NBA 2026-27 Offseason

Where amazing happens.

Moderatori/ce: CashMan,KK_Bosna,kad_kako,Pasha

NEZALAGANJE
Kontakt:

Re: NBA 2026-27 Offseason

Post Postao/la NEZALAGANJE » 02 avg 2026, 20:16

DAL kojeg je Luka uveo u finale nije imao ovaj OKC i ove Spurse kao konkurente.

Bez znacajnijih povreda u sastavima SA i OKCa niko nece vidjeti NBA finale sa Zapada sem njih naredne 2-3 godine minimum.Da eto ne idem predaleko.To je realnost.

Zasto?
Zato sto sve druge ekipe na Zapadu imaju manjak talenta u odnosu na njih i to je problem.Ako nije manjak talenta kao sto je to slucaj sa LAL pa i DEN, onda je problem osoblja u smislu previse igraca koju su bitni u njihovim igrama, a koji su defanzivna labilnost.To je teeeeesssko za premostiti, ali treba igrati, jer je car sporta bas u tome da nista nije garantovano.

Medjutim, ako pricamo o talentu i rosterima, prica je jasna.Ne treba se zanositi.

ronaldo99
Kontakt:

Post Postao/la ronaldo99 » 02 avg 2026, 20:39

Ne bi se ja slozio Nezz bas sa tobom. Nemoj biti tako samouvjeren da ce samo te dvije ekipe pa i potpuno zdrave igrati finala. Ako druge isto ekipe budu potpuno zdrave tu itekeko moze svega biti.

Pazi samo slucaj Indiana, ljudi su bili na korak od prstena i samo ih povreda Halija u tome sprijeci, a evo ti mi reci da li je iko ali bas iko mogao reci da Indiana moze tako daleko??

Sport je tu da se igra, svi su govorili OKC ce ove godine pomesti sve, pa ni finale ne zaigrase, pa onda Spursi uzimaju pa to NYK lagano uzese. A nesto ne znam da je iko vidio NYK tako superiorne u PO i da ce se dokopati prstena.

Tako da polako sa nekim prognozama i zakljuccima. Ove godine je bas mnogo dobrih ekipa u obe konferencije, ne znam da je nekad ujednacenije bilo.

NEZALAGANJE
Kontakt:

Post Postao/la NEZALAGANJE » 02 avg 2026, 22:23

ronaldo99 je napisao/la:
02 avg 2026, 20:39
Ne bi se ja slozio Nezz bas sa tobom. Nemoj biti tako samouvjeren da ce samo te dvije ekipe pa i potpuno zdrave igrati finala. Ako druge isto ekipe budu potpuno zdrave tu itekeko moze svega biti.

Pazi samo slucaj Indiana, ljudi su bili na korak od prstena i samo ih povreda Halija u tome sprijeci, a evo ti mi reci da li je iko ali bas iko mogao reci da Indiana moze tako daleko??

Sport je tu da se igra, svi su govorili OKC ce ove godine pomesti sve, pa ni finale ne zaigrase, pa onda Spursi uzimaju pa to NYK lagano uzese. A nesto ne znam da je iko vidio NYK tako superiorne u PO i da ce se dokopati prstena.

Tako da polako sa nekim prognozama i zakljuccima. Ove godine je bas mnogo dobrih ekipa u obe konferencije, ne znam da je nekad ujednacenije bilo.
Evo posta god hoces sad, kad nije ni blizu pocetak sezone...ZDRAV OKC i ZDRAV SA. Jedna od te 2 ekipe za Zapada igra NBA finale naredno ljeto.Objasnih ti i zasto.Talentom su najjaci, pod broj jedan, a pod broj 2, jos uvijek napreduju, a vec su tu.Znaci to nisu neke iskusne ekipe koje su se pojavile tipa novoizgradjene PHI, "otplesale" svoje jednim finalom i znas da ce padati ili ekipe koje su dostigle svoj limit kao sto je to recimo MIN bila dostigla sa rosterom koji je upravo ispremetala, pa ocekujes da ce neko drugi doci ili se pojaviti.Pricamo o ekipama koje su godinama gradjene da godinama budu u vrhu.

