Rekonstrukcija stadiona u BiH

Avatar
FliX
Postovi: 3774
Pridružen/a: 13 nov 2011, 22:55
Kontakt:

Re: Rekonstrukcija stadiona u BiH

Post Postao/la FliX » 15 nov 2016, 16:54

jestamaji je napisao/la:
FliX je napisao/la:
jestamaji je napisao/la:čuo sam prije nekoliko mjeseci na radiju, moderni travnjak sa grijanjem trave bi na grbavici koštao oko 1,2 miliona maraka sa maksimalno 150.000 troškova održavanja godišnje

meni iskreno rečeno to zvuči jeftino kada to uporedim sa cijenama koje sam našao na internetu, ali ako je istina to bi bio ne veliki nego ogroman korak naprijed. napraviti u tri koraka: prvo istok (što će se bez krova očito desiti), pa jug (bez krova), pa travu!! sve ostalo otom potom. to bi napravilo stadion evropskim i poslalo zenicu u istorijske čitanke :wave:


:facepalm: Ne znam kako da ti se obratim kljusino jedna. Umjesto da ti je drago da svi u Bosni imamo dobre stadione, ti likujes da se nas reprezentativni stadion baca u historiju. Tokmak jedan, pogledaj repku Finske, ove kvalfe su igrali dvije tekme kuci.. jednu u Turkuu, a drugu u Tampereu, ocekujem da i Helsinki ima dobar stadion. Ja zivim u gradu "historijske citanke", ali sam iso repku gledat i na Kosevo (Litvanija, Norveska, Amerika, Francuska, Turska, sto se sjecam dok ovo pisem), ali i na Grbavicu (Kuvajt ili Katar, ne mogu se sjetit ko je bio)..
Ma ne znam ni sto ti pisem, kad neces shvatit poentu da nam drzava ima vise dobri stadiona :?

dedera lakapo .... nisam ništa loše time mislio, prije svega nisam mislio nekoga vrijeđati, za razliku od tebe.

bilo bi genijalno da svi stadioni u bosni imaju grijanje trave, natkrivene tribine i WC za gledaoce, nije u tome stvar. ja sam samo rekao da bi bilo cool da se konačno u glavnom gradu napravi stadion sa dvadesetak hiljada gledalaca (planirano je eto tih 19210 na grbavici) na kome bi onda reprezentacija igrala najvažnije utakmice, kao što je to u velikoj većini država na svijetu iz logičnih razloga. mislim da ne treba da ti objašnjavam prednosti sarajeva nad zenicom, gomila je tu aspekata koji govore za sarajevo, osim elem tog stadiona koji je trenutno jedini razlog zašto se igra na bilinom polju, a niceze bi se onda svi sa sjetom sjećali po sistemu "kad smo mi onomad razbili grke i otišli u brazil ....", elem iz istorijske čitanke. naravno to ne znači da reprezentacija ne bi tu i tamo imogla igrati u zenici ili negdje drugo ako se postignu uslovi :wave:


Sad si bolje upakovo. :-)
Meni licno svedno da se igra i u Orasju a kamo li u Sarajevu, do kojeg mi je 40ak minuta autom.. ja sam za to da se igra na svim stadionima koji ispunjaju uvjete.. dobro, trenutno samo BP ispunjaje uvjete pa zato i pravi dominaciju..
Imas mahanje :-D

brigsiroki
Postovi: 552
Pridružen/a: 24 apr 2014, 23:20
Kontakt:

Post Postao/la brigsiroki » 16 nov 2016, 22:30

AnelZ je napisao/la:Sve je objasnjeno na konferenciji. Radovi jednostavno nisu mogli poceti ranije jer je bilo opstrukcija od trece strane koje su bile nepredvidjene (SD). Pa umjesto u aprilu kada je planirana, urbanisticka dozvola je tek postala pravosnazna sada 8. novembra. Uprava je imala najbolju namjeru da tribinu izgrade do jeseni te je ovo dobra lekcija za Upravu da izgradnja nikada ne ide bez problema i brzo kao sto se planira jer ce uvijek neko naci interes i nacin da opstruira.

