Grand Slam

Moderatori/ce: Monolog,Unofficialpage

Avatar
MElloo
Postovi: 13022
Pridružen/a: 29 nov 2009, 17:23
Kontakt:

Re: Grand Slam

Post Postao/la MElloo » 03 jun 2013, 23:17

Kad igraju Nole i Haas ?

Avatar
bazeni
Postovi: 3814
Pridružen/a: 09 nov 2011, 18:19
Lokacija: Bihać
Kontakt:

Re: Grand Slam

Post Postao/la bazeni » 03 jun 2013, 23:29

Unofficialpage je napisao/la:Bravo Wawrinka! Odlican mec, uzivao sam dok sam gledao. Nzalost, Haas vs Nole i Wawrinka vs Rafa necu moci gledat zbog skole.
bjež s časa :mrgreen:

kad kreću mečevi sutra?

formance
Postovi: 2132
Pridružen/a: 09 jan 2009, 18:07
Kontakt:

Re: Grand Slam

Post Postao/la formance » 03 jun 2013, 23:30

@samosarajvo

Poslao si pitanje na pogrešnu adresu, gdje ne mogu biti baš objektivan. :mrgreen:

Tommy je loš match up za Novaka i jedan je razlog zbog kojeg je to tako - varijacije. Svaki igrač koji posjeduje mogučnost miksanja u poenu i višedimenzionalnost u igri da promijene plan kada stvari ne idu po predviđenom su po defaultu igrači koji su ili 'mučili' ili pobijeđivali Novaka. Haas je sigurno poslije TOP 4 i eventualno Delpa najteži Novakov protivnik. Jedan od najvećih talenata u teniskoj historiji, koji pritom igra u izvrsnoj formi i kuca na vrata TOP 10.

Vratiću se na prethodno spomenutu 'višedimenzionalnost' i kao primjer navesti njihov meč iz Miamia ove godine. Tommy je defanzivno ušao u meč, stajao je oko 2m iza osnovne, veoma pažljivo birao udarce, koristio je vremenske uslove, odnosno vjetar koji je poprilično jako puhao, dosta miksao slajsovima, mijenjao ritam poena i puštao Novaka da napada. Dodamo li k tome visok postotak prvog i odlično kretanje, dobili smo rezultat koji smo dobili. U drugom setu se Novak nakon pretrpljenog brejka stabilizovao i počeo igrati tenis koji liči na njega. Vratio je brejk i Tommyeva taktika destrukcije protivničke igre nije više bila tako močna. Izgubljen servis gejm sa nulom dovoljno govori o tome. Međutim, odgovor je bio sjajan. Takvu naglu promjenu plana sa vrhunskom egzekucijom nisam odavno vidio. Način na koji se Tommy približio osnovnoj, počeo ranije hvatati lopticu i ići po poene je bio fenomenalan. Odličan servis, jako udaranje sa obje strane spojeni sa fantastičnom igrom na mreži. Novak na to nije imao odgovor, niti vremena da se prilagodi novom Tommyu.

Zadnji gejm pomenutog meča potvrđuje ovo što sad pišem

[youtube][/youtube]

To se zovu varijacije, malo je igrača koji danas imaju plan B u svojoj igri, koji koriste teniski IQ i znaju birati prave udarce u pravo vrijeme. Tommy je jedan od rijetkih koji to radi, pa zato ne čudi što i u 35-oj godini postiže vrhunske rezultate. Ulog je veliki, polufinale RG-a. 1/4 finale ovog GS-a je najbolji rezultat Haasa na 'kupu mušketira'. To ga svakako neće spriječiti da pokuša izboriti plasman u polufinale. A dok je situacija takva, odgovor na tvoje pitanje je poprilično jasan - može mu nauditi i stvoriti određene probleme.

Međutim, ovo je šljaka, a Novak je igrač koji je trenutno drugi najbolji teniser na toj podlozi. Teško je i meni kao velikom ljubitelju lika i djela Tomice pomisliti da može doći i do seta, a kamoli učiniti nešto više. Nekoliko je razloga zašto tako mislim.

