Automobili, motori...

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderator/ica: insider

Vozim...

Dizel
92
60%
Benzin
32
21%
Plin
4
3%
Hibrid
2
1%
Elektro vozilo
1
1%
ništa ne vozim :(
22
14%

Ukupno glasova: 153

JHam
Kontakt:

Re: Automobili, motori...

Post Postao/la JHam » 01 avg 2026, 13:34

Neutral je napisao/la:
31 jul 2026, 22:55
Huske je napisao/la:
26 jul 2026, 20:33
djonla je napisao/la:
26 jul 2026, 20:10
Vjecito pitanje....

DPF na Hyundai Tucson 2016. (ukinuti, ocistiti ili one rupice neke izbusiti)

Hvala unaprijed, cijenim svaku pomoc
Ne bi ga trebalo bušiti.
Prva opcija ti je ukidanje. Iz unutrašnjosti se izvadi sastav, on ostaje prohodan, sa vana je fabrika netaknut, a u mapi se ugasi.

Druga opcija zamjena novim, niko to ne radi, preskupo i nepopularno. Čak mislim da nije ni najbolje rješenje jer začepljenje dpfa nije samo problem dpfa nego i cjelog sklopa od motora do ispuha. Jbg kilometri i godine.

Treća opcija čišćenje, jeftinija, ali pogledaj pod opciju dva, to je samo privremeno rješenje.

Dakle u tvojoj situaciji se svi odlučuju za opciju 1, gašenje, taj motor ima kilometre, sve je to potrošeno, gašenje je jedina ispravna opcija, rješićeš se dpfa jeftino, a vozićeš još dosta na takvom motoru da te niko ne pita. Možda budeš imao malo dima, a možda budeš i bolje sreće.

Ja nemam iskustva direktno, ali svi će ti reći gašenje, samo nek ga ne buše, nego nek izvade sastav iznutra.

Dpf nije izolovan slučaj, ne začeplja se on zato što je dpf, začeplja se zbog nepravilnosti drugih parametara, dpf je konstruisan u idealnim uvjetima da nema problema, da se redovno regenerira, i da se ne dira.
To, naprave rupu, rijesi iznutra sve, onda zavare, tako je kod mene uradjeno, naravno kompjuterski egr i dpf ugaseni plus stage 1 uradjen.

Nikakvo busenje.
moze se busiti, na nekim autima ako izvadis sve dosta se promijeni zvuk i ljudima onda to smeta, ali mozes probusiti po duzini odredjeni broj rupa da se napravi bolji protok, ali i to treba uraditi kako treba a ne ofrlje jel

Elrond
Kontakt:

Post Postao/la Elrond » 02 avg 2026, 23:47

U zadnjih par mjeseci intezivno sam gledao opciju za kupovinu auta. Budzet mi je cca 60 000KM.
Nisam imao nista protiv ni polovnog, ali cijene su nerealne.
Za te pare, mogao se naci neki Kodiaq 2022., a da mu je kilometraza do nekih 100 000 predjenih kilometara.
Rav 4, jos gora situacija.
Nije mi padalo na pamet davati tolike pare za auto staro 4-5 godina.
Na kraju, rezervisah nov Hyundai Tucson 1,6 benzinac Harmony oprema, 60 190KM.

Asteriks

Post Postao/la Asteriks » 04 avg 2026, 11:34

Da bi očuvali sjećanje na teretna vozila iz Juge, valjalo bi spomenuti neke legende. Istina bilo bi bolje da se takva restaurirana i danas mogu vidjeti.

To su: TAM 110, TAM 2000 - naš poznati Tamić, Zastava 640 te FAP 1314.

Ako kome još koji kamion padne na pamet, neka dopuni. Ova četvorka je moja neka short lista.
The higher we soar, the smaller we appear to those who cannot fly.