Ne znam sta ocekujes da se desi pa da iskoci neko novi? Znas kako moze neko treci tu upasti? Povrede pod jedan, neka turbulencija da nekom od glavnih igraca ovih ekipa kvrcne nesto u glavi pa zatrazi nekakv trejd ili da neko od konkurenata dobije instant upgrade u talentu tipa da sutra HOU uzme lutriju ili top 3 pik i na svoj roster doda igraca tipa Dybantse. To se upravo desilo SA sa Harperom kad si na jedan vec ozbiljan roster u izgradnji dodao jos jednog vrhunskog talenta.I kako sad ti to kao konkurent da premostis? Pa ne mozes, majstore, ako se ovaj talenat razvija kako treba i radi sve onako kako treba da se radi.

Nadalje, pricam o Zapadu.Ne pricam o NBA finalu.Tu se svasta moze desiti, a i to vjerujem da se desavalo (pobjeda OKCa jedva i poraz SA) jer ni SA, a ni OKC nisu ekipe koje su dostigle svoj vrhunac, pa su se mogle eksploatisati.To je faktor koji, cini mi se olako zanemarujes.Uz sve postovanje NYK, njima je ovo finale SA poklonio svojim neiskustvom, a ovi to znalacki uzeli.Nedavno sam naisao na podatak da je SA bio u vodstvu oko 80% serije.

I za kraj, napisah i ja, sport je tu da se igra i treba igrati, jer se nikad ne zna bas zbog povreda i svega, ali ako cemo o talentu i realnosti, onda je to ovo o cemu pisem.Svi ostali su na cekanju.

P.S.Imao si CLE i GS koji su odigrali 4 uzastopna finala, a prije njih na Istoku MIA sa isto 4 uzastopna finala.Zasto? Pa niko im u njihovim konferencijama nije bio ni blizu talentom.Tek kad su pocele povrede i odlasci nekih od glavnih igraca, drugi su dobili svoju sansu.I to je tako.

TripleThreat
Kontakt:

Post Postao/la TripleThreat » 02 avg 2026, 22:52

Meni je interesantna priča koja se proteže kako su Spursi nešto "poklonili" Knicksima zbog njihovog neiskustva, a slabo se to isto neiskustvo spominjalo kada su pobijedili tada aktuelne prvake u sedam utakmica, od kojih su jednu dobili i u duplom produžetku, kao i sedmu utakmicu u gostima. To su situacije u kojim se neiskustvo obično pokaže i košta takve ekipe, a njih nije koštalo. Uostalom, upitno je koliko se može i pričati o neiskustvu nakon 3 dobijene serije i 18 odigranih utakmica. Pa to su bukvalno za ogroman broj igrača 2 playoff sezone, nakon čega ih rijetko iko više naziva playoff neiskusnim.

To koliko je ko vodio u seriji se može uzimati da se potapšeš po ramenu ako će ti lakše biti, jer košarka se igra 48 minuta, ne 46 niti 47 i po. U današnjoj NBA uzimati bilo koje vodstvo od 14-16 razlike kao neku sigurnu zalihu i argument nečega je uglavnom irelevantno. Takva vodstva su i OKC i Spursi gubili u par minuta u prethodnoj seriji, a uostalom i Knicksi u onoj drugoj utakmici finala, i to u četvrtoj četvrtini. Jedino što doista jeste bila jako konkretna zaliha za koju nema opravdanja je onih 20+, odnosno skoro 30 poena, u četvrtoj utakmici. Sve ostalo mimo navedenih situacija je bio rezultatski egal, daleko od nečega da kažeš da je neko bio toliko superioran pa poklonio nekome nešto.

Košarkaška javnost se ponaša kao da Knicksi u posljednja dva playoffa nisu odradili ukupno 5 povrataka od 20+ razlike, pa te ekipe krive svašta nešto osim da pogledaju sebe u ogledalo. Od Atkinsona i analitičkih pobjeda, do Wembanyame i uvjerenosti da preokreću seriju na onoj presici nakon četvrte. To očito govori nešto o identitetu i mentalitetu takve ekipe Knicksa, jer ne znam da li je toliki broj takvih povrataka u playoffu ikada zabilježen.

