Chat - bez politike i ratnih prica

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderator/ica: insider

ArtemisFowl
Kontakt:

Re: Chat - bez politike i ratnih prica

Post Postao/la ArtemisFowl » 03 jun 2026, 07:44

Ja se prvi ne vežem ako vozim po svom mjestu (ne prelazim brzinu 40-50 km/h), ali ako idem na put, odnosno prelazim na magistralnu cestu onda obavezno. Moj kolega se nije htio vezat i onda smo doživjeli saobraćajku pri brzini od 80-90 km/h. Sva sreća pa je završio samo sa istegnućem vrata. Od tad se veže uvijek.
A opet znam lika kojem je život spasilo to što nije bio vezan, doduše on je prekršio i gomilu drugih saobraćajna pravila :think:

Surreal
Kontakt:

Post Postao/la Surreal » 03 jun 2026, 08:20

ArtemisFowl je napisao/la:
03 jun 2026, 07:44
Ja se prvi ne vežem ako vozim po svom mjestu (ne prelazim brzinu 40-50 km/h), ali ako idem na put, odnosno prelazim na magistralnu cestu onda obavezno. Moj kolega se nije htio vezat i onda smo doživjeli saobraćajku pri brzini od 80-90 km/h. Sva sreća pa je završio samo sa istegnućem vrata. Od tad se veže uvijek.
A opet znam lika kojem je život spasilo to što nije bio vezan, doduše on je prekršio i gomilu drugih saobraćajna pravila :think:
Šteta što nisi poginuo taj dan, samo se nemoj vezati, možda budemo te sreće.
La birra con gli amici vale più di tutto quello che possiedo.

🧡❤️AS Roma ❤️🧡
❤️🤍 FK Sarajevo ❤️🤍
❤️🖤 Ripcity ❤️🖤

U prošlosti sam velike probleme uspešno rešavao bekstvom, ali kuda pobeći od sebe?
Smrt je ništa. Smrt ne boli. Uživaj - to je smisao.

ArtemisFowl
Kontakt:

Post Postao/la ArtemisFowl » 03 jun 2026, 08:58

Surreal je napisao/la:
03 jun 2026, 08:20
03 jun 2026, 07:44
Šteta što nisi poginuo taj dan, samo se nemoj vezati, možda budemo te sreće.
Bolje poginuti u saobraćajki nego se probuditi u tijelu malog čovjeka s energijom male kite.

Asteriks

Post Postao/la Asteriks » 03 jun 2026, 09:29

VensanKasel je napisao/la:
02 jun 2026, 23:13
Asteriks je napisao/la:
02 jun 2026, 21:52
denimen99 je napisao/la:
02 jun 2026, 21:39

Naše društvo samo treba oštro kažnjavati i za najmanji prekršaj, ili krivično djelo. Ništa mi nismo drugačiji od drugih, samo su nam zakoni slabi.

Veći problem je nepismenost, iako 80% ljudi u BiH zna čitati i pisati, pola od toga ih ništa živo ne razumije.. ono pročita, ali ne konta. I zato treba po džepu udarati.
Kazne neće mnogo toga promjeniti.

Primjer, kazni žilogriza sa 5000 i oduzmi mu vozilo, taj će kupiti drugo. Onako na crnjaka sve odraditi i nastaviti zulumćariti.

Sistem ne možemo ojačati jer nemamo sigurne institucije na nivou države. Nemamo ih iz razloga jer smo protektorat u kojem pojednici svjesno potkopavaju temeljni pravni akt.

To znaju Ameri, kao i EU, koja u svojim izvještajima u rubrici demokratija to jasno navodi.

Dakle, BiH je na ivici anarhije, a onda se to kroz medije prelijeva na narod. U tom skoro bezvlašću, korupcija je normalna pojava.

Na sve to, ponavljam, tradicionalno postujemo smicalice, prevrtanere te odmetništvo od pravila. Na foru, pusti to, kakvo to, u našoj mahali toga nema.
Naravno da hoće, ti misliš da je taj tvoj Hans kod kojeg radiš ne bi bio kao mi da nisu velike kazne?

