Sergej Barbarez - selektor Bosne i Hercegovine

Moderatori/ce: TaRgEt_,Monolog,ribery,_dreamer_,insider

DeeWa
Kontakt:

Re: Sergej Barbarez - selektor Bosne i Hercegovine

Post Postao/la DeeWa » 09 jun 2026, 09:36

Ne znam zašto stavljate u opticaj Mahmica kao startera kad nema teoretske šanse da on zaigra. Da je Sergej to htio isprobati zapoceo bi protiv Paname kad svakako nije bilo mi Dzeke ni Tabakovića. Ovo što smo probali protiv Paname je već isprobavao tako da nije započinjao onako radi testa već jer ćemo tako i igrati. Osim što će doći Šunjić i Džeko ako budu spremni.

Veća je šansa da krene bazdar nego mahmic. Mada bih ja radije volio Lukića nego Baždara.
Ponosni osvajač kupa virtualne sportsport.ba BHT Premijer lige u prvoj sezoni.

SanaBosna
Kontakt:

Post Postao/la SanaBosna » 09 jun 2026, 09:37

edvaE2 je napisao/la:
09 jun 2026, 09:32
imekorisnicko je napisao/la:
09 jun 2026, 08:20
hurem je napisao/la:
09 jun 2026, 01:40
* Veliki upitnici i ispiti pred selektorom i stručnim štabom

- Tabakovic, Dzeko...
Nakon kvalifikacija u kojima smo u svakoj utakmici igrali bez par prvotimaca usljed povreda, napokon smo dočekali baraz kompletni, i gle čuda, kvalifikovali se na SP2026.
Sada opet po starom - povrede (naj)bitnih igrača i veliki upitnici.
Dzeko, čini se već izvjesnim haman, neće biti spreman startati prvu utakmicu na SP protiv domaćina Kanade.
Bilo bi to lahko podnijeti da je Tabakovic zdrav i spreman.
Ovako smo izostankom ovog dvojca itekako hendikepirani.
Igrači koji svaki na svoj način donose potrebni kvalitet i prevagu na terenu.

- Mahmic i promjena formacije - ništa strašno ako govorimo o ovoj promjeni:
4-4-2 ---> 4-5-1
Mahmic nam otvara nove opcije i zato bi mogao biti važna karika, bilo da starta bilo da ulazi s klupe. Momak s ofanzivnim karakteristikama koje nema niti jedan drugi veznjak. Igra u češkoj ligi koja je fizički zahtjevna i s te strane ne bi trebalo biti problema da odgovori zadatku.

Forsirana je 442 kako bismo na minimum sveli naše slabosti - vezni red (zato smo igrali samo s dva klasicna veznjaka u sredini terena) a istakli naše prednosti - napad (2), krila (2), dobra zadnja linija.
Imamo odlične napadače i to je bila razumljiva odluka. Dobra opcija za preskakanje igre, centarsuteve itd.

Drugi razlog je taj sto je postavka 442 ponajbolja za branjenje svog gola.

-Prelazak iz 4-4-2 u 4-5-1 nije toliko dramatičan koliko neki žele predstaviti. U biti svi igraju svoje pozicije kao i ranije, jedino bi Demirovic bio najistureniji - a to mu nije problem niti će se ljutiti sto ne mora trcati i za Dzeku :)

Vasilj
Dedic-Katic-Muharemovic-Kolasinac
Sunjic-Tahirovic
Bajraktarevic-Mahmic-Memic
Demirovic

U ovoj postavci bismo dobili na posjedu, popunili bismo sredinu terena, olakšali Sunjicu i Tahirovicu laksi pas, bolji protok lopte, dobili igraca (Mahmic) koji zna odigrati zadnji pas, ima dobar sut, dosta trci i terena pokriva...
Mahana ove formacije su ispucavanja golmana gdje bismo imali igraca manje u napadu i ne bismo imali potrebnu visinu. Ali svakako bi toga manje bilo. Pored toga bih istakao i centarsuteve sa strane iako to ne mora uvijek značiti jer je nekada teže ispratiti ubacivanja igraca iz drugog plana.
Memic bi ponajviše profitirao od Mahmica i njegovih pasova u prostor.

4-5-1 nam donosi bolji balans na terenu, a u slučaju negativnog rezultata uvijek se možemo vratiti na 4-4-2, a u zadnjim minutama i totalna ofanziva ako treba.