CHR
Kontakt:

Post Postao/la CHR » 04 avg 2026, 17:48

Elrond je napisao/la:
02 avg 2026, 23:47
U zadnjih par mjeseci intezivno sam gledao opciju za kupovinu auta. Budzet mi je cca 60 000KM.
Nisam imao nista protiv ni polovnog, ali cijene su nerealne.
Za te pare, mogao se naci neki Kodiaq 2022., a da mu je kilometraza do nekih 100 000 predjenih kilometara.
Rav 4, jos gora situacija.
Nije mi padalo na pamet davati tolike pare za auto staro 4-5 godina.
Na kraju, rezervisah nov Hyundai Tucson 1,6 benzinac Harmony oprema, 60 190KM.
Odlican izbor. Tucson je top SUV za "male" pare.

Asteriks

Post Postao/la Asteriks » 05 avg 2026, 09:19

Dr. Vivek Lam, istraživač baterija u Stanford Linear Accelerator Centru, i njegov tim ispitali su 232 komercijalno dostupne baterijske ćelije različitih proizvođača tokom perioda do 13 godina u časopisu Joule 2025. Studija potvrđuje vezu između toplote, stanja napunjenosti i starenja.

Što je viša temperatura skladištenja, litijum-jonske ćelije brže stare. To se odnosi i na gubitak kapaciteta i na povećanje unutrašnjeg otpora. Visoke temperature i visoko stanje napunjenosti se podudaraju, a oba efekta su pojačana. Za vozače električnih vozila to znači da potpuno napunjena baterija tokom vrućeg ljetnog dana predstavlja posebno veliko opterećenje za bateriju.

Ukratko, ljeti preporučuju punjenje do 80 posto kapaciteta. I onda EV-u koji ima max domet npr. 450 km, uzimas 90 km.

Lijepi naši SUS motori.

rio_Ferdy88
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la rio_Ferdy88 » 05 avg 2026, 11:44

Asteriks je napisao/la:
05 avg 2026, 09:19
Dr. Vivek Lam, istraživač baterija u Stanford Linear Accelerator Centru, i njegov tim ispitali su 232 komercijalno dostupne baterijske ćelije različitih proizvođača tokom perioda do 13 godina u časopisu Joule 2025. Studija potvrđuje vezu između toplote, stanja napunjenosti i starenja.

Što je viša temperatura skladištenja, litijum-jonske ćelije brže stare. To se odnosi i na gubitak kapaciteta i na povećanje unutrašnjeg otpora. Visoke temperature i visoko stanje napunjenosti se podudaraju, a oba efekta su pojačana. Za vozače električnih vozila to znači da potpuno napunjena baterija tokom vrućeg ljetnog dana predstavlja posebno veliko opterećenje za bateriju.

Ukratko, ljeti preporučuju punjenje do 80 posto kapaciteta. I onda EV-u koji ima max domet npr. 450 km, uzimas 90 km.

Lijepi naši SUS motori.
Bolje i 90 manje domet nego 3.5 marke gorivo :mrgreen:

Mada za lfp možeš puniti normalno do 100 kad ti treba za neko duže putovanje za ovo po gradu ti i ne treba, tih 450 recimo meni bi moglo do splita i nazad, napuniš kući i odeš za par marki na takav put, po gradu ne pređem ni 100 sedmično :)

Normalno većina ev ima battery preconditioning i temp managment, znači hlađenje baterije ako držiš tako na 40+ vani, al ne vidim svrhu eva ako nemaš garažu i punjenje kući svakako, gdje ti neće biti toika temp :)
Keep the faith and never fear, We'll keep the Red flag flying high, Cuz Man United will Never Die!!!
The greater the challenge the more Glory in overcoming it!
________BOSTON_________
.BRUINS=CELTICS=RED SOX.
..NEW ENGLAND PATRIOTS..

Asteriks

Post Postao/la Asteriks » 05 avg 2026, 12:03

Rio, ljetne vrućine od 30 plus stepeni utiču na bateriju tokom vožnje. Prelistaj kad mogneš validnu studiju.

Domet od 450 km sam uzeo kao max za neko prosječno EV u idealnim okolnostima. To minus 90 km, te minus još toliko kod u realnim uvjetima, tj. promjena brzine, potrošači itd.

Od tvog grada do Splita čisto sumjam da ima par brzih punionica od 150 kW i jače. Onda vožnja po eto recimo Splitu i šta sve ne.

