Jusuf Nurkić

Moderatori/ce: nerminh74,KK_Bosna,CashMan

nerkolfc
Kontakt:

Re: Jusuf Nurkić

Post Postao/la nerkolfc » 02 avg 2023, 11:01

Sveti je napisao/la:
02 avg 2023, 10:46
nerkolfc je napisao/la:
02 avg 2023, 10:40
Jest kad bi djeca razmisljala sa 3 godine kao da imaju 18. Oni samo emociijama razmisljaju u toj dobi. On ne shvata tvoje razloge.
Tu te cekam. Znaci ti zelis da dijete od tri godine da krojis da se ponasa po nekim tvojim standardima, a ne zelis da mu dopustis da bude dijete. Koji su to razlozi koji su toliko bitni da bi sopstvenom dijetu utjerao strah u kosti da ih vise ne cini?

Moj sin ima dvije godine, nikada nisam niti bih ikad povisio ton na njega a kamoli ga udario. Zivahan je, radoznao, radi dosta stvari po svom, sto su sve odlike djeteta njegove dobi. Zasto bih ga strasio necim ako mi obori porculansku vaznu, obori tanjir sa hranom ili sta vec, pogotovo jer se te stvari mogu desiti i odraslim osobama, a garantujem da bi vecina ovih trozubih manijaka koji tuku svoju djecu kada to urade da ih "nauce" nekom odraslom gostu rekli da je sve okej, yebes tanjir ili sta vec.
Ti navodis trivijalne stvari za koje niko neb udario dijete. I jos su te godine kad jedva I prica a kamoli da zna sta je uradio.

Dijete roditelj odgaja na onome sto smatra da je ispravno, pa necu pustiti da drugi njega uce sta je dobro a sta loše. Mogli bi ljudi odmah kcerkama otvarati only fans da imaju kad napune 18.

Ti mi izgledas kao gost koji dovede dijete, njegovo dijete polupa 4 čaše u gostima, razvali 7 igračaka a ti se samo smijes I kazes ma neka ga on je mali.

Sveti
Kontakt:

Post Postao/la Sveti » 02 avg 2023, 11:02

samoposmatram je napisao/la:
02 avg 2023, 11:00
Sveti je napisao/la:
nerkolfc je napisao/la:
Jest kad bi djeca razmisljala sa 3 godine kao da imaju 18. Oni samo emociijama razmisljaju u toj dobi. On ne shvata tvoje razloge.
Tu te cekam. Znaci ti zelis da dijete od tri godine da krojis da se ponasa po nekim tvojim standardima, a ne zelis da mu dopustis da bude dijete. Koji su to razlozi koji su toliko bitni da bi sopstvenom dijetu utjerao strah u kosti da ih vise ne cini?

Moj sin ima dvije godine, nikada nisam niti bih ikad povisio ton na njega a kamoli ga udario. Zivahan je, radoznao, radi dosta stvari po svom, sto su sve odlike djeteta njegove dobi. Zasto bih ga strasio necim ako mi obori porculansku vaznu, obori tanjir sa hranom ili sta vec, pogotovo jer se te stvari mogu desiti i odraslim osobama, a garantujem da bi vecina ovih trozubih manijaka koji tuku svoju djecu kada to urade da ih "nauce" nekom odraslom gostu rekli da je sve okej, yebes tanjir ili sta vec.
Nasilje je zadnja moguca sankcija kako drzave tako i pojedinca. Ima puno roditelja koji svoju dijecu nikad nisu udarila, ali jeste ih tukla ulica, policija, droga i alkohol. Nasilje je sastavni prirodni dio covjeka. Ako mislis da ces proci citav zivot bez nasilja pa makar i verbalnog grdno se varas. Nasilje se desi, treba znati premostiti to bez posljedica poznati kao ptsd. Mnogo puto sam se sukobio, ali jos stojim uspravljen bez trunka osjecaja zrtve.
Ja ne znam je li ja, ili mi mozda hebrejski pricamo pa napises neki komentar koji nema veze s diskusijom. Sta zelis reci, da iz milosrdja tucem dijete da bih ga pripremio za zivot, sta?
naprijed rejal

