FK Sarajevo - Historija

Moderatori/ce: hilmo,insider,MortemHz

Avatar
Lik
Postovi: 5293
Pridružen/a: 05 mar 2009, 10:50
Lokacija: Tribina
Kontakt:

Re: Historija FK Sarajevo

Post Postao/la Lik » 09 mar 2018, 12:25

FK Sarajevo se u prvom kolu Lige za prvaka sastaje sa NK Široki Brijeg.

Nakon nepunih mjesec dana, u nedjelju će na Pecari snage ponovo odmjeriti timovi Sarajeva i Širokog Brijega. Ova dva rivala su do sada odigrali 43 međusobna susreta u kojima je više uspjeha imao tim sa Pecare. Široki Brijeg je upisao 20 pobjeda, Sarajevo pet manje, dok je preostalih osam susreta završeno bez pobjednika. Kada su u pitanju utakmice na Pecari, tada je prednost hercegovačkog tima još izraženija. Sarajevo je odigralo 21 utakmicu u Širokom Brijegu, te pri tome doživjelo čak 16 poraza, dok je slavilo samo u dva navrata. Obje pobjede Sarajevo je ostvarilo u finalnim utakmicama Kupa BiH, što znači da bordo tim nikada nije slavio na Pecari u okviru Premijer lige BiH.

Prvi meč na Pecari, Sarajevo je odigralo u oktobru 2000. godine, a Široki Brijeg je tada slavio rezultatom 2:0. Ipak, prvi zvanični duel ova dva tima dogodio se dvije godine ranije, u maju 1998. godine, kada je Sarajevo u okviru play-offa slavilo u Mostaru rezultatom 1:0.

Najviše nastupa u duelima sa Širokim upisao je
Muhamed Alaim koji je mrežu bordo tima čuvao u 16 navrata. Najbolji strijelac Sarajeva u ovim mečevima je Alen Škoro sa četiri postignuta pogotka. Kada su u pitanju utakmice na Pecari, najviše nastupa također ima Alaim, ukupno devet. Interesantno je istaći da nijedan fudbaler Sarajeva nije postigao više od jednog gola na Pecari. Naime, bordo tim je u prethodnih 18 godina postigao samo deset golova u Širokom Brijegu, a svaki put se u listu strijelaca upisivao drugi igrač.

Od fudbalera iz trenutnog igračkog kadra, najviše nastupa u duelima sa Širokim Brijegom ima mladi Samir Radovac, ukupno osam, dok su sa dva postignuta pogotka najefikasniji Said Husejinović, Saša Novaković i Krste Velkoski.

Aktuelni trener Sarajeva, Husref Musemić, vodio je bordo tim u 16 utakmica protiv Širokog Brijega. Sa Musemićem na klupi, Sarajevo je upisalo šest pobjeda, tri remija i sedam poraza.


slika

Izvor: Bordo vremeplov i FKSinfo


BIT
ĆEŠ
OPET
PRVAK
ČEST
1946

Avatar
Lik
Postovi: 5293
Pridružen/a: 05 mar 2009, 10:50
Lokacija: Tribina
Kontakt:

Re: Historija FK Sarajevo

Post Postao/la Lik » 09 mar 2018, 21:56

Na današnji dan prije 32 godine...
Na današnji dan 1986. godine FK Sarajevo je savladao titogradsku Budućnost sa 2:1.

Sarajevo, koje je još uvijek bilo aktuelni šampion Jugoslavije, proljetnu polusezonu je dočekalo na petom mjestu na tabeli sa ambicijama za plasman na međunarodnu scenu. U prvom proljetnom kolu bordo tim je poražen od Vardara u Skoplju, pa je u meču 19. kola protiv Budućnosti samo pobjeda dolazila u obzir.

Nakon početne inicijative Sarajeva uslijedila je brza kontra gostiju koji preko Popovića dolaze do vodstva od 1:0. Šok zbog primljenog gola je brzo prošao, pa se fudbaleri u bordo dresovima bude i stvaraju mnoštvo prilika, ali udarci Jakovljevića, Radeljaša, Merdanovića i Švrakića ne nalaze put do mreže gostujućeg golmana pa se na odmor otišlo sa prednošću Titograđana. Samo što je počelo drugo poluvrijeme Sarajevo je stiglo do izjednačenja. U šesnaestercu gostiju oboren je Jakovljević, a siguran realizator najstrožije kazne bio je Vukičević za 1:1. Uslijedila je nova ofanziva Sarajlija, a najbolju priliku propustio je Jakovljević u 58. minuti kada pogađa stativu. Najbolji igrač utakmice Dragan Jakovljević se samo deset minuta kasnije iskupio za promašaj kada nakon lijepe solo akcije Davora Jozića postiže pobjedonosni pogodak za veliko slavlje navijača Sarajeva.

Bordo tim se tako probio do šestog mjesta na tabeli, te ostao u utrci za plasman u Evropu. Ovo je ujedno bio oproštajni meč za kapitena Sarajeva Mehmeda Janjoša, koji je nakon susreta sa Budućnosti otputovao za Španiju i potpisao za tamošnjeg prvoligaša Hércules C.F.

Na fotografiji je prikazan trenutak iz prvog poluvremena kada u jednom od mnogobrojnih napada Mehmed Janjoš i Senad Merdanović ne uspijevaju pogoditi mrežu Budućnosti.


slika


Izvor: Bordo vremeplov i FKSinfo


BIT
ĆEŠ
OPET
PRVAK
ČEST
1946

Avatar
Lik
Postovi: 5293
Pridružen/a: 05 mar 2009, 10:50
Lokacija: Tribina
Kontakt:

Re: Historija FK Sarajevo

Post Postao/la Lik » 10 mar 2018, 21:26

Na današnji dan prije 25 godina FK Sarajevo je odigrao svoju prvu utakmicu nakon početka agresije na Bosnu i Hercegovinu.

