Automobili, motori...

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

Vozim...

Dizel
84
60%
Benzin
30
21%
Plin
4
3%
Hibrid
2
1%
Elektro vozilo
1
1%
ništa ne vozim :(
20
14%

Ukupno glasova: 141

Asteriks
Kontakt:

Re: Automobili, motori...

Post Postao/la Asteriks » 04 jun 2022, 09:32

slika

Cijena litijum karbonata otisla u nebesa kako zbog poremecaja globalnog lanca opskrbe, tako i cinjenice da rastuce trziste elektricnih vozila vrsi pritisak na proizvodjace baterija, koji opet vrse pritisak na dobavljace minerala.

Trenutne rudarske operacije nisu dovoljne da bi se pratile potrebe auto industrije a samim tim cijene elektricnih vozila i pored drzavnih subvencija biti ce itekako paprene. Potraje li ovakvo stanje, tranzicija ce ozbiljno stagnirati.

Uz navedeno valja pomenuti i da infrastruktura, prije svih broj te rasporedjenost javnih punionica ne prati elektrifikaciju. Prosjecna starost voznog parka ce rasti a dalji rast cijena nece zaobici ni SUS polovnjake.
Without a moral compass, the human mind will justify anything.

VelaHavle
Kontakt:

Post Postao/la VelaHavle » 05 jun 2022, 17:50

J e b e mi se.

bombaysaphire
Kontakt:

Post Postao/la bombaysaphire » 05 jun 2022, 18:21

VelaHavle je napisao/la:
05 jun 2022, 17:50
J e b e mi se.
Da nisi fulio temu ?
Naši navijači se sjajno zabavljaju. Maskoti EURO-a pjevaju "glupane, glupane, n****i se k****e", a on ne razumije pa pleše.
Dame i gospodo , najčitaniji sportski portal u državi !!!

VelaHavle
Kontakt:

Post Postao/la VelaHavle » 05 jun 2022, 18:45

bombaysaphire je napisao/la:
05 jun 2022, 18:21
VelaHavle je napisao/la:
05 jun 2022, 17:50
J e b e mi se.
Da nisi fulio temu ?
Fulam samo iz blizine, namjerno :mrgreen:

Papastathopoulos
Kontakt:

Post Postao/la Papastathopoulos » 19 jun 2022, 17:54

Imam problem na Peugeot 308 2010. 1.6hdi 68kw, pa bi bio zahvalan da neko kaze ako je imao slican problem na ovim motorima...

Cim sam ga kupio, istu vecer mi se pri povratku kuci odjednom upali check engine, baci me u safe mode i izgubi snagu, i na displeju izbaci 'anti pollution system faulty"...to mi se upalilo na nekih otprilike 3500 obrtaja...vratim ga tako do kuce i preko noci to nestane i trajalo je to neko vrijeme kad se opet isto pojavi (otprilike jednom mjesecno i to pri visim obrtajima)...na dijagnostici javi gresku P0087 - pritisak goriva slab....ali mi to u pocetku nije toliko smetalo jer se nije stalno palilo a i tek na vecim obrtajima....medjutim, kako je vrijeme odmicalo sve cesce se pocelo paliti i na nizim obrtajima, bukvalno u drugoj brzini na 2000 obrtaja....odvezem majstoru, on to ispita preko dijagnostike, pa malo i u voznji, i kaze najvjerovatnije regulator pritiska goriva stradao...porucim ja regulator, Bosch, zamijeni ga, ja ga provozam, opet isto i plus mi se auto ugasi u voznji a nije nikad do tada...par puta mi se u 10tak dana auto gasilo u voznji, dok nisam zamijenio regulator nikada...slucajnost ili ne, ne znam....odem u drugog majstora, kaze da probamo sa senzorom pritiska goriva....zamijeni ga, dadne kontakt, odma pri kontaktu vidim da mi je bukvalno nestalo par litara goriva (upalila se rezerva a bilo goriva mimo rezerve) i nece da upali...izbaci gresku nesto "napajanje senzora tlaka nije uredu"...on isteka senzor, vrati ga ponovo, upali auto...odemo da provozamo, baca ga on u obrtaje prva druga treca, i do 4500 obrtaja, kad odjednom kaze "izgubio snagu", nema lampice nit ista al izgubio snagu...spoji ga na komp, izbaci gresku P1199, pise nesto kao "tlak rezervnog goriva slab (skoro bez goriva)"....naspemo jos goriva, opet provozamo, opet na bas visokim obrtajima se upali lampica i izgubi snagu, i tad samo javi onu prvu gresku - pritisak goriva slab...i par puta provozamo, stalno isto....al kontam ako ce se to paliti samo na 4000+ obrtaja ne bi mu nista dirao, svakako je moja voznja do 3000 max....i ja jutros u auto, upali se lampica u trecoj na otprilike 2000 obrtaja...pitaju me za filter goriva, mijenjao ga prije cca 8000km, i to MANN....evo narucio sam i kompletnu pumpu visokog pritiska polovnu pa cemo i to probati aBd u utorak...ako to ne bude ne znam vise sta bi...citao sam da i kablovi, tj dzek od senzora zna praviti problem....ako ne bude pumpa stvarno vise ne znam sta bi....pa ako je neko imao slican problem na ovim motorima bio bi mu zahvalan da to podijeli ovdje :)
Ko rano rani, il je pekar il nije normalan

jelle
Kontakt:

