FK Sarajevo - Historija

Moderatori/ce: hilmo,insider,MortemHz

Avatar
Lik
Postovi: 5272
Pridružen/a: 05 mar 2009, 10:50
Lokacija: Tribina
Kontakt:

Re: Historija FK Sarajevo

Post Postao/la Lik » 29 dec 2017, 09:52

Na današnji dan prije 67 godina FK Sarajevo je porazom protiv istanbulskog ligaša Vefa S.K., započelo svoju prvu turneju po Turskoj.

Nakon februarske turneje po Belgiji, ekspedicija Sarajeva se po drugi put u istoj godini zaputila na novu inostranu turneju, a destinacija je ovog puta bila Turska. Bilo je to prvo gostovanje jednog jugoslavenskog kluba u ovoj zemlji, što je prouzrokovalo veliku pažnju domaćih medija i publike.

Prvi protivnik Sarajeva u Istanbulu bio je tim Vefe, koji se u tom trenutku nalazio na četvrtom mjestu istanbulske lige, iza Fenerbahcea, Besiktasa i Galatasaraya. Fudbalere Sarajeva je udočekao težak i jako klizav teren, a u takvom razvoju situacije bolje su se snašli domaći fudbaleri. Napadači Sarajeva su izgledali dosta loše tokom cijele utakmice, dok je s druge strane odbrana predvođena Suadom Švrakom u prvom poluvremenu besprijekorno obavila svoj zadatak, pa se na odmor otišlo bez golova. Ipak, u nastavku susreta, domaći tim je uspio da u dva navrata zatrese mrežu Stipe Pejaka, te tako nanese poraz našem timu.

Na fotografiji je prikazan faksimil članka u sarajevskom listu "Fiskultura i sport" od 2. januara 1951. godine.

slika

Izvor: Bordo vremeplov i FKSinfo


BIT
ĆEŠ
OPET
PRVAK
ČEST
1946

Avatar
Lik
Postovi: 5272
Pridružen/a: 05 mar 2009, 10:50
Lokacija: Tribina
Kontakt:

Re: Historija FK Sarajevo

Post Postao/la Lik » 29 dec 2017, 22:51

PRETPRODAJA KNJIGE "BORDO VREMEPLOV"


Poštovani posjetioci i prijatelji stranice,
autor sam jedinstvene monografije "Bordo vremeplov: Historija FK Sarajevo" koja na 492 stranice, uz preko 300 autentičnih fotografija, govori o kompletnoj historiji Fudbalskog kluba Sarajevo, od prvog dana osnivanja pa sve do kraja posljednje takmičarske sezone 2016/17.

Kao autor, te ujedno i izdavač ove monografije, obraćam vam se ovog puta sa ponudom da kupovinom knjige u pretprodaji učestvujete u realizaciji ovog velikog projekta, na kojem sam radio više od 10 godina. Ukoliko ste zainteresovani, knjigu možete naručiti već danas, a plaćanjem unaprijed direktno ćete pomoći da se pokriju troškovi potrebni za štampanje i izdavanje ove knjige. Akcija koju sam pokrenuo na FKSinfo forumu prije tri dana, itekako je urodila plodom, obzirom da je za kratak period naručeno više od stotinu knjiga. Planirani tiraž monografije je 500 primjeraka, a u zavisnosti od broja narudžbi, te pozitivnog odgovora potencijalnih sponzora i pokrovitelja ovog projekta, moguće je da isti bude i uvećan.

Narudžbu možete izvršiti putem facebook profila, kao i telefona, a plaćanje bi se vršilo prema dogovoru.

Unaprijed hvala,
Semir Zilić

BORDO VREMEPLOV: Historija FK Sarajevo
100 KM
+387 61 398 495 (GSM, SMS, Viber)
[email protected]



slika
BIT
ĆEŠ
OPET
PRVAK
ČEST
1946

Avatar
Lik
Postovi: 5272
Pridružen/a: 05 mar 2009, 10:50
Lokacija: Tribina
Kontakt:

Re: Historija FK Sarajevo

Post Postao/la Lik » 30 dec 2017, 21:53

Na današnji dan prije 61 godinu FK Sarajevo je u prijateljskoj utakmici savladao mađarski Ferencvárosi Torna Club rezultatom 2:1.

Gostovanje najslavnijeg mađarskog kluba u Sarajevu je izazvao veliko interesovanje. Sedamnaestostruki šampion Mađarske, samo dan ranije je na Skenderiji odmjerio snage protiv gradske reprezentacije Sarajeva, koju su činili fudbaleri Sarajeva i Željezničara, te trijumfovao rezultatom 4:1. Dominacija mađarskog tima u duelu sa izabranim timom grada Sarajeva, bila je znak da je Ferencvaros favorit i u delu sa FK Sarajevo, ali su izabranici Aleksandra Tomaševića u ovom meču pružili svoj maksimalan angažman i zasluženo stigli do pobjede.

Težak i snijegom prekriven teren stadiona Grbavica, otežavao je posao fudbalerima oba tima, ali ih to nije spriječilo da pruže sjajnu partiju u kojoj je moglo uživati 6.000 domaćih navijača. Susret su bolje otvorili gosti iz Mađarske, koji već u desetoj minuti golom Fenyvesija stižu do vodstva od 0:1. Činilo se u tom trenutku da bi se mogao ponoviti rezultat iz susreta odigranog dan ranije, ali to se nije desilo. Sarajevo je nakon primljenog gola zaigralo mnogo agresivnije, a kao plod takve igre stiglo je izjednačenje, tri minute prije odlaska na odmor. Osman Jusufbegović se lijepo oslobodio svog čuvara, a onda preciznim udarcem sa desetak metara prebacio gostujućeg golmana i pogodio za 1:1.

