:
14 apr 2025, 15:03
Iz nekog se razloga svi zalijecu u taj minhen,imam tu par poznanika,jako cesto se cesu po glavi i nalaze se u nekim situacijama,poteskocama, kod svakog je bio do sad neki problem sa stanom.imam i neku ekipu gore sjevernije,neka su manja mjesta ali blizu su im keln,dortmund,dizeldorf, nisu mi se nesto zalili kad smo pricali. Ok na pocetku tesko novi jezik okruzenje ljudi posao, ali ovim "bavarcima" i nakon 5 godina tesko je bilo.Sad opet mozda od toga zavisi dosta.
Sve ovisi sta napravis od sebe, sta su ti prioriteti. Ako hoces uspjeh preko noci, neces ga dobiti sigurno. Ja sam ovdje dvije i po godine. Moze se neuporedivo vise nego dole ako se nastoji biti pragmatican, ali je to nesto sto se podrazumjeva.
The willingness to be a fool is a precursor to a transformation.

Pantelija
Kontakt:

Post Postao/la Pantelija » 16 apr 2025, 02:55

BaiMai je napisao/la:
Ma Heidelberg je malo mjesto da se prica o nekom zivotu, studentski grad, lijep jeste ali meni je npr Fajburg ljepsi. :D
Štutgart mi je najruhniji grad u njemackoj i dole idem samo ako moram ....
Zivio sam zivot, Bog sto mi je dao
Mjesto talijane, engleze gledao
ako je to grijeh, sto dusa pozeli
onda se i meni dzehenem veseli

gaston
Kontakt:

Post Postao/la gaston » 16 apr 2025, 06:01

leo1946 je napisao/la:
15 apr 2025, 20:40
BaiMai je napisao/la:
Otišao u Leipzig, prvi i nadam se zadnji put, kad je Liverpool gostovao, užas grad.

Daj mi Frankfurtskog ludila i narkomana 24/7 umjesto onog sivila i tragedije. :sick:
Ima jedan klub, jedan tim, s tradicijom jakom, čiji verni navijači su povezani znakom.
Pa zato nikad ne brinu, jer znaju da u tami, dokle god da postoje neće hodati sami!

"Kako se lopta nije odbila u zemlju ako ga je pogodila u ruku!?"

BaiMai
Kontakt:

Post Postao/la BaiMai » 16 apr 2025, 07:45

Pantelija je napisao/la:
16 apr 2025, 02:55
BaiMai je napisao/la:
Ma Heidelberg je malo mjesto da se prica o nekom zivotu, studentski grad, lijep jeste ali meni je npr Fajburg ljepsi. :D
Štutgart mi je najruhniji grad u njemackoj i dole idem samo ako moram ....
Kazem, meni je to vise radi sentimentalnog, kad negdje provedes 11 godina ne moze da ti ne valja.
GGMU

Asteriks
Kontakt:

Post Postao/la Asteriks » 16 apr 2025, 08:26

Minhen je izvanredno mjesto za život. Iako su početna primanja, kao i svugdje nešto niža, s vremenom rastu, posebno ako se čovjek zaposli u ozbiljnom i stabilnom sektoru. Stanarine jesu visoke, ali uz trenutnu platu nije nikakav problem plaćati, recimo, stan od 900 eura i pritom se kvalitetno hraniti, te živjeti prema lokalnim standardima.

Posebno se izdvaja okolina Minhena – Landkreis München – koja, iako administrativno ne pripada samom gradu, čini njegovu geografsku cjelinu. To područje pruža fantastične uslove za život: obilje zelenila, mala jezera, uređene biciklističke staze, prostrane parkove i općenito prijatnu atmosferu. Idealno je za one koji traže ravnotežu između prirode i blizine urbanog centra.

Vrijeme je nevjerovatno stabilno. Tokom osam do devet mjeseci nisam vidio naglih promjena. Istina, zimi se često javlja magla, ali već od februara temperatura postaje osjetno blaža, s dužim intervalima toplijeg i sunčanijeg vremena.