Post Postao/la jelle » 20 jun 2022, 08:30

Ne znam ti pomoci , al znam da ti ga je neko uvalio momacki :D

Papastathopoulos
Kontakt:

Post Postao/la Papastathopoulos » 20 jun 2022, 09:55

Ma ovi Peugeot-ovi motori imaju s ovim problema, to im je mana, nedavno mi je drug na 307 66kw imao maltene isti problem, senzor mu rijesio problem...neki dan jedna Fiesta 1.4 TDCI isto...to im je mana...rijesice se aBd i ovo :)

lol89
Kontakt:

Post Postao/la lol89 » 20 jun 2022, 10:00

Ne znam ima li velike razlike, ali ja sa mondenom sam imao isti problem, na kraju se da su dizne otisle plus pumpa visokog pritiska.

Centre forward
Kontakt:

Post Postao/la Centre forward » 20 jun 2022, 10:07

Imam taj PSA/Ford/Volvo/Mazda motor u Focusu, 80 kw dizel.

Jako je osjetljiv na loše gorivo tako da momci samo Petrol i bez brige.

Ulje takođe da se mijenja maximalno svakih 10 000 km,samo najkvalitetnija sintetika i Mann filteri. Ja u Ford sipam liqui moli, jeste da je malo skuplje ali je original iz Njemačke, nije neko smeće.
05.09.1995 ♥

11-0-0 Rekordmeister

Ratzel Hettner Ritter Meyer Waldseemüller CF Gauss

Asteriks
Kontakt:

Post Postao/la Asteriks » 20 jun 2022, 10:25

Papastathopoulos je napisao/la:
19 jun 2022, 17:54
Moze biti da dizna preljeva, moze senzor pritiska na CR-u ili elektroinstalacije kompjutera.

Pumpu visokog pritiska nisi trebao narucivati, mahalski majstori tuku po dzepu tako sto izmjene mnogo, nekad i masu nebitnih dijelova pa sve uredno naplate. Istina postoji metod detaljnog testiranja i eliminacije ali zna se pravi nacin. Ako hoces mogu ti u pp poslati kontakt strucnjaka iz Mostara.

Papastathopoulos
Kontakt:

Post Postao/la Papastathopoulos » 20 jun 2022, 13:36

Uvijek sipam na Energopetrolu, urijetko se desi da negdje drugo naspem igrom slucaja, ali uvijek na Energopetrolu...tek sam jedan servis radio na njemu, kvalitetne dijelove sam stavio, Total 5w30 ulje...
Asteriks je napisao/la:
20 jun 2022, 10:25
Papastathopoulos je napisao/la:
19 jun 2022, 17:54
Moze biti da dizna preljeva, moze senzor pritiska na CR-u ili elektroinstalacije kompjutera.

Pumpu visokog pritiska nisi trebao narucivati, mahalski majstori tuku po dzepu tako sto izmjene mnogo, nekad i masu nebitnih dijelova pa sve uredno naplate. Istina postoji metod detaljnog testiranja i eliminacije ali zna se pravi nacin. Ako hoces mogu ti u pp poslati kontakt strucnjaka iz Mostara.
a vec sam se osigurao s covjekom da je mogu vratiti ako ne bude do nje...jbg, covjek kaze da probamo i s njom i sta cu...ovaj prvi majstor sto sam mu vozio kaze da su dizne uredu, da svaka baca isto goriva, bar mu tako dijagnostika kaze...kontao sam i da vozim u ovlasteni, znam da bi me oderali, al bi volio da to sredim, da se mogu ko covjek zaputiti bilo gdje....

Hajd posalji mi u pp podatke...

JFH9
Kontakt:

Post Postao/la JFH9 » 20 jun 2022, 16:50

Moze preporuka za porodicni auto, od 2015, do 120 hiljada predjenih, radije benzinac, ali moze i dizel.
Cijena cca. 15000e
"Najbolji sinovi Krajine, mi danas pišemo historiju Bosne"

Centre forward
Kontakt:

Post Postao/la Centre forward » 20 jun 2022, 18:11

Petrol a ne Energopetrol :)

Polako, ne zalijeći se. Može i ne daj Bože da bude ozbiljan kvar (dizne, CR sistem) a može biti i nešto banalno. Ne mijenjaj tako olako majstora i ne kupuj odmah te najskuplje stvari. Tek si kupio auto i hočeš da sve perfektno funkcioniše, bio sam u sličnoj situaciji, i razumijem te, ali moderni dizeli su takvi. Moćni, štedljivi, tihi (osnovne odlike pomenutih motora) ali i preosjetljivi.