S tim rezultatom se otišlo na odmor, a trenutak odluke dogodio se u 58. minuti. Asim Ferhatović je sa polovine terena krenuo u solo prodor, oslobodio se dvojice protivničkih igrača, a kada se spremao da šutira, jedan igrač gostiju ga nepropisno zaustavlja, što je sudija Stanišić ocijenio kao prekršaj za najstrožiju kaznu. Siguran realizator jedanaesterca bio je Jusufbegović, koji tako donosi potpuni preokret i veliku pobjedu svom timu.

Na fotografiji je prikazan trenutak iz 42. minute kada Jusufbegović postiže izjednačujući pogodak.

slika

Izvor: Bordo vremeplov i FKSinfo


BIT
ĆEŠ
OPET
PRVAK
ČEST
1946

Avatar
Lik
Postovi: 5272
Pridružen/a: 05 mar 2009, 10:50
Lokacija: Tribina
Kontakt:

Re: Historija FK Sarajevo

Post Postao/la Lik » 04 jan 2018, 00:18

Na današnji dan 31.12.1948 prije 69 godina FK Sarajevo je u prijateljskoj utakmici savladao švedski Helsingborgs IF rezultatom 2:0.

Posljednjeg dana 1948. godine u Sarajevo je gostovao peterostruki prvak Švedske, Helsingborgs. Bila je to jedinstvena prilika da Sarajevo odmjeri snage sa jednim skandinavskim timom, a na tribinama stadiona Šesti april skupilo se 6.000 gledalaca koji su mogli uživati u dobroj fudbalskoj predstavi i pobjedi svojih ljubimaca rezultatom 2:0.

Na fotografiji je prikazan trenutak kada Miroslav Brozović uručuje simbolični pehar kapitenu gostiju.

slika

Izvor: Bordo vremeplov i FKSinfo

BIT
ĆEŠ
OPET
PRVAK
ČEST
1946

Avatar
Lik
Postovi: 5272
Pridružen/a: 05 mar 2009, 10:50
Lokacija: Tribina
Kontakt:

Re: Historija FK Sarajevo

Post Postao/la Lik » 04 jan 2018, 00:21

Na današnji dan prije 105 godina rođen je Vojin Božović, bivši trener FK Sarajevo.

Vojin Božović je rođen 1. januara 1913. godine na Cetinju. Fudbalsku karijeru počeo je 1931. godine u redovima SK Jugoslavije, a u igračkoj karijeri je nosio još i dresove Obilića, Mačve, Anastasa, BSK-a i podgoričke Budućnosti, gdje je 1949. godine završio karijeru i okrenuo se trenerskom poslu. Kao igrač, upisao je 8 nastupa za reprezentaciju Jugoslavije, u periodu od 1936. do 1941. godine i pri tome postigao pet golova.

U trenerskoj karijeri osim Budućnosti, vodio je još i dva beogradska prvoligaša, Radnički i BSK, da bi u avgustu 1958. godine preuzeo kormilo FK Sarajevo. Na Koševo je stigao nakon što je mađarski trener Laszlo Fenyvesi poslije dva odigrana kola podnio ostavku, a debitovao je 21. septembra 1958. godine porazom od Vojvodine u Novom Sadu. Sedam dana kasnije, upisao je prvi trijumf na klupi Sarajeva i to u duelu sa Partizanom na Koševu. Obzirom da se Sarajevo upravo te sezone vratilo u Prvu ligu, rukovodstvo kluba je pred crnogorskog trenera postavilo samo jedan zadatak, a to je bio opstanak u društvu najboljih. Božović je to uspio ostvariti, iako je Sarajevo sve do pretposljednjeg kola vodilo bitku sa svojim gradskim rivalom, Željezničarom za posljednje mjesto koje i u narednoj sezoni garantuje takmičenje u Prvoj saveznoj ligi. Opstanak je ostvaren u pretposljednjem kolu, pobjedom nad splitskim Hajdukom na Koševu, pa je susret posljednjeg kola protiv Željezničara, umjesto direktne odluke o opstanku, bio revijalnog karaktera. Božović je vodio Sarajevo u 21 zvaničnom meču, te je pri tome upisao šest pobjeda. Od tih šest trijumfa, četiri su ostvarena u duelima sa "velikom četvorkom" na Koševu, a redom su padali Partizan, Crvena zvezda, Dinamo i Hajduk. Božović je tako postao prvi i jedini trener Sarajeva koji je uspio u jednoj sezoni savladati sva četiri najuspješnija tima na domaćem terenu.

Na kraju sezone 1958/59. podnio je ostavku, a ubrzo potom preuzeo OFK Beograd. Preminuo je 19. aprila 1983. godine u Beogradu.

slika

Izvor: Bordo vremeplov i FKSinfo


BIT
ĆEŠ
OPET
PRVAK
ČEST
1946

Avatar
Lik
Postovi: 5272
Pridružen/a: 05 mar 2009, 10:50
Lokacija: Tribina
Kontakt:

Re: Historija FK Sarajevo

Post Postao/la Lik » 04 jan 2018, 00:24

Na današnji dan 2.1.1955., prije 63 godine FK Sarajevo je savladao Fenerbahçe rezultatom 2:1.

Bio je to prvi meč našeg tima na drugoj turneji po Turskoj, a odigran je na Inonu stadionu, pred 18.000 gledalaca. Sjećanja turskih navijača na prvo gostovanje Sarajeva po Turskoj, četiri godine ranije, bila su još svježa, tako da ne čudi da se na tribinama pojavila velika grupa navijača koja je još jednom željela vidjeti na sceni fudbalere iz Jugoslavije.

Sarajevo je pružilo još jednu dobru partiju, te golovima Vahdeta Kurtovića i Dobrivoja Živkova stiglo do trijumfa u prvom meču na turneji.