Nije mala stvar da nam protiv Kanade oko 60.minute s klupe ulaze Dzeko i Alajbegovic recimo. Pa Memica na desnog beka a Dedica lijevo. To su promjene koje nama donose kvalitet i prevagu a protivnika dodatno zbunjuju.
Pa kada Dzeko bude spreman protiv Svicarske ili Katara od prve minute a Tabakovic zadnjih 15,20 minuta s klupe, hmmm.

Zavisno od protivnika bi startali nekad Alajbegovic a Memic desno, ili Bajraktarevic a Memic lijevo. Jedino gdje mogu zamisliti da startaju i Kerim i Esmir jeste utakmica protiv Katara.
Sta ako bi se ne daj Bože Dedic povrijedio ili bio suspendovan zbog kartona - igrao bi Memic tu, ali onda gubimo njega u ofanzivnom dijelu, gubimo njegovu disciplinu gdje bi kao krilo pomagao Kolasincu u slučaju prolaska dalje u takmičenju, smanjujemo uveliko opcije kada su rokade u pitanju, izmjene, itd.

Zbog toga i jeste greška nepozivanje desnog beka.
Kolasinca ima ko zamijeniti. Dedica izuzev Memica koji svakako nije planiran tu, nema ko.
Nadamo se da ce Dedic biti zdrav i pametan tokom cijelog turnira.
Ako ga zaobiđu povrede, nema sumnje da on na maksimumu moze odraditi sve utakmice po 90 minuta jer se igraju svakih 6 dana.

352, 361
Vjerujem da ce biti momenata kada ćemo gledati i ovu formaciju tokom turnira. Izvjesnije kada se branimo.
Iza Mahmica Tahirovic i Sunjic (Bašić ako ovaj ne bude spreman za start).
Zadnja linija se zna.
U drugom poluvremenu očekujem ulazak Dzeke i Alajbegovica umjesto veznjaka i Kolasinca gdje će Memic preci na desnog beka a Dedic na lijevog. To su očekivanja u slučaju negativnog ili neriješenog rezultata. U slučaju vodstva izmjene bi išle drugačije.

Nije lahko stručnom štabu. S dr.strane povrede im omogućavaju eksperimentisanje.
Omogućavaju nam da budemo poprilično nepredvidivi za protivničke ekipe.
Ključ uspjeha leži u motivu, dobroj postavci na početku, i bar dvije izmjene s klupe koje zaista mogu donijeti neku promjenu na terenu: Dzeko/Tabakovic, Bajraktarevic/Alajbegovic, Mahmic.
Mislim da su šanse da se ovo dogodi, ipak,male.
Mahmića ne poznajemo,mlad je,a i makar bi na 15 minuta protiv Paname na terenu bila slična postavka da se nešto ozbiljno planira u tom smjeru.
Moguće da je Mahmića čuvao da ga ne umara previše, a i da ne bi previše otkrio. S druge strane, moguće da se neće uopšte eksperimentisati i da ćemo igrati klasični 442 bez Mahmića i sa Lukićem ili Džekom. Dobro je da nakon sokro 2 godine ni navijači koji prate svaki korak reprezentacije ne mogu predvidjeti sastav, a kamo li taktiku. Skoro svaku utakmicu smo bili iznenađeni bar sa jednim detaljem, potom tjerali kockara neznalicu :mrgreen: . Međutim, to znači da je i protivniku dosta teško da se pripremi na nas.

U svakom slučaju, dobra Huremova analiza, potpisujem.
Bas gledam interview Selektora Kanade, kaze da dosta vjezbaju prekide i da smo u tom segmentu naj opasniji zbog visine igraca.

edvaE2
Kontakt:

Post Postao/la edvaE2 » 09 jun 2026, 09:45

SanaBosna je napisao/la:
09 jun 2026, 09:37
edvaE2 je napisao/la:
09 jun 2026, 09:32
imekorisnicko je napisao/la:
09 jun 2026, 08:20
Mislim da su šanse da se ovo dogodi, ipak,male.
Mahmića ne poznajemo,mlad je,a i makar bi na 15 minuta protiv Paname na terenu bila slična postavka da se nešto ozbiljno planira u tom smjeru.
Moguće da je Mahmića čuvao da ga ne umara previše, a i da ne bi previše otkrio. S druge strane, moguće da se neće uopšte eksperimentisati i da ćemo igrati klasični 442 bez Mahmića i sa Lukićem ili Džekom. Dobro je da nakon sokro 2 godine ni navijači koji prate svaki korak reprezentacije ne mogu predvidjeti sastav, a kamo li taktiku. Skoro svaku utakmicu smo bili iznenađeni bar sa jednim detaljem, potom tjerali kockara neznalicu :mrgreen: . Međutim, to znači da je i protivniku dosta teško da se pripremi na nas.

