Odlazak u inostranstvo

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderator/ica: insider

Mokroguz
Kontakt:

Re: Odlazak u inostranstvo

Post Postao/la Mokroguz » 30 avg 2018, 21:02

ASD je napisao/la:.
Penaltiky je napisao/la:.
Najvjerodostojna istraga i zakljucak koji sam nasao:

slika
slika

Vaz, K., Great Britain: Parliament: House of Commons: Home Affairs Committee, (2011). Implications for the Justice and Home Affairs area of the accession of Turkey to the European Union. pp. 42-44, ISBN 978 0 215 56114 5

Ovo je tamam za vrijeme prije Sirijskog rata(podsjetim, poceo 2011).
https://esa.un.org/miggmgprofiles/indic ... Turkey.pdf Prvi graf potvrdjuje, drugi graf daje projekciju, vjerovatno su ocekivanja za 2015-20 da migranti odlaze sto bi objasnilo smanjivanje emigracije do nule u 2005-10, pa povecavalo se u 2010-15, i onda se ocekuje negativna migracija 2015-20, pa opet do -0.14, -0.11 ili 0.

Znaci Turci ne dolaze vise iz Turske kako su radili oko 60-ih, 80-ih za vrijeme "gastarbeiter ere". Sad se izgleda i vracaju iz Njemacke a predominantno ovi sto idu u Njemacku su otisli zbog braka.(ti brojevi se racunaju i ovi koji su rodjeni 1950 i svi koji su selili u zadnjih 70-ak godina, ne znaci da su 2.2 miliona Turaka u 2010 otisli u Evropi ni 1.4 miliona ljudi uslu u Tursku tada, Sirijci nisu uracunati)
S E M P E R - V I R I D I S
!!!! VU - VU - VUKOVI !!!!

2-249

💮🍀💮🍀💮🍀💮

ASD
Kontakt:

Post Postao/la ASD » 30 avg 2018, 21:18

Sveti je napisao/la: Koji su gradici u bih od folksdojcera o.O
Nema ih vise. Nekad davno bili.
Evo nekih primjera, ali nijemaca odavno nema.
Najvise ih je tamo kod Bosanske Gradiske i Laktasa.

https://m.dw.com/bs/novo-selo-tužni-sim ... le.ba%252F

https://m.dw.com/bs/folksdojčeri-najmal ... le.ba%252F

Da je bilo pameti u onoj drzavi da ih se vrati.
Ove ljude mislim nismo mi protjerivali vec ih je Hitler raselio po Poljskoj, a imovinu smo logicno mi prisvojili.
Istrazivao sam ja nekad tu tematiku, ti su bili gradici koji se ni po cemu nisu razlikovali od njemackih gradica, bili bolji logicno od uglavnom nepismenog ostatka BiH.
Nekih 50-tak godina kasnije ostali su samo tragovi nekad lijepih mjesta.

Penaltiky
Kontakt:

Post Postao/la Penaltiky » 30 avg 2018, 21:50

Mokroguz je napisao/la:
Penaltiky je napisao/la:Žiku Južnog Sudana na vrhu :rol:

Iz kojih razloga? Turska Sirijske izbjeglice. Ostale strani radnici koji se tretiraju ko stoka jer imaju para i boli ih ****. Ta metodologija po kojij recimo Kuvajt ima visok HDI je smiješna i vrlo vjerovatno politička.

https://www.klix.ba/magazin/kuvajtska-i ... /180724102
Isto tako se moze reci da svi koji napustaju Tursku su te izbjeglice koje idu dalje u Evropi, ne mozemo samo tako odluciti, samo gledam podatke. Citam sad jednu istragu, vidjet cemo sta kaze.