Bordo tim je gostovao na Poljudu, gdje je poražen od HNK Hajduk Split rezultatom 4:0.

Nakon višemjesečnih pregovaranja, Sarajevo je krajem februara 1993. napokon otputovalo na prvu inostranu turneju. Prva destinacija bordo tima bio je Trogir, a ekspedicija Sarajeva je nakon prelaska sarajevske piste, preko Mostara, stigla na obalu Jadranskog mora. Na put iz Sarajeva krenula su 24 fudbalera: Dragoslav Vukadin, Adnan Pervan, Samir Mekic, Elmir Behlulovic, Nedžad Fazlagić, Said Fazlagić, Samir Abdurahmanovic, Nudžein Geca, Senad Repuh, Memnun Suljagic, Alen Avdic, Nermin Vazda, Emir Vazda, Azrudin Valentic, Mirza Varesanovic, Elvir Baljiç, Jasmin Kukuljac, Emir Granov, Almir Turkovic, Mladen Simunovic, Semsudin Memovic, Slobodan Franković, Kenan Ćehajić i Mujkic Mirsad. Pored njih, sa ekipom su otputovali predsjednik Muhamed Granov, direktor Mirsad Fazlagić, sekretar Nijaz Merdanović, Salem Prolić, zatim treneri Fuad Muzurović, Denijal Pirić i Fahrudin Zejnilović, te fizioterapeut Dzevad Tarakcija. Ekipi su se kasnije, tokom turneje, pridružila još četvorica fudbalera Mirsad Dedic, Almir Hurtić, Rusmir Cviko i Amar Ferhatović.

Fudbaleri Sarajeva su tako prilikom dolaska u Trogir odradili prve treninge, a za sve njih to je bio prvi trening na otvorenom nakon punih 11 mjeseci koliko je prošlo od početka okupacije glavnog grada Bosne i Hercegovine. Bordo timu, kapije svog stadiona prvi je otvorio slavni Hajduk, koji je na današnji dan, 10. marta 1993. godine ugostio Sarajevo na svom Poljudu. Hajduk je u tom trenutku bio drugoplasirani tim na tabeli Prve HNL. Obzirom da je za igrače bordo tima to bio prvi fudbalski meč nakon gotovo godinu dana, te da je splitski tim bio predvođen igračima poput Adrijana Koznikua, Deana Računice, Milana Rapaića, Slavena Bilića i mnogih drugih, visoka pobjeda Hajduka od 4:0 nije predstavljala veliko iznenađenje.

Na fotografiji su prikazani fudbaleri Sarajeva prije početka treninga u Trogiru.


slika

Izvor: Bordo vremeplov i FKSinfo

BIT
ĆEŠ
OPET
PRVAK
ČEST
1946

Avatar
Lik
Postovi: 5293
Pridružen/a: 05 mar 2009, 10:50
Lokacija: Tribina
Kontakt:

Re: Historija FK Sarajevo

Post Postao/la Lik » 11 mar 2018, 16:02

Na današnji dan prije 6 godina FK Sarajevo je savladao FK Sloboda Tuzla na Tušnju, rezultatom 1:0.

Prvo kolo proljetnog dijela prvenstva donio je duel starih rivala, Slobode i Sarajeva na Tušnju. Bordo tim je u drugi dio sezone ušao sa novim trenerom, pa je na klupi debitovao Dragan Jović.

Sarajevo je od prve minute zaigralo ofanzivno, a već u 8. minuti prvu priliku propušta Emir Obuca. Prijetilo je Sarajevo i preko Krpića, Torlaka i Dupovca, ali je Mujkić uspio sačuvati svoju mrežu i na odmor se otišlo bez pogodaka. Drugo poluvrijeme donijelo je nešto bolju igru Tuzlaka koji su u 63. minuti propustili najbolju priliku na utakmici kada Adi Adilović sjajno zaustavlja udarac Adnana Salihovića.

Trenutak odluke dogodio se u 74. minuti. Zoran Belosevic je izveo slobodan udarac sa desne strane, a najviši u skoku je Sedin Torlak koji pogađa za trijumf bordo tima.

Na fotografiji je prikazan trenutak iz 74. minute kada Torlak postiže pobjedonosni pogodak.


slika


Izvor: Bordo vremeplov i FKSinfo


BIT
ĆEŠ
OPET
PRVAK
ČEST
1946

Avatar
Lik
Postovi: 5293
Pridružen/a: 05 mar 2009, 10:50
Lokacija: Tribina
Kontakt:

Re: Historija FK Sarajevo

Post Postao/la Lik » 11 mar 2018, 16:06

Izvještaj: 16. kolo PL BiH 2011/12: Sloboda - Sarajevo 0:1 (11.3.2012.)


BIT
ĆEŠ
OPET
PRVAK
ČEST
1946

Avatar
Lik
Postovi: 5293
Pridružen/a: 05 mar 2009, 10:50
Lokacija: Tribina
Kontakt:

Re: Historija FK Sarajevo

Post Postao/la Lik » 11 mar 2018, 21:48

Na današnji dan prije 34 godine...

Na današnji dan 1984. godine FK Sarajevo je na stadionu Grbavica ugostio FK Sloboda Tuzla i slavio sa sigurnih 2:0, te se tako uključio u utrku za plasman na evropsku scenu.

