Arnelv52 je napisao/la: ↑05 jun 2026, 19:46
Da bi Bosna bila stabilnija država treba joj od 10 do 15 miliona stanovnika. Tako bi imala jako domaće tržište ali važnije od toga država bi se homogenizirala. Ne bi bilo kao što je to sada enklava na enklavu.
Najlakše je to plastično zamisliti tako da bi svako od nas znao svog prvog komšiju sa lijeve i desne strane. Danas je takva situacija da se prije ili kasnije dodje do čovjeka koji ne zna komšiju bilo sa lijeve ili sa desne strane.
Kada se gledaju te statistike malo medju najrazvijenijim državama svijeta su Švicarska, Danska i Holandija. To su države od 10 do 20 miliona a površinom su uporedive sa nama. Važnije od toga kad se gleda gustina naseljenosti +- 10 do 15 država od nas su sve nerazvijene države izuzmemo li Hrvatsku, koja je gledano Europu siromašna, gledano svijet bogata država i Irsku.
Irska je jedan dobar primjer nečega drugog. Oni imaju nešto preko 5 miliona stanovnika ali u samom glavnom gradu 1.5, metropolitanska regija grada je sigurno preko 2 što govori o tome da možda i ne treba imati visoku gustotu stanovništva ako imaš dobro podešenu disperziju.
Mi imamo možda 3 miliona stanovnika uz tendencije staranja, odlaska ljudi i negativnog prirodnog priraštaja.
Ubjedjivati ljude da se vrate iz Njemačke je kako izgleda mrka kapa. Podsticaj radjanja - to već imamo neko vrijeme i može se izmjeriti koliko ima efekta a koliko ne. Sada već možemo pričati o matematički preciznim modelima.
U nekoliko valova nakon austrijske aneksije i nastanka kraljevine Jugoslavije naš narod se je iseljavao prema Turskoj ali to nije samo Turska. Jedan dio njih je ostao na Kosovu, Albaniji, Makedoniji a jedan dio njih je prebacio i otišao čak i dalje do Sirije, Jordana i Palestine.
Pitanje je zar ne bi bilo pametno, sa naše tačke gledišta, te ljude pitati da se vrate i naći modalitet po kom bi se oni vratili odnosno doselili? To još niko nije uradio.
Ne pitam nikoga nego eto puštam u eter jer vidim da niko o tome ne razmišlja.
Ma nema od tog nista...mi se poredimo s drzavama i narodima koji zive u drugom univerzumu od nas. Ja znam da ljudima lijepo zvuci okrenimo se ekonomiji ovom onom, hebo vas nacionalizam..al u sustini to je samo ponasanje ko onaj ker pije kafu dok sve gori i govori this is fine.
Drzava i okruzenje u njoj je postavljeno na nemogucim osnovama znaci kvaka 22 napravljena...moras saradjivati sa nekim ko zeli da te unisti, jer ako ne saradjujes ti onda rusis drzavu a ako sursdjujes onda ces pomoc njemu da je rusi....
Izdurala bi se nekako i ekonomija i korupcija i sve sto ide uz to, al kako brate da ti zivis konstnatno okruzen sa jedno cca 10 miliona ljudi i dvije drzave koje ti zele lose i koje ce ti gurnut klip u tocak gdje god mogu? Kakav uopste napredak da tu ocekujes ...jos kad skontas da u samoj svojoj drzavi imas te ljude...pa ako ces iskreno kolko god nekom smijesno zvucalo cudo nad cudima je da smo i dovde dogurali.
Mi sebe previse podcjenjujemo po meni...jer jbg ono sto bi htio i volio je dalko izvan tvog domasaja...ok moglo se bolje niko ne spori, al da si uradio najbolje opet realne okolnosti i stvarnost koja te okruzuje ne bi ti dozvolile da to bude ni blizu onoga sto bi zelio
Osmanlije te prodale, austrougari kolonizirali, jugoslavije zatirale ikakvo postojanje, na kraju te i fizicki trijebili...Ja mislim da je BiH i Bosnjaci kao njen stub rijedak da ne kazem jedini slican primjer u svijetu da i pored svega si dobacio do ovog sto imas.Cak sta vise imas more drzava i naroda koji su imali sto puta bolju poziciju od nas pa su 100 puta gore prosli...i to zasto da se lazemo..sami bez icije pomoci..dapace vecina nam je odmagala ako nas vec nije direktno napala
Sto se tice ovoga oko dijaspore i slicnih planova, nije to samo do para i ekonomije....Evo 34 su mi godine a fali mi jos jedna da dosegnem najstariju dob unazad 15/20 generacija u porodici da nisam moro pusku nosit... Priznaces ne zvuci bas kao podneblje gdje se isplati tolko zivjeti ..konstanta tenzija i strah od onoga sta donosi sutra...
Evo jel bi ti mogo nekom investitoru garantovat sa velikom sigurnoscu da ce BiH bit stabilna i sigurna zemlja za nez...5 godina? da ne kazem koji manji broj