Odlazak u inostranstvo

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

Avatar
Amarinho
Postovi: 1165
Pridružen/a: 07 mar 2013, 11:13
Kontakt:

Re: Odlazak u inostranstvo

Post Postao/la Amarinho » 18 jul 2019, 20:03

Marsal je napisao/la:Sestra mi skoro već deceniju u Americi pa ili je ona yebeni Einstein koji živi dobro radeći "obične" poslove ili se vi ovdje baš preseravate.
Sve zavisi sta podrazumijevas pod "dobro"?

Ako je dobro da imas neki stan, kucu, 8to5 posao i dodjes svake dvije ili tri godine u BiH - trknes do mora - i vratis se jer kao sto je soko reko imas 10 do 15 dana max godisnjeg. (I bolovanja 10, cuj to pa sta ako nisam bolestan? Ili duze od 10 dana? Operisem koljeno ili sta vec)

Amerika sa JAKO dobrim parama, je broj 1 bez dileme.
Amerika ovako za ovu nasu generaciju ljudi koji su mogli otici tamo: Daleko iza Skandinavije, Njemacke, Austrije - o Svicarskoj da ne pricam.

Avatar
Barbarossa
Postovi: 4658
Pridružen/a: 06 jan 2018, 18:56
Kontakt:

Re: Odlazak u inostranstvo

Post Postao/la Barbarossa » 18 jul 2019, 20:35

Nekidan dođe djedu neki nama neznan čovjek , prvo se morao predstavit ko je , šta je , dok je s ovaj sjetio. Radili zajedno zadnji put 1984 u Zagorju ob Savi. Kaže krenuo tako da traži svoje te ratne radne drugove, pa eto jedva koga nađe živog. Sjednem i ja s njima ne bil čuo koju pametnu, počeše oni onu svoju gastarbajter priču , gdje su malterisali , nije to mene puno zanimalo dok ovaj ne reče da je 1999 odselio u USA. Ah reko , eo ga na mom terenu , onda sam počeo sipat pitanja. Al kud je to svakako čovjek sa sela ajmo reć, a i stariji otišao u US , treba mu vremena da poveže šta ga pitam. De reko ljudino kako si ti otišao '99 , rat uveliko stao , kaže , to su bili negdje zadnji trzaji toga da se odavde išlo u US,pa šta reko kako, kaže preko sponzorstva, ne objasni mi širi šta je htio reći time , otišao valjda s drugom ženom po redu od tri koje je ženio, kaže kad smo došli prvo učili jezik u crkvi (pa pljuje pa Aliji lmao kao on mu krvi što je završio tamo nejse) , pa kao tri mjeseca ga izdržavali ti sponzori? , i kad je počeo raditi odbili novac od njegovih čekova samo za karte.

Ae reko hajd dobro, i kako reko ljudino , imaš ti djece kako si s njima, objasni kao žena ta je dovela svoje dijete u US, a on ima dvoje djece i samo je uspio dovesti žensko , jer je bila mlađa od 18 , ovog starijeg nije mogao. Kae i za ta dva slučaja ,čekali su po godinu dana na spajanje porodice.Pa onda govori kako mu je ta žena umrla , pa naš konzulat tamo šta li već kočio sve živo iako su platili agencije da prebace tijelo u BIH , mjesec dana trajao proces i to je sve koštalo 10 hiljada damnnn dolara :crazy: ae reko , i šta ljudino kako si ti sad završio u toj invalidskoj penziji , veli za 15 godina tamo , promjenio 12 poslova , i kad je bio kod psihologa na razgovoru pa mu pričao svoju životnu priku , kae išlo mi u prilog i to beli ne mogu raditi timski ,nisam sposoban za posao, i kaže mi psiholog ne možeš ti više radit neću te slat na posao karikiram. I sad objasni ti on meni mala mu ta invalidnina , ne bi se sastavio da je ostao tamo pa se vratio u Basniju. Kćerka se udala za Amera sretno živi , onaj posinak kako se to već kaže , pokušao jednom da se vrati u Bosnu , donio kako on kaže sa sobom 50k , našo neku našu nesretnicu , pogibija mu bila s njom , godinu izdržao vrati se u US.

Ovaj mi govori da se mora biti tamo 5 godina da možeš polagati ispit za pasoš , tu sam sam sebi par upitnika postavio, znam u mene se tečišna udala 2017. i sad kad dolazi u Bosnu slika tri US pasoša ,od nje ,bebe i čojeka. :hmmmmm:

imam još crtica iz dijaspore pisat ću
Svugdje u svijetu droga stvara zavisnost , samo na Kosovu nezavisnost.