Zbog održavanja XIV Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu, bordo tim je u finišu jesenje i početku proljetne polusezone svoje domaće utakmice igrao na Grbavici, a tamo je dočekao i susret 21. kola Prve savezne lige protiv tuzlanske Slobode. Sarajevo je u prethodnom kolu osvojilo bod na gostovanju kod lidera na tabeli Hajduka, te je na krilima tog uspjeha željelo upisati nova dva boda.

Sarajevo je bolje otvorilo ovaj susret, ali uprkos blagoj inicijativi nije uspjelo ozbiljnije ugroziti gol gostiju, pa se na odmor otišlo sa početnih 0:0. U drugom dijelu igre bordo tim je zaigrao mnogo agresivnije i za samo petnaestak minuta riješio pitanje pobjednika u ovom meču. Najprije je u 52. minuti uslijedila lijepa akcija Senada Merdanovića i Slaviše Vukičevića koji šalje centaršut u peterac gostiju i pronalazi Predraga Pašića koji udarcem glavom trese mrežu Slobode. Deset minuta kasnije viđen je novi pogodak. Merdanović je uputio centaršut sa lijeve strane, u zraku su se sudarili Husref Musemić i golman Omerović, a lopta dolazi do Zijada Švrakića koji pogađa za konačnih 2:0.

Sarajevo je tako stiglo do pobjede kojom se probilo na petu poziciju, uz samo tri boda zaostatka za drugoplasiranom Crvenom zvezdom, te se ravnopravno uključilo u utrku za plasman na evropsku scenu.

Na fotografiji je prikazan trenutak iz prvog poluvremena kada golman gostiju Fahrudin Omerović interveniše ispred Predraga Pašića.


slika

Izvor: Bordo vremeplov i FKSinfo


BIT
ĆEŠ
OPET
PRVAK
ČEST
1946

Avatar
Lik
Postovi: 5293
Pridružen/a: 05 mar 2009, 10:50
Lokacija: Tribina
Kontakt:

Re: Historija FK Sarajevo

Post Postao/la Lik » 12 mar 2018, 20:14

Na današnji dan prije 63 godine rođen je Nijaz Ferhatović, bivši kapiten FK Sarajevo.

Nijaz Ferhatović je rođen 12. marta 1955. godine u Sarajevu. Još kao dječak krenuo je stopama svog slavnog amidže Haseta, ali i starijeg brata Hamde, te pristupio redovima tima sa Koševa, u kojem je proveo kompletan omladinski staž. Zvanični debi za prvi tim Sarajeva upisao je 24. juna 1973. godine protiv zeničkog Čelika. Iako je imao samo osamnaest godina, Ferhatović je već u narednoj sezoni stekao povjerenje trenerskog dvojca Vujović-Fazlagić i postao standardni prvotimac.

Uslijedio je potom odlazak u vojsku, a samo godinu dana nakon povratka iz JNA i teška povreda meniskusa, pa je tako popularni Brko tek u proljetnom dijelu sezone 1978/79. ponovo došao na svoje. Narednih šest sezona, odbrana Sarajeva je bila nezamisliva bez njega. Sa brojem pet na leđima, te u tandemu sa Farukom Hadžibegićem, činio je stub odbrane bordo tima koji se upravo u tom periodu vratio na staze stare slave. Sarajevo je tako 1979. godine postalo jesenji šampion, a pola godine kasnije i vicešampion Jugoslavije, što je donijelo nastupe u Kupu UEFA protiv slavnog HSV-a. Odlaskom Safeta Sušića u JNA, Ferhatović u sezoni 1980/81. postaje kapiten Sarajeva.

Tokom ljetne pauze 1982. godine, sa Sarajevom osvaja Otvoreno prvenstvo Jugoslavije, a već na jesen je stigao još jedan sjajan rezultat, osmina finala Kupa UEFA. Sjajne igre u bordo dresu donijele su mu najveće igračko priznanje, poziv u nacionalni tim. Klupski tandem sa Koševa, Ferhatović-Hadžibegić, tako je u zimu 1982. godine prenesen na reprezentaciju. Za državni tim je upisao dva nastupa u kvalifikacionim utakmicama za Evropsko prvenstvo protiv Bugarske i Velsa. U istoj sezoni, 1982/83., sa Sarajevom je igrao i finale Kupa Maršala Tita, u kojem je bordo tim poražen od zagrebačkog Dinama.

Na Koševu je proveo još samo godinu dana, a u ljeto 1984. godine karijeru nastavlja u inostranstvu, tačnije prelazi u austrijski VÖEST Linz. U austrijskoj Bundesligi se zadržao samo godinu dana. Iako je bio standardan prvotimac Voesta, odlučio je da te 1985. godine završi igračku karijeru, vrati se u rodni grad i posveti porodičnom biznisu.

Za Sarajevo je upisano ukupno 235 zvaničnih utakmica, postigavši pri tome 21 pogodak.


slika


Izvor: Bordo vremeplov i FKSinfo


BIT
ĆEŠ
OPET
PRVAK
ČEST
1946

Avatar
Lik
Postovi: 5293
Pridružen/a: 05 mar 2009, 10:50
Lokacija: Tribina
Kontakt:

Re: Historija FK Sarajevo

Post Postao/la Lik » 12 mar 2018, 20:17

Na današnji dan prije 15 godina...

Na današnji dan 2003. godine FK Sarajevo je prvi i jedini put nastupio u jednoj zvaničnoj utakmici u dresovima žute boje.

