Srce kuca i crveno i crno
Dragan Mrđa, mada nije prešao u Partizan, podsetio na igrače koji su igrali za oba večita rivala u najznačanijim sportovima, ispisujući sjajne karijere
DRAGAN Mrđa neće biti novi fudbaler Partizana. Mada se dugo vodila borba, Vojvodina u jedan mah bila maltene popustila, šta god čelnici klubova govorili, srpski reprezentativac je otišao u Francusku. I time je propustio priliku da postane drugi fudbaler u istoriji ove zemlje koji je nosio dres tri naša najveća kluba: prvo Crvene zvezde, potom Vojvodine i na kraju Partizana. Jedino je pre njega to učinio, mada ne i istim redom, Dejan Joksimović.
Interesantno je da su u poslednja dva leta crno-beli krenuli sa idejom da dovode igrače koji su im interesantni, bez obzira na to čije su boje nosili u prošlosti. To nije bio baš tako čest slučaj ranije. Osim Mrđe, Partizan je kontaktirao ovog leta i sa Segundom Kastiljom, a prošlog, dobro je poznato, pravo iz Zvezde na drugu stranu Topčiderskog brda, doduše kao slobodan igrač, stigao je Kleo.
I nije mu smetalo da na prvom derbiju zatrese mrežu crveno-belih. Posle toga su krenule priče kako stranci ne doživljavaju isto rivalstvo između "večitih" kao domaći igrači, te da je njima "dozvoljeno" da tako lako promene dresove, ali događaji iz prošlosti, kao i slučaj sa Mrđom, pokazali su da to nije baš tako redak, mada ni čest, slučaj.
Niti to što je Kleo stranac znači da je sve prošlo bez ikakvih problema. Pretnje na Internetu bile su dovoljne da se strasti uzburkaju, ali na sreću, na tome je ostalo.
- Nije bilo prijatno u početku, međutim, stvarnih problema nisam imao. Dosta je vremena prošlo, posle gola na derbiju mislim da je ta priča arhivirana za sva vremena - kaže Kleo.
Jovan Jezerkić je bio prvi fudbaler koji je u dresu oba kluba postizao golove na derbiju. Na prvom okršaju Partizana i Zvezde čak tri puta je pogodio mrežu crno-belih, a u narednim godinama, kada je promenio stranu Topčiderskog brda, matirao je i crveno-bele.
Dva verovatno najzvučnija prelaska bila su kada je Velibor Vasović jedne sezone zaigrao za Zvezdu, pa se vratio u Partizan, a "bomba" je bila i krajem osamdesetih godina prošlog veka kada je Milko Đurovski obukao dres "parnog valjka". Niko nije verovao da će ljubimac "severa" te 1986. godine da pređe u Humsku, pogotovo ne tadašnji direktor Dragan Džajić. Milkova tvrdoglavost i Džajin kapric iznedrili su senzaciju koja je podelila tadašnju Jugoslaviju.
- Uprava Zvezde nije ozbiljno shvatala moje poruku da ću otići u Partizan. Iz čistog inata što jedino meni za pet godina ugovora nisu dodelili stan, a njega su dobijali svi koji su dolazili na "Marakanu" prešao sam u Humsku. Kad sam potpisao postao sam svestan šta sam uradio - govorio je o tom vremenu Milko.
Tih godina Milko je bio fudbaler i boem i nekako mu je pristajalo da napravi transfer decenije koji je s jedne strane Brda izazvao šok, nevericu i mržnju, a sa druge podozrivu radost.
- "Grobari" su me više poštovali nego što su me voleli, dok mi "delije" nisu oprostile što sam prešao u Humsku, ali su me u duši iskreno volele. Ja sam voleo i poštovao i jedan i drugi dres, dobro sam se zabavljao, igrao rasterećeno i osvajao trofeje - ističe Đurovski.
Interesantna je, recimo, "legenda" da je Perica Ognjenović bio u juniorima Partizana, ali kada je "uhvaćen" kako se na večitom derbiju raduje pogotku Zvezde, nije više bio poželjan kod crno-belih. Nije mu to teško palo, sve im je "naplatio" kada je stasao za prvi tim.