Sluge ne mogu generirati toliki profit, ima i istraga koji tvrde da kosta vise(u tom slucaju privatnika) drzati slugu nego zaraditi na njemu/njoj.
slika

Svicarsku ekonomiju drzi zlato, Norvesku ulje, Islanda ribolov, aluminij i energija, sve tri drzave su skupe za zivjeti i nisu nesta posebno zanimljive sto se tice "provodjenja" mozda, isto k'o ove drzave kod Arapskog poluostrva.
fakat nisu nešto zanimljive Švicarska, Norveška, Island, tu su negdje s Arapskim poluotokom, ne možeš sliku o društvu iz statistike s wikipedije stvarati

@šećo šta ću se tebi branit nisi odgovora dostojan a kamoli da se tebi pravdam i objašnjavam
Šit bi loš, a sudžuk žilav...

ASD
Kontakt:

Post Postao/la ASD » 30 avg 2018, 21:53

Daj ba mokroguze.
U katar, kuvajt i te drzave se ide da se uzme neka para jer im je pala nafta/plin sa neba, prije toga rupe obicne bile.
Nikome ne pada na pamet da tamo ide da zasniva porodicu, da mu dijete odrasta u zdravom okruzenju kao sto se ide na Zapad.

Penaltiky
Kontakt:

Post Postao/la Penaltiky » 30 avg 2018, 21:54

ASD je napisao/la:Daj ba mokroguze.
U katar, kuvajt i te drzave se ide da se uzme neka para jer im je pala nafta/plin sa neba, prije toga rupe obicne bile.
Nikome ne pada na pamet da tamo ide da zasniva porodicu, da mu dijete odrasta u zdravom okruzenju kao sto se ide na Zapad.
Al na vikipediji piše da se tamo ljudi doseljavaju. Doduše piše da je i Južni Sudan u top 10, mora da je i to vrh zemlja.

Sveti
Kontakt:

Post Postao/la Sveti » 30 avg 2018, 21:55

ASD je napisao/la:
Sveti je napisao/la: Koji su gradici u bih od folksdojcera o.O
Nema ih vise. Nekad davno bili.
Evo nekih primjera, ali nijemaca odavno nema.
Najvise ih je tamo kod Bosanske Gradiske i Laktasa.

https://m.dw.com/bs/novo-selo-tužni-sim ... le.ba%252F

https://m.dw.com/bs/folksdojčeri-najmal ... le.ba%252F

Da je bilo pameti u onoj drzavi da ih se vrati.
Ove ljude mislim nismo mi protjerivali vec ih je Hitler raselio po Poljskoj, a imovinu smo logicno mi prisvojili.
Istrazivao sam ja nekad tu tematiku, ti su bili gradici koji se ni po cemu nisu razlikovali od njemackih gradica, bili bolji logicno od uglavnom nepismenog ostatka BiH.
Nekih 50-tak godina kasnije ostali su samo tragovi nekad lijepih mjesta.
Zanimljivo pravo
naprijed rejal

Kajzer10
Kontakt:

Post Postao/la Kajzer10 » 30 avg 2018, 22:02

tuzlak1987 je napisao/la:
Donnie Darko je napisao/la:**** majku znači i u zapadnoj Europi i u Americi, aka u najboljim najuspješnijim i najrazvnijenijim krajevima koje planeta ima za ponudit, ljudi, omladina pogotovo, glupi i pojma nemaju.

Pa kako su tu gdje jesu?

U realnosti nemaju pojma o glupostima koje mi ovda kao znamo, geografija i slične stvari, već znaju ono pravo, primjenjivo znanje. Ljudi 10 klasa iznad nas što se znanja tiče, zato i jesu tu gdje jesu, al eto ne zna John Smith zabit špenanglu na Moldaviju kad staviš kartu pred njega, i ne zna zastavu Kipra, glupan.
Pa ne prave oni poslove vec visoka politika. Oni samo imaju svaki moguci posao i svaku mogucu priliku, pruzi im se sansa za zaposlenjem i nauce. Ovdje je asortiman poslova suzen, a i slabo sta novo i aktuelno se moze skolovanjem nauciti.

Ali sta sad jel to znaci da njihova omladina gradi drzavu ili im tamo neka visoka politika i takav polozaj drzava u svijetu pruza to sve?