Bilo je to u sklopu 23. kola Premijer lige BiH u sezoni 2002/03. kada je Sarajevo na Koševu ugostilo FK Budućnost Banovići. Trener bordo tima Husref Musemić je sa mnogo muka dočekao ovaj meč obzirom da nije mogao računati na čak desetoricu fudbalera. Zbog povreda su meč preskočili Osmanhodžić, Obuća, Kapetanović, Krupinac, Škoro, Almir Janjoš i Repuh, a pod suspenzijom su zbog kartona bili Ihtijarević, Nadarević i Zukić.

U takvoj situaciji, Musemić je bio prinuđen da pruži priliku mnogim igračima koji nisu bili u prvom planu, a već od samog starta meča vidjelo se da stvari ne idu svojim tokom. Na tribinama je bilo prisutno tek 600 gledalaca koji su bili razočarani kada su ugledali svoje ljubimce u, za FK Sarajevo, nekarakterističnoj boji dresova. Potom je uslijedila veoma loša igra fudbalera u žutim dresovima koja je rezultirala time da za 90 minuta nisu uspjeli uputiti niti jedan udarac u okvir gola gostiju. Sarajevo je u prvom poluvremenu imalo nekoliko poluprilika preko Ferhatovića, Kurte i Arifovića, ali nije uspjelo postići pogodak. U drugom dijelu uslijedila je slaba igra Sarajeva, a malo je nedostajalo da gosti u finišu dođu do sva tri boda, ali je Mehmedović sa samo pet metara promašio cijeli gol.

Na fotografiji je prikazan trenutak iz prvog poluvremena kada golman gostiju Šabanović pravovremenim istrčavanjem presijeca jednu dugu loptu Arifovića za Nidala Ferhatovića.


slika


Izvor: Bordo vremeplov i FKSinfo



BIT
ĆEŠ
OPET
PRVAK
ČEST
1946

Avatar
Lik
Postovi: 5293
Pridružen/a: 05 mar 2009, 10:50
Lokacija: Tribina
Kontakt:

Re: Historija FK Sarajevo

Post Postao/la Lik » 13 mar 2018, 10:12

Na današnji dan prije 21 godinu FK Sarajevo je na Grbavici savladao NK Travnik rezultatom 3:0.

Sarajevo je u okviru drugog proljetnog kola dočekalo tim Travnika na Grbavici. Iako je izgledalo nevjerovatno, tradicija je u tom trenutku bila na strani Travničana koji su u sva tri dotadašnja meča u okviru Prve lige BiH slavili pobjedu nad bordo timom, što je za tim Nermina Hadziahmetovica predstavljalo dodatni pritisak.

Uoči samog početka utakmice pojavio se problem obzirom da su gosti doputovali na Grbavicu bez opreme. Da bi se utakmica ipak odigrala, čelnici Sarajeva su Travničanima ustupili opremu koju su dobili na poklon od njemačkog bundesligaša Fortuna Düsseldorf, pa je utakmica napokon mogla početi. Oko 3.000 pripadnika Hordi zla od samog starta meča pružalo je glasnu podršku svojim ljubimcima, a na prvi pogodak se čekalo do 33. minute, kada Džemo Smječanin bježi odbrani Travnika i pogađa za 1:0.

S tim rezultatom se otišlo na odmor, a Sarajevo je u nastavku kontrolisalo igru, ne dozvolivši gostima da ozbiljnije ugroze gol Mirsada Dedića. Sve dileme oko pobjednika riješene su u posljednjih deset minuta susreta. Najprije je u 80. minuti Smječanin svojim drugim pogotkom na utakmici povisio na 2:0, da bi četiri minute prije kraja mladi Ismet Alić pogodio za konačnih 3:0.

Na fotografiji je prikazan duel Smječanina i odbrane Travnika.


slika

Izvor: Bordo vremeplov i FKSinfo


BIT
ĆEŠ
OPET
PRVAK
ČEST
1946

Avatar
Lik
Postovi: 5293
Pridružen/a: 05 mar 2009, 10:50
Lokacija: Tribina
Kontakt:

Re: Historija FK Sarajevo

Post Postao/la Lik » 13 mar 2018, 21:50

Na današnji dan prije 41 godinu...
Na današnji dan 1977. godine FK Sarajevo je na Koševu savladao NK Olimpija Ljubljana sa 2:0 u okviru 19. kola Prve savezne lige.

Sezona 1976/77. je za oba sarajevska ligaša bila veoma teška. Sarajevo i Željezničar su vodili tešku borbu za opstanak u Prvoj ligi, pa je naš tim u svakom meču na domaćem terenu bio pod imperativom pobjede. Takav je bio i susret drugog proljetnog kola protiv ljubljanske Olimpije na Koševu. Sarajevo je na startu proljetnog dijela sezone doživjelo poraz od OFK Beograda, te je u susretu sa Olimpijom željelo stići do oba boda. Iako se očekivao težak meč, tim Vukašina Višnjevca je već u prvih pola sata utakmice riješio sve dileme oko pobjednika. Mrežu gostiju je načeo Vladimir Vukadin u 19. minuti, a potvrda pobjede stigla je samo 13 minuta kasnije kada je jedan od najboljih fudbalera bordo tima, Srebrenko Repcic, postavio konačnih 2:0. Gosti iz Ljubljane su do kraja susreta imali nekoliko dobrih prilika, ali je golman Sarajeva Fahrija Dautbegović zaustavio sve šuteve fudbalera u zelenim dresovima, te zasluženo ponio epitet najboljeg igrača utakmice.