Izgradnja stadiona je projekat koji od zacetka tj. kreiranja projekta do konacne realizacije najcesce traje 4-5 godina ako se krene ozbiljno te sa finansijama. Kada bi mi izgradili stadion do septembra 2021. to bi bilo ravno cudu po mom misljenju. Plan uprave jeste da Grbavica bude upotpunosti izgradjena i obnovljena do stote godisnjice kluba ali to je ogroman posao koji ce biti tesko ispostovati :)


kad se izgradi istočna tribina,hoće li se morati premjestiti box za gostujuće navijače,možda prema sjeveru odnosno lijevo od slova f.k.najbolje bi bilo poništiti onaj pomoćni teren i tu napraviti ograđeni parking za gostujuće navijače odnosno za autobuse plus još proširiti klupski parking sa 50 na 150 jer za kategoriju 3 morate imat 100 a za 4. kategoriju (kad nekad bude)150 parking mjesta,sad imate cat2 i zasad je to dovoljno ali ako budete išli prema cat3 morat će se taj teren srušiti...

Avatar
AnelZ
Postovi: 3633
Pridružen/a: 20 okt 2011, 00:41
Lokacija: Hrasno
Kontakt:

Post Postao/la AnelZ » 17 nov 2016, 00:34

"Ponistavanje" pomocnog terena prije izgradnje nekog trening kampa koji ce biti u vlasnistvu kluba bi po meni bilo ravno samoubistvu. "Ponistavanje" pomocnog terena za sebe vuce i izmjenu regulacionog plana sto moze biti odbaceno na javnoj raspravi, strucnim misljenjem, itd. te bi trajalo godinama dok bi se izmjena usvojila.

Gradnja nadzemnog parkinga je za mene glupost na toj lokaciji posto ce izgradnjom juzne longitudinale u formatu 2+2 taj dio biti vec dovoljno saobracajno zagusen (parkirana vozila su takodjer saobracaj, samo u mirovanju). Na mjestu pomocnog terena je potrebna gradnja podzemnog parkinga na dvije-tri etaze te izgradnja ili trga iznad tog parkinga ili, moja zelja cak i kada bi imali trening kamp, ostaviti pomocni teren te se izgradi neka tribina za isti kako bi se mogao bolje iskoristavati za poslovne svrhe. Trg se moze napraviti na trenutnom parkingu Loris koji se takodjer treba pretvoriti u podzemni na 2-3 etaze. Da su prijasnje uprave Zeljeznicara uvijek razmisljale kako da onog sto imaju da izvuku najvecu mogucu finansijsku korist jos bi tamo oko 2000. na pomocnom terenu napravili tribinu za nekih 1500 osoba i iznajmljivali ga za razna takmicenja. Tako bi pomocni teren bio samoodrziv jer sto dobijes iznajmljivanje treba da ide iskljucivo opet u pomocni teren (pokrivanje troskova odrzavanja i redovne investicije), a sigurno bi donosio i na godisnjoj razini i neki profit (koliko god mali bio).

Sto se tice gostujucih navijaca, ne znam da li ce biti pomjereni, ali cisto sumnjam da ce biti gurnuti suvise blizu zapada gdje se nalaze i VIP i najskuplja sjedista tako da sumnjam da ce klub zeljeti da povecaju rizik za te osobe koji za godisnju kartu daju po 250-300 KM. Vrlo je vjerovatno da ce ostati kako je i trenutno osim za naravno derbi.

Sto se tice VIP parkinga, nijednim pravilom nije nalozeno da on mora biti u neposrednoj blizini stadiona. On moze biti udaljen i jedan kilometar od stadiona ali mora biti u sigurnom i zasticenom prostoru + mora biti obezbjedjen prevoz od strane kluba od parkinga do stadiona (tipa neki kombiji i sl.). Jedino parking za 10 automobila i 2 autobusa za igrace i sluzbene osobe mora biti u sigurnom i zasticenom prostoru u neposrednoj blizini podrucja za igrace i sluzbene osobe (citaj: glavne tribine) sto trenutni parking nadmasuje. VIP parking uopste ne mora biti u vlasnistvu kluba vec se moze za dan utakmice iznajmiti.
"I dobro znajte, da sve sam njemu dao
zbog njega ja sam stoput u belaj pao"

AIESEC - najveća organizacija u svijetu vođena od strane mladih
http://www.aiesec.ba/

Avatar
Signore
Postovi: 7941
Pridružen/a: 23 mar 2013, 10:16
Kontakt:

Post Postao/la Signore » 17 nov 2016, 08:51

Kad si vec kod parkinga i po toj svoj prici zakljucih da ce tu biti iznimno potreban parking. Jel klub tu ima nekog zemljista u svom vlasnistvu na kojem bi mogao napraviti parking i onda taj parking davati u najam kada nema utakmica, tj. naplacivati vozacima koristenje. Na taj nacin bi se stvarali prihodi. Ne znam ni kakav je zakon po tom pitanju, jel klub to uopce moze.

virtuoz
Postovi: 666
Pridružen/a: 16 mar 2015, 22:59
Kontakt:

Post Postao/la virtuoz » 17 nov 2016, 11:23

Moze li netko postaviti sliku kako bi trebao izgledati istok u martu u trenutku otvaranja ?
Vidio sam toliko nacrta i planova da sam se izgubio. Kule, tribina sa krovom, tribina bez krova, dvoetazna tribina...

