Ko vam je najdrazi igrac?

Moderatori/ce: Monolog,Unofficialpage

formance
Postovi: 2132
Pridružen/a: 09 jan 2009, 18:07
Kontakt:

Re: Ko vam je najdrazi igrac?

Post Postao/la formance » 16 jan 2014, 22:02

Zar ste stigli i ovu temu 'uzdrmati' ?! :mrgreen:

@Virtu4l je u jednu ruku u pravu. Kada bi banalnim poređenjem tražili klona Coriji, to bi u današnjoj eri bio Ferrer. Ali, samo u kontekstu banalnog poređenja. Kada malo zagrebemo ispod površine, izvjesno je da su razlike malo očitije. Prvenstveno, Coria je imao mnogo iskristalisanije udarce i lakše je sprovodio u djelo ono što je zamišljao. Snagu koju je generisao sa oba krila, Ferrer je mogao samo zamišljati. Osim toga, shotmaking, IQ, ofanzivni varijaitet, igra na mreži, defanziva, counterponching, sve je to imao u večoj mjeri nego Ferrer, nešto više, nešto manje. Možda da izostavimo counterponching, tu su otprilike jednaki ili je eventualno David malo bolji, no sve ostalo je na strani Argentinca. Popularni 'El Mago' bio mnogo ujednačeniji igrač naprijed i nazad. Imao je bolje passing shoteve, bolju defanzivu u kompletu, bolji u naglim promjenama kretanja, a istovremeno daleko jači u napadu. Imao je prosto više elemenata u svojoj igri koje je mogao obavljati jednako dobro, što Ferrer niti ima niti može.

Da li bi mogao držati pandan Nadalu ?! - Teško je reči da bi slika izgledala previše drugačije i da Nadal i sa Coriom kao glavnim konkurentom na šljaci ne bi na kraju važio za najboljeg clay courtera ikad, ali je ono finale iz 2005 nagovještavalo jedno veliko rivalstvo. Da, siguran sam da bi mogao stvarati probleme Rafi, jer osim što je bio prirodni šljakaš, imao je sva potrebna oružja za borbu sa Nadalom u kontinuitetu. Brzina, tajming, footwork, fizička sprema, 'westernizovane' bazične udarce, filozofiju igrača kojem je šljaka prirodna podloga. Imao je sve, osim možda servisa, koji bi ga najviše koštao u tim mečevima. Ne mislim, opet ponavljam, da bi slika izgledala nešto previše drugačije nego što sada izgleda, ali nije isključeno da bi Nadal danas imao jednu 'kantu' manje sa RG-a. Ako ništa, dobili bi jedno veliko rivalstvo.

Finale Rima iz 2005 je obavezno štivo svima koji žele vidjeti šta znaći 'propper' tenis na šljaci. Slobodno ga uporedite sa bilo kojim mečem Novaka i Nadala, sumnjam da ćete naći takav kvalitet, razornost i intezitet razmjena, crtanje po terenu i traženje uglova. Ovo je možda i najbolji meč na šljaci u zadnjih 20 godina, uz čuveno Rimsko finale godinu dana kasnije.
[youtube][/youtube]
Šta reči inače o Coriji ?! - Igrač koji je definitivno imao potencijal za velike stvari. Naravno, ne upoređujem ga sa talentima tipa Nalbandian, Safin, Davydenko, ali je definitivno bio Slam materijal i čovjek koji je morao karijeru završiti na mnogo ljepši način i kao dosta bolji i uspješniji igrač. Od juniorskog osvajača RG-a iz 1999 se očekivalo mnogo više u godinama koje slijede, ali iz nekog razloga mu to nije polazilo za rukom. On je pravi tip modernog tenisera, koji je možda trebao biti rođen par godina kasnije, jer bi svoj potencijal mnogo lakše iskoristio u ovoj eri, pod uslovom da ne bude problema sa povredama.