Ovom pobjedom Sarajevo je ostalo na petnaestoj poziciji na tabeli sa 16 osvojenih bodova, ali je uspjelo povećati prednost u odnosu na dva posljednjeplasirana tima, Čelik i Željezničar, na velika 4 boda.

Na fotografiji je prikazan trenutak kada golman Olimpije Ljubiša Dalanović zaustavlja udarac fudbalera Sarajeva


slika

Izvor: Bordo vremeplov i FKSinfo


BIT
ĆEŠ
OPET
PRVAK
ČEST
1946

Avatar
Lik
Postovi: 5293
Pridružen/a: 05 mar 2009, 10:50
Lokacija: Tribina
Kontakt:

Re: Historija FK Sarajevo

Post Postao/la Lik » 14 mar 2018, 17:02

Na današnji dan prije 14 godina FK Sarajevo je na Koševu savladao FK Glasinac Sokolac, rezultatom 3:0.

Sarajevo je ugostilo tim Glasinca samo četiri dana nakon teškog poraza kojeg je doživjelo na Policama, u ponovljenom susretu 16. kola Premijer lige. Porazom u Trebinju, bordo tim je izgubio treće mjesto a zaostatak od devet bodova za Širokim Brijegom, već tada je izgledao nedostižan. Stoga je pritisak uoči utakmice sa Glasincem bio na strani Sarajeva, koje nije imalo pravo na novi kiks.

Meč je ipak počeo odlično po tim Agima Nikolića. Već u trećoj minuti susreta Sarajevo dolazi do vodstva. Nenad Zecevic je dubinskom loptom pronašao Alena Škoru čiji centaršut sa lijeve strane, sjajnim volej-udarcem u gol pretvara Albin Pelak.

S tim rezultatom se otišlo na odmor, a nakon samo deset minuta igre u nastavku, prednost Sarajeva je udvostručena. Isti igrači su opet bili u centru pažnje, ali ovog puta u zamijenjenim ulogama. Pelak je centrirao sa desne strane, a Škoro udarcem glavom trese mrežu gostiju. Uslijedio je potom period nešto bolje igre gostiju, ali je mreža Muhameda Alaima ostala netaknuta. Konačan rezultat susreta postavljen je u 85. minut. Najbolji igrač susreta, Alen Škoro, još jednom je u ulozi asistenta, ovog puta za svog imenjaka Avdića koji koristi njegov centaršut i udarcem glavom matira Babovića za potvrdu trijumfa i povratak na treće mjesto.

Na fotografiji je prikazan duel Alena Avdića i Olivera Lilića iz Glasinca.


slika

Izvor: Bordo vremeplov i FKSinfo


BIT
ĆEŠ
OPET
PRVAK
ČEST
1946

Avatar
Lik
Postovi: 5293
Pridružen/a: 05 mar 2009, 10:50
Lokacija: Tribina
Kontakt:

Re: Historija FK Sarajevo

Post Postao/la Lik » 14 mar 2018, 17:05

Na današnji dan prije 19 godina...

Na današnji dan 1999. godine FK Sarajevo je na Grbavici savladao FK Željezničar u 73. ligaškom derbiju sarajevskih rivala.

Dva vječita rivala ovaj derbi dočekala su u potpuno različitom raspoloženju. Sarajevo je nakon 16 odigranih kola zauzimalo vodeću poziciju na tabeli Premijer lige BiH, dok je Željezničar bio na veoma slaboj 11. poziciji. Oko 20.000 navijača oba tima ispunili su Grbavicu do posljednjeg mjesta, a prvi pogodak viđen je u 24. minuti kada Nermin Vazda šutira sa vrha šesnaesterca i pogađa Dedićevu mrežu za vodstvo Željezničara. Samo šest minuta kasnije Sarajevo se vraća u igru. Nakon lijepe akcije Šaranovića, Ihtijarevića i Džidića, uslijedio je centaršut za Jusufbegovića čiji udarac glavom brani Gušo, ali na odbijenu loptu natrčava Duro i zakucava je pod prečku gola domaćih za 1:1.

S tim se rezultatom otišlo na odmor, a nakon desetak minute igre u drugom poluvremenu šef stručnog štaba Sarajeva Nermin Hadžiahmetović umjesto Senada Begića u igru šalje kamerunskog internacionalca Jean Louisa Noukena. U 59. minuti sjeverna tribina Grbavice ponovo je proključala. Ihtijarević je na sredini igrališta odigrao za Noukena koji je najprije vodio loptu nekih dvadesetak metara, a potom se odlučio na udarac sa distance. Lopta je na putu do gola zakačila Mulalića i prevarila Gušu za veliko slavlje Hordi zla.

Sarajevo je tako stiglo do pete uzastopne pobjede u prvenstvu, te na najbolji način iskoristilo poraz drugoplasiranog FK Rudar Kakanj u Zenici povećavši prednost na tabeli na velikih pet bodova.