Nađi mi sad novo elektro vozilo do 50 000 KM na bh tržistu koje ima fabrički domet 650 km (odnosno ispod 550 km u realnoj vožnji).

jasmin10
Kontakt:

Post Postao/la jasmin10 » 05 avg 2026, 12:30

Da li ima neko iskustva sa BYD elektro? Vidim taksisti dosta voze. Ali zanima me da li neko vozi na dalje relacije i slično. Recenzije na YouTube su im odlicne, ali njima slabo vjerujem.

rio_Ferdy88
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la rio_Ferdy88 » 05 avg 2026, 12:39

Asteriks je napisao/la:
05 avg 2026, 12:03
Rio, ljetne vrućine od 30 plus stepeni utiču na bateriju tokom vožnje. Prelistaj kad mogneš validnu studiju.

Domet od 450 km sam uzeo kao max za neko prosječno EV u idealnim okolnostima. To minus 90 km, te minus još toliko kod u realnim uvjetima, tj. promjena brzine, potrošači itd.

Od tvog grada do Splita čisto sumjam da ima par brzih punionica od 150 kW i jače. Onda vožnja po eto recimo Splitu i šta sve ne.

Nađi mi sad novo elektro vozilo do 50 000 KM na bh tržistu koje ima fabrički domet 650 km (odnosno ispod 550 km u realnoj vožnji).
Prelistao sam ja to, i to je opšte poznato, ništa novo meni jer sam upoznat sa tom tematikom, kao što si ti sa sus motorima, nema opasnosti da se puni do 100 posto posebno na lfp baterijama, jer većina tih auta ima battery preconditioning i hlađenje baterije uključeno po potrebi jer prati temp baterije i okoline.

Nađi ti meni onoga ko prelazi svaki dan 450 km, logično takvi su rijetki, kome treba za grada njemu je idealno, jer u gradu toliko pređeš za 10-15 dana, izuzev ako nisi u americi gdje voze na posao po 3 sata u jednom smjeru :mrgreen:

Ne treba mi brza punionica do Splita, ako ću puniti kući, napunim na 100 posto ako planiram takav put i to je to, u Splitu i okolici imaš te i brže punjačem, tako da taman ako i realni domet recimo je 400 onda dole napuniš, dok piješ kafu i pojedeš nešto i to je to.

Neću valjda kupovati elektroauto na našem tržištu, plus ne novo sigurno jer je polovno puno povoljnije, recimo xpeng g6 ili ioniq 5 su mi u užem izboru ako bih sad kupovao (eventualno zeekr 7x), ne znam jesi upratio Nio koji ima sistem minejnja baterija i takve stvari radi po evropi već gdje mijenjaš bateriju za 3 minute, recimo nio et5 je prelijepo auto.

A evo recimo novi bmw ix3 nk domet 800 km, to i sa gorivom isto dođe :)

Nego hajmo malo o sus motorima, jer smo dosadni sa ovim ev, tu svakako najgore kod nas što pored punjača, nemaš ni majstora čak i u ovlaštenim da zna nešto oko ev, koji je tebi motor (auto) da možeš sad kupiti nov da je sigurica da će trajati 20 godina a da nije potrošnja neka ogromna :D

Evo recimo kad bi ti rekao da u jednom ovlaštenom servisu gdje mi je jaran kupio novo auto, nakon što je tamo zbog garancije išao 3 godine kasnije dovezao kod drugog majstora on uzeo da radi ssrvis mali, kaže nisu mu nikad promijenili nijedan filter, samo ga udarali po džepu i naplaćivali kao da je sve urađeno, on nije ni sumnjao da nisu uradili, jer ostavi čovjek auto i ode na kafu, što je normalno, jer nećeš stajati iznad njih dok rade :crazy:
Zadnja izmjena: rio_Ferdy88, dana/u 05 avg 2026, 12:47, ukupno mijenjano 1 put.
Keep the faith and never fear, We'll keep the Red flag flying high, Cuz Man United will Never Die!!!
________BOSTON_________
.BRUINS=CELTICS=RED SOX.
..NEW ENGLAND PATRIOTS..