Avatar
Federer17
Postovi: 7133
Pridružen/a: 16 apr 2016, 01:42

Re: Odlazak u inostranstvo

Post Postao/la Federer17 » 18 jul 2019, 20:55

Nemoj Boga ti, dobih 3 sijede dok procitah ovo.

Avatar
Kaunas
Postovi: 13324
Pridružen/a: 08 dec 2013, 11:36
Kontakt:

Re: Odlazak u inostranstvo

Post Postao/la Kaunas » 18 jul 2019, 21:07

zure99 je napisao/la:Ima li neko ovdje da je preko ARZ-a predavao za vizu med tehnicara u Njemackoj?

Zanima me koliko ste u prosjeku cekali na Zustimmung? Hvala :)
Ja 6 sedmica tacno
15.10.2013.

"Btw, ja vise nedam ni marke za gladnu djecu Afrike. Gladan insan ne moze puhati u ono cudo po vascijeli dan, nema sanse."

soko
Postovi: 3771
Pridružen/a: 21 jan 2009, 15:34
Kontakt:

Re: Odlazak u inostranstvo

Post Postao/la soko » 18 jul 2019, 21:17

Marsal je napisao/la:Sestra mi skoro već deceniju u Americi pa ili je ona yebeni Einstein koji živi dobro radeći "obične" poslove ili se vi ovdje baš preseravate.
kako mislis preseravamo?
kakve obicne poslove? ako osoba zivi sama i radi npr u nekoj samoposlugi gdje je satnica 12 dolara, to ti je plata mozda neki 1400 mjesecno na ruke
Ako iznajmis stan 800 dolara, rata za auto, telefon sta. Nemoze biti dobro jarane.

Avatar
Penaltiky
Postovi: 15051
Pridružen/a: 14 maj 2017, 17:04
Kontakt:

Re: Odlazak u inostranstvo

Post Postao/la Penaltiky » 18 jul 2019, 21:50

soko je napisao/la:
Marsal je napisao/la:Sestra mi skoro već deceniju u Americi pa ili je ona yebeni Einstein koji živi dobro radeći "obične" poslove ili se vi ovdje baš preseravate.
kako mislis preseravamo?
kakve obicne poslove? ako osoba zivi sama i radi npr u nekoj samoposlugi gdje je satnica 12 dolara, to ti je plata mozda neki 1400 mjesecno na ruke
Ako iznajmis stan 800 dolara, rata za auto, telefon sta. Nemoze biti dobro jarane.
Ja kako sam skonto ove što su po juesej, zavisi i gdje živiš. Od države do države situacija se drastično mijenja.
Šit bi loš, a sudžuk žilav...

soko
Postovi: 3771
Pridružen/a: 21 jan 2009, 15:34
Kontakt:

Re: Odlazak u inostranstvo

Post Postao/la soko » 18 jul 2019, 22:02

Zavisi, eto ja kad samo dosao ovamo. Istovarao te kutije ja mislim da mi je satnica bila 7 dolara. Prvi stan sto sam imao, nije bas fina cetvrt je bio oko 500 dolara.
Pa onda pizza delivery, satnica je bila 5.75, ali zato dobijes baksisa. Znao sam petkom i vikendom da dobijem oko 150 dolara za neki 8 sati.
Par kolega su radili kao zidari, 15 dolara satnica.

Avatar
Saurman
Postovi: 29511
Pridružen/a: 22 avg 2009, 20:08
Lokacija: Alpha Centauri
Kontakt:

Re: Odlazak u inostranstvo

Post Postao/la Saurman » 19 jul 2019, 16:07

DIE WELT
Njemački mediji: Problemi s novim “gastarbajterima”


DIE WELT
Njemački mediji: Problemi s novim “gastarbajterima”Prije 19h KOMENTARI
Dnevnik Die Welt pozabavio se fenomenom useljenika koji su u Njemačku stigli na temelju tzv. Pravila o zapadnom Balkanu. Mišljenja su podijeljena

Berlinski dnevnik Die Welt pozabavio se u izdanju od četvrtka iskustvima radnika iz zemalja zapadnog Balkana koji su posljednjih godina u Njemačku stigli na temelju tzv. Pravila o zapošljavanju radnika sa zapadnog Balkana koje je na snagu stupilo početkom 2016, prenosi Deutsche Welle.