Upravo ti problemi su ga i koštali veče karijere i minimalno jednog GS-a. U finalu RG-a 2004 desili su se problemi sa nogom, što ga je onemogučilo da servira, pa je od 0-2 Gaudio došao do 3-2 i jedinog GS-a u karijeri. Najjači je bio peti set, ovaj ne može da servira, a onaj se prepao pobjede, pa se brejkovi razmjenjuju kao na pijaci :mrgreen: Kasnije te godine je operisao rame, a sljedeće , sljedeće sezone su uslijedili dva teška poraza, koji su ostavili daleko jači psihiloški efekat, nego onaj sa RG-a. Prvo je u finalu MC-a poražen od Nadala u prilično izjednačenom meču, a onda je koju sedmicu kasnije doživio još jedan težak poraz od istog igrača u finalu Rima, iako je imao 3-0 u petom setu uz dvostruki brejk.

Tu je bio kraj, ostatak znamo, uzimanje velikih pauza, pokušaji 'comebackova', da bi 2009 konačno okačio reket o klin, shvativši da ne može povratiti staru formu. Ti porazi od Rafe su mu jako teško pali, izgubio je nekoliko izjednačenih mečeva u veoma kratkom periodu. Svi znamo šta se desilo sa Courierom nakon što je 1993 izgubio dva neizvjesna finala u mjesec dana, te kako nikad kasnije nije bio isti igrač. Isto to se desilo i Coriji, s tim da su njega pored toga i povrede dobrano dotukle. Tako se ugasila jedna zvijezda, koja i prije toga nikad nije sijala sjajom kojim je trebala i morala.
"I think for me the most talented of all times was Rios. But unfortunately he doesn't want to continue his tennis career, because when it's too easy for you, then it's boring. For me, tennis is not so easy" - Marat Safin

Profesionalnitenis.com

Avatar
MaGiCa
Postovi: 11337
Pridružen/a: 04 dec 2010, 20:27
Kontakt:

Re: Ko vam je najdrazi igrac?

Post Postao/la MaGiCa » 16 jan 2014, 22:16

slika

Dva omiljena igraca iz faze adolescencije. Nakon toga sam prestao da se poistovecujem sa pojedincima u bilo kojoj sferi zivota, pa i u sportu. ;)

Avatar
Virtu4l
Postovi: 61295
Pridružen/a: 15 jun 2008, 23:21
Lokacija: Zvornička 27
Kontakt:

Re: Ko vam je najdrazi igrac?

Post Postao/la Virtu4l » 16 jan 2014, 22:22

Stvarno mi je više dosadilo hvaliti sve ovo što radi @formance, ali moram, čisto da se čovjeku da kredit. Bukvar za sve one koji žele znati više o ovom predivnom sportu.
Evribadi sej Željo
Željoooo

Avatar
Kurbla
Postovi: 678
Pridružen/a: 17 okt 2013, 19:41

Re: Ko vam je najdrazi igrac?

Post Postao/la Kurbla » 16 jan 2014, 22:25

Stvarno je uzivancija procitati ovako nesto. Svaka cast, drug ;)

Sjecam se meca Coria-Gaudio, k'o da je bilo danas :) Coria servira sa pete, a Gaston ko Gaston, udaren lik u glavu :mrgreen: Tad sam bas gotivio Coriu, i tesko je bilo gledati taj mec :|

U podsvijesti imam da je i proveo (edit: misli se na Gaudia) na lijecenju par godina u nekoj psihijatrijskoj ustanovi, ali ne smijem garantovati, ne znam sjeca li se jos neko tog detalja.

''So, a friend of mine told me an interesting story tonight, thought you guys would like to hear it:

When my friend was younger, he played a junior tournament in Argentina and he saw a ball boy watering the clay courts. My friend, who was one of the top juniors player in Serbia & Montenegro, did not think much of the ball boy, who was rather skinny and small in stature. The ball boy came up to my friend's coach and asked if he could rally with my friend, and they started to hit. To my friend's much surprise, the ball boy beat the crap out of my friend!