Asteriks

Post Postao/la Asteriks » 05 avg 2026, 12:46

Bmw i3 u Hrvatskoj košta 65000 eura, nov.

Fabrički domet od 800 km računaj na 670 km.

Glede polovnjaka, baterija vremenom gubi kapacitet, recimo na 170k od 8 do 10 posto. Kod nekih na 150k, kod drugih na 200k.

Onda imaš ova ograničenja zbog ljetnih temperatura unatoč sistemu hlađenja. A ljetna temperatura je 30 plus stepeni. Pa imaš gubitak i zbog hladnoće.

Poenta je da nov EV ozbiljnog dometa ne možeš naći ispod 50k eura. Zamjenska baterija je itekako skupa.

Čoeče rio, pa za aku bušilicu litium-ion baterija 5 Ah od 18V dođe oko 180 KM. E zamisli za EV. :mrgreen:

rio_Ferdy88
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la rio_Ferdy88 » 05 avg 2026, 12:53

Asteriks je napisao/la:
05 avg 2026, 12:46
Bmw i3 u Hrvatskoj košta 65000 eura, nov.

Fabrički dimet od 800 km računaj na 670 km.

Glede polovnjaka, baterija vremenom gubi kapacitet, recimo na 170k od 8 do 10 posto. Kod nekih na 150k, kod drugih na 200k.

Onda imaš ova ograničenja zbog ljetnih temperatura unatoč sistemu hlađenja. A ljetna temperatura je 30 plus stepeni. Pa imaš gubitak i zbog hladnoće.

Poenta je da nov EV ozbiljnog dometa ne možeš naći ispod 50k eura. Zamjenska baterija je itekako skupa.

Čoeče rio, pa za aku bušilicu litium-ion baterija 5 Ah od 18V dođe oko 180 KM. E zamisli za EV. :mrgreen:
Nove ne bih ni uzimao jer guber na vrijednosti baš puno i onda možeš puno bolje proći sa polovnim ne sad starim 10 godina, nego par godina maksimalno, to je ona lizing period 3g i poslije mijenjanje :mrgreen:

A imaš buffer na bateriji kod većine jer stvarni kapacitet je obično veći od onog koji je deklarisan, jer ostave taj prostor zbog te početne degradacije, jer je obično na početku veća a kasnije se usporava, tako da 5-10 posto na recimo 15-20 godina je ništa kolike su uštede recimo :)
________BOSTON_________
.BRUINS=CELTICS=RED SOX.
..NEW ENGLAND PATRIOTS..

rio_Ferdy88
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la rio_Ferdy88 » 05 avg 2026, 12:59

Asteriks je napisao/la:
05 avg 2026, 12:46

Problem majstora što većina samo radi mali i veliki servis i kočnice, dpf, čim je nešto komplikovanije neće niko ni da te uzme, kamoli da rade neke novije aute i hibride a ev da ne pričamo, to im je špansko selo, edukacija im je da uzmu neki program i spoje na laptop i kažu ti imaš grešku na senzoru, ne treba ti taj senzor jer izgube vrijeme na tebe a nema zarade od tog senzora, kao od servisa jer većina radi sa motorexom na procenat i tako ubijaju pare više nego doktori i inženjeri :crazy:
________BOSTON_________
.BRUINS=CELTICS=RED SOX.
..NEW ENGLAND PATRIOTS..

Asteriks

Post Postao/la Asteriks » 05 avg 2026, 19:56

Evo, kod EV imaš zamjenu ulja jednostepenog mjenjača, kod nekih proizvođača interval 80k. Tekućina za hlađenje baterije mijenja se recimo svakih 5 godina.

Pa i kočioni sistem ima svoj interval primjer 40k. Onda imas servisiranje ovjesa itd.