Iz uprave su najavili tribinu kapaciteta 4650 sjedecih mjesta, a ako se dobro sjecam planirani kapacitet bio je oko 7k.
Da li to znaci da ce sada napraviti donji dio tribine, a nekad u buducnosti napraviti i gornji dio + krov cime ce se povecati kapacitet ?

Avatar
carsijaba
Postovi: 488
Pridružen/a: 22 avg 2015, 21:06
Kontakt:

Post Postao/la carsijaba » 17 nov 2016, 17:50

virtuoz je napisao/la:Moze li netko postaviti sliku kako bi trebao izgledati istok u martu u trenutku otvaranja ?
Vidio sam toliko nacrta i planova da sam se izgubio. Kule, tribina sa krovom, tribina bez krova, dvoetazna tribina...

Iz uprave su najavili tribinu kapaciteta 4650 sjedecih mjesta, a ako se dobro sjecam planirani kapacitet bio je oko 7k.
Da li to znaci da ce sada napraviti donji dio tribine, a nekad u buducnosti napraviti i gornji dio + krov cime ce se povecati kapacitet ?


ISTOK "GRBAVICA"

slika

Avatar
JavierBosnia
Postovi: 3413
Pridružen/a: 12 jul 2015, 14:18
Lokacija: Sarajevo
Kontakt:

Post Postao/la JavierBosnia » 17 nov 2016, 17:58

AnelZ je napisao/la:"Ponistavanje" pomocnog terena prije izgradnje nekog trening kampa koji ce biti u vlasnistvu kluba bi po meni bilo ravno samoubistvu. "Ponistavanje" pomocnog terena za sebe vuce i izmjenu regulacionog plana sto moze biti odbaceno na javnoj raspravi, strucnim misljenjem, itd. te bi trajalo godinama dok bi se izmjena usvojila.

Gradnja nadzemnog parkinga je za mene glupost na toj lokaciji posto ce izgradnjom juzne longitudinale u formatu 2+2 taj dio biti vec dovoljno saobracajno zagusen (parkirana vozila su takodjer saobracaj, samo u mirovanju). Na mjestu pomocnog terena je potrebna gradnja podzemnog parkinga na dvije-tri etaze te izgradnja ili trga iznad tog parkinga ili, moja zelja cak i kada bi imali trening kamp, ostaviti pomocni teren te se izgradi neka tribina za isti kako bi se mogao bolje iskoristavati za poslovne svrhe. Trg se moze napraviti na trenutnom parkingu Loris koji se takodjer treba pretvoriti u podzemni na 2-3 etaze. Da su prijasnje uprave Zeljeznicara uvijek razmisljale kako da onog sto imaju da izvuku najvecu mogucu finansijsku korist jos bi tamo oko 2000. na pomocnom terenu napravili tribinu za nekih 1500 osoba i iznajmljivali ga za razna takmicenja. Tako bi pomocni teren bio samoodrziv jer sto dobijes iznajmljivanje treba da ide iskljucivo opet u pomocni teren (pokrivanje troskova odrzavanja i redovne investicije), a sigurno bi donosio i na godisnjoj razini i neki profit (koliko god mali bio).

Sto se tice gostujucih navijaca, ne znam da li ce biti pomjereni, ali cisto sumnjam da ce biti gurnuti suvise blizu zapada gdje se nalaze i VIP i najskuplja sjedista tako da sumnjam da ce klub zeljeti da povecaju rizik za te osobe koji za godisnju kartu daju po 250-300 KM. Vrlo je vjerovatno da ce ostati kako je i trenutno osim za naravno derbi.

Sto se tice VIP parkinga, nijednim pravilom nije nalozeno da on mora biti u neposrednoj blizini stadiona. On moze biti udaljen i jedan kilometar od stadiona ali mora biti u sigurnom i zasticenom prostoru + mora biti obezbjedjen prevoz od strane kluba od parkinga do stadiona (tipa neki kombiji i sl.). Jedino parking za 10 automobila i 2 autobusa za igrace i sluzbene osobe mora biti u sigurnom i zasticenom prostoru u neposrednoj blizini podrucja za igrace i sluzbene osobe (citaj: glavne tribine) sto trenutni parking nadmasuje. VIP parking uopste ne mora biti u vlasnistvu kluba vec se moze za dan utakmice iznajmiti.


