stara prica
Životna priča Kenana Hasagića
Kenan Hasagić spada u red najboljih mladih golmana u Bosni i Hercegovini, stručnjaci će kazati najveći poslijeratni talenat među stativama.
Čudo iz Kaknja otkriveno je još sa nepunih 15 godina. Tadašnji trener specijalista u Rudaru Ziro Mujagić u tajnosti je brusio dragulj, koji će kasnije predstaviti Bosni, ali i Evropi.
Za prvi tim je debitovao rano, već sa 16 godina i odmah čvrsto zgrabio dres sa brojem jedan. Ubrzo je zaigrao i za juniorsku reprezentaciju, koja je 1999. godine zamalo otišla na Evropsko prvenstvo, nakon dvije šok utakmice baraža sa Portugalom. Sjajna generacija Mešić, Škoro, Mahmutović, Zilić, Iftić...
Ubrzo je Kakanj postao premali za Hasagića, pa odlazi u austrijski Styaer, a odatle u redove turskog prvoligaša Altaya. Igrao je zajedno sa Senadom Brkićem i, sada već bivšim aktuelnim bh. Reprezentativcem, Emirom Spahićem. U Turskoj se baš i nije snašao, mada je branio veoma dobro, poslodavci su odlučili raskinuti ugovor, pa se Hasagić vratio u BiH. Ali, ne u Kakanj, već u visočku Bosnu.
Te 2002. godine Željezničar je kuburio sa vratarima. Adnan Gušo je nakon svađe sa Amarom Osimom, napustio Grbavicu, a Miroslav Kružik nikad nije bio čuvar mreže za evropske utakmice, iako se nesumnjivo radilo o solidnom klupskom golmanu. Mlađi Osim se dosjetio i iz Visokog doveo Hasagića. Kakanjac je nekoliko dana proveo na probi, a u međuvremenu se javio Reno Sinovčić vanjski saradnik NK Zadar ponudivši mu ugovor. Kako ga ne bi izgubili, u Želji su brzo postigli dogovor i Hasagić je stavio potpis na dvogodišnji ugovor.
Vatreno krštenje u plavom dresu Hasagić će imati u okviru drugog pretkola Champions league – Željezničar je savladao Lillestrom u Oslu, a mladi je golman bio, uz jedinog strijelca Almira Gredića, igrač utakmice.
Lilestrom je bio prekretnica u njegovoj karijeri, nakon te utakmice sve opet pokrenulo, Kružik je skinut s gola, a kasnije je definitivno napustio nogomet i zaplovio političkim vodama.
Plavi voz je tih godina rušio sve pred sobom, a Hasagić je iz utakmice u utakmicu branio sve bolje, pa je vremenom i zaintrigirao selektora reprezentacije Blaža Sliškovića. Debio je imao u Welsu protiv domaće selekcije na Milenium stadionu u Cardifu kada je bilo 2:2.
Nekako u to vrijeme, kako Hasagić kaže po nagovoru Amara Osima, Kemala Alispahića i Ese Ibrahimovića, potpisuje ugovor o zastupanju sa Vahidom Vakom Avdićem. Radi se o bivšem nogometašu Sarajeva iz kraja sedamdesetih i početka osamdesetih godina. Avdić posjeduje licencu čuvene trenerske škole Centro Tecnico di Coverciano in Firenze, a diplomirao je i na Fakultetu sporta i tjelesnog odgoja u Sarajevu kao viši sportski trener – smjer nogomet.
Prvu konkretnu ponudu poslao je belgijski Brugge. Iz Željezničara nikad nisu objavili koliko je finansijski iznosila ponuda, nagađalo se oko 400.000 eura samo na ime obeštećenja. Mladi coach Amar Osim bio je tvrdoglav, tražio je 700.000, što će kasnije postati svota koja se provlačila kroz cijelu priču o neostvarenim Hasagićevim transferima.
Posao je propao, ali to se nije negativno odrazilo na Hasagićevu formu. Branio je odlično, na nekim utakmicama djelovao je na golu poput hobotnice. Ubrzo stiže i druga ponuda – javlja se Austria Memphis iz Beča. Nekada ponajbolji austrijski klub, nudi Željezničaru pola miliona eura. Njemački trener Christoph Daum želi po svaku cijenu bosanskog golmana. Da, to je isti onaj Daum koji je otjeran iz njemačkog nogometa jer su mu našli da se drogirao. Preko noći je nestao iz Bayer Leverkusena, a propao je već gotov prelazak na mjesto selektora Njemačke.
Osim i tada igra ključnu ulogu – jer je u međuvremenu postao glavni menadžer kluba nakon pritiska navijača na tadašnjeg predsjednika Sabahudina Žuju – i odbija ponudu Austrijanaca.
Amar je, kasnije će priznati, želio da klub na Hasagiću profitira i da otvori, na neki način, novu epohu u transferima bh. nogometaša. Naime, igrači iz Premijer lige išli su za sitne novce - skoro nikad iznad 150.000 eura.
