JugJugJug je napisao/la: ↑27 avg 2022, 16:03
MrkiMedo je napisao/la: ↑27 avg 2022, 13:56
Jug i sjever za vrijeme derbija su sve osim navijackih tribina. Sinoc je na jugu bilo ljudi koje vidjam stvarno samo od derbija do derbija i eventualno utakmice sa Borcem i Zrinjskim. Vjerujem da je ista stvar na sjeveru koseva kad je derbi. To je nazalost tako. Jezgro grupe nam je malo, nemamo 1500-2000 ljudi koji furaju navijanje i taj neki stil.
I sto kazete, interes za navijanjem je opao. Kod nas se jos i drzi na nekom solidnom nivou, ali sta ce biti za 10 godina? Sad te ljudi prozivaju i sprdaju kad znaju da si aktivan na jugu, uvijek je prica sta ce ti to u zivotu, dzaba gubis vrijeme, riskiras glavu svaki vikend bla bla. Na to sve, mi nista ne radimo kako bi edukovali svoju omladinu. Dijete od 15-16 godina je vec “opasno” i ako ga ne usmjeris kako treba, postaje ti ili saban na tribini ili se izgubi sa tribine, a u oba slucaja grupa ga tu pusi.
Mozemo se raspravljati i takmiciti sa brojkama, ali je cinjenica da se navijacka scena u BiH s godinama gubi dok svugdje u Europi jaca, a ovo kod nas su sve samo bljeskovi.
Mrki drug navijamo za isti klub ali veze ti nemas. Ne znam koliko godina imas i kolilo si blizu grupi. Ali ovo sto pises se vidi da veze nemas. Nikad jaca podloga i smjer Manijaka. Mozete kenjati po Osimi, Mulalicu, ulagacima ali nemoj da pricate nesto sto ne znate. Ako hoces bujrum u Posusije ima mjesta pa mozda i skontas sta ti pricam.
Pa ovde si pokazao da jedino ti nemas pojma.
Čovjek je upravu u vecini stvari koje je napisao.
Navijanje nije u modi odavno, internet je najveci krivac za to.
Premalo mladih se odlucuje za navijacki život, puno manje imas klinaca sad nego prije 10 godina, i od tih malobrojnih klinaca, mozda 20% ostane na tribini.
Prva recenica mi je totalno za ne komentarisati.
A velika greska u tekstu je to da se u Europi navijacka scena dize a kod nas pada, u cijelom svijetu navijacki zivot nije u modi, i pada navijacka scena (pricam o pravim i istinskim ultrasina, navijacima, ili kako ih već ko naziva, a samim tim i na posjecenost na navijackim tribinama).