Sve to doprinosi jednoj opuštenoj i uravnoteženoj životnoj rutini.
I ne hodi po zemlji oholo, jer ti zemlju nećeš probiti, niti planine u visinu dostići.

Neutral
Kontakt:

Post Postao/la Neutral » 17 apr 2025, 03:56

Asteriks je napisao/la:
16 apr 2025, 08:26
Minhen je izvanredno mjesto za život. Iako su početna primanja, kao i svugdje nešto niža, s vremenom rastu, posebno ako se čovjek zaposli u ozbiljnom i stabilnom sektoru. Stanarine jesu visoke, ali uz trenutnu platu nije nikakav problem plaćati, recimo, stan od 900 eura i pritom se kvalitetno hraniti, te živjeti prema lokalnim standardima.

Posebno se izdvaja okolina Minhena – Landkreis München – koja, iako administrativno ne pripada samom gradu, čini njegovu geografsku cjelinu. To područje pruža fantastične uslove za život: obilje zelenila, mala jezera, uređene biciklističke staze, prostrane parkove i općenito prijatnu atmosferu. Idealno je za one koji traže ravnotežu između prirode i blizine urbanog centra.

Vrijeme je nevjerovatno stabilno. Tokom osam do devet mjeseci nisam vidio naglih promjena. Istina, zimi se često javlja magla, ali već od februara temperatura postaje osjetno blaža, s dužim intervalima toplijeg i sunčanijeg vremena.

U kojem si krugu Minhena?

Unteraching i zadnji prije flughafena Peterhausen smijurija kirije, a imaš svakih 15-30 min zaboravih s bahn gdje su u centru Minhena.

Idealan grad u 90tim je bio grad u kojem sam ja zivio a to je Gelsenkirchen, snijeg ne postoji, ljeta 30, navecer spavas normalno, rijetko je bio minus, odlicno povezan, NRW jak kao beton. Medjutim danas, auslandera previse, haos za zivjeti, Essen postao ghetto grad, a nekoc prelijep. Bochum je ok.

Licno, Kassel daleko najljepsi grad u Njemackoj :thumbup:

Pereira
Kontakt:

Post Postao/la Pereira » 17 apr 2025, 06:44

Neutral je napisao/la:
17 apr 2025, 03:56

Snijeg ne postoji, ljeta 30, navecer spavas normalno, rijetko je bio minus

Znaci nije bilo kihanja :yawn:
Stone hands👊

relativizam
Kontakt:

Post Postao/la relativizam » 17 apr 2025, 09:05

u Minhenu stan od 900 eura je negdje u pickovcu ili sobica negdje blize gradu.

ja da ostavim svoju porodicu ,prijatelje ,da moram ponovo uciti jezik ,snalaziti se,boriti se sa nedacama strane drzave ,otisao bih u neku metropolu neki svjetski grad,poput Berlina,Hamburga,Frankfurt pa kad ostarim trazio te mirnije gradove.

Minhen da nije blizu balkana pa tamo niko nikad ne bi otisao

Asteriks
Kontakt:

Post Postao/la Asteriks » 17 apr 2025, 09:31

Neutral je napisao/la:
17 apr 2025, 03:56
Asteriks je napisao/la:
16 apr 2025, 08:26

U kojem si krugu Minhena?

Unteraching i zadnji prije flughafena Peterhausen smijurija kirije, a imaš svakih 15-30 min zaboravih s bahn gdje su u centru Minhena.

Idealan grad u 90tim je bio grad u kojem sam ja zivio a to je Gelsenkirchen, snijeg ne postoji, ljeta 30, navecer spavas normalno, rijetko je bio minus, odlicno povezan, NRW jak kao beton. Medjutim danas, auslandera previse, haos za zivjeti, Essen postao ghetto grad, a nekoc prelijep. Bochum je ok.

Licno, Kassel daleko najljepsi grad u Njemackoj :thumbup:
Landkreis München, a ako gledaš po zonama javnog prevoza MVV to je M+1 Zona.

