Slučaj Messijevih (ne)uspjeha u reprezentaciji je vrlo interesantan iz više razloga. Naravno, najvažniji aspekt čitave priče jeste žestoki hejterski marketing koji je godinama na snazi i koji će uvijek nalaziti i uvijek je nalazio i najmanje sitnice da ocrni njegovu pojavu i da svaki njegov poraz u kome ne čestita protivniku prevaziđe sve njegove uspjehe i svu njegovu angažovanost u tzv."ferplej" sferi sporta.
Lično mislim da je najveća enigma što se argentinske repke tiče i njihovih neuspjeha taj vremenski jaz od posljednje osvojenih trofeja i ta crna serija gubljenja u raznoraznim finalima s Messijem na čelu.
Da se razumijemo, ova argentinska reprezentacija ne liči ni na šta. NEMA ŠANSE da iko ko se iole razumije u fudbal IKAKO može uporediti OVU reprezentaciju sa generacijom PRIJE Messija, i onom prije. NEMA GOVORA. Te Argentine su bile jake ko beton, imale su i glavu i rep i trup, imale su svaku pokrivenu poziciju i na svakoj poziciji fantastične igrače. Ovi pak - tako očigledno vuku noge po terenu, prave sve moguće probleme van njega, totalno su nezainteresovani - i naravno da treba pogledati koja je Messijeva uloga u svemu tome. Dakle, pitanje je da li je on glavni i odgovorni krivac za njihove neuspjehe?
Djelimično jeste - jer bilo je sijaset utakmica u kojima je pokazao totalnu nezainteresovanost. Bila je pokoja utakmica kada je u odsudnim trenucima prosto "nestao" sa terena. Ali da je bio sebičan, da je na terenu pokazivao da želi svu slavu potencijalnog uspjeha uzeti za sebe (kao njegov najveći takmac tokom karijere) - to se nije NIKADA desilo. Da je bogdom bio sebičan i kvaran u finalu 2014 protiv Njemačke! Da bogdom nije bilo onog truta Higuaina!
Da li je Messi TOLIKO uticajan da vedri i oblači u smislu da bira igrače, da li je moguće da su selektori reprezentacije samo njegove marionete? Ja lično mislim da nisu - ali ćemo sigurno saznati više čim se Leo penzioniše, tad će da cure informacije. Neko je skoro spominjao kako je glavni problem Argentine ustvari njihov Savez, koji jednostavno ne dozvoljava selektorima da gura "domaće" igrače, tako da godinama unazad najbolji igrači iz njihove lige u suštini čekaju da se neko od "superzvijezda iz Evrope" povrijedi, pa da zaigraju u prvih 11. Moguće.
To što se potrefilo da je Messi argentinac i da ja navijam za Barcelonu 27 godina, a za Argentinu od 1983., kada sam prvi put čuo za Malog Zelenog - ne može značiti da sam naklonjen stavu pro-Messija i da ga nešto kao branim. Ali moram reći da je pritisak na njega ZAISTA ogroman, i tako će ostati dok ne okonča karijeru. Eto ima iduću Copu, biće kod kuće, vidićemo hoće li sudije tada navlačiti na njihovu stranu...
Ono što jedino fascinira, i ponovo se vraćam na to, jeste tzv."javno mnjenje", odnosno taj kako ga ja zovem hejterski marketing. S jedne strane imate Messija kojem je Barca poklonila život i koji joj se višestruko odužio, a s druge strane imate C.Ronalda. Kada Ronaldo siluje (ili se pojavi priča da je silovao) neku kurabu, on će dobiti milione lajkova za to i vrlo će malo ljudi da ga osudi za takvo nešto. Da je Leo silovao neku kurabu, ne mogu ni da zamislim do koje bi ga mjere javnost pojela. Kada Ronaldo utaji porez i pobjegne iz Reala, on se dočekuje u medijima kao heroj i objašnjenjima da "svi u Španiji peru pare"...a kad to Messi uradi, onda je to za posebnog pljuvanja. Kada se na tribinama pojavi neko ciganče za koje se tvrdi da je Ronaldovo, lajk. Kada Messijeva žena dovede djecu na utakmicu - hejt.
Nekad sam mislio da je taj hejterski marketing ustvari decentraliziran, odnosno da su ga otpočeli i njeguju različiti izvori - jer pobogu, Leo je toliko klubova zavio u crno - ali koliko je Cristina klubova zavila u crno? Znači da to ne može biti slučajnost. U tom smislu uopšte me ne čudi koliko je naših likova popušilo taj hejt, nit me nervira koliko je samozvanih Barcinih navijača ustvari zamrzilo Messija zbog njegovih neuspjeha u reprezentaciji.