Chat - bez politike i ratnih prica

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

Judd
Kontakt:

Re: Chat - bez ratnih i političkih tema

Post Postao/la Judd » 29 feb 2024, 22:22

:rol: :rol:
Ceri mi se u facu a ja njega pitam!

Licniznanstvenik
Kontakt:

Post Postao/la Licniznanstvenik » 29 feb 2024, 22:32

Teya Dora :tokralju:
zar i ti sine Ivane!?

Pensioner26
Kontakt:

Post Postao/la Pensioner26 » 29 feb 2024, 22:42

Sretan Dan nezavisnosti jednoj jedinoj :bih: :bih: :bih:

H8Z7
Kontakt:

Post Postao/la H8Z7 » 29 feb 2024, 22:53

Hoće li ikad naši naučiti kako se zastava ispravno postavlja? :facepalm:
Ne reci mi hvala to ne tražim od tebe, srce na terenu dovoljno je za mene

L'otavo re di Roma F.T.
@Devedesetka najjači forumaš od postojanja foruma!

numanumaye22
Kontakt:

Post Postao/la numanumaye22 » 29 feb 2024, 23:04

Judd je napisao/la:
29 feb 2024, 22:22

Jedan od najmocnijih na balkanu :bih:

GIBRA
Kontakt:

Post Postao/la GIBRA » 29 feb 2024, 23:10

deantinho je napisao/la:
29 feb 2024, 13:21
Pošto ste se dotakli Zvornika i Loznice i uslova života,a naročito cijena...

Kao neko ko živi u Zvorniku, vjerovatno subjektivno, treba biti realan pa reći da je i prije rata Zvornik bio maltene jedini industrijski centar u toj regiji. Značajniji tada i od Bijeljine. I sigurno značajni nego tada Loznica. Šabac je već druga dimenzija.

Zbog specifičnog geo položaja, Zvornik je oduvijek bio da kažemo za domaće prilike jak industrijski centar.
Međutim, već pomenuti geo položaj ima niz manjkavosti koje su ga nesumnjivo koštale i koštaće razvoja. Ne može se širiti. To Loznica, a pogotovu Bijeljina mogu i zato su danas, objektivno, ozbiljniji centri sa većim uplivom kapitala. Iako bih rekao da je više bogatih u Zvorniku, nego u LO.

I Zvornik je za sve te
gradiće, izuzmu li se Tuzla i Bijeljina, ozbiljan grad... Mislim na Kalesiju, Sapnu, Živinice, Banoviće... odnosno Bratunac, Srebrenicu, Vlasenicu, Miliće... To je naročito za taj Mali Zvornik koji ste pominjali i koji je slijepo crijevo. Nešto poput Breze u FBIh...

Ipak, možda dolaze bolji dani. Završava se brza cesta Šabac - Loznica do same granice. A evo neki dan je prezentovan projekat brze ceste Bijeljina - Sokolac. Zvornik je dio rute... To bi moglo uticati na neke infrastrukturne ozbiljne zahvate. Kinezi su u priči.

Tako da u cijeloj toj komparaciji, porediti Mali Zvornik sa bilo čime je nepotrebno i nema smisla...

Ono što je meni lično žao je da uopšte nije iskorišten potencijal Zvorničkog jezera, odnosno tvrđave. Od toga bi u Švajcarskoj napravili milione nagodišnjem nivou. Da ne pominjem rimske kamenolome i pećinu u Ceru... ali...
Što li Bože dragi? :hmmmmm:

Sretan dan nezavisnosti 🇧🇦
SCUDETTI 38X 🏆
COPPA ITALIA 15X🏆
SUPER CUP 9X🏆

FK ŽELJEZNIČAR 💙

"No Mikey,no no Mikey,that was so no right "

SUPER MAX 🧡

allegri OUT

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 29 feb 2024, 23:12

Judd je napisao/la:
29 feb 2024, 22:22

Babo coj'k

Najjace je kad kaze da ne zna ni koliko fakulteta ima :rol:

Licniznanstvenik
Kontakt:

Post Postao/la Licniznanstvenik » 29 feb 2024, 23:16

ne znam za vas ali ono što se događa u hrvatskom nogometu me podsjeća na ono u CG prije četiri godine, možda se ništa neće promjeniti, a možda se tamo revolucija zahuktava
inače sretan dan nezavisnosti! :bih:
zar i ti sine Ivane!?

