Odlazak u inostranstvo

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

Pantelija
Kontakt:

Re: Odlazak u inostranstvo

Post Postao/la Pantelija » 17 maj 2019, 09:42

Kako nije? 2014. Godine protesti. I sta se desilo? Nista. Usli trojanci u okupljanja, novinari odradili svoje, od cistih protesta doslo se preko novinara i preko ubacenih da je organizator sbb.
Jel.tako bilo? Jesu protestanti prozvani paljivdzijama, narkomanima, huliganima? Jeste. Dakle, drustvo , potkupljivost.

Studenti? U drugim drzavama strah i trepet kod nas onaj predsjednik unije studenata iz SDA. :D mogu u nedogled ovako. I sve se svodi na isto. Odavde odlaze u 90% ljudi koji su skolovani, zeljno rada, zasnivanja porodice i hoce normalan zivot. Sto znaci da vecinom ostaju uhljebi i oni koji bi da se uhljebe, oni koji ne smiju unijeti promjenu u zivot. I sutra da pocne "bolje" , nw bi osjetili to za bar 3-4 godine. A ja nemam vremena za to. Ja cekao 15 godina i meni dosta.
Zivio sam zivot, Bog sto mi je dao
Mjesto talijane, engleze gledao
ako je to grijeh, sto dusa pozeli
onda se i meni dzehenem veseli

Sveti
Kontakt:

Post Postao/la Sveti » 17 maj 2019, 09:45

Meni je najjace bilo kad su objavili spiskove zaposlenih u javnim institucijama, i poredali ih po imenima a ne po prezimenima da ljudi ne bi vidjeli koliko istih prezimena ima radi nepotizma :lol:

Kakva muda prijatelju? Ako su muda volja da protracis zivot u "vitalni nacionalni interes" drzavi, onda si upravu, nemam ih. Jaro kad skontas da jedan Bego Gutic premijer tk ili da eto u mojoj kalesiji u poslanickim klupama sjede nepismeni ljudi koji su davali jaja i kokoske za glasove jasno ti bude sta i kako. Ko voli nek ostane niko nikog ne goni, ali moja proslost u kombinaciji sa tadasnjom/sadasnjom atmosferom i situacijom u drzavi su jednostavno imali preveliki uticaj na moju psihu.
naprijed rejal

ASD
Kontakt:

Post Postao/la ASD » 17 maj 2019, 09:51

Toliko jaki protesti da je lider protesta iskoristio situaciju i pobjegao u Austriju. (mamu mu ovom prilikom hebem) inace je poprilicno nepismen lik, nadji ga na netu i vidjeces i sam.
Prebrzo se odustalo, nema odustajanja pa makar mrtve glave padale.

Dobar dio ovih koji idu se pokusalo uhljebiti. Pa imas lika na forumu koji u BiH dolazi samo zbog izbora da glasa za SDA.
Ja da sad krenem traziti video snimke SDA iz neke 2012 ili 2014 skupove, mogu ih na desetine naci koji su sad u Njemackoj. Samo od ovih koje znam.

Asteriks
Kontakt:

Post Postao/la Asteriks » 17 maj 2019, 09:58

Ne moze se promjeniti obzirom da svaka revolucija trazi max predanost. Svi oni koji su pri drzavi il na boljim/njima dovoljim pozicijama zele status quo.

Trenutno imamo oligarhiju koja je okrenula ustav u svoju korist i svaki novi amandman eventualno totalni remont, docekat ce istim volejom. Nije to, izadjes na ulice, napustis posao, smjenis staru gardu, dodju novi i et ga, blagostanje.

Buduci ustav, ma kakve god nudio stavke u teoriji, na ovaj sklop i ovu podjeljenost nije provodiv, u praksi.

Promjene trebaju krenuti lagano, temeljnim reformama obrazovnog sistema, gdje ce se mladim narastajima usaditi nove vrijednosti, poput - patriotizma a ne nacionalizma, tolerancije, prihvacanja istine/odgovornosti te jednostavno po ugledu na neke sile. Npr. u Kini se tokom odredjenih ciklusa vrsi provjera sposobnosti javnih fukncionera. Tu su masovni testovi bez kojih ne mozes obnasati duznost zatupanja naroda. Zato na svakoj poziciji imaju kompetentno osoblje.

Znaci tek promjenom mentaliteta drustva, moze se krenuti novim vodama.

Moja generacija svakako tu ne moze nista uciniti i ja vec od ponedeljka idem van granica ove napacene zemlje (privremeno) ali onda krajem godine abd i stalno.
Without a moral compass, the human mind will justify anything.

Tritolone
Kontakt:

Post Postao/la Tritolone » 17 maj 2019, 10:04

JHam je napisao/la: Zavisi i od uslova ovde, bar u IT bransi mozes zivjeti fino mjesec i jos da ti ostane, nakon par godina mozes i otplacivti ratu kredita za stan, zivjeti i malo ustediti. Al razumijem i ove sto idu, jbg meni se nije isplatilo ici ako necu bas dobre pare ustediti pa se vratiti nakon godinu dvije, a realno, od 3-4k eura u irskoj, nije bas da mozes ustediti kad pocinjes od 0..Osim ako ces iznajmljivati sobicu samo, a i to sam vidio da ide od 600+ eura..

Ne znam jel imas nekog poznanika koji zarađuje tu lovu u Irskoj ali evo ja znam momka koji radi gore, nije u Dublinu nego je jednom drugom vecem gradu, zivi u kući sa jos 3 osobe i plaća neku mizeriju od najma, plaća mu je oko 3500 eura i zivi bogovski, nakon nesto manje od godinu dana kupio je auto, uzeo pc, uzeo PS, sve sta ga zanima, svake godine dođe barem 2 puta doma na 14 dana a i uz to odleti malo do Londona, malo do Amsterdama, malo do Glasgowa itd. Izlazi, glupira se, sve isto kao sta je moga kuci, samo sta sad ima 3x para.
Io non rubo il campionato ed in Serie B non sono mai stato!

Urlando contro il cielo

Tu regina di milano
Io son pazzo di te

Go into a room too fast kid, the room eats you.

Saurman
Kontakt:

Post Postao/la Saurman » 17 maj 2019, 10:16

https://www.klix.ba/vijesti/bih/vik-pro ... /190516100

I kažu zašto ljudi idu.

Čuj od 1500 uštediš 1000. :rol:
1974---1975---1976---2001---2013---2020

Fantasista
Kontakt:

Post Postao/la Fantasista » 17 maj 2019, 10:28

Logicno ona suti, ne daje izjave, raja ce to da pljuje par dana po portalima i nikome nista. Eto za sta su se nasi ocevi borili, da se uhljebi ova gospoda.

Objavljivali su i portali u Tuzli imena nezakonito zaposlenih na gradinu, biro i socijalno pa nikome nista.

Pantelija
Kontakt:

Post Postao/la Pantelija » 17 maj 2019, 10:31

Odete na youtube, ukucate "afera žurnal" i pogledajte par videa i ko nije otici ce odavde...

Asteriks
Kontakt:

Post Postao/la Asteriks » 17 maj 2019, 10:37

Fantasista je napisao/la:Logicno ona suti, ne daje izjave, raja ce to da pljuje par dana po portalima i nikome nista. Eto za sta su se nasi ocevi borili, da se uhljebi ova gospoda.

Objavljivali su i portali u Tuzli imena nezakonito zaposlenih na gradinu, biro i socijalno pa nikome nista.
Procedura prijema za jednog profesora. Znaci raspisu konkurs koji za zakasnjenjem ide u sluzbene novine. Parametri za ocjenjivanje kandidata - socijalni status, obrazovanje (polozen strucni) te iskustvo. Tri kandidata, od kojih dvojica nemaju drzavni ali im se nezakonito navlace bodovi glede socijalnog stanja.