Što veće kazne, što više kontrola pa ćeš vidjeti rezultate.
To je složeno sociološko pitanje oko društvenih normi i svijesti o zajednici.

U BiH se smatra izdajničkim ako nekog prijaviš da baca smeće i ne gleda se kao zaštita javnog dobra.

Tako i za saobraćaj. I ovamo imaš divljaka, čak onih mlađih na rolerima. Ali na veći uzorak, poštivanje propisa smatra se osnovnom građanskom dužnošću. Ti si u Minchenu recimo na biciklu zaštićen ko međed, a baš ovdje biciklisti iskaču ko iz paštete.

Eh kada bi detaljnije elaborirali, što je u BiH stopa smrtnosti u saobraćaju veća, vidjeli bi da ima i do putne infrastrukture. Ali glavni uzrok saobraćajnih nezgoda je brza vožnja te vožnja pod dejstvom alkohola.

Švabo se napije u centru vikednom i onda na S-Bahn do kuće.

Trebamo shvatiti npr. da komšija koji te prijavi za nepropisno parkiranje nije porodični neprijatelj.
A smooth sea never made a skilled sailor.

sirBobbyMoore
Kontakt:

Post Postao/la sirBobbyMoore » 03 jun 2026, 09:40

Asteriks je napisao/la:
03 jun 2026, 09:29
VensanKasel je napisao/la:
02 jun 2026, 23:13
Asteriks je napisao/la:
02 jun 2026, 21:52

Kazne neće mnogo toga promjeniti.

Primjer, kazni žilogriza sa 5000 i oduzmi mu vozilo, taj će kupiti drugo. Onako na crnjaka sve odraditi i nastaviti zulumćariti.

Sistem ne možemo ojačati jer nemamo sigurne institucije na nivou države. Nemamo ih iz razloga jer smo protektorat u kojem pojednici svjesno potkopavaju temeljni pravni akt.

To znaju Ameri, kao i EU, koja u svojim izvještajima u rubrici demokratija to jasno navodi.

Dakle, BiH je na ivici anarhije, a onda se to kroz medije prelijeva na narod. U tom skoro bezvlašću, korupcija je normalna pojava.

Na sve to, ponavljam, tradicionalno postujemo smicalice, prevrtanere te odmetništvo od pravila. Na foru, pusti to, kakvo to, u našoj mahali toga nema.
Naravno da hoće, ti misliš da je taj tvoj Hans kod kojeg radiš ne bi bio kao mi da nisu velike kazne?

Što veće kazne, što više kontrola pa ćeš vidjeti rezultate.
To je složeno sociološko pitanje oko društvenih normi i svijesti o zajednici.

U BiH se smatra izdajničkim ako nekog prijaviš da baca smeće i ne gleda se kao zaštita javnog dobra.

Tako i za saobraćaj. I ovamo imaš divljaka, čak onih mlađih na rolerima. Ali na veći uzorak, poštivanje propisa smatra se osnovnom građanskom dužnošću. Ti si u Minchenu recimo na biciklu zaštićen ko međed, a baš ovdje biciklisti iskaču ko iz paštete.

Eh kada bi detaljnije elaborirali, što je u BiH stopa smrtnosti u saobraćaju veća, vidjeli bi da ima i do putne infrastrukture. Ali glavni uzrok saobraćajnih nezgoda je brza vožnja te vožnja pod dejstvom alkohola.

Švabo se napije u centru vikednom i onda na S-Bahn do kuće.

Trebamo shvatiti npr. da komšija koji te prijavi za nepropisno parkiranje nije porodični neprijatelj.
Konkretno za Englesku znam primjer gdje mi je prijatelj koji zivi gore 25 godina zbog dvije pive dobio paprene kazne (da ne baratam ciframa da ne slazem). Ali kaze kako je to manji problem jer dobio je zabranu od 9 mjeseci koja moze biti skracena ako se prijavi na one grupe potpore za alkoholicare i redovno ide na sastanke i ono sto mu je najteze palo je sto je narednih pet godina imao posebnu tarifu za registraciju i skuplja osiguranja jer im je predstavljao "rizik". Tako da to nije samo jedna kazna koja je paprena nego i niz drugih posljedica. I on tvrdi da bi i zapad bio kao i mi ali ne vole ljudi da ih se po džepu udari.