Vidim iz Hrasnog si i trebao bi znati. Prolazim svaki dan tu, nisam očekivao da će cesta ići onoliko blizu stadiona i pomocnog terena. Ondje nece biti ni 5m prostora i bum eto ceste.
Zeljo u projekat ozbiljno treba razmisljati i o prostoru oko stadiona, ovako postaje nefunkcionalno. Jos one prodavnice, buregdzinica sta je vec sto su poceli odavno da maksimalno iznose prostor i vani mislim da ce opci haos biti...
EDIN DŽEKO! <3 EDIN DŽEKO! <3 EDIN DŽEKO! <3

Avatar
AnelZ
Postovi: 3633
Pridružen/a: 20 okt 2011, 00:41
Lokacija: Hrasno
Kontakt:

Post Postao/la AnelZ » 18 nov 2016, 02:01

@Javier - slazem se za poslovne prostore u sklopu sjeverne tribine, to je ogroman propust koji je klub napravio u proslosti te se mora traziti nacin da se ono ukloni (mislim na onu silnu nadogradnju/montazne dijelove) i regulise (malo sminkanja tribine isto ne bi skodilo). Ruglo da ne moze biti vece, kao da je rijec o nekoj provinciji u Iraku, a ne stadion koji tezi da ugosti reprezentaciju te se nalazi u centralnom dijelu grada. Sto se tice same ceste, bila je tako planirana i prije gradnje sjeverne tribine tako da se nema sta zaliti sto se nje tice.

No prostorno uredjene oko stadiona definitivno treba da bude jedan od prioriteta sada izgradnjom istoka i prosirenjem ulice. Ja sam davao prijedlog i raspravljao oko toga na jednom drugom forumu, a jedan od prijedloga jeste da se plato napravi ispred istocne tribine dok ce dio ispred sjevera biti samo uski produzetak istog koji ce od juzne longitudinale biti ogradjen nekom fizickom preprekom sa rupama u prepreci samo gdje se nalaze pjesacki prelazi i ulaz za VIP parking. To bi ostvario tako sto bi srusio onaj ogavni zid i uklonio kapiju kod Plavog Zamka te parking koji sada najcesce koristi MUP tokom utakmice pretvoriti u funkcionalni ambijent za gledaoce. Sasvim dovoljno i realno rjesenje koje nece zahtjevati ogromnu investiciju.

Imam ja i drugi prijedlog no taj je vec u ovom trenutku nerealan, a on podrazumjeva plato koji bi se prostirao iznad juzne longitudinale (na stubovima).
"I dobro znajte, da sve sam njemu dao
zbog njega ja sam stoput u belaj pao"

AIESEC - najveća organizacija u svijetu vođena od strane mladih
http://www.aiesec.ba/

Avatar
AnelZ
Postovi: 3633
Pridružen/a: 20 okt 2011, 00:41
Lokacija: Hrasno
Kontakt:

Post Postao/la AnelZ » 18 nov 2016, 02:03

Signore je napisao/la:Kad si vec kod parkinga i po toj svoj prici zakljucih da ce tu biti iznimno potreban parking. Jel klub tu ima nekog zemljista u svom vlasnistvu na kojem bi mogao napraviti parking i onda taj parking davati u najam kada nema utakmica, tj. naplacivati vozacima koristenje. Na taj nacin bi se stvarali prihodi. Ne znam ni kakav je zakon po tom pitanju, jel klub to uopce moze.


Vlasnistvo kluba je stadion i pomocni teren tako da nema dodatnog vlasnistva kluba koji bi se mogao "trositi" na parkinge. Evo slika vlasnistva gdje jos treba znati da je zeleno obojeno privatno vlasnistvo dok je zuto obojeno vlasnistvo Željeznica Federacije BiH:

slika

No dao sam primjer unatoc tome (podzemni parking) kako moze klub od parkinga zaradjivati, a usput imati i teren iznad istog koji moze takodjer generirati prihode. Za mene win-win situacija, a u svakom slucaju moras potrositi/investirati ako zelis da zaradis. Problem u Sarajevu je masa divljih parkinga i nepropisno parkiranih vozila jer upravo zato sto vlast na to gleda kroz prste umjesto da rigorozno kaznjava je izgradnja etaznih parkinga cesto investicija koja nije 100% sigurna iako ima sve predispozicije da bude u bilo kojem dijelu grada (ne samo u Centru ili Starom Gradu). Klub sigurno ne bi mogao u trenutnom ustrojstvu naplacivati parking jer to nije upisano u statutu te u zavodu za statistiku kao djelatnost kojom se bavi ali lako bi se nasao modul da se to sve prevazidje.
"I dobro znajte, da sve sam njemu dao
zbog njega ja sam stoput u belaj pao"

