Prvo da objasnimo pojam pranja para, naime kada imaš nelegalan keš imaš problem da ga ubaciš u legalne tokove novca, u tom slučaju pereš pare. To se obično radi preko građevina, renta cara, praonica i ostalih zanimanja gdje i dalje ima dosta keša u opticaju ( još uvijek, mada kako je krenulo biće i to zabranjeno, full kontrola u najavi, u svijetu, a ne samo kod nas ). Znači ubaciš nelegalan keš u legalan biznis, platiš poreze i akontacije na dobit i imaš legalan/opraT keš. Očito, to se kod Sarajevo ne dešava. Znači da je pranje para pogrešan termin koji se koristi za ova dešavanja.jurisicduska je napisao/la: ↑08 jul 2023, 08:58Imam jedno pitanje ali nisam ironičan.
Na koji način se peru pare u FK Sarajevo ?
Mislim volio bih da odgovor i sadrži definiciju pojma “pranje para”.
Vidim da na forumima često od navijača željezničara možemo pročitati da se u FK Sarajevo peru ozbiljne pare.
Evo mene čisto bi zanimalo od tih istih, kako ? Šta tačno rade ?
U potpisu zabrinuti navijač.
Postoji nešto što se zove izvlačenje legalnog keša za nelegalne aktivnosti. Naime iako imaš, zamislimo, milijardu na računu ti ne možeš doći u banku i reći dajte mi milion u kešu tek tako bez obzira što je to tvoje, takve isplate se prate i strogo kontrolišu, peglanje kartica je ok, uzimanje miliona u kešu nije. Većina zamalja je već uvela ograničenja i limite šta se može uraditi i platiti sa kešom. Eh sada, ako se baviš nekim nelegalnim aktivostima tipa namještanja utakmica ili valjanja gudre onda ti treba nelegalan keš da bi takve stvari platio. Pametni ljudi će preplaćivati igrače, varijantisati sa menadžerima, davati šakom i kapom raskide ugovora igračima i na taj način izvlačiti legalan keš za nelegalne aktivnosti u banana državama gdje se takve stvari ne provjeravaju i gdje nisu sumnjive.
Znam da je ovo nemoguće dešavanje za Tana koji nikada nije spomenut kao neko ko namješta utakmice, nit bih bio dovoljno bezobrazan da bih tako nešto insinuirao #samokažem

u potpisu, onaj koji objašnjava zabrinutom navijaču. Ako te još nešto zanima, slobodno pitaj, stojim na raspolaganju i otvaram širom zatvorene oči