Postao/la bistrikboy » 01 dec 2009, 13:00
"Plavi" ispunili obećanje navijačima
Sa petog mjesta ekipa će na proljeće pokušati stići do Evrope
Ekipa Željezničara pobjedom je počela i završila jesenji dio Premijer lige. Osvajanjem tri boda protiv Leotara u nedjelju, "Plavi" su ispunili obećanje dato navijačima i oprostili su se trijumfom.
Prije početka sezone iz kluba su poručili kako je ambicija da u prvom dijelu ekipa bude među pet prvoplasiranih, a u proljeće da krene u borbu za Evropu.
Zaslužena pobjeda
- Što se tiče utakmice protiv Leotara, zasluženo smo pobijedili, imali smo mnogo više od igre, dosta prilika. Plasirani smo na peto mjesto, sa sedam bodova iza lidera, moglo je biti i bolje, ali mislim da ipak trebamo biti zadovoljni. Na proljeće ćemo vidjeti, nadamo se da ćemo uspjeti - kaže Amar Osim, trener i menadžer Željezničara.
Za razliku od prošlih sezona, liga je mnogo više ujednačena i kvalitetna, šest ekipa se nalazi u vrhu, u razmaku od sedam bodova od prvoplasiranog Širokog (32) do petoplasiranog i šestoplasiranog Željezničara i Zrinjskog (po 25).
- Istina je da su utakmice bolje, normalniji uslovi, vjerovatno je razlog što treneri koji su došli, tu ne mislim na sebe, preferiraju nešto ljepšu igru. Često sam govorio da je nekvalitet ujednačen u našoj ligi, možda i jeste tako, ali pomaci se vide. Pobjeđuje se u gostima, gubi na svom terenu, mi smo najbolji primjer za to - kaže Osim.
Povoljan žrijeb
Trener Želje smatra da je Borac, i pored poraza od Sarajeva, u najboljoj poziciji pred nastavak sezone.
- Bit će neizvjesno, Borac je igrao sedam utakmica kući, a osam na strani, ima bod manje od Širokog, koji ima utakmicu više kući. Sarajevo je igralo deset utakmica u Sarajevu, samo pet van grada, tako da će imati nešto teži posao na proljeće. Mi ćemo igrati osam utakmica na Grbavici, a imamo i gostovanje na Koševu - govori Amar Osim.
Na utakmici protiv Leotara zaigrao je i napadač Damir Rovčanin, koji je propustio cijelu polusezonu zbog povrede.
Bez pauze
Iako je utakmicama 15. kola okončan jesenji dio Premijer lige, fudbaleri Željezničara još uvijek neće na odmor.
- Pauza je preduga, tako da ćemo, najvjerovatnije, još dvije sedmice trenirati, a onda raspustiti igrače. Pripreme ćemo početi oko 15. januara, šest sedmica prije nastavka sezone - kaže Osim.
– Prvo i prvo, sve što ja kažem to je moje i samo moje mišljenje. To što je Vranješ uradio je uvreda za sve iskrene navijače. Za sve ljude koji vole ovu državu- kaže Ibišević na početku intervjua