Dalje, osoba x (cetvrta) vec ima ugovoren termin da se malo procaska i samo na finalnoj listi, navedena trojka guta prasinu. Objasnjenje u vidu bla bla. Zalbeni rok - tracenje vremena.

Ovaj cetvrti ima ljude u odboru, sa direktorom ko nokat i meso, zelenu clansku te kontakt broj covjeka koji, kada ovog prime, u pola cijene razvozi drva.

Nije problem promjeniti zakone, vec su obicaji tesko promjenjiva stvar.

Sabinho
Kontakt:

Post Postao/la Sabinho » 17 maj 2019, 11:09

Sveti je napisao/la:Meni je najjace bilo kad su objavili spiskove zaposlenih u javnim institucijama, i poredali ih po imenima a ne po prezimenima da ljudi ne bi vidjeli koliko istih prezimena ima radi nepotizma :lol:

Kakva muda prijatelju? Ako su muda volja da protracis zivot u "vitalni nacionalni interes" drzavi, onda si upravu, nemam ih. Jaro kad skontas da jedan Bego Gutic premijer tk ili da eto u mojoj kalesiji u poslanickim klupama sjede nepismeni ljudi koji su davali jaja i kokoske za glasove jasno ti bude sta i kako. Ko voli nek ostane niko nikog ne goni, ali moja proslost u kombinaciji sa tadasnjom/sadasnjom atmosferom i situacijom u drzavi su jednostavno imali preveliki uticaj na moju psihu.
:bow: :bow: :bow:
Yeferson Soteldo, Roger Guedes!
https://www.youtube.com/watch?v=NKN24rPArL4
https://www.youtube.com/watch?v=_RvX-5si_3Q

JHam
Kontakt:

Post Postao/la JHam » 17 maj 2019, 11:16

Tritolone je napisao/la:
JHam je napisao/la: Zavisi i od uslova ovde, bar u IT bransi mozes zivjeti fino mjesec i jos da ti ostane, nakon par godina mozes i otplacivti ratu kredita za stan, zivjeti i malo ustediti. Al razumijem i ove sto idu, jbg meni se nije isplatilo ici ako necu bas dobre pare ustediti pa se vratiti nakon godinu dvije, a realno, od 3-4k eura u irskoj, nije bas da mozes ustediti kad pocinjes od 0..Osim ako ces iznajmljivati sobicu samo, a i to sam vidio da ide od 600+ eura..

Ne znam jel imas nekog poznanika koji zarađuje tu lovu u Irskoj ali evo ja znam momka koji radi gore, nije u Dublinu nego je jednom drugom vecem gradu, zivi u kući sa jos 3 osobe i plaća neku mizeriju od najma, plaća mu je oko 3500 eura i zivi bogovski, nakon nesto manje od godinu dana kupio je auto, uzeo pc, uzeo PS, sve sta ga zanima, svake godine dođe barem 2 puta doma na 14 dana a i uz to odleti malo do Londona, malo do Amsterdama, malo do Glasgowa itd. Izlazi, glupira se, sve isto kao sta je moga kuci, samo sta sad ima 3x para.
To da, ali ako sam hoces da zivis, dosta je skuplje. Znam koliko nasa firma otprilike placa kuce koje uzimaju u najam jer nas salju u Dublin poslovno. Malo na posao dodas freelancinga i izadjes tu platu kod nas, al u markama, s par godina iskustva.

Sveti
Kontakt:

Post Postao/la Sveti » 17 maj 2019, 11:17

Asteriks je napisao/la:
Fantasista je napisao/la:Logicno ona suti, ne daje izjave, raja ce to da pljuje par dana po portalima i nikome nista. Eto za sta su se nasi ocevi borili, da se uhljebi ova gospoda.

Procedura prijema za jednog profesora. Znaci raspisu konkurs koji za zakasnjenjem ide u sluzbene novine. Parametri za ocjenjivanje kandidata - socijalni status, obrazovanje (polozen strucni) te iskustvo. Tri kandidata, od kojih dvojica nemaju drzavni ali im se nezakonito navlace bodovi glede socijalnog stanja.

Dalje, osoba x (cetvrta) vec ima ugovoren termin da se malo procaska i samo na finalnoj listi, navedena trojka guta prasinu. Objasnjenje u vidu bla bla. Zalbeni rok - tracenje vremena.

Ovaj cetvrti ima ljude u odboru, sa direktorom ko nokat i meso, zelenu clansku te kontakt broj covjeka koji, kada ovog prime, u pola cijene razvozi drva.

Nije problem promjeniti zakone, vec su obicaji tesko promjenjiva stvar.
Kad smo kod konkursa, jedne godine su za posao nastavnika u Osnovnoj Skoli Rainci Gornji, selu pored Kalesije, objavili konkurs samo u mostarskim sluzbenim novinama. Cik pogodi zasto :rol:
naprijed rejal

Sabinho
Kontakt:

Post Postao/la Sabinho » 17 maj 2019, 11:46

VIK
"Ovi kandidati su bodovani po određenim radnim mjestima, a zanimljivo je da su najviše bodova uglavnom dobile osobe koje su već uposlene u ViK-u. Došli smo, naime, do spiska od 45 već uposlenih osoba koje su dobile najveći broj bodova i koje, kao takve, imaju pravo da pristupe finalnim ispitima. Ovi finalni ispiti su uveliko u toku i završavaju se 20. maja.

Tako se od onih kandidata koji su dobili najviše bodova na spisku nalaze Emir Beganović i Admir Kadušić, suprug i brat Amre Beganović, sekretarice direktorice ViK-a Azre Muzur. Među onima koji su dobili najveći broj bodova su i uposleni Irhad Omeragić, inače sin Ismira Omeragića, vozača direktorice Muzur. I Emir Vatrić je među najbolje bodovanim kandidatima, a riječ je o rođaku direktorice ViK-a.

Zanimljivo je i da pojedine, već uposlene, osobe, koje su dobile najveći broj bodova, u direktnoj vezi i sa pojedinim članovima komisije koja je provodila konkurs. Među njima je i Senad Hadžibajrić, zet Esnefa Puriša, predsjednika komisije za provođenje javnog oglasa. Također, najviše bodova su dobili i Adnan Kapidžić, zet šefa interne kontrole ViK-a Nermina Kapidžije, te Edis Bekto, rođak aktuelnog direktora Zavoda za zapošljavanje KS Muhameda Bekte."
15 SLUČAJEVA NEPOTIZMA U RS
"U posljednjih nekoliko godina bili smo svjedoci mnogobrojnih zapošljavanja po rodbinskoj liniji u javnim preduzećima i institucijama RS, a u nastavku vam donosimo samo neke od primjera.

1. Vjerovatno se sjećate zapošljavanja Ane Radmanović Ilić, kćerke tadašnjeg člana Predsjedništva BiH, danas delegata u parlamentu BiH Nebojše Radmanovića, koja je dobila posao u Ministarstvu uprave i lokalne samouprave Republike Srpske. Navodno je i ona tad briljirala, samo jedan bod je dijelio od maksimalnih 50.

2. Prije toga, premijerka Željka Cvijanović zaposlila je sina Filipa u Elektroprenos BiH, mada je on imao najmanji prosjek ocjena u odnosu na ostalih 12 kandidata. Ali, pogađate, intervju razvalio.

“On je diplomirani građevinski inženjer, koji završava studije u Beogradu i kombinuje posao sa studiranjem. Ne znam zašto bi bio problem da se dijete bilo kog pojedinca prijavi na konkurs i bude tamo izabran, a da pritom rukovodstvo te kompanije uopšte ne zna čija su to djeca”, rekla je tad Cvijanovićeva. Pored toga, i Jelena Cvijanović, uz malu pomoć strine Željke, prije tri godine dobila je posao saradnika u Agenciji za agrarna plaćanja.