The ballboy turned out to be Gaston Gaudio, winner of 2004 French Open.''


U svakom slucaju, sutra izdvojiti 4h i prisjetiti se, najblaze receno, epsko-lirskog finala :)
[youtube][/youtube]
31 SCUDETTI VINTI SUL CAMPO

Avatar
MaGiCa
Postovi: 11337
Pridružen/a: 04 dec 2010, 20:27
Kontakt:

Re: Ko vam je najdrazi igrac?

Post Postao/la MaGiCa » 16 jan 2014, 22:27

Virtu4l je napisao/la:Stvarno mi je više dosadilo hvaliti sve ovo što radi @formance, ali moram, čisto da se čovjeku da kredit. Bukvar za sve one koji žele znati više o ovom predivnom sportu.
@formance rula. Covek je teniski zaljubljenik. Ne znam kakav je na recima uzivo, pod pritiskom, jer bi 1 takav znalac sigurno imao mesta na SKu pre pojedinih teniskih komentatora. 8-)

Avatar
Virtu4l
Postovi: 61295
Pridružen/a: 15 jun 2008, 23:21
Lokacija: Zvornička 27
Kontakt:

Re: Ko vam je najdrazi igrac?

Post Postao/la Virtu4l » 16 jan 2014, 22:34

MaGiCa je napisao/la:@formance rula. Covek je teniski zaljubljenik. Ne znam kakav je na recima uzivo, pod pritiskom, jer bi 1 takav znalac sigurno imao mesta na SKu pre pojedinih teniskih komentatora. 8-)
Ne samo ns SK, i čudi me da glavni i odgovorni do sada nisu prepoznali ovaj kvalitet, bar ovdje na ss.

Neću ga više hvaliti, počet će se kofrčiti po forumu :P
Evribadi sej Željo
Željoooo

Avatar
Android
Postovi: 6315
Pridružen/a: 22 jun 2012, 18:06
Lokacija: Široki Brig, HRHB
Kontakt:

Re: Ko vam je najdrazi igrac?

Post Postao/la Android » 16 jan 2014, 22:43

Roger Federer
...da Široki vječno ostane ponos naše Hercegovine...

HRHB

Avatar
Virtu4l
Postovi: 61295
Pridružen/a: 15 jun 2008, 23:21
Lokacija: Zvornička 27
Kontakt:

Re: Ko vam je najdrazi igrac?

Post Postao/la Virtu4l » 16 jan 2014, 22:46

formance je napisao/la:Tu je bio kraj, ostatak znamo, uzimanje velikih pauza, pokušaji 'comebackova', da bi 2009 konačno okačio reket o klin, shvativši da ne može povratiti staru formu.
Sjećam se da je nakon svih silnih pokušaja da se vrati dobio nadimak Guillermo 'double fault' Coria. Znao ih je imati preko 20 po meču, a negdje je čak izlazio i kao pobjednik. Jedina prava konkurencija u tom neslavnom segmentu igre su mu bili Kristian Pless i Anna Kournikova. Pless je znao praviti po 6-7 duplih u jednom gemu (!).
Evribadi sej Željo
Željoooo

formance
Postovi: 2132
Pridružen/a: 09 jan 2009, 18:07
Kontakt:

Re: Ko vam je najdrazi igrac?