Sto se tice fakulteta fakulteti im sigurno traze daleko manje znanja nego u BiH, ali zato imaju sansu da u struci rade sta pozele.
Kod njih je najveca kriza kada je 20% ljudi nezaposleno, ovdje omladina zivi normalno sa 50% nezaposlenjem.

Po meni je ovdje omladina daleko sposobnija od njihove ali se njima pruzi. Ti ovdje nesto ucis godinu, naucis sve u teoriji, on tamo za godinu tu dobije i praksu i posao.
A kako su te zemlje decenijama i stoljecima velesile u skoro svakoj sferi zivota?
Jer prica ide kako glupa omladina ima srece da ima sposobne politicare? Sta to ima 10-tak politicara koji zive stoljecima i drze zapadne zemlje na vrhu?
Bukvalno nema glupljeg argumenta, ej oni su tu zbog politicara i polozaja u svijetu. Ko da su se karte izvlacile ko ce imati kakav polozaj u svijetu i oni imali srecu a mi baksuzi.

AshburtonG
Kontakt:

Post Postao/la AshburtonG » 30 avg 2018, 22:18

Covjek vjerovatno zeli reci da obrazovni sistem u nasim zemljama je dobar samo iz razloga sto neke historijske fakte mozes iskoristit da 90% Evropljana i Amerikanaca napravis debilima, jer nemaju pojma. Ni o historiji svoje zemlje, a kamoli o tudjima. O geografiji da ne pricam. Uspjesni su, jer imaju podlogu, i prije svega nemaju nas karakter i neorganiziranost. U njihovim skolama se uci ono sto ce im trebat, u omjeru od barem 80%. Kod nas se u skoli uce najmanje 60% nebitne stvari. Opce znanje ti u 21. vijeku treba samo ako se prijavljujes na kviz. Bolje je bit izrazito dobar u necemu( sto se kod njih tezi), nego znat svega po malo. ;) I zbog toga mi mislimo, da smo mi nesto pametniji, ali nismo. Ljudi samo svoju inteligenciju usmjere ka necemu sto ce im koristit. Npr. Ameri, ljudi imaju sve uslove za dobar zivot. Pojma nemaju o politici i djelovanju samih njihovih politicara, jer im od toga ne ovisi egzistencija. Kod nas ce ti ljudi, bas iz te potrebe, nabrojat mijenjanje vladavina od prvog spominjanja imena Bosna. :lol:

Nas fakultet je dosta tezi, ako ga se zavrsi ispravno, bez ikakvih stela i navlacenja, ali je istovremeno i barem duplo neucinkovitiji, jer ne steknes znanja koja treba da steknes za poslovni svijet.

Kanye
Kontakt:

Post Postao/la Kanye » 30 avg 2018, 22:28

Radio sam nesto sa strancima nedavno i oni se cude koliko mi, Hrvati i Srbi dobro znamo historiju, geografiju i slicne gluposti. Ljudi se syebali kad su culi da imamo latinski u srednjim u Bosni. :rol:
Oni znaju historiju i geografiju svojih drzava i to je to. Impresionirani su uglavnom i time koliko mi znamo fiziku, a ne bavimo se fizikom. Al zato oni znaju vise od nas stvari koje rade ili koje studiraju. Mislim da imamo najgori obrazovni sistem na svijetu.
I am unquestionably, undoubtedly, the greatest human artist of all time. It’s not even a question at this point. It’s just a fact.