KOŠARKA
Kada je košarka u pitanju, može se slobodno reći da je Crvena zvezda postala skoro filijala Partizana. I to je u nekoliko slučajeva igrač direktno prešao u crno-bele boje. Dejan Tomašević, Ljubomir Vidačić, pa Miloš Vujanić, Luka Bogdanović, Lorens Roberts, a "posredno" i Đuro Ostojić, Aleksandar Gilić, Goran Ćakić, Čedomir Vitkovac, Slavko Vraneš. Ako je suditi po tome kakve su karijere, većina od njih, napravili posle toga, ne verujemo da bi ijedan rekao da je pogrešio.
Pre dve godine neprijatne scene pred nekada svojim navijačima je imao Miloš Vujanić, kada je u dresu Dinama iz Moskve igrao u "Pioniru" protiv Zvezde u ULEB kupu.
- Pljuvanje "delija" me više ne dotiče. Gore je bilo kada sam prešao u Partizan, odigrao sam oko 15 derbija, tako da sam navikao i oguglao na sve to - rekao je Vujanić.
I bivši trener Partizana Duško Vujošević je imao "prebeg", pre dvadesetak godina, kada se našao na klupi Crvene zvezde. A, nije krio prošle sezone da ne može da prežali što je Nemanja Bjelica olako pušten da iz omladinskih kategorija crno-belih lagano ode na Mali Kalemegdan i tamo i pored slabijeg tima crveno-belih, dođe do dresa reprezentacije. Pored njega, prelet je napravio i Bojan Bakić, a ranije i Mirko Kovač, Marko Lekić...
Kao što je one 1998. godine nastala i možda se malo još zadržala tenzija oko Vlada Divca, još više žuči je proliveno oko Milana Gurovića. Popularni "Čiča" je zaigrao 2004. godine u Partizanu, gde se nije dugo zadržao, ali je za kratko vreme postao ljubimac "grobara", koji su mu na meču sa zagrebačkom Cibonom posvetili celu koreografiju. Međutim, zbog slabe forme malo posle toga je dobio otkaz.
Godinu dana kasnije Gurović je obukao dres Crvene zvezde i pokrenuo lavinu, doprineo joj malo i svojim bombastičnim izjavama, da bi se sve završilo neverovatnim salvama uvreda od strane "grobara", pretećim grafitima na ulazu zgrade i onda suzama košarkaša pred "delijama" posle poslednje izgubljene titule pred odlazak.
Ako smo pričali o čudnim propustima uprava i preokretima u fudbalu, onda pored Nemanje Bjelica i kiksa Partizana, valja naglasiti da je legendarni Aleksandar Đorđević kao dečak proglašen u Zvezdi netalentovanim. Neko je morao posle toga da pocepa diplomu trenera.
VATERPOLO
Crvena zvezda u vaterpolu je svetlosnim godinama iza Partizana, ali u godinama kada je osvojila jedine dve titule prvaka države, napravila je "tim snova" u kojem su igrale sve same vedete ove igre. Tada još mladi Vladimir Vujasinović, današnji kapiten crno-belih i doskoro najbolji igrač sveta, nosio je kapicu crveno-belih, dok je najbolji igrač bio legendarni Igor Milanović, sada trener "parnog valjka".
Vedeta Crvene zvezde bio je i Jugoslav Vasović, koji je pokušavao u dva navrata sa Partizanom prethodnih godina da se popne na krov Evrope. Ipak, još jedno od najsvetlijih imena u istoriji srpskog vaterpola, Aleksandar Šapić, imao je put od Zvezde do Partizana i nazad. Iz inata!
- Naš bazen je, iz tehničkih razloga, zatvoren, a cela Zvezdina vaterpolo škola je raspuštena. Ostao je samo prvi tim koji je trenirao i igrao na Tašmajdanu. Tada sam otišao u Partizan kao pionir, a za godinu dana sam prošao kroz sve kategorije i stigao do prvog tima u četrnaestoj godini! Trener je bio Nenad Manojlović. Osvojio smo tada svoj prvi trofej, Kup Jugoslavije u meču protiv Jadrana iz Herceg Novog. Ali, posle toga sam se vratio u Zvezdu iz inata! Zato što sam mislio da u prvom timu Partizana moram da igram više - pričao je kasnije Šapić.
RUKOMET
Promenada na Topčiderskom brdu, kada je rukomet u pitanju, postala je najnormalnija stvar. I ti transferi, verovatno zbog manjka interesovanja za ovaj sport u Beogradu poslednjih godina, ne izazivaju naročitu pažnju.