Na fotografiji je prikazan tim Sarajeva sa jedne od utakmica u Turskoj.
Stoje: Ibrahim Biogradlić, Anton Agošton, Vahdet Kurtović, Suad Švraka, Osman Jusufbegović, Drago Ančić, Franjo Lovrić
Čuče: Đuka Lovrić, Kemal Džemidžić, Nerćes Novo, Dobrivoje Živkov.

slika

Izvor: Bordo vremeplov i FKSinfo

BIT
ĆEŠ
OPET
PRVAK
ČEST
1946

Avatar
Lik
Postovi: 5272
Pridružen/a: 05 mar 2009, 10:50
Lokacija: Tribina
Kontakt:

Re: Historija FK Sarajevo

Post Postao/la Lik » 04 jan 2018, 00:26

Na današnji dan prije 74 godine rođen je Fahrudin Prljača, član prve šampionske generacije FK Sarajevo.

Fahrudin Prljača je rođen 3. januara 1944. godine u Prači, a školovao se i odrastao u Sarajevu. Fudbalsku karijeru započeo je u omladinskom pogonu tima sa Koševa, a za prvi tim je debitovao 22. aprila 1962. godine, u ligaškoj utakmici protiv Veleža. Iako je još imao pravo nastupa za juniore, Prljača je priključen prvom timu, a u sezoni 1963/64 postaje nezamjenjiv u prvom timu, upisavši 33 nastupa u svim takmičenjima, uz šest postignutih pogodaka. Iako je njegova primarna pozicija bila u half-liniji, treneri su ga često koristili i na poziciji lijeve polutke, pa je često postizao pogotke. Krunu svoje karijere dostigao je u sezoni 1966/67. kada sa Sarajevom osvaja šampionsku titulu, a u novembru 1966. godine oblači i dres "A" reprezentacije Jugoslavije. Svoj prvi i jedin nastup za državni tim upisao je 6. novembra 1966. godine u prijateljskoj utakmici protiv Bugarske. Sa pet postignutih pogodaka u prvenstvu, bio je četvrti najefikasniji igrač Sarajeva u šampionskoj sezoni, odmah iza napadačkog trojca Prodanović-Musemić-Antić.

U naredne dvije godine je nastavio pružati sjajne partije, a u sezoni 1968/69. bio je najbolji strijelac tima, sa 8 postignutih pogodaka u svim takmičenjima. Uslijedili su potom problemi sa povredama, zbog kojih je u naredne dvije i po godine upisao tek 10 zvaničnih nastupa, da bi u januaru 1972. godine ostvario transfer u belgijski Sporting Hasselt za koji je nastupao dvije godine, da bi se 1974. godine ponovo vratio na Koševo. Ovog puta zadržao se samo pola godine, nakon čega prelazi u trebinjski Leotar gdje je i završio aktivnu igračku karijeru.

U dresu Sarajeva upisao je 238 zvaničnih nastupa i pri tome postigao 44 pogotka. Prljača se tako našao među 20 fudbalera sa najviše nastupa i golova u historiji kluba. Računajući i prijateljske utakmice, upisao je 387 nastupa i postigao 79 golova.

slika

Izvor: Bordo vremeplov i FKSinfo


BIT
ĆEŠ
OPET
PRVAK
ČEST
1946

Avatar
Lik
Postovi: 5272
Pridružen/a: 05 mar 2009, 10:50
Lokacija: Tribina
Kontakt:

Re: Historija FK Sarajevo

Post Postao/la Lik » 04 jan 2018, 13:48

Na današnji dan prije 66 godina FK Sarajevo se vratilo sa turneje po Zapadnoj Njemačkoj.

Ekspedicija Sarajeva je na novogodišnju turneju po Zapadnoj Njemačkoj otputovala 21. decembra 1951. godine, a nakon tačno dvije sedmice stigla je u svoj grad. Dvosedmična turneja po Zapadnoj Njemačkoj donijela je priliku fudbalerima Sarajeva da u utakmicama protiv jakih protivnika pokažu svoj kvalitet, a u tome su u potpunosti uspjeli.

Sarajevo je na turneji odigralo četiri utakmice, te zabilježilo tri pobjede i jedan poraz, uz gol-razliku 10:7. Naš tim je redom savladao 1.CfR Pforzheim 1896 e.V. (2:0), Rheydter Spielverein (3:1) i Shwarz-Weiss (4:3), dok je jedini poraz doživio u drugom meču na turneji, u dueli protiv VfR Mannheim 1896 e.V. (1:3). Najbolji i ujedno najefikasniji igrač Sarajeva bio je kapiten Franjo Lovrić koji je postigao četiri gola. Tri gola je postigao Dobrivoje Živkov, jedan manje Mladen Stipić, a u listu strijelaca upisao se i Vlatko Konjevod. Poseban utisak na domaćine ostavio je sjajni Franjo Lovrić, kojem su nakon utakmice u Esenu čelnici Schwarz-Weissa nudili basnosnovne uslove za ostanak u njihovim redovima, ali ih je Lovrić odbio uz poruku: "Vi se poludjeli! Nema tih novaca koje bi mi vi mogli dati da napustim svoj klub i svoju zemlju.".

Nakon posljednje utakmice u Esenu, odigrane 1. januara 1952. godine, fudbaleri Sarajeva su se zaputili u Luksemburg, gdje je bilo planirano odigravanje nekoliko susreta protiv lokalnih ligaša, ali zbog loših vremenskih uslova, nisu se dugo zadržali u ovoj državi, te su se zaputili nazad u domovinu, gdje su stigli u noćnim satima 4. januara iste godine.

Na fotografiji su prikazani fudbaleri Sarajeva ispred hotela Arnold u Esenu. S lijeva na desno stoje: Konjevod, Đ. Lovrić, Pecelj, Biogradlić, Žigante, Krajišnik, Stipić, Ančić, Živkov.

slika


Izvor: Bordo vremeplov i FKSinfo


BIT
ĆEŠ
OPET
PRVAK
ČEST
1946

Avatar
Lik
Postovi: 5272
Pridružen/a: 05 mar 2009, 10:50
Lokacija: Tribina
Kontakt:

Re: Historija FK Sarajevo

Post Postao/la Lik » 05 jan 2018, 13:14

Na današnji dan prije 49 godina rođen je Risto Vidaković, bivši kapiten FK Sarajevo.