3. I entitetski ministar finansija Zoran Tegeltija našao je radno mjesto za svoju kćerku u Elektroprenosu BiH. Inače, i Duška Tegeltija, supruga ministra Tegeltije, pomoćnica je ministra trgovine i turizma u Vladi RS.

4. Svojevremeno je i sam predsjednik RS Milorad Dodik malo bolje brinuo o svojoj djeci, pa je tako 2011. godine kćerku Goricu zaposlio u kabinet Ministarstva za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS.

5. I Dušanka Majkić, visoka funkcionerka SNSD-a i poslanica u Parlamentu BiH, pobrinula se za svoje sinove. Ona je uspjela da pogura njihovo zaposlenje u Poreskoj upravi RS.

6. Bivši ministar finansija i trezora i zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH, danas poslanik, za mandata SNSD-a u Ambasadi BiH u Srbiji zaposlio je svog sina Aleksandra u ovu instituciju.

7. Šampion je Miroslav Vujičić, bivši šef kabineta srpskog člana Predsjedništva BiH, Nebojše Radmanovića, danas direktor Zavoda za zapošljavanje RS. On je dobio i titulu “kralj nepotizma”, jer je prema pisanju medija skoro cijelu rodbinu stavio na državne jasle.

8. Jovo Radukić, pomoćnik ministra finansija, zaposlio je svog bratića Marka Radukića u Poresku upravu RS.

9. Neđo Ilić, bivši direktor Šuma RS-a, koji je za vrijeme svog direktorskog mandata ovo preduzeće doveo na rub propasti, zaposlio je svoju kćerku u Poresku upravu RS.

10. Zora Vidović, direktorica Poreske uprave RS-a, svoju kćerku je udomila u Centralnu banku BiH, dok je zeta smjestila u entitetsku Agenciju za bankarstvo i još mu obezbijedila mjesto u nekoliko nadzornih odbora.

11. Jasminka Krivokuća, sestra Srebrenke Golić, ministarke za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju, direktorica je Pošta Srpske.

12. Direktorica Investiciono razvojne banke RS Snježana Vujnić, inače uhapšena prije nekoliko mjeseci, zaposlila je sina Marka u ovu banku.

13. Sanja Radojičić, supruga bišeg predsjednika Narodne skupštine RS Igora Radojičića, danas kandidata SNSD-a za gradonačelnika Banjaluke, donedavno je bila pomoćnica ministra finansija u Vladi RS, a danas radi u Elektroprenosu BiH.

14. Svojevremeno je i Džerard Selman, bivši ministar pravde RS i predsjednik Ustavnog suda RS, zaposlio suprugu u Pošte RS, sestru i svastiku u Fond zdravstva RS, a kćerku u Ministarstvo za ekonomske odnose u Vladi RS.

15. Možda je i najzanimljiviji slučaj poslanika “papka” Vojina Mitrovića, kako ga je opozicija prozvala, koji je kao nagradu za prelazak u vlast, sina ugurao, ni manje ni više nego u Palatu predsjednika. Tako je njegov sin Stefan postao preko noći savjetnik predsjednika, koji je prema riječima Milorada Dodika pokazao inicijativu, došao na razgovor i zato dobio posao. Inače, Mitrovićeva imovina se procjenjuje na preko 60 miliona maraka i opet sina na grbaču poreskih obveznika."
BH Telecom
"Međutim, nemaju svi isti tretman, tvrdi naša sagovornica navodeći da je dobila informaciju kako se nedavno u Telecomu zaposlio i sin bivšeg direktora Hamde Katice iako ima završenu tek srednju Elektrotehničku školu.

„U polusatnom razgovoru koji sam 2005. godine obavila sa tadašnjim predsjednikom sindikata u Telecomu, rečeno mi je da bih sigurno imala veće šanse za zaposlenje u ovoj kompaniji da sam član SDA stranke“.

Na nova radna mjesta primljeno je nekoliko „zvučnih imena“. Nakon što su zaposlenje dobile kćerka poznate folk pjevačice Hanke Paldum i kćerka potpredsjednika Federacije Mirsada Kebe, prije nekoliko mjeseci u ovoj kompaniji zaposlila se i folk pjevačica Sanela Sijerčić.
Kako je ova informacija izazvala kritike u javnosti na račun Telecoma, Sanela je objasnila da je zaposljenje dobila zahvaljujući tome što je njen otac bio uposlenik ove kompanije.
To je tada potvrdila i Nađa Lutvikadić, portparol BH Telecoma: „Sanela je dobila posao agenta za podršku i pomoć korisnicima. Praksa naše kompanije je da prioritet pri prijemu imaju djeca dugogodišnjih uposlenika“.
GOSPODARI
slika
slika

MERHAMET
Kao što se na harizmi rahmetlije Alije Izetbegovića i njegove stranke nezasluženo bogate pojedinci i familije, tako se na harizmi rahmetli Edaha Bećirbegovića preko Merhameta bogate skorojevići

Objavljeno: 29. apr 2016

Zbog nezakonitosti i netransparentnosti u radu nekada nam zajedničkog "Merhameta" Sarajevo, zbog samovolje pojedinaca u njemu i to od samog početka obnavljanja njegovog rada (od 1990. godine), i potpunog neuvažavanja organa u njemu, samovlasničkog i namjernog propuštanja zakonskog roka o registraciji (preregistraciji) udruženja, a onda i zbog otkrivanja pozamašnog kriminala.

Početkom 2004. godine došlo je do sračunatog odbacivanja i ignoriranja onih koji su tražili zakonitost, ravnopravnost i transparentnost u radu, a koji čine većinu merhameta u BiH zbog čega je u cjelini u "Merhametu" u BiH počelo da se komplikuje stanje. Ovakvo stanje je dovelo do podjele na one koji su tražili zakonitost, ravnopravnost i transparentnost u radu, i na one koji su od "Merhameta" napravili nažalost i na sramotu vlastiti biznis uz ministarske plate i mnoštvo drugih "privilegija".

Naravno sve na račun sirotinje, o čemu pored ostalog posve jasno govori nezakonito i kriminalno prikupljanje novca putem "humanitarnih" kasa širom BiH.

Godišnji zajednički budžet "Merhameta" Sarajevo - iznosi 15 miliona KM, koji se osigurava u ime svih Merhameta u BiH, a kojim kasnije raspolaže isključivo Hajrudin ŠAHIĆ i njegovi dobro plaćeni poslušnici.

Zbog toga dolazi do golgote i progona "NEPOSLUŠNIH" iz merhameta, uskraćivanjem pripadajuće kvote humanitarnih roba, novčanih sredstava, korištenje zajedničke imovine, uplate kurbana, angažuju se advokati za svaki kanton radi podnošenja tužbi protiv "NEPOSLUŠNIH" u merhametu, kako bi im se zabranio rad i ukinuo naziv "MERHAMET".

Potom se formiraju "svoji" dvojni merhameti, jer Šahić i njegove dobro plaćene skutonoše smatraju da je "Merhamet" njihov i da je njihovo ekskluzivno pravo da koriste naziv "Merhamet", naravno sve opet na štetu sirotinje.
PET PRICA O KORUPCIJI
ZIVINICE
"Uposlenici Doma zdravlja Živinice javnosti su uputili pismo u kojem tvrde da je u posljednjih nekoliko godina u tu ustanovu nezakonito zaposleno oko 70 osoba. U pismu se tvrdi da se, uglavnom, zapošljava bliža i dalja rodbina aktuelnih političkih političara u Živinicama, članova Upravnog odbora Doma zdravlja, članova Općinskog vijeća itd.