Surreal
Kontakt:

Post Postao/la Surreal » 29 feb 2024, 23:36

kakav seksipil :beba: :beba: :beba: :beba: :beba:
La birra con gli amici vale più di tutto quello che possiedo.

🧡❤️AS Roma ❤️🧡
❤️🤍 FK Sarajevo ❤️🤍
❤️🖤 Ripcity ❤️🖤

U prošlosti sam velike probleme uspešno rešavao bekstvom, ali kuda pobeći od sebe?
Smrt je ništa. Smrt ne boli. Uživaj - to je smisao.

numanumaye22
Kontakt:

Post Postao/la numanumaye22 » 01 mar 2024, 01:18

Koja je ovo legenda. :tokralju: :salut:

Zaniolo
Kontakt:

Post Postao/la Zaniolo » 01 mar 2024, 02:10

boli nas kuurrrraacccc

harden
Kontakt:

Post Postao/la harden » 01 mar 2024, 02:50

" moj Isak i bla bla pitanje kako može bit njegovo dijete ona crnoj gori on engleskoj dva mijeseca nije bila snjim da rodi 2 mijeseca ranije možda grešim reko sam mu de ti proveri DNK "

Asteriks
Kontakt:

Post Postao/la Asteriks » 01 mar 2024, 08:47

Municija kalibra 155 mm je standardna zapadna municija, dok je minobacačka municija 120 mm standardna i za Istok i za Zapad“, pojašnjava Zečević. Tvornica Pretis sada proizvodi 50.000 do 70.000 komada artiljerijskih projektila godišnje. „Ali uz bolju organizaciju, veća finansijska ulaganja u opremu od 30 miliona do 50 miliona eura, i uključivanje dodatnih kapaciteta koji se već nalaze u BiH, možda bi taj broj mogao biti i 100.000 komada godišnje“, kaže sagovornik DW-a.
Namjenska industrija BiH, u međuvremenu, ruši rekorde. Vrijednost izvoza u 2023. godini premašila je 241 milion maraka. Najviše oružja i municije BiH je izvezla u Sjedinjene Američke Države, ukupne vrijednosti od oko 68,4 miliona maraka. Među značajnijim državama uvoznicama bosanskohercegovačkog oružja i vojne opreme su Bugarska, Irak, Turska, Saudijska Arabija, Malezija, ali i susjedi – Srbija, Hrvatska i Crna Gora.
Jačati namjensku industriju te proizvodne kapacitete, pogotov za artiljerijsku i minobacačku municiju. Vidimo da brzo zavlada nestašica npr. u EU, pa i neki veliki igrači poput Rheinmetalla žele značajno povećati proizvodnju artiljerijskih granata.

Sretan Dan nezavisnosti. :bih:
Without a moral compass, the human mind will justify anything.

RollMan
Kontakt:

Post Postao/la RollMan » 01 mar 2024, 09:28

Svaki bošnjački grad bi trebao imati po milion granata
“You are never really playing an opponent. You are playing yourself, your own highest standards, and when you reach your limits, that is real joy.” Arthur Ashe
https://i.postimg.cc/ZKTJMnmW/Screenshot-4.png

H8Z7
Kontakt:

Post Postao/la H8Z7 » 01 mar 2024, 10:54

RollMan je napisao/la:
01 mar 2024, 09:28
Svaki bošnjački grad bi trebao imati po milion granata
Šta će ti? Možda koji dron ili avion da se kupi bolje bi bilo. :hmmmmm:

L'otavo re di Roma F.T.

Asteriks
Kontakt:

Post Postao/la Asteriks » 01 mar 2024, 11:02

Čuj šta će ti...

Zapadni saveznici primjer kupuju granate koje će slati Ukrajini, a trebala bi uskoro dobiti pošiljku od 500k kalibra 150mm te oko 300k kalibra 122mm.

Vlada veeelika nestašica, pa tako njemački Rheinmetall do 2025. trebao bi povećati proizvodne kapacitete na 700k komada godišnje.

Dronovi, avioni su svakako potrebni, neophodni i dobro upotrebljeni donose prevagu, ali treba nešto razorno, učinkovito i da košta tek par hiljada po komadu, a ne desetine, milione i više plus da se lako proizvodi te nadoknađuje.