Risto Vidaković je rođen 5. januara 1969. godine u Šekovićima. Na Koševo je stigao još kao omladinac, a za prvi tim Sarajeva debitovao je 7. oktobra 1987. godine u prvenstvenoj utakmici protiv Osijeka. To mu je bio ujedno i jedini nastup u toj sezoni, a tek dvije godine kasnije dobija pravu priliku u prvom timu. U sezoni 1990/91. bio je najstandardniji igrač bordo tima, sa 37 nastupa u prvenstvu i Kupu, što mu je već u narednoj donijelo i veliku čast, da nosi kapitensku traku.

Sarajevo je upravo u toj sezoni 1991/92. napokon vratilo osmijehe na lica svojih navijača, te se prvi put, nakon osvajanja druge šampionske titule, nalazilo u vrhu tabele. Kapiten kluba, Vidaković, bio je najistaknutiji igrač Sarajeva u toj sezoni, a kao nagrada za sjajne partije, u oktobru 1991. godine stigao je i poziv od selektora Ivice Osima za državni tim. Za reprezentaciju Jugoslavije, Vidaković je debitovao u prijateljskoj utakmici protiv Brazila, te je tako postao 25. fudbaler Sarajeva koji je zaigrao za "A" tim bivše države.

Nakon početka agresije na Bosnu i Hercegovinu, Vidaković karijeru nastavlja u FK Crvena zvezda, odakle u ljeto 1994. prelazi u Real Betis Balompié, a potom je još nastupao za Club Atlético Osasuna i Polideportivo Ejido. Nakon završetka igračke karijere, posvetio se trenerskom poslu.

Tokom petogodišnjeg boravka na Koševu, Vidaković je upisao 73 zvanična nastupa i pri tome postigao pet pogodaka. Za reprezentaciju Jugoslavije, kao igrač Sarajeva, upisao je jedan nastup.

Na fotografiji preuzetoj iz "Knjiga vremena", prikazan je trenutak sa utakmice protiv beogradskog Rada, u proljeće 1992. godine, kada Vidaković postiže vodeći pogodak za Sarajevo.

slika

Izvor: Bordo vremeplov i FKSinfo


BIT
ĆEŠ
OPET
PRVAK
ČEST
1946

Avatar
Lik
Postovi: 5272
Pridružen/a: 05 mar 2009, 10:50
Lokacija: Tribina
Kontakt:

Re: Historija FK Sarajevo

Post Postao/la Lik » 06 jan 2018, 12:52

Na današnji dan prije 67 godina FK Sarajevo je savladao Fenerbahçe rezultatom 3:2.

Nakon dva poraza na startu prve turneje po Turskoj, Sarajevo je u trećoj utakmici odmjerilo snage sa prvakom Turske, Fenerbahceom. Susret je odigran na Inonu stadionu pred oko 10.000 gledalaca koji su mogli uživati u dobroj fudbalskoj partiji oba tima.

Obzirom da je pred sami polazak na turneju, trener Sarajeva Miroslav Brozović došao u sukob sa upravom kluba i odbio putovati, ulogu trenera na ovim mečevima preuzimali su fudbaleri Sarajeva. Tako je za ovaj meč ta odgovornost pala na Lajoša Jakovetića, inače fudbalera beogradskog Partizana, koji je skupa sa Stipanom Kopilovićem i Milošem Glončakom iz subotičkog Spartaka, bio gost Sarajeva na ovoj turneji. Jakovetić je za ovaj meč odlučio napraviti nekoliko rokada, a na kraju se ispostavila najznačajnija ona u kojoj je poziciju desnog beka dodijelio mladom Ibrahimu Biogradliću, dok je svog sugrađanina Kopilovića premjestio na poziciju centarfora.

Sarajevo je odlično otvorilo susret, a kapiten Franjo Lovrić već u uvodnim minutama meča postiže pogodak, kojeg je turski sudija, čini se neopravdano, poništio. Prvi u vodstvo su ipak stigli domaći fudbaleri, a sredinom prvog poluvremena Drago Žigman postiže pogodak za izjednačenje. Samo što se krenulo sa centra, Fenerbahce je došao do novog gola. Biogradlića je lopta pogodila u ruku, te je dosuđen jedanaesterac, kojeg domaćini pretvaraju u gol za konačan rezultat prvog poluvremena.

U nastavku je Sarajevo zaigralo mnogo agresivnije, te potpuno zasluženo stiglo do preokreta, a igrač odluke bio je Kopilović. On je najprije pogodio za 2:2., a potom je deset minuta prije kraja iz jedne gotovo nemoguće situacije matirao domaćeg golmana za potpuni preokret i prvi trijumf Sarajeva na ovoj turneji.

Na fotografiji je prikazan trenutak iz prvog poluvremena kada Žigman postiže pogodak za 1:1.

slika

Izvor: Bordo vremeplov i FKSinfo


BIT
ĆEŠ
OPET
PRVAK
ČEST
1946

Avatar
Lik
Postovi: 5272
Pridružen/a: 05 mar 2009, 10:50
Lokacija: Tribina
Kontakt:

Re: Historija FK Sarajevo

Post Postao/la Lik » 07 jan 2018, 15:58

Na današnji dan prije 74 godina rođen je Boško Antić, bivši fudbaler i trener FK Sarajevo.

