PL BiH 2011/12

Moderatori/ce: _dreamer_,ribery,insider,Monolog

spielführer_21
Kontakt:

Re: PL BiH 2011/12

Post Postao/la spielführer_21 » 23 dec 2011, 22:12

& & ? 1926 je napisao/la:Kakvi tereni, ne živite u Engleskoj pa da stalno padaju nepogode :roll:
Ljudi, vi ne razumijete neke stvari. U oktobru kad su pale prve kiše, igrači Luksemburga su se žalili kako je teren Bilinog Polja gori nego u luksemburškoj trećoj diviziji. Naši travnjaci nisu sportski tereni već obične livade, koje ne poznaju riječ drenaža. Ja sam apsolutno za skraćenje lige, ali to neće odmah donijeti kvalitetniji nogomet kako neki misle. Na mnogim stvarima se mora ozbiljno raditi...
Omiljena forumašica: http://forum.sportsport.ba/memberlist.php?mode=viewprofile&u=2
Omiljeni muzičar: http://www.youtube.com/watch?v=lbauVj2vLu4

Dule 078
Kontakt:

Post Postao/la Dule 078 » 23 dec 2011, 22:28

Cemu onda taj pretenciozni naziv Premijer Liga?!

Ako ne mozemo naci 10 klubova koji ce ispuniti standarde za kvalitet travnjaka,bankovnu garanciju da ce izdrzati takmicenje,i sve ostalo,onda daj brate da uvodimo amaterizam i da se ne igramo velikih momaka ako smo nesposobni. Pa jel tako?

Ja sam siguran da bi se takvih 10 klubova naslo! Kad bi npa Borac ili Velez vidjeli da ce umjesto njih Premijer ligu zaigrati Orasje,garantujem da bi se naslo 500 000 za novi travnjak!
SVE DOK VRBAS BANJALUKOM TECE,BORAC,BORAC,BORAC ZIVJECE!!!!!!

Bistrik
Kontakt:

Post Postao/la Bistrik » 26 dec 2011, 15:03

od ove teme ima samo priča i ništa konkretno i nema šanse da se liga smanji. u narednoj sezoni če također igrati 16 ekipa i teoretski se može liga smanjiti u sezoni 2013/14, ako se dogovore, medjutim nema šanse da če ovi što odlučuju o tome to uraditi jer je njima bitnije da iz njihvog grada ima premijerligaš nego kvalitet a to je tako nažalost. kad če krenuti naprijed teško je reći ali nevjerujem u skoro da ima išta od toga.

BolanBolan
Kontakt:

Post Postao/la BolanBolan » 29 dec 2011, 13:53

Amar Osim o smanjenju lige:

slika
"...gledam na svaki preživljeni dan svog života kao na neku veliku pobjedu, a poderotine na mojoj duši sve su veće i niko ih ne može zakrpiti."

BICE GUSTO
Kontakt:

Post Postao/la BICE GUSTO » 29 dec 2011, 16:39

Zivim u Austriji.Honorarno radim kao trener u omladinskoj skoli.U Austriji su ljudi vise nego razocarani fudbalom.Na derbi utakmicu, koja ujedno i odlucuje o tituli dodje nesto manje od 8.000 ljudi (Austrija ima oko 8 miliona stanovnika,od toga Bec ima oko 2 miliona),ljudi imaju veoma visoki standard zivota u poredjenju sa Bosnom.Ne odvajaju posljednjih 5 KM kako bi vidjeli voljeni klub.Oni ulazu silnu lovu u Klubove,ali rezultati izostaju (Salzburg,Rapid,Austrija Bec).Mi bi sa trecinom od te love napravili haos u Evropi,ali mi to nemamo.Mi imamo talente ,ali nemamo love da ih zadrzimo,oni imaju love ali nemaju talenata.Nama trebaju promjene u sistemu takmicenja s ti se svi slazemo,ali ako nam Austrija bude uzor...jadna nam majka !
RODJEN U MOSTARU U NAJLJEPSE DOBA,MOSTAR U SRCU VELEZ DO GROBA !

