FK Željezničar - ARHIVA POSTOVA

Moderatori/ce: insider,LjoZee,irfo

BlueIsTheColor
Kontakt:

Re: FK Željezničar

Post Postao/la BlueIsTheColor » 10 jun 2011, 07:09

dzenan01 je napisao/la:OK , znači zemljište na Grbavici vrijedi 50 miliona eura :roll:
Joj mozga :roll: Svevisnji smiluj mu se! Recimo ti hoces da pravis kucu... platis zemljiste npr. 50.000 KM... i na tom zemljistu napravis vilu ili kompleks sa poslovnim prostorima (uzmi primjer bosmala)... nakon gradnje vrijednost je mnogo, mnogo veca, a moze ti jos i sluziti da zivis u njoj ili da izdajes poslovne prostore, tj da imas konstantan priliv sredstava koja ces nakon nekog duzeg perioda vratit, ali opet ces imat tu gradjevinu... imaju ljudi koji su zavrsili skole za to, i vjetovatno su malo pametniji u toj bransi od tebe koji palamudis ovdje na forumu i pricas nebuloze...
dzenan01 je napisao/la:Sada je već jasno u kom grmu leži zec. Slovenci žele izvući pare od gradskih, kantonalnih.... vlasti (mnogo veći iznos od 15-ak mil) i tako praktično dobiti besplatno tržni centar. Ali su se debelo zajebali , jer ovi naši ne daju ni dinara za sport .
Jeste, Slovenci hoce da uzmu pare od drzave... sta ce, nemaju... sirotinja.. :roll: tebi, ako je krivo sto imamo mogucnost da napravimo supermoderan stadion, vjerovatno medju tri najbolja u ex-yu onda je tvoj problem... al nastavi samo se nadat da nece doci do gradnje, vrlo je moguce da nece... samo ako dodje do toga, pazi, mogao bi obolit od tolike pakosti i dobit visok pritisak, secer il sl...
...ni države, ni vlasti sve, nisu mogle da te ugase, jer stojimo, prkosimo, u srcima te našim nosimo..

zizinjo
Kontakt:

Post Postao/la zizinjo » 10 jun 2011, 08:46

Ejjj košpe da hoćete napraviti ovaj stadion fakat bi volio jer se toliko hvalite sadašnjim smećem pa onda da bar imate čim a zamisli derbi i cjeli sjever samo za nas da "divljamo" ko ljudi

Stole iz Bora
Kontakt:

Post Postao/la Stole iz Bora » 10 jun 2011, 09:00

Škija je otišao u legendu: Ni opaka bolest nije mu uništila vedar duh

slika

Katalinski: Učestvovao u sašavanju bh. fudbala

Jedan od najboljih igrača Željine šampionske generacije 1971/1972.

Josip Bukal je sa svojim imenjakom Katalinskim proveo skoro čitav život, a sudbina je htjela da do samog Škijinog kraja budu jedan uz drugog. Katalinski je noć prije smrti doveden u bolnicu "Podhrastovi", gdje Bukal leži desetak dana zbog problema sa plućima.

- Išao sam ga vidjeti, bio je u teškom stanju, nije se mogao izvući iz ove borbe. Sve nas je fasciniralo kako se borio s opakom bolešću, koja mu nije uništila vedar duh. Bio je čvrst, nije se previše sekirao, do samog kraja je ostao stamen.

Okupljali smo se posljednjih mjeseci svakog ponedjeljka, Škija, Hadžija, Švabo, Brano, stara raja iz Želje, prisjećali smo se lijepih dana - govori nekadašnji ubojiti centarfor "Plavih".

Prema riječima nekadašnjeg saigrača iz Želje i reprezentacije Jugoslavije, Katalinski je čovjek kojeg će svi pamtiti po dobrom.

- Škiju sam poznavao 40 i više godina. Osim što je bio veliki igrač, bio je i čovjek koji je prema svima bio korektan, prijatelj. Svojim dostojanstvom i humanošću zaslužio je da ga pamte po dobrom.

Osim već legendarnog gola Špancima te nastupa za Želju i Jugoslaviju, mnogi ne znaju koliko je pomogao Željezničaru tokom rata. Bosna i Hercegovina izgubila je velikog čovjeka i sportistu - kaže Bukal.