Boško Antić je rođen 7. januara 1944. godine u Sarajevu. Na Koševu je prošao kompletan omladinski pogon, a nakon izlaska iz juniora, potpisuje najprije za Slogu, a potom prelazi u vogošćanski Pretis. Nakon što je u sezoni 1964/65. postigao 40 pogodaka i vodio Pretis do prvog mjesta u Međuzonskoj ligi, privukao je pažnju oba sarajevska ligaša koji su mu ponudili ugovor, a on je ipak izabrao svoj matični klub i nalon dvije godne vratio se na Koševo.

U prvoj sezoni je uglavnom nastupao za mladi tim Sarajeva, upisavši tek 10 nastupa za prvi tim. Pravu šansu je od trenera Atanackovića dobio u finišu sezone, kada u posljednjih 6 kola postiže 3 pogotka, čime je pokazao da se na njega itekako može računati. Naredna sezona bila je kao iz snova za Antića. Postigao je 21 gol u svim takmičenjima, a sa Sarajevom je osvojio prvu šampionsku titulu u historiji kluba, te stigao do finala Kupa Maršala Tita. U sezoni 1967/68. nastavio je sa sjajnim partijama. Postigao je 23 gola u svim takmičenjima i bio prvi strijelac tima, a u samom finišu sezone izmakla mu je titula najboljeg strijelca Prve savezne lige.

Za odlične partije u prethodne dvije sezone, nagrađen je pozivom u reprezentaciju Jugoslavije za Kup evropskih nacija u ljeto 1968. Iako nije upisao nijedan nastup, okitio se srebreno medaljom, a debi u državnom dresu imao je u oktobru iste godine, u duelu kvalifikacija za SP protiv Španije.

Za Sarajevo je nastupao do 1972. godine, kada prelazi u francuski Angers SCO, a tri godine kasnije u SMC | Stade Malherbe Caen. Bordo dres, Antić je nosio sedam godina, te ubilježio 187 zvaničnih nastupa i pri tome postigao 67 golova. Računajući i nezvanične nastupe, Antić je dres Sarajeva oblačio u 276 utakmica, dok je protivničke mreže tresao 140 puta.

Nakon završetka igračke karijere posvetio se trenerskom poslu. Prvi angažman bio mu je 1977. godine kao trener pionira Sarajeva. U januaru 1983. godine, postaje trener prvog tima, a već nakon pola godine sa Sarajevom je igrao finale Kupa, u kojem je zagrebački Dinamo slavio sa 3:2. Ipak kruna trenerske karijere stigla je dvije godine kasnije, kada je generacija predvođena Pašićem, Musemićem i Hadžibegićem, ponovila uspjeh Antićeve igračke generacije i osvojila šampionsku titulu. Antić je tako postao prvi u historiji kluba koji je osvojio titulu i kao igrač i kao trener, što će 22 godine kasnije za rukom poći još samo Husrefu Musemiću. Kao trener, vodio je Sarajevo do 1986. godine u ukipno 136 zvaničnih mečeva, te je pri tome upisao 47 pobjeda.

Boško Antić je preminuo 4. decembra 2007. godine u Beogradu.

slika

Izvor: Bordo vremeplov i FKSinfo


BIT
ĆEŠ
OPET
PRVAK
ČEST
1946

Avatar
Lik
Postovi: 5272
Pridružen/a: 05 mar 2009, 10:50
Lokacija: Tribina
Kontakt:

Re: Historija FK Sarajevo

Post Postao/la Lik » 08 jan 2018, 21:41

Na današnji dan prije 51 godinu FK Sarajevo je odigrao prijateljski susret sa Zamalek SC, koji je prekinut deset minuta prije kraja pri rezultatu 2:1 za domaći tim.

Sarajevo je krajem decembra 1966. godine otputovalo na turneju po Egiptu, a nakon što je u prva četiri meča zabilježilo isto toliko pobjeda, peti meč donio je duel protiv trostrukog prvaka i aktuelnog viceprvaka Egipta Zamaleka. Bio je to najozbiljniji od svih dotadašnjih protivnika Sarajeva na turneji, a prvo poluvrijeme ovog meča donijelo je dosta uzbuđenja pred oba gola, ali ne i pogotke, pa se na odmor otišlo sa početnim rezultatom, 0:0.

Nastavak susreta donio je mnogo više uzbuđenja, a Sarajevo u 59. minuti stiže do vodstva, pogotkom Fahrudina Prljače. Nakon gola Sarajeva uslijedio je period nešto slabije igre fudbalera u bordo dresovima, što domaćini koriste i dolaze do preokreta. Najprije su u 66. minuti izjednačili, da bi desetak minuta kasnije iskoristili grešku naše odbrane i poveli sa 2:1.

Nakon primljenog gola, Sarajevo je krenulo po izjednačenje, a glavnu ulogu na terenu preuzeo je domaći sudija. On je najprije propustio dosuditi očigledan jedanaesterac za Sarajevo, da bi u 79. minuti došlo i do prekida utakmice. Sead Jesenković je krenuo sam prema golu gostiju, ali je sudija prekinuo napad našeg tima zbog navodnog ofsajda, a potom iz igre isključio halfa Sarajeva zbog prigovora. To je dovelo do velike gužve na terenu. Fudbaleri Sarajeva su opkolili glavnog sudiju, a ovaj je pesnicom udario kapitena Sarajeva, Ibrahima Biogradlića, zbog čega je trener Miroslav Brozović odlučio povući svoju ekipu sa terena, pa je meč prekinut u 80. minuti.

Na fotografiji su prikazani fudbaleri oba tima i sudije, pred početak ovog meča. Fudbaleri Sarajeva na slici su:
Stoje: Boško Antić, Boško Prodanović, Milenko Bajić, Mirsad Fazlagić, Sead Jesenković, Vahidin Musemić, Ibrahim Biogradlić.
Čuče: Fuad Muzurović, Sreten Šiljkut, Fahrudin Prljača, Ibrahim Sirćo.


slika

Izvor: Bordo vremeplov i FKSinfo


BIT
ĆEŠ
OPET
PRVAK
ČEST
1946

Avatar
Lik
Postovi: 5272
Pridružen/a: 05 mar 2009, 10:50
Lokacija: Tribina
Kontakt:

Re: Historija FK Sarajevo

Post Postao/la Lik » 09 jan 2018, 19:33

Na današnji dan prije 63 godine FK Sarajevo je na turneji po Turskoj, savladao Beşiktaş rezultatom 2:1.