Dule 078
Kontakt:

Post Postao/la Dule 078 » 29 dec 2011, 16:49

znaš li ti koliko je austrija ove i prošle godine imala timova u grupnoj fazi evrokupova?

sedam (i još uvijek nisu svi ispali!)

znaš li koliko je bih imala u svojoj istoriji klubova u grupnoj fazi evrokupova?

nula

o čemu pričamo?

BICE GUSTO
Kontakt:

Post Postao/la BICE GUSTO » 29 dec 2011, 17:02

Dule 078 je napisao/la:znaš li ti koliko je austrija ove i prošle godine imala timova u grupnoj fazi evrokupova?

znaš li koliko je bih imala u svojoj istoriji klubova u grupnoj fazi evrokupova?

nula

o čemu pričamo?
Znas li ti koliki su budzeti njihovih i nasih klubova ? Imas na internetu,pa uporedi.Znas li da 3 kola zaredom nijedan austrijski igrac nije postigao gol,nego stranci !? O cemu onda pricamo ?
RODJEN U MOSTARU U NAJLJEPSE DOBA,MOSTAR U SRCU VELEZ DO GROBA !

voltron30
Kontakt:

Post Postao/la voltron30 » 29 dec 2011, 17:04

Ma liga 10 je plafon za nas. Što reče Amar, četverokružni sistem, 36 kola.. taman. Ne bi bila ovolika pauza, igralo bi se na boljim terenima, više derbija, više utakmica koje nešto znače, nema prolaznika kroz ligu, koji već nakog 7, 8 kola znaju da će ispasti, pa prodaju bodove. To je neminovnost, samo je pitanje vremena kada će se to učiniti. A ako naš Savez to i ne učini, učinit će UEFA sa svojim pooštrenim dijeljenjem licenci za prvoligaše, jednostavno prirodnom selekcijom će otpasti klubovi koji ne mogu pratiti oštre uslove za dobijanje licence.

kimbo
Kontakt:

Post Postao/la kimbo » 29 dec 2011, 17:21

BICE GUSTO je napisao/la:Zivim u Austriji.Honorarno radim kao trener u omladinskoj skoli.U Austriji su ljudi vise nego razocarani fudbalom.Na derbi utakmicu, koja ujedno i odlucuje o tituli dodje nesto manje od 8.000 ljudi (Austrija ima oko 8 miliona stanovnika,od toga Bec ima oko 2 miliona),ljudi imaju veoma visoki standard zivota u poredjenju sa Bosnom.Ne odvajaju posljednjih 5 KM kako bi vidjeli voljeni klub.Oni ulazu silnu lovu u Klubove,ali rezultati izostaju (Salzburg,Rapid,Austrija Bec).Mi bi sa trecinom od te love napravili haos u Evropi,ali mi to nemamo.Mi imamo talente ,ali nemamo love da ih zadrzimo,oni imaju love ali nemaju talenata.Nama trebaju promjene u sistemu takmicenja s ti se svi slazemo,ali ako nam Austrija bude uzor...jadna nam majka !
Super post, bas hvala na ovim detaljima.

10 klubova je prepremalo .. iz jedne krajnosti u drugu bi otisli. Trose energiju na formu umjesto na sadrzaj. Moze se nasa liga ovakva kakva je upakovati kako god zelis al kad otvoris pakovanje isto ..... vidis.
A trebalo bi ici obrnutim redosljedom. Prvo srediti sistem financiranja , omladinske skole , edukacija strucnih trenera i x drugih problema. Dici generalni kvalitet. Tek onda diskutovati broj klubova ,sistem takmicenja itd... Trose energiju na fino kalibriranje lige a neke osnovne stvari kao sto je sportski zivot nasih "profesionala" ,dogovoreni rezultati se minimiziraju. To samoo kao primjer.
To me, Pink Floyd were Aliens from another Galaxy far far away. They were our Brothers who came to Earth to heal us, help us fight to get through wars, greed, crime, corruption, loneliness, heartbreak, to warn us of the path humanity is heading,

