Postao/la zaboljisportuBiH » 14 jun 2013, 16:39
Vidim svi se igraju pa evo i ja malo da se igram menadžera. Nevjerovatno je koliko omalovažavate naše igrače. Sigurno je da svi vrijede više kad se porede sa ostalim ligama i cijenama tih igrača. Pogotovo Benju Čolića kad čujem da kritikuju raja to mi je van pameti. Momak je pored Stane, Kvese i Zole trenutno naš najcjenjeniji igrač. Neću da ulazim u detalje jer vidim da ovdje mnogi ne razumiju. Stana je recimo po meni bolji igrač od Vršajevića. Brz ko i on, ima centaršut dobar sa obje noge, mlađi. Može krpiti četiri pozicije, neku bolje neku gore i da ne nabrajam dalje. Malo još da se uozbilji i to je to. Ponovit ću da malo gledate vrhunske igrače vidjeli bi da su mu centaršutevi super (evo za primjer Salihović koji je protiv Latvije ubacio 20 lopti i od toga dvije opasne ali to niko ne vidi naravno nego se kritikuju momci za svaku greškicu) Evo recimo da bi Adil garant zabio jednu Džekinu šansu ali Džeki niko ne j... sve po spisku a Adil se blati. Objašnjavao sam nedavno zašto poredim i kako mogu porediti našu i lige petice pa ne bi da se ponavljam.
Ovako bi ja to. Prodao bi Adila, Svraku i Benju. Benju ako je dobra ponuda, a Adila i Svraku i jeftinije nego što vrijede jer mislim da im je ovo najveća cijena trenutno. Dolazi i kod njih polako do zasićenja i dobro bi bilo da idu i zbog sebe. Svraku bi možda i zadržao ali samo ako ne ostane Bekrić. Bekrić je uz Pehilja jedini od ovih kojima su istekli ugovori koje bi zadržao. Bekrić nam treba. Povećao bi mu platu, ali bi mu pucao kazne ako se ne uozbilji. Šta ima više igdje ići, ali mora se i on potruditi malo više. Davati malo više. Bogija i Vasilića ako ne nađu ništa ostaviti radi zasluga dosadašnjih (Bogi je odličan bio i ove sezone i ne volim kad ga neki blate, objašnjavao sam i Maribor jednom pa se neću ponavljati), a bar jednog i zbog iskustva koje nam treba.
Sa parama od prodaje i od para iz lige prvaka možemo hladno izgurati sezonu. Ako se Džeko proda zatvoriti dugove pogotovo prema poreznoj (morat ćemo kad tad), a bojim se ako sad od njega ne zakrpimo da ćemo teško s obziorm na situaciju u državi.
Igrao bi 4-4-2, dijamant u sredini kući, a na strani klasično ko i do sada. Desno Stana i Mladen, lijevo Urdinov i Kvesa, u sredini Kerla, Emrah, Vasa (uzeo sam da on ostaje a da ide Bogi) a i Zola i Eldar mogu igrati ako zatreba. Zadnji vezni: Toma, Zola i Eldar (kući igra 1 a na strani dvojica). Krila: Stana, Bućan, Selim (vodje nam treba još jedan minimum a ako ga ne bude ostaviti Čolu Elvira), polušpic Bekrija i Jamak i u napadu Ara, Pehilj, Brković i Ramić. Naravno Bajiću, Sadikoviću i Zaimoviću davati šansu kao i Zoli prve godine. Znači fali nam par igrača. Golman prvi (uz njega ostavio bi još Bukvića + Veca i to je to), jedno krilo minimum i to ljevak mada bi ja i dva (može jedan bek i jedno krilo jer dosta mi je više Stane na lijevoj strani, a Urdinov može i naprijed igrati) i naravno napadač jer su mi ovi svi sem Are hafifni mada mislim da ima Pehilj u nogama više od Adila ali je upitno ima li samopouzdanje i kako će reagovati na pritisak. Adila je to izvlačilo. Ima muda šutnuti i kad se izofira.To je pod moranje, a ostalo ne bi bilo loše na svakoj poziciji ako ispadne dovesti nekog ali samo ako je bolji od ovih. Moji prijedlozi iz naše lige jer je ostalo teško dostižno (svakog od njih bi doveo jer mislim ili da je potencijal ili da može upasti među 15):
Zrinjski (Graovac, Arežina, Hadžić, Marjanović, Bekić); Čelik (Mešanović, Travančić); Olimpic (Duljević, Karić?, Markić?); Velež (Letić, Zvonić,Ćemalović, Majkić, Hebibović); Zvijezda (Ordagić, Pandža, Husić); Rudar (Rastoka, Pejić); Travnik (Kovačević, Turković); Leotar ( Stojčev); GOŠK (Bekić, Ramović, Jusufbašić); Slavija (Radovanović Saša – ako je to onaj ljevak u odbrani i Perišić); Gradina (Pirić). Pirić, Letić i Bekić iz GOŠK-a bi mi bili ona trojica odozgo primarna plus Kovačević, Duljević i Mešanović ja bi skakao od sreće. Može i ovaj golman Zrinje ili Antolović. Napadač Pandža ili Turković.