POZITIVNA I NEGATIVNA ISKUSTVA
U članku pod nazivom „Dvojba oko novih gastarbajtera” autor kroz priču 35-godišnjeg građevinskog radnika Damira Hamzića, analizira iskustva stečena nakon uvođenja Pravila o zapošljavanju radnika sa zapadnog Balkana. Hamzić, koji radi u građevinskom poduzeću Oto Quast u Freudenbergu na zapadu Njemačke je jedan od pozitivnih primjera. Zadovoljan je i , kako kaže, zarađuje oko 2.200 eura neto mjesečno što je poprilična razlika u odnosu na posljednju plaću u Bosni i Hercegovini gdje ja zarađivao svega 300 eura i nije bio osiguran.

Hamzić je jedan od 44.093 radnika iz zemaljazapadnog Balkana (Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Kosovo, Sjeverna Makedonija i Srbija) koliko ih je od uvođenja ovog pravila početkom 2016. došlo na rad u Njemačku. Ova mjera je uvedena kako bi se smanjio broj tražitelja azila iz ovog dijela Europe i nakon što je Bundestag gore navedene zemlje proglasio zemljama sigurnog porijekla što je mogućnost stjecanja prava na azil svelo na minimum.

No nisu svi tako zadovoljni kao Hamzić. Die Welt citira i Šejlu Vojić iz sindikalnog savjetovališta „Poštena mobilnost” koja govori o tome kako su radnici zbog nesnalaženja lak plijen za nepoštene poslodavce koji im ili ne plaćaju propisani minimalac ili ih varaju kprilikom potpisivanja ugovora.

No s druge strane je njemačka politika, kako piše Die Welt, time reagirala i na potrebe njemačkog tržišta rada koje vapi za radnicima svih profila pa tako i nekvalificiranom radnom snagom. Ne samo građevinarstvo nego i poljoprivreda je profitirala od ovog pravila. Poduzetnici poput Reinharda Quasta zato plediraju da se ono zadrži.

BUDUĆNOST PRAVILA VIŠE NEGO UPITNA
No, kako piše Die Welt, produljenje pravila o zapošljavanju sa zapadnog Balkana je više nego neizvjesno. Ono je vremenski ograničeno do kraja 2020.. Pitanje je hoće li nakon toga biti produljivano. Glavne zamjerke političara odnose se na činjenicu da preko ovog pravila previše nekvalificiranih radnika dolazi u Njemačku. Uvjet za dobivanje radne vize nisu kvalifikacije nego radni ugovori. Isto tako nije potreban ni dokaz o poznavanju njemačkog jezika pa mnogi političari strahuju kako to vodi još većim problemima u procesu integracije. „Mi ne želimo da pravilo o zapadnom Balkanu, koje ne postavlja nikakve uvjete ni u vezi s kvalifikacijom ni poznavanjem jezika, stvori novu gastarbajtersku problematiku”, rekao je za Die Welt Thorsten Frei, potpredsjednik zastupničkog kluba demokršćanske Unije CDU/CSU u Bundestagu.

Negativnu ocjenu pravilu o zapadnom Balkanu, doduše iz različitih razloga, daju i predstavnici ostalih parlamentarnih stranaka. Stranka Zeleni tako kritizira kompliciranu i dugotrajnu proceduru izdavanja radne vize u njemačkim diplomatskim predstavništvima na Balkanu. U Sarajevu se u međuvremenu na termin u ambasadi čeka po godinu i pol, piše Die Welt, što čitavo pravilo čini apsurdnim. „Ni poslodavac, ni radnik ne mogu ništa planirati. Time je ovo pravilo beskorisno”, kaže liberalni političar Stephan Thomae.

Evaluacija Pravila o zapošljavanju radnika sa zapadnog Balkana bi trebala biti gotova krajem ove godine. Na temelju ovih rezultata, političari će odlučiti o budućnosti ovog mehanizma zapošljavanja s Balkana.
1974---1975---1976---2001---2013---2020

Avatar
Kaunas
Postovi: 13324
Pridružen/a: 08 dec 2013, 11:36
Kontakt:

Re: Odlazak u inostranstvo

Post Postao/la Kaunas » 20 jul 2019, 16:08

Ako mi na vizi pise jedno radno mjesto, a ja kod drugog poslodavca, jel moze stvarati probleme oko produzenja vize???
15.10.2013.