Odbrambeni igrač poznat po golovima

Josip Katalinski rođen je 2. maja 1948. godine na Ilidži, a fudbal je počeo igrati u Igmanu. Kao talentirani omladinac, prešao je 1964. u Željezničar, a već naredne godine debitirao je za prvi tim u meču protiv Vardara u Skoplju.

Za Željezničar je nastupao deset godina, odigrao je 269 prvenstvenih utakmica te, iako odbrambeni igrač, postigao čak 48 golova. U plavom dresu odigrao je više od 550 utakmica ukupno i dao je više od 100 golova. Bio je jedan od najboljih igrača šampionske generacije 1971/1972.

Prvu utakmicu za reprezentaciju Jugoslavije odigrao je 1972. godine protiv Venecuele. U državnom dresu nastupio je 43 puta. Prethodno je sakupio 30 nastupa u omladinskim kategorijama. Iz Željezničara je prešao u francusku Nicu, čiji je dres nosio tri godine.

Nakon što je 13. februara 1974. godine golom protiv Španije odveo Jugoslaviju na Svjetsko prvenstvo, izabran je za najboljeg fudbalera Jugoslavije. Naredne godine dobio je Šestoaprilsku nagradu Grada Sarajeva.

Igračku karijeru završio je 1978. zbog čestih povreda. Od osnivanja Nogometnog saveza BiH bio je angažiran i ostao je sve do svojih posljednjih dana.

slika

Šampionska generacija Želje iz 1972: Katalinski je sedmi slijeva

Čiko Radović: Nema više takvih momaka

Vasilija Čiku Radovića, najboljeg golmana Željezničara svih vremena, rastužila je vijest o smrti Katalinskog.

- Teško mi je, Škija je bio mlađa generacija. Pamtim ih kada su tek dolazili, on, Bratić, Sprečo, Bukal, Jelušić. Bio je veoma dobar momak, čitava ta ekipa, zato su i uspjeli, zato su i postali najbolji - rekao nam je iz Budve Čiko Radović.

Čovjek koji je na Grbavici proveo čitavih 37 godina, ispratio je i dočekao mnoge fudbalere.

- Oni su bili moja treća generacija u Želji. Prva je bila ona s Ilijasom Pašićem, druga sa Švabom Osimom i Mišom Smajlovićem, pa su došli Škija i njegovi, kasniji šampioni Jugoslavije.

On je bio pravi željovac, tako su nas na Grbavici učili, takav je Škija i ostao. Kada je imao jedan, imali smo svi, bili smo kao braća, to je Željo. Nema više takvih generacija, nema više takvih momaka - dodao je Radović.

Vahidin Musemić: Ogroman gubitak za naš sport

slika

- Mogu reći da mi je strašno žao. Bio je izuzetan čovjek i veliki sportist. Naš sport pretrpio je veliki gubitak. U posljednje vrijeme viđali smo se u Savezu. Znao sam za bolest, ali kako je uvijek bio psihički i fizički jak, svi smo mislili da može izdržati, ali nažalost, nije mogao.

Denijal Pirić: Ljudska gromada

slika

- Škijina smrt je ogroman gubitak za nogomet BiH i bivše Jugoslavije, ali i Evrope i svijeta. Izgubili smo istinskog velikana, sportistu i humanistu, ljudsku gromadu koju je, objektivno, teško nadomjestiti. To je čovjek koji je pružao užitke publici i kao igrač i kao sportski radnik, pomagao je ljudima i borio se za razvoj našeg Saveza i fudbala. Josip je ostavio neizbrisiv trag u bh. sportu.

Radio sam s njim 10 godina i bio sam vrlo bogat zato što sam takvog čovjeka mogao nazvati prijateljem. Zaslužio je jedno veliko hvala.

Enver Marić: Glavom išao na kopačku

slika

- U ovom trenutku ne mogu pronaći prave riječi. Škija i ja smo dosta toga dobrog prošli zajedno. Svi se sjećaju tih kvalifikacija za SP u Njemačkoj, Atine, ali smo nas dvojica pamtili još dosta drugih utakmica, jer smo davno počeli igrati zajedno, još u omladinskoj reprezentaciji Jugoslavije.

