Chat - bez politike i ratnih prica

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderator/ica: insider

Bundesliga
Kontakt:

Re: Chat - bez politike i ratnih prica

Post Postao/la Bundesliga » 05 jun 2026, 18:12

soko je napisao/la:
05 jun 2026, 16:12
U ovom svijetu samo sebe treba gledati i svoje najblize. Familja i prijatelji, ostalo sve druga stvar. Vecina ljudi bolji briga za ostalo
Treba naravno, živi dok možeš. Ali treba imati poštovanja i voljeti svoju zemlju i sve one koji su se borili, položili živote za nju. Inače bi bili izbjeglice, auslanderi bez identiteta ili bi preuzeli tuđe kao svoje. Meni je to ogromno poniženje i jedan od glavnih razloga zašto danas i imamo ovakve probleme iz godine u godinu. Dok svako gleda svoje i kako da se izbori za svoje, Bošnjo gleda kako da prevari, izvuče neku ličnu korist, popljuje svoju državu, a uzdigne Njemačku ili neku drugu zemlju. A glupani ne kontaju da oni sve one pare što dobiju, zarade, i da to nije humanitarna pomoć, te da bi ih te zemlje koliko sutra šutnule van države da imaju dovoljno radnika.

Amerika prije i Amerika danas su potpuno različite stvari. Vidiš i sam, tamo živiš šta radi narandža. Syebao je vlastitu državu, a da ne syebe neke druge. Ja na Ameriku gledam blagonaklono, to su naši prijatelji, i prijateljska zemlja. Na ovu trenutnu administraciju na čelu s narandžom gledam kao na jako opasne ljude koji bi za pare materu prodali i koje ne zanima niko i ništa drugo do njihova lična korist.
I am not yet born; O hear me.
Let not the bloodsucking bat or the rat or the stoat or the
club-footed ghoul come near me.

Arnelv52
Kontakt:

Post Postao/la Arnelv52 » 05 jun 2026, 19:46

Da bi Bosna bila stabilnija država treba joj od 10 do 15 miliona stanovnika. Tako bi imala jako domaće tržište ali važnije od toga država bi se homogenizirala. Ne bi bilo kao što je to sada enklava na enklavu.

Najlakše je to plastično zamisliti tako da bi svako od nas znao svog prvog komšiju sa lijeve i desne strane. Danas je takva situacija da se prije ili kasnije dodje do čovjeka koji ne zna komšiju bilo sa lijeve ili sa desne strane.

Kada se gledaju te statistike malo medju najrazvijenijim državama svijeta su Švicarska, Danska i Holandija. To su države od 10 do 20 miliona a površinom su uporedive sa nama. Važnije od toga kad se gleda gustina naseljenosti +- 10 do 15 država od nas su sve nerazvijene države izuzmemo li Hrvatsku, koja je gledano Europu siromašna, gledano svijet bogata država i Irsku.

Irska je jedan dobar primjer nečega drugog. Oni imaju nešto preko 5 miliona stanovnika ali u samom glavnom gradu 1.5, metropolitanska regija grada je sigurno preko 2 što govori o tome da možda i ne treba imati visoku gustotu stanovništva ako imaš dobro podešenu disperziju.

Mi imamo možda 3 miliona stanovnika uz tendencije staranja, odlaska ljudi i negativnog prirodnog priraštaja.

Ubjedjivati ljude da se vrate iz Njemačke je kako izgleda mrka kapa. Podsticaj radjanja - to već imamo neko vrijeme i može se izmjeriti koliko ima efekta a koliko ne. Sada već možemo pričati o matematički preciznim modelima.

U nekoliko valova nakon austrijske aneksije i nastanka kraljevine Jugoslavije naš narod se je iseljavao prema Turskoj ali to nije samo Turska. Jedan dio njih je ostao na Kosovu, Albaniji, Makedoniji a jedan dio njih je prebacio i otišao čak i dalje do Sirije, Jordana i Palestine.

Pitanje je zar ne bi bilo pametno, sa naše tačke gledišta, te ljude pitati da se vrate i naći modalitet po kom bi se oni vratili odnosno doselili? To još niko nije uradio.

Ne pitam nikoga nego eto puštam u eter jer vidim da niko o tome ne razmišlja.

Bundesliga
Kontakt:

Post Postao/la Bundesliga » 05 jun 2026, 20:16

Ma ko ce se vratit, druze. Ovi iz dijaspore jedva cekaju da popljuju Bosnu, a ovi iz Bosne jedva cekaju da popljuju dijasporu.