Što se ovog iznad tiče, itekako je moguće naći stan do 50 kvadrata za recimo 950 eura i to nekvalifikovanim radnicima.

Kao što rekoh, ne u gradskoj žiži već pomenutoj okolini, uz udaljenost od centra cca 30 minuta s S-Bahnom.

Druga stvar, ako osoba ima priznatu pedagošku fakultetsku diplomu iz BiH, u Njemačkoj je pädagogische Fachkraft. Ista može ostvariti pravo na povoljniji stan, čak i ako ne radi u akademskoj branši poput univerziteta, već npr. u Krippe ili vrtiću.

Grad Minhen i druge općine imaju posebne programe za podršku deficitarnim zanimanjima, a stručni kadar u ranoj dječjoj njezi (Krippe, Kindergarten) spada među najtraženije. Zbog toga se takvim radnicima često nude subvencionirani ili povoljniji stanovi kako bi se zadržali u toj branši i pomoglo rješavanju problema sa smještajem.

Što znači da vam djevojka ili žena može dobiti stan od 70 kvadrata za 1000 eura.

Minhen je poseban grad jer predstavlja spoj mirnog, uređenog životnog stila i urbane dinamike svjetske metropole. S jedne strane, nudi visoku kvalitetu života, zelenilo, sigurnost i tradiciju – a s druge strane, povezan je sa svijetom na najvišem nivou.

Grad je domaćin brojnim međunarodno poznatim događajima, a u njemu se redovno okupljaju i političke i poslovne elite. Minhen je bio domaćin važnih međunarodnih sastanaka, gdje se sastaju lideri velesila. Jedan od najvećih sajamskih centara u Evropi, gdje se održavaju svjetski poznati sajmovi poput IAA Mobility, onda naučne konferencije itd.

U okolini su legendarni bavarski gradovi poput Erdinga i sl.

Onda, biciklistička mreža u Minhenu iznosi više od 1200 km, što je više od 50% ukupne dužine putne mreže Minhena itd.

Želiš kupanje, tu su veeelika jezera na sahatak od centra poput Starnberger See, te dosta malih čistih jezera, gdje se voda kontroliše svako 14 dana. Inače, više od 90% javnih kupališta u Njemačkoj sigurno.
I ne hodi po zemlji oholo, jer ti zemlju nećeš probiti, niti planine u visinu dostići.

Kaunas
Kontakt:

Post Postao/la Kaunas » 17 apr 2025, 10:15

Sve i da mozes naci stan za 950 eura neces ga dobiti jer kad odes na termin bude po 200 dusa, ako nisi kvalifikovan i ne zaradjujes 3+ milje mozes zaboravit na to.

Mozes mozda u nekom selu u okolini Dachaua gdje nije velika potraznja al racunaj da bez auta onda ne mozes ni u granap.
15.10.2013.

"Btw, ja vise nedam ni marke za gladnu djecu Afrike. Gladan insan ne moze puhati u ono cudo po vascijeli dan, nema sanse."

Asteriks
Kontakt:

Post Postao/la Asteriks » 17 apr 2025, 10:21

Ja sam dobio na preporuku, 25 minuta od centra vozom. Bilo preko radnih kolega, sportskih udruženja itd. Uglavnom benefiti tvog miljea, društvenog života i poznanstava.

Teško ćeš preko aplikacija i termina.

Nekima poslodavac ovdje nudi smještaj u startu godinu, a akademskim zvanjima neograničeno. Neki opet plate agente za nekretnine etc.

Naravno treba sreće ali Bože moj, parola je snađi se. Pasivan tip koji se uzda u ono - polako, desit će se, ni u Mostaru neće lagano naći.

Dalje, nekim našim ljudima, koji ovdje već izlaze 3k neto, mnogo je kažu plaćati npr. 1200. Žele zajednički smještaj i patnju. Jer ono, hoće se nakon dvije godine Merc od minimalno 30k, izlasci i šta sve ne.

Kad aBd budem u tom platnom rangu, bez problema uzimam i do 1400, jer ne bolujem od dokazivanja po mahali.

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: Balorda i 6 gostiju.