1. Fizička sprema. Koliko god Tommy izgledao dobro i jako na terenu, ne smijemo zaboraviti da je duboko zagazio u 4. deceniju života i da se čovjek u njegovim godinama brže umara i sporije regeneriše

2. Game style. Na stranu varijacije, taktička potkovanost, IQ, talenat, shotmaking, Haasov stil igre je isti onaj stil kojim je svojevremeno stizao do finala Olimpijade i polufinala AO-a - ofanzivni tenis baziran na shotmakingu. Da se igra na travi ili hardu, šanse bi mu bile veče, međutim na najsporijoj podlozi protiv igrača kao što je Đoković, one se znatno smanjuju. Generički baseline tenis > all round shotmaking tenis na šljaci. Da je tu kojim slučajem onaj 'federerovski' forhend prije povreda ramena i lakta, priča bi bila malo drugačija.

3. Motiv. Tommy je jednim dijelom postigao svoj cilj. Prvi put se plasirao u 1/4 finale RG-a. On može uči rasterećeno u meč, bez prevelikog pritiska. Novakova želja da upotpuni Slam kolekciju i istovremeno ispuni Jelenin (pokoj joj duši) najveći san je ipak veča od toga. Zato je očekivati da Novak bude u 'at his best' izdanju, a kad je tako samo jedan čovjek ima šanse da ga pobjedi, a to definitivno nije Tommy, bar ne u ovakvim uslovima.

Dakle, Novak je veliki favorit u tom meču. Da bi Tommy pobijedio mora imati visok postotak prvog i izuzetno dobru ofanzivnu igru, koja bi mu donijela što više kračih poena, barem u svojim servis gejmovima. Iako je njegov slajs jedan od najboljih na touru, neće mu previše dobroga donijeti, jer na šljaci loptica dovoljno odskače da je Novak može bez problema prebaciti ili eventualno preuzeti inicijativu u poenu. To smo vidjeli i protiv Dimitrova, iako je Tommy ipak dvije klase iznad njega u maltene svim teniskim segmentima. Čak i da Tommy uradi sve što je 'teoretski' potrebno za pobjedu, to mu neće garantovati više od seta, jer su Novakovi segmenti ipak više 'iskristalisani' i 'upgradeovani', pa slijedi da je Novakov ritern > Haasov servis, Novakova counterpounching igra > Tomicinog ofanzivnog baseline tenisa, Novakov FH > Tomijev FH itd. Tomici ostaju varijacije i nada da će vjetar jako puhati, a Novak ustati na lijevu nogu. :mrgreen:

Subjektivno:

Tommy dobija u 4 seta, kao onomad na Wimbledonu. 8-)
"I think for me the most talented of all times was Rios. But unfortunately he doesn't want to continue his tennis career, because when it's too easy for you, then it's boring. For me, tennis is not so easy" - Marat Safin

Profesionalnitenis.com

Avatar
Edin TM87
Postovi: 9977
Pridružen/a: 21 apr 2011, 21:05
Lokacija: Sarajevo
Kontakt:

Re: Grand Slam

Post Postao/la Edin TM87 » 04 jun 2013, 02:04

Strasno da VVavva s ovakvim arsenalom nikad set nije uz'o Rafi, to se mijenja prekosutra.
Roger Federer the greatest of all time!
Peyton Manning - the greatest QB of all time!

simicz
Postovi: 544
Pridružen/a: 22 sep 2012, 14:06
Lokacija: Tuzla
Kontakt:

Re: Grand Slam

Post Postao/la simicz » 04 jun 2013, 10:16

Danas Federer-Tsonga; Robredo- Ferrer :D od 15:30 ja mislim

Avatar
Desmond
Postovi: 502
Pridružen/a: 12 jul 2012, 10:11
Kontakt:

Re: Grand Slam

Post Postao/la Desmond » 04 jun 2013, 10:21

Izvukli su maksimum i Haas i Wawrinka. Teško da mogu i do jednog seta protiv Noleta i Nadala. Mislim da će Haas više namučiti Đokovića nego Wawrinka Nadala, iako bih volio da Wawrinka prođe u polufinale. Više će mi biti interesantno danas. Ferrer bi trebao izbaciti Robreda, ali mislim da će to biti prilično interesantan meč. MIslim da Tommy može do jednog seta. A vjerovatno najinteresantniji meč ovog kola bit će Tsonga - Federer. Tsonga je u strašnoj formi, igra pred domaćom publikom i ovo danas mu je dobra prilika da dobije Federera, koji igra prilično loš tenis za svoje standarde. Mogao bi Tsonga danas ići dalje i uz malo više truda, smirenosti i sreće preko Ferrera bi mogao i do finala.