AshburtonG
Kontakt:

Post Postao/la AshburtonG » 02 avg 2023, 11:05

Joj i ti si druze kontradiktoran u svakom postu. Pa ako je dijete zivahno i radoznalo, je li ga trebas pustit da hoda sam po balkonu? Normalno da roditelj mora vaspitavat dijete, a ne da dijete vaspitava samo sebe i radi sta hoce. Normalno da ce roditelj djetetu prenijet granice koje su prihvatljive, jer dijete u tom dobu nije svjesno nicega, a kamoli rizika i posljedica istih. Upravo tim pedagoskim pristupom kojeg spominjes djetetu u podsvijest objasnjavanjem rizika dajes osjecaj za strah. Ne mozes imat svijest o posljedicama bez straha. Dopustis mu da bude dijete, pa da se malo igra po skoli i unistava inventar, jer je eto radoznao? How yes no.
To uglavnom rezultira djetetom koje se slabo integrira i ima ulogu zlostavljaca u drustvu. Onda kad dobijes samarcinu od tog istog djeteta sa 18 godina, mislim da bi prije izabrao da si ti njega naucio ko je koga napravio.

Pedagosko vaspitanje nije nedostatak autoriteta nad sopstvenim djetetom.
Zadnja izmjena: AshburtonG, dana/u 02 avg 2023, 11:06, ukupno mijenjano 1 put.

Sveti
Kontakt:

Post Postao/la Sveti » 02 avg 2023, 11:06

nerkolfc je napisao/la:
02 avg 2023, 11:01
Sveti je napisao/la:
nerkolfc je napisao/la:

Ti navodis trivijalne stvari za koje niko neb udario dijete. I jos su te godine kad jedva I prica a kamoli da zna sta je uradio.

Dijete roditelj odgaja na onome sto smatra da je ispravno, pa necu pustiti da drugi njega uce sta je dobro a sta loše. Mogli bi ljudi odmah kcerkama otvarati only fans da imaju kad napune 18.

Ti mi izgledas kao gost koji dovede dijete, njegovo dijete polupa 4 čaše u gostima, razvali 7 igračaka a ti se samo smijes I kazes ma neka ga on je mali.
E vidis ocekivao sam od tebe tako plitak odgovor, i nisam ostao razocaran. Ne, necu pustit da porazbija case, vec cu hodati za njim i uzimati mu iz ruke stvari koje bi mogao da razbije, ali ga necu istuci za to, sto vjerovatno opcija za kojom bi ti posegao.

Ali ne cudi me, ti se vodis hiljadu i po godina starim spisima u kojim stoji da zenu ako nije poslusna treba tuci.
naprijed rejal

Sport90
Kontakt:

Post Postao/la Sport90 » 02 avg 2023, 11:08

Sveti je napisao/la:
02 avg 2023, 10:36
nerkolfc je napisao/la:
02 avg 2023, 10:26
Sveti je napisao/la:
02 avg 2023, 10:21

Znaci nemoguce je odgojiti dijete bez da ga strasis, ponizavas i fizicki kaznjavas?
Naravno da je moguce, samo nemoguce ga odgojiti ako on nema strah od nicega. Mora bar imati strah da nece dobiti sta zeli, ici gdje zeli ili bilo kakav oblik straha od kazne. A njima je sve to veliko.
Zasto bi imao strah od toga? Zasto ne bi pokusao kao pedagog da mu objasnis da sve sto radi ima odredjene posljedice i da treba da prihvati odgovornost za ono sto cini?
Sport90 je napisao/la:
02 avg 2023, 10:35
nerkolfc je napisao/la:
02 avg 2023, 10:26