"Btw, ja vise nedam ni marke za gladnu djecu Afrike. Gladan insan ne moze puhati u ono cudo po vascijeli dan, nema sanse."

Avatar
redbull93
Postovi: 14407
Pridružen/a: 27 jun 2018, 12:17
Kontakt:

Re: Odlazak u inostranstvo

Post Postao/la redbull93 » 20 jul 2019, 23:18

Kaunas je napisao/la:Ako mi na vizi pise jedno radno mjesto, a ja kod drugog poslodavca, jel moze stvarati probleme oko produzenja vize???
Ja mislim da u njemackoj mozes mijenjati poslodavca. Samo moras to prijaviti negdje koliko sam ja upucen.

Ima li neko da pojasni ovo i mene interesuje. Ako vizu dobijemo na osnovu jednog ugovora, a mi za mjesec dana nadjemo bolji posao mozemo ga promijeniti?

Kako sam citao po fb grupama, svi kazu da se to moze nakon 7 dana ako hocea uraditi. Samo mora se to prijaviti. Sad u detalje nisam upucen.
Ono sto Čelik čeka
nije to tajna neka
opet ćeš biti Šampion
jer pjesma stati neće
doći će dani sreće
do kraja hrabro zajedno!!!

Avatar
Sarrifufna
Postovi: 1635
Pridružen/a: 16 jun 2019, 15:32

Re: Odlazak u inostranstvo

Post Postao/la Sarrifufna » 21 jul 2019, 00:03

Kaunas je napisao/la:Ako mi na vizi pise jedno radno mjesto, a ja kod drugog poslodavca, jel moze stvarati probleme oko produzenja vize???
Moze. Otidji u ured za strance i trazi Zustimmung za drugog poslodavca prije produzavanja.
pocasni precjednik @ FK Formula

Avatar
SPY
Postovi: 4821
Pridružen/a: 05 nov 2010, 21:54
Lokacija: Wonderland
Kontakt:

Re: Odlazak u inostranstvo

Post Postao/la SPY » 21 jul 2019, 02:41

:geek: e raja ako ima neko da je radio u hr tačnije zagreb trebalo bi mi par informacija.. jaran moj se prijavio za posao u metalnoj preradi tj kao cnc operater.. bez obzira na iskustvo primaju više radnika.. po njegovoj prici sta se nudi za razliku gdje smo radili je kao ostvarenje sna.. placen smjestaj, hrana i prevoz do posla.. početna satnica 25 kn.. mislim da bi mogao i bolje proći jer imam 3g iskustva kao operater i imam zavrsenu obuku za programera.. ono sto me zanima jest neki troškovi životni tamo ako je neko radio u blizini.

koliko je neka prosječna kirija sa režijama, hrana i sl sta vam padne na pamet.. ova bosna mi je na vrh glave više..

Avatar
Fantasista
Postovi: 3693
Pridružen/a: 26 avg 2013, 23:01
Lokacija: Tuzla
Kontakt:

Re: Odlazak u inostranstvo

Post Postao/la Fantasista » 21 jul 2019, 11:49

SPY je napisao/la::geek: e raja ako ima neko da je radio u hr tačnije zagreb trebalo bi mi par informacija.. jaran moj se prijavio za posao u metalnoj preradi tj kao cnc operater.. bez obzira na iskustvo primaju više radnika.. po njegovoj prici sta se nudi za razliku gdje smo radili je kao ostvarenje sna.. placen smjestaj, hrana i prevoz do posla.. početna satnica 25 kn.. mislim da bi mogao i bolje proći jer imam 3g iskustva kao operater i imam zavrsenu obuku za programera.. ono sto me zanima jest neki troškovi životni tamo ako je neko radio u blizini.

koliko je neka prosječna kirija sa režijama, hrana i sl sta vam padne na pamet.. ova bosna mi je na vrh glave više..
Moj drug radio u Zagrebu taj posao i napustio. Neki lik iz Tuzle ih vodio. Imao smještaj sa ostalim radnicima u kući. Bio je van grada, ne znam tačno u kojem naselju, znam da se žalio nedjeljom sve zatvoreno nemaš gdje hljeb uzet. On nije navikao na teren i da nije kod kuće pa je najviše zbog toga odustao. Uredno je bio plaćen, pričao mi je da su radili za neki praznik, ponudili im da rade taj dan i uzeli su masnu lovu. E sad sa cijenama stvarno nisam upoznat, bio sam pijan kad mi je sve to pričao :mrgreen:

Avatar
Barbarossa
Postovi: 4658
Pridružen/a: 06 jan 2018, 18:56
Kontakt:

Re: Odlazak u inostranstvo

Post Postao/la Barbarossa » 21 jul 2019, 11:58

Dobro je što Hrvati prave radne dozvole u MUPu grada gdje si došao ,ne moraš letit do ambasada i konzulata
Svugdje u svijetu droga stvara zavisnost , samo na Kosovu nezavisnost.