Kod dama je sve očekivano. Williams bi trebala samljeti Kuznetsovu kao i sve svoje dosadašnje protivnice. Dobar meč treba očekivati od Radwanske i Errani. Mislim da to ide u tri seta i sve zavisi od taktike Sare Errani, a taktika Radwanske je već poznata, napraviti zid na osnovnoj liniji. Sharapova bi sutra trebala lako preko Janković dok ne očekujem da Azarenka tako lako preskoči Kirilenko. U svakom slučaju mislim da je tu finale Sharapova - Williams.
Čuj me ti! Nađi snage, mijenjaj svijet! Budi ista kao more, što valovima mijenja svih obala lik.

Avatar
Claus
Postovi: 6771
Pridružen/a: 10 feb 2011, 18:52
Kontakt:

Re: Grand Slam

Post Postao/la Claus » 04 jun 2013, 10:25

Ne bi bilo nemoguće ni da Robredo uzme i Ferrera, iako mislim da će David to uzeti na iskustvo (koje, uzgred, ni njegovom sunarodniku ne manjka :mrgreen: ). U meču Federer - Tsonga će sitnice odlučivati, ko će na koju nogu ustati i da li će biti u elementu. Ne bih se iznenadio ni da Roger ispadne, iako je i suviše rano za tako nešto.

Haas i Wawa ne vjerujem da mogu odbit' pera Rafi i Novaku. Eventualno da dođu do 1 seta, ali ništa više. Jedino ako se nešto baš nepredviđeno desi, ali sumnjam u to.

Avatar
Invincibles
Postovi: 601
Pridružen/a: 27 mar 2012, 21:06
Kontakt:

Re: Grand Slam

Post Postao/la Invincibles » 04 jun 2013, 10:35

Tommy ako ce ga uzet,onda ce to bit rasipanje,jer u 5 setova nema sta trazit,ni protiv manje spremnih igraca,a kamoli protiv "trkace kokosi" kao sto je Nole.

Znaci brzi poeni,prije svega na svom servisu,maksimalno skracivanje poena na Novakovom,i uz bruku srece i drhtave ruke Noleta,mogao bi uzet... ;) Ali naravno sve je to puno stavki koje se trebaju poklopit,te nasuprot mojim zeljama mislim da su sanse 85%na strani Noleta...


Sto se tice danasnjih duela,Tsonga uzima Fedexa u 5 setova :mrgreen: ,a Tommy(broj 2 :D ) uzima Ferreru makar set... 8-)
__VICTORIA CONCORDIA CRESCIT__

retro
Postovi: 3453
Pridružen/a: 06 jul 2010, 10:23
Kontakt:

Re: Grand Slam

Post Postao/la retro » 04 jun 2013, 11:21

Ferrer 3-0 i Federer 3-1.
Genius, outrageous, the best ever! RF!

Avatar
Monolog
Moderator
Postovi: 21296
Pridružen/a: 09 mar 2010, 10:20
Lokacija: Under the bridge
Kontakt:

Re: Grand Slam

Post Postao/la Monolog » 04 jun 2013, 11:31

Tsonga u četiri seta, Ferrer u tri. 8-)
"To repeat what others have said requires education. To challenge it requires brains.”

retro
Postovi: 3453
Pridružen/a: 06 jul 2010, 10:23
Kontakt:

Re: Grand Slam

Post Postao/la retro » 04 jun 2013, 11:42

Ako zijani Federer, ja necu vise pisati na forumu.
Genius, outrageous, the best ever! RF!

Avatar
BaDa12
Postovi: 4407
Pridružen/a: 06 apr 2010, 23:46
Lokacija: Gdje spiju ruke sibirske
Kontakt:

Re: Grand Slam

Post Postao/la BaDa12 » 04 jun 2013, 12:00

retro je napisao/la:Ako zijani Federer, ja necu vise pisati na forumu.
Rogere, znaš šta ti je činiti. Ne smijemo izgubiti. (Mi @retra, ti meč!)

Ontopic, danas je strašan dan u Parizu. Interesantno se ždrijeb odvija. S nestrpljenjem čekam Rogera i Serenu. 8-)
"Bio sam profesionalac 20 godina, ali mi je ovo najdraža pobjeda u karijeri." Safet Sušić Pape 26.3.2011.
"Misimovića jedino ja mogu da zamijenim." Safet Sušić Pape 04.06.2013.

