delko je napisao/la: ↑23 feb 2021, 10:35
slusalica je napisao/la: ↑23 feb 2021, 06:48
Donnie Darko je napisao/la: ↑22 feb 2021, 23:35
Koliko god volio Aidu, i smatram da je uz Ničiju zemlju najbolje što je naša kinematografija ponudila do sad, živim za dan kad će se kod nas snimiti neka recimo komedija. Nedepresivna, normalna i opuštena komedija. Mislim da smo davno došli do toga da možemo snimiti jedan sretan i feelgood film, za opustit se i nasmijat se sa partnerom/porodicom. Neka filmova o ratu, to je neizbježno, ali eto nek bude bar svaki drugi umjesto doslovno svaki (ako nije smješten za vrijeme rata, onda govore o direktnim ili indirektnim posljedicama rata).
Mada smiješno je i pričati o tome jer maltene i nemamo filmsku scenu. Par filmova tu i tamo a i to se jedva snimi.
Ne gledam sad nešto puno filmova sa ovih prostora, ali gledao sam ove srpske poput Ekipe i Taxi Bluz. Ništa pretjerano ambiciozno, ne cilja na ništa osim da zabavi i nasmije tih sat i po koliko traju. Mislim da nam je odavno potreban jedan takav film.
Citam ti prekrasan opis "Dare", a onda napises da je "Nicija Zemlja" nas najbolji film.
Mene kao Bosanca je stid tog filma u kom je kljucna recenica :" KO JE POCEO RAT?". Jedna pomirbena, onog **** mentalni otpad, qrcina koja relativizira rat i izjednacava doprinos istom, jos kao takav biva nagradjen oskarom.
Najbolji film domace kinematografije je "Otac na sluzbenom putu", htjeli vi to priznati ili ne.
Sta je pisac htio reci ? Pa upravo ta replika "Ko je poceo rat" i jeste glavna u filmu

I upravo pojasnjava besmislenost prethodnog rata.
Nicija zemlja je film koji je odgovarao zapadu, rat u Bosni se predstavio kao divljastvo dva balkanska plemena, a što je i glavni razlog
dobijenog Oskara, a ne tehničko-umjetnički kvalitet, koji je btw. ravan nuli.
Film je izbjegao postaviti prava pitanja rata u Bosni. Zapravo, suludo mi je da i jedan ratni film (bosanski) ne postavlja pitanje logora, silovanja, gladi u konačnom i genocida u Srebrenici i Prijedoru.
Ne znam sta ti nije jasno, napisao sam da je glavni nedostatak film relativiziranje rata u Bosni, a evo ti i podrobnije objašnjenje.
Replika "Ko je počeo rat?" je imbecilna, obzirom da je poprilično jasan odgovor i ne vidim smisao postavljanja tog pitanja, a kamoli zasnivanja ideje filma na istom.
Uostalom, ova homićka izderotina je svoj režiserski kvalitet pokazao i kasnije.