U svakom slučaju, dobra Huremova analiza, potpisujem.
Bas gledam interview Selektora Kanade, kaze da dosta vjezbaju prekide i da smo u tom segmentu naj opasniji zbog visine igraca.
Pa realno i jest tako, naročito kada Džeko igra, ali imaš i Katića i Muharemovića, Demirović ga je u klubu isto znao glavom zabit, a nije ni Lukić za potcijeniti. Zaboravi Radljića koji je preko 2 metra. S druge strane ako nam dopuste šut sa distance onda imamo i tu oružje za pucati, i to baš dobre dvije puške i pištoljčić koji nekad pogodi (Tahirbeg) :mrgreen: . Ma opasni smo mi, samo da nam je tu sredinu riješiti.

Daduli
Kontakt:

Post Postao/la Daduli » 09 jun 2026, 10:03

DeeWa je napisao/la:
09 jun 2026, 09:36
Ne znam zašto stavljate u opticaj Mahmica kao startera kad nema teoretske šanse da on zaigra. Da je Sergej to htio isprobati zapoceo bi protiv Paname kad svakako nije bilo mi Dzeke ni Tabakovića. Ovo što smo probali protiv Paname je već isprobavao tako da nije započinjao onako radi testa već jer ćemo tako i igrati. Osim što će doći Šunjić i Džeko ako budu spremni.

Veća je šansa da krene bazdar nego mahmic. Mada bih ja radije volio Lukića nego Baždara.
Sve potpisujem. I tako će i biti. Ko imalo zna fudbala vidio je da sve ide u tom smjeru. Takođe, Lukić > Baždar
Glory Glory Man United

dena24
Kontakt:

Post Postao/la dena24 » 09 jun 2026, 10:07

Daduli je napisao/la:
09 jun 2026, 10:03
DeeWa je napisao/la:

Sve potpisujem. I tako će i biti. Ko imalo zna fudbala vidio je da sve ide u tom smjeru. Takođe, Lukić > Baždar
i jedan i drugi su solidni napadači, malo mi previše seremo. Ali ko god da igra, on će morati trčati 90 minuta i konstantno pritiskati zadnju liniju, ne dajući im mira. Važnije je to nego očekivati da će dati tri gola.

Daduli
Kontakt:

Post Postao/la Daduli » 09 jun 2026, 10:25

dena24 je napisao/la:
09 jun 2026, 10:07
Daduli je napisao/la:
DeeWa je napisao/la:

i jedan i drugi su solidni napadači, malo mi previše seremo. Ali ko god da igra, on će morati trčati 90 minuta i konstantno pritiskati zadnju liniju, ne dajući im mira. Važnije je to nego očekivati da će dati tri gola.
Baždar je više krilni napadač ili polušpic nego što je za 4-4-2 formacije. Ja vjerujem da je zato i kod Barbe peti izbor. Poprilično sam čak i siguran da bi Barbi desetku i kad bi igrao 4-5-1 igrao neko drugi nego Mahmić, možda čak i Baždar.
Glory Glory Man United

Edincapitano
Kontakt:

Post Postao/la Edincapitano » 09 jun 2026, 13:39

Daduli je napisao/la:
09 jun 2026, 10:25
dena24 je napisao/la:
09 jun 2026, 10:07
Daduli je napisao/la:

Baždar je više krilni napadač ili polušpic nego što je za 4-4-2 formacije. Ja vjerujem da je zato i kod Barbe peti izbor. Poprilično sam čak i siguran da bi Barbi desetku i kad bi igrao 4-5-1 igrao neko drugi nego Mahmić, možda čak i Baždar.
Ma nemas ti pojma o fudbalu, idi sadi paprike

Madal
Kontakt:

Post Postao/la Madal » 09 jun 2026, 14:42

SanaBosna je napisao/la:
09 jun 2026, 09:25
@Hurem svaka cast slazem se.

