Begonja je napisao/la:Dečko pišeš nebuloze. Navedi mi 3, ustvari ne moraš ni 3, navedi mi jednog teniskog experta koji kaže da je Nadal bolji igrač od Federera. Takvu dalabu u uređenim zemljama bi poslali na psihijatriju par godina. Nadal vodi u međusobnim udelima jer je izbjegao sve moguće susrete na tvrdoj podlozi sa Rogerom čudnim porazima u polufinalima, dok je Roger njemu godišnje 3-4 puta dolazio na šljaku. Wimbledon ne moraš ni spominjati, prva 4 dana Wimbledona su Wimbledon, ostalo je RG. Pogledaj snimke sa početka ovog milenija i uporedi travu sa finalom iz 2008. A onda pronađi na netu podatak koliko je trava 2008. sporija nego 2003. Onda međusobni duel nije mjerilo snage jednog igrača, već kontinuitet guženja svih igrača, Postoji 100 razloga žašto Nadal, Murray i Đoković ne odgovaraju Rogeru i njihove igre su godinama prilagođavane rušenju Rogerove dominacije.
Nadji ti meni gradjevinara koji ce potvrditi da su 'Fahrovi' tornjevi najvece arhitektonsko distignuce u istoriji covjecanstva

. Vjerovatno ima i takvih likova, ali oni su svakako slucajevi za razmatranje. Ne pravim komparaciju izmedju Rozera i tornjeva, to bi vec bilo 'bogohuljenje' (

), samo konstatujem da postoje razliciti ljudi koji svoje misljenje kreiraju iz razlicitih pobuda,.. Neko je umobolan, neko ogranicen, neko subjektivan, neko ispunjen predrasudama,.. Najbolji primjer levata je Mac Vilander. Pa ja samo cekam neku njegovu prognozu da obucem sprinterice i trk u kladionicu da odigram kontru

. Vise je nego ocigledno da lik ima neku vrstu odbojnosti prema Djokovicu, te prednost nad njim daje igracima koji su za klasu losiji igraci od njega. Postoji dugi niz njegovih promasaja koji su pomogli mnogim kladionicarima

.
Dakle, pusti se ubleha i proizvoljnih tumacenja, cesto zasnovanih na unutrasnjim strastima i zeljama,..
Ono sto je neoborivo jeste STATISTIKA. To je jedino mjerodavno. Kako moze Federer biti bolji kada ima izrazito negativan skor!? To je isto da ja tebe prebijem pet puta, ti dobijes sesti duel i onda tvrdis da si me jaci

. Pa to je van svake pameti

. Da je Federer bolji igrac, sigurno nebi im'o skor 8-14. To je neoboriva cinjenica.
Nadal je prvi mec protiv Federera odigr'o u svojoj
osamnaestoj godini na Majami Mastersu (tvrda podloga) i pobjedio ga bez izgubljenog seta. To je bilo u 2004oj (nisam siguran) godini kada je Federer bio u top formi. Slucajno sam gled'o taj mec i nisam se mog'o nacuditi onim sto vidim na terenu. Rozerovi protivnici u to vrijeme su polagali oruzje prije nego bi bitka pocela. Federer je samom svojom pojavom u startu ostvariv'o veliku prednost. Nadal je u tom mecu pokaz'o nevjerovatnu odlucnost, nevidjenu mentalnu i fizicki snagu. Federer je izgled'o neprepoznatljivo, zbunjeno i izgubljeno. Izgled'o je isto ovako kao sto izgleda protiv Djokovica kada mu ovaj pokaze da ga se ne boji i da je krajnje ozbiljan u namjeri da ga pobjedi. Federer se osjeca jako nelagodno kada igrac vraca 'sve zivo' i kada se usudi da ga 'frontalno' napadne. Tada on puca po svim savovima. U tom mecu se vidjelo da ce Nadal biti veliki sampion. Pariz je to uskoro potvrdio.
Vec u 2005 pocinje njegova dominacija na sljaci. Zared'o je dosta meceva bez poraza, osvojio nekoliko turnira. Dolazi Pariz, ponovo pobjedjuje Federera (ne znam u kojoj fazi) i sa 19 godina osvaja prvu GS titulu. Tada je bilo jasno da Nadal nije Safin, Rodik, Hjuit i ostali polu igraci koji su tada bili
'konkurencija
' (navodnici velicine Kilimandzara). Osvojio je GS na svome prvom ucescu i jos kao tinejdzer

. Dos'o je do drugom mjesta kao devetnaestogodisnjak. To nije uradio niko nikada. Te godine je osvojio pregrst titula, isto koliko i Federer koji je tada bio u top formi