Da stvar bude "gora", pobijedi te drugi najniži igrač na parketu koji je cijelu seriju igrao na šuterskom zglobu kojeg je operisao nakon završene sezone. Da, operacija. I takav igrač ti spakuje 45 poena (skoro pola svoje ekipe) u low-scoring eliminacijskoj utakmici protiv ekipe sa, po prvi put u historiji, konsenzusnim DPOY igračem. To nema veze sa neiskustvom, nego jednostavno sa trenutnim omjerom gdje je koji igrač bio u toj seriji.

Tako da, Knicksima apsolutno ništa nije poklonjeno, nego su uzeli titulu nasuprot mnogim konstantnim potcjenjivanjima i degradiranjima i još uz to, drugim otežavajućim okolnostima.

@rona Indiana je sezonu prije 24-25 igrala konferencijsko finale, pa je ipak potkovanije bilo od njih očekivati neki porast, nego od Lakersa koji još nisu ništa konkretnije sa Lukom uradili. A komplementarno tome, ni igrači koje su doveli nisu u tolikoj mjeri neka zvučna imena koja te naprvu odmah intrigiraju da bi mogli biti potentni u nekom segmentu. Mada, treba ispratiti aBd, bude izuzetaka.
"Your favorite player's favorite player" - MB

NEZALAGANJE
Kontakt:

Post Postao/la NEZALAGANJE » 02 avg 2026, 23:29

Jok eto nisu poklonili.Sasvim slucajno se vodilo 80% tekme, a gubilo u zavrsnicama. Daj ba @Triple, uozbilji se. Nerealan je svako ko kaze da SA nije bio talentovanija ekipa, ali isto tako da ta ekipa ove godine jednostavno NIJE trebala ni biti u finalu uopste.Iskoristili su dato, ali da su trebali doci u finale ocekivano, ja cu prvi reci da nisu i to sam i pisao cijelu sezonu.

Kazes zasto se nije spominjalo neiskustvo prve 3 runde? Pa sta se ima pominjati kad ti POR nije mogao parirati talentom plus i oni neiskusni, potom si imao MIN bez najvaznijeg role igraca i sa Edwardsom koji je vukao povredu pa su te opet napatili, a onda u WCFu, OKC bez 2 od 4 najbolja igraca veci dio serije, pa je opet otislo u 7 tekmi.

Dakle, SA realno ove godine nije ni trebao doci u NBA finale, ali su svojim cistim talentom iskoristili ono sto im se otvorilo.Mlada ekipa u smislu da ti lideri imaju po 20 godina ni blizu u svom prvom POu treba doci u finale.

Nadalje, hoces da ti kazem i zasto se izgubilo finale?

Izgubilo se u tim zavrsnicama bas zato sto je ekipa NYa dugo na okupu, nisu imali povreda za eksploatisati kao prethodne runde, znali su da ce im se sansa otvoriti, nisu panicili, glavni igraci su u najboljim godinama i tacno su znali sta rade u svakom momentu.

SA s druge strane? Pogledas 2. i 4.tekmu i sve ti bude jasno.U 2.tekmi pored neiskusnih igraca u zadnjem napadu (Wemby pogadja u ledja Castlea, a imas u dzepu min.produzetak) imas i neiskusnog trenera koji ne zove TO.
U 4.tekmi kad si prosuo najvece vodstvo u historiji finala (procitaj to jos jednom) ne znas sta radis kao ekipa u zavrsnici, pa onda imas Foxa koji zavrsava akciju na +1 15sec do kraja umjesto da cuva loptu, a onda i pravi faul koji je bespotreban. Sve je to, moj druze, nista drugo nego neiskustvo.To su poklonjene tekme i greske koje se ne prastaju.

Zato ti i rekoh da je to NY znalacki iskoristio i kapa do poda, jer moras imati kvalitet da bi kaznio propuste protivnika i zato se na koncu i uzela titula, ali ovo je jedino finale otkako ih ja gledam u 30+ godina, a vjerujem i u historiji NBAa, da je jedna ekipa konstantno vodila 5 tekmi zaredom sa dvocifrenom razlikom, a isto izgubila.I to je fakt, ma sta ti mislio. Kad neko vodi cijelu tekmu, a neko ti "ukrade" tu tekmu preokretom 5.puta zaredom, znaci da si "zelen" i da ne znas zatvoriti tekmu.Boljim talentom izgradis vodstvo, ali ne znas ga zadrzati protiv iskusnijeg protivnika i padas.Kraj price.