Među spomenutim su, kako piše u pismu, lažni ratni vojni invalid, kafanski borac Nail Jusić koji je zaposlio brata, potom njegov rođaka vijećnika i budući konzul u Istanbulu Began Muhić, vijećnik Esad Kitić je zaposlio svoju kćerku. Osim njih, u Dom zdravlja Živinice uhljebljeni su aktuelni vijećnici SDA Fahrudin Vejzović i Esed Zenunivić.

Nail Jusić zajedno sa direktorom Esedom Omerkićem je nezakonito zaposlio i suprugu vijećnika Jasmina Halilovića.

Radnici su se u pismu požalili na represiju koju vrši svita okupljena oko Naila Jusića i da je njihovo pismo, stiglo u Vladu TK, kao i inspekciji i MUP-u TK, od kojih očekuju da putem nadležnih službi provjere njihove navode i jednom zauvijek stane ukraj nepotizmu, kriminalu i samovolji koji, kako navode, vladaju u ovoj zdravstvenoj ustanovi."
CAZIN
U redakciju web portala cazin.NET se danas obratio naš čitatelj Adi Omanović, koji je imao svoj komentar na zapošljavanje u Domu zdravlja Cazin.

Reagiranje objavljujemo kompletno i bez korekcija.

Poštovana redakcijo,

Želim Vas obavijestiti o nepravilnostima pri zapošljavanju kada je u Domu zdravlja Cazin ugovor i radu na mjesto psihologa dobila muška osoba inicijala A.K. za završenih 3 godine (bakaulerat) i to bez odrađenog pripravničkog staža, dok sam ja kao diplomirani psiholog (studij od 4 godine) prije 3 mjeseca dobio odbijenicu kada sam pisao molbu za stažiranjem, uz obrazloženje da ću biti kontaktiran ukoliko se u pomenutoj ustanovi stvore uslovi za odrađivanje mog pripravničkog staža.

Također sam bez posla već godinu dana, a u tom vremenu sam volontirao o svom trošku u tri udruženja i to u Bihaću (udruženje građanja oštećeng sluha - "UGOS" kao i Udruženje roditelja u borbi protiv narkomanije "Ruka ruci"), i u Cazinu (Udruženje djece sa posebnim potrebama " I naša djeca su djeca").

I mi se onda pitamo zašto mladi žele otići iz ove zemlje?

Zašto ste stalno zapošljavaju podobni a ne sposobni?

S poštovanjem,

Omanović Adi, dipl psiholog
Prozor-Rama
Najnoviji primjer jednog takvog zapošljavanja imamo u Domu zdravlja Rama. Aktualni ravnatelj Ante Markešić preko svojih poslušnika u Upravnom odboru ove ustanove, naravno uz blagoslov načelnika Ivančevića, krenuo je u realizaciju projekta zapošljavnja svog brata.
Posebno je indikativna perfidnost cijele igre oko spomenutog zapošljavanja koja se počele igrati prije nekoliko mjeseci. Najprije je spomenuti ravnatelj Markešić u Dom zdravlja na tri mjeseca angažirao svoga brata kao vanjskog suradnika, da bi danas u raspisanom natječaju jedan od uvjeta za prijam bio, ni manje ni više, nego tri mjeseca radnog staža, te viša stručna sprema. Da nije jadno, bilo bi smješno.
Primjerice zašto nije tražena jedna godina radnog staža i informaričar s visokom stručnom spremom, jer i takvih ima na zavodu za zapošljavnje i što je neka ustaljena praksa prilikom zapošljavanja na neodređeno vrijeme, odgovor je samo jedan, jer takve uvjete ne ispunjava brat ravnatelja Markešića.
Imajući u vidu dosadašnju bahatost aktualne vlasti, zapošljavanje informatičara u Domu zdravlja je završena stvar, ali nam se ostaje nadati da je ravnatelj Markešić konačno popunio svoju kadrovsku križaljku. To što se Dom zdravlja ne može izfinancirati mjesečnim dotacijima Zavoda za zdravstveno ili što KP Vodograd ima 40 % viška djelatnika, gdje je već zaposlio drugoga brata, Markešića i njegovu stranačku bratiju, malo je briga. Financijske dubioze ovih ustanova popunjavaju se iz džepova svih nas, odnosno općinskog proračuna.
ZDRAVSTVO
Radna mjesta za supruge, djecu, snaje, ljekare bez dokumentacije, participacija za ultrazvuk koja se naplaćuje i od pacijenta i od Zavoda, lijekovi koji se prepisuju na reklamnim receptima tek su dio liste kojom mještani Sapne dokazuju da SDA apsolutno kontroliše tamošnji Dom zdravlja. A šta kažu prozvani?

Iako se mjesecima – barem sudeći prema djelovanju Vlade Bahrije Umihanića – činilo da je problem esencijalne liste lijekova Tuzlanskog kantona od presudnog značaja za famozno “oživljavanje tuzlanske privrede”, prije par sedmica je ovo pitanje potpuno nestalo sa dnevnog reda Vladinih sjednica. Prvo se ideji promjena koje bi favorizovale lokalnog tajkuna Davuda Zahirovića, bliskog kantonalnom skupštinskom tandemu – SDA i SDP, usprotivila javnost, kasnije je na kršenje Pravilnika reagovalo i federalno Ministarstvo zdravlja, prenosi Oslobođenje.

No, Zahirovićevo preduzeće, proizvođač lijekova Zada Pharmaceuticals, ne gubi vremena i nalazi alternativne metode da monopolizira kantonalno farmaceutsko tržište. Našoj redakciji javili su se ogorčeni korisnici usluga Doma zdravlja u Sapni koji tvrde da su Zadini lijekovi izuzetno niskog kvaliteta, ali da ih uprkos tome ljekari u ovoj ustanovi vrlo rado prepisuju jer “od Zade dobivaju veliki broj reklamnih recepta po kojima se lijekovi prodaju skuplje, a ljekari koji ih izdaju za nagradu dobivaju ljetovanje u Antaliji”.

Uprava u rukama SDA

Ova je praksa toliko široko rasprostranjena da je ona navodno prijavljena kantonalnom inspektoru za sanitarne, zdravstvene i farmaceutske poslove, no njegova intervencija nije ništa promijenila – osim da su ljekari počeli Zadine reklamne recepte kriti po ladicama. V.d. glavnog kantonalnog inspektora Dinka Muhović tvrdi ipak da čitav slučaj nije uopšte problematičan, te da “farmaceutske kompanije imaju pravo da rade svoj marketing”.

Objašnjenje ovog marketinškog fenomena Sapnjaci vide, pak, u činjenici da je u čuvenoj posjeti Vlade i kolegija Skupštine Tuzlanskog kantona lukavačkoj Zadi – koja je iz nepoznatih razloga održana usred majskih poplava koje su zahvatile kanton – učestvovao i šef poslaničkog kluba SDA Senad Alić, inače kadar iz Sapne. Također, simptomatično je da se tokom nedavnog predizbornog skupa SDA u Sapni u prvom redu našao ministar zdravlja u takozvanoj ekspertskoj Vladi Bahrije Umihanića – Alen Kamerić, glavni “izvođač radova” u vezi s odlukom o esencijalnoj listi lijekova. Iako je Vlada osim ekspertska trebala biti i nestranačka, Umihanić nikad nije krio da posjeduje člansku karticu SDA, a njen vlasnik je i Kamerić, inače blizak načelniku Kalesije Rasimu Omeroviću.