.
2006 godinu je poceo pobjedom nad Federerom u Dubajiu. Pobjedjuje Federera na Mastersima u Monte Karlu i Rimu. Oborio je rekord sa uzastopnim pobjedama na sljaci i sve to kao devetnaestogodisnjak. Te godine je osvoji Pariz postavsi prvi teniser koji je pobjedio Federera u jednom GS finalu. Vec tad je pokaz'o da je rodjeni pobjednik, a ne kompleksas kao neki poluigraci. Tom titulom je post'o najmladji igrac (uz Borga) koji je uspjeo odbraniti GS titulu. Te godine je pokaz'o da nije sljaker, te je dos'o do finala Vimbldona gdje je porazen od Federera. Vidjelo se da konstatno napreduje, da momak ima neogranicen prostor za napredak i da ce doci dan kada ce pokoriti Federera u 'njegovom' Vimbldonu. Tu godinu je zavrsio sa omjerom 6-3 protiv Federera, koji je tada bio 'nominalno' najbolji teniser svijeta. Malo li je za jednog dvadestogodisnjaka.
U 2007 se nastavlja dominacija na sljaci, osvajaju se turniri, da bi Federer taj nevjerovatan niz prekin'o pobjedom u finalu Stutgarta. Osveta je stigla vec u finalu GSa u Parizu. Federer ga je opet porazio u finalu Vimblodna, ali je ovaj put Nadal pruzio jos snazniji otpor. Kao sto rekoh, momak je nevidjeno brzo ucio i strahovito napredov'o. Vidjelo se da je rodjen da bude najbolji. Federer je pobjedio u 5 setova, ali je Nadal sljedece godine dos'o da naplati sve dugove. Dos'o je da ga pobjedi na njegovom terenu.
U 2008 je nagovjestio da ce Melburn uskoro biti njegov. Kao i u Vimbldonu, primjetilo se da Nadal strahovito naprediju i na tvrdoj podlozi. Isp'o je od Conge u polufinalu. Te godine je cistio sa terena Federera u nekoliko finala na sljaci. Osvaja ponovo Pariz, ali ovaj put bez izgubljenog seta. Federer je u tom finalu osvojio svega nekoliko gejmova,.. Svi se sjecamo njegovih suza i ocaja, jer je uvidio da ce tesko do sampionske titule protiv fizicki i mentalno dominatnog Nadala, koji vise ne igra defanzivno kao nekada, koji je sada Federera poceo pobjedjvati napadackom igrom. Svi se sjecamo sta se ziblo u Vimbldonu. Nadal je iz godine u godinu konstantno napredov'o, pokaz'o da ima neogranicen prostor za napredak i da nevidjeno brzo uci. Potpuno je nevjerovatno da momak iz godine u godinu igra sve bolje i bolje, sa minimalnim oscilacijama. Kao da je robot, a ne covjek. Poslije Vimbldona je nastavio sa pobjedama i skin'o Federera sa prve pozicije. Osvojio je zlato u Pekingu, sto je Federeru ostao nedosanjani san. Dos'o je do polufinala u Nju Jorku i nagovjestio da se i na tom turniru uskoro moze ocekivati njegova pobjeda. Moram ponoviti, njegovo napredovanje je nevjerovatno. Onda je uslijedila jedna od mnogih povreda koja ga je sprijecila da sa Spanijom osvoji Dejvis kup.
2009 godinu je otvorio titulom u Melburnu. Dos'o je red da Federera pokori na jos jednom 'njegovom' terenu. Svi se sjecamo maratonskom meca sa Verdaskom i prognoze Vilandera da Nadal nece moci hodati u finalu sa Federerom. Svi su ocekivali da ce Federer doci do lagane pobjede, da Nadal fizicki nece moci parirati. U finalu pobjedjuje Federera u jos jednom maratonskom mecu pokazujuci da je neunistiv, da je fizicki i mentalno vise nego dominantan. Onda slijedi povreda i poraz od Soderlinga u Parizu. Ta povreda je bila samo jedna u dugackom nizu, ali ovaj put najteza,.. Al' Nadal je fascinantan igrac, uvijek se uspjesno vrac'o nakon povrede, tako da nije bilo sumnje da ce se opet vratiti.
U 2010 pokazuje da mu ucestale povrede ne mogu nista. Vraca se bolji nego ikada. Vraca Pariz, ovjerava Vimblodon i konacno kompletira GS maestralnom igrom u Nju Jorku. Svakom objektivnom je jasno da je on najbolji teniser svijeta,..
U 2011 ponovo povreda u Melburnu. Nakon te povrede jos se nije uspjeo vratiti u pravu formu, ali nema sumnje da ce je vrlo brzo dostici,... Nema sumnje da ce jos vise napredovati, da ce i u ovoj godini igrati bolje nego u predhodnoj. On sam sebi postavlja nove standarde. Federer mu vise nije prvi konkurent, sada je to Djokica. Vidjet cemo kako ce se odvijati nastavak sezone,...
Statistika je na strani Nadala. Ima znatno vise pobjeda u medjusobnim duelima. Ima vise pobjeda u GS finalima i Masters finalima. Pobjedio ga je u 'njegovim' dvoristima, Federer njega nikada u Parizu. Ima zlato na Olimpijskim igrama, a Federeru je to ost'o nedosanjani san. Ovo su sve neoborive cinjenice.
Ono sto je subjektivno jeste ko je nama drazi i koga vise volimo gledati,... Meni je Federer neuporedivo drazi igrac,.. Volim Rozerov stil igre, eleganciju i prefinjenost koju je unjeo u tenisku igru,... Nema sumnje da je najspektakularniji igrac u istoriji tenisa. Cak mi se svidja i njegov stil oblacenja

. Federer sve radi ljepse, ali Nadal ucinkovitije. To su cinjenice.
Simpatizer sam Mancestera, ali ne mogu tvrditi da je Mancina generacija sa kraja 90tih dominatnija od sadasnje Barsine generacije. Meni se vise svidja Mancin stil igre sa kraja 90tih, vise volim Mancinu dinamicnu i jednostavnu igru od Barsinog bjesmucnog kombinovanja,.. Al' ono sto volim nuzno nije najbolje. Problem pretjerano zaljubljenih je uvijek dovodio do nemogucnosti racionalnog i realnog razmisljanja. Moja mama je najbolja, moja cura najljepsa, moj tim najjaci,... Ja se nikada ne mogu tako opiti i pretjerano idealizovati, mislim da prlicno realno mogu komentarisati ono sto volim. Koliko - toliko. Zakljucak,.. Volim kako igra Federer, ali je Nadal bolji.
Je l' ovo najduzi komentar u istoriji foruma

!?? Ima l' kakva nagrada

!??
Nikad za nista ne krivi druge. Cim si u situaciji da ti sudbina zavisi od drugih, nesto si pogrijesio.