Devil
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la Devil » 29 dec 2011, 21:19

BICE GUSTO je napisao/la:Zivim u Austriji.Honorarno radim kao trener u omladinskoj skoli.U Austriji su ljudi vise nego razocarani fudbalom.Na derbi utakmicu, koja ujedno i odlucuje o tituli dodje nesto manje od 8.000 ljudi (Austrija ima oko 8 miliona stanovnika,od toga Bec ima oko 2 miliona),ljudi imaju veoma visoki standard zivota u poredjenju sa Bosnom.Ne odvajaju posljednjih 5 KM kako bi vidjeli voljeni klub.Oni ulazu silnu lovu u Klubove,ali rezultati izostaju (Salzburg,Rapid,Austrija Bec).Mi bi sa trecinom od te love napravili haos u Evropi,ali mi to nemamo.Mi imamo talente ,ali nemamo love da ih zadrzimo,oni imaju love ali nemaju talenata.Nama trebaju promjene u sistemu takmicenja s ti se svi slazemo,ali ako nam Austrija bude uzor...jadna nam majka !
Pa dobro ali opet je lep prosek gledalaca na utakmicama.Gerhard Hanappi je preko 15000 a prima 17000,Generali Arena je na skoro 9000,Sorgen Arena je na 5600 a prima 7600,Trankwalder je na preko 5500 a prima 11000...
Pozdravlja vas Cika Devil. Secajte me se. :)))

vidovitadjemila

Post Postao/la vidovitadjemila » 29 dec 2011, 23:06

BICE GUSTO je napisao/la:
Dule 078 je napisao/la:znaš li ti koliko je austrija ove i prošle godine imala timova u grupnoj fazi evrokupova?

nula

o čemu pričamo?
Znas li ti koliki su budzeti njihovih i nasih klubova ? Imas na internetu,pa uporedi.Znas li da 3 kola zaredom nijedan austrijski igrac nije postigao gol,nego stranci !? O cemu onda pricamo ?
Ma u pravu si jarane sto posto.Austrijanci su novcem i dovodjenjem kvalitetnih igraca napravili kvalitet a ne smanjenjem lige.
Ma mozemo mi ligu smanjiti na 10 timova ali problem je da iz nase lige realno ne mozes sastaviti ni jednu dobru ekipu od jedanaest igraca koja bi bila konkurentna u bilo kojoj ozbiljnoj ligi.To je bolna istina ,sve ostalo je laz.Ja ne znam kako to vise nije jasno.To jest jasno je ,zato nam je i prosjek gledalaca toliki koliki je...
OTKAKO JE STARI TRAVNIK NASTAO,OVAKAV SVJET JOS NIJE RASTAO A MENE DUGO BILO NIJE...

Dule 078
Kontakt:

Post Postao/la Dule 078 » 29 dec 2011, 23:11

i ova diskusija je za mene bila korisna,jer sam se uvijek ljutio na savez sto ne smanji ligu i poveca kvalitet,ali nakon ovih diskusija vidim da nije tu savez nista kriv i da je ljudima liga 16 super!

inace,ligu 16 igra i rusija,koja je tu negdje sa bosnom,i po teritoriju i po budzetima klubova.

ŠB.TRN
Kontakt:

Post Postao/la ŠB.TRN » 30 dec 2011, 00:15

Dule 078 je napisao/la:i ova diskusija je za mene bila korisna,jer sam se uvijek ljutio na savez sto ne smanji ligu i poveca kvalitet,ali nakon ovih diskusija vidim da nije tu savez nista kriv i da je ljudima liga 16 super!

inace,ligu 16 igra i rusija,koja je tu negdje sa bosnom,i po teritoriju i po budzetima klubova.
Slazem se liga 16 je toliko zanimljiva da je ne treba mjenjati.Ljudi traze ulaznice i po nekoliko tjedana unaprijed!!
PS-Ne slazem se da smo po budžetima tu negdje s Rusijom,al po teritoriju jesmo!! :) :D

malta071
Kontakt:

Post Postao/la malta071 » 30 dec 2011, 01:20

kimbo je napisao/la:
Super post, bas hvala na ovim detaljima.