Ja bih volio da naredne sezone ponovi finale.Glavu na giljotinu, ako svaku tekmu SA ne bi uzeo 15 razlike.

ronaldo99
Kontakt:

Post Postao/la ronaldo99 » 02 avg 2026, 23:36

Ma znam ja da je Indiana igrala finale konferencije, ali bezobzira na to proslu godinu ih niko nije vidio ni u finalu konf, a kamoli na korak do titule.

Zato kazem ne moze se nista tvrditi da ce neki igrati finale. Mnogo igraca je falilo na zapadu ekipama. Nek budu svi zdravi pa da svi skupa uzivamo u vrhunskom PO naredne sezone.

E moj Nezz ode ti glava bezveze zbog ekipe za koju navijas .

I da realno tesko ce NYK ove godine izaci sa istoka.

TripleThreat
Kontakt:

Post Postao/la TripleThreat » 02 avg 2026, 23:58

NEZALAGANJE je napisao/la:
02 avg 2026, 23:29
Jok eto nisu poklonili.Sasvim slucajno se vodilo 80% tekme, a gubilo u zavrsnicama. Daj ba @Triple, uozbilji se. Nerealan je svako ko kaze da SA nije bio talentovanija ekipa, ali isto tako da ta ekipa ove godine jednostavno NIJE trebala ni biti u finalu uopste.Iskoristili su dato, ali da su trebali doci u finale ocekivano, ja cu prvi reci da nisu i to sam i pisao cijelu sezonu.

Kazes zasto se nije spominjalo neiskustvo prve 3 runde? Pa sta se ima pominjati kad ti POR nije mogao parirati talentom plus i oni neiskusni, potom si imao MIN bez najvaznijeg role igraca i sa Edwardsom koji je vukao povredu pa su te opet napatili, a onda u WCFu, OKC bez 2 od 4 najbolja igraca veci dio serije, pa je opet otislo u 7 tekmi.

Dakle, SA realno ove godine nije ni trebao doci u NBA finale, ali su svojim cistim talentom iskoristili ono sto im se otvorilo.Mlada ekipa u smislu da ti lideri imaju po 20 godina ni blizu u svom prvom POu treba doci u finale.

Nadalje, hoces da ti kazem i zasto se izgubilo finale?

Izgubilo se u tim zavrsnicama bas zato sto je ekipa NYa dugo na okupu, nisu imali povreda za eksploatisati kao prethodne runde, znali su da ce im se sansa otvoriti, nisu panicili, glavni igraci su u najboljim godinama i tacno su znali sta rade u svakom momentu.

SA s druge strane? Pogledas 2. i 4.tekmu i sve ti bude jasno.U 2.tekmi pored neiskusnih igraca u zadnjem napadu (Wemby pogadja u ledja Castlea, a imas u dzepu min.produzetak) imas i neiskusnog trenera koji ne zove TO.
U 4.tekmi kad si prosuo najvece vodstvo u historiji finala (procitaj to jos jednom) ne znas sta radis kao ekipa u zavrsnici, pa onda imas Foxa koji zavrsava akciju na +1 15sec do kraja umjesto da cuva loptu, a onda i pravi faul koji je bespotreban. Sve je to, moj druze, nista drugo nego neiskustvo.To su poklonjene tekme i greske koje se ne prastaju.

Zato ti i rekoh da je to NY znalacki iskoristio i kapa do poda, jer moras imati kvalitet da bi kaznio propuste protivnika i zato se na koncu i uzela titula, ali ovo je jedino finale otkako ih ja gledam u 30+ godina, a vjerujem i u historiji NBAa, da je jedna ekipa konstantno vodila 5 tekmi zaredom sa dvocifrenom razlikom, a isto izgubila.I to je fakt, ma sta ti mislio. Kad neko vodi cijelu tekmu, a neko ti "ukrade" tu tekmu preokretom 5.puta zaredom, znaci da si "zelen" i da ne znas zatvoriti tekmu.Boljim talentom izgradis vodstvo, ali ne znas ga zadrzati protiv iskusnijeg protivnika i padas.Kraj price.