I nije samo iz Bosne, sa Balkana opcenito, brane Njemacku ko da su se rodili tamo, a pljuju svoje drzave sa slascu. Nije kriva drzava, kriv je narod.
I am not yet born; O hear me.
Let not the bloodsucking bat or the rat or the stoat or the
club-footed ghoul come near me.

Asteriks

Post Postao/la Asteriks » 05 jun 2026, 20:29

Estonija je primjer, kako mala zemlja sa nešto preko milion stanovnika, postane jedan od lidera digitalizacije.

Imaju odličan sektor informacijskih tehnologija, usluga i inovacija. Nudi vize za digitalne nomade i šta sve ne.

Još su 2000. donijeli zakon kojim je internet proglasen osnovnim pravom i standardom života, te je odmah krenula u izgradnju golemih besplatnih Wi-Fi mreža diljem zemlje.
A smooth sea never made a skilled sailor.

invincible1921
Kontakt:

Post Postao/la invincible1921 » 05 jun 2026, 20:45

Arnelv52 je napisao/la:
05 jun 2026, 19:46
Da bi Bosna bila stabilnija država treba joj od 10 do 15 miliona stanovnika. Tako bi imala jako domaće tržište ali važnije od toga država bi se homogenizirala. Ne bi bilo kao što je to sada enklava na enklavu.

Najlakše je to plastično zamisliti tako da bi svako od nas znao svog prvog komšiju sa lijeve i desne strane. Danas je takva situacija da se prije ili kasnije dodje do čovjeka koji ne zna komšiju bilo sa lijeve ili sa desne strane.

Kada se gledaju te statistike malo medju najrazvijenijim državama svijeta su Švicarska, Danska i Holandija. To su države od 10 do 20 miliona a površinom su uporedive sa nama. Važnije od toga kad se gleda gustina naseljenosti +- 10 do 15 država od nas su sve nerazvijene države izuzmemo li Hrvatsku, koja je gledano Europu siromašna, gledano svijet bogata država i Irsku.

Irska je jedan dobar primjer nečega drugog. Oni imaju nešto preko 5 miliona stanovnika ali u samom glavnom gradu 1.5, metropolitanska regija grada je sigurno preko 2 što govori o tome da možda i ne treba imati visoku gustotu stanovništva ako imaš dobro podešenu disperziju.

Mi imamo možda 3 miliona stanovnika uz tendencije staranja, odlaska ljudi i negativnog prirodnog priraštaja.

Ubjedjivati ljude da se vrate iz Njemačke je kako izgleda mrka kapa. Podsticaj radjanja - to već imamo neko vrijeme i može se izmjeriti koliko ima efekta a koliko ne. Sada već možemo pričati o matematički preciznim modelima.

U nekoliko valova nakon austrijske aneksije i nastanka kraljevine Jugoslavije naš narod se je iseljavao prema Turskoj ali to nije samo Turska. Jedan dio njih je ostao na Kosovu, Albaniji, Makedoniji a jedan dio njih je prebacio i otišao čak i dalje do Sirije, Jordana i Palestine.

Pitanje je zar ne bi bilo pametno, sa naše tačke gledišta, te ljude pitati da se vrate i naći modalitet po kom bi se oni vratili odnosno doselili? To još niko nije uradio.

Ne pitam nikoga nego eto puštam u eter jer vidim da niko o tome ne razmišlja.
Ma nema od tog nista...mi se poredimo s drzavama i narodima koji zive u drugom univerzumu od nas. Ja znam da ljudima lijepo zvuci okrenimo se ekonomiji ovom onom, hebo vas nacionalizam..al u sustini to je samo ponasanje ko onaj ker pije kafu dok sve gori i govori this is fine.

Drzava i okruzenje u njoj je postavljeno na nemogucim osnovama znaci kvaka 22 napravljena...moras saradjivati sa nekim ko zeli da te unisti, jer ako ne saradjujes ti onda rusis drzavu a ako sursdjujes onda ces pomoc njemu da je rusi....

Izdurala bi se nekako i ekonomija i korupcija i sve sto ide uz to, al kako brate da ti zivis konstnatno okruzen sa jedno cca 10 miliona ljudi i dvije drzave koje ti zele lose i koje ce ti gurnut klip u tocak gdje god mogu? Kakav uopste napredak da tu ocekujes ...jos kad skontas da u samoj svojoj drzavi imas te ljude...pa ako ces iskreno kolko god nekom smijesno zvucalo cudo nad cudima je da smo i dovde dogurali.