Ovo najmanje iznenađuje stanovnike upravo Sapne, koji tvrde da je zdravstvo u njihovom gradu oduvijek pod isključivom kontrolom kadrova ove stranke. No, krenimo redom. Iz redova SDA regrutuju se svi dosadašnji predsjednici Upravnog odbora Doma zdravlja Sapna. Na čelu UO bio je Ćamil Ahmetović, prvi načelnik Opštine Sapna, pa predsjedavajući Opštinskog vijeća, inače diplomirani inžinjer rudarstva, te Mujo Salihović, nekad učitelj, a danas direktor Osnovne škole Sapna. Sadašnji predsjednik UO je Nusret Hamidović, prvi predsjedavajući Opštinskog vijeća koji se, osim upravljanja Domom zdravlja, bavi i nizom drugih poslova. Hamidović je pomoćnik načelnika Opštine, načelnik Štaba Civilne zaštite, a prošle godine bio je i entitetski instruktor za popis, prenosi Oslobođenje.

Slično izgleda situacija kad su u pitanju direktori Doma zdravlja. Ovom ustanovom je u Sapni svojevremeno upravljao SDA-ovac Elmir Jahić koji je na kongresu 2005. godine bio čak i protukandidat Sulejmanu Tihiću, a kasnije i njegova supruga Mahira. Mahira Jahić je mjesto direktora napustila u pola mandata 2006. Iste te godine je iz stranke, nakon poraza na kongresu, otišao njen muž, pa se odlazak Jahićeve smatra rezultatom političkih pritisaka. Iako se i u njenom slučaju radilo o stranačkom imenovanju, Sapnjaci žale za Mahirom Jahić jer, kažu, nakon nje su ustanovu u potpunosti okupirali nesposobni kadrovi Senada Alića, predsjednika Opštinskog odbora SDA Sapna i poslanika u Skupštini TK-a. Na njeno mjesto je došao Zijad Čolaković kojeg je, pak, 2012. zamijenio današnji direktor Adnan Osmanbegović. Obojica su, prema rasprostranjenom u Sapni mišljenju, Alićeve marionete koje samo izvršavaju povjerene im zadatke.

Javne tajne Doma zdravlja

Jer SDA-ovi kadrovi u rukovodstvu su samo vrh piramide, a njihov je glavni zadatak da garantuju privatizaciju i ostalih radnih mjesta u Domu zdravlja. Na mjesto interniste je, na primjer, postavljen Amir Halilović, sestrić Nusreta Hamidovića. Amirovoj supruzi Elmedini, pak, nedavno je u Sapni dodijeljena specijalizacija i to ranije oduzeta tuzlanskoj doktorici Mireli Hodžić.

Osim očiglednog nepotizma, Sapnjaci tvrde da je porodica Hamidović – Halilović u Domu zdravlja uspjela pokrenuti svojevrsni biznis. Naime, doktor Hamidović uredno naplaćuje pacijentima participaciju usluga ultrazvuka po cijeni 10 KM za srce i pet KM za abdomen, a istovremeno uzima i knjižicu pacijenta i iste te usluge naplaćuje po drugi put Zavodu za zdravstveno osiguranje.

Nusret Hamidović tvrdi da ovi navodi nisu tačni: “Ja uopšte ne znam da li ljudi znaju šta je nepotizam. Moj sestrić radi u Domu zdravlja već 14 godina, ja sam predsjednik Upravnog odbora samo dvije godine, dakle niko ne može tvrditi da sam ga ja zaposlio. Od mene niko nikad nije ni tražio da utičem na zapošljavanje. U Domu zdravlja nema politike, ovdje je dolazila inspekcija i provjeravala stanje stvari. Ako neko misli da je drugačije, nek obavijesti nadležne organe pa nek’ oni dođu i rade svoj posao.”

Početkom 2000-ih je u Domu zdravlja zaposlen i doktor Mirzet Džuzdanović, i to kao stopostotni ratni vojni invalid. U decembru 2013. je direktor ustanove Adnan Osmanbegović javno priznao da Džuzdanović nema ljekarsko uvjerenje potrebno za zapošljavanje, no ova je konstatacija prošla bez ikakvih posljedica po njegov radni status. Mjesec dana kasnije je Džuzdanović problem riješio i potrebnu dokumentaciju je nabavio u tuzlanskoj Plavoj poliklinici. Dakle, iako je državna komisija ranije utvrdila suprotno, privatna ustanova je izdala nalaz da je on sposoban za rad u javnoj službi uprkos paraliziranoj lijevoj strani tijela i oštećenju mozga.

Kantonalna inspekcija nije u tome našla ništa problematično, dok je direktor Plave poliklinike na proteste građana odgovorio da je uvjerenje izdano jer se Mirzet Džuzdanović “u izjavi izjasnio sposobnim za rad”. Prema informacijama Dana, i ovim se slučajem bavila Inspekcija za sanitarne, zdravstvene i farmaceutske poslove, no Dinka Muhović se opet ograđuje i kaže samo da je doktor Džuzdanović “zlatni ljiljan, ima najveći broj pacijenata u Sapni, pacijenti ga vole i poštuju”.

Kad nije SDA, onda je SBiH

Svoje mjesto u Domu zdravlja našli su i predstavnici lokalnog koalicionog partnera SDA – Stranke za BiH. Nakon odlaska Senada Muhamedbegovića sa mjesta pomoćnika direktora, u Domu zdravlja zaposlen je, na primjer, Enes Gušić, brat Mirnesa Gušića, predsjedavajućeg Općinskog vijeća Sapna. Budući da je i Gušić kadar SBiH, izgleda da je za ovu funkciju ključna bila ne sposobnost, već stranačka pripadnost.

Dalje, u sapnjanskom Domu zdravlja u radnom odnosu je i Alen Alić, sin Senada Alića. Alen radi kao pomoćnik direktora, njegova supruga, pak, radi u federalnom Zavodu PIO/MIO, poslovnica Sapna, gdje je bila zaposlena već kao studentica bijeljinske Sinergije. Ova praksa nije nepoznata ni u lokalnom Domu zdravlja koji slovi za jedinu ustanovu na kojoj je moguće da medicinske sestre budu istovremeno redovni studenti i redovni zaposlenici. Uostalom, i Alen Alić je magistrirao na Univerzitetu za poslovne studije u Bijeljini kao zaposlenik Doma zdravlja.

Senad Alić na naše pitanje da li je učestvovao u zapošljavanju sina, odgovara: “Nisam. Sin se na konkurs prijavio sam prije osam godina i osim njega nije se prijavio niko drugi. On je tada imao 20 godina, a ja nisam bio poslanik u kantonalnoj Skupštini. Možda je ovo bilo tokom predizborne kampanje”. Što se, pak, tiče snahe, Alić objašnjava da je ona “mijenjala ženu koja je bila na bolovanju i još uvijek je mijenja. Oni koji me optužuju za pritiske, sami su zaposlili čitave porodice”, kaže Alić i kao primjer navodi već pomenutog Senada Muhamedbegovića koji je suprugu zaposlio u tuzlanskom MUP-u, a kćerku u školi u Siminom Hanu.

Ipak, iako Senad Alić svu odgovornost za negativne komentare prebacuje na političke protivnike, činjenica je da je upravo on jedan od glavnih krivaca za pad popularnosti SDA u Sapni o kojem najbolje svjedoči rekordno niska frekvencija na ovogodišnjim izbornim skupovima. Opšte je poznato da za Alićev uspjeh na izbornima nisu presudni glasovi iz Sapne, već iz Banovića, gdje je na izborima 2010. dobio 2.000 glasova naspram 3.500 koliko ih je dobio u Sapni.