Vasilj
Dedic Katic Muharemovic Kolasinac
Tahirovic Sunjic
Bajraktarevic Mahmic Memic
Demirovic

2pv

Vasilj
Memic Katic Muharemovic Dedic
Bajraktarevic Mahmic Sunjic Alajbegovic
Dzeko Demirovic
Greska vam je sto mislite da je 442 ofanzivnija od 451 zbog tog dodatnog napadaca. Fun fact: atl madrid u najsjanijoj dobi svojeg poganluka i defanzive je igrao cistu 442
A ljudi slabo pamte to je ovde glavni problem
ko te jeb'o godinama **** te opet
-Beogradski sindikat

insimadop
Kontakt:

Post Postao/la insimadop » 09 jun 2026, 15:10

Madal je napisao/la:
09 jun 2026, 14:42
SanaBosna je napisao/la:

Vasilj
Tahirovic Sunjic
Demirovic

2pv

Vasilj
Dzeko Demirovic
Greska vam je sto mislite da je 442 ofanzivnija od 451 zbog tog dodatnog napadaca. Fun fact: atl madrid u najsjanijoj dobi svojeg poganluka i defanzive je igrao cistu 442
Treba razumiti fudbal malo detaljnije da bi se shvatilo da u današnje vrijeme formacija (u formi u kojoj mi pričamo o njoj) znači samo raspored na papiru.
Ono što čini stvarnu formaciju na terenu jesu individualne i timske upute prema igračima, postavka, kretanja, pozicioniranje sa i bez lopte, tranzije, igra u posjedu, igra van posjeda, i da ne nabrajam dalje.

Ti što to ne razumiju su ujedno isti oni koji na sva usta pljuju Demirovića. Slažem se i ja da ne postiže dovoljno golova, ali ono što doprinosi igri naše ekipe malo koji napadač radi. Demirovića sam naveo za primjer površnog shvatanja formacija, pozicija, rola, zadataka...

Sveti
Kontakt:

Post Postao/la Sveti » 09 jun 2026, 15:16

Madal je napisao/la:
SanaBosna je napisao/la:

Vasilj
Tahirovic Sunjic
Demirovic

2pv

Vasilj
Dzeko Demirovic
halal ti pita kako se ismija na izbor rijeci :urnebes: :urnebes:
naprijed rejal

viKK
Kontakt:

Post Postao/la viKK » 09 jun 2026, 15:21

insimadop je napisao/la:
09 jun 2026, 15:10
Treba razumiti fudbal malo detaljnije da bi se shvatilo da u današnje vrijeme formacija (u formi u kojoj mi pričamo o njoj) znači samo raspored na papiru.
Ono što čini stvarnu formaciju na terenu jesu individualne i timske upute prema igračima, postavka, kretanja, pozicioniranje sa i bez lopte, tranzije, igra u posjedu, igra van posjeda, i da ne nabrajam dalje.

Ti što to ne razumiju su ujedno isti oni koji na sva usta pljuju Demirovića. Slažem se i ja da ne postiže dovoljno golova, ali ono što doprinosi igri naše ekipe malo koji napadač radi. Demirovića sam naveo za primjer površnog shvatanja formacija, pozicija, rola, zadataka...
Dzaba je pricat kad ovdje pola ljudi ili ima shvatanje nauceno iz igrica tipa FM ili formacije i pozicije shvacaju doslovno ko da smo u proslom stoljecu.

ZgemboNr1
Kontakt:

Post Postao/la ZgemboNr1 » 09 jun 2026, 16:43

Igraćemo 5-4-1, s Mahmićem. Barbarez je to odlično izblefirao, a formacija je se testirala protiv Makedonije.

Madal
Kontakt:

Post Postao/la Madal » 09 jun 2026, 16:50

viKK je napisao/la:
09 jun 2026, 15:21
insimadop je napisao/la:

Dzaba je pricat kad ovdje pola ljudi ili ima shvatanje nauceno iz igrica tipa FM ili formacije i pozicije shvacaju doslovno ko da smo u proslom stoljecu.
Pa upravu ste u potpunosti obojica. Ja nisam ni rekao da je formacija sve. Da igra odredjenu ulogu, to svakako a moj domen fudbala vise-manje zavrsava na tome pa mi je zgodno komentarisati.
A ljudi slabo pamte to je ovde glavni problem
ko te jeb'o godinama **** te opet
-Beogradski sindikat

viKK
Kontakt:

Post Postao/la viKK » 09 jun 2026, 16:59

Madal je napisao/la:
09 jun 2026, 16:50
Pa upravu ste u potpunosti obojica. Ja nisam ni rekao da je formacija sve. Da igra odredjenu ulogu, to svakako a moj domen fudbala vise-manje zavrsava na tome pa mi je zgodno komentarisati.
Nije se odnosilo na tebe, ti si jedan od razumnih na ovim temama ;)