Naravno da je moguce, samo nemoguce ga odgojiti ako on nema strah od nicega. Mora bar imati strah da nece dobiti sta zeli, ici gdje zeli ili bilo kakav oblik straha od kazne. A njima je sve to veliko.
pa upravo je ta metoda koja se na zapadu primjenjuje u odgoju djece. roditelji su doslijedni u kaznjavanju i u donosenju odluka. ako je kazna oduzimanje mobitela 3 dana djete ne vidi mobitel 3 dana, nema popustanja nakon 2 sata i da djete kaze izvini i poljubi mamu kad je zgrijesilo. zna se red i pravila, ako je rucak u 16h rucak je u 16 djete mora sjediti za stolom ako nece jesti, a ako ne jede nece nista dobiti do vecere i sl. i rezultat je da su djeca u toj dobi do tinejdzerskih godina jako poslusna, odgojena i kulturna i sve se rijesva bez vike i galame. E sad sto oni u svojim glavama smatraju da djete od 20 godina treba biti spremno da zivi samo i da se skine sa roditeljske sise a nasi bi drzali djecu do smrti to je druga stvar.
Kakva glupost.
Pa sta je glupost. Upravo potvrdjujem ono sto ti branis. Djete uradi nesto lose - objasnis djetetu da to sto je uradio je lose, da za lose postoje poslijedice i dijete za poslijedicu dobije oduzimanje npr omiljene igracke na 2 dana i ono nakon 3-4 kazne pocinje da shvata da je poslijedica za njegovo lose ponasanje i pocinje da se ispravlja u onome sto je pogrijesio. a jako je bitno djetetu objasniti za koji postupak snosi poslijedicu. Ne znam da li imas djece - ja imam 2. Sa privim nisam imao nikakvih problema kao da je odraslo bilo - dobvoljno je bilo reci to nije uredu i djete bi poslusalo, a drugo dijete je bilo totalna suprotnost, tvrdoglavo, samovoljno nista nije palilo - dok nam djeciji doktor nije rekao da u kaznjavanju se mora biti doslijedan i da dijetetu treba uvijek polahko nakon sto se smiri objasniti zasto je kaznjen - i naravno djeca i odrastaju i mudraju ali to dijete sa 3 godine i sa 4 je nebo i zemlja - apsolutno nikavih problema vise nemamo. i naravno kazna nikad nije udaranje i sibanje - to je najveca glupost. sa djecom je potrebno samo mnogo mnogo razgovarati i vrijeme posvetiti kvalitetno.

Sveti
Kontakt:

Post Postao/la Sveti » 02 avg 2023, 11:10

@sport90 zaboravio sam da boldiram, nije se odnosilo na cijeli post vec na dio gdje stoji ovo za rucak. Vecina svaba koje poznajem su jako liberalni i uopste ne postavljaju striktna pravila. Mada bespotrebno je generalizovati na osnovu uzorka ljudi koje licno poznajemo.
naprijed rejal

Sveti
Kontakt:

Post Postao/la Sveti » 02 avg 2023, 11:12

AshburtonG je napisao/la:
02 avg 2023, 11:05
Joj i ti si druze kontradiktoran u svakom postu. Pa ako je dijete zivahno i radoznalo, je li ga trebas pustit da hoda sam po balkonu? Normalno da roditelj mora vaspitavat dijete, a ne da dijete vaspitava samo sebe i radi sta hoce. Normalno da ce roditelj djetetu prenijet granice koje su prihvatljive, jer dijete u tom dobu nije svjesno nicega, a kamoli rizika i posljedica istih. Upravo tim pedagoskim pristupom kojeg spominjes djetetu u podsvijest objasnjavanjem rizika dajes osjecaj za strah. Ne mozes imat svijest o posljedicama bez straha. Dopustis mu da bude dijete, pa da se malo igra po skoli i unistava inventar, jer je eto radoznao? How yes no.
To uglavnom rezultira djetetom koje se slabo integrira i ima ulogu zlostavljaca u drustvu. Onda kad dobijes samarcinu od tog istog djeteta sa 18 godina, mislim da bi prije izabrao da si ti njega naucio ko je koga napravio.

Pa prije ce ti opalit samarcinu dijete koje si zlostavljao cio zivot i ucio ga da se samarima rjesava svaki problem :rol:
naprijed rejal

nerkolfc
Kontakt:

Post Postao/la nerkolfc » 02 avg 2023, 11:12

Sveti je napisao/la:
02 avg 2023, 11:06
nerkolfc je napisao/la:
02 avg 2023, 11:01
Sveti je napisao/la:

E vidis ocekivao sam od tebe tako plitak odgovor, i nisam ostao razocaran. Ne, necu pustit da porazbija case, vec cu hodati za njim i uzimati mu iz ruke stvari koje bi mogao da razbije, ali ga necu istuci za to, sto vjerovatno opcija za kojom bi ti posegao.

