Evo mali rezime nakon prva dva kola u većini grupa:
Grupa B: Francuzi su očekivano sigurni putnici na Euro, a Nizozemska je pokazala da je prilično ranjiva. Grčka ili Irska bi morali imati savršene kvalifikacije da se kvalifikuju, a vjerujem da će biti tu rasipanja bodova svakako. Nizozemska ima i siguran baraž, koji će biti lagan, pa je to olakšavajuća okolnost. Grci čak djeluju skroz pristojno nakon dugo vremena, zanimljiva grupa.
Grupa C: Razočarala me Ukrajina u Londonu, ko da su Lihtenštajn, a imaju dobru ekipu. Engleska je završila posao, a Ukrajini će vjerovatno neutralni tereni biti otežavajuća okolnost. Ne bih ih skroz otpisao naspram Italije, ali teško.
Grupa E: Bezveze grupa, gdje čak ni kiks Čeha u Moldaviji ne znači ništa. Albaniji je maksimum da nabije Farane i Moldavce i otkine bod Češkoj. Ako i ovo mogu (nabiti Farane i Moldavce). Ovdje su Poljska i Češka sigurni.
Grupa F: Uz dosta muke, Austrija ipak riješila najlakše utakmice, a Belgija najtežu. Belgija je ovdje sigurna ipak, a Švedska/Austrija će se rješavati međusobno, mada mislim da su Švedi osjetno bolji.
Grupa G: Srbija će napokon da igra Euro, mada nisu pokazali ništa specijalno, ali grupa je takva kakva jeste. S druge strane, Mađari su fakat zaslužili sreću s ovakvom grupom i vjerujem da će izrutinirati prolazak do kraja. Crna Gora standardno, biće i dobrog i lošeg, ali teško za više od 3. mjesta. Bugarska podmladila ekipu, jedina u Evropi, pa ćemo vidjeti za par ciklusa.
Grupa H: Najgluplja grupa u univerzumu gdje niko sem Danske nema kvalitet ni za šta. Slovenija i Finska su do sada uradili dobar posao, a Sjeverna Irska usrala. Danska, i pored kiksa, ne može imati probleme u ovakvoj grupi. Šteta je za poraz Kazahstana od Slovenije, jer bi se i oni mogli uključiti i kuhati (recimo naredni prozor idu San Marinu i Sj. Irskoj i nek uzmu 4 boda, već je panika). Najneizvjesnija grupa svakako, rekao bih da su Danci 90% među prve dvije, Slovenija 50%, Finska 40%, Kazahstan 20%. Ostali nemaju šanse.
Grupa J: Portugal siguran, ostalo se svodi na borbu BiH i Slovačke. Sve ispričano.
Večeras:
Gruzija-Norveška izuzetno bitan meč. Ako Gruzija dobije, ozbiljan su kandidat za Euro. Ako ne, ipak trebaju jesti još pure.
Turska-Hrvatska u ludom momentu gdje bi bilo najzanimljivije da Turci dobiju, pa da se nešto zakuha u grupi. Mada, toliko su mi odvratni fudbalski, onolika nacija a tako traljava, da ne znam šta da mislim. Pitanje je koliko Vels može rutinirati Armeniju i Latviju na kraju.
U grupi I bi Kosovo, Švicarska i Rumunija trebali rutinirati. Na taj način priča se svodi na Kosovo/Rumunija omjer.
Helem, ako gledam ova prva dva kola, rekao bih da bi baraž mogli biti na fazon:
A: Austrija-Latvija, Vels-Estonija
B: Izrael-Ukrajina, BiH-Finska
C: Gruzija-Luksemburg, Grčka-Kazahstan
Helem, nama je opet put kroz baraž najgori i treba izbjeći to. Ili navijati da se Ukrajina plasira direktno nekim čudom, pa da nama za protivnike ostanu Izrael, Škotska, Finska, eventualno Island itd. To je nekako prihvatljiva opcija.