Sportsport.ba liga-Čekićari: prava lažna devetka

Avatar
Unofficialpage
Moderator
Postovi: 21801
Pridružen/a: 22 feb 2013, 09:41
Lokacija: Niđe
Kontakt:

Re: Grand Slam

Post Postao/la Unofficialpage » 04 jun 2013, 12:01

retro je napisao/la:Ako zijani Federer, ja necu vise pisati na forumu.
Federer nemoj da izgubimo @retra :D
Momak je inače legenda, mislim na Sea!

Damir Dzumhur!!!!

Roger Federer the Best!!!!!!!

formance
Postovi: 2132
Pridružen/a: 09 jan 2009, 18:07
Kontakt:

Re: Grand Slam

Post Postao/la formance » 04 jun 2013, 13:55

Meč Serene i Svetlane će biti prvi ženski koji ću ispratiti na ovom turniru, a ako Serena prođe dalje, i zadnji. :mrgreen: Kuznetsova je znala pobijediti Serenu, ali to je bilo davno, tako da su joj danas šanse minimalne, ako ih uopšte i ima. Ipak, uprkos tome, nadam se dobrom tenisu i pobjedi Ruskinje.

PS: Ne ide @retro niđe, Roger dobija u 3. 8-)
"I think for me the most talented of all times was Rios. But unfortunately he doesn't want to continue his tennis career, because when it's too easy for you, then it's boring. For me, tennis is not so easy" - Marat Safin

Profesionalnitenis.com

retro
Postovi: 3453
Pridružen/a: 06 jul 2010, 10:23
Kontakt:

Re: Grand Slam

Post Postao/la retro » 04 jun 2013, 14:25

Radwanska i Errani na centralnom.

One ce do sutra igrati.
Genius, outrageous, the best ever! RF!

Avatar
Unofficialpage
Moderator
Postovi: 21801
Pridružen/a: 22 feb 2013, 09:41
Lokacija: Niđe
Kontakt:

Re: Grand Slam

Post Postao/la Unofficialpage » 04 jun 2013, 14:47

Federer, nemoj me i ti poceti nervirat, nemam zivaca vise, sve sam ih potrosio na Damira. :lol:
Momak je inače legenda, mislim na Sea!

Damir Dzumhur!!!!

Roger Federer the Best!!!!!!!

Avatar
Greivis
Postovi: 10722
Pridružen/a: 01 jan 2013, 16:59
Lokacija: Atlanta
Kontakt:

Re: Grand Slam

Post Postao/la Greivis » 04 jun 2013, 14:53

Monolog je napisao/la:Tsonga u četiri seta, Ferrer u tri. 8-)
Vidi se da znas materiu. Mada, mozda Federer i u tri izgubi, ako se Aliu bude zurilo.
ESPN Top 100 Rankings
3. LeBron James
12. Kobe Bryant

Avatar
emir18
Postovi: 16496
Pridružen/a: 14 feb 2012, 10:39
Kontakt:

Re: Grand Slam

Post Postao/la emir18 » 04 jun 2013, 15:17

Bgm Svetlana pokazuje da moze!
1956., 1957., 1958., 1959., 1960., 1966., 1998., 2000., 2002., 2014.,2016.,2017.,2018.,2022.,
Sanjam fanfare, slavlje najvece, jesen blistavu i zlatno proljece.
“No Mikey, no no Mikey that was so not right”
“The energy is about to shift”
🇾🇪 🇸🇾 🇦🇫 🇵🇸 🇺🇦🇧🇦

formance
Postovi: 2132
Pridružen/a: 09 jan 2009, 18:07
Kontakt:

Re: Grand Slam

Post Postao/la formance » 04 jun 2013, 15:19

Lagano bi to Svetlana riješila, samo da ima iole bolji servis. 8-)
"I think for me the most talented of all times was Rios. But unfortunately he doesn't want to continue his tennis career, because when it's too easy for you, then it's boring. For me, tennis is not so easy" - Marat Safin

Profesionalnitenis.com

Avatar
DukeOfWellington
Postovi: 8876
Pridružen/a: 01 mar 2013, 21:27
Lokacija: South Sandwich Islands
Kontakt:

Re: Grand Slam

Post Postao/la DukeOfWellington » 04 jun 2013, 15:28

formance je napisao/la:Lagano bi to Svetlana riješila, samo da ima iole bolji servis. 8-)
Ih sad, pretjeruješ. Da Serena ne griješi ovoliko do sad bi se već obje tuširale.

Odgovori

Natrag na “Tenis”

Online

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 18 gostiju.