AIESEC - najveća organizacija u svijetu vođena od strane mladih
http://www.aiesec.ba/

Avatar
Signore
Postovi: 7941
Pridružen/a: 23 mar 2013, 10:16
Kontakt:

Post Postao/la Signore » 18 nov 2016, 09:06

Mozda taj parking dignuti cak i da jedan nivo bude iznad zemlje i onda 3m gore na prvom katu napraviti pomocni teren. Bila bi to atrakcija :mrgreen:

I sam sam se uvjerio u probleme parkinga u Sarajevu. Tocno tu negdje oko tog zutog iznad juga sam parkirao na plocnik :lol: I mrzio sam sebe zbog toga jer mrzim sve koji tako ostavljaju auta, ali parkinga jednostavno nije bilo, a bila je jos hrpa auta tu parkiranih isto tako. Od tad prakticiram naci placeni parking bilo gdje i vozati se taksijem :mrgreen:

virtuoz
Postovi: 666
Pridružen/a: 16 mar 2015, 22:59
Kontakt:

Post Postao/la virtuoz » 18 nov 2016, 09:26

carsijaba je napisao/la:
virtuoz je napisao/la:Moze li netko postaviti sliku kako bi trebao izgledati istok u martu u trenutku otvaranja ?
Vidio sam toliko nacrta i planova da sam se izgubio. Kule, tribina sa krovom, tribina bez krova, dvoetazna tribina...

Iz uprave su najavili tribinu kapaciteta 4650 sjedecih mjesta, a ako se dobro sjecam planirani kapacitet bio je oko 7k.
Da li to znaci da ce sada napraviti donji dio tribine, a nekad u buducnosti napraviti i gornji dio + krov cime ce se povecati kapacitet ?


ISTOK "GRBAVICA"

slika

Jesi li 100% siguran ? Meni to jednostavno ne pije vodu.
Sjever je kapaciteta oko 5000 stolica (AnelZ je izbrojao, ne sjecam se koliki je bio tocan broj), kako je moguce da ce istok imati priblizan ili manji kapacitet od sjevera ako su tribine iste visine ali je zato istok dosta duzi ?
Ako ce tribine biti iste visine onda bi kapacitet istoka ovako odokativno trebao biti 7000-8000 zbog razlike u njihovoj sirini/duzini. Koliko znam, svaki nogometni trener, pa i onaj na Grbavici, je vise dug nego sto je sirok :mrgreen:

Po objavljenom kapacitetu (4650) meni se cini da u martu visina istocne tribine nece biti jednaka visini sjeverne.

Avatar
HAKENPUC
Postovi: 67
Pridružen/a: 29 jan 2016, 14:07
Kontakt:

Post Postao/la HAKENPUC » 18 nov 2016, 10:59

slika
slika

Zdenke u sastavu Sjeverne tribine stvaraju opticku varku. Evo i sam vidis koliko je Sjeverna tribina duza,
Zadnja izmjena: HAKENPUC, dana/u 18 nov 2016, 12:10, ukupno mijenjano 1 put.

virtuoz
Postovi: 666
Pridružen/a: 16 mar 2015, 22:59
Kontakt:

Post Postao/la virtuoz » 18 nov 2016, 11:23

Sad sve ima smisla :mrgreen:

Avatar
Signore
Postovi: 7941
Pridružen/a: 23 mar 2013, 10:16
Kontakt:

Post Postao/la Signore » 18 nov 2016, 11:30

Svaki sektor na sjeveru ima 500 stolica (5 gore-dolje), a sjever ima 6 tih sektora sto znaci da je kapacitet samo sjevera 3.000 sjedecih mjesta. Kompletna tribina sa zdenkama ima 5.377 sjedecih mjesta sto znaci da skoro 2.400 otpada na zdenke. To znaci da svaka zdenka ima oko 1.200 sjedecih mjesta od koji 600 ide na istok/zapad, a 600 na sjever. Kapacitet sjevera sa sjevernim polovicama zdenki bi iznosio 4.200 sjedecih mjesta.