Sad zašto izbjegavaju ove EV, jel zbog napona, nedostatka dijagnostike, to ne bi znao reći.

djonla
Kontakt:

Post Postao/la djonla » 09 avg 2026, 20:28

Toyota Corolla Touring Sport 1.8 hybrid.....meni je san snova, a vjerujem i da poznavaoci automobila odobravaju (o ukusima se ne raspravlja, ali barem o Toyoti ko Toyoti i ovim hybrid modelima)....mozda neko ima iskustvo iz prve ruke?

jasmin10
Kontakt:

Post Postao/la jasmin10 » 09 avg 2026, 21:02

djonla je napisao/la:
09 avg 2026, 20:28
Toyota Corolla Touring Sport 1.8 hybrid.....meni je san snova, a vjerujem i da poznavaoci automobila odobravaju (o ukusima se ne raspravlja, ali barem o Toyoti ko Toyoti i ovim hybrid modelima)....mozda neko ima iskustvo iz prve ruke?
Imam hybrid ali CHr Toyota. 4 godine kod mene, niti jedan jedini kvar. Ako tražiš da je nešto “napucano” unutra, onda sigurno neces uzeti Toyotu. Ali ako tražiš pouzdano auto, da ne ulažeš ništa osim redovnih servisa, onda je Toyota vrhunsko auto.

Muumii
Kontakt:

Post Postao/la Muumii » 10 avg 2026, 07:12

jasmin10 je napisao/la:
09 avg 2026, 21:02
djonla je napisao/la:
09 avg 2026, 20:28
Imam hybrid ali CHr Toyota. 4 godine kod mene, niti jedan jedini kvar. Ako tražiš da je nešto “napucano” unutra, onda sigurno neces uzeti Toyotu. Ali ako tražiš pouzdano auto, da ne ulažeš ništa osim redovnih servisa, onda je Toyota vrhunsko auto.
Ja imam BMW g30 520, kupio ga sa 30 K na satu prije 6 godina, nikad ništa osim servisa na njemu nisam odradio.

Asteriks

Post Postao/la Asteriks » 12 avg 2026, 20:44

Nakon što je 2025., Fiat Ducato Furgone bio najprodavanije lako komercijalno vozilo na bh tržištu, ponovo je na tronu glede prodaje novih LKV u BiH, za šest mjeseci ove godine.

Opcije zapremine tovarnog prostora između 10 i 17 m3, a nosivost između tonu i 2 tone.

Ko se bavi nekim biznisom u BiH, očito na vrhu liste ima ovaj model.

Huske
Kontakt:

Post Postao/la Huske » 13 avg 2026, 18:37

Tek sad malo ulazim ozbiljnije u priču oko elektro auto. Ne znam zašto bi iko kupio bilo koji drugi elektro auto pored Tesla model 3 i model Y.

Na stranu što je to struja koja još nije prihvaćena kod svih, ali Model 3 nudi premium sve, limuzina poslovna i porodična 470l trunk + 88l frunk, stakleni krov, sve mekano na dodir, zadnji pogon 300konja, ubrzanje do stoje 5.2s, 80kwh baterija, max brzina preko 200km/h, najmanja potrošnja struje, toplotnu pumpu, ttermo i zvučno izolirano duplo staklo, displeje naprijed i nazad, kamere za nadzor, upravljanje preko mobitela, i sve moguće što auto može i ne može imati, sve to za 45 000 eura, odnosno model Y za 50 000 eura. J.ebeni id.3 neo kod vw sa 230 konja i 79kwh baterijom košta ovoliko ili čak više ako mu dodaš toplotnu pumpu i još toga što trebaš doplatiti, ili id.7 koji je 65 000 eura možda i još više da doplatiš opreme, dakle 20 000+ eura skuplji od Tesle, a Tesla je nenadmašiv u struji i softveru. Nije to prazna priča, Tesla je kompletno auto opremljeno i čvrsto dokazan i prepoznat kvalitet. Nije to samo taj softver, kompjuter i zabava, nego kompletno auto sa izvanrednim NCAP testom odličnim držanjem i ponašanjem, dakle to je prvo premium top auto pa tek onda najbolji softver, a mnogi misle da je to samo komp na točkovima.