Bio je veliki borac na terenu, igrač koji je dirigovao kompletnom odbranom. Bio je beskompromisan, nije se ni sekunde štedio, znao je glavom ići na kopačku. Znam da je i poslije jednako tako bio borac izvan terena i da je dobio mnoge teške bitke, ali nažalost, ovu posljednju nije uspio.

Ilija Petković: Ljudski i igrački kolos

slika

Ilija Petković kroz suze je govorio o svom velikom prijatelju i saigraču iz reprezentacije Jugoslavije.

- Izgubili smo vanserijskog fudbalera, drugara, ljudinu.... Škija je u reprezentaciji znao da animira i na terenu i izvan njega. I nekoliko stranica je malo da se kaže sve o njemu. U ono vrijeme bio je jedan od najmodernijih centarhalfova u Evropi.

Pored toga, uvijek bi se žrtvovao za ekipu, za saigrače, sebe je isturao kao prvog u najtežim trenucima. Duboko sam potresen njegom smrću. Kakav je to ljudski i fudbalski kolos bio! Neka mu je vječna slava i smiraj njegovoj duši! - kroz suze je rekao Petković.

Dragan Džajić: Svi smo ga cijenili

slika

- Znao sam da je bio teško bolestan, ali sam vjerovao i od srca želio da se oporavi. Nažalost, bolest je bila jača od sjajnog fudbalera i dobrog čovjeka. Igrali smo zajedno u reprezentaciji sedamdesetih godina prošlog stoljeća, a poslije smo se družili i u Francuskoj.

Škija je igrao za Nicu, a ja za Bastiju. Svi smo ga neizmjerno cijenili. Ovo je gubitak za sve one koji su imali sreću da ga poznaju.

Dušan Bajević: Škija je neponovljiv

slika

- Uh, pričamo o najboljima od nas tek kada odu. Škija je, kao malo ko, bio spoj vrhunskog fudbalera i dobrog čovjeka. Bio je beskompromisan na terenu, a duša od čovjeka. Javnost od Slovenije do Makedonije pamtit će ga po golu Špancima 1973. koji nas je odveo na Svjetsko prvenstvo u Njemačku.

Nije nam se dalo da se vidimo u posljednje vrijeme, ali ću zato do kraja života čuvati uspomenu na njega. Pamtit ću naša druženja zauvijek. Nikada više takvih vremena, jer Škija je neponovljiv - riječi su potresenog Bajevića.
AMAR OSIM

1921 - JAČI OD RATOVA, REŽIMA I PARTIJA!

1921
Kontakt:

Post Postao/la 1921 » 10 jun 2011, 10:19

dzenan01 je napisao/la: Da, odličan plan . Ali, oni za mnogo manji novac od ovih 30 miliona mogu naći mnogo bolje zemljište za šoping centar.
Ne želim da ispadne kako ja ne želim da se gradi ovaj stadion, ali sigurno bih zavidio na njemu, kao i ostatak Yuge, jer bi izgledalo odlično.
Nisam upucen zbog cega je zemljiste ovoliko skupo, ali sam imao potrebu da ti kazem kako grijesis jer bolje zemljiste u gradu se ne moze naci. Prvobitno, Grbavica je najatraktivnije stambeno naselje u Kantonu i samim tim promet je veliki. Uzmi u obzir da se tu igraju utakmice jednom, eventualno dva puta i vecina raje ce uci ako nista.. onda bar kupiti pivu i milku u supermarketu.

