NoDi80 je napisao/la: ↑12 feb 2026, 23:57
Levin je napisao/la: ↑12 feb 2026, 23:53
Ne znam zašto misliš da ne idu zajedno. I prokop i Deni vrlo kvalitetno igraju i osmicu i desetku a odlično se snalaze i uz aut liniju. Njih dvojica kad se uigraju to bi moglo donijeti mnogo lijepih akcija. Večeras su se dosta smjenjivali i rotiralj i kad napadamo to je često izgledalo kao 4-1-4-1. Obojica imaju svoje prednosti i mane ali mislim da su komplememtarni i ne bih volio vidjeti da započnemo utakmicu bez jednog od njih dvojice.
Umodernom fudbalu pokušavaš da završavaš akcije sa što više igrača naprijed kad si u napadu a da imaš tu mobilnost i tranziciju da se sa što više igrača i braniš. Vidjet ćemo kako će to izgledati sa Pejićem i nešto sam tu optimističan iako ne bih trebao možda biti jer ga još nismo ni vidjeli kako treba.
Zato sto nam napadaci ne dolaze do izrazaja, svedeni smo da napadamo samo preko bekova i krila, a vezni i spic diskonektovani
Nema igraca kao Sosic da probije sredinu i da iz veznog prelazi u poluspica
U modernom fudbalu cilj je da protok lopte bude sto fluidni i da se lopta sto brze nadje ispred protivnickog gola
Sa tri ovakva vezna uvijek lopta negdje zastane i kako god zapocnemo akciju uvijek je zavrsavamo preko krila
To se desava otkad smo ostali bez Sosica i on je vezni bez kojeg je Zeljo slabiji 50% u napadu
Znači, duša me zaboli kad se sjetim komentara kako je Šošić sebićan i ovakav i onakav a naš najbolji igrač od samog početka. Još gore mi bude kad se sjetim onih zvižduka a momak izgara na terenu. Sad već nebitni momenti. Nadam se i njemu.
Bez šošića mi nismo samo ostali bez desetke već i bez osmice jer je jedini bio taj koji je znao povući loptu. Adžem je to probao sa Lagumdžijom ali budimo realni nema on taj kapacitet. On je po meni klasična šestica koja djeluje iz dubine i to dobro znaju u Zrinjskom. Tamo on odlično izgleda na terenu.
Realno, kad smo kod modernog fudbala. Moderni fudbal zahtjeva krila koja koja mi nemamo. Krila koja su tehnički dovoljno pokovana, brza ali koja itekako razmišljaju glavom i igraju za ekipu.
Da bi napadač došao do izražaja upravo takva krila moraš da imaš ali i snažan vezni red koji će kvalitetno distribuirati lopte a koji sa Prokopom i Denijem itekako imamo a koji imaji i glavni konkurentni za titulu. Sa njima dvojicom i Pejićem možda se i mognemo upustiti u borbu za titulu. Još kad se Madžid oporavi i ako mali Arsenalovac uspije da se podigne iz apatije što nije zadovoljio u Arsenalu to će biti vrh.
Uostalom, jasno je meni da ti to potenciraš zbog Muharema jer znaš dobro da nijedan trener u ovoj ligi neće igrati sa centarforom od 1.80m u vrhu i kojeg vjetar može otpuhati. To je jedino moguće ako si Bilbija lično ili ako igraš neku varijantu 3-5-2 ili 4-3-3. U svim ostalim slučajevima to se ne radi. Ili kontaš da treba umjesto denija na desetku. Edit : Hoću da kažem da ti Muharema vjerovatno vidiš na toj poziji. Mislim da to nije dobro. Bar dok ne pokaže da može.
Da, kad smo još kod napadača. Preko 80% golova centralni napadači daju glavom, na odbijenu ili na povratnu. I meni da Herera ubacuje siguran sam da bih i ja postigao koji pogodak. Ili da imam krila koja kad se zabiju u peterac znaju odigrati povratnu na napadača umjesto da šutaju u golmana. Dobar primjer gol Krpića na pripremama.
Nejse, opusti se. Dobit će Muki svoju šansu i na njemu je da je iskoriati.
Edit : Treba maksimalno forsirati vezu : Pejić - Prokop - Milošević i sa zamjenama Erick - Radovac - Ismail i povremeno U21. Dok se ne uigra da se znaju bolje nego braća.