Ali ne cudi me, ti se vodis hiljadu i po godina starim spisima u kojim stoji da zenu ako nije poslusna treba tuci.
Bolje onda sjedi kod kuce, nemoj nigdje ni ici. Normalno da nisam mislio na nasilje, nego galamu.

Gledao sam primjere gdje su tako odgojena djeca udarala drugu djecu a njihovi roditelji samo govorila ma neka ga on je dijete, svi su bili krivi samo ne njegovo perfektno odgojeno dijete.

Necu se spustati na tvoj nivo odgovaranja I vrijeđanja. Sretno, da ti ispadne najbolje na svijetu.

AshburtonG
Kontakt:

Post Postao/la AshburtonG » 02 avg 2023, 11:14

Sveti je napisao/la:
02 avg 2023, 11:12

Pa prije ce ti opalit samarcinu dijete koje si zlostavljao cio zivot i ucio ga da se samarima rjesava svaki problem :rol:
Ko je pomenuo samare? Govorim o nebulozi o nedostatku potrebe straha kod djece, jer upravo njim izbjegavas bilo kakvo koristenje fizicke sile.
Zasto si tako plitak u svakoj diskusiji? Nije batina jedini instrument kojem mozes dijete naucit necemu.

Bundesliga
Kontakt:

Post Postao/la Bundesliga » 02 avg 2023, 11:17

Odoste vi daleko. Ja ne znam ko je ovdje podržavao nasilje ili rekao da je u redu da neko nekog tuče. Pričalo se o odnosu oca i sina. @Sveti, ja mislim da ti niko ne govori kako trebaš tući dijete već da ga trebaš odgajati. Ponekad povisiti ton na dijete ukoliko je nešto loše uradilo nije pogrešna stvar već je odgoj. Na taj način ga učiš šta može a šta ne može raditi. Nije dijete odrastao čovjek pa da mu možeš uvijek objasniti fino stvari. Ti si djetetu otac a ne drugar iz klupe, ti si autoritet. Za to postoji kažnjavanje i nedopuštanje stvari kao npr zabrana izlaska, mobitel itd.
I am not yet born; O hear me.
Let not the bloodsucking bat or the rat or the stoat or the
club-footed ghoul come near me.

nerkolfc
Kontakt:

Post Postao/la nerkolfc » 02 avg 2023, 11:26

90% djece se boji bilo kakvog sirupa, lijeka, vaccine ili bilo cega, ne mozes ti njega natjerati Haj sine molim te da se na glavu okrenes.

babino
Kontakt:

Post Postao/la babino » 02 avg 2023, 11:28

kako ces uopste i ulaziti u raspravu sa nekim kao taj @sveti, za njega si u startu glup i zaostao jer se vodis hiljadu i po godina starim spisima:-)

Bundesliga
Kontakt:

Post Postao/la Bundesliga » 02 avg 2023, 11:34

I onda se čudimo kad se lik zaleti sa BMW-om i pokosi cure. Gdje neće kad se djecu ovako "odgaja" danas gdje im se sve živo pušta. Ne dao Bog da se povisi ton na mog mezimca. Mislite da pomažete djeci što im ugađate i pravite sve živo na volju. Ne pomažete, već ćete napraviti idiote od njih kad odrastu.

Sveti
Kontakt:

Post Postao/la Sveti » 02 avg 2023, 11:38

02 avg 2023, 11:14
Sveti je napisao/la:

Ko je pomenuo samare? Govorim o nebulozi o nedostatku potrebe straha kod djece, jer upravo njim izbjegavas bilo kakvo koristenje fizicke sile.
Zasto si tako plitak u svakoj diskusiji? Nije batina jedini instrument kojem mozes dijete naucit necemu.
Pa ti si rekao da ce ti dijete koje si odgajao na nacin bez da mu utjerujes strah u kosti sa 18 godina opalit samar, a ja ti kazem da ce ti prije dijete koje si samarao i plasio cio zivot prijeteci mu nekom silom opalit samar jer si ga ti tako naucio.