Na fotografiji su prikazana oba strijelca za Sarajevo u ovom meču, Jean Louis Nouken i Samir Duro, kako proslavljaju pobjedonosni pogodak iz 59. minute.


slika

Izvor: Bordo vremeplov i FKSinfo


https://scontent.fsjj1-1.fna.fbcdn.net/ ... e=5B316148
BIT
ĆEŠ
OPET
PRVAK
ČEST
1946

Avatar
Lik
Postovi: 5293
Pridružen/a: 05 mar 2009, 10:50
Lokacija: Tribina
Kontakt:

Re: Historija FK Sarajevo

Post Postao/la Lik » 14 mar 2018, 17:10

1998/1999 Željezničar - Sarajevo 1: 2


BIT
ĆEŠ
OPET
PRVAK
ČEST
1946

Avatar
Lik
Postovi: 5293
Pridružen/a: 05 mar 2009, 10:50
Lokacija: Tribina
Kontakt:

Re: Historija FK Sarajevo

Post Postao/la Lik » 15 mar 2018, 09:43

Na današnji dan prije 26 godina FK Sarajevo je na Koševu savladao FK Radnički Niš rezultatom 3:1.

Mart 1992. godine, fudbal u glavnom gradu BiH je lagano padao u drugi plan. Sarajevo se nakon dugo godina borilo za izlazak na evropsku scenu, a za navijače bordo tima to je bila možda i jedina utjeha za sva dešavanja u Bosni i Hercegovini.

Tim sa Koševa je u 23. kolu dočekao niški Radnički, a sve osim pobjede značilo je udaljavanje od četvrte pozicije koja je vodila u Kup UEFA. Izabranici Fuada Muzurovića su od prve minute krenuli ofanzivno, a takav pristup se isplatio već u 5. minuti kada Ibrahim Duro bježi odbrani gostiju, a potom preciznim pasom pronalazi Igora Lazica koji pogađa za 1:0. Vodeći gol je opustio domaće igrače, što koriste gosti i u 35. minuti preko Jakšića dolaze do izjednačenja. Krilni igrač gostiju je iskoristio nesporazum golmana Jakovljevića i Gece i pogodio za izjednačenje.

S tim rezultatom se otišlo na odmor, a nakon neizvjesnosti na startu drugog dijela, Sarajevo je za samo dvije minute riješilo pitanje pobjednika. Najprije je u 59. minuti Ismet Mulavdic sjajno primio loptu Sretka Vuksanovica i pogodio za 2:1, da bi već u narednoj minuti Miloš Nedić pogodio za 3:1. Najbolji strijelac bordo tima je najprije izborio jedanaesterac, a potom ga i realizovao.

Sarajevo je tako stiglo do važne pobjede, te je na najbolji način iskoristilo poraz OFK Beograda u gradskom derbiju sa Crvenom zvezdom i bodovno se izjednačilo sa plavo-bijelima na četvrtom mjestu.

Na fotografiji je prikazan trenutak iz 5. minute kada Igor Lazić matira golmana Tadića.


slika

Izvor: Bordo vremeplov i FKSinfo


BIT
ĆEŠ
OPET
PRVAK
ČEST
1946

Avatar
Lik
Postovi: 5293
Pridružen/a: 05 mar 2009, 10:50
Lokacija: Tribina
Kontakt:

Re: Historija FK Sarajevo

Post Postao/la Lik » 15 mar 2018, 22:59

FK Sarajevo​ se u drugom kolu Lige za prvaka​ sastaje sa FK Radnik Bijeljina​.

Sarajevo i Radnik su do sada odigrali 20 zvaničnih mečeva. Prvi put ova dva tima sastala su se u novembru 1970. godine u okviru četvrtfinala Kupa Maršala Tita na području Bosne i Hercegovine. Meč je odigran u Bijeljini, a Sarajevo je golovima Harambašića i Šljive slavilo rezultatom 2:0. U dosadašnjih 20 susreta, Sarajevo je zabilježilo 14 pobjeda, dok je tim iz Bijeljine slavio samo dva puta.

Kada su u pitanju utakmice u kojima je Radnik bio domaćin, bordo tim je slavio sedam pobjeda, dok su po 2 meča završila pobjedom Radnika, odnosno neriješenim ishodom. Sarajevo trenutno ima niz od 13 uzastopnih mečeva bez poraza, a tim iz Bijeljine je posljednji put slavio prije pet godina, tačnije u novembru 2012. godine. Od tada, Sarajevo je upisalo deset pobjeda i tri remija.

Najviše nastupa u utakmicama sa Radnikom upisala su četvorica fudbalera i to Ivan Tatomirovicć, Samir Radovac​, Haris Duljević i Bojan Pavlović​ koji su nastupili po 7 puta, dok su najefikasniji bili Emir Hadžić i Krste Velkoski koji su, postigli po šest pogodaka. Kada su u pitanju gostujuće utakmice, najviše nastupa imaju Ivan Tatomirović, Adnan Kovačević, Amer Bekić i Marko Mihojević​, po četiri, dok je najefikasnij Krste Velkoski​ sa tri postignuta gola.

Trenutni šef stručnog štaba Husref Musemić​, sjedio je na klupi Sarajeva u sedam dosadašnjih susreta sa Radnikom, zabilježivši pri tome učinak od pet pobjeda, jednog remija i jednog poraza.

Interensantno je istaći da je Radnik jedine dvije pobjede nad Sarajevom upisivao u jesenjem dijelu sezone i to oba puta u posljednjem kolu prije zimske pauze. U devet susreta odigranih u drugom dijelu sezone, bordo tim ima učinak od sedam pobjeda i dva remija.


slika

Izvor: Bordo vremeplov i FKSinfo


BIT
ĆEŠ
OPET
PRVAK
ČEST
1946

Avatar
Lik
Postovi: 5293
Pridružen/a: 05 mar 2009, 10:50
Lokacija: Tribina
Kontakt:

Re: Historija FK Sarajevo

Post Postao/la Lik » 15 mar 2018, 23:01

Na današnji dan prije 37 godina...
Na današnji dan 1981. godine FK Sarajevo je u sklopu 20. kola Prve savezne lige remizirao u Banjaluci sa domaćim FK Borac Banja Luka.