Edincapitano
Kontakt:

Post Postao/la Edincapitano » 09 jun 2026, 17:19

insimadop je napisao/la:
Madal je napisao/la:
SanaBosna je napisao/la:

Vasilj
Tahirovic Sunjic
Demirovic

2pv

Vasilj
Dzeko Demirovic

Sve ostalo si super napisao, ali ovo su ciste gluposti. Da je Ermedin dao 20 golova na 40 utakmica, onda bi se i dalje moglo vaditi na to da daje druge stvari ekipi osim oni jos desetak golova, Ali momak je dao 4 komada na 40 tekmi. :crazy:

Koliko god on neke druge stvari radio da pomogne ekipi, nije dovoljno kad je cijeli fazon fudbala da se zabije sto vise golova. To je broj jedan zadatak za napadaca, pa onda poslije ostalo. Demirovic to uopste ne ispunjava i sasvim je normalno da ga ljudi kritikuju. :kafa:

Pogledaj Zlatana kad prica kad je dosao u Juventus iz Ajaxa, sta mu je Capello rekao… a sigurno niko na ovom forumu ne zna bolje od Capella. :salut:

NoDi80
Kontakt:

Post Postao/la NoDi80 » 09 jun 2026, 17:49

Jedan je Barbarez, gledam intervju Milenkovica legenda je i on
Cijeli strucni stab ispisati zlatnim slovima na ulazu u savez
Yugoslav First League: ⭐️
League of BiH: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
BiH Cup: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
BiH Supercup: ⭐️⭐️⭐️
UEFA Cup/UEFA Europa League
Semi-finalists
Quarter-finalists (2)
Mitropa Cup
Semi-finalists (2)
Intertoto Cup
Quarter-finalists
Raonffa 🏆

SWOT
Kontakt:

Post Postao/la SWOT » 09 jun 2026, 18:07

Edincapitano je napisao/la:
09 jun 2026, 17:19
insimadop je napisao/la:
Madal je napisao/la:

Sve ostalo si super napisao, ali ovo su ciste gluposti. Da je Ermedin dao 20 golova na 40 utakmica, onda bi se i dalje moglo vaditi na to da daje druge stvari ekipi osim oni jos desetak golova, Ali momak je dao 4 komada na 40 tekmi. :crazy:

Koliko god on neke druge stvari radio da pomogne ekipi, nije dovoljno kad je cijeli fazon fudbala da se zabije sto vise golova. To je broj jedan zadatak za napadaca, pa onda poslije ostalo. Demirovic to uopste ne ispunjava i sasvim je normalno da ga ljudi kritikuju. :kafa:

Pogledaj Zlatana kad prica kad je dosao u Juventus iz Ajaxa, sta mu je Capello rekao… a sigurno niko na ovom forumu ne zna bolje od Capella. :salut:
Ja mislim da Mujakica stavis 40 utakmica da odigra na istoj poziciji kao Demirović, da bi dosad zabio barem 5 komada haha

perun
Kontakt:

Post Postao/la perun » 09 jun 2026, 19:15

Prema viđenom u pripremnim tekmama otvaramo sa ovim sastavom:

slika
Moralan je samo onaj tko se drži morala bez straha od kazne i bez očekivanja nagrade.

Kapetan
Kontakt:

Post Postao/la Kapetan » 09 jun 2026, 19:33

perun je napisao/la:
09 jun 2026, 19:15
Prema viđenom u pripremnim tekmama otvaramo sa ovim sastavom:

slika
99% da je to formacija, samo se moze desiti da Dzeko i/ili Sunjic ovisno o njihovom stanju, budu u timu.

Edincapitano
Kontakt:

Post Postao/la Edincapitano » 09 jun 2026, 19:35

SWOT je napisao/la:
09 jun 2026, 18:07
Edincapitano je napisao/la:
09 jun 2026, 17:19
insimadop je napisao/la:

Ja mislim da Mujakica stavis 40 utakmica da odigra na istoj poziciji kao Demirović, da bi dosad zabio barem 5 komada haha
Dao je jedan gol na 12 utakmica kao bek, jos vecine utakmica je ulazio s klupe..

Nije daleko znaci od Ermedina ;)

Odgovori

Natrag na “Fudbalska reprezentacija BiH”

Trenutno korisnika/ca: 1993Sajo1993, 231983, AlenHalilovic, napapijri1987, Vanja8, Wisey i 43 gosta.

DEBUG SSO: [] | STATUS: []