Mislim da skandinavske zemlje imaju dobar princip da su kazne shodne tvojim primanjima te da ce neki direktor dobiti za isti prekrsaj vecu kaznu nego konobar, samo to kod nas tek nema smisla jer su nam svi direktori na minimalcima :).

I jos me nesto zanima. Imam udes sa likom koji nije vezan on pogine ja sam skrivio udes, ko odgovara za smrt ili se vodi kao nesretan slucaj ili bi mozda covjek i prezivio da je bio vezan. Kako sad to funkcionise?

Asteriks

Post Postao/la Asteriks » 03 jun 2026, 09:56

Zato kažem da se u BiH sve završi kao mrtvo slovo na papiru, čak da su kazne i rigoroznije.

Sistem nam nije iznad mahalaštva i ortačenja. Uživamo da stvari završavamo ispod stola i preko štele, gdje se onda potegnu strine i stričevići. To je ono iz kuće, kad kažu ma on je naš, završićemo ti mi to.

Kao neko smo društvo aga i begova.

Stranke su samo kupile kajmak na taj mentalitet, jer kakav narod takva vlast.

leo1946
Kontakt:

Post Postao/la leo1946 » 03 jun 2026, 11:16

Al znaci svuda u svijetu se podrazumijeva kad sjednes u auto da prvo sto uradis je uzmes taj **** pojas i svezes se. Isto kao kad krenes vani pa obujes patike, ne ides bos. Znaci nema govora da li to treba ili ne, podrazumijeva se. Jedino ovdje ide "sta cu se vezati, nisam pasce".

ArtemisFowl
Kontakt:

Post Postao/la ArtemisFowl » 03 jun 2026, 11:20

leo1946 je napisao/la:
03 jun 2026, 11:16
Al znaci svuda u svijetu se podrazumijeva kad sjednes u auto da prvo sto uradis je uzmes taj **** pojas i svezes se. Isto kao kad krenes vani pa obujes patike, ne ides bos. Znaci nema govora da li to treba ili ne, podrazumijeva se. Jedino ovdje ide "sta cu se vezati, nisam pasce".
U SAD imaš saveznu državu gdje nema zakonskih propisa oko vezanja u autu. Uz moto "Live Free or Die". Bit će da nije baš svugdje u svijetu tako. :mrgreen:

Marsal
Kontakt:

Post Postao/la Marsal » 03 jun 2026, 11:33

Meni je npr smiješno da kod njih (Čemerika) ne važi kazna za brzinu kad te uhvati stacionarni radar jer kaznom te može sankcionisat samo živo biće tj policajac, a ne uređaj :tokralju:
Heroji Grada Zenice = NGG Za Čelik i UG Robijaši 1988

leo1946
Kontakt:

Post Postao/la leo1946 » 03 jun 2026, 11:56

03 jun 2026, 11:20
leo1946 je napisao/la:
U SAD imaš saveznu državu gdje nema zakonskih propisa oko vezanja u autu. Uz moto "Live Free or Die". Bit će da nije baš svugdje u svijetu tako. :mrgreen:
Ne smatram SAD kao ozbiljnu zemlju :lol:

Beli98
Kontakt:

Post Postao/la Beli98 » 03 jun 2026, 11:57

leo1946 je napisao/la:
Bosnjo je najpametniji :kafa:

Meni je to toliko uslo u naviku da nekad bukvalno znam automatski stavit pojas kad odem peparkirat auto sa jednog parking mjesta na drugo. Onda se sam sebi smijem :D
BOSNA I HERCEGOVINA FK SARAJEVO FC BARCELONA

VivaLaStella
Kontakt:

