Necromacer je napisao/la:_dreamer_ je napisao/la:i jedan i drugi se svadjate oko necega, a niste kako treba definisali predmet svadje... zato je vjerovatno i jedan i drugi u pravu... (geronimo i necromaner)
To ti je ono kad se ljudi na transfermarktu pocnu ibretiti zasto neki igrac ne "vrijedi" vise od nekog drugog, a bolje igra itd.
Kvalitet igraca je jedna stvar!
Trzisna vrijednost, odnosno sposobnost generirati odredjenu sumu novca u odredjenom momentu na trzistu je druga stvar!
Dakle, novcana vrijednost igraca nije jedini mjerodavni pokazatelj njegove cijene u odredjenom momentu.
Apsolutno je logicno da Torres kao igrac vrijedi vise, jer igra u boljem klubu, u boljoj ligi, dokazan duzi niz godina, igra za evropske prvake itd itd. Znaci, ima te nekakve bonuse koji mu dizu vrijednost. Mislim, ima tih bonusa i Dzeko naravno, ali Torresovi su po nekim standardima ipak tezi... NO, to nije uopste zvijezda vodilja kada pricamo o momentalnoj kvaliteti igraca, njegovoj individualnoj kvaliteti ili onoj u sluzbi kolektiva itd. U tom kontekstu ja takodjer vjerujem da je Dzeko u rangu Torresa... No kazem, to je opet prica za sebe i ne treba je mijesati sa trzisnom vrijednoscu...
kruske lijevo a jabuke desno
Ali ja stojim iza sljedece teze...ako veliki klubovi procijene da neko vrijedi trazenih 40 miliona eura oni ce za njega platiti 40 miliona eura bez grca na licu...kao sto sam naveo primjer Dider Drogbe...u ono je vrijeme placen ASTRONOMSKIH 24 miliona funti...ZASTO? Zato sto su ljudi koji se razumiju rekli "on vrijedi toliko para"
Ono vrijeme je ipak vrijeme bolje ekonomske situacije, pored toga, Chelsea je klub koji je u to vrijeme izvaljivao cifre i za mnoge druge igrace koje su mozda malo spram kvalitete pretjerane itd. Ne mislim nikako pod ovim na Drogbu, da ne bude zabune. Znaci, radilo se o financijski yebeno imucnom klubu, kojem su izmedju ostalog i napadaci prioritet.
Danas imamo globalnu recesiju, i ko ima para gleda da se ne razmece njima, jer svima u usima odzvanja: recesija, recesija... i ono malo financijski imucnih klubova, koji dakle imaju toliko da mogu te pare izvaliti bez da gace s guzice prodaju, ne trebaju momentalno edina dzeku jer su odlicno, dobro ili solidno popunjeni naprijed. Znaci, Dzeko je jednostavno vruca roba u pogresno vrijeme. Da su neka druga vremena, neki bi klub vec izvalio pare... Ovako svako zna da dzekin potencijal vrijedi tih para, ali bi svako da ga dovede "povoljno" ili ti na snizenju, a ne u punoj cijeni... tako danas uglavnom svi gledaju koji nemaju prijeku potrebu za necim...
To je ko kad covjek ode u prodavnicu da kupi mlijeko, pa nekakvo BIO Mlijeko euro i po, a ovo obicno euro... Ja vala najcesce zgrabim za ovo drugo... e tako danas mnogi ostali razmisljaju...
When I was a boy of 14, my father was so ignorant I could hardly stand to have the old man around. But when I got to be 21, I was astonished at how much the old man had learned in seven years. (Mark Twain)