Posle raspada velike Jugoslavije, kada je Partizan posle dugo godina postao konkurentan za titulu, večite derbije je, između ostalog, krasio bratski okršaj Peruničića, Nenada, koji je bio crveno-beli, i Predraga u crno-belom. Kasnije je Predrag oblačio i dres Zvezde, a onda postao funkcioner, najpre u Humskoj 1, dok je danas u Ljutice Bogdana 1a.
Od poznatijih imena svakako treba izdvojiti Aleksandra Kneževića i Nenada Puljezevića, koji su osvajali medalje sa reprezentacijom, potom poznatog golmana Mihaila Radosavljevića, dok je od današnjih reprezentativaca Vladica Stojanović bio i "delija" i "grobar" tokom karijere u zemlji.
Interesantno je da je porodica rukometnih supertalenata, Nenadić, bila podeljena, pošto je stariji brat Petar dugo igrao u Zvezdi, a mlađi Draško prošao sve mlađe kategorije Partizana. Kada je stasao za prvi tim, dobio je dozvolu da pređe na suprotnu stranu Topčiderskog brda.
Veliki je talenat bio Borko Đorđević, njegov "beg" u Humsku 1 je uzburkao duhove, ali u inostranstvu se nije najbolje snašao. Milan Ćorović je bio kapiten Zvezde, pa se iz pečalbe na kratko vratio u Partizan, a onda opet obukao crveno-belu odoru. Krilo Bojan Tomić se, takođe, "šetao" po Topčideru, a poslednji prelazak ovog tipa napravio je pivot Stojan Radanović...
Bilo je velikih prelazaka iz crveno u crno beli, i obrnuto, dres, i u ostalim sportovima, ali oni su izazivali mnogo manje pažnje javnosti...
VASOVIĆ I IGRAO I TRENIRAO
Pokojni Velibor Vasović ostaće upamćen ne samo kao istaknuti igrač Partizana i Zvezde i prvi koji je dva puta prelazio sa obe strane Brda, već i kao čovek koji je i trenirao oba kluba. Na klupi crno-belih bio je dve sezone po završetku karijere 1971. godine, dok je crveno-bele vodio u periodu od 1986. do 1988. godine.
A, Vasović je do 1963. bio u Partizanu, zatim na godinu dana prešao u Zvezdu, da bi se vratio u Humsku i 1966. kao kapiten predvodio crno-bele u finalu Kupa šampiona protiv Reala.
LAZETIĆ SAMO SPEKULACIJA
Pre nekoliko nedelja odjeknula je kao bomba vest da bivši kapiten Crvene zvezde Nikola Lazetić pregovara sa Partizanom. Brzo su obe strane demantovale ove spekulacije, s tim da niko nije negirao da su kontakti postojali. S obzirom na to kakav su rat ne samo na terenu vodili večiti minule sezone nisu postojale šanse da se to i dogodi.
JOKSIMOVIĆ
Dejan Joksimović je pored Vasovića i Jezerkića treći fudbaler koji je išao u oba smera na Topčiderskom brdu. Danas istaknuti FIFA menadžer, prvo je u sezoni 1987-1988. igrao u Zvezdi, prešao zatim u Vojvodinu, a godinu dana kasnije u Partizan. Tu se kratko zadržao, pa se opet vratio na "Marakanu" u sezoni 1990-1991.
MOKA I PRAJA
Svojevremeno, jedan od najboljih košarkaških tandema sveta bili su Zoran Slavnić i Dražen Dalipagić. Virtuozni plejmejker i neprevaziđeni strelac igrali su za oba tima, ali je Moka sedeo i na klupi večitih rivala.
NIKO KAO VLADE DIVAC
Svakako najveća "bomba" košarkaških transfera na dve strane Topčiderskog brda desila se u jesen 1998. godine kada je dres Crvene zvezde na dve evroligaške utakmice poneo Vlade Divac. Današnji predsednik Olimpijskog komiteta Srbije zbog "lok-auta" nije mogao da igra u NBA ligi, pa je rešio da za veliku svotu novca (navodno 600.000 maraka) prihvati ponudu crveno-belih.
Deo "grobara" mu to nije nikad oprostio, a drugi deo na prozivke "delija" da je "Vlade Divac jedan od nas" odgovara da ih je upravo gorostasni centar i finansijski uništio.
Blic