Post Postao/la formance » 16 jan 2014, 22:57

Samo me hvalite, a ja se hranim vašom pažnjom ko Freddy Krueger strahom dječurlije iz Brijestova. :mrgreen:
Virtu4l je napisao/la:Sjećam se da je nakon svih silnih pokušaja da se vrati dobio nadimak Guillermo 'double fault' Coria. Znao ih je imati preko 20 po meču, a negdje je čak izlazio i kao pobjednik. Jedina prava konkurencija u tom neslavnom segmentu igre su mu bili Kristian Pless i Anna Kournikova. Pless je znao praviti po 6-7 duplih u jednom gemu (!).
Da. Pokušavao je, promijenio tehniku izbačaja loptice, odnosno petlju pri servisu, ali to su bile jednostavno previše drastične promjene za jednog, tada već istrošenog igrača, prvenstveno psihički. Pobjeda u nekom meču odmah bi se manifestovala pričama o povratku 'El Maga', ali to su ustvari bili samo bljeskovi, koji su stvarali zablude i ublehe da bi se Coria nekad mogao vratiti na nekadašnji nivo. Tako je i opraštaj od tenisa došao kasnije nego što je trebao, znalo se već 2007 da je Coria odsvirao svoje.
"I think for me the most talented of all times was Rios. But unfortunately he doesn't want to continue his tennis career, because when it's too easy for you, then it's boring. For me, tennis is not so easy" - Marat Safin

Profesionalnitenis.com

Avatar
Kurbla
Postovi: 678
Pridružen/a: 17 okt 2013, 19:41

Re: Ko vam je najdrazi igrac?

Post Postao/la Kurbla » 16 jan 2014, 23:07

Na OBN-u je nekada prije bila ova argentinska skrivena kamera u kojoj uz dogovor prijatelja i clanova porodice uhvate lika i yebu ga citav dan (od jutra u kuci, na poslu...) :mrgreen:

Ima X tih dobrih zayebancija, ali ova je bila najjaca. Ima negdje i duzi snimak cijelog dana, ali nakon sto su ga isprcali citav dan, lik ode sa kolegom na termin, ovaj se kao povrijedi, ostalo je historija :lol:
[youtube][/youtube]
31 SCUDETTI VINTI SUL CAMPO

Avatar
Virtu4l
Postovi: 61295
Pridružen/a: 15 jun 2008, 23:21
Lokacija: Zvornička 27
Kontakt:

Re: Ko vam je najdrazi igrac?

Post Postao/la Virtu4l » 16 jan 2014, 23:14

Sjetio sam se još jednog Guillerma.
Three time defending champion Roger Federer was poised to make history at the Pacific Life Open Master Series, but somebody forgot to tell Guillermo Canas.

Argentina's Canas ended Federer's bid to break the all-time consecutive match winning streak, upsetting the Swiss superstar 7-5, 6-2
[youtube][/youtube]

Drugi meč, onaj iz Majamija je bio spektakularan.
Evribadi sej Željo
Željoooo

Avatar
Kurbla
Postovi: 678
Pridružen/a: 17 okt 2013, 19:41

Re: Ko vam je najdrazi igrac?

Post Postao/la Kurbla » 16 jan 2014, 23:21

Jesu, ali ovo je onaj period kada niko, pa ni sam Roger, nije shvatao zasto je tako naglo pao u formi. I na kraju se ispostavi da je covjek imao mononukleozu, a da to nije ni znao :mrgreen:

Ne znam sjeca li se neko sta je bilo sa Roddickom kada mu je dijagnosticirana mononukleoza :)
31 SCUDETTI VINTI SUL CAMPO

formance
Postovi: 2132
Pridružen/a: 09 jan 2009, 18:07
Kontakt:

Re: Ko vam je najdrazi igrac?

Post Postao/la formance » 16 jan 2014, 23:45

Heh, najjači su ti igrači iz naftalina. 8-)

Sjeća li se ko ovog momka ?!

slika
"I think for me the most talented of all times was Rios. But unfortunately he doesn't want to continue his tennis career, because when it's too easy for you, then it's boring. For me, tennis is not so easy" - Marat Safin

Profesionalnitenis.com

Avatar
trxel
Postovi: 4508
Pridružen/a: 18 jan 2011, 17:09
Lokacija: Klis
Kontakt:

Re: Ko vam je najdrazi igrac?

Post Postao/la trxel » 16 jan 2014, 23:51

Evo sjetih se Paradorna Srichaphana, solidnog tajlandskog tenisera, Fabricea Santora, koji je forhend igrao objerucke, te ludog Marokanca Younes El Aynaouia, koji je izgubio od Rodika mec u pet setova, a peti set zavrsio 21-19 :lol:
Sir Alex Ferguson´the greatest manager of all time´

Ferguson said: "United can do anything, believe me. They've got that great philosophy and history, they will always do well."