Tim Miroslava Brozovića se na startu svoje druge turneje po Turskoj susreo sa Fenerbahceom i Galatasarayom, uz učinak od jedne pobjede i jednog remija. Treći protivnik našeg tima u Istanbulu bio je trećeplasirani tim turskog prvenstva, Bešiktaš. Još jednom je zabilježena sjajna posjeta na tribinama, a oko 18.000 gledalaca moglo je uživati u dobroj partiji naših fudbalera.

Bešiktaš je bolje otvorio meč, te već u 10. minuti uspio stići do vodstva od 1:0. Sarajevo se nakon primljenog gola budi, te otvorenom igrom već do odlaska na odmor u potpunosti preokreće rezultat u svoju korist, a igrač odluke bio je Mladen Stipić. On je najprije snažnim udarcem u 35. minuti pogodio za izjednačenje, da bi samo šest minuta kasnije sjajnim volej-udarcem pogodio za pozpuni preokret i konačnih 2:1.

U nastavku igre Sarajevo je nastavilo sa dominacijom, te stvorilo nekoliko izglednih šansi, a najbolje su propustili Živkov, Kurtović i Novo. S druge strane, najbolju šansu za izjednačenje domaći tim je imao u finišu utakmice, kada je dosuđen jedanaesterac u njihovu korist, ali je golman Sarajeva Stipe Pejak uspio da zaustavi udarac sa bijele tačke.

Na fotografiji je prikazan detalj sa jedne od utakmica Sarajeva na turneji po Turskoj 1955. godine.

slika

Izvor: Bordo vremeplov i FKSinfo

BIT
ĆEŠ
OPET
PRVAK
ČEST
1946

Avatar
Lik
Postovi: 5272
Pridružen/a: 05 mar 2009, 10:50
Lokacija: Tribina
Kontakt:

Re: Historija FK Sarajevo

Post Postao/la Lik » 10 jan 2018, 11:39

Na današnji dan prije 57 godina rođen je Dragan Božović, bivši fudbaler FK Sarajevo​.

Dragan Božović je rođen 10. januara 1961. godine u Trnovu. Nakon izlaska iz omladinskog pogona, priliku da debituje za prvi tim imao je u jednoj od najvećih utakmica Sarajeva, kada je na Koševu gostovao slavni njemački HSV. Igrao je najčešće na poziciji desnog beka ili halfa, a ubrzo mu se u prvom timu pridružio i mlađi brat Boban. U prve dvije sezone upisao je tek osam nastupa, a pravu priliku dobio je tek u drugom dijelu sezone 1982/83. kada postaje standardni prvotimac. Sa Sarajevom je u sezoni 1984/85. osvojio šampionsku titulu, a Koševo je napustio u januaru 1989. godine, kada karijeru nastavlja u grčkom Apolonu.

Tokom osmogodišnjeg boravka na Koševu, za prvi tim Sarajeva upisao je 137 zvaničnih nastupa i postigao tri pogotka.

slika

Izvor: Bordo vremeplov i FKSinfo

BIT
ĆEŠ
OPET
PRVAK
ČEST
1946

Avatar
Lik
Postovi: 5272
Pridružen/a: 05 mar 2009, 10:50
Lokacija: Tribina
Kontakt:

Re: Historija FK Sarajevo

Post Postao/la Lik » 11 jan 2018, 21:55

Na današnji dan prije 29 godina rođen je Ivan Tatomirovic, bivši kapiten FK Sarajevo.

Ivan Tatomirović je rođen 11. januara 1989. godine u Beogradu. Karijeru je započeo u omladinskom pogonu Crvene zvezde, a nakon izlaska iz juniora potpisuje za srbijanskog prvoligaša FK Srem, za koji je nastupao naredne tri i po godine. U januaru 2012. godine stigao je na Koševo, a zvanični debi u bordo dresu imao je u Vrapčićima. Na početku svoje karijere u Sarajevu igrao je na poziciji desnog bočnog. Već u svojoj prvoj polusezoni izborio se za mjesto stalnog prvotimca i pomogao svom timu da dođe do plasmana u Evropsku ligu, a kasnije i do trećeg pretkola ovog takmičenja.

U sezoni 2013/14. sa Sarajevom je osvojio Kup BiH, a posebno priznanje stiglo je od najvjernijih navijača, Hordi zla, koji su mu uručili Trofej Ismir Pintol, za najborbenijeg igrača. Naredna sezona bila je kruna njegove karijere na Koševu. Tatomirović je sve češće igrao na stoperskoj poziciji, a sa bordo timom je najprije stigao do plej-ofa Evropske lige, a potom je tokom zimske pauze imenovan za kapitena Sarajeva. Tatomirović je tako postao prvi strani kapiten bordo tima, a sa trakom oko ruke na kraju sezone je podigao šampionski pehar, namijenjen pobjedniku Premijer lige BiH. Bordo dres je nosio i tokom naredne polusezone, nakon čega ga je tadašnji trener, Miodrag Ješić, otpisao. Tatomirović je tako nakon pune četiri godine napustio Koševo, a karijeru je nastavio u finskom HJK Helsinki.