10 klubova je prepremalo .. iz jedne krajnosti u drugu bi otisli. Trose energiju na formu umjesto na sadrzaj. Moze se nasa liga ovakva kakva je upakovati kako god zelis al kad otvoris pakovanje isto ..... vidis.
A trebalo bi ici obrnutim redosljedom. Prvo srediti sistem financiranja , omladinske skole , edukacija strucnih trenera i x drugih problema. Dici generalni kvalitet. Tek onda diskutovati broj klubova ,sistem takmicenja itd... Trose energiju na fino kalibriranje lige a neke osnovne stvari kao sto je sportski zivot nasih "profesionala" ,dogovoreni rezultati se minimiziraju. To samoo kao primjer.
U Austriji, u kojoj fudbal nije ni top 10 najvaznijih sporednih stvari u zivotu je liga 10 napravila rezultate, dobre rezultate.U drzavi u kojoj je to nekad bila jedna od najvaznijih sporednih stvari bi napravila cuda, naravno poslije nekoliko godina.
Da bi dobio ovo sto Kimbo nabraja treba kvalitetna liga, sa kvalitetnim igracima i klubovima sa kojom dolaze navijaci i naravno sponzori koji doprinose jos vecem kvalitetu fudbala u nasoj drzavi.
Eh sad, pojedinci pokusavaju da naprave pomak ali on nije moguc zbog sistema koji mi imamo, tj. (da ne uzimam druge za primjer) boli qrac Zelju sto nema osnovne potrebe da funkcionise kao klub ako bi za duplo ili troduplo manje para mogli obezbjediti opstanak u ligi potplacivanjem sudija nego li ulaganjem u same igrace i struku.Mnogo je promjena potrebno da bi nasa liga dosla na jedan "normalan" nivo i ja vjerujem da bi ovo bila jedna od vaznijih.
Samo je jedan, grijeha je vrijedan.

avlami97
Kontakt:

Post Postao/la avlami97 » 30 dec 2011, 09:54

Svako ko ima klikera u glavi zna da bi smanje Premijer lige na 10 ili 12 klubova donijelo kvalitativan pomak. O tome nema rasprave. Međutim, taj način "rekonstrukcije" takmičenja je pogrešan.

Ukoliko se želi riješiti neki problem, onda se mora uvesti sistem koji će podići kvalitet i to od temelja, odnosno od najnižih rangova takmičenja. Šta ćemo dobiti, ako nam prvi rang takmičenja ima 10, a već drugi 32 kluba u razjedinjenoj ligi (čitaj entitetskim). Opet ne bi znali koji najkvalitetniji klub iz drugog ranga takmičenja ulazi u prvi i upadamo u zamku nekvaliteta. Suštinski se ništa ne mijenja.

Tek onda kada nam bar prva dva ranga takmičenja budu zajednička onda možemo govoriti o napretku BHa fudbala. Dokle god nam drugi rang broji 32 kluba i takmiči se u razjedinjenoj ligi, nema napretka, pa i da prvi rang smanjimo na samo 4, a ne na 10 ili 12 klubova.

Po meni bi za početak bilo idealno po 16 klubova u prvom i drugom rangu, a potom vidjeti mogućnost skraćenja prvog ranga takmičenja.

Kuća se gradi od temelja.
Goethe: "Zabludi korisnoj, uvijek pretpostavljam istinu štetnu. Ako i probudi bol istina nosi i lijek".

sony_91
Kontakt:

Post Postao/la sony_91 » 30 dec 2011, 09:58

avlami97 je napisao/la:Svako ko ima klikera u glavi zna da bi smanje Premijer lige na 10 ili 12 klubova donijelo kvalitativan pomak. O tome nema rasprave. Međutim, taj način "rekonstrukcije" takmičenja je pogrešan.

