NBA Finals 2017

Moderatori/ce: ribery,insider,_dreamer_,Monolog

Avatar
Epidaurus
Postovi: 16830
Pridružen/a: 15 maj 2014, 14:37
Kontakt:

NBA Finals 2017

Post Postao/la Epidaurus » 30 maj 2017, 00:54

Nakon (očekivano) dosadnog playoffa po konferencijama, došli smo do velikog finala koje smo vjerujem svi godinu dana željno iščekivali. Veliki revanš i repriza finala iz prethodne dvije godine, završno poglavlje trilogije koje će nam konačno dati odgovor na pitanje koji je od dva svijeta bolji. Da li je bolja iso heavy košarka Cavsa zasnovana na dva vrhunska ofanzivca sa gomilom šutera oko njih ili timska košarka Warriorsa koji su kretanje igrača sa i bez lopte doveli skoro do vrhunca.

U odnosu na prošlo finale, obje ekipe su pretrpjele određene promjene. Svakako je da su promjene kod Warriorsa osjetnije obzirom da su se odrekli dva bitna člana šampionske jezgre Boguta i Barnesa da bi doveli jednog od najvećih strijelaca koje je igra ikad imala Kevina Duranta. Osim njih dvojice, Warriorsi su izgubili još i veći dio klupe iz prošlih sezona ali ona dva najbitnija člana Igoudala i Livingston su i dalje tu. Dodavanjem Duranta, takozvana "Petorka Smrti" Warriorsa je postala još strašnija. Barnes je odrađivao solidnu rolu u oba smjera zbog sposobnosti da pogađa šuteve i gura se sa četvorkama ali je u prošlogodišnjem finalu debelo zakazao promašivši veliki broj otvorenih šuteva. Durant sada tu daje jednu novu dimenziju u oba smjera. O njegovim ofanzivnim kvlaitetama je sve manje više poznato dok u odbrani donosi veći kvalitet od Barnesa zbog fenomenalne atletike i dužine. Svi se sjećamo kakvu je rolu odradio na Greenu i preuzimanju Curryja prošle godine u finalu zapada. Bitni dodaci su još i West, Pachulija i McGee. Prva dvojica omoguću Warriorsima da manje više nadoknade Bogutovo razigravanje s visokog posta i kroz handoff, a McGee u limitiranoj roli može kvalitetno odraditi posao u zaštiti obruča. Naravno, Bogut je svakako kvalitetniji od njih u ovim rolama.

Što se Cavsa tiče, najbitnije promjene u odnosu na prošlu godinu su dodatak Korvera i Deron Williamsa. Korver je još jedan elitni šuter, jedan od najboljih u historiji košarke, koji će Jamesu i Irvingu omogućiti još bolji spacing i još više prostora za ulaze. Deron je tu kao zamjena za Dellavedovu i zasigurno je da je kvalitetniji napadač od njega međutim nema taj Dellyjev presing kvalitet. Ostatak ekipe je manje više isti. Svakako da su Cavsi dodatkom ova dva igrača kvalitetniji no prošle godine što su pokazali i u PO prosto pregazivši ostatak istoka kao malo ko prije njih.

Što se tiče igara obje ekipe u regularnoj sezoni, Warriorsi su tu svakako više pokazali. Cavsi su se mučili sa odbranom dobar dio sezone i time stvorili osnovane sumnje da nisu dobri kao prošle godine ali to su u playoffu brzo demantovali. Napad im je bio očekivano elitan (3. u ligi) dok je odbrana bila na lošem 21. mjestu. Kao što sam već rekao, u playoffu, nakon početnih muka sa Pacersima, su te sumnje otklonili brutalno pregazivši Raptorse i Celticse. James je u čitav PO igrao na nekom nestvarnom nivou i odigrao je samo jednu jedninu lošu utakmicu (koja je rezultovala i porazom protiv Bostona). Kyrie se mučio kroz prve dvije runde ali je i on digao igru na visok nivo protiv Bostona, naročito u zadnje 3 utakmice. Što se ostatka ekipe tiče, Love je također odradio relativno kvalitetan PO (naročito šuterski) a i ostali snajperi su bili na nivou (timska trica na nestvarnit 43,5%).