Mi sebe previse podcjenjujemo po meni...jer jbg ono sto bi htio i volio je dalko izvan tvog domasaja...ok moglo se bolje niko ne spori, al da si uradio najbolje opet realne okolnosti i stvarnost koja te okruzuje ne bi ti dozvolile da to bude ni blizu onoga sto bi zelio

Osmanlije te prodale, austrougari kolonizirali, jugoslavije zatirale ikakvo postojanje, na kraju te i fizicki trijebili...Ja mislim da je BiH i Bosnjaci kao njen stub rijedak da ne kazem jedini slican primjer u svijetu da i pored svega si dobacio do ovog sto imas.Cak sta vise imas more drzava i naroda koji su imali sto puta bolju poziciju od nas pa su 100 puta gore prosli...i to zasto da se lazemo..sami bez icije pomoci..dapace vecina nam je odmagala ako nas vec nije direktno napala

Sto se tice ovoga oko dijaspore i slicnih planova, nije to samo do para i ekonomije....Evo 34 su mi godine a fali mi jos jedna da dosegnem najstariju dob unazad 15/20 generacija u porodici da nisam moro pusku nosit... Priznaces ne zvuci bas kao podneblje gdje se isplati tolko zivjeti ..konstanta tenzija i strah od onoga sta donosi sutra...

Evo jel bi ti mogo nekom investitoru garantovat sa velikom sigurnoscu da ce BiH bit stabilna i sigurna zemlja za nez...5 godina? da ne kazem koji manji broj
Zadnja izmjena: invincible1921, dana/u 05 jun 2026, 20:52, ukupno mijenjano 1 put.
=\_1921_/=

VensanKasel
Kontakt:

Post Postao/la VensanKasel » 05 jun 2026, 20:50

Moja zemlja mala brana velikoj rijeci ludila ...

Asteriks

Post Postao/la Asteriks » 05 jun 2026, 21:12

invincible1921 je napisao/la:
05 jun 2026, 20:45

Osmanlije te prodale, austrougari kolonizirali, jugoslavije zatirale ikakvo postojanje...
Čisto radi protokola, nek se nađe.

Već 1958. Tito ističe da treba prestati s nacionalnim igrama oko Muslimana, te da im treba dozvoliti da se izjasne onako kako se osjećaju.

Da znaju i mlađi naraštaji kako za vrijeme gosn Tita nije bilo sve tako crno. :mrgreen:
A smooth sea never made a skilled sailor.

invincible1921
Kontakt:

Post Postao/la invincible1921 » 05 jun 2026, 21:15

Asteriks je napisao/la:
05 jun 2026, 21:12
05 jun 2026, 20:45

Osmanlije te prodale, austrougari kolonizirali, jugoslavije zatirale ikakvo postojanje...
Čisto radi protokola, nek se nađe.

Već 1958. Tito ističe da treba prestati s nacionalnim igrama oko Muslimana, te da im treba dozvoliti da se izjasne onako kako se osjećaju.

Da znaju i mlađi naraštaji kako za vrijeme gosn Tita nije bilo sve tako crno. :mrgreen:
Ma dobro Tito ili ovaj onaj..ja govorim generalno. Pa jbt bili smo ja mislim treci najbrojniji narod u jugi a nismo postojali

Simboli protiv kojih su paritzani ratovali su ostali u upotrebi na zastavama republika a nama nake dimnjake stavili na grb
=\_1921_/=

thulkazal
Kontakt:

Post Postao/la thulkazal » 05 jun 2026, 22:18

05 jun 2026, 21:15

Ma dobro Tito ili ovaj onaj..ja govorim generalno. Pa jbt bili smo ja mislim treci najbrojniji narod u jugi a nismo postojali

Simboli protiv kojih su paritzani ratovali su ostali u upotrebi na zastavama republika a nama nake dimnjake stavili na grb
Bili najbrojniji narod ali razdjeljen bez ikakve nacionalne svijesti da i postoji...

Dalje na prvim raspravama za novi ustav koji je usvojen 1946. godine, većina članova KPJ na čelu sa Milovanom Đilasom je tražilo da Bosna ostane podjeljena kako je to ucrtano u sporazumu Cvetković-Maček. Neki su trazili i da bude autonomna pokrajina... Tito, Kardelj, Avdo Humo, Hasan Brkić, Rodoljub Čolaković, Pašaga Mandžić i drugi su to odbili i promovisali ideju da bude republika.