Ja bih volio da naredne sezone ponovi finale.Glavu na giljotinu, ako svaku tekmu SA ne bi uzeo 15 razlike.
Jedino što ja mogu pridodati neiskustvu, iako su to za mene više neki mentalni lapsusi, su Victorovi potezi u završnicama sa tom izgubljenom loptom i promašenim clutch slobodnim bacanjima. Kao kontraargument, Samo uzmeš Harpera i pogotovo Castlea koji je bio odličan u takvim situacijama. Castle u više završnica hladno odrađuje ofanzivne putbackove i pogađa slobodna bacanja kao veteran od 10+ godina.

To oko nepozivanja timeouta od strane Mitcha i nije neki argument za neiskustvo. Pa bar tebi koji gledaš košarku decenijama ne moram pisati da to nerijetko bude 50-50 call da li da se zove timeout u tim zadnjim živim napadima. Koliko je samo i iskusnih poštovanih trenera znalo ne pozvati timeout u takvim situacijama. Nekada zna biti odlična odluka gdje napadneš nepostavljenu odbranu, nekada zna biti loša odluka. O tome se uvijek raspravljalo i vjerovatno će se nastaviti raspravljati, i o tome su govorili komentatori, i treneri i ostali ljudi u košarci.

Prosuli jesu najveće vodstvo u historiji finala, ali kako napisah maloprije, protiv koga su ga prosuli? Protiv ekipe koja se prethodno 4 puta vraćala sa sličnih zaostataka u protekla dva playoffa. Ne možeš to nikako ne uzeti u kontekst. Pita se i protivnik za nešto, a posebno jedan takav protivnik kojem je to neka vrsta karakterističnosti. Pa samo seriju prije te su se vratili sa 22 poena deficita i to su bili u tom deficitu kasnije u utakmici nego što su bili protiv Spursa. Zar 7 dodatnih poena u tom deficitu ranije u utakmici čini toliku razliku? Fox nije mlad igrač, i nije mu debitovanje u playoffu, ne znam ni to da se može računati kao argument za neiskustvo.

U konačnici, pored prednosti domaćeg terena, hrđavosti Knicksa u ulasku u seriju zbog duge pauze, suparničkog glavnog igrača koji je bio zreo za operacije, eto suđenje da i ne spominjem, a itekako se spominjalo od strane mnogih kredibilnih osoba u NBA krugovima, malo je bezvezno govoriti da je neko nešto ukrao Spursima.

Mada ništa neviđeno, degradiraju ljudi ovu titulu Knicksa, iako su sastavili najdominantniji niz od 13 utakmica u historiji lige ikada i generalno playoff run sa najvećim Net ratingom i razlikom poena. Koliko se sjećam, i ti si napisao da Detroit ima otvoren put do finala nakon što su prošli Orlando :mrgreen:

UmjetnikZijad
Kontakt:

Post Postao/la UmjetnikZijad » 03 avg 2026, 01:01

Ne pobjeđuje uvijek talenat, OKC je zivi primjer u onom prvom mandatu kad su nakon godina tankiranja i dobrih draft izbora ostali na kraju suha qrca i raspali se brze nego sto su se sastavili. E sad SAS dolazi također nakon godina tankovanja, da se ne lazemo po talentu im sigurno nema ravnih, ali daleko je to od gotovog proizvoda. Proslogodisnji playoff je jedan od najgorih u zadnjih 20 godina, njihovo finale kao i titula Knicksa nisu nikakvo mjerilo za predviđanja u ovoj sezoni. Ja jedva cekam gledati Lakerse fakat.