Warriorsi su čitavu sezonu odradili na nivou. U regularnoj sezoni su ostvarili 67 pobjeda i 15 poraza i pri tome imali prvi napad i drugu odbranu lige. U početku je bilo malo sumnji o tome kako će Curryi i Durant koegzistirati li te sumnje su vrlo brzo nestale. Steph je također imao krizni period gdje je igrao ispod onog nivoa na koji nas je navikao ali je nakon povrede Duranta krajem sezone i kroz čitav PO pokazao zašto je bio dvostruki MVP i zašto ga se smatra jednim od najboljih igrača svijeta. Durant je odradio možda i najkompletniju sezonu karijere do povrede, a Green i Klay na standardnom nivou. Bitno je također naglasiti da je Green odigrao defanzivno vjerovatno i najbolju sezonu karijere obzirom da je stizao zatvarati rupe bolje nego ikad do sada.

Prve 3 runde su Warriorsi lako riješili pregazivši sve što im se našlo na putu. Ipak, bitno je istaknuti da su imali sreće s povredama protivničkih igrača jer su Blazersi bili oslabljeni neigranjem našeg Jusufa Nurkića, a zatim je Jazz nakon prve utakmice ostao bez Hilla. Onda je došla prva utakmica protiv Spursa i Zazino (ne)namjerno podmetanje noge u doskok Leonarda na velikoj prednosti Spursa. Nakon toga su Warriorsi okrenuli tu utakmicu najviše zahvaljujući Stephu i KDu pa zatim relativno lako dobili naredne 3 za savršenih 12-0 kroz prve 3 serije.

U samo finale, Warriorsi ulaze kao favoriti obzirom na kvalitet ekipe. Daleko od toga da Cavsima istog fali ali Warriorsi imaju jednostavno još više kvaliteta. Ipak, Warriorsi su i prošle godine ušli u finale kao vjerovatno još veći favoriti pa su ispustili ogromnu prednost od 3-1 i izgubili finale. Tu seriju su LeBron James i Kyrie Irving odradili na nekom nevjerovatnom nivou, a pogotovo je briljantan bio Kralj koji je predvodio sve igrače oba tima u svih 5 statističkih kategorija (poeni, asistencije, skokovi, ukradene lopte i blokade).

Kao što je već naglašeno na početku teksta, stil igre ove dvije superekipe se bitno razlikuje. Warriorsi svoju igru baziraju na vrhunskom protoku lopte i traženju najboljeg mogućeg šuta. To im omogućava veliki broj playmakera u ekipi. Curry, Draymond, KD, Iggy, Livingston, Klay pa i djelomično Zaza i West su sve redom igrači koji mogu podvaliti taj pas i namjestiti sugiraču neke poene. U tome leži sva ta ljepota njihove igre o kojoj ljudi pričaju već tri godine. Ipak, prošle godine su Cavsi u finalu malo fizikalnijom igrom zaustavili taj napad Warriorsa koristeći taktiku preuzimanje na svakom bloku. Time su Warriorse tjerali da rješavaju napade iskorištavanjem missmatch situacija igrajući 1 na 1 što jednsotavno nije stil ove ekipe. Sada pak u ekipi imaju u vidu Duranta ultimativno oružje za rješavanje tih missmatch situacija pa je samim time i odbrana protiv njih teža.

