TheVerminator je napisao/la:admine, jedini način je da se uvede pravilo, što za košarkaše tako i u ostalim sportovima, da se ograniči broj stranaca u ekipi, kao npr. u ruskoj Premier ligi, gdje je ja mislim dozvoljeno samo 6 stranaca u ekipi, dok su kod Manchester City-ja bila samo 4 engleza u prvih 11, sto je dovelo i do slabljenja engleske reprezentacije.
prema wikipediji, niti jedan bosanac i hercegovac (?!) ne igra za ekipu HKK Široki, a taj klub je kao "bosansko-hercegovački", pa koliko god cijenim njihove uspjehe, toliko su mi i mrski, jer su postignuti sa cijelim rosterom stranaca. prvenstveno, bismo trebali to pravilo uvesti i u rukometnu ligu, zato što danas za hrvatsku igraju npr. Mirko Alilović, Venio Losert, Denis Buntić koji su rođeni u BiH.. Prije njih tu su i Vlado Šola, Mirza Džomba, Pipe Smajlagić itd., da ne nabrajam vise..ne mozemo ocekivati uspjeh kada nam sve najbolje uzimaju Hrvatska, ponekad i Srbija i Slovenija.. kad se to sve sredi onda mozemo ocekivati nesto vise.
Nije fol u ograničavanju u seniorskim ekipama. Čak, to u košarci recimo imamo.
Ako ograničavaš u seniorskim takmičenjima, uvijek ima kontraargument da se slabi liga, zbog slabe lige pada interes za sportom, nema publike, sponzora, onemogućavaš klubovima da koriste sva sredstva da osvoje titulu i time ostvare protok u evropska takmičenja, itd, itd.
Ali omladinske lige su nešto sasvim drugo. U omladinskim ligama nije imperativ u kvaliteti lige, nema publike, nema protoka ka evropskim takmičenjima... Čitava bit postojanja tih liga je u razvoju mladih igrača.
ako imaš klub u omladinskoj ligi BiH u kojem čitavu prvu postavu čine reprezentativci strane države, šta je svrha takve lige i kluba??