DANTES je napisao/la:zašto tvoj predak nije mogao ostati ognjen a biti musliman?
a kako ti znas da njegovi preci nisu dosli sa osmanlijama?
drugo, ne moras mijanjati ime.
Kawhi je napisao/la:Jedan od rijetkih razloga što sam ponosan na našu dijasporu je što su se svugdje asimilirali.
jos jedan kojem se potkrada ova greska.
znate li vi uopste sta znaci asimilirati se?
po vama, svi narodi sa ovih podrucja koju su iz raznih razloga preselili u njemacku, morali su postati nijemci.
asimilacija nije nista do izjednacavanje ili stapanje doseljenika sa domicilnim stanovnistvom.
odgovorno tvrdim da to nije slucaj sa bosnjacima prve, druge, pa cak i trece generacije.
bosanski je i dalje maternji jezik, slijede se bosanski obicaji itd.
prava rijec je integracija.
mi se najlakse integrisemo jer smo evropljani tj. sa nijemcima, austrijancima, i dr. dijelimo mnoge zajednicke ciljeve i vrijednosti.
druga stvar koja omogucava laganu integraciju jeste nasa tolerancija.
usudjujem se kazati da smo daleko tolerantniji i od samih nijemaca. jednostavno, mi smo odrasli pod ezanima sa dzamija, ali i pod zvonima crkava, tako da se smijemo dok gledamo sudar potpuno razlicitih civilizacija koji se desava prisilnim dolaskom arapa i ostalih naroda.
nama ne smetaju krstovi, davidove zvijezde, polumjesec i zvijezda, minic, hidzab, burka...
sad, ako cemo biti precizni, moramo kazati da i medju nama ima onih koji i nisu tolerantni.
jedne pomenuh u nekom od ranijih postova, dok sam o drugima govorio ranije.
i jedni i drugi su rak za drustvo u kojem se nalaze.
tako da, lijepi moj tuzlak, ako zelis da doprineses boljitku u zajednici kao i miru u svijetu, obavezno moras biti tolerantniji.
naravno, nije lahko. jer, tolerancija nema veze sa njemackom rijeci toll(odlicno, divno...), nego je lat. porijekla i znaci izdrzati, istpiti.
like my saint of a mum used to say, "get 'em young, and the possibilities are endless."