Rat je nevjerovatan trošak. Da bi se odbranio ili napadao moraš u određenim danima ispaliti i preko 10 000 ovih granata.

Arvid
Kontakt:

Post Postao/la Arvid » 01 mar 2024, 11:15

Sve dok je shishe biće i bruda, a dok je i bruda ja se ne plašim, kakva granata Ajle mi ne može na masu ništa...
I found freedom. Losing all hope was freedom.

H8Z7
Kontakt:

Post Postao/la H8Z7 » 01 mar 2024, 11:18

Asteriks je napisao/la:
01 mar 2024, 11:02
Čuj šta će ti...

Zapadni saveznici primjer kupuju granate koje će slati Ukrajini, a trebala bi uskoro dobiti pošiljku od 500k kalibra 150mm te oko 300k kalibra 122mm.

Vlada veeelika nestašica, pa tako njemački Rheinmetall do 2025. trebao bi povećati proizvodne kapacitete na 700k komada godišnje.

Dronovi, avioni su svakako potrebni, neophodni i dobro upotrebljeni donose prevagu, ali treba nešto razorno, učinkovito i da košta tek par hiljada po komadu, a ne desetine, milione i više plus da se lako proizvodi te nadoknađuje.

Rat je nevjerovatan trošak. Da bi se odbranio ili napadao moraš u određenim danima ispaliti i preko 10 000 ovih granata.
Znam da su granate itekako potrebne, međutim dokle ćemo živjeti u nadi da će srce odbraniti kućni prag?
Uzimam za primjer Azerbajdžan i Armeniju, i slučaj Armena kako su se ponadali da će opet uspjeti.
Povrh svega ne vidim da su mladi nešto posebno zainteresirani da brane i ratuju počevši od mene. Dajem ti primjer mog oca koji je čitav rat bio u sastavu ARBiH, skupio 40 godina radnog staža još je onkološki pacijent i svejedno ne može ići u penziju jer nema godine starosti :rol:
Da ne bude zabune ovo je samo jedna od razloga zbog koji ne ni išao u rat, a vjeruj mi da je lista veća nego lista razloga zbog kojih bi išao.
Poštujem sve one koji bi išli i koji žive u duhu patriotizma pa makar on bio na današnji praznik i 25.11.
Zadnja izmjena: H8Z7, dana/u 02 mar 2024, 01:22, ukupno mijenjano 1 put.

L'otavo re di Roma F.T.

Asteriks
Kontakt:

Post Postao/la Asteriks » 01 mar 2024, 11:28

Sveto oružje pada u vodu ako nema hrabrosti.

Samo pišem da je artiljerija temelj pored svih naprednih oružja.

Evo ti primjer, kupimo od Amera 10ak polovnih F16 borbenih aviona, sve za nekih cca 200 miliona dolara. Nov se krece msm oko 60 miliona, opet zavisno od opreme itd.

Onda troškovi obuke pilota, održavanja, nadogradnja i šta sve ne. Neprijatelj ih par obori i ti si već zaglavio u ćorsokak.

Čak i dronovi, čija je cijena milion/dva su i dalje skupi, ali svakako neophodni i koriste se taktički. Dok granate koristiš kao potporu, da bi zaustavio, napredovao, itd.

Moj stari je bio u logoru par mjeseci jer nije želio ratovati na strani HVO-a. Prvo ih patili na Dretelju, pa Korčuli, onda Istri, a imao je sreće da su ih nakon pregovra prebacili u Švabiju.

Dostojanstvo i patriotizam nemaju cijenu, a pokazatelj su i budućim generacijama kako je neko imao petlju stati protiv neprijatelja. Istorija će pričati kako o 300 Spartanaca tako i golobradim Bošnjacima, šehidima, a ne o kukavicama koje bi prodali i rođenu mater.

Nekad sam baš na ovoj temi pisao kako je u slučaju rata bolje i otić, ali sad definitivno msm drugačije. Nije život 500 godina, a moralna načela te svako pravo počev od osnovnih ljudskih, nalažu da se braniš u slučaju nepravde.
Zadnja izmjena: Asteriks, dana/u 01 mar 2024, 11:55, ukupno mijenjano 3 puta.

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: Burberry46, jasmin10 i 7 gostiju.