Sarajevo koje je još uvijek bilo aktuelni vicešampion Jugoslavije, nakon odlaska Safeta Sušića u JNA imalo je dosta problema da ostvari rezultate koje su od njih očekivali vjerni navijači. Bordo tim je bio u sredini tabele i bilo je izvjesno da od novog izlaska u Evropu nema ništa. S druge strane banjalučki Borac se borio za opstanak u društvu najboljih, pa je za njih ovaj meč bio od većeg značaja. Uprkos velikim očekivanjima republički derbi nije ponudio kvalitetan fudbal, a oko 6.000 prisutnih gledalaca na Gradskom stadionu nije imalo priliku vidjeti niti jedan gol. Sarajevo je tokom svih 90 minuta imalo inicijativu, te se zasluženo vratilo kući sa jednim osvojenim bodom.

Na fotografiji je prikazan trenutak iz drugog poluvremena kada odbrana Borca interveniše ispred kapitena Sarajeva Nijaza Ferhatovića, dok u pozadini priliku čekaju Mehmed Janjoš i Slaviša Vukičević.


slika

Izvor: Bordo vremeplov i FKSinfo


BIT
ĆEŠ
OPET
PRVAK
ČEST
1946

Avatar
Lik
Postovi: 5293
Pridružen/a: 05 mar 2009, 10:50
Lokacija: Tribina
Kontakt:

Re: Historija FK Sarajevo

Post Postao/la Lik » 16 mar 2018, 18:31

Na današnji dan prije 49 godina FK Sarajevo je na Koševu savladao FK Velež Mostar rezultatom 1:0.

Sarajevo se u jesenjem dijelu sezone 1968/69. napokon vratilo na pobjednički kolosijek. Tim koji je dvije godine ranije bio šampion Jugoslavije, ponovo je bio u samom vrhu tabele, na visokom trećem mjestu. Nakon remija na Kantridi u prvom proljetnom kolu, bordo tim je u drugom na Koševu dočekao mostarski Velež. Stoga i ne čudi što se te nedjelje na našem najvećem stadionu okupilo oko 15.000 gledalaca koji su mogli uživati u još jednom dobrom republičkom derbiju.

Sarajevo je odlično otvorilo susret i već nakon 12 minuta igre stiglo do vodstva. Fahrudin Prljaca je izborio slobodan udarac kojeg izvodi Manojlo Radinović. Njegov centaršut milimetarski precizno pronalazi Vahidina Musemića na drugoj stativi koji šutira glavom, a loptu odbijenu od stative u mrežu posprema Boško Prodanović za veliko slavlje na tribinama.

Prodanović je u prvom poluvremenu bio pokretač svih akcija bordo tima, ali je u 43. minuti morao napustiti teren. Nakon što je odigrao akciju sa Musemićem, Prodanović se našao oči u oči sa golmanom Marićem, koji ga zaustavlja požrtvovanom reakcijom. Prodanović je nakon duela završio na zemlji sa bolnim izrazom na licu. Nakon kraće ljekarske asistencije, utvrđeno je da ne može nastaviti meč, te je na ramenima saigrača iznesen sa terena, a umjesto njega u igru je ušao Nedžad Hasanbegović.

Izostanak Prodanovića se osjetio u igri Sarajeva u nastavku, što su pokušali iskoristiti gosti iz Mostara koji su u nekoliko navrata ozbiljnije ugrozili Sirćin gol. Međutim, rezultat se do kraja meča nije mijenjao, te je Sarajevo zasluženo stiglo do nova dva boda, s kojima je zadržalo treću poziciju na tabeli.

Na fotografiji je prikazan duel Envera Marića i Boška Prodanovića iz 43. minute, nakon kojeg je fudbaler Sarajeva morao napustiti teren.


slika


Izvor: Bordo vremeplov i FKSinfo



BIT
ĆEŠ
OPET
PRVAK
ČEST
1946

Avatar
Lik
Postovi: 5293
Pridružen/a: 05 mar 2009, 10:50
Lokacija: Tribina
Kontakt:

Re: Historija FK Sarajevo

Post Postao/la Lik » 16 mar 2018, 18:38

Na današnji dan prije 68 godina...

Na današnji dan 1950. godine rođen je Edhem Šljivo legendarni fudbaler FK Sarajevo.

Edhem Šljivo je rođen 16. marta 1950. godine u Sarajevu. Kompletnu fudbalsku abecedu naučio je na Koševu, a za prvi tim je debitovao sa osamnaest godina u utakmici protiv FK Proleter Zrenjanin 20. oktobra 1968. godine. Iako je još imao pravo nastupa za juniore, Šljivo se već u proljetnom dijelu sezone 1968/69. promovisao u standardnog prvotimca bordo tima. Već u narednoj sezoni postaje nezamjenjivi dio prvog tima, te je bio jedini igrač koji je nastupio u svim utakmicama te sezone.

U ljeto 1972. sa Sarajevom osvaja prvi i jedini trofej, Ljetnu ligu šampiona, a u sezoni 1973/74. postiže osam pogodaka, što mu je donijelo poziv u mladu reprezentaciju Jugoslavije, za koju je upisao četiri nastupa. U finišu sezone 1974/75. u tandemu sa mladim Safetom Sušićem donosi Sarajevu opstanak u Prvoj ligi, da bi u februaru 1976. debitovao i za "A" reprezentaciju Jugoslavije. Već u svom drugom nastupu u dresu državnog tima, Šljivo postiže i prvi pogodak. Bordo dres je nosio do ljeta 1978. godine kada prelazi u belgijski Royal Football Club de Liège.