Ovu “popularnost” među Banovićanima je Alić postigao zahvaljujući prijateljstvu s tamošnjim SDA-ovim moćnikom, sivom eminencijom stranke u Kantonu a i šire – Mirsadom Kukićem. Upravo uticaju Kukića Alić duguje i promociju sa 12. pozicije na listi za Skupštinu Tuzlanskog kantona od prije četiri godine, na mjesto njenog nosioca. Upućeni tvrde da on ove godine računa na puno više, te da se već danas vidi u fotelji kantonalnog premijera i da bi u tom slučaju opet mogao računati na Kukićevu podršku. I iako je konstituisanje nove vlasti u Tuzlanskom kantonu još daleko, stanovnici Sapne – suočeni s višegodišnjim djelovanjem Senada Alića i njegovih kadrova – već danas strahuju od njenih eventualnih “postignuća”.
TK
Senad Alić, aktuelni predsjedavajući Skupštine TK, čovjek od povjerenja Mirsada Kukića, godinama vrši porodična i stranačka zapošljavanja u javnim institucijama na Tuzlanskom Kantonu; sve je počelo u SDA, a sada se nastavlja u PDA.

„Pokret Demokratske Akcije nastao je iz velike nužde“, rekla je Elzina Pirić na predizbornom skupu PDA u septembru ove godine.

I prije i poslije "velike nužde", predsjedavajući Skupštine TK Senad Alić zapošljavao je svoje članove porodice i stranačke kolege. MUP TK, UKC Tuzla, Međunarodni aerodrom Tuzla, Zavod za zapošljavanje TK i većina javnih preduzeća u Sapni pod direktnom su kontrolom PDA, tvrdi nekoliko izvora Žurnala.

Direktor Doma zdravlja u Sapni je Edin Jahić, blizak Senadu Aliću, kažu izvori Žurnala. Edin je brat Elmira Jahića - načelnika klinike za invazivnu kardiologiju na UKC-u Tuzla. Elmir i njegova supruga Mahira Jahić obnašali su prethodnih godina funkciju direktora DZ Sapna.

„Elvis Nuhanović- sin svastike Senada Alića, zaposlen je u Dom zdravlja Sapna. Također, supruga načelnika Zudina Mahmutovića - Enisa Mahmutović glavna je medicinska sestra u ovoj ustanovi. Svi se tamo zapošljavaju preko veze - nekada SDA, a sada PDA“, govori izvor Žurnala.

Direktor Jahić u razgovoru za Žurnal kaže da nema nikakvih stranačkih pogodovanja tokom zapošljavanja u DZ Sapna. Potvrđuje da je Elvis Nuhanović zaposlen u Dom zdravlja.

„Momak je primljen po programu zapošljavanja Zavoda zdravstvenog osiguranja, bio je prvi na birou. I normalno da je program nas na Opštini da zapošljavamo svoj kadar. Ja kao direktor javne ustanove ne mogu biti član nijedne stranke, ali to ne znači da ja ne mogu podržavati neku stranku“.

U Domu zdravlja Sapna zaposlen je i brat predsjedavajućeg OV Sapna Fedahije Ahmetovića, također PDA kadra. Ahmetovićev brat radi kao vozač saniteta u ovoj instituciji, kaže izvor Žurnala.

PORODICA PRIJE SVEGA

Alen i Sinan Alić, sinovi su Senada Alića. Alen je dugogodišnji uposlenik Doma zdravlja u Sapni. Nakon što je završio Univerzitet za poslovne studije u Bijeljini gdje je i magistrirao, postao je pomoćnik direktora u Domu zdravlja u Sapni. Drugi sin Sinan završio je Medicinski fakultet u Tuzli, nakon čega je prije nekoliko mjeseci zaposlen. Iako bez konkursa, direktor UKC-a tvrdi da je sve po zakonu.

„Ne znam tačno kad je zasposlen Sinan Alić. Zaposlen je bez konkursa, preko projekta Zavoda zdravstvenog osiguranja. Radi kao ljekarski sekundarac na klinici za kožne bolesti. Što ne kažete zaposlen je student generacije, dijete šehida, itd“, kaže za Žurnal direktor UKC-a Tuzla Nešad Hotić.

Supruga Alena Alića je Derva Alić. Zaposlenica je Federalnog zavoda za penzijsko-invalidsko osiguranje. Derva je također diplomirala na privatnom fakultetu Sinergija u Bijeljini, tvrdi izvor Žurnala. Albina Omerović, sestra je Derve Alić. Zaposlena je u Javnom komunalnom preduzeću Sapna. Albinin supurg Izo Omerović radi u MUP TK. Jusuf Alić, rođak Senada Alića zaposlen je u

Zavodu za zapošljavanje Sapna.

Žurnal je kontaktirao Senada Alića, ali jedan od najbliskijih ljudi Mirsada Kukića, nije želio razgovarati. „Ne mogu, evo mene na sastanku, izvinite. Možda sutra ću moći razgovarati, tek sam došao na sastanak“, odgovara Senad Alić na poziv Žurnala.
Sastanak se očigledno dodatno odužio, pa do objave ovog teksta, predsjedavajući Skupštine TK nije odgovarao na poziv Žurnala.

GDJE MIRSAD - TU I SVI OSTALI

Emir Mahmutović sin je načelnika Općine Sapna Zudina Mahmutovića, zaposlen je na UKC-u Tuzla. Anel i Ibrahim Mahmutović rođaci su načelnika Zudina Mahmutovića. Obojica su u Asocijaciji mladih PDA. Anel i Ibrahim zaposlenici su Zavoda za zapošljavanje u TK.Ibrahim Dropić, dugogodišnji prijatelj i lojalni saradnik Senada Alića, zaposlen je u MUP-u TK, tvrde izvori.

Nekoliko izvora Žurnala tvrdi da Senad Alić i njegove stranačke kolege upravljaju i JKP Komunalno u Sapni. Zapošljavanja se vrše isključivo po preporuci Senada Alića, Zudina Mahmutovića i Kasima Husića, navodi izvor Žurnala. Husić je također dugogodišnji lojalni partner Senada Alića.

„Senad Muhamedbegović, direktor JU Službe za zapošljavanje TK vrši stranačka zapošljavanja u MUP TK, UKC Tuzla, Međunarodni aerodrom Tuzla i Zavod za zapošljavanje TK po preporukama Senada Alića i Mirsada Kukića“, navodi izvor Žurnala.

Kćerka Senada Muhamedbegovića - Emina, zaposlena je u kadrovskoj službi UKC-a Tuzla, a izvor Žurnala tvrdi da je zaposlena sa diplomom privatnog ekonomskog fakulteta. Supruga Zejna Muhamedbegović zaposlenica je MUP-a TK - PU Kalesija.

Senad Muhamedbegović do objave teksta nije odgovarao na poziv Žurnala.

Direktor firme Rubus d.o.o. Sapna je Ramo Suljić, blizak prijatelj Senada Alića. Ramin sin zaposlen je u Opštini Sapna, a Ramina snaha radi u Domu za djecu bez roditeljskog staranja.

Direktora Doma za djecu bez roditeljskog staranja Amira Muharemovića koji je također iz Sapne, nakon završenog pripravničkog staža, PDA je postavila na mjesto direktora.
JAJCE
Od kada je za „uspješno“ vođenje općine Jajce kao načelnik, nagrađen direktorskom pozicijom u Domu zdravlja Jajce, dr. Nisvet Hrnjić nastavio je sa svojom politikom nacionalne diskriminacije, nepotizmom i ignoriranjem radničkih prava, samo sada na drugoj lokaciji.

Za kaotično stanje radničkih prava u Javnoj Zdravstvenoj Ustanovi Dom zdravlja Jajce, dokaza je mnogo, ali obzirom da aktualni direktor radi na principu strahopoštovanja, mnogi uposlenici šute i rade, iz straha da ne izgube posao i na ovaj način dr. Nisvetu olakšavaju posao i omogućuju provođenje samovolje.