Post Postao/la VivaLaStella » 03 jun 2026, 12:03

leo1946 je napisao/la:
New Hampshire?
fīat iūstitia ruat cælum

vperyod, nikak nazad

ArtemisFowl
Kontakt:

Post Postao/la ArtemisFowl » 03 jun 2026, 12:07

VivaLaStella je napisao/la:
03 jun 2026, 12:03
leo1946 je napisao/la:
New Hampshire?
Yes

VivaLaStella
Kontakt:

Post Postao/la VivaLaStella » 03 jun 2026, 12:09

03 jun 2026, 12:07
VivaLaStella je napisao/la:
03 jun 2026, 12:03

New Hampshire?
Yes
Nisam to znao. Mislio sam da je Live free or die samo jaka furka, ali oni haman ipak žive to :mrgreen:
fīat iūstitia ruat cælum

vperyod, nikak nazad

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 03 jun 2026, 14:22

Marsal je napisao/la:
03 jun 2026, 11:33
Meni je npr smiješno da kod njih (Čemerika) ne važi kazna za brzinu kad te uhvati stacionarni radar jer kaznom te može sankcionisat samo živo biće tj policajac, a ne uređaj :tokralju:
Jeste sto se tice brzine, ali bile su kamere na semaforima, ako prodjes tik kroz crveno (ono zuto pa crveno) slika te i dodje kazna postom $75. Pa su ukinuli (barem u Texasu) jer su ustanovili da je vise udesa zbog istih, jer su ljudi naglo kocili na zutom da ne dobiju kaznu, ono ga neko klepi pozadi.

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 03 jun 2026, 14:52

A istina je sto si napisao, iz razloga sto mogu ja tebi posuditi auto, sta zna radar ko vozi, ono dodje kazna meni. Zato te mora policajac ufatiti na djelu i tebi napisati kaznu tj. onom ko zapravo vozi. Ne mogu ja biti odgovoran za tudje postupke a nije protivzakonito posuditi nekom auto.

Asteriks

Post Postao/la Asteriks » 03 jun 2026, 15:00

slika
slika

Gledajući trgovinsku razmjenu FBiH sa inostranstvom u aprilu ove godine, Srbije nema u top 5 najvažnijih trgovinskih partnera po pitanju izvoza, niti uvoza.

Napokon nešto pozitivno. :bih:

Riziko
Kontakt:

Post Postao/la Riziko » 03 jun 2026, 15:07

Vezanje pojasa je stvar opšte vozačke kulture.
Treba se uvijek zbog sebe vezati. Ne znam što se to dovodi u pitanje.
[quote=Convicts1988 post_id=7332615 time=1573391939 user_id=33799]
Da Bog da Borac popisa oba sarajevska kluba i osvoji titulu :pray:
[/quote]

19vendetta87
Kontakt:

Post Postao/la 19vendetta87 » 03 jun 2026, 15:09

alemsa je napisao/la:
03 jun 2026, 14:52
A istina je sto si napisao, iz razloga sto mogu ja tebi posuditi auto, sta zna radar ko vozi, ono dodje kazna meni. Zato te mora policajac ufatiti na djelu i tebi napisati kaznu tj. onom ko zapravo vozi. Ne mogu ja biti odgovoran za tudje postupke a nije protivzakonito posuditi nekom auto.
Pa koja je onda svrha radara?
👉 Almedin Ziljkić - Ubica BORD mitomana i botova 😎

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 03 jun 2026, 15:21

19vendetta87 je napisao/la:
03 jun 2026, 15:09

Pa koja je onda svrha radara?
Upozori te "slow down" :mrgreen:

Ovo im je prolazilo neko vrijeme (sa semaforima), mada se isto narod bunio, ali $75 nije ti islo na vozacku i to, vecina samo platilo. Dok za brzinu, idu poeni, skoci ti osiguranje 3-5 godina, stoji ti na rekordu. Tako da moras biti uhvacen na djelu.

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: Bing [Bot], Wilshere10 i 3 gosta.

DEBUG SSO: [] | STATUS: []