Mokroguz
Kontakt:

Post Postao/la Mokroguz » 30 avg 2018, 23:23

Ne razumijes me. Evropske drzave su prvo postale homogene pa su onda postale sekularne. Ovdje se zahtjeva integracija. Manjina(2-7%) stranaca i/ili ljudi druge vjere se nadje u drustvu i Marie Le Pen, Sebastian Kurz, Geert Wilders, Nigel Farage, Jimmie Akesson, Viktor Orban, Donald Trump odmah dobiju po >30% glasova. Slobodno se u parlamentima ovdje moze reci nesto poput "Narod ove vjere su neljudi", "Ta i ta figura te vjere je djavol" i slicno - to nije sekularno i ne treba to tu diskutovati, ali je itekako popularno. U Bosni su politicari, od toga sto sam cuo, blazi jer se boje takve stvari reci da ne izgube momentum i status quo jer niko nije neki ogroman majoritet da moze progoniti minoritet ako zatreba desnicarima.
A to "sta ce ti djeca jesti za rucak" je skroz druga stvar, politicar ti to ne odredi.
Penaltiky je napisao/la:Al na vikipediji piše da se tamo ljudi doseljavaju. Doduše piše da je i Južni Sudan u top 10, mora da je i to vrh zemlja.
U te dvije stranice gore pise sve da se razjasni situacija prije izbjeglica u Turskoj.

2-249

💮🍀💮🍀💮🍀💮

ASD
Kontakt:

Post Postao/la ASD » 30 avg 2018, 23:28

Mokroguz je napisao/la:
Ne razumijes me. Evropske drzave su prvo postale homogene pa su onda postale sekularne. Ovdje se zahtjeva integracija. Manjina(2-7%) stranaca i/ili ljudi druge vjere se nadje u drustvu i Marie Le Pen, Sebastian Kurz, Geert Wilders, Nigel Farage, Jimmie Akesson, Viktor Orban, Donald Trump odmah dobiju po >30% glasova. Slobodno se u parlamentima ovdje moze reci nesto poput "Narod ove vjere su neljudi", "Ta i ta figura te vjere je djavol" i slicno - to nije sekularno i ne treba to tu diskutovati, ali je itekako popularno. U Bosni su politicari, od toga sto sam cuo, blazi jer se boje takve stvari reci da ne izgube momentum i status quo jer niko nije neki ogroman majoritet da moze progoniti minoritet ako zatreba desnicarima.
A to "sta ce ti djeca jesti za rucak" je skroz druga stvar, politicar ti to ne odredi.
Penaltiky je napisao/la:Al na vikipediji piše da se tamo ljudi doseljavaju. Doduše piše da je i Južni Sudan u top 10, mora da je i to vrh zemlja.
U te dvije stranice gore pise sve da se razjasni situacija prije izbjeglica u Turskoj.
Homogen i sekularan su dva pojma koja ne iskljucuju jedan drugog.
U evropi su se kroz historiju ljudi borili da im drzava bude sekularna.
Nijemci za vrijeme Bismarcka, Francuzi jos u vrijeme francuske revolucije.
Mi tu fazu jos nismo prosli. Tacnije, poprilicno nazadujemo, pogledati ko je sve na celu studenata u Sarajevu.

Mokroguz
Kontakt:

Post Postao/la Mokroguz » 30 avg 2018, 23:58

ASD je napisao/la:Homogen i sekularan su dva pojma koja ne iskljucuju jedan drugog.
U evropi su se kroz historiju ljudi borili da im drzava bude sekularna.
Nijemci za vrijeme Bismarcka, Francuzi jos u vrijeme francuske revolucije.
Mi tu fazu jos nismo prosli. Tacnije, poprilicno nazadujemo, pogledati ko je sve na celu studenata u Sarajevu.
Ne iskljucuju, u praksi je uvijek prvi bio prisutan prije nego sto se drugi desio. I Nijemci i Francuzi(odnosno drzave) su bili pretezno i etnicki i vjerski homogeni prije toga. Nije se desilo negdje npr. k'o kod nas da veliki minoriteti dijele jednu drzavu i da zajedno se sekulariziraju, jer prijetnja separatizma je preca sprijeciti nego sekularizaciju uvesti u tom smislu. Da jedan etnicitet u Bosni drzi svu vlast, onda bi se tek desilo nesta, toga se upravo desnicari u Evropi boje da ne dodje do nase situacije u njihovim drzavama i zato su toliko navalili protiv migranata iako su samo maksimalno 5% ljudi u drzavi. U Bosni ce se voditi borbe dok jedan narod ne pobjedi, bilo tu religije ili ne.