Tokom četverogodišnjeg boravka na Koševu, Tatomirović je upisao 137 zvaničnih nastupa i postigao pet pogodaka, te je uz svog sunarodnjaka Zorana Beloševića strani fudbaler sa najviše nastupa za Sarajevo u klupskoj historiji. Sa Sarajevom je osvojio Kup i šampionsku titulu, a trenutno nastupa za finski IFK Mariehamn.

slika

Izvor: Bordo vremeplov i FKSinfo

BIT
ĆEŠ
OPET
PRVAK
ČEST
1946

Avatar
Lik
Postovi: 5272
Pridružen/a: 05 mar 2009, 10:50
Lokacija: Tribina
Kontakt:

Re: Historija FK Sarajevo

Post Postao/la Lik » 12 jan 2018, 11:09

Na današnji dan prije 33 godine rođen je Sedin Torlak, bivši kapiten FK Sarajevo.

Sedin Torlak je rođen 12. januara 1985. godine u Sarajevu. Karijeru je počeo u FK Famos Hrasnica, nakon čega prelazi u NK SAŠK Napredak, a potom je u ljeto 2008. godine ostvario životnu želju i potpisao za klub za koji navija od malih nogu, FK Sarajevo.

Za prvi tim Sarajeva debitovao je u Gradačcu, 13. septembra 2008. godine, a već u svojoj debitantskoj sezoni osigurao je sebi mjesto u prvoj postavi bordo tima. Sa Sarajevom je ostvario plasman u Evropu, a potom i veliki uspjeh na evropskoj sceni, plej-of UEFA Evropske lige. Iz sezone u sezonu, Torlak je bio nezamjenjiv na stoperskoj poziciji, a jedino su se mijenjali fudbaleri koji su igrali u paru sa njim. Sjajne igre u bordo dresu donijele su mu u decembru 2010. godine poziv u državni tim, za koji je debitovao u prijateljskoj utakmici protiv Poljske.

Jedna od glavnih osobina Sedina Torlaka bila je velika borbenost, a to su pogotovo znali cijeniti najvjerniji navijači bordo tima koji su mu u dva navrata dodijelili Trofej Ismir Pintol, za najborbenijeg fudbalera Sarajeva. Bilo je to u sezonama 2010/11. i 2012/13., te je Torlak tako postao jedini fudbaler Sarajeva koji je dva puta primio ovu prestižnu nagradu "Hordi zla".

U sezoni 2011/12. postaje kapiten Sarajeva, a sa trakom oko ruke predvodio je svoje saigrače u naredne dvije sezone koliko se još zadržao na Koševu. U ljeto 2013. godine napustio je Koševo, obzirom da se sa čelnim ljudima bordo kluba nije mogao dogovoriti oko produžetka ugovora. Tokom petogodišnjeg boravka na Koševu, Sedin Torlak je bio najstandardniji igrač Sarajeva. Za bordo tim je upisao ukupno 151 zvanični nastup i pri tome postigao 12 golova. Trenutno je zaposlen kao trener u Škola fudbala "Asim Ferhatović-Hase".

slika

Izvor: Bordo vremeplov i FKSinfo


BIT
ĆEŠ
OPET
PRVAK
ČEST
1946

Avatar
Lik
Postovi: 5272
Pridružen/a: 05 mar 2009, 10:50
Lokacija: Tribina
Kontakt:

Re: Historija FK Sarajevo

Post Postao/la Lik » 14 jan 2018, 13:55

Na današnji dan prije 34 godine rođen je Edin Pehlić, bivši fudbaler FK Sarajevo.

Edin Pehlić je rođen 13. januara 1984. godine u Stocu. Na Koševo je stigao kao perspektivni junior iz FK Igman Konjic, a već sa 17 godina debitovao je u prvom timu. Bilo je to u utakmici prvog kola Premijer lige BiH protiv Gruda, 5. avgusta 2001. godine. U svojoj prvoj sezoni na Koševu, skupio je 24 nastupa, uz dva postignuta pogotka i osvojio svoj prvi trofej, Kup BiH. Najčešće je igrao na poziciji krilnog igrača, a svoje najbolje partije u dresu Sarajeva pružio je u sezoni 2004/05. kada je u 34 odigrane utakmice postigao šest pogodaka, te pomogao svom timu da dođe do još jednog trofeja u Kupu.

Sjajne igre u dresu Sarajeva donijele su mu transfer u litvanski FBK-Kaunas, za koji je s uspjehom nastupao naredne četiri godine. U zimskom prelaznom roku 2011. godine Pehlić se vraća na Koševo. U proljetnom dijelu sezone upisao je sedam nastupa, te pri tome postigao tri pogotka pomogavši tako svom timu da ostvari plasman na evropsku scenu. Zbog problema sa povredom koljena, Pehlić je propustio kompletan jesenji dio sezone 2011/12., te je u decembru 2011. godine raskinuo ugovor sa bordo timom i karijeru nastavio u mostarskom Veležu. Nakon kratke epizode u dresu "Rođenih", Pehlić se vraća u svoj matični klub, Igman, gdje je i završio karijeru.

Pehlić je ukupno upisao 105 zvaničnih nastupa za bordo tim i pri tome postigao 15 pogodaka. Sa Sarajevom je osvojio dva trofeja Kupa BiH, 2002. i 2005. godine.

slika

Izvor: Bordo vremeplov i FKSinfo

BIT
ĆEŠ
OPET
PRVAK
ČEST
1946

Avatar
Lik
Postovi: 5272
Pridružen/a: 05 mar 2009, 10:50
Lokacija: Tribina
Kontakt:

Re: Historija FK Sarajevo

Post Postao/la Lik » 14 jan 2018, 14:00

Na današnji dan prije 48 godina FK Sarajevo je na turneji po Iraku savladao reprezentaciju Bagdada rezultatom 1:0.