Svi se pak pitamo da li će Warriorsi u finalu konačno osloboditi to atomsko oružje u vidu pick igre Stepha sa KDem i Greenom. Ove godine su tu akciju vrlo rijetko koristili dok im je pick Steph-Green prošle godine bio skoro pa neizostavno oružje u gustim utakmicama na koje većina timova nije imala nikakvog odgovora. Braniti tu akciju je na papiru skoro pa nemoguće. Općepoznato je da je Steph opasnost za protivnički koš čim pređe pola terena i da na svakom picku zahtjeva ili perfektno preuzimanje ili udvajanje jer u protivnom će imati otvoren šut. Problem kod udvajanja na picku Steph-Green leži u Greenovoj kvaliteti razigravanja nakon kratkog odmotavanja. Time protivnička odbrana daje Greenu da razigrava u situaciji 4 na 3 u čemu se već pokazao kao izvanredan. Rješenje je za tu akciju bilo preuzimanje sa dovoljno brzim i atletičnim igračima koji mogu ispratit i Stepha i Greena. Davanje missmatch situacije Greenu i nije neki veliki problem za odbranu jer on nije neki strijelac iz takvih situacija. Međutim, uvođenjem Duranta u pick igru sa Stephom se stvara jedan novi problem. To je ostajanje beka na KDu. U takvim situacijama je KD ubitačan i čitavu karijeru takve situacije rješava bez većih problema. za zaustaviti ga u takvim situacijama bi bila neka fizikalnija odbrana kakvu je na njemu svojevremeno igrao Tony Allen ali pitanje je imaju li Cavsi u Shumpertu, Smithu i irvingu igrača za odraditi to. Uglavnom, bit će zanimljivo vidjeti za kakvu varijentu ovih situacija će se odlučiti Lue (zlobnici bi rekli James).

Što se defanzive Warriorsa tiče, tu znamo da je već sve zasnovano na preuzimanju na svakom bloku. To je Warriorsima uveo defanzivni mastermind Ron Adams, a to su u mogućnosti jer imaju odlične atlete i dugonje na većini pozicija te prije svih Green sa svojom sposobnosti da bude univerzalni korektor svih propusta odbrane. Naravno, ta odbrana i presing na loptu najviše dolazi do izražaja kada je u igri "Petorka Smrti" jer su Iggy, Klay i Durant sve redom odlični defanzivci. Curry zbog svoje fizičke inferiornosti u odnosu na ostatak ekipe dođe kao svojevrsna defanzivna labilnost što će Cavsi kao i prošle godine pokušati maksimalno iskoristiti. Opet, daleko od toga da je Steph neka defanzivna rupetina jer se pokazao kao dosta kvalitetat kradljivac lopti i u stanju je kvalitetno odraditi timska defanzivna zaduženja.

Pominjanjem Stephovih problema u 1 na 1 odbrani dolazimo do ključa napada Cavsa. Sigurno je da će težiti napadanju Stepha u svim mogućim situacijama preko Kyriea i LeBrona jer time ne samo da imaju najpovoljniji match up nego i dodatno umaraju ključnog igrača za napad Warriorsa. Prošle godine smo gledali veliki broj izolacija za Jamesa i Kyriea protiv Stepha i većinom su ih uspješno rješavali jer se radi o klasnim iso igračima. Kyrie u ritmu je jedna od najljepših stvari u košarci zasigurno, a u iso situacijama njegov talenat najviše dolazi do izražaja. On i LeBron će težiti da što više napadaju obruč jer Warriorsi više nemaju Boguta i time bi mogli biti ranjivi u reketu ili da izbacuju povratne na otvorene trice suigračima nakon udvajanja. Napad Cavsa nije toliko složen kao napad Warriorsa pa ga se ne treba pretjerano analizirati ali zasigurno nije ništa manje efikasan zbog vrhunske šuterske kvalitete čitavog rostera.

Što se defanzive Cavsa tiče, nema sumnje da će opet ići na preuzimanje svega i svačega i time izbaciti Warriorse iz zone komfora jterajući ih da igraju više 1 na 1. Tu su svakako ključni igrači Tristan i LeBron. Tristan je jedan od najboljih visokih u ligi kada je u pitanju preuziamne bekova na perimetru, a LeBron u full pogonu je faktički bolja verzija Draymond Greena. U stanju je čutavi svih 5 pozicija, pomagati na sve strane i svog igrača držati manje više usporenim. Pitanje je da li će ovdje Lue staviti Brona na Duranta i time ga usporiti ili će ga pak držati na Draymondu da preuzima Stepha na pick igri i ima više slobode za pomagati na propustima odbrane. Protiv niske petorke Warriorsa svakako očekujem više LeBrona na Iggyju/Livingsonu kao najlošijim šuterima od vanjskih igrača Warriorsa i time bi ta njegova najveća odbrambena kvaliteta čitanja igre i pomaganja u roli libera došla maksimalno do izražaja. JR je do sada odradio solidan posao defanzivno na Georgeu i DeRozanu ali staviti njega na Duranta opet može biti svojevrsni rizik jer je KD kao strijelac ipak kategorija za sebe u odnosu na ovu dvojicu.