Avatar
Kurbla
Postovi: 678
Pridružen/a: 17 okt 2013, 19:41

Re: Ko vam je najdrazi igrac?

Post Postao/la Kurbla » 16 jan 2014, 23:55

:mrgreen:

slika

slika
31 SCUDETTI VINTI SUL CAMPO

Avatar
Virtu4l
Postovi: 61295
Pridružen/a: 15 jun 2008, 23:21
Lokacija: Zvornička 27
Kontakt:

Re: Ko vam je najdrazi igrac?

Post Postao/la Virtu4l » 16 jan 2014, 23:56

Ja se ne sjećam Enqvista. Nekako sam se uključio u tenis baš kad je on završavao svoje putovanje.
Evribadi sej Željo
Željoooo

formance
Postovi: 2132
Pridružen/a: 09 jan 2009, 18:07
Kontakt:

Re: Ko vam je najdrazi igrac?

Post Postao/la formance » 17 jan 2014, 00:07

Fabrice je legendaran. Imenovanjem njega za trenera, Dolgopolov je jasno stavio do znanja kakvi su mu planovi u budućnosti. :mrgreen:
Virtu4l je napisao/la:a se ne sjećam Enqvista. Nekako sam se uključio u tenis baš kad je on završavao svoje putovanje.
Ja sam njegove mečeve kasnije gledao, pošto ga se također ne sjećam iz vremena kad je igrao tenis, dok je megaupload još bio živ i elrincondeltennis.com harao, moglo se naći dosta starih mečeva, sortiranih po godinama i turniru. On mi je nekako od te garniture 90-tih i početka nultih najviše zapao za oko.

A tu stranicu nikako ne mogu da prežalim, neke mečeve sam zapikao, koje sada nigdje ne mogu naći, a koji su ko rukom odnešeni nakon što je megaupload pao.
"I think for me the most talented of all times was Rios. But unfortunately he doesn't want to continue his tennis career, because when it's too easy for you, then it's boring. For me, tennis is not so easy" - Marat Safin

Profesionalnitenis.com

Avatar
Kurbla
Postovi: 678
Pridružen/a: 17 okt 2013, 19:41

Re: Ko vam je najdrazi igrac?

Post Postao/la Kurbla » 17 jan 2014, 00:22

Sjeca li se neko ovog dzibera :mrgreen:

slika

Hicham Arazi, isto jedan od drazih tenisera, imao je ono nesto, barem ga je publika voljela :)
31 SCUDETTI VINTI SUL CAMPO

formance
Postovi: 2132
Pridružen/a: 09 jan 2009, 18:07
Kontakt:

Re: Ko vam je najdrazi igrac?

Post Postao/la formance » 17 jan 2014, 00:31

[youtube][/youtube]
Inače, igrač o kojem bi svakako volio mnogo više naučiti jeste Lew Hoad. Kažu svi, od Panča do Kramera da ga je bilo najteže pobijediti kad mu se igralo.

Pančo je čak otišao dalje i rekao da je Hoad jedini igrač koji ga je mogao pobijediti čak i onda kada on (Pančo) igra najbolji tenis.
"I think for me the most talented of all times was Rios. But unfortunately he doesn't want to continue his tennis career, because when it's too easy for you, then it's boring. For me, tennis is not so easy" - Marat Safin

Profesionalnitenis.com

Avatar
insider
Moderator
Postovi: 5049
Pridružen/a: 27 mar 2008, 20:30
Lokacija: Tu negdje okolo.
Kontakt:

Re: Ko vam je najdrazi igrac?

Post Postao/la insider » 17 jan 2014, 00:31

Milos Raonic. Nemam pojma zašto.
Moje su slutnje bile uvijek malo čudne, tesko je mene preći je l' znaš?

Odgovori

Natrag na “Tenis”

Online

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 3 gosta.