Najavljena je dogradnja istoka s 4.650 sjedecih mjesta i tu jos dodas 600 od zdenke kod sjevera i to je vec 5.250, a ako bude i zdenka kod juga to je onda 5.850 sjedecih mjesta na istocnoj tribini u odnosu na 4.200 na sjevernoj.

gazijabih
Postovi: 274
Pridružen/a: 09 okt 2013, 15:31
Kontakt:

Post Postao/la gazijabih » 18 nov 2016, 11:39

Signore je napisao/la:Mozda taj parking dignuti cak i da jedan nivo bude iznad zemlje i onda 3m gore na prvom katu napraviti pomocni teren. Bila bi to atrakcija :mrgreen:

I sam sam se uvjerio u probleme parkinga u Sarajevu. Tocno tu negdje oko tog zutog iznad juga sam parkirao na plocnik :lol: I mrzio sam sebe zbog toga jer mrzim sve koji tako ostavljaju auta, ali parkinga jednostavno nije bilo, a bila je jos hrpa auta tu parkiranih isto tako. Od tad prakticiram naci placeni parking bilo gdje i vozati se taksijem :mrgreen:


U predizbornoj kampanji je jedan od kandidata za načelnika predložio realizaciju sličnog rješenja i čak je potrkrijepio to činjenicama i nekim projektom. Ne znam tačno o kome je riječ, ali slike koje sam vidio tad je ono o čemu pričate sada.

Avatar
ennis
Postovi: 2279
Pridružen/a: 24 feb 2012, 21:20
Kontakt:

Post Postao/la ennis » 18 nov 2016, 17:22

Signore je napisao/la:Svaki sektor na sjeveru ima 500 stolica (5 gore-dolje), a sjever ima 6 tih sektora sto znaci da je kapacitet samo sjevera 3.000 sjedecih mjesta. Kompletna tribina sa zdenkama ima 5.377 sjedecih mjesta sto znaci da skoro 2.400 otpada na zdenke. To znaci da svaka zdenka ima oko 1.200 sjedecih mjesta od koji 600 ide na istok/zapad, a 600 na sjever. Kapacitet sjevera sa sjevernim polovicama zdenki bi iznosio 4.200 sjedecih mjesta.

Najavljena je dogradnja istoka s 4.650 sjedecih mjesta i tu jos dodas 600 od zdenke kod sjevera i to je vec 5.250, a ako bude i zdenka kod juga to je onda 5.850 sjedecih mjesta na istocnoj tribini u odnosu na 4.200 na sjevernoj.

:clap: bravo za obasnjenje,fakticki dio zdenke cini vec dio istoka,vidicemo dal ce se fizicki razdvojiti istok i sjever na pola zdenke nekom barijerom vec posle izgradnje ovog dijela istoka ili kasnije.Takodje ovo nece biti citav istok (bar ja tako mislim) jer se on trenutno iz prakticnih razloga ne moze do juga odmah napraviti,vec ce se sve zavrsiti kad se krene u rekonstrukciju juzne tribine.Milim da ce to ici nekih cca 5-10 metara do gol linije (ili mozda grijesim,neka me neko ispravi ako je bolje upucen),ovo mi se cini logcnim zbog ulaza na jug.
SLOBODA NAVIJAČIMA

Avatar
JavierBosnia
Postovi: 3413
Pridružen/a: 12 jul 2015, 14:18
Lokacija: Sarajevo
Kontakt:

Post Postao/la JavierBosnia » 18 nov 2016, 17:56

ennis je napisao/la:
Signore je napisao/la:Svaki sektor na sjeveru ima 500 stolica (5 gore-dolje), a sjever ima 6 tih sektora sto znaci da je kapacitet samo sjevera 3.000 sjedecih mjesta. Kompletna tribina sa zdenkama ima 5.377 sjedecih mjesta sto znaci da skoro 2.400 otpada na zdenke. To znaci da svaka zdenka ima oko 1.200 sjedecih mjesta od koji 600 ide na istok/zapad, a 600 na sjever. Kapacitet sjevera sa sjevernim polovicama zdenki bi iznosio 4.200 sjedecih mjesta.

Najavljena je dogradnja istoka s 4.650 sjedecih mjesta i tu jos dodas 600 od zdenke kod sjevera i to je vec 5.250, a ako bude i zdenka kod juga to je onda 5.850 sjedecih mjesta na istocnoj tribini u odnosu na 4.200 na sjevernoj.