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 05 avg 2026, 00:34

Tako su govorili i za Orlando sa Shaqom, kao sad za Spurse. Pa ne vidje Shaq nikad vise finala sa Orlandom :kafa:

TripleThreat
Kontakt:

Post Postao/la TripleThreat » 05 avg 2026, 02:51

Raketice ne mogu ni do druge runde po do sada viđenom, a tek da kakva finala spominjemo :kafa:

ronaldo99
Kontakt:

Post Postao/la ronaldo99 » 05 avg 2026, 09:34

Rakete ce ove sezone biti ozbiljnije dosta, vraca se FVV, a doveli su i Smarta koji ce im sig u PO sa svojim iskustvom pomoci. Oni ce biti zajebani za svakoga u PO ako ostanu zdravi.

hibridnafoka
Kontakt:

Post Postao/la hibridnafoka » 05 avg 2026, 10:03

ronaldo99 je napisao/la:
05 avg 2026, 09:34
Rakete ce ove sezone biti ozbiljnije dosta, vraca se FVV, a doveli su i Smarta koji ce im sig u PO sa svojim iskustvom pomoci. Oni ce biti zajebani za svakoga u PO ako ostanu zdravi.
Nikad hajra od FVVa osim onog runa sa Raptorima realno, tako da nikakvu znacajnu prevagu ne bih rekao da ce dati. Ali mozda grijesim.. za Rakete me brine roster im je da svi hoce da imaju loptu i soliraju, ne znam koliko ce biti kohezije da daleko stignu. Vjerovatno ce udarati tokom regularne a nesto ozbiljno u PO da urade, ne znam..

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 05 avg 2026, 13:11

TripleThreat je napisao/la:
05 avg 2026, 02:51
Raketice ne mogu ni do druge runde po do sada viđenom, a tek da kakva finala spominjemo :kafa:
Nema veze, sad ce najbolji sport na svijetu, jos mjesec :salut: u baseball-u se zahuktavamo, prvi u diviziji. Ovaj nigga-ball je tek tamo sporedna stvar :kafa:

Shategabri
Kontakt:

Post Postao/la Shategabri » 05 avg 2026, 13:22

alemsa je napisao/la:
05 avg 2026, 13:11
TripleThreat je napisao/la:
05 avg 2026, 02:51
Nema veze, sad ce najbolji sport na svijetu, jos mjesec :salut: u baseball-u se zahuktavamo, prvi u diviziji. Ovaj nigga-ball je tek tamo sporedna stvar :kafa:
Otvori temu za taj najbolji sport i ćao :mrgreen:
Koševo Zapad

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 05 avg 2026, 14:02

Shategabri je napisao/la:
05 avg 2026, 13:22

Ima, iznenadio bi se koliko raje iz Bosne prati. Pratilo je i vise, ali slicno kao sa NBA temom, prestali pisati ljudi. Ostala grupica kao i ovdje, mozda cak i vise

Ali nebitno, ja napisao to za Orlando i Shaqa, ovaj odma Rakete spominje, nigdje veze

Shategabri
Kontakt:

Post Postao/la Shategabri » 05 avg 2026, 14:28

alemsa je napisao/la:
05 avg 2026, 14:02
Shategabri je napisao/la:
05 avg 2026, 13:22

Ima, iznenadio bi se koliko raje iz Bosne prati. Pratilo je i vise, ali slicno kao sa NBA temom, prestali pisati ljudi. Ostala grupica kao i ovdje, mozda cak i vise

Ali nebitno, ja napisao to za Orlando i Shaqa, ovaj odma Rakete spominje, nigdje veze
Vjerujem da ima, a ono, ja to nit pratim nit komentarišem.
U kontekstu nekog ko prati generalno i košarku i NBA, potpuno nebitna mi je priča da košarka nije prvi sport u USA.
Koševo Zapad

filip13

Post Postao/la filip13 » 10 avg 2026, 06:58

Preminuo veliki Don Nelson

NEZALAGANJE
Kontakt:

Post Postao/la NEZALAGANJE » 11 avg 2026, 16:53

Polako pocinje da se objavljuje raspored za narednu sezonu, a cjelokupan, za sve ekipe, bi trebao biti objavljen do kraja sedmice...

NBA Opening Night on Oct. 20 on NBC:

- Philadelphia 76ers @ New York Knicks

- OKC Thunder @ San Antonio Spurs

NBA Christmas Day 2026 on ABC and ESPN:

- Spurs @ Knicks
- Heat @ Celtics
- 76ers @ Lakers
- Thunder @ Timberwolves
- Nuggets @ Warriors

Odgovori

Natrag na “NBA”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 0 gostiju.

DEBUG SSO: [] | STATUS: []