Naime, kako doznajemo u Domu zdravlja Jajce već nekoliko godina Sindikat zdravstvenih radnika faktički ne postoji, pa se za svoja prava djelatnici više nemaju kome obratiti. Odlaskom predsjednika Sindikata prije par godina, njegovu funkciju je preuzeo potpredsjednik, koji cijeli taj period izbjegava sazvati skupštinu Sindikata na kojoj bi se izabrao novi predsjednik, što je nelegalno i direktno kršenje Statuta i pravilnika.

Razlog za ovakvo postupanje potpredsjednika može biti jasniji, ako se ima u vidu da je isti bliski rođak direktora Doma zdravlja. Na ovaj način oko devedesetak uposlenih radnika su postali taoci takvog rodbinskog odnosa predstavnika poslodavca i „predstavnika“sindikata, koji bi se trebao boriti za njihova prava, a ne slijepo promatrati kako se ta prava krše i ne uvažavaju.

Tako je bilo situacija da su dvije više medicinske sestre mjesecima tražile da ih direktor plaća u skladu s njihovim kvalifikacijama, što isti odbija, dok u međuvremenu drugom djelatniku s jednakim kvalifikacijama, priznaje sva prava, a samim tim i omogućuje viša primanja. Isključivi razlog za ovakvo postupanje može biti činjenica da je jedna od ovih medicinskih sestara Hrvatica, druga iz reda srpskog naroda te nisu članovi SDA, što nije slučaj sa navedenim medicinskim tehničarom.

Sljedeći primjer nacionalne diskriminacije i kršenja radničkih prava od strane direktora Doma zdravlje Jajce je imenovanje doktora opće prakse za Šefa hitne službe (inače njegov bliski kolega iz stranke i vijećnik SDA u Općinskom vijeću Jajce), iako u Domu zdravlja radi doktorica specijalist hitne službe, sa više znanja i iskustva u struci, ali Hrvatica.

Na ovaj način osim što je ponižena stručnost jedne doktorice specijalistkinje, dovedeno je u pitanje i način i stručnost vođenja hitne službe, a što direktno može utjecati i na kvalitetu zdravstvene zaštite pacijenata u jednoj od najvažnijih službi Doma zdravlje Jajce.

Inače bi djelatnici za ovakav vid diskriminacije i kršenja radničkih prava ,putem sindikata mogli utjecati na samovolju direktora odnosno poslodavca, ali iz gore navedenih razloga ostaje im samo da šute i gledaju svoja posla, dok je dr.Nisvet Hrnjić svojim „vladanjem“, nekad u općini kao načelnik, a sada kao direktor JZU Dom zdravlja Jajce, dokazao da VUK DLAKU MIJENJA ,ALI ĆUD NIKADA.
TRAVNIK
NEPOTIZAM U SREDNJOBOSANSKOM KANTONU

Da je BH TELEKOM postao zlatna koka SDA i pticama na grani je jasno. Primjera za to je bezbroj no krenućemo redom.
- kćerka Refika Poparića predsjednika SDA Travnik, Azra je našla sigurno utočište u ovoj lovarnoj instituciji iako je bila stipendista Elektroprivrede, zatim Elvedin Mušanović predsjednik Asocijacije mladih SDA SBK, supruga generala Refika Lende načelnika općine i predsjednika SDA Novi Travnik. Direkotrica direkcije Travnik je supruga načelnika Općine Travnik i oboje su naravno iz SDA. Veliki broj novoprimljenih još provjeravamo.

- u Elektodistribuciji su se zaposlili Jusić Alija bivši vijećnik SDA, i sin Tahira Granića bivšeg zastupnika SDA u Skupštini SBK.

- U Zavodu zdravstvenog osiguranja uhljebljeni su na izmišljene pozicije zamjenika direktora Salem Hodžić, nekadašnji član svih mogućih organa SDA (ministar, zastupnik, presjednik idr.) kao i mnogih upravih odbora u kojima se dobro plaća. Na ovu poziciju je otišao a s mjesta zamjenika direktora Bolnice Travnik, zatim supruga predsjednika Osnovnog suda Travnik Dujić Gorana, kćerka ministra SDA Semina Ždralovića, kćerka spomenutog Salema Hodžića, sin Edhema Kozara vjećnog šefa kabineta svih SDA premijera. Ostale provjeravamo.

- U bolnicu Travnik, sin Poparić Refika predsjednika SDA Travnik, sin doktora Hadžić Nedžada koji je član Izvršnog odbora SDA i bivši guverner SBK, kćerka i sin direktora Granov Mirsada, člana Izvršnog i Kantonalnog odbora SDA, zatim kćerka Šatrović Nurdina bivšeg ministra SDA i predsjednika Kadrovske komisije SDA Travnik. U ovu ustanovu zaposlen je i dr. Karadža Asmir, predsjednik SDA Bugojno, zatim dr. Strukar Mustafa bivši načelnik Bugojna iz SDA, brat Nisveta Hrnjića bivšeg načelnika Općine Jajce iz SDA. Provjeravamo još dosta imena.

- U Domu zdravlja Travnik zaposleni su snaha opet Refika Poparića, predsjednika SDA Travnik, kćera opet Edhema Kozara.

- sinovi Salke Selmana su direktori i studenti u isto vrijeme. Srednji Senad je direktor Privrednog društva "MINIWAT" čiji je osnivač Salko Selman a mlađi Zijad je student 1. godine stomatologije i direktor Privrednog društva "COLSA" čiji je osnivač ponovo Salko Selman. Babo Salko je ispao fer i ocijenio da je dovoljno što on 15 godina muze budžeta raznih nivoa tako da nije korektno da to sinovi nastave. Trenutno u Domu naroda Federacije ubire skoro 7.000 KM neto primanja i preko 2.000KM u Kantonalnom odboru SDA SBK te smatra da je on u ime svojih Selmana dovoljno opteretio budžet i porezne obveznike.
FOCA
Foča - Iako je kao dijete poginulog borca i diplomirani ekonomista konkurisao na radno mjesto menadžera kvaliteta u fočanskom Domu zdravlja, Đorđe Komlenović nije dobio posao, već je na ovo radno mjesto po preporuci Komisije direktor Ilija Golijanin primio svoju snahu.

Dvadesetosmogodišnji Komlenović tvrdi da je oštećen i da je u pitanju klasični nepotizam.

- Konkurs za to radno mjesto izašao je 12. decembra. Predao sam svu dokumentaciju kojom sam ispunio sve posebne i opšte uslove, dokaz da sam dijete palog borca VRS. Od tri kandidata, samo direktorova snaha i ja smo ispunjavali uslove. Međutim, konkursna komisija je izabrala snahu, a ja nisam ni dobio obavještenje o svemu tome. Na sopstveno insistiranje sam tek u februaru, poslije dva mjeseca, dobio ugovor da je ona primljena, na šta sam uložio žalbu UO i direktoru Doma zdravlja na koju nikada nisam dobio odgovor - rekao je Komlenović i dodao da je Golijaninova snaha Danijela zaposlena 11. februara.

- Inspektor rada je 28. marta utvrdio nepravilnost i naložio direktoru Doma zdravlja prvostepenom odlukom da je ispravi i da me primi, a Golijanin je i sam uložio žalbu na rješenje inspekcije rada Ministarstvu rada i boračko-invalidske zaštite - ispričao je Komlenović.

U obrazloženju Ministarstva koje je u posjedu “Glasa Srpske” navodi se da je Komlenović kao dijete poginulog borca imao prednost u odnosu na ostale kandidate.
MUP TK
O upošljavanjima po principu rodbinskih i stranačkih veza uglavnom se govori kroz medije. Iako ozbiljnih reakcija nema, posebice od strane pravosudnih institucija, ipak ima onih koji se o ovoj sustavnoj pošasti u društvu ne libe javno govoriti. Priča iz Tuzle pokazuje zapravo u BiH funkcioniraju institucije koje bi trebale štititi zakon, a nepotizam i korupciju procesuirati.