Sto se mene tice, prije svega bi mi bilo drago da izgrade ovaj stadion radi samog naselja koje je prozivilo to sto je prozivilo u ratu. Ovime bi dobili na 100 metara supermodaran stadion i dvoranu koja je maltene pri kraju.
Iz daleka gledam ulice tvoje
tamo su slike, djetinjstva moga
tamo je sve što je moje.

gavran
Kontakt:

Post Postao/la gavran » 10 jun 2011, 10:30

zizinjo je napisao/la:Ejjj košpe da hoćete napraviti ovaj stadion fakat bi volio jer se toliko hvalite sadašnjim smećem pa onda da bar imate čim a zamisli derbi i cjeli sjever samo za nas da "divljamo" ko ljudi
Nista od toga vama je opet zdenka bez stolica ;)
Prvaci SRBIH :1946
Prvaci SFRJ : 1971/1972
Prvaci BIH: 1997/1998, 2000/2001, 2001/2002, 2009/2010, 2011/2012 ,2012/2013
Kup BIH : 1999/2000, 2000/2001, 2002/2003, 2010/2011, 2011/2012
Superkup BIH : 1998,2000,2001
Kup UEFA: 1/4-1971/1972, 1/2-1984/1985

reks
Kontakt:

Post Postao/la reks » 10 jun 2011, 11:03

Za pohvalu je da se uopšte došlo do bilo kakve prezentacije.Ovo su tek početak jednog velikog posla.Na žalost mislim da će još vode Miljackom proteći dok mi ne ugledamo slično zdanje .Pošto ni u babe nema đabe jasno je da slovenci neće uložiti ni marku bez garancije da mogu povratiti isto.Zemljište na grbavici bar po Žuji mnogo vrijedi(zemljište na Marijin dvoru je prodato na političkim a ne ekonomskim parametruma),i ja mislim da je ono extra prostor i da ga treba što skuplje dati.Ne sviđa mi se da su Želji pripali prostori ispod južne i istočne tribine jer su sigurno manje atraktivni od onih ispod sjevera.Ti prihodi mogu dugoročno obezbjediti solidne prihode.Stadion nam je nasušna potreba ali mi nije jasno zašto niko ne spominje trening centar .njegovo mjesto i lovu za isti jer mi po ovakvim projektima gubimo uslove za trening svih selekcija,naravno i prvog tima.Naći tih dvadesetak miliona eura iz domaćih resursa bez zakona o sportu je fikcija.I na kraju ostali smo bez velikog željovca i zato neka je kahka zemlja bosanska našem Škiji

Bianconeri1988
Kontakt:

Post Postao/la Bianconeri1988 » 10 jun 2011, 11:10

gavran je napisao/la:
zizinjo je napisao/la:Ejjj košpe da hoćete napraviti ovaj stadion fakat bi volio jer se toliko hvalite sadašnjim smećem pa onda da bar imate čim a zamisli derbi i cjeli sjever samo za nas da "divljamo" ko ljudi
Nista od toga vama je opet zdenka bez stolica ;)
Zdenka tj. sjeveroistok vama ne gine :D
Ž '21!
Senza Fachetti niente scudetti, con Gasperini e Ranieri torni dove eri!
★ 29 SCUDETTI VINTI SUL CAMPO ★

deno_TM87
Kontakt:

Post Postao/la deno_TM87 » 10 jun 2011, 11:57

Radni sastanak i multimedijalna prezentacija projekta novog stadiona FK Željezničar održana je jučer u hotelu Sarajevo. Pored predstavnika slovenske kompanije Energoplan, te čelnika kluba sa Grbavice na pomenutoj prezentaciji pojavio se i ministar kulture i sporta KS Ivica Šarić, kao i predsjedavajući Komiteta za normalizaciju N/FS BiH Ivica Osim koji je stigao u pratnji supruge Asime.

Prezentaciji je nazočio i guverner Centralne banke BiH Kemal Kozarić, bivši predsjednik Plavih.

Kompanija Energoplan prezentirala je projekat kompleksa na Grbavici koji bi sadržavao moderan fudbalski stadiona kapacitete do 24.000 gledatelja i šoping centra. Sve na površini od skoro 50.000 kvadratnih metara.

Prema brojkama koje su prezentirali Slovenci, kompletna investicija bila bi teška oko 74 miliona eura (kapacitet 24.000 gledatelja, parking prostor od 650 mjesta, šoping centar na oko 30.000 kvadratnih metara).

Stadion bi ostao u vlasništvu Željezničara dok bi šoping centar bio na raspolaganju investitoru koji bi ga prodao. Parking prostor bio bi zajednički. Što se novca tiče, Slovenci bi prodajom poslovnih prostora mogli namaći oko 58 miliona eura (2.000 eura kvadrat, bruto), dok bi za ostatak od 16 miliona eura morao da se pobrine Željezničara, odnosno nadležne institucije u Kantonu Sarajevo.