Možda najidealnije rješenje za odbranu Cavsa je da počinju sa Loveom na klupi i Jeffersonom/Shumpertom umjesto nejga u petorci. Time bi smanjili opasnost da Warriorsi napadaju Kyriea i Lovea kroz pick na minimum, a i jedan od ove dvojice bi mogao ganjati Klaya kroz blokove dok je JR na KDu, a LeBron na Draymondu i pomaže gdje god zatreba. Prošle godine, svi se sjećamo, su Cavsi našli način za okrenuti Warriorse baš kada su instalirali Jeffersona u petorku umjesto Lovea jer Richard im defanzivno daje više mogućnosti od Kevina. To pitanje svakako ostaje na Lueu da odluči i sigurno je da odluka neće biti laka. Neki se otrov mora izabrati jer Warriorsi imaju jednsotavno previše opcija u napadu. Po mom mišljenju, bolje je pustiti Duranta da trpa iz izolacija jer je napad Warriorsa tada lošiji nego kada Steph vrti pick i pleše po terenu. Steph u svom "ludilu" većinom pokreće i razigrava čitavu ekipu, a usput utrpa 40 poena dok KD u ritmu utrpa isti broj poena ali ostatak ekipe ostane hladan i većinom posmatra u napadu. Svi znamo da Warriorsi započnu svoje ludilo gdje su u stanju pregaziti protivnika u svega par minuta baš onda kada Steph počne pogađati svoje šuteve.

Uglavnom, zasigurno nas očekuje vrhunsko i nadam se neizvjesno finale. Obje ekipe imaju nevjerovatnu napadačku moć i niz šutera koji su u stanju zatrpati protivnika u svakom trenutku. Sama činjenica da u uvodu nisam previše pričao o fenomenalnim igračima kao što su Klay i Love najbolje pokazuje koliko ove obje ekipe prste od ofanzivne moći jer govorimo o ljudima sposobnim utrpat 30 poena za četvrtinu kad ih krene šut. Na kraju, saznat ćemo da li će Warriorsi novom titulom napraviti dodatni korak ka postajanju jedna od NBA dinastija ili će LeBron i Kyrie novom titulom napraviti dodatni korak ka jednom od najboljih dua svih vremena. Da li će Steph dodatno podići svoj status na listi najvećih playmakera ikad ili će LeBron doći još jedan korak bliže Jordanu u GOAT diskusiji. Nadam se jednom odličnom finalu i 7 vrhunskih utakmica čisto da se obje ekipe na neki način "iskupe" za dosadnu dominaciju kroz konferencije. Neka završni dio trilogije počne !
#MambaOut
#ShineonYoucrazyDiamond
23.08.1978 - 26.01.2020
Zivis moj Boze. 8/24 forever.

Avatar
L-Train
Postovi: 10790
Pridružen/a: 10 mar 2010, 23:56
Kontakt:

Post Postao/la L-Train » 30 maj 2017, 01:12

E tako se uvod pravi :bow: :salut:
Okusi strah, bol, mrznju i barut
i zivi u toj nadi da ce sutra ipak svanut,
na sekund nosi teret mojih rana
dok grad ti sapce pricu jezikom oziljaka.

Avatar
branimir85
Postovi: 12674
Pridružen/a: 05 jul 2015, 20:17
Kontakt:

Post Postao/la branimir85 » 30 maj 2017, 01:18

sve je napisano :salut: :salut: ključaj temu :kafa:
"S jednim milijunom dolara ili s pet, deset ili sto, opet možeš samo jednom dnevno ručati i večerati. "

Avatar
invincible1921
Postovi: 9650
Pridružen/a: 11 apr 2013, 19:30
Lokacija: Istocno od raja
Kontakt:

Post Postao/la invincible1921 » 30 maj 2017, 01:19

Warriorsi su na papiru favoriti bar 70-30 ali Lebron je Lebron bice zanimljivo. Iako svim srcem navijam za Lebrona objektivno 4-3 za GSW
ZELJEZNICAR volim ja, igru kratkih pasova, ludilo na tribinama...

!INTER ---Manchester City!