Javlja se i zagrebački Dinamo, dopredsjednik modrih Zdravko Mamić želi ga po svaku cijenu, ali kad čuje cifru, lakonski zaključuje nije vrijedan. Sarajevski menadžer Nedžad Ibrahimpašić stiže s konkretnom ponudom njemačkog Hamburg SV-a, ali i taj posao propada.
Odlazak Osima u pauzi prvenstva u London, gdje je proveo 10 dana kao gost Arsene Wengera, zaintrigirao je i čuvene topnike. Arsenalovi skauti su reagovali ekspresno: u prvoj narednoj utakmici reprezentacije sa Rumunijom u Craiovi, emisari iz Londona su gledali Hasagića. Ipak, od posla nije bilo ništa - gol koji je primio s preko 30 metara bio je dovoljan, da se Arsenal ohladi.
Potvrda da je Hasagić itekako zaintrigirao velike evropske klubove, stigla je veoma brzo. Na pripremama Željezničara za novu sezonu 2003/04 u Vitkovićima kod Goražda, prostrujala je informacija da se Hasagić priprema za put u Istanbul. U pitanju je Fenerbahce. Naime, onaj Nijemac Christoph Daum iz priče o Austriji, sad je preuzeo vrtna svjetiljke iz Istanbula. Priča poprima smjesu nekorektnosti kad se uzme u obzir da se iz transfera želi isključiti Vako Avdić. Hasagića, naime, u Istanbul vodi menadžer iz Dalmacije - Mate Josipović.
Sve je čudnije kad se zna da je Osim namjestio Hasagića Avdiću. Reprezentativni golman napušta pripreme i sa sarajevskog aerodroma polijeće u Istanbul.
Amar Osim zadovoljno trlja ruke; transfer je skoro pa zgotovljen. Skoro! Javlja se sijaset menadžera koji zovu u Istanbul i predstavljaju se kao Hasagićevi agenti. Vako Avdić, golmanom istinski menadžer, zove Dauma, direktora Fenera, čovjeku je očito jasno da se posao želi završiti bez njega. Zove Osima, a on mu drsko odgovara:
Kao da ti moraš znati gdje je Hasagić i za koga će potpisati.
Suad Karalić je nekadašnji igrač Željezničara i Fenerbahcea, inače kućni prijatelj milijardera i vlasnika slavnog kluba – Aziza Jildrima. Karalić ima mjenjačnice širom Turske, a poznat je i kao zastupnik igrača. Njegov najveći transfer je prelazak Elvira Baljića iz Burse u Fenerbahce i kasnije u Real Madrid, koji je radio zajedno sa Bekimom Dinom Pašalićem. Odmah je rekao za novine u BiH:
Upamtite što sam rekao, Hasagić neće potpisati za Fener. Nema šansi. Razlog? E, to neću kazati. Što se mene tiče, želim mu sve najbolje, ne želim se miješati, ali neke stvari nisu čiste.
Situacija sa Hasagićem se zakomplikovala. Mediji su javili da je blizu potpisa, navodno je bio prošao i ljekarski pregled, ali ono glavno, paraf na ugovor, nije uslijedilo. Hasagić se vratio u Sarajevo. Malo nakon toga, Željo i Hasagić postižu načelan dogovor da će golman potpisati novi ugovor, a plavi se obavezuju da će mu na ime starih obaveza, pride isplatiti 90.000 KM.
Željina utakmica protiv Heartsa u Kupu UEFA u Edinburghu bila je interesantna menadžeru Celtica Martinu O' Nealu koji je bio oduševljen onim što je talentovani vratar pokazao u duelu u kojem su plavi primili dva gola, a mogli su najmanje deset. Do konačnog dogovora u trokutu Celtic-Željezničar-Hasagić nije došlo, navodno ponovo zbog visine obeštećenja.
Ponovo se Hasagić našao u žiži javnosti kad se na jednoj utakmici pojavio poznati hrvatski menadžer Ljubo Barin. Kadgod se pojave afere u vezi sumnjivih transfera u francuskim klubovima devedesetih godina, glavna zvijezda je bio upravo Barin, koji je imao posla s francuskim pravosuđem zbog afera u Bordeauxu, Marseilleu i Paris SG - u. U novije vrijeme, Barin, inače svjetski priznati nogometni menadžer imao jednu od glavnih uloga u vrlo atraktivnom, oko 11 miliona eura vrijednom transferu Igora Bišćana u Liverpool.
Osim što je menadžer, Barin je i nogometni organizator i posrednik koji se s FIFA-inom licencom služi od 1970. godine i organizirao je širom svijeta 234 službene utakmice pod okriljem UEFA-e i FIFA-e. Ovlasti da se takvim privilegiranim poslom bave, imalo je tada tek devet osoba na svijetu, koje su određivale gdje će se, kada i za koliko novca igrati neka utakmica te koje će sudije dijeliti pravdu. Barin je pravi poliglota - govori pet svjetskih jezika, posjeduje belgijsko državljanstvo.