:clap: bravo za obasnjenje,fakticki dio zdenke cini vec dio istoka,vidicemo dal ce se fizicki razdvojiti istok i sjever na pola zdenke nekom barijerom vec posle izgradnje ovog dijela istoka ili kasnije.Takodje ovo nece biti citav istok (bar ja tako mislim) jer se on trenutno iz prakticnih razloga ne moze do juga odmah napraviti,vec ce se sve zavrsiti kad se krene u rekonstrukciju juzne tribine.Milim da ce to ici nekih cca 5-10 metara do gol linije (ili mozda grijesim,neka me neko ispravi ako je bolje upucen),ovo mi se cini logcnim zbog ulaza na jug.


Prema ovoj slici gore, gradit ce se do slova A. odnsono gradit ce se ovi dijelovi gdje su ispisana slova "GRBAVICA"
EDIN DŽEKO! <3 EDIN DŽEKO! <3 EDIN DŽEKO! <3

Avatar
AnelZ
Postovi: 3633
Pridružen/a: 20 okt 2011, 00:41
Lokacija: Hrasno
Kontakt:

Post Postao/la AnelZ » 18 nov 2016, 23:04

JavierBosnia je napisao/la:
ennis je napisao/la:Takodje ovo nece biti citav istok (bar ja tako mislim) jer se on trenutno iz prakticnih razloga ne moze do juga odmah napraviti,vec ce se sve zavrsiti kad se krene u rekonstrukciju juzne tribine.Milim da ce to ici nekih cca 5-10 metara do gol linije (ili mozda grijesim,neka me neko ispravi ako je bolje upucen),ovo mi se cini logcnim zbog ulaza na jug.


Prema ovoj slici gore, gradit ce se do slova A. odnsono gradit ce se ovi dijelovi gdje su ispisana slova "GRBAVICA"


:thumbup:

'Zdenka' prema jugu ce se graditi u sklopu projekta izgradnje juzne tribine.
"I dobro znajte, da sve sam njemu dao
zbog njega ja sam stoput u belaj pao"

AIESEC - najveća organizacija u svijetu vođena od strane mladih
http://www.aiesec.ba/

Avatar
AnelZ
Postovi: 3633
Pridružen/a: 20 okt 2011, 00:41
Lokacija: Hrasno
Kontakt:

Post Postao/la AnelZ » 18 nov 2016, 23:28

gazijabih je napisao/la:
Signore je napisao/la:Mozda taj parking dignuti cak i da jedan nivo bude iznad zemlje i onda 3m gore na prvom katu napraviti pomocni teren. Bila bi to atrakcija :mrgreen:

I sam sam se uvjerio u probleme parkinga u Sarajevu. Tocno tu negdje oko tog zutog iznad juga sam parkirao na plocnik :lol: I mrzio sam sebe zbog toga jer mrzim sve koji tako ostavljaju auta, ali parkinga jednostavno nije bilo, a bila je jos hrpa auta tu parkiranih isto tako. Od tad prakticiram naci placeni parking bilo gdje i vozati se taksijem :mrgreen:


U predizbornoj kampanji je jedan od kandidata za načelnika predložio realizaciju sličnog rješenja i čak je potrkrijepio to činjenicama i nekim projektom. Ne znam tačno o kome je riječ, ali slike koje sam vidio tad je ono o čemu pričate sada.


Samir Imamović, kandidat Naše Stranke za nacelnika opcine Novo Sarajevo. Na kraju je dobio 18,5% glasova (4832) te zavrsio treci u trci iza kandidata za nacelnika iz DF-a (19,8% ili 5181) i Nedžada Koldže kao kandidata iz SDA/SBB koji je na kraju osvojio cak 47,3% (12389)... Izlaznost u opcini Novo Sarajevo na lokalnim izborima je bilo krajnje mizerno i iznosilo je svega 40,53% od ukupnog broja biraca, a na to jos dodati da je 7,64% bilo nevazeci sto dovodi da je od ukupnog broja glasaca (69178) tek 37,85% (26183) bilo vazecih. To dovodi do zakljucka da je Koldžo dobio 17,91% glasova od ukupnog glasackog tijela i izabran da predstavlja sve ljude u toj opcini. To se zove gradjanska inertnost...

