Kako je jutro pametnije od noci, komentar sam ostavio za danas nakon smirivanja strasti.
Prije svega drago mi je da smo konacno mogli gledati pravi pravcati derbi sa puno trke, prilika i u konacnici golova. Po meni, jucer je bio praznik za oci svim ljubiteljima domaceg fudbala. Da je vise ovakvih utakmica siguran sam da bi se liga u cjelosti popravila, publika bi se vratila na stadione a sponzori bi odrjesili kese. Ali ne lezi vraze...
Nakon dugo vremena jucer sam osjetio onaj naboj koji me uvijek obuzimao na derbiju. Onaj osjecaj kad srce lupa, pritisak u glavi kao da ce mozak eksplodirati, grlo promuklo a dlanovi bride. To je onaj osjecaj zbog kojeg volim fudbal, Zelju i sve sto je vezano za to...
Jucer smo vidjeli neko drugo Sarajevo u odnosu na cijelu sezonu. Vidjeli smo da komsije vise zele pobjedu, da im je ona izvlakusa za cijelu sezonu. U toj zelji, borbenosti i htjenju dali su nam dva gola iz dvije prilike nakon nasih gresaka.
Jucer smo takodjer vidjeli nekog drugog Zelju u odnosu na cijelu sezonu. Olako smo usli u susret, nosevima smo parali nebo i to nam se odbilo od glavu. Srecom kvalitet je na nasoj strani, i ekipa se nakon maestralnih izmjena naseg sefa, vrlo brzo vratila u ritam i postigli smo taj prijeko potrebni gol netom prije poluvremena. Prevagu na terenu je napravio Bekric koji me podsjetio na onog starog Bekrica koji nas je nekad odusevljavao. Raduje me njegova jucerasnja partija koja je, siguran sam, samo uvod u njegove bravure u nadolazecim euro utakmicama i narednoj sezoni. Prije svega, u kupu koji nas ceka vec ove srijede.
Osim Benje, koji je jucer zakazao u odnosu na ranije partije, posebno me iritirao Adilovic. Nervira me njegovo konstantno padanje iako ima 80 i kusur kila i reklo bi se da je kao od vrda odvaljen. U svakom malo jacem duelu on zavrsi na podu. Osim toga, nedostaje mu koncentracija u zavrsnici. Nije problem dati gol iz peterca na asistenciju Zebe tamo nekom Gosku, ali problem nastaje u duelima jedan na jedan gdje se ocekuje dribling i precizan sut. Tu kvalitetu Adilovic jos uvijek nema. Hoce li se to promjeniti pod palicom Amara Osima, ili su to neki njegovi nepremostivi limiti vidjet cemo u narednoj sezoni. U Evropi sa takvim napadacem malo toga mozemo ocekivati. Najsretniji bi bio da grijesim, i da nakon evropskih utakmica moram povuci sve sto sam rekao. Ali...
Od igraca Sarajeva najvise me impresionirao mali Suljic koji je pokazao da zna igrati lopte. Lagan i brz na nogama, sa solidnom tehnikom predstavljao je ozbiljnu prijetnju nasoj odbrani. Medjutim, njegova mana jeste defanzivna igra. Tu je i Husejinovic koji i u losoj formi, zapusten, izgleda opasno.
Tribine na derbiju zalosne. Desetak hiljada navijaca je zaista sramota za ovakvu utakamicu, najveci BiH derbi. Nekad je samo na Grbavici znalo biti desetak hiljada navijaca protiv Zmaja od Bosne, ili na Kosevu kada je igralo Sarajevo protiv Capljine. Danas je to druga prica, a svi vrlo dobro znamo razloge. To je nesto sto se mora promjeniti u narednom periodu jer ako zelimo uspjeh nasih ekipa u Euro takmicenjima onda izmedju ostalog i posjete na stadionima moraju biti vece, sto zbog novca, sto zbog naboja, sto zbog popularnosti....
Sve u svemu, zadovoljan sam jucerasnjom predstavom i jedne i druge ekipe. Sarajevo je pokazalo vecu zelju, mi veci kvalitet kako na terenu tako i na klupi.
Posebno mi je drago sto su navijaci Sarajeva na svojoj kozi osjetili onu narodnu "Dabogda imao, pa ne imao"

Jedan život, jedna ljubav, jedan klub.
Željezničar za život cijeli!