Tarik Karić, Mladen Jurkas i Salko Hamzić, golmani koje treba polako integrisati u roster. Tarik je prešao negdje u Poljsku, kada bi imao razvojni tok Kovačevića bilo bi super. Salko će konačno početi braniti u seniorskom fudbalu u Tirolu, a Jurkas je u Borcu. Nadam se da će barem jedan od njih biti kalibar za novu jedinicu reprezentacije jer smo utvrdili da Vasilj nije neka sreća, iako sumnjam da će se micati sa pozicije dok ne završi ciklus za Evropsko prvenstvo jer će gotovo pa sigurno igrati na većem nivou nego gorepomenuti trojac.
Na štoperu smo 'najjači'. Tu je Tarik Muharemović zacementiran na štoperu idućih 10+ godina. Velika prednost je ta što mu je lijeva noga prirodna jer je puno lakše naći desnonogog štopera. Katić definitivno može biti dio rostera još makar 4 godine. Njega moramo imati iako ne bude dostojan prve postave jer je savršen štoper za bunkerisanja. Međutim, definitivno se moramo okrenuti mlađim i boljim opcijama. Smajlović i Košpo su u mojim očima prvi kandidati da budu u paru sa Tarikom. Ne treba otpisati ni Barišića, odigrao je odličnu polusezonu do povrede u Bragi. Hadžikadunić i Radeljić, uz dužni respekt, moraju biti tek 7. ili 8. opcija. U slučaju za 'ne daj Bože'.
Lijevi bek me najviše brine.. Kolašinac to više nije, a biti će još manje za dvije godine. Neupitno je da će biti dio planova i za Euro jer sumnjam da će se penzionisati. Tu moramo podhitno naći opciju, ako takvo nešto postoji. Burnić zna pristojno pokriti nazad, ali je naprijed operisan. Mujakić mora biti bivši i definitivno prekrižen nakon Mundijala jer ništa ne donosi ekipi. Desno imamo Dedića koji isto može biti tu makar 8-9 godina, Memić također može zakrpiti, ne bih ja otpisivao ni Malića (iako se nije proslavio na bekovskoj poziciji).
U sredini imamo to što imamo. Šunjić je tu dok ne dođe bolji, Bašić jedini liči na veznjaka kada trebamo šta iskreirati, Tahirović debelo stagnira, Gigović je bezveznjak kojem niti sistem koji igramo niti sve druge okolnosti ne pomažu. Ovdje se moliti Bogu da će Mirza Ćatović igrati za nas i da će se razvijati u pravom smjeru. U drugim opcijama nas čeka patnja i tegoba u idućim godinama koje slijede.
Kerim će biti najbolji igrač ove generacije i njemu treba podrediti ekipu. Mahmić se profilisao kao potencijalna desetka, a Esmir uz sve mane i kvalitete je prva violina na desnom krilu. Sumnjam da će se Luka Topalović opredijeliti za nas. Kada bi uspjeli završiti Ličinu bilo bi fantastično. Mislim da nam treba širina na krilu i toj poziciji cenera svakako. Volio bih da su dani kada Gigović igra krilo prošlost, a u nekoj teoriji da ti fale Kerim ili Esmir, moraš potezati za takvim opcijama.
Idealno bi bilo da se Pejčinović opredijeli za nas jer od Demirovića znamo da nemamo šta očekivati u golgeterskom smislu. Tabaković isto može poslužiti makar još ovaj ciklus, a Džeko bi bio jako koristan ako bi prihvatio da bude jocker s klupe i uđe zadnjih 20 minuta ako zatreba. Baždar definitivno nema šta da traži u reprezentaciji jer nije apsolutno ništa pokazao na klupskom nivou u zadnje dvije godine.Jovo nije tako mlad, a pogotovo ako pređemo na formaciju sa jednim naprijed nema smisla ga zvati ako budu tu gorepomenuti napadači. Deketa osigurati u LN.
Ko zna hoće li isplivati još neki 'anonimus' za kojeg smo mislili da nema teorije da bude dio repke, kao što je isplivao Mahmić. Za Kerima smo znali da će biti jedan od bitnijih igrača kada je bio junior, ali takvih talenata nemamo trenutno u u21, u19 ili u17 ekipi. Ja ovdje spominjem igrače za koje je realno da imaju kakvu-takvu ulogu u ovom ciklusu za Euro 28. Možda magično ispliva neki momak koji sada ima 15-16 godina i postane dio ekipe. Uglavnom, imamo to što imamo, moramo se kao i do sada boriti za svakog igrača, te totalno maksimizirati najjače adute, a sakriti mane. Po meni je promjena formacije i prelazak na 4231 najbitnija stvar koju bih volio da uigramo u LN. Možda čak i bitnije od samog rezultata je da stvorimo neke mehanizme u igri koji će doći do izražaja u kvalama za Euro.
Ono što je sigurno, imamo ekipu da se pobijemo sa konkurentima za plasman na Evropsko prvenstvo, možda samo 5-6 ekipa Evrope može unaprijed upisivati bodove protiv nas. Vjerujem da ćemo dići nivo igre i da će igrači rasti u klubovima, te da plasman na turnir neće doći u pitanje tokom kvalifikacija. Optimista sam i sretno nam.