Ukoliko se želi riješiti neki problem, onda se mora uvesti sistem koji će podići kvalitet i to od temelja, odnosno od najnižih rangova takmičenja. Šta ćemo dobiti, ako nam prvi rang takmičenja ima 10, a već drugi 32 kluba u razjedinjenoj ligi (čitaj entitetskim). Opet ne bi znali koji najkvalitetniji klub iz drugog ranga takmičenja ulazi u prvi i upadamo u zamku nekvaliteta. Suštinski se ništa ne mijenja.

Tek onda kada nam bar prva dva ranga takmičenja budu zajednička onda možemo govoriti o napretku BHa fudbala. Dokle god nam drugi rang broji 32 kluba i takmiči se u razjedinjenoj ligi, nema napretka, pa i da prvi rang smanjimo na samo 4, a ne na 10 ili 12 klubova.

Po meni bi za početak bilo idealno po 16 klubova u prvom i drugom rangu, a potom vidjeti mogućnost skraćenja prvog ranga takmičenja.

Dosta je tu problema, nije to tako lako. Prije svega se moraju reorganizirati Druge lige FBiH i RS. Jer kad bi napravio takvu Prvu ligu a imaš šest Drugih liga onda bi svake sezone iz Prve lige ispadalo 6 klubova, kakva bi to liga bila :D . Dosta je tu problema, i Prva liga, ondnosno drugi stepen takmičenja se ne smije dirati sve dok se ne riješi problem Drugih liga ;)

avlami97
Kontakt:

Post Postao/la avlami97 » 30 dec 2011, 10:40

sony_91 je napisao/la:
avlami97 je napisao/la:Svako ko ima klikera u glavi zna da bi smanje Premijer lige na 10 ili 12 klubova donijelo kvalitativan pomak. O tome nema rasprave. Međutim, taj način "rekonstrukcije" takmičenja je pogrešan.

Dosta je tu problema, nije to tako lako. Prije svega se moraju reorganizirati Druge lige FBiH i RS. Jer kad bi napravio takvu Prvu ligu a imaš šest Drugih liga onda bi svake sezone iz Prve lige ispadalo 6 klubova, kakva bi to liga bila :D . Dosta je tu problema, i Prva liga, ondnosno drugi stepen takmičenja se ne smije dirati sve dok se ne riješi problem Drugih liga ;)
U potpunosti se slažem s tobom, ali rekao sam da se sve mora riješiti od temelja. za tako nešto je potrebna samo dobra volja svih, ali baš svih, a ne samo onih koji žele dobro BHa fudbalu. Nažalost mnogo je onih koji žele da unište ne samo fudbal nego i sopstvenu državu. Mnogi su se za ideale uništavanja sopstvene države borili i sa puškom u ruci, a kada im to nije uspjelo to pokušavaju drugim sredstvima, zaklanjajući se iza naroda, a u stvari sve u svrhu sitnosopstveničkog materijalnog interesa. To je ključ. Zato kažem ko želi dobro BHa fudbalu, odnosno ko želi kvalitetniji fudbal, treba se boriti za ono što je racionalno.

Pa već imamo 48 klubova u prva dva ranga takmičenja, od čega 32 u drugom. Kada bi se reorganiziralo kako treba masa, odnosno 16 klubova bi ostalo za treći rang takmičenja, a onda taj treći rang organizirati prema prirodnim (geografskim) regijama isključivo radi troškova. Sve što je prirodno, valjda je normalno.
Goethe: "Zabludi korisnoj, uvijek pretpostavljam istinu štetnu. Ako i probudi bol istina nosi i lijek".