Medjutim ti si padobranac koji cita ono sto mu odgovara pa onda ko i na svakoj temi uletis sa tim pasivno agresivnim pisanjem bez da i znas o cemu pricas. Ja svom djetetu objasnjavam posljedice onoga sto radi, ako oboris, razbije se, posjec ces se, i niko to nije sporio, mi pricamo o strahu ili strahopostovanju kojim se svaki drugi debil danas dici kojeg postize tako sto djetetu prijeti udaranjem ako nesto skrivi.

Ali kao sto rekoh, nisam siguran da razumijes uopste o cemu pricam
Bundesliga je napisao/la:
02 avg 2023, 11:34
I onda se čudimo kad se lik zaleti sa BMW-om i pokosi cure. Gdje neće kad se djecu ovako "odgaja" danas gdje im se sve živo pušta. Ne dao Bog da se povisi ton na mog mezimca. Mislite da pomažete djeci što im ugađate i pravite sve živo na volju. Ne pomažete, već ćete napraviti idiote od njih kad odrastu.
:facepalm:
naprijed rejal

Bundesliga
Kontakt:

Post Postao/la Bundesliga » 02 avg 2023, 11:44

Šta se facepalmaš? Jel ti kontaš da djetetu od 5-10 godina ne možeš uvijek na finjaka objašnjavati. Ne pričaš sa odraslom osobom, ništa samo ti i dalje budi bff sa djetetom pa ćemo vidjeti dokle će te to dovesti :thumbup:

Sveti
Kontakt:

Post Postao/la Sveti » 02 avg 2023, 11:48

02 avg 2023, 11:44
Šta se facepalmaš? Jel ti kontaš da djetetu od 5-10 godina ne možeš uvijek na finjaka objašnjavati. Ne pričaš sa odraslom osobom, ništa samo ti i dalje budi bff sa djetetom pa ćemo vidjeti dokle će te to dovesti :thumbup:
Skoro neko napisa kako ne voli zapad jer zele da kontrolisu kako odgajas svoje dijete, uzmu ti ga ako ga tuces, psihicki zlostavljas. A onda procitam tvoj komentar i uvidim paradoks te izjave, jer ce te u bosni napast ako ga ne tuces i ne zlostavljas, jer bi eto, nekad mogao da se zabije u dvije djevojke mercedesom :)

kakvo razmisljanje sunce ti yebem zarko :rol:
naprijed rejal

nerkolfc
Kontakt:

Post Postao/la nerkolfc » 02 avg 2023, 11:53

Sveti je napisao/la:
02 avg 2023, 11:48
Skoro neko napisa kako ne voli zapad jer zele da kontrolisu kako odgajas svoje dijete, uzmu ti ga ako ga tuces, psihicki zlostavljas. A onda procitam tvoj komentar i uvidim paradoks te izjave, jer ce te u bosni napast ako ga ne tuces i ne zlostavljas, jer bi eto, nekad mogao da se zabije u dvije djevojke mercedesom :)

Mislim da su tvoje sposobnosti rezonovanja drugih komentara na jako niskom nivou, nažalost.

Apsolutno nisam mislio na to sto ne dopustaju da ih tučeš nego na to da to ga uzmu iz ruku kad ima 2 ili 3 godine I onda ga odgajaju u svojim institucijama, tvoje je samo da ga hraniš I oblačiš, ako nećeš ni to, ne moraš ima ko hoće.

Za nekog ko druge smatra da im je okolina ili tradicija isprala mozak, pravo mi je čudo kako ne vidiš da je zapad isto to uradio tebi.
Zadnja izmjena: nerkolfc, dana/u 02 avg 2023, 11:54, ukupno mijenjano 1 put.

AshburtonG
Kontakt:

Post Postao/la AshburtonG » 02 avg 2023, 11:54

Sveti je napisao/la:
02 avg 2023, 11:38
Sveti je napisao/la:

Pa ti si rekao da ce ti dijete koje si odgajao na nacin bez da mu utjerujes strah u kosti sa 18 godina opalit samar, a ja ti kazem da ce ti prije dijete koje si samarao i plasio cio zivot prijeteci mu nekom silom opalit samar jer si ga ti tako naucio.

