Postao/la DonCorleone » 28 maj 2012, 12:32
Po meni je bilo u ovoj utakmici propusta na strani igraca kao i selektora podjednako. Igraci jednostavno svoju formu izgleda nisu spremni sami odrzavati ako nisu u punom trenaznom procesu u svojim klubovima. To nije profesionalizam. O cinjenici da su toliko dugo unaprijed znali da se igra krajem Maja sa Irskom a da potom sami nisu nista ucinili za spremu, za to nije Safet kriv. Nijedan od njih sem Stevanovica, Begovica i Pandze nije bio fizicki spreman i zato je to onako izgledalo. Dzeko je fino napisao da se nemoze biti uspjesan ako se jednom trenira, sta je izostavio je, da sam nije ucinio nista da svoju nespremu poboljsa.
Sto se selektora tice, po meni svaki ozbiljan i uspjesan trener drzi se pri dvije tacke a te su sledece oblika:
1. Svaki igrac treba igrati na poziciji dje je najjaci
2. Nema koristi ako objektivno bolji igrac igra nesvakidasnju poziciju, umjesto igraca koji redovno igra trazenu poziciju radi ponajvise iskustva.
Sto se tice ovog gore navedenog, Safet tu pogrijesi barem na 3-5 pozicija tokom jedne utakmice. To je strasno puno. Takoder bi svaki trener danasnjice trebao znati da dva playmakera nisu potrebna u prvih 11 i da sami sebe na kraju krajeva guse. Misimovic i Pjanic zajedno nisu stvorili vise opasnosti prema protivnickom golu od dodavanja jedno drugom na daljini od 2-3 metra. To je suvise malo, premalo. To je odavno tako i tu Safet grijesi dugo vremena, iznova i iznova. Zar nije pametnije imati pored jednog playmakera jednog brzog igraca koji konstantno vrsi pritisak na protivnicku liniju i tako tjera na njihove greske?
Dalje, mi smo svi skupa previse nekriticna masa. Njemci i kada pobjede, oni vrse danima analize tokom raznih emisija sta je bilo dobro a sta lose. Kod nas je tako da kada pobjedimo, onda je sve uredu, trener je pravi, a kada gubimo, trener treba dobiti otkaz i nista nevalja. Nama jednostavno fali prava konstruktivna kriticna masa.
Dalje, nasi trenizni su smjesni, ako se mi onako pripremamo na jednog protivnika, dje se odigra jedna kratka utakmica medusobno, malo trcanja i razgibanja, a da ne znamo nista o protivniku, da nemamo variabiliteta, flexibilnosti u treningu, strukture, onda mi svakako jako tesko mozemo bilo koga u buducnosti dobiti.
Moje licno misljenje je da je Safet suvise malo izvukao iz ove ekipe. Fali strukture u igri kao i na treningu. Fali igracima motiva, oni se jednostavno moraju bolje motivisati. Fali taktika, plan, smisljena igra, u koju se sigurno ne uklapa da u vezi igraju nekada i 4 spora igraca (Pjanic, Medunjanin, Misimovic, Ibricic), to su velike greske jednog trenera. Alternative selektoru nisu Bog zna sta, ali sve u svemu kada razmislim kako selektor analizira nakon utakmice uzdignutih ramena kroz dvije tri recenice mucanja stanje na terenu kroz 90 minuta, i kada vidim nestrucna i uvijek ista pitanja novinara, onda mi je jasno da ovako ne moze sigurno dalje. Necu sada da usporedim kako to rade daleko uspjesnije ekipe od nas, jer bi se post onda jos vise oduzio, ali sve u svemu je poenta da se trenutno kroz raznorazne greske ne izvlaci ni blizu maksimum od ove ekipe i da mi takav luksuz sebi sigurno ne mozemo dopustiti.
Kirsten Schlewitz: That's a polite way of stating what most fans were thinking, which is that Sušić had more or less lost his mind.