Šta misliš kada se poredi Amerika i Bosna?
Poprilično sam siguran da je ovo što mi ovdje trpimo mačiji kašalj. (ne kažem da se ne bi snašli tamo)
Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88
Sta? Nisam skonto pitanje halali, preformulisi, kafu tek pijem na putu na posao, sto starim vise mi treba da se razbudim
Zasto mislis da su uslovi rada u Bosni maciji kasalj u odnosu na americko trziste?
Gdje više radi prosječan čovjek, sati, intenzitet.alemsa je napisao/la: ↑22 avg 2023, 14:07
Sta? Nisam skonto pitanje halali, preformulisi, kafu tek pijem na putu na posao, sto starim vise mi treba da se razbudimVlada kur.cobija svugdje, vecina stvari sto ima veze s njima je dobro za izbejgavat. A u Bosni je cesce da neko radi za njih, neko to i preferira jer mu je sigurica, dok kad ode na zapad obicno radi kod privatnika, pa rinta. A i onaj u Bosni sto radi za pravitnika rinta, kite ce otic na dzumu pa se ne vratit na posao. Zato je stvoren taj mit
Neki subjektivni dojam. Iako je to stvarno stvar individualnosti i teško je kvantificirati. Ne mislim na uslove, nego ono, koliko se radi.RacioEmocionalan je napisao/la: ↑22 avg 2023, 14:08
Zasto mislis da su uslovi rada u Bosni maciji kasalj u odnosu na americko trziste?
Zavisno sta radi jebga ako je u fabrici rinta, ja sam gledao da nemam radnog vremena, da mogu uzet slobodno kad hocu, otic kuci kad hocu, a i da se vratim u BiH isto bi tako gledo (jedino kad bi moro), ne volim da gledam na sat "eh jos sat vremena", preferiram da mi je vrijeme neprijatelj odnosno da ga je malo. A da su hardworkeri jesu ali to je vise generacija koja je rodjena u BiH. Ovi sto su rodjeni ovdje vec slabo. Sjecam se kad sam tek doso pa je bila firma gdje su se nasi zaposljavali ono bila tabla ispred na 10 jezika "teazimo radnu snagu", nakon 6 mjeseci samo ostavili "trazimo radnu snagu" na Bosanskom. Ako je 10 paleta bila norma, Bosnjo je 20 odradioASD je napisao/la: ↑22 avg 2023, 14:17Gdje više radi prosječan čovjek, sati, intenzitet.alemsa je napisao/la: ↑22 avg 2023, 14:07
Sta? Nisam skonto pitanje halali, preformulisi, kafu tek pijem na putu na posao, sto starim vise mi treba da se razbudimVlada kur.cobija svugdje, vecina stvari sto ima veze s njima je dobro za izbejgavat. A u Bosni je cesce da neko radi za njih, neko to i preferira jer mu je sigurica, dok kad ode na zapad obicno radi kod privatnika, pa rinta. A i onaj u Bosni sto radi za pravitnika rinta, kite ce otic na dzumu pa se ne vratit na posao. Zato je stvoren taj mit
Neki subjektivni dojam. Iako je to stvarno stvar individualnosti i teško je kvantificirati. Ne mislim na uslove, nego ono, koliko se radi.RacioEmocionalan je napisao/la: ↑22 avg 2023, 14:08
Znam po Bosni majstore koji ne bi znali živjet da ne rade, ono, ako nije kod klijenta, u garaži mu je lampica upaljena u 11-12 navece.
Ja što znam ljude koji su otišli u Ameriku su stvarno hard-workeri, mada se mora priznati da su isti to bili i po Bosni.
Ovo ti sve zavisi od posla.
Pa dobro ako si government employee ili u skoli. Columbus day recimo sve radi (osim vladinih) i djeca ne idu u skolu. Dok Memorial day ne radi niko (ogromna vecina). Tako da memorial day smatram neradnim danom jer vecina ne radi, dok Columbus vecina radi.
Mi radimo u firmi, nije drzavna firma. Vecinom korporacije ako radis full time imas preko 10.
Pa dobro izuzetci, kako god slazes se da vecina naroda radi za Columbus day a vecina ne radi za Memorial. Of the people, by the people, for the peoplesoko je napisao/la: ↑22 avg 2023, 17:12Mi radimo u firmi, nije drzavna firma. Vecinom korporacije ako radis full time imas preko 10.
Majku im yebem u pickuMaroonBjelave je napisao/la: ↑22 avg 2023, 17:20Genocidni brabonjci
https://www.klix.ba/vijesti/crna-hronik ... /230822142
Nakon ovog izbora ministra finansija iz snsd-a, dolazimo do zaključka da će federacija BiH vraćati dugove rs-a
Prvi put u historiji države, mi iz Federacije nemamo niti ravnatelja uprave za indirektno oprezivanje niti ministra finansija.
Dodik im nešto mora dati , definitivno . On je za pare spreman sve da uradi . Šta misliš , šta ide u našu korist ?