Medjutim ti si padobranac koji cita ono sto mu odgovara pa onda ko i na svakoj temi uletis sa tim pasivno agresivnim pisanjem bez da i znas o cemu pricas. Ja svom djetetu objasnjavam posljedice onoga sto radi, ako oboris, razbije se, posjec ces se, i niko to nije sporio, mi pricamo o strahu ili strahopostovanju kojim se svaki drugi debil danas dici kojeg postize tako sto djetetu prijeti udaranjem ako nesto skrivi.

Prije da ti ne razumijes sta ti se ovdje prica, a to je da tvoj mlohavi stav nije pedagosko vaspitavanje, nego nedostatak autoriteta nad sopstvenim djetetom. Niko ne govori da dijete trebas udarat, jer tvoj potkapacitirani mozak poznaje samo extreme, pa smatras svakog autoriteta nasilnikom. Pedagog je osoba koja ima autoritet, a po tvom pisanju se da primijetiti da imas problem sa uspostavljanjem istog i upravo ti to vecina ljudi ovdje govori, a ne da dijete udaras od batina. :damn:

I mani me se tog jadnog pokusaja spinovanja i stavljanja rijeci u usta. Ako nesto ne razumijes, procitaj par puta. Nije sramota.

Bundesliga
Kontakt:

Post Postao/la Bundesliga » 02 avg 2023, 11:57

A
Sveti je napisao/la:
02 avg 2023, 11:48

A gdje sam ja to napisao da trebaš tući i zlostavljati dijete? Ajde nađi mi negdje u postovima da vidimo. Znači odmah u startu lažeš i pišeš potpune nebuloze. Ti odgajaš dijete kao da ti je prijatelj s kojim igraš fudbala na rekreaciji. Ne ide to tako. Ti misliš da ako neko povisi ton na dijete, on je odmah neandertalac a ti si toliko sofisticiran. Nije, već se to zove odgoj i razlikovanje dobrog i lošeg. Ti misliš da djetetu od 5 godina možeš objasniti zašto ne može dobiti neku igračku fino svaki put. Ništa, samo naprijed i misli da si ti najpametniji a svi ostali glupi.

Sveti
Kontakt:

Post Postao/la Sveti » 02 avg 2023, 12:13

02 avg 2023, 11:54
Sveti je napisao/la:
02 avg 2023, 11:38

Prije da ti ne razumijes sta ti se ovdje prica, a to je da tvoj mlohavi stav nije pedagosko vaspitavanje, nego nedostatak autoriteta nad sopstvenim djetetom. Niko ne govori da dijete trebas udarat, jer tvoj potkapacitirani mozak poznaje samo extreme, pa smatras svakog autoriteta nasilnikom. Pedagog je osoba koja ima autoritet, a po tvom pisanju se da primijetiti da imas problem sa uspostavljanjem istog i upravo ti to vecina ljudi ovdje govori, a ne da dijete udaras od batina. :damn:

I mani me se tog jadnog pokusaja spinovanja i stavljanja rijeci u usta. Ako nesto ne razumijes, procitaj par puta. Nije sramota.
Zasto mislis da imam problem? :rol:

Vecina je razvodnila pricu kako smo krenuli u diskusiju, prvo je bilo nurkica otac tukao, pa se sad sjetio da prica o tome jer ga je zena nagovorila (i kako ja ovog vehabiju da poslije ove recenice shvatam ozbiljno :rol:) pa smo dosli do toga da ne treba djecu tuci ali treba prijetiti i dizati ton da bi te se dijete plasilo (odnosno da bi imao autoritet nad njim, sto je opet usputni naziv za odnos kojim zelis nesto sam sebi da dokazes ili tvojim prijateljima, trozubim seljacinama koje takodje lijece frustracije nad sopstvenom djecom)

De se odlucite koju stranu podrzavate pa da nastavimo diskusiju :rol:
naprijed rejal

Odgovori

Natrag na “Košarkaška reprezentacija BiH”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 16 gostiju.