Avatar
Kaunas
Postovi: 13324
Pridružen/a: 08 dec 2013, 11:36
Kontakt:

Re: Odlazak u inostranstvo

Post Postao/la Kaunas » 21 jul 2019, 19:17

Sarrifufna je napisao/la:
Kaunas je napisao/la:Ako mi na vizi pise jedno radno mjesto, a ja kod drugog poslodavca, jel moze stvarati probleme oko produzenja vize???
Moze. Otidji u ured za strance i trazi Zustimmung za drugog poslodavca prije produzavanja.
Evo upravo trazim na netu o ovome i naletim na ovo, nadam se da nije tacno
Na žalost, ne možeš.

Odnosno, da budem precizan, možeš, samo onda moraš da prođeš kroz potpuno istu proceduru kao i za izdavanje prve vize. Dakle, moraš da nađeš novog poslodavca, moraš da tražiš odobrenje i potvrdu Arbeitsamt-a da ne postoji Nemac ili građanin EU zaiteresovan za to radno mesto, zahtev mora da prođe i konzulat, odnosno Ausländeramt, itd.

Tek nakon dve (2) godine neprekidnog rada za određenog poslodavca možeš da zatražiš promenu tipa boravišne dozvole sa "vezana za poslodavca" na "nevezana za poslodavca".
Ako znas nesto vise uputi me. :mrgreen:
15.10.2013.

"Btw, ja vise nedam ni marke za gladnu djecu Afrike. Gladan insan ne moze puhati u ono cudo po vascijeli dan, nema sanse."

Avatar
jasmin10
Postovi: 13652
Pridružen/a: 22 avg 2011, 01:29
Lokacija: Jablanica
Kontakt:

Re: Odlazak u inostranstvo

Post Postao/la jasmin10 » 21 jul 2019, 22:21

Nije to istina. Imas bruku primjera na onoj grupi na fejsu gdje su ljudi mijenjali poslodavca prije te dvije godine.

Avatar
redbull93
Postovi: 14407
Pridružen/a: 27 jun 2018, 12:17
Kontakt:

Re: Odlazak u inostranstvo

Post Postao/la redbull93 » 22 jul 2019, 00:03

I ja sam citao na fb, gdje se ljudi javljaju da su vec nakon mjesec dana promijenili poslodavca. Bilo je vise slucajeva, tako da je vjerovatno istina da mozes.
Ono sto Čelik čeka
nije to tajna neka
opet ćeš biti Šampion
jer pjesma stati neće
doći će dani sreće
do kraja hrabro zajedno!!!

Avatar
Varg
Postovi: 2625
Pridružen/a: 06 maj 2019, 20:34
Kontakt:

Re: Odlazak u inostranstvo

Post Postao/la Varg » 22 jul 2019, 11:53

3 sekunde sam od plave karte, samo da rečem ja a men se neide
EKSLUZIVNO: Samo za vas, bice sve u redu. Pobjeda ce biti registrovana. Ovo je informacija iz prve ruke, delegat me je nazvao i rekao da će biti sve u redu. Pozdrav. Modži.

Avatar
redbull93
Postovi: 14407
Pridružen/a: 27 jun 2018, 12:17
Kontakt:

Re: Odlazak u inostranstvo

Post Postao/la redbull93 » 22 jul 2019, 13:19

Varg je napisao/la:3 sekunde sam od plave karte, samo da rečem ja a men se neide
De idi kazni se eto :facepalm:
Ono sto Čelik čeka
nije to tajna neka
opet ćeš biti Šampion
jer pjesma stati neće
doći će dani sreće
do kraja hrabro zajedno!!!

Avatar
Sarrifufna
Postovi: 1635
Pridružen/a: 16 jun 2019, 15:32

Re: Odlazak u inostranstvo

Post Postao/la Sarrifufna » 22 jul 2019, 13:22

@Kaunas, samo Zustimmung uzmi i ne brini. ;)
pocasni precjednik @ FK Formula

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Online

Trenutno korisnika/ca: rio_Ferdy88, Surreal i 32 gosta.