Eurobasket 2017

Aktuelna dešavanja na domaćoj i međunarodnoj sportskoj sceni.

Moderatori/ce: ribery,insider,rio_Ferdy88

Avatar
alan_kardec
Postovi: 12479
Pridružen/a: 19 jul 2008, 11:19
Lokacija: Medellín, Colombia
Kontakt:

PostPostao/la alan_kardec » 03 okt 2017, 01:28

Ne kontam što će im ovakve izjave, koje pri tome smrde na rasizam. Čini se da im nije svejedno što ih u vrhu evropske košarke nema nigdje i što je tamo neka Slovenija uzela titulu.
Sa druge strane, pominjući kako se Pejdž ne razlikuje od ostalih srpskih košarkašica, dali to oni u nekom skorijem periodu najavljuju naturalizovanog igrača u svojim redovima, ali sa odgovarajućom bojom kože. :hmmmmm:
RIP Adis Selmanović

'Моја љубав према Звезди, као и све највеће љубави, потиче из куће'!

Divos
Postovi: 465
Pridružen/a: 27 jan 2016, 20:31
Kontakt:

PostPostao/la Divos » 03 okt 2017, 08:10

Везано за "збуњујући" текст који је Филип пренио (http://www.eurohoops.net/en/eurobasket/ ... asketball/), ту да би боље схватили виђења Литванаца (која овако срочена мало вуку на расизам, но и ту можда има манипулаџције када се преносе делови изјава) ваља нам покушати ствари сагледати из њихове перцепције.

Литванци свакако заслужују да их се зове "земљом кошарке", кошарка је изузетно популарна, много улажу у националне селекције, у млађе категорије, имају јаку школу, њихови клинци у такмичењима млађих узраста су често технички знатно испред својих вршљака из других земаља. Опет они имају неки свој систем вредности (о томе је Џикић који је радио код њих и одлично познаје тамошње прилике, више пута говорио), имају и свог "љутог ривала", и мечеве своје селекције деле на оне против Србије и против осталих противника. И то је тако, они тако гледају на то.

Добар резултет и успех Словеније је мало продрмао те односе и постављени систем вредности у кошаркашкој Европи. Литванци након за њих разочаравајућег наступа ће, како и јесте разумљиво, наћи неко своје образложење зашто је испало како не треба. Па ће тако провући отприлике, Словенија јесте остварила успех, али није то све њиховом "кривицом".
И ту ће поменути натурализованог играча и српског стручњака на клупи Словеније. Како и написах, они држе до неких принципа, не натурализју играче (а тренутно би им добро дошао плеј, но они терају по своме), ту ће се равнати према "одабраном" љутом ривалу, Србији са којим деле исту философију према кошарци, зато и ово немушто правдање ситуације из женске кошарке, и изјава која помало вуче на расизам.

У сваком случају ово би могла бити посебна тема ("натурализовани играчи у кошарци, да или не"), али када је Филип пренио текст да напишем коју.
У кошарци је дозвољено имати у националној селекцији једног натурализованог играча, и ту прича завршава. Хоће ли националне селекције искористити ту могућност или не, свакој по вољи.

Такође, питање селектора је ствар сваког савеза кога ће ангажовати. Лично ми више смета залуђеност неких селекција Америма, па ангажују америчке тренере. И ти Амери имају проблема да разумију менталитет у тој земљи и играча коју воде, ту је и језичка баријера, и та американизација на силу, и чисто ради американизације (јесу Амери неприкосновени, али имају и неисцрпну базу играча са перфектним предиспозицијама који уз то имају и страшан мотив јер им је кошарка начин да побегну из гета), и не иде, и временом има само супротан ефект. Ако већ неке земље немају квалитетног тренерског кадра, и узимају стране стручњаке, боља је опција европски стручњак, а ту се некако школа са ових простора (па и Грк Итудис и Италијан Тринкијери су по много чему у тој причи, што и сами признају) намеће.
Словенци су мудро изабрали стручњака на клупи, и то им се вратило.

Узгред, код натурализованог играча, Словенци имају доста поштен приступ, не муљају попут неких (пре свих Турци), не изигравају прописе, не праве преседане ("случај Гавел"), и ту су прозивања Литванаца ипак упућена на погрешну адресу.

filip13
Postovi: 29746
Pridružen/a: 09 okt 2012, 18:26
Kontakt:

PostPostao/la filip13 » 03 okt 2017, 08:42

pametno napisano @divos

lumani
Postovi: 10743
Pridružen/a: 21 apr 2012, 10:15
Kontakt:

PostPostao/la lumani » 04 okt 2017, 09:11

cuj to,smeta im i trener Slovenije :mrgreen: :mrgreen: a Kazlauskas trenirao Grcku :urnebes:

Avatar
Mirko
Postovi: 798
Pridružen/a: 19 avg 2017, 20:00
Lokacija: ćivot

PostPostao/la Mirko » 14 okt 2017, 14:57

Steph WroteColonAl' đe je onaj Mirko? Da nije krep'o? :rol:


:urnebes:
Planiram na Zvezda - Arsenal uskoro... Haj' sa mnom, dacu ti bolan i milost: Zvezdin sal, srpsku trobojku i kartu za zapadnu tribinu... :D
BSK-ovci, zavešćemo vam diktaturu!

Avatar
alan_kardec
Postovi: 12479
Pridružen/a: 19 jul 2008, 11:19
Lokacija: Medellín, Colombia
Kontakt:

PostPostao/la alan_kardec » 14 okt 2017, 18:29

Mirko WroteColon
Steph WroteColonAl' đe je onaj Mirko? Da nije krep'o? :rol:


:urnebes:
Planiram na Zvezda - Arsenal uskoro... Haj' sa mnom, dacu ti bolan i milost: Zvezdin sal, srpsku trobojku i kartu za zapadnu tribinu... :Dniđe taj neće :mrgreen:
RIP Adis Selmanović

'Моја љубав према Звезди, као и све највеће љубави, потиче из куће'!

Avatar
Steph
Postovi: 4133
Pridružen/a: 18 jun 2013, 18:02

PostPostao/la Steph » 14 okt 2017, 19:32

eo ga, k'o pravi binSr, oživio poslije mjesecNatrag na “Aktuelne teme”

Online

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 1 gost.