Ovaj izvrsni menadžer je svojevremeno, na Poljud doveo čuveni Cosmos s Peleom, Beckenbauerom i Carlosom Albertom, kada je prodato 51.500 ulaznica, što je apsolutni rekord. Jedna od mrlja na Barinovoj karijeri je to što je u zatvoru proveo pet mjeseci i 12 dana. Posljedica je toga čak sedam operacija kojima je bio podvrgnut. Barin je svojevremeno govorio:
U opsluživanju brojnih klubova duže sam bio vezan s ponajboljima iz Francuske. Tako me put odveo do Bordeauxa, koji nije želio biti samo ragbijaška nego i nogometna prijestolnica. Uz moju su se pomoć digli visoko, što se nikako nije svidjelo Marseillesu, označnom kao lijevom opcijom Francuske u zamahu, a kojeg je počeo opsluživati politički i komercijalni manipulator Bernard Tapie. U njegovu sam mrežu i ja upao i pritom se našao na udaru, jer Bordeaux nije pristao na bilo kakav kompromis u sportskom pogledu.
Barina je predsjednik Franjo Tuđman zamolio da u vrijeme rata, 1993. godine, dovede neku veliku nogometnu ekipu u Hrvatsku kako bi se i tim detaljem svratila svjetska pažnja na tamošnja zbivanja.
Na Grbavici je Ljubo Barin gledao Hasagića u meču protiv Modriče, a nekoliko dana nakon toga i u gostujućem susretu protiv Glasinca na Sokocu. Uslijedio je golmanom odlazak na Ostrvo. Barin i Avdić su pokušali transfer odraditi u tajnosti, ali nisu uspjeli.
Kako je došlo do toga da se Hasagić nađe na Anfildu? Tadašnji Liverpoolov menadžer Gerard Houllier i Barin su kumovi, pa je hrvatski zastupnik imao otvorena vrata u redovima Redsa.
Kada je sve trebalo biti sređeno, Hasagić se na jednom od treninga povrijedio. 'Propao' mu je skočni zglob i brzo se vratio u Sarajevo. U međuvremenu, predsjednik Željezničara Faruk Telibećirević optužio je Hasagića da je 'otišao, a da se nikome nije javio'.
Razgovarao sam sa Telibećirevićem prije polaska. Kada smo se vratili, pitao sam ga zašto je digao frku kad zna gdje smo, a on je rekao da nije imao pojma. Nisam mogao vjerovati pričao je kasnije Vako Avdić.
Bez obzira na Hasagićevu povredu, Liverpool ga je, priča Avdić, želio angažovati. Konkurencija na golu bila je prilično tanka: Jirji Dudek je bio u slaboj formi, a mladi engleski reprezentativac Chris Circland se povrijedio.
Nudili su 100.000 eura kapare samo da Hasagić stane na gol. Bilo je to onda kada Keno nije htio da produži ugovor s klubom, pa je treneru Odoviću, koji je u međuvremenu naslijedio Osima, naređeno da ne brani. Predsjednik Želje Telibećirević nije želio da stavi Hasagića na gol. Stalno je ponavljao kako klub želi cijelih 700.000 eura. A, mogao ih je imati samo da je pokazao bar malo tolerancije. Ovako, cijela stvar je propala prisjeća se Avdić.
Hasagić je mečeve gledao s tribina, trener Odović uprkos velikoj želji, nije smio staviti najboljeg golmana lige u sastav. Takav stav predsjedništva kluba, udaljio je Hasagića i od reprezentacije. Više nije dobivao pozive na okupljanja, Slišković je trebao vratara u formi, onog koji brani.
Spasilac stiže u liku Elvira Bolića, kolege iz reprezentacije. Kada su se svi najmanje nadali, Bolić je u Sarajevo doveo predstavnike svog bivšeg kluba Gaziantepa i za nekoliko dana dogovorio prelazak u Tursku.
Iako je sve izgledalo bajno, stvari se ipak nisu odvijale kako bi trebale. Ostao je zakinut Hasagićev stvarni impresario - Vako Avdić. Prema njegovim riječima, Hasagić je otišao u Gaziantep, a da se nije ni javio.
Nisam bio u toku šta se dešava. Odjednom sam u novinama pročitao da je potpisao za Gaziantep. Bio sam van sebe, nisam mogao vjerovati. Imao je važeći ugovor sa mnom, bio sam mu i službeno menadžer, imao sam zakonski pravo na proviziju. Ipak, nisam je dobio. Hasagić mi se nije ni javio, kasnije me nazvao njegov otac i rekao da je on otišao u Tursku. Ovo ovako sigurno neće proći, želim naplatiti ono što sam uložio u Hasagića, a to ću uraditi ako treba i sudskim putem kategoričan je Avdić.
Hasagić je odbio dati izjavu o svojem poslovnom odnosu sa Avdićem, kao i o tome kako se desilo da preko noći pređe u Gaziantep. Vjerovatno, tačka na ovaj transfer u skorije vrijeme, još uvijek neće biti stavljena! Hasagić je, u međuvremenu, odbio da brani za bh. selekciju, a postoji mogućnost da će od ljeta 2007. godine pojačati slavni Bešiktaš.
Moja domovina Republika Bosna i Hercegovina
marsej mali tim
uprava me mrzi ali sam jaci i od njih