Moja preporuka, nikako u ovlašteni. Odraće te, a u našim ovlaštenim uglavnom rade dundjeri. Samo kvalitetan i strpljiv majstor koje će tvoje auto gledati kao svoje, a ima takvih.

@Asteriks, da nije slučajno Almir bošista, taj sa tvojih krajeva ? :)
05.09.1995 ♥

11-0-0 Rekordmeister

Ratzel Hettner Ritter Meyer Waldseemüller CF Gauss

R32
Kontakt:

Post Postao/la R32 » 20 jun 2022, 21:55

Energopetrol upravu je čovjek.
Petrol (Slovenački) je među najgorim gorivama u Sloveniji, zašto bi isti prodavali u BiH bolji, kvalitetniji?

Na Energopetrolu - većinski vlasnik Moll, imaš i na njihovim aparatima naljepnice Molla.
Moll inače ima najkvalitetnije gorivuo u Sloveniji i šire.
Mia San Mia

Saurman
Kontakt:

Post Postao/la Saurman » 20 jun 2022, 23:01

Sipam na Energopetrolu godinama i nikad nisam imao problema.
1974---1975---1976---2001---2013---2020

Asteriks
Kontakt:

Post Postao/la Asteriks » 20 jun 2022, 23:24

Centre forward je napisao/la:
20 jun 2022, 18:11
@Asteriks, da nije slučajno Almir bošista, taj sa tvojih krajeva ? :)
Jok, jean Dado je u pitanju. Mehanicar plus zna i oko struje. Kazu prisloni uho na haubu i cuje na kojem cilindru je niska kompresija.🎰
😆

Papastathopoulos
Kontakt:

Post Postao/la Papastathopoulos » 21 jun 2022, 15:47

Samo na Energopetrolu ja sipam, sigurno imaju najkvalitetnije gorivo :)

@Centre forward

Mah brate nije to bas da mi svaka sitnica smeta, ovo je ipak problem da mi se auto gasilo u voznji, da mi gubi snagu pri ubrzanju....to mi je bitno da rijesim aBd, da se smijem zaputiti gdje hocu, bez straha...stigla je pumpa danas pa cemo vidjeti sutra aBd jel do nje....nadam se da jest, da se vise to rijesi :)

Asteriks
Kontakt:

Post Postao/la Asteriks » 25 jun 2022, 11:41

Rezultat nove analize podataka Europske udruge proizvodjaca vozila, pokazuje da se polovina svih punionica za elektricne automobile EU nalazi u dvije drzave - Holandiji i Svabiji.
slika

Neka istrazivanja pokazuju da ce do 2030. u EU biti blizu 60 miliona, u Kini 40 dok u SAD-u oko 20 miliona elektricnih vozila. Za takvo nesto ce trebati nevjerovatno stabila elektricna mreza plus vec sada je vidljivo kako infrastruktura ozbiljno kaska.

Dodamo li na sve i astronomske cijene sirovina potrebnih za izradu baterija jasno kako ce put elektrifikacije autoindustrije biti prilicno dug i mukotrpan.

zenicanin
Kontakt:

Post Postao/la zenicanin » 25 jun 2022, 11:46

Ovo s elektricnim nametanjem je cista glupost. Gledam reportazu SAT-a Srbija, vozili istu turu s 2 Mercedesa do Istre, jedan elektro jedan dizel, ovaj dizel ispao vise ekonomicniji nego elektro sranje. Ako hoces brze punionice moras vise i placati, a gdje tek opet i tu gubitak vremena na duzim stazama.

RiNo
Kontakt:

Post Postao/la RiNo » 25 jun 2022, 21:22

Meni to sa čekanjem da se napuni i ne predstavlja neki problem, svakako pravim duže pauze svakih 300-400km zbog djeteta. Za svakodnevne obaveze sasvim dovoljno je i punjenje kod kuće, ne ide se na put od 1000km svaki dan. Mene jedino što odbija je životni vijek baterije s obzirom da pređem 30-40k godišnje a one navodno drže do 100-160k?

Komšo uzeo Hyundai Konu na leasing, koristi ga do 10k kilometara godišnje i njemu se kao treće auto definitivno se isplati. Država uredno subvencirala većinu troškova, njegova je samo mjesečna rata od stotinjak eura. Pređe nekih 400km sa jednim punjenjem baterije (64kWh). Puni uglavnom kod kuće gdje 1 kWh trenutno košta oko 36 centi. Znači za €1 pređe 17,5km, duplo jeftinije nego kod benzinca, a i od dizela isto 30ak % ekonomičniji
100% sportski i krajnje opušten potpis

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 31 gost.