NY KNICKS!

Ako sam patriota nisam budala....

Avatar
Besic
Postovi: 10922
Pridružen/a: 08 mar 2014, 11:49
Lokacija: Zaljev
Kontakt:

Post Postao/la Besic » 30 maj 2017, 01:25

Ide ovo u 7
NBA Champion (2017) , Finals MVP (2017) MVP (2014) Youngest scoring champion ever, 4x scoring champion.

Avatar
BernardBarnjak
Moderator
Postovi: 14355
Pridružen/a: 27 okt 2010, 10:04
Lokacija: Sarajevo, tribina zapad
Kontakt:

Post Postao/la BernardBarnjak » 30 maj 2017, 08:05

slika

slika
Bernard Barnjak, igrac Sarajeva koji je presao u Hajduk kasnih 80-tih, a u FK Sarajevu bio pravo popularan, ljubimac navijaca.

Avatar
Tracy3McGrady
Postovi: 7532
Pridružen/a: 12 feb 2012, 02:47
Kontakt:

Post Postao/la Tracy3McGrady » 30 maj 2017, 09:00

BernardBarnjak je napisao/la:
slika

slika

Od svega ovoga, mene zanima šta dole piše o Penny Hardaway-u, može li se ovo gdje pročitati?

Penny Hardaway #1
Anfernee "Penny" Hardaway #1

Avatar
KK_Bosna
Moderator
Postovi: 7656
Pridružen/a: 11 mar 2008, 15:55
Kontakt:

Post Postao/la KK_Bosna » 30 maj 2017, 18:38

:tokralju: za uvod

ovo je prvi tvoj post koji sam s uzivanjem procitao :thumbup: vidis da mozes biti objektivan kada hoces :tralala:
"Po cistom individualnom kvalitetu od CP3a s vrhunca je bolji samo Magic Johnson"
"Paul George nije superstar. Argument: Superstara ne trpa Joe Ingles u dzep"

Avatar
jose
Postovi: 7171
Pridružen/a: 20 okt 2009, 17:19
Kontakt:

Post Postao/la jose » 30 maj 2017, 20:47

Tracy3McGrady je napisao/la:
BernardBarnjak je napisao/la:
slika

slika

Od svega ovoga, mene zanima šta dole piše o Penny Hardaway-u, može li se ovo gdje pročitati?

Penny Hardaway #1

http://www.slamonline.com/college-hs/pe ... 7MCvusJ.97
Velež, LA Lakers, Chelsea FC, Chievo Verona, Atletico Madrid, Scuderia Ferrari

Avatar
miki_92
Postovi: 20157
Pridružen/a: 07 jun 2010, 19:41
Kontakt:

Post Postao/la miki_92 » 30 maj 2017, 20:54

Jeff Van Gundy's NBA Finals prediction: "I don't think the Warriors will be challenged. I think they'll be in the same situation as last year, up 3-1 coming home. In my time in the NBA, this is the biggest talent differential between the best team and the second-best team."
"This whole thing is pretty much done. We're more ghosts than people."

Avatar
Brokula
Postovi: 18883
Pridružen/a: 13 feb 2014, 18:32
Kontakt:

Post Postao/la Brokula » 30 maj 2017, 22:03

Čitava filozofija odbrane Warriorsa će biti da Durant ne dozvoli switch Lebrona na Curry-a, što se prošle sezone dešavalo konstantno, i jedan od ogromnih razloga zašto su Cavsi okrenuli seriju.

I koga će James čuvati u odbrani. Nema šanse da čuva Duranta je bi serija bila završena u 5 vjerovatno.
7 - Tottenham Hotspur are the first English side to concede seven goals in any European competition since Tottenham Hotspur themselves lost 0-8 to FC Koln in the UEFA Intertoto Cup in July 1995. Spursy.