Sarajevo je, pod pokroviteljstvom privrednog giganta Energoinvesta, u januaru 1970. godine otputovalo na turneju po Iraku. Prva destinacija na turneji bio je glavni grad Bagdad, gdje je Sarajevo u prva tri meča zabilježilo tri remija, protiv mlade i vojne reprezentacije Iraka, a potom i sa timom poštara Iraka. Upravo je ovaj posljednji meč donio glavobolje treneru Brozoviću, obzirom da je ostao bez kapitena Mirsada Fazlagića, koji je u jednom duelu slomio nogu, te na njega nije mogao računati u narednim mečevima na turneji, ali ni u proljetnom dijelu prvenstva. Tek u četvrtom meču, Sarajevo je 14. januara upisalo prvu pobjedu, a bilo je to u duelu sa gradskom reprezentacijom Bagdada, koju je naš tim savladao sa minimalnih 1:0.

Na fotografiji prikazana je ekipa Sarajeva na jednoj od utakmica tokom turneje po Iraku.
Stoje: Mirsad Fazlagić, Sead Jesenković, Refik Muftić, Milenko Bajić, Fuad Muzurović, Boško Antić.
Čuče: Ranko Petković, Fahrudin Ulak, Anđelko Tešan, Edhem Šljivo, Sreten Šiljkut.


slika

Izvor: Bordo vremeplov i FKSinfo

BIT
ĆEŠ
OPET
PRVAK
ČEST
1946

Avatar
Lik
Postovi: 5272
Pridružen/a: 05 mar 2009, 10:50
Lokacija: Tribina
Kontakt:

Re: Historija FK Sarajevo

Post Postao/la Lik » 15 jan 2018, 17:17

Na današnji dan prije 61 godinu rođen je Nijaz Merdanović, bivši fudbaler FK Sarajevo.

Nijaz Merdanović je rođen 15. januara 1957. godine u Kaknju, a fudbalom se počeo baviti u lokalnom FK Rudar Kakanj. Na Koševo je stigao još kao pionir, 1971. godine i prošao sve omladinske selekcije, da bi u sezoni 1975/76. još kao junior dobio priliku da debituje za prvi tim. Zvanični debi u bordo dresu imao je u drugom kolu te sezone, kada je Sarajevo na Koševu savladalo OFK Beograd sa ubjedljviih 6:0.

U svojoj prvoj sezoni upisao je sedam nastupa i postigao jedan pogodak, a već u narednoj promovisao se u standardnog prvotimca. Iako je tek na polovini sezone napunio 20 godina, Merdanović je sa 28 nastupa, uz dva postignuta pogotka, bio jedan od najstandardnijih fudbalera bordo tima. Sjajne igre u dresu Sarajeva nisu prošle nezapaženo ni kod selektora, pa je upisao dva nastupa za juniorsku i šest nastupa za mladu reprezentaciju Jugoslavije.

Uslijedio je potom odlazak u JNA, ali i prvi problemi s povredama, pa je tek u sezoni 1979/80. Merdanović ponovo postao standardna prvotimac. Sarajevo je te godine stiglo do vicešampionske titule i plasmana u Kup UEFA. Sve češći problemi s povredama, te operacije nažalost prerano su prekinule njegovu karijeru, a svoj posljednji meč u bordo dresu odigrao je u aprilu 1982. godine protiv Vojvodine na Koševu, nakon čega je u 26. godini morao okačiti kopačke o klin. Za prvi tim Sarajeva odigrao je ukupno 115 zvaničnih mečeva i postigao četiri pogotka.

Po završetku karijere ostao je u klubu, obavljao je funkciju sekretara kluba, a potom i Generalnog sekretara, nakon čega je obavljao nekoliko funkcija unutar N/FSBiH.

slika

Izvor: Bordo vremeplov i FKSinfo


BIT
ĆEŠ
OPET
PRVAK
ČEST
1946

Avatar
Lik
Postovi: 5272
Pridružen/a: 05 mar 2009, 10:50
Lokacija: Tribina
Kontakt:

Re: Historija FK Sarajevo

Post Postao/la Lik » 16 jan 2018, 10:18

Na današnji dan prije 25 godina preminuo je Svetozar Vujović, bivši kapiten, trener i direktor FK Sarajevo.

Svetozar Vujović rođen je 3. marta 1940. godine u Bajcima kod Bileće, a fudbalsku karijeru započeo je u Radniku iz Hadžića. Na Koševo je stigao u ljeto 1960. godine i veoma brzo se nametnuo u nezamjenjivog člana odbrane Sarajeva. Najčešće je igrao na poziciji lijevog beka, a sjajne igre u bordo timu donijele su mu u oktobru 1963. godine poziv u reprezentaciju za koju je debitovao u prijateljskom susretu protiv Rumunije. Za reprezentaciju Jugoslavije je upisao osam nastupa, a zbog straha od letenja godinu dana kasnije Vujović je napustio državni tim. U šampionskoj sezoni 1966/67. Vujović je zbog odlaska na odsluženje vojnog roka upisao samo tri nastupa, a bordo dres je nosio sve do 1971. godine, kada se oprašta od aktivnog igranja fudbala. U dresu Sarajeva upisao je 299 zvaničnih nastupa, što ga čini trećim igračem sa najviše zvaničnih nastupa za bordo tim.

Nakon završetka igračke karijere, Vujović ostaje na Koševu, najprije u ulozi tehničkog referenta ekipe, a potom je od juna 1973. do marta 1974. godine bio šef stručnog štaba. Nakon trenerskog angažmana u ljeto 1974. godine imenovan je za direktora FK Sarajevo, a na toj poziciji ostao je punih 18 godina. Početkom agresije na Bosnu i Hercegovinu, Vujović je ostao uz svoj grad i svoj klub, a njegovo bordo srce prestalo je da kuca 16. januara 1993. godine.

slika

Izvor: Bordo vremeplov i FKSinfo


BIT
ĆEŠ
OPET
PRVAK
ČEST
1946

Odgovori

Natrag na “FK Sarajevo”

Online

Trenutno korisnika/ca: Napapijri, spezial i 17 gostiju.