Također ne bi bilo loše dovesti i neke mlade igrače iz regiona npr. Rahmanović, Ognjen Petrović, pa naš Haris Hajradinović (gledao sam ga protiv Dinama bit će dobar a i znam da je teško zbog menadžera, mada Inter ispada). Sa Harisom igra i Hadžić bio naš juniorski reprezentativac. Tu sam ga i gledao i visok je Amarov tip. Pa Safet Šivšić. I on je iz Dinama posuđen negdje i čini mi se da mu ugovor ističe. Ovo je onako na prvu. Neke i nisam gledao dovoljno. Amar ih je sigurno više gledao i naravno zna bolje ali suština je da možemo dovoditi igrače i lagano ih praviti davati im priliku kao što su iskočili Tomić, Zola, Ara. Neki od ovih imaju mjesta i u prvih 11. Pogotovo nakon par tekmi kad bi razbili tremu.
Naravno Amar je tu koji uvijek iznenadi. Volio bi da smo uhvatili Cimirota, ali onda šef potegne Mladena koji je po meni i bolji za nas odnosno malo drugačiji jer je Gojko sličan Stani po desnoj strani. Jbg zato i jeste šef tu a ja ovamo iza kompa. Mada je Gojko potentniji za prodat.
Treba imati na umu da će ove godine biti teže do titule sem ako se nešto drastično ne promijeni. Zrinja i Široki će biti jači. Sarajevo isto (prvi put da slažu finu momčad a i nema euforije). Borac i Olimpic će se sigurno dići, Čelik se već digao. Nama ide u prilog ako malo uđe svježine, novih lica pored iskustva, jer hoću da gledam trku 90 min. To ove sezone nije bilo zbog zgusnutog rasporeda i zbog povreda pa smo na iskustvo sa ručnom igrali, ali raja to ne konta a vijdelo se na nekim tekmama kad zaganjamo koliko to bolje izgleda. Sad će raspored biti razvučeniji i hoću da gledam pritisak cijelu tekmu. O ostalim stvarima drugi put (u koje se sigurno bolje razumijem). Preopširan sam a sinoć sam sebi malo dopustio da se razonodimi da se pravim menadžer. Uzeo sam to sebi za pravo jer vidim masu jednu koja to želi a ipak mislim da imam bolji rezon gledajući i teren od većine stručnjaka, a na kraju krajeva ovo i jeste forum za ovakve stvari a ne za psovanje, blaćenje, prepiranje i sl. Treba poslušati i tuđe mišljenje pa ga nekad i prihvatiti ako vidiš da je bolje od tvog ali argumentovano.
P.S. Ovo za Bekrića mi malo mijenja priču, ali ne i mišljenje. Ako ode nadam se uz odštetu (po ovome što piše da je došla ponuda u klub) aferim Bekrija i hvala ponovo. Samo naći zamjenu i to je to. Može Ara a onda nam treba još jedan napadač, a meni se svidio i Ramović iz GOŠK-a.
I još nešto @anonimac (čini mi se da si ti) svaka čast za post vezan za podmlađivanje.