Za Liege je nastupao tri godine, nakon čega prelazi u redove francuskog prvoligaša OGC Nice, a potom u njemački 1. FC Köln sa kojim osvaja Kup Njemačke. Poslije godinu i po u Bundesligi vraća se u Liege za koji je nastupao do decembra 1986. godine kada je zbog teške povrede u saobraćajnoj nesreći bio prisiljen prekinuti svoju karijeru.

Šljivu su krasili nevjerovatan osjećaj za posljednji pas, nesebičnost i gotovo savršen „lažnjak“. Dres Sarajeva je nosio u 286 zvaničnih utakmica postigavši pri tome 44 gola. Za reprezentaciju Jugoslavije je kao igrač Sarajeva upisao tri nastupa, a ukupno je plavi dres oblačio 12 puta i pri tome postigao dva gola. Od reprezentativnog dresa se oprostio u ljeto 1982. godine, nakon nastupa na Svjetskom prvenstvu u Španiji.


slika

Izvor: Bordo vremeplov i FKSinfo


BIT
ĆEŠ
OPET
PRVAK
ČEST
1946

Avatar
Lik
Postovi: 5293
Pridružen/a: 05 mar 2009, 10:50
Lokacija: Tribina
Kontakt:

Re: Historija FK Sarajevo

Post Postao/la Lik » 17 mar 2018, 12:25

Na današnji dan prije 33 godine FK Sarajevo je remizirao sa FK Željezničar u jubilarnom 50. prvenstvenom gradskom derbiju.

Ni kiša koja je cijeli dan padala u glavnom gradu BiH, nije omela simpatizere oba tima da do posljednjeg mjesta ispune Grbavicu, pa se na tribinama našlo oko 25.000 navijača.

Gradski rivali su uoči utakmice izvanredno stajali na tabeli. Sarajevo je bilo prvo sa 29 bodova na svom kontu, dok je Željezničar zauzimao treće mjesto sa pet bodova manje, pa je u ovom meču vidio svoju priliku da se eventualnom pobjedom uključi u borbu za šampionski naslov. Pobjedu je željelo i Sarajevo, jer nije bilo teško predvidjeti da će Hajduk u domaćem meču protiv Osijeka stići do trijumfa.

Već od samog starta, oba tima su krenula žestoko, a nakon osam minuta igre viđen je prvi pogodak na utakmici. Predrag Pašić je primio loptu na lijevom krilu, uputio se prema sredini terena, a onda se neočekivano odlučio na udarac desnom nogom, sa nekih 18 metara. Lopta je na putu do mreže zakačila Komšića, prevarila Škrbu i odsjela u njegovoj mreži za veliko slavlje navijača Sarajeva. U posljednjim trenucima prvog poluvremena, Željezničar postiže pogodak, kada je nakon sjajne akcije Škore i Samardžije, napadaču domaćih Mihajloviću, preostalo samo da ubaci loptu u praznu mrežu.

S tim se rezultatom otišlo na odmor, a nakon samo deset minuta igre u drugom poluvremenu, Željezničar uspijeva u potpunosti preokrenuti rezultat. Haris Škoro je u akciji koja je sličila na Pašićev gol, preciznim udarcem sa vrha šesnaesterca pogodio Đurkovićevu mrežu i doveo svoj tim u vodstvo od 2:1. Nastalo je slavlje među simpatizerima domaćih, koje je trajalo petnaest minuta, jer toliko je trebalo bordo timu da stigne do izjednačenja. Centaršut najboljeg igrača utakmice, Pašića, sa desne strane, lijepo je pratio Dragan Jakovljević koji se našao usamljen na drugoj stativi, te mu nije bilo teško da loptu smjesti u mrežu i svom timu donese vrijedan bod.

Inače, ovaj meč sa Željezničarom, obilježila je jedna pomalo neobična situacija koja se desila početkom drugog poluvremena, kada je Dragan Božović napravio prekršaj, za koji je zaradio žuti karton. Ipak, u službenom zapisniku meča, stajalo je da je karton dobio Predrag Pašić, a uprkos protestima čelnika Sarajeva, zapisnik nije promijenjen. Problem je predstavljala činjenica da je to Pašiću bio drugi žuti karton, što je značilo da trener Boško Antić u narednom kolu, kada je na Koševu gostovao zahuktali Dinamo, neće moći računati na svog kapitena.

Na fotografiji su prikazani kapiteni oba tima Mehmed Baždarević i Predrag Pašić, sa glavnim sudijom ovog meča Franjom Papecom iz Ljubljane i njegovim pomoćnicima Zoranom Rebcem iz Mostara i Siterom iz Titovog Velenja.


slika


Izvor: Bordo vremeplov i FKSinfo


BIT
ĆEŠ
OPET
PRVAK
ČEST
1946

Avatar
Lik
Postovi: 5293
Pridružen/a: 05 mar 2009, 10:50
Lokacija: Tribina
Kontakt:

Re: Historija FK Sarajevo

Post Postao/la Lik » 17 mar 2018, 12:31

NK Željezničar - FK Sarajevo 2:2 (Sezona 1984/85. - 22. kolo)


BIT
ĆEŠ
OPET
PRVAK
ČEST
1946

Odgovori

Natrag na “FK Sarajevo”

Online

Trenutno korisnika/ca: Morpheus, sarajevo19461987, unforgiven87 i 36 gostiju.