Na ovom forumu se o slicnim rjesenjima raspravljalo i prije nego je on predlozio, samo sto je on to predstavio i putem rendera i skica jer je u mogucnosti. Neka pomocni teren i bude na spratu, to mi nije bitno koliko mi je bitno da ovaj parking bude na minimalno dva nivoa. U ovom rjesenju mi se svidja i to da postoji jedan zaseban dio koji bi bio izravno spojen sa prostorom ispred zapadne tribine za potrebe parkinga za sluzbene osobe i ekipe. Evo tog prijeloga:

Samir Imamović: Moja priča o stadionu Grbavica je drugačija, realna i izvodljiva

Naša Stranka je napisao/la:Obećanja trebaju biti realna i u skladu sa mogućnostima i kapacitetima Općine Novo Sarajevo. Posljednjih 20 godina smo slušali predizborna obećanja svih mogućih kandidata za načelnike o izgradnji stadiona Grbavica. Moja priča o stadionu Grbavica je drugačija, realna i izvodiva

slika

Trenutna situacija nam ukazuje da bilo koje odigravanje utakmice na Grbavici, naselja Hrasno i Grbavica su blokirani nekih 6 sati na dan utakmice. Blokada nastaje zbog parkiranih vozila na svakom koraku. Povećanjem kapaciteta stadiona sa izgradnjom istočne tribine, taj problem će se itekako zakomplikovati i građani pomenutih naselja će postati taoci blokade i nesređenog življenja za vrijeme utakmice.

slika

Obaveza načelnika je da taj problem riješi. Naravno, za rješavanje problema treba imati viziju, stručnost, ali i sposobnost predviđanja situacija koje mogu izazvati probleme. Sa prijateljima arhitektama i grupom entuzijasta smo izradili idejno rješenje ”Izgradnja garaže stadiona Grbavice” na mjestu postojeće pomoćnog terena. Lokacija je idealna i može biti dio budućeg Regulacionog plana, te za taj lokalitet nema nikakvih vizija i rješenja u bližoj budućnosti.

slika

Formiranjem Javnog partnerstva, iniciranjem sastanaka sa potencijalnim investitorima, uključivanje Nogometnog saveza BiH i apliciranjem kod FIFA/UEFA fondova razvoja, ovaj projekta je realan i u interesu kluba, ali i građana naselja Hrasno i Grbavica. Garaža bi se gradila paralelno sa izgradnjom istočne tribine, a nakon izgradnje garaže, krenulo bi se u izgradnju pomoćnog terena po FIFA i UEFA standardima na krovu garaže iz pomenutih fondova.

slika

Za sam model garaže od 200 i više mjesta (da li ukopavanjem ili u nivou terena ili na 2 etaže) ovisi o dogovoru sa svim stranama. Općina bi bila sufinansijer garaže jer je Općini u interesu da građane izvuče iz blokade, ali je i Željezničaru u interesu da dobije funkcionalan i pravi pomoćni stadion. Također, kada se izgradi nova zapadna tribina stadiona, na taj krov garaže se može preseliti postojeća zapadna tribina, ali i popularni voz ”Ćiro”, te bi se time kompletirao izgled pomoćnog stadiona. Da bi Grbavica bila evropska i jednog dana ugostila reprezentaciju BiH, ona mora imati i parking mjesta, jer ne postoji na svijetu stadion kojeg ne prate parking mjesta.

slika


Naša Stranka
"I dobro znajte, da sve sam njemu dao
zbog njega ja sam stoput u belaj pao"

AIESEC - najveća organizacija u svijetu vođena od strane mladih
http://www.aiesec.ba/

Avatar
sajo10
Postovi: 9379
Pridružen/a: 27 jan 2010, 23:37
Lokacija: Landskrona, Swe
Kontakt:

Post Postao/la sajo10 » 28 nov 2016, 15:36

Početak gradnje istoka sve bliže...

Kompanija Butmir počela je sa pripremom gradilišta za izgradnju istočne tribine Stadiona Grbavica.

Na platou iza istočne tribine postavljen je kontejner kompanije koja će izvoditi radove, te je na taj način počela priprema gradilišta za izgradnju istočne tribine. U narednim danima obavit će se i ostali dijelovi pripreme gradilišta, da bi nakon što Općina izda građevinsku dozvolu, radovi odmah mogli započeti.

Podsjetimo, istočna tribina će biti kapaciteta 4.650 sjedećih mjesta, a rok za izvođenje radova iznosi tri mjeseca od početka izgradnje. U toku je i akcija “Izgradimo istočnu tribinu” koja podrazumijeva kupovinu desetogodišnje ulaznice za središnji dio istoka po cijeni od 1.000,00 KM.


slika

slika

slika
Visca el Barça! /// Volim te Željo!

Odgovori

Natrag na “Ostalo”

Online

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 3 gosta.