Ono što se može zamjeriti Titu i generalno KPJ je amnestija za četnike krajem 1944. godine i anemične kazne za taj zločinačke pokret kasnije. Isto Tito i Draža su bile pajde i početkom rata 'spavali skupa' i maštali o obnovi Jugoslavije.

Helemnejse
Kontakt:

Post Postao/la Helemnejse » 05 jun 2026, 22:28

Radoljub cetnike primio i tetošio, a klali Bošnjake ko dobar dan

rossonero85
Kontakt:

Post Postao/la rossonero85 » 05 jun 2026, 22:33

Postoji li ikakva šansa da se na kraju uplati taj milion BHRT-u za utakmice Bosne i Hercegovine u grupnoj fazi Mundijala? Je li moguće da vlada tolika mržnja i kurchobolja prema državnoj televiziji i Javnom servisu? Nemaju svi u državi Arenu, a pogotovo ne Arenu Premium. Vidjećete da će na kraju Nikšić i Vlada FBiH uletiti sa milion KM za prenos na FTV-u jer je to njihova televizija, a i izborna je godina. :mrgreen:
Zadnja izmjena: rossonero85, dana/u 05 jun 2026, 22:36, ukupno mijenjano 1 put.

invincible1921
Kontakt:

Post Postao/la invincible1921 » 05 jun 2026, 22:35

thulkazal je napisao/la:
05 jun 2026, 22:18
05 jun 2026, 21:15

Bili najbrojniji narod ali razdjeljen bez ikakve nacionalne svijesti da i postoji...

Dalje na prvim raspravama za novi ustav koji je usvojen 1946. godine, većina članova KPJ na čelu sa Milovanom Đilasom je tražilo da Bosna ostane podjeljena kako je to ucrtano u sporazumu Cvetković-Maček. Neki su trazili i da bude autonomna pokrajina... Tito, Kardelj i bio je još jedan član, musliman ne mogu se sjetiti imena, su to odbili i promovisali ideju da bude republika.

Ono što se može zamjeriti Titu i generalno KPJ je amnestija za četnike krajem 1944. godine i anemične kazne za taj zločinačke pokret kasnije. Isto Tito i Draža su bile pajde i početkom rata 'spavali skupa' i maštali o obnovi Jugoslavije.
Da da, znam ja to sve...naravno da nisam mislio na Tita, Kardelja, Humu i slicne, nego na ono sto je ustvari jugoslavija postala a za sta je sjeme u startu zasadjeno...

Procitas naprmijer put u focu i sve ti se samo kaze. Cak imam i tragicne primjere u svojoj porodici kako su zavrsili poslije ww2. Neskromno cu rec da smo dali veliki individualni doprinos citavoj borbi...sve to da bi docekali da pred kraj rata i poslije rata ih na spavanju ubiju "saborci" ili cetnicke vojvode odnosno buduci funkcioneri po gradovima, zatvaraju i ubijaju jer su muslimani....Bili su tad itekako zivi i tito i ostali pa ih se nije ticalo..dapace
=\_1921_/=

Helemnejse
Kontakt:

Post Postao/la Helemnejse » 05 jun 2026, 22:40

Iole poznatije partizane je tito zavalio u borbama radeta, savu. A on i četnik rankovic drkali kitu

VensanKasel
Kontakt:

Post Postao/la VensanKasel » 05 jun 2026, 22:40

rossonero85 je napisao/la:
05 jun 2026, 22:33
Postoji li ikakva šansa da se na kraju uplati taj milion BHRT-u za utakmice Bosne i Hercegovine u grupnoj fazi Mundijala? Je li moguće da vlada tolika mržnja i kurchobolja prema državnoj televiziji i Javnom servisu? Nemaju svi u državi Arenu, a pogotovo ne Arenu Premium. Vidjećete da će na kraju Nikšić i Vlada FBiH uletiti sa milion KM za prenos na FTV-u jer je to njihova televizija, a i izborna je godina. :mrgreen:
Ko o čemu, ti o politici i Izborima :D

Promjeni malo, otvori oči... Nije dobro za zdravlje toliko opsjednut biti politikom...

rossonero85
Kontakt:

Post Postao/la rossonero85 » 05 jun 2026, 22:44

VensanKasel je napisao/la:
05 jun 2026, 22:40

Promjeni malo, otvori oči... Nije dobro za zdravlje toliko opsjednut biti politikom...
Pitanje je sasvim legitimno. Od politike u ovom slučaju zavisi prijenos Mundijala na BHRT. Gamad iz Vijeća ministara BiH nije izdvojila ni marku za BHRT. Po milioniti put ti kažem, ako ti/vam se ne sviđa moje pisanje ili si uvrijeđen zato što kritikujem tvoje ljubimce na vlasti, slobodno prošetaj i zaobiđi.