Po segmentima, kako je prezentirano, izgradnja stadiona koštala bi 30 miliona eura, izgradnja šoping centra 28 miliona eura, a izgradnja garaža oko 6 miliona eura.

Rušenje postojećeg zdanja stadiona Grbavica, izračunali su Slovenci, koštalo bi oko 350.000 eura.

Nakon prezentacije, uslijedila je diskusija. Sabahudin Žujo, aktuelni predsjednika Plavih, nije se složio oko nekoliko detalja.

„Problem je tih 16 miliona eura. Jer, ono što smo mi ponudili prilikom prvih razgovora, kada smo i zatražili ovaj nacrt projekta, jeste zemljište na jednoj od najatraktivnijih lokacija u glavnom gradu BiH. Postavlja se pitanje je li nam isplatnije ostati bez 30.000 kvadrata i 16 miliona eura, što za naše uslove nije ni mali novac, ili možda prodati kompletno zemljište na kojem je sada stadion i pomoćni teren i s tim novcem jednostavno napraviti novi stadion na drugoj lokaciji. Jer, zemljište koje sada klub ima u svom vlasništvu vrijedi ne manje od 30 miliona eura“, kazao je Žujo.

Žuji se svidjelo idejno rješenje kompleksa, dok takav slučaj nije bio sa Kemalom Kozarićem, koji je također diskutovao.

Kozariću se nije svidjelo to što su šoping i stadion bili jedna cjelina, a prije svega jer je sa sjeverne strane šoping centar „zagrlio tribinu“, na kojoj su trenutno poslovni prostori, kojih u novom zdanju ne bi bilo ispod te tribine.

U predloženom projektu, Željezničaru bi ostali na rentanje poslovni prostori na cijeloj istočnoj i na cijeloj južnoj tribini stadiona. Na zapadnoj tribini bile bi klupske prostorije.

Što se tiče izgradnje, predstavnici Energoplana tvrde da je kompletna projekat moguće realizirati za godinu i pol dana, najduže dvije.

VIP lože bile bi smještene na zapadnoj tribini. Ispod VIP loža predviđen je prostor za novinare na centralnom dijelu tribine (oko 900 kvadratnih metara). Prostora za VIP lože bilo bi na istom nivou i na istočnoj tribini.
Željezničar über alles!

Slava Ukraïni!

Leeds United Football Club!

seven
Kontakt:

Post Postao/la seven » 10 jun 2011, 12:03

odlična vijest. a kad počinje izgradnja hoću da vidim bagere da kopaju temelje

Omar500
Kontakt:

Post Postao/la Omar500 » 10 jun 2011, 12:13

Čitao sam dosta o ovome na drugom forumu, ovi Slovenci su pravo mutili sa Stožicama, treba biti maksimalno oprezan.

lisander
Kontakt:

Post Postao/la lisander » 10 jun 2011, 12:26

Omar500 je napisao/la:Čitao sam dosta o ovome na drugom forumu, ovi Slovenci su pravo mutili sa Stožicama, treba biti maksimalno oprezan.
Znam jara cuo sam i ja za to, zamisli ispale nas u pola posla k'o sto je SCT ispalio za zaobilaznica i onda nista nemamo

Omar500
Kontakt:

Post Postao/la Omar500 » 10 jun 2011, 12:27

Uredu je sve bilo dok nisam čuo da traže 16 miliona eura :roll:

1921
Kontakt:

Post Postao/la 1921 » 10 jun 2011, 12:49

A sto reci o Josipu Katalinskom ? Vec je rano iz juniora prebacen medju prvima u seniorski tim. Stup odbrane i pakleni strijelac nakon kornera i nenadmasam u igri glavom. Svjetski potencijal, uzdanica reprezentacije Jugoslavije. U Frankfurtu je 1974. svojim cudesnim golom, odveo Jugoslaviju u majstorici sa Spanijom do pobjede i plasmana na Svjetsko prvenstvo. Veliki fudblaski as, preteca danasnjih modernih odbrambenih centralnih igraca. I danas bi bio medju najboljim i u najvecim svjetskim ekipama - nas Skija