Dule 078
Kontakt:

Post Postao/la Dule 078 » 30 dec 2011, 10:56

ovi tvoji postovi su politika a ne fudbal.....cuj prelazes da za pocetak ostane liga 16,pa da se onda vidi ima li kakve mogucnosti!...kakve veze imaju entitetske lige sa ovim o cemu mi pisemo covjece!?...ako si toliko zabrinut da li ce taj deseti klub u premijer ligi biti malo nekvalitetniji zato sto dolazi iz prve lige rs,a ne prve lige f bih,to se jako lako rijesi da prvaci tih liga igraju baraz i pobjednik ulazi u premijer ligu!...ali nije tebi to bitno,ti bi ostavio premijer ligu 16,ali bi ukidao prvu ligu republike srpske,to je ono sto tebe interesuje!...sto ne mogu suplje,uh :oops: :oops: ...da si napisao premijer liga sa 10 klubova i zajednicka prva liga sa 16,pa hajde da covjek i povjeruje da ti je na pameti boljitak lige ili povecanje kvalitete....kazes,drugi rang broji 32 ekipe,pa sta ima veze da ih broji 832 ako ce samo jedan ulaziti u PL?

onaj amar je izgleda jedini pametan tamo.

pazzarac
Kontakt:

Post Postao/la pazzarac » 30 dec 2011, 11:13

Ovi sto su protiv se boje ispadanja svog kluba u drugu ligu :lol: ,od ovog procitanog u zadnje 2 stranice ovo je najbolji predlog
FCS je napisao/la:Smanjenjenje lige bi bio najbolji potez za naš fudbal. Najbolja varijanta 12 klubova liga za prvaka i za opstanak. Razlozi za:
- Veći broj utakmica 32, čime bi se smanjila zimska pauza koja je najduža u evropi
- Veći broj kvalitetnih utakmica
- Smanjena mogućnost manipulacije klubova kojima je jedini cilj zlatna sredina a onda trgovina na veliko i malo
- Prvak bi morao sa konkurentima igrati 4 puta, pa neka se onda vidi ko je bolji
- Zanimljivije za medije, navijače, sponzore....

avlami97
Kontakt:

Post Postao/la avlami97 » 30 dec 2011, 11:14

Dule 078 je napisao/la:ovi tvoji postovi su politika a ne fudbal.....cuj prelazes da za pocetak ostane liga 16,pa da se onda vidi ima li kakve mogucnosti!...kakve veze imaju entitetske lige sa ovim o cemu mi pisemo covjece!?...ako si toliko zabrinut da li ce taj deseti klub u premijer ligi biti malo nekvalitetniji zato sto dolazi iz prve lige rs,a ne prve lige f bih,to se jako lako rijesi da prvaci tih liga igraju baraz i pobjednik ulazi u premijer ligu!...ali nije tebi to bitno,ti bi ostavio premijer ligu 16,ali bi ukidao prvu ligu republike srpske,to je ono sto tebe interesuje!...sto ne mogu suplje,uh :oops: :oops: ...da si napisao premijer liga sa 10 klubova i zajednicka prva liga sa 16,pa hajde da covjek i povjeruje da ti je na pameti boljitak lige ili povecanje kvalitete....kazes,drugi rang broji 32 ekipe,pa sta ima veze da ih broji 832 ako ce samo jedan ulaziti u PL?

onaj amar je izgleda jedini pametan tamo.
Evo prihvatam iste sekunde PL sa 10 klubova i zajedničku drugi ranga takmičenja od 16 klubova. Ligu RS i Ligu Federacije ne bih dirao, ako misliš da se na taj način postiže kvalitet. Moje ideje su isključivo sportske, a zalaganje za entitetske, kantonalne, pa čak i opštinske lige su političke ideje. Bar je to jasno. Dva susjedna kluba u teritorijalno velikim opštinama ne mogu igrati međusobno iako su udaljeni 1-2 km jedan od drugog, ali zato moraju preći 40-50 km, da bi igrali sa klubom iz svoje opštine. Banaliziram.

Zaključano

Natrag na “Arhiva”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 1 gost.