Kad se sve sagleda, ova sezona je bila dosta prosječna, blijeda i u globalu lošija nego prošla.
Osnovna i minimalna očekivanja u bila osvajanje Bundeslige, finale DFB kupa, polufinale Lige prvaka i ispunjena su dva od tri što je, po meni, ipak ispod nekih naših očekivanja.
Razloga za to što ova sezona nije bila bolja ima dosta i njima će se, bar tako očekujem, pozabaviti ljudi u Bayernu koji su plaćeni za to.
Ima tu svega, od povreda i nekih malih sukoba unutar kluba, do taktičkih, psiholoških i kadrovskih grešaka Pepa i kad se tako veliki spektar pogrešaka i pehova desi u jednoj sezoni, teško se izboriti sa tim. Veoma teško, ali ne i nemoguće.
Lično mislim da je i Svjetsko prvenstvo imalo mali utjecaj, nedavno sam čitao o tome, čak imaju i naziv za tako nešto PTSP Svjetskog prvenstva i u tome vidim jedan od razloga zašto su neki igrači odigrali ispod svog nivoa i(ili) često bili van terena.
Povrede su onemogućile normalan rad i ne može se bježati od toga ma koliko ja volio sve svaliti na leđa Pepu, nije mu bilo lako ove sezone. Nosi i on svoj dio odgovornosti za sve ovo, veliki dio, ali ima dobar alibi i vjerujem da je upravo zbog toga preživio ove sezonu.
Taktičkih pogrešaka je također bilo mnogo, iznenađujuće mnogo i uprkos svemu gore nabrojanom jedan vrhunski trener je mogao sezonu izvući i izboriti se sa većinom problema tako da je ekipu, ili dio ekipe koji je imao, taktički i psihološki pripremio kako treba.
Pep više puta to nije uradio nego što jest.
Svaku bitniju utakmicu ili utakmicu protiv ekipa koje u rangu Bayerna je loše odradio, a svaka od tih utakmica je sa sobom nosila neku važnost, bodovnu, rezultatsku ili psihološku. Bez obzira na igrače koje je imao na raspolaganju, ipak velika većina njih su super kvaliteti i imaju mjesta u skoro svim vrhunskim klubovima na svijetu.
Nije imao plan B, rijetko je odstupao od onoga što je zamislio prije utakmice i porazi ili lošije predstave su bile posljedica poremećenog balansa u toku utakmice. Kada se treba malo povući i direktnije pristupiti protivniku, on bi gurao protivnika naprijed i ostavljao odbranu na milost i nemilost protivnika i dobre (kvalitetne) ekipe bi skoro uvijek to iskoristile.
On je ove sezone samo potvrdio ono što je bilo jasno i prethodnih. On je veliki (vjerotano najveći) fudbalski filozof, mislioc, čovjek koji fanatično pristupa svakoj utakmici i svakom treningu, jedan od najvećih inovatora u historiji fudbala i rame uz rame sa najvećima u ovome poslu, ali biti trener nije samo to.
To je daleko kompleksnije zanimanje u kojemu je potrebna i jedna određena doza prilagodljivosti, pragmatičnosti, možda i poniznosti i psihološke pripreme. Tu je ipak zakazao i pao je na nekoliko bitnih ispita ove sezone.
Što je tiče eventuralnih pojačanja ove sezone, mislim da je odlazak Pizzara diktira dolazak jednog napadača. Možda bi bilo pametno imati u kadru i trojicu napadača, ali u Bayernu znaju bolje.
Neki moj izbor, a pisao sam o tome, bi bio Van Persie. Dosta je sličan Lewandowskom, nije klasična devetka, ima dosta dobar kvalitet u igri bez lopte i nije toliko direktan na gol, a opet može odigrati i suprotno od toga i biti klasična devetka i napadač za plan B. Vjerujem da je dosta realan njegov odlazak iz Uniteda i eventualni dolazak u Bayern.
Osim njega, nemam nekih imena osim što bih volio da bude iskusan igrač, neko ko je spreman odmah zaigrati.
Ukoliko Pep ne misli stavljati Lahma ne desnog beka, a evidentno je da ne misli, onda je potrebno dovesti i kvalitetnog desnog beka koji će biti upgrade u odnosu na Rafinhu. Darmian je odličan izbor i volio bih da dođe.
Jedan krilni igrač je također potreban i žao mi je što to nije bio Depay. Osim njega, Anderson bi bio dobar izbor, Sterling, možda i Bale.
Eventualno dolazak Di Marije će nam pokazati i kako će Bayern igrati iduće sezone jer on nije klasično krilo, on je nešto kao box to box krilo (ako ta pozicija uopće postoji) igrač koji nazad igra uz liniju, a naprijed u sredini terena kao playmaker, veznjak. Naravno, može on igrati i kao pravi krilni igrač, ali najbolje igre je pružao na ovoj poziciji. Tako je zaslužio transfer u Real iz Benfice, tako je odigrao najbolju sezonu u karijeri i mana mu je što nije previše prilagodljiv što se vidjelo ove sezone u Unitedu.
Gdje prestaje razum, počinje Bosna ...