MaroonBjelave
Kontakt:

Post Postao/la MaroonBjelave » 05 jun 2026, 22:53

05 jun 2026, 22:44

Pitanje je sasvim legitimno. Od politike u ovom slučaju zavisi prijenos Mundijala na BHRT. Gamad iz Vijeća ministara BiH nije izdvojila ni marku za BHRT. Po milioniti put ti kažem, ako ti/vam se ne sviđa moje pisanje ili si uvrijeđen zato što kritikujem tvoje ljubimce na vlasti, slobodno prošetaj i zaobiđi.
Može to vlada FBiH uplatiti nije problem. Čak bi, po meni, ubrali dodatne poene, s obzirom da je izborna godina i to da bas uplate BHT-u, a ne federalnoj. Kažem po meni, a imaš opet bruku ljudi koji bi to iskritikovali i rekli, djeca nam se liječe putem SMS-A, a ovi uplaćuju za utakmice. Tako da sta god urade, to bi bila nagazna mina.

rossonero85
Kontakt:

Post Postao/la rossonero85 » 05 jun 2026, 22:55

MaroonBjelave je napisao/la:
05 jun 2026, 22:53

Može to vlada FBiH uplatiti nije problem. Čak bi, po meni ubrali dodatne poene, s obzirom da je izborna godina i to da vas uplate BHT-u, a ne federalnoj. Kažem po meni, a imaš opet bruku ljudi koji bi to iskritikovali i rekli, djeca nam se liječe putem SMS-A, a ovi uplaćuju za utakmice. Tako da sta god urade, to bi po meni bila nagazna mina.
Sjećaš se da se nešto slično desilo kad je bio Eurobasket prošle godine, pa je nekoliko utakmica reprezentacije išlo na FTV. Kontam da bi nešto slično moglo da se organizuje i ovaj put, kad već na državnom nivou nema volje i želje da se pogura BHRT.

VensanKasel
Kontakt:

Post Postao/la VensanKasel » 05 jun 2026, 23:06

Samo kritikuj, sve je opravdano. U pravu si 100%.
Da je ostalo na tome, sve legitimno. Usput onako ubaciš Nikšića i izbore...
Samo nema potrebe da glumiš, fol tebi stalo do prenosa na BHRT-u, preofiran si. ;)
Kao i što uvijek onako slučajno otkad ti je novi profil nadovežeš svaki put na jednog forumaša, interesantno SDA bota koje li slučajnosti isto kritikuje vlast...

Je li to previše slučajnosti?

Wilshere10
Kontakt:

Post Postao/la Wilshere10 » 05 jun 2026, 23:07

Avijaticar, vjeciti avlijski glupan. :yawn:

rossonero85
Kontakt:

Post Postao/la rossonero85 » 05 jun 2026, 23:08

05 jun 2026, 23:06

Samo kritikuj, sve je opravdano. U pravu si 100%.
Da je ostalo na tome, sve legitimno. Usput onako ubaciš Nikšića i izbore...
Samo nema potrebe da glumiš, fol tebi stalo do prenosa na BHRT-u, preofiran si. ;)
Kao i što uvijek onako slučajno otkad ti je novi profil nadovežeš svaki put na jednog forumaša, interesantno SDA bota koje li slučajnosti isto kritikuje vlast...

Je li to previše slučajnosti?
Da, botino, stalo mi je do prenosa na državnoj BHRT, kao što bi trebalo biti stalo i smradovima na vlasti koji su u tvojim očima bezgrešni i nedodirljivi. Ako nemaš ništa drugo osim da mi se kačiš sa provokacijama i podjebavanjem, odlepršaj u skokovima!
Zadnja izmjena: rossonero85, dana/u 05 jun 2026, 23:09, ukupno mijenjano 2 puta.

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 5 gostiju.

DEBUG SSO: [] | STATUS: []