Plava krv
Iz daleka gledam ulice tvoje
tamo su slike, djetinjstva moga
tamo je sve što je moje.

pile87
Kontakt:

Post Postao/la pile87 » 10 jun 2011, 12:52

dzenan01 je napisao/la:OK , znači zemljište na Grbavici vrijedi 50 miliona eura :roll:
Ja bih ti rado odgovorio, u cemu je interes slovenaca i zasto bi oni investirali a da ti pojednostavim dobijes zemljiste napravis kucu za 50 000 KM i prodas je za 80 000 KM, drugim rijecima slovenci bi prodali trzni centar.
Nadam se da ti je jasnije!
FORZA LAZIO !!!!! AVANTI RAGAZZI DI BUDAPEST !!!!!

Omar500
Kontakt:

Post Postao/la Omar500 » 10 jun 2011, 12:56

Čujem da Šeha ima ponude iz Švabije, Tuske. Nadam se da ćemo napokon ostvariti milionski transfer, to još niko nije uspio u našoj ligi ( više od milion eura ) , ali teško...Šehić vrijedi sigurno 2-3 miliona eura, ali ne znam možemo li ga mi prodati i za milion eura

ipetm
Kontakt:

Post Postao/la ipetm » 10 jun 2011, 13:09

Jel ima neko slucajno onu sliku Manijaka protiv Laktaša,nešto proud to be Maniacs.Nigdje nemogu da nadjem...
Sve što imaš njemu daš, mi smo Željini Željo je naš !

White shoes never lose !

pile87
Kontakt:

Post Postao/la pile87 » 10 jun 2011, 13:14

Omar500 je napisao/la:Čujem da Šeha ima ponude iz Švabije, Tuske. Nadam se da ćemo napokon ostvariti milionski transfer, to još niko nije uspio u našoj ligi ( više od milion eura ) , ali teško...Šehić vrijedi sigurno 2-3 miliona eura, ali ne znam možemo li ga mi prodati i za milion eura
Seha ima vise ponuda, i tesko da ce u klubu moci odbiti jednu od mnogih sreca je samo sto nece otici za sicu!
FORZA LAZIO !!!!! AVANTI RAGAZZI DI BUDAPEST !!!!!

ManiacsThe
Kontakt:

Post Postao/la ManiacsThe » 10 jun 2011, 13:41

Znam da je PSV bio opcija za Šehu.

zlaya_tm87
Kontakt:

Post Postao/la zlaya_tm87 » 10 jun 2011, 13:58

Fudbaleri Željezničara u opremi ''Macron''
Autor: FK Željezničar Datum: 10.06.2011.
Fudbaleri Željezničara u narednoj će sezoni nositi dresove italijanskog proizvođača opreme ''Macron''.

''Macron'' inače, proizvodi dresove za veliki broj klubova širom svijeta. Osim za fudbalske timove, mogu se pohvaliti kolekcijama opreme i za košarkaške, ragbi, bejzbol, odbojku i rukomet mada su najpoznatiji po proizvodnji opreme za fudbalske klubove.

Od klubova iz regiona, dobavljaju opremu hrvatskom prvoligašu Karlovcu, dok se među poznatijim evropskim ekipama koji je ''Macron'' sponzor, ističu Napoli, Bologna, Mallorca, West Ham, Braga, AZ Alkmar itd.

Podsjećamo, Željezničar je u protekloj sezoni oblačio također italijanski proizvođač opreme Legea.

Većina detalja je usaglašena, ostaje je još dogovor oko samog dizajna opreme i potpis ugovora u narednih nekoliko dana.

Predstavljanje nove opreme održat će se u plavom salonu stadiona ''Grbavica'' 28. juna.
Jer si jedan jedini, jer si nepobjedivi!

babilonTM
Kontakt:

Post Postao/la babilonTM » 10 jun 2011, 14:10

Nikad nisam čuo za Royal, što će oblačit pitare, al fakat nisam ni za ovaj Macron!
Željo je klub koji se voli u cijelom svijetu !

Zaključano

Natrag na “FK Željezničar”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 8 gostiju.