Srećem danas Omoda 5, i baš osluškujem zvuk vrata kako će lik zatvoriti, a ono tup onaj prigušeni vrh premium zvuk bez zvonkog lima. Svaka im čast kako prave auto bez rezova troška.

rio_Ferdy88
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la rio_Ferdy88 » 14 avg 2026, 08:02

Huske je napisao/la:
13 avg 2026, 18:37
Tek sad malo ulazim ozbiljnije u priču oko elektro auto. Ne znam zašto bi iko kupio bilo koji drugi elektro auto pored Tesla model 3 i model Y.

Na stranu što je to struja koja još nije prihvaćena kod svih, ali Model 3 nudi premium sve, limuzina poslovna i porodična 470l trunk + 88l frunk, stakleni krov, sve mekano na dodir, zadnji pogon 300konja, ubrzanje do stoje 5.2s, 80kwh baterija, max brzina preko 200km/h, najmanja potrošnja struje, toplotnu pumpu, ttermo i zvučno izolirano duplo staklo, displeje naprijed i nazad, kamere za nadzor, upravljanje preko mobitela, i sve moguće što auto može i ne može imati, sve to za 45 000 eura, odnosno model Y za 50 000 eura. J.ebeni id.3 neo kod vw sa 230 konja i 79kwh baterijom košta ovoliko ili čak više ako mu dodaš toplotnu pumpu i još toga što trebaš doplatiti, ili id.7 koji je 65 000 eura možda i još više da doplatiš opreme, dakle 20 000+ eura skuplji od Tesle, a Tesla je nenadmašiv u struji i softveru. Nije to prazna priča, Tesla je kompletno auto opremljeno i čvrsto dokazan i prepoznat kvalitet. Nije to samo taj softver, kompjuter i zabava, nego kompletno auto sa izvanrednim NCAP testom odličnim držanjem i ponašanjem, dakle to je prvo premium top auto pa tek onda najbolji softver, a mnogi misle da je to samo komp na točkovima.

Srećem danas Omoda 5, i baš osluškujem zvuk vrata kako će lik zatvoriti, a ono tup onaj prigušeni vrh premium zvuk bez zvonkog lima. Svaka im čast kako prave auto bez rezova troška.
Fali Tesli punjenje na 800v, tu ih Kinezi šiju plus cijenom, pogledaj Xpeng G6 i G9 te Zeekr 7x i novi 7gt. Tesla ima dobar softver i tu su broj 1, kvalitet im je bio loš do zadnjeg highland modela 3 i juniper y, tu su popravili dosta loš kvalitet, mada je puno bolja tesla recimo iz kine, njhove shanghai giga tvornice i berlina gdje se pravi y u odnosu na onaj koji se radi u kaliforniji za američko tržište.

I Evropljani su tek sad prešli na 800v, BMW i merc sa drugom generacijom, a i Volvo ide sa novim ex60, doduše to je Geely sad, koji je vlasnik i Zeekra i Polestara.
________BOSTON_________
.BRUINS=CELTICS=RED SOX.
..NEW ENGLAND PATRIOTS..

Huske
Kontakt:

Post Postao/la Huske » 14 avg 2026, 09:16

Evo sad sam pogledao detaljno, ma nema šanse rio, Tesla ih šije u onom skrivenom pravom vozačkom iskustvu i provjerenom kvalitetu. Cijenom su tu negdje, identično, tako da odmah u startu šanse nemaju. Tesla je kao vw vs Francuzi. Jednostavno nudi nešto što je za ove ostale enigma. Kako u iste gabarite smjestiti skoro duplo više prostora, naspram njih nudi pravo vozačko auto sa čvrstim i preciznim upravljačem, manja masa manja baterija a veći domet, a sa tim odnos težina pogođen perfektno za vozački gušt. Iskoristivost baterije tzv. efikasnost Tesli tu ne mogu pera odbiti. I da sada i oni prelaze na 800v arhitekturu, već to ima osvježeni model 3, čeka se model y, ali i nije neki faktor s obzirom da ćeš ga većinu vremena puniti na kućnom dc od 11kw, na putovanju možeš sačekati punjenje 10min više.

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 3 gosta.

DEBUG SSO: [] | STATUS: []