Izvini, necu vise, imam ja svoju knjigu da citam.

2-249

💮🍀💮🍀💮🍀💮

sekerbay
Kontakt:

Post Postao/la sekerbay » 31 avg 2018, 16:16

Spominjo sam rođaka koji je otišo u njemačku.
Helem, gazdi se opasno svidjelo kako rade. Ono, daleko brži i sposobniji od konkurencije.
I onda tom gazdi naumpadne da loma ekspandira i kaže ovom mom rođaku da dovede još par ljudi iz bosne.
I sad,kaže rođak, odem ja u bosnu da razgovaram sa ono par električara koje sam poznavao. U međuvremenu, većina je otišla u inostranstvo, a oni koji su ostali, toliko su pretrpani poslovima u Bosni da ne pomišljaju da idu u inostranstvo.
Danas smo telefonirali i ispričao mi je ovu zanimljivost
like my saint of a mum used to say, "get 'em young, and the possibilities are endless."

jasmin10
Kontakt:

Post Postao/la jasmin10 » 31 avg 2018, 19:09

Majstori su uvijek dobro prolazili i imaju fine dnevnice za naše uslove.
Ali eto, još kad ode nekih pola miliona ljudi, možda bude bolje ovdje za svakoga. :D

VelaHavle
Kontakt:

Post Postao/la VelaHavle » 01 sep 2018, 08:51

Pametan zivi gdje mu je bolje a budala gdje je naucio.

Rigoletto
Kontakt:

Post Postao/la Rigoletto » 01 sep 2018, 09:36

Marsal je napisao/la:Ne samo da smo alkosi nego smo i narkomani. Meni lično nema nište draže nego ukrast šaht sa ulice, dobit cvaju za njega i onda kupit lošeg spida i dodat par markica za bambuču i otići na partiju razvaljen ko fosna. Prezreo si nas, svaka čast! :thumbup:
:ljepota: ženite me
imamo žicu za jela na žlicu, goveđigulašmajka

Anonjimus
Kontakt:

Post Postao/la Anonjimus » 01 sep 2018, 11:06

jasmin10 je napisao/la:
Ali eto, još kad ode nekih pola miliona ljudi, možda bude bolje ovdje za svakoga. :D
Dok je ovaca pastiri će uvijek dobro živjeti ;)
I am coming

Sabinho
Kontakt:

Post Postao/la Sabinho » 01 sep 2018, 15:42

sekerbay je napisao/la:Spominjo sam rođaka koji je otišo u njemačku.
Helem, gazdi se opasno svidjelo kako rade. Ono, daleko brži i sposobniji od konkurencije.
I onda tom gazdi naumpadne da loma ekspandira i kaže ovom mom rođaku da dovede još par ljudi iz bosne.
I sad,kaže rođak, odem ja u bosnu da razgovaram sa ono par električara koje sam poznavao. U međuvremenu, većina je otišla u inostranstvo, a oni koji su ostali, toliko su pretrpani poslovima u Bosni da ne pomišljaju da idu u inostranstvo.
Danas smo telefonirali i ispričao mi je ovu zanimljivost
Cuo sam za jos takvih situacija, ima i toga.
Yeferson Soteldo, Roger Guedes!
https://www.youtube.com/watch?v=NKN24rPArL4
https://www.youtube.com/watch?v=_RvX-5si_3Q

Penaltiky
Kontakt:

Post Postao/la Penaltiky » 01 sep 2018, 16:39

Kolega nedavno otišao u Austriju, radi 4x9+5 sati sedmično. Radi i privatno i kaže da platu nema potrebe dirat.

Kanye
Kontakt:

Post Postao/la Kanye » 01 sep 2018, 18:45

Njemci dragi sta je s ovim protestima u Njemackoj?
I am unquestionably, undoubtedly, the greatest human artist of all time. It’s not even a question at this point. It’s just a fact.

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 5 gostiju.

DEBUG SSO: [] | STATUS: []