Nije rijetkost da ugledni policajci i inspektori napuštaju Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Tuzlanskog kantona (TK).

Nedavno je inspektor Igor Matanović, koji je u MUP-u TK radio 23 godine, dao otkaz jer, kako je ispričao za naš program, nije više mogao ostati u instituciji koja mu nije dala mogućnost za napredovanje samo zbog toga što nije podoban.

"Sve je super, oni tebe tapkaju po ramenu i govore da super radiš. Ali kada treba dobiti čin i kada treba napredovati onda te nema nigdje. To je rezervisano za nekakve rodbinske i političke veze. Ako si zelen, plav ili žut, narandžast, ne znam koja boja odgovara u kojem trenutku. Ako si bezbojan ovdje ti se ne daje nikakva mogućnost. Ja nisam nikada bio u politici, nikada se nisam bavio time kako se ko zove niti čije je ko. A sada, kada dođeš, odmah te pita čiji si. Ako si samo od oca i matere, ako si normalan onda nisi 'in' u ovim našim bosanskim torovima", kaže Matanović.

Činovanje sa tri godine staža

Igor Matanović, bivši pripadnik Armije BiH, diplomirani je kriminalist s najvišim podoficirskim činom, koji je znao provoditi i do 56 sati na radnom mjestu. Radio je na suzbijanju organiziranog kriminala i svaki dan vlastiti život izlagao neizvjesnosti.

Već nekoliko godina čekao je unapređenje. Uspješno je završio obuke FBI-a, policije Turske, njemačke policije iz Bavarske. Za svoj rad dobio je devet pohvala i nagrada. Matanović nam je ispričao i kako se činovi dodjeljuju u MUP-u TK.

"Vi konkurišete za čin, ali čin dobije čovjek koji ima tri godine staža. A vi ste tom čovjeku pokazali kako se piše zabilješka. Znači on nije znao napisati: izašao sam na lice mjesta i obezbjedio to i to. Taj čovjek na testu, a test je vezan za temu uviđaja, prođe, a ja koji sam radio 16 godina na tome ne znam napisati tu temu, dok neko ko nije nikada vidio kako se to radi dobije veću ocjenu od mene i bude unaprijeđen. I onda se ja pitam jesam li ja degenerik, jesam li ja lud. Mene treba istjerati odatle ako ja to ne znam napisati. I takvih mojih kolega ima koliko hoćete. Ima ljudi koji su diplomirali kriminalistiku sa ocjenom 9,7, ali ne znaju uraditi test. A djeca od tri, četiri ili šest godina staža znaju to perfektno uraditi. Sada možete zamisliti kako je lijepo urađeno činovanje", navodi Matanović.

O MUP-u TK, kao i o drugim institucijama, školama i poduzećima u Tuzli, već godinama se govori na koji način se vrše upošIjavanja. Dokaz tome je i nedavno javno upozorenje Komisije za borbu protiv korupcije Skupštine TK koja je podatke o tome predala Tužiteljstvu TK.

Ministar i komesar nemaju pojma

Prošle godine je pet policajaca napustilo Policijsku postaju Zapad u Tuzli, a koliko ih je ove godine napustilo MUP zvaničnih podataka još nema. Igor Matanović kaže da više ne želi da njegova djeca odrastaju u ovakvom sustavu.

"Djeca su još mala. Neka odrastu u sistemu gdje će dobiti posao normalno. Neće ih pitati kako se zovu, čiji su. Želim da moja djecu odrastu i da znaju cijeniti i lijeve i desne, i plave, i žute, crvene, a da nikada ne budu ni plavi, ni žuti, ni crveni, nego da budu bezbojni. Važno je da razmišljaju svojom glavom, a ne da razmišljaju nečijom glavom. Ne želim da klimaju glavom samo zato što im neko kaže da to jest tako iako to nije tako", kaže Matanović.

A vi vozajte kamione. Dovidjenja i prijatno.

Asteriks
Kontakt:

Post Postao/la Asteriks » 17 maj 2019, 11:48

Kad smo kod konkursa, jedne godine su za posao nastavnika u Osnovnoj Skoli Rainci Gornji, selu pored Kalesije, objavili konkurs samo u mostarskim sluzbenim novinama. Cik pogodi zasto
Pametnom dosta.

Zbornica je postala mjesto podobnih. Licno znam skolu u kojoj su zaposleni otac (direktor), sin (majstor) te neka im rodica.

Dolazila inspekcija, izdato rjesenje da prime masinbravara, znaci covjeka od struke, prvoklasnog borca 90-ih, ali tata skocio do ministra i naravno cijeli proces oboren. Ponovna zalba - pisanje uz vjetar.

jasmin10
Kontakt:

Post Postao/la jasmin10 » 17 maj 2019, 12:00

Za prijem u MUP HNK za čin policajac. Od 80 bodova, 25 si mogao dobiti na intervjuu.
Lik od mogućih 30 na fizickom testiranju dobio 12, ali sve nadoknadio na intervjuu. Ja dobio 13.2 na intervjuu, a trebalo mi barem 14 da budem primljen.
Pitanja na intervjuu su: reci nesto o sebi i koji je posao policije.
Da sam im psovao dobio bih vise od ovih 13 bodova.

Sabinho
Kontakt:

Post Postao/la Sabinho » 17 maj 2019, 12:10

jasmin10 je napisao/la:Za prijem u MUP HNK za čin policajac. Od 80 bodova, 25 si mogao dobiti na intervjuu.
Lik od mogućih 30 na fizickom testiranju dobio 12, ali sve nadoknadio na intervjuu. Ja dobio 13.2 na intervjuu, a trebalo mi barem 14 da budem primljen.
Pitanja na intervjuu su: reci nesto o sebi i koji je posao policije.
Da sam im psovao dobio bih vise od ovih 13 bodova.
Bachelor prehrambene tehnologije, uskoro i drugi ciklus zavrsen, 42 prijave na razne oglase/konkurse i slicno, broj odgovora/poziva na razgovor - 0.
Broj prijava u Njemackoj - jedan, broj odgovora- jedan i to pozitivan.

Pantelija
Kontakt:

Post Postao/la Pantelija » 17 maj 2019, 12:31

Magistar masinstva (ne ja), 30-40 pokusaja, par razgovora nula poslova. Ali ne treba se predavati, Boze moj. Inace kada se osoba javila na Njemacki biro rada, odmah su je zvali i zamolili da zavrsi b1 i da dodje gore da radi.

Sabinho
Kontakt:

Post Postao/la Sabinho » 17 maj 2019, 12:33

Pantelija je napisao/la:Magistar masinstva (ne ja), 30-40 pokusaja, par razgovora nula poslova. Ali ne treba se predavati, Boze moj. Inace kada se osoba javila na Njemacki biro rada, odmah su je zvali i zamolili da zavrsi b1 i da dodje gore da radi.
Zasto nije polagala za kamion i uzimala joju dnevno? :nene: :think:

Pantelija
Kontakt:

Post Postao/la Pantelija » 17 maj 2019, 12:34

Sabinho je napisao/la:
Pantelija je napisao/la:Magistar masinstva (ne ja), 30-40 pokusaja, par razgovora nula poslova. Ali ne treba se predavati, Boze moj. Inace kada se osoba javila na Njemacki biro rada, odmah su je zvali i zamolili da zauvrsi b1 i da dodje gore da radi.
Zasto nije polagala za kamion i uzimala joju dnevno? :nene: :think:
Budala ... jos ganjala prosjek 8.5
Hahahaahhaaa a sto kazes kamion i to

Orton
Kontakt:

Post Postao/la Orton » 17 maj 2019, 12:56

Kamion stoja dnevno, stan 150, režije 50.
Dzenet

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 60 gostiju.