Avatar
KK_Bosna
Moderator
Postovi: 7656
Pridružen/a: 11 mar 2008, 15:55
Kontakt:

Post Postao/la KK_Bosna » 30 maj 2017, 22:13

mislim da ce se lebron odmarati na klayu

irving - curry/shaun
smith/shump - durant
lebron - klay
love - pachulia/mcgee/iggy
thompson - green
"Po cistom individualnom kvalitetu od CP3a s vrhunca je bolji samo Magic Johnson"
"Paul George nije superstar. Argument: Superstara ne trpa Joe Ingles u dzep"

hrn
Postovi: 858
Pridružen/a: 07 dec 2016, 22:08
Kontakt:

Post Postao/la hrn » 30 maj 2017, 22:20

Ja ne vidim nacin kako Cavsi mogu zaustavit Warriorse

Avatar
Slatinash_7
Postovi: 2949
Pridružen/a: 20 jun 2009, 17:56
Kontakt:

Post Postao/la Slatinash_7 » 30 maj 2017, 22:26

hrn je napisao/la:Ja ne vidim nacin kako Cavsi mogu zaustavit Warriorse

Pa kad imas najboljeg igraca na parketu sve se mijenja,mislim pod uslovom da James bude najbolji igrac na parketu..Irving hero ballom nadigra Currya sto je sasvim moguce,James Duranta sto je isto moguce,Klay je svakako u rupi,zamisli da je Tristan zabio vise bacanja od njega..Presudno ce biti ja mislim Love-Green kako ce teci,ako Love rasiri dovoljno reket da James pocne unistavati GSW imaju Cavsi neke sanse..nije to sad toliko ni blizu ali kad malo bolje razmislis,imas Jamesa i onda je sve puno lakse..a Warriorsi pod pritiskom,malo choke nek se desi eto titule u Clevland opet...
Slatina Bog i batina

Fukare Slatina i Modra blatina

Avatar
Epidaurus
Postovi: 16830
Pridružen/a: 15 maj 2014, 14:37
Kontakt:

Post Postao/la Epidaurus » 30 maj 2017, 22:28

Stephen MVP sa 30+ poena u utakmici, idealna prilika da zakuca status top 5 playa ikad.
#MambaOut
#ShineonYoucrazyDiamond
23.08.1978 - 26.01.2020
Zivis moj Boze. 8/24 forever.

Avatar
Lillard
Postovi: 24859
Pridružen/a: 28 mar 2013, 23:46
Kontakt:

Post Postao/la Lillard » 30 maj 2017, 22:36

Ko ima više dokazat u finalu, Durant ili Curry? :kafa:
"Last time they count me out, what I do Game 6?"

Avatar
Kawhi
Postovi: 24032
Pridružen/a: 04 nov 2013, 17:36
Kontakt:

Post Postao/la Kawhi » 30 maj 2017, 22:37

Lillard je napisao/la:Ko ima više dokazat u finalu, Durant ili Curry? :kafa:

Kevin ne može ništa dokazati u finalu. Steph možda pokaže da je na nivou Kyreia.
Danju hladna k'o Kazan, noću sija k'o Rubin

Avatar
Brokula
Postovi: 18883
Pridružen/a: 13 feb 2014, 18:32
Kontakt:

Post Postao/la Brokula » 30 maj 2017, 22:38

Po meni Curry ima mnogo više dokazati nego Durant.
7 - Tottenham Hotspur are the first English side to concede seven goals in any European competition since Tottenham Hotspur themselves lost 0-8 to FC Koln in the UEFA Intertoto Cup in July 1995. Spursy.

Avatar
Epidaurus
Postovi: 16830
Pridružen/a: 15 maj 2014, 14:37
Kontakt:

Post Postao/la Epidaurus » 30 maj 2017, 22:38

Lillard je napisao/la:Ko ima više dokazat u finalu, Durant ili Curry? :kafa:

Onaj koji nema titule i samo jednu MVP nagradu :kafa:
#MambaOut
#ShineonYoucrazyDiamond
23.08.1978 - 26.01.2020
Zivis moj Boze. 8/24 forever.

Avatar
Lillard
Postovi: 24859
Pridružen/a: 28 mar 2013, 23:46
Kontakt:

Post Postao/la Lillard » 30 maj 2017, 22:49

Ako Curry bude MVP to je argument kontra Duranta, ako Durant bude MVP to je argument kontra Currya :mrgreen:
Jedino ako Bron uzme, argument protiv obojice .
"Last time they count me out, what I do Game 6?"